Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100608

" mert sok aromát illat anyagot veszít.." 

Nem látom az összefüggést.  A hűtővíz azért kell, hogy csepfolyóssá váljon az alkohol ....

Előzmény: Firga73 (100605)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100607

Bocsi csak olvasni kellet ... Gyakorlati pálinkafőzés 13-as oldal !!!

Előzmény: Firga73 (100605)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100606

Az én kapacitás igényemnek bőven megfelel.

Nagy áttörést jelentett, hogy már erjesztés előtt ki tudom venni a magot és rögtön pépes a cefre.

Előzmény: gabor0036 (100604)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100605

Érdeklődnék hogy főzéskor az alszesz hőmérséklete meddig mehet fel ?  Egy barátom szerint 20 C foknál nem jó  ha magasabb mert sok aromát illat anyagot veszít..  Nekem a vége felé kb. 28 fokos ...   Ez sok ?

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100604

Na ez a "zúzó" nem valami hatékony.. :D

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100603

,,Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!"

 

Nagyából ennyi. Saját termelés.

 

 

Hétfőn este állítottam be a pH 3-ra.

Ma reggeltől már apad a bunda.

Mához egy hétre már ki lesz főzve.

 

A cefre hőmérséklete 22.6 C szerinted nem túl hideg vagy meleg?

Előzmény: norris53 (100590)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100602

Megosztanék egy tapasztalatot.

Elővettem az 1 éves cseresznye pálinkámat, s mostanra hihetetlen finom illat-íz alakult ki.

Az általam készített gyümölcs pálinkák közül ez a legkésőbb kialakuló fajta.

Óriási meglepetésemre a bodza pálinkám is iható minőségűvé alakult, de még így is azt gondolom, hogy soha többet nem csinálok.

Sajnos a sárgabarackomat meg bírjuk enni......)

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100601

Valószínűleg át siklottál rajta.

 

,,Ez milyen felhívás? Ki hívott fel kit? Mikor? Hova? Kik a célszemélyek? Kik a felhívók? A vadélesztőket, ahogy SM írja, Pasztőrözéssel ki lehet irtani. De mosással nem."

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100600

Igen én is 5% körül olvasom.

Neki van szesz fokolója.

Jövöre nekem is lesz.Adnék a bácsinak egy taslit,de annál sokkal jobban szeretem Öt..Nálam lesz fözve az Ö fözöjével.Ugy sem lesz itt,csak néha rám néz.Utcánkban lakik.

Előzmény: körte51 (100598)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100599

hát ha ragaszkodik, akkor miért kérdezed???

Jobb, ha egy ember után csinál hülyeséget az ember, mert akkor nincs keveredés :-))

Előzmény: Öregdömperes (100596)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100598

Üss az asztalra! :-) Vagy kérd ,hogy a kedvedért tegye meg! A cefre főzésről beszélünk nem a finomításról!

Előzmény: Öregdömperes (100596)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100597

Szeszfokolóval! A gazdaboltba lehet kapni! Az enyém 20 foktól 80 fokig mér! Lehet mérőhengert is kapni hozzá amibe méred! Ha még nincs akkor is ki tudnám főzni ! Ha mondjuk 10 l cefrét főzöl abból normál esetben lehet 1liter 50 fokos pálinkád! Ki kell főzni 2liter előszeszt belőle!

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100596

Az én MESTEREM ragaszkodik a 20.fok körülihez.

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100595

És ezt,hogy állapitod meg?

Előzmény: körte51 (100593)
Baracilin Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100594

Szép darab!

 

Esetleg az alkatrészek méretét, tervrajzát megosztod?

A motor mennyit pörög?

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100593

A cefre főzésnél én leengedem ameddig lehet ! Szinte vízig!  5fok alatt szoktam megállni!

Előzmény: Öregdömperes (100591)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100592

"Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök, mint a szilva bőrén is megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él.)"

 

Igen ,valószínű nem lehet lemosni, de ha valaki mindegyiket fényesre törölgeti gyéríteni lehet! :-)

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100591

Üdv.Holnap indul a cseresznye fözése.Non-Stop fog menni,mivel kicsi az üst.Hány foknál álljak meg?25,20 vagy alatta?

Előzmény: körte51 (100540)
norris53 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100590

Attól hogy Demendi Miki barátunk azt mondta lemossuk a vad élesztőket még nem "hal"-nak meg csak tisztábbak lesznek :-)

Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!

A földet és egyéb szennyeződést mindenképp letakarítja a víz - és az biztos hogy hasznos is !

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100589

Hány éves vagy Te királyfi? Nem kő mindent elhinni, amit látol az interneten.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100588

Készül Belga sör a tavaszi barackvirágzáskori szél segítségével szállított élesztővel.

Ha abban az évben nem a barackfák felől fúj a szél hanem a tehenésztelep felől akkor olyan sört isznak. 

Ennek is meg van a diszkrét bája.

 

 

Előzmény: Feriba51 (100581)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100587

Na, ja. Sokan még ma is büszkén kínálják a pálinkájukat: "Na, ezt kóstold meg! Ezután nem kapsz levegőt..."

 (Az egész nyáron át földről összegereblyézett "gyümölcsből" cefrézett, mikuláskor, vagy inkább az újévben főzetett ecetfészket pálinkának nevezve!)

Most is csak azt mondom, egy korrekt összekóstolás sok mindent eldönt! 

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100585

A szerepe mint a turmix gépben.

A kicsi ill. nagy lyukú a gyümölcstől függően, külön- külön használni.

Eredetileg szilvához készült, de a meggy hamarabb érett.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100575)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100584

Nekem 8 

Előzmény: peca_matyi (100579)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100583

Én is így tapasztaltam, amilyen a gyümölcs, olyan a cefre.

 

Ezért kipróbálom a hókuszpók élesztőket. Varázs szereket. 

80 fokon hőkezelni nem fogom az biztos.

Vagy azt is kell??????????????

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100582

Ki fogom próbálni, vad :sütő:faj: kontra kísérletet.

 

2012-ben átvágásos erjesztéssel készítettem cefréimet.

Szüret előtt két nappal készítettem a gyümölcs fajtájának megfelelő fajélesztős pektinbontós turmixot és ezt öntöttem a frissen szüretelt cefréhez. Már főzéskor

jelentkeztek a pozitívumok. Én a kimagasló minőségű termés évjáratnak tulajdonítottam az eredményt. 

Előzmény: körte51 (100568)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100581

..."aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni!"...

 

A borászok egyik tábora azzal dicsekszik, hogy saját élesztőn erjed a bora. Nekik miért nem okoz bajt az a sok elvadult, semmirekellő élesztő? Annak ellenére, hogy ők az erjedés termékét isszák és nem párolják le kétszer.

 

Rézműves pedig okosan eljutott az agyonpermetezett gyümölcsökhöz. Abban az esetben el tudom képzelni a hozzáadott élesztők szükségességét. A példa szerint néha még az sem segít.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: körte51 (100576)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100580

Jó foglalkozása van a barátodnak. Kérdezd má meg nincs felvétel?:))

Előzmény: rézműves1 (100571)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100579

...az a legjobb , annak a zamata mennyei...

Előzmény: bezzeg Jani (100564)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100578

... na jó , de az nem aranyból van...

persze , hogy elfogadták. Mit értenek azok hozzá...:-)

Előzmény: snapszmester (100561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!