Keresés

Részletes keresés

Daytona Creative Commons License 2004.10.13 0 0 33
Most vasárnap lesz egy hónapja, hogy operáltak, de az a terület még mindig érzéketlen. Gyanítom, túl sok ideget vágtak át arrafelé, szerintem többek között a most gyógyuló idegvégzôdések is felelôsek lehetnek a viszketésért. Ami nem is rossz néha, mármint az érzéketlenség, mert varratszedésnél például úgy látta a doki, hogy van egy kis vér a dudorban, úgyhogy belenyomott egy bazi nagy tět és kiszívta a felesleges vért. Én meg csak néztem nyugodtan, akár újra meg is operálhatott volna, mert semmit nem éreztem. :)) A duzzanat meg persze más sebeknél is megvan, mert ödémásodnak a sebszélek, ez felelôs a fájdalomért is. Csak azért majd ha megfigyeled, idôvel a seb duzzanata lemegy, de még ott marad a másik... ez az az ideg- meg egyéb köteg, amit oda kivarrtak. Ja, és hogy állunk vajon az autóvezetéssel? :)
Előzmény: gimli64 (32)
gimli64 Creative Commons License 2004.10.13 0 0 32
Ez duzzanat téma számomra új. Azért más vágott műtétek után is van hasonló jelenség. Szerintem valamennyire az izmok a bőrrétegek és az erek visszaállása is benne van, azon felül amit írtál. Az is kérdés mikor lesz érzékibb a rész, mert most elég elhalt területnek tűnik és kicsit hidegebb is. Sex: nekem 1-2 hét szünetet mondott a doki, utána meg ki hogyan bírja. Erről jut eszembe, a betegség kórházi tájékoztatóján, az egyik mellékhatásnak a here elvesztése volt feltüntetve. Kívülről szemlélve ez akár vicces is lehet, de akkor azért nem tűnt poénosnak. Sport:szerintem 6-8 hétig biztos, hogy szünet, utána meg sportja válogatja. Bár nem tudom van-e olyan sport a sakkon kívül ami nem veszélyes. Talán az úszás, csak nem rajtkőről indulva. Esetleg futás ? Ma kétszer gyalogoltam huzamosabban, mindkétszer 2-3 perc után beindult a viszketés. Nem túl kellemes !
Előzmény: Daytona (31)
Daytona Creative Commons License 2004.10.13 0 0 31
Basszus, hát akkor sportolni sem nagyon lehet? :)) Épp a mětét elôtt találtam ki, hogy elkezdek thai boxolni. Ja, és mi van a szex-szel? :)) Egyébként nem tudom mennyire néztetek utána, a duzzanat, ami a mětét után van, tulajdonképpen az a köteg, ami egykor maga a sérv volt. Vagyis a heréhez futó erek, idegek és az ondóvezeték összessége, ami korábban a hasfalban futott, most pedig kivarrták a bôr alá. Ez aztán belesimul majd megint a hasfalba. Ma éjszaka én is iszonyatos viszketésre ébredtem, reggelig el sem múlt, rohadjon meg... :)))
Előzmény: sysese (30)
sysese Creative Commons License 2004.10.13 0 0 30
Persze a "pattanós" érzés biztosan függ attól, hogy mekkora a varrat, stb...
Egyébként idővel nálam a napi fájdalom, illetve érézkenység átváltott viszketésbe=gyógyulás jele(állitolag).Mostanában csak max heti 2-5 "fájás" :) , de a legváratlanabb szitukban, pl szimpla tvzés.Túl lehet élni, pár másodperces.
De előfordult már az is, hogy vagy fél oráig nem birtam felkelni:(
A varrat körül azért elég fura érzés tapintani, mintha az a terület folyamatosan zsibbadna.Nem valami kellemes, de meg lehet szokni állítolag-nekem még nem nagyon sikerült.
A duzzanat elmulik, ez velejároja a műtétnek.
Jótanács(ok): ha pl bal oldalon van a seb, akkor a bal lábat sem nagyon szabad eröltetni pár honapig.Evidens dolgok, de leirom:felülés,stb kizárt-még 2 év után is a 2. felülésnél azt érzem,hogy rögtön szétszakadok.:(Emelésnél a sulyt az ellenkező oldali kézben kell tartani, másikkal max támasztani.Egyenes hát.
Most ennyi jutott eszembe.
gimli64 Creative Commons License 2004.10.13 0 0 29
Valamennyire nekem is lapulgat, főleg reggel laposabb és puhább, de el fog még tartani egy ideig. A nadrág dörzsölés nem túl kellemes, nekem érzékeny, viszkető és csiklandozó egyszerre. További fájdalommentes jó napot !
Előzmény: Daytona (28)
Daytona Creative Commons License 2004.10.13 0 0 28
gimli: nekem lassan kezd lelapulni, ha mondjuk ülök, akkor már szinte laposabb, mint az ép oldalon. :)) Az operáció után, mikor aggódva kérdeztem a dokit, hogy mi ez a duzzanat, mondta, hogy ne aggódjak, néhány hónap (!) alatt teljesen eltěnik majd. De látva a javulást, bízom benne, hogy hamarabb is megszěnik. No nem mintha különösebben zavarna, bár azért nem nagyon szeretem ha mondjuk a nadrág dörzsöli, mert még érzékeny. Azt nekem sem mondták, hogy milyen mozgásformák okozhatnak gondot, de a nyújtózkodással például én is vigyázok, meg ráadásul még fáj is, ha úgy istenigazából nyújtózkodnék egyet. Ôszintén szólva azért nem hiszem, hogy egy homorításból gond lehet, ha a tüsszentést-köhögést-röhögést megússzuk. Ez a belsô varrat elpattanás viszont jó hír annyiból, hogy én sem tojom majd össze magam, azt hívén, hogy kiújult. :))
gimli64 Creative Commons License 2004.10.13 0 0 27
Ez a belső varratos dolog nem jó hír, de legalább erről is hallottam mostmár.
Előzmény: sysese (26)
sysese Creative Commons License 2004.10.12 0 0 26
Nekem sem hálós technika volt. De pl az ismerösömnek az lesz nemsokára.2. műtét 2 év alatt.
Egyébként ez a klasszikus módszer is fájdalmas tud lenni még 6-7 honap után, mikor már kezd a varrat belül "felszivodni".Hirtelen pattan valami és nem is tudod, hogy fiu vagy-e vagy lány hirtelen, ugy fájhat....:(
gimli64 Creative Commons License 2004.10.12 0 0 25
A túlélés már talán megvan, innentől azért egy kicsit mindig jobb és jobb, de ez a kiújulás mint lehetőség mindig lebegni fog felettem. Olyanok is felmerültek már a fejemben, hogy pl. nyújtózkodás vagy homorítás, tehát amikor megfeszül a has, jelenthet-e problémát a jelen stádiumban. Erről nem kérdeztem az orvost, mert ez úgy menet közben jön elő. Csak hát nem tudom, egy reggeli félig álombéli nyújtózkodás nem káros-e ? Neked részletezték a tevékenységeket amitől ódzkodni kell ? A seb és a környéke mennyire kemény vagy duzzadt még ? Nekem a varratkiszedéstől kb. és min. 2-3 hetet mondott a lelapuláshoz.
Előzmény: Daytona (24)
Daytona Creative Commons License 2004.10.12 0 0 24
Nekem eredetileg hálót ültettek volna be, csak mětét közben a doki inkább úgy döntött, hogy összevarrja, azt mondta, jól összepasszolnak a szélek. Nem is tudom, lehet, hogy jobban örültem volna így utólag a hálónak, én is azt hallottam, hogy kisebb a kiújulás veszélye és szerintem kevésbé is megterhelô (nem feszül a varrás, meg ilyesmi). Na meg korszerěbb is, állítólag. Azért remélem, így is túléljük. :))
Előzmény: gimli64 (23)
gimli64 Creative Commons License 2004.10.12 0 0 23
Itt hálós változat nincs, maradt az összevarrás. A hálós állítólag egyszerűbb és maradandóbb ugyanakkor nagyobb a szövődmények esélye. A hálósnál az infók szerint csak néhány % a kiújulási arány.
Előzmény: Daytona (22)
Daytona Creative Commons License 2004.10.11 0 0 22

Azt hiszem, ha azért ez előjött nálunk, utána már valóban soha nem lesz a régi a dolog. Nem tudom, hogy nálam hogyan alakult ki, a doki sem tudta megmondani: valószínűleg egy korábbi trauma - sokat jártam konditerembe - gyengíthette meg a hasfalat, utána meg elég volt egy rossz lépés. Ezt az egyenes háttal való bármit csinálást már én is megfigyeltem, még a WC-re is úgy ültem le az elején. Még a kórházban komplett kis tornagyakorlatot adtam elő a nővéreknek, mikor fel kellett kelni az ágyból:))

Egyébként nektek miyen technikával operáltak? Hálót ültettek be, vagy simán összevarrták?

sysese Creative Commons License 2004.10.11 0 0 21
Nos szerintem a terhelhetőség teljesen egyénfüggő.
Pl egész nyáron folyamatosan 50kg-os zsákokat cipeltem, de nem történt semmi negativ változás-max néha 1 kis fájdalom.Szerencsére.

Ha fel kell emelnem vmit, akkor nagyon figyelek rá, hogy egyenes háttal végezzem. Tapasztalat, ha nem egyenes a hát(mindegy, hogy elöre v hátra) akkor aztán jön a fájdalom s marad is minimum fél napot.
De-lekopogom-mostanában hamar elmulik:)
Viszont van 1 ismerösöm, neki fél év után kiujult-persze emelgetett rendesen.

Lehet, hogy nem igaz, de ugy hallottam az elsö 3-4 év a rizikos.
gimli64 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 20
Nekem nem fájt, csak zavart a duzzanat. Én is hamar tisztáztam a dolgokat. Kb. a megjelenést követőe 6. hétre már el is lett hárítva. Az orvos szerint a kiszorulás még fel sem merülhetett volna, de növeknőnek saccolta. Az valószínűleg előnyösebb, hogy most tél jön. Nyáron kellemetlenebb lenne ez a visszafogott óvatos életstílus. Amikor ismerkedtem a diagnózissal, olvastam a Népszabin egy cikket, ahol valóban volt egy félmondat, hogy ettől kezdve élete végéig nem terhelhető e sérves ember igazából. Hát valószínűleg emelgetés, cipekedés szempontjából megfogadom, egyébként meg marad a kellő óvatosság, amikor épp eszembe jut majd. Az eredetét tudod ? Nekem előzetesen azt mondta az orvos, ha születéskori rendellenesség, akkor van jó esély rá a másik oldalira. A feltárás után viszont esetemben nem tudott egyértelműen nyilatkozni, mert olyan a volt a sérv jellege. Tehát nálam nyitva naradt a kérdés, de nagyon remélem, hogy nem kell szimmetrikusnak lennem.
Előzmény: Daytona (19)
Daytona Creative Commons License 2004.10.11 0 0 19

Na, egész szép kis csapat lesz itt? :)

Nekem szerencsére csak a bal oldalon volt, bár azóta ha valami fantomfájdalom jelentkezik a jobbon, már kezdek betojni... :)) A 15-20 százalékos kiújulásról én is hallottam, hát reméljük a legjobbakat. Nekem egyébként szintén kb. diónyi volt, pár hétel a megjelenése után el is mentem a műtétre. Mondjuk nekem fájt is, mikor először észrevettem, hogy baj van, olyan érzés volt, mintha jól ágyékon rúgtak volna, járni is alig tudtam. Aztán csillapodott a dolog, a műtét előtt már egyáltalán nem fájt. Hallottam egyébként olyanokat is, hogy ezutáán már soha életünkben nem leszünk rendesen terhelhetők... igaz lehet ez?

gimli64 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 18
Üdv a klubban ! A homokzsák valóban nem kellemes és egyszerű, sosem jó helyen akar lenni. 6-7 óra múlva már én is sétálgattam ( ez kicsit túlzófok, de nem voltam az ágyon és lépéseket produkáltam ). A szakirodalom szerint első évben a műtött lágyéksérvek 17-20 %-a kiújul. Persze szerintem ebben benne van sok beteg rásegítő tevékenysége is. Én is bízom abban, hogy nem kell ismételni, beleértve ebbe a másik oldalamat is.
Előzmény: sysese (17)
sysese Creative Commons License 2004.10.11 0 0 17
Üdv Sérvesek:)!

Elmesélem a történéseket, hátha hasznos lehet valakinek.

Két éve, egy oktoberi napon volt a műtét. Epidurális érzéstelenítés, kb 10 perc után semmit nem éreztem a hasamtol lefelé.Műtét megvolt, csak annyit éreztem az egészből, mintha a hasam nyomkodná valaki, de még kellemetlennek sem mondanám az érzést.
Kitoltak, be az ágyba..ok minden. Sok folyadék az epidurális miatt, max a fejemet mozgathatom, stb... Jött a homokzsák, de nem is sejtettem mi vár rám:(
Kb 2 ora mulva kezdett elmulni az érzéstelenítö hatása.Az a fránya homokzsák elég nehéz dolog:(
Mult a hatás s éreztem, hogy a kb 2ésfél liter infuzio megtette hatását-de egyszerüen nem ment...S ekkor jött a rémálmom:a katéter.:( Még jó, hogy nem éreztem mikor betették. Elég volt maga a látvány. Ez történt kb du 3 körül.
Másnap reggel kivették a katétert, na azt már éreztem:(
Délelött már fel tudtam ülni segitséggel, du már fel is öltöztem pizsibe.
Estefelé a wcre is el tudtam botorkálni.

Ezek állitolag azért voltak, mert "nagy tüvel" szurtak meg-tehát 24h-t kellett feküdnöm legalább. Velem szemben lévő ágyon a pasit "kis tüvel" szurták, 6-7 ora mulva már járkált-még aznap.
Érdekes, mert nekem csak kb akkora volt a sérvem, mint a kisujjam körme, neki pedig nagyobb. Na mind1, a doki azért jol összefoltozott.:) Az öltések számára nem emléxem, a varrás hossza ~13 cm.
A sors ironiája, hogy a mütét napján valami tüsszögös-köhögös nyavaját kaphattam és kb 3 hétig szidtam valamit 5 percenként, ugy fájt.
Orvosi tanács ellenére 1 honap után fizikai munkát már végeztem.
Igy két év után is néha belenyilal a fájdalom, remélem nem kell ujbol kés alá feküdnöm.
Egyébként elviselhető, de egyénenként változik sztem az egész műtét utáni regenerálódási folyamat.
gimli64 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 16
Igen az óvatosság kell és ettől én is tartok, hogy adott esetben túl jól érzem magamat és akkor könnyen jöhet baj. A tüsszögéstől tartottam én is, kb. 1 hétig ki tudtam húzni nélküle. Azóta volt néhány,de ez már elviselhető. Sokkal rosszabb volt a nevetés az első napokban. Mondhatni, hogy kibírhatatlan fájdalommal járt. Mekkora volt sérv mielőtt megcsinálták ? Nekem olyan diónyi körüli duzzanat volt. Szerintem ez a kiindulópont lehet. Azért ehhez is párosul szép méretű ( kb. 10 cm, 7 öltés ) vágás. Ha komolyabb, nagyobb akkor gondolom méretarányos illetve fájdalomarányos ?!A másik oldalon minden rendben ?
Előzmény: Daytona (15)
Daytona Creative Commons License 2004.10.11 0 0 15
Igen, alakul a dolog, néha már el is felejtem, hogy vigyáznom kellene rá. Többek között ennek köszönhetem, hogy egy hete klasszul felszakadt egy részen a seb, úgyhogy azóta sebtapasszal az alsónadrágomban járok, biztos, ami biztos. :)) Szóval a tanulság az, hogy tényleg be kell tartani a lehető legtöbb biztonsági előírást. Na meg ugye a legnagyobb horror, a tüsszentés: általában sikerül még időben visszafojtanom, de ha meglepetésszerűen tör rám, akkor szidok mindent és mindenkit, olyan pocsék érzés. :)
Előzmény: gimli64 (14)
gimli64 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 14
Daytona ! Nekem is baloldal. Nekem azt mondta az orvos, hogy 6-8 hét fizikai pihenés, aztán fokozatos terhelés mehet. A teljes regenerálódás ( biológiai:sejtek, izmok stb... ) kb. 6 hónap. Gondolom azért már nagyságrendekkel jobban vagy azóta.
Előzmény: Daytona (12)
gimli64 Creative Commons License 2004.10.11 0 0 13
szeptember 30-án megvolt a műtét. Ez csütörtöki nap volt, kb. 40 percig tartott, helyi érzéstelenítéssel. Az első két injekció után nem fájt semmi, néha volt egy-egy kisebb fájdalomérzés, amit jelezett általában előre a doki. Az egész egy nagy kotoráászásnak tűnt illetve mintha kitömnék a hasamat közben. A műtét utáni 4-5 óra és az első 2-3 felállás, lépések nem voltak kellemesek, meg pár napig aludni sem, de nem volt vészzes ez a része sem. Szombat délelőtt már hazaengedett, egy hétfői viszlát mellett, amikor is kötözés ill. zárójelentés átvétele volt. 1 hétre rá kivette a varratokat. A helyzet napról-napra javul. Tegnap már egy percig sem feküdtem, most épp dolgozok is, persze irodai munka és ott is van némi óvatosság. Még egyszer köszi a korábbiakat.
Előzmény: földikutya (11)
Daytona Creative Commons License 2004.09.29 0 0 12

Sziasztok!

Én 17-én estem át egy baloldalin... :))

Nem tudom, gimli túl van-e már rajta, de a műtéttel kapcsolatban csak biztatni tudom: valóban 40-45 perc, nekem spinális (gerincvezetéses) érzéstelenítéssel csinálták. Az elején én is tartottam tőle, viszont mikor beadták, már kacarásztam magamban: kevésbé volt fájdalmas, mint egy vérvétel, tulképp csak a bőrömön éreztem, hogy megszúrtak, aztán lassan elkezdett zsibbadni a lábam, majd deréktól lefelé akár le is vághatták volna, semmit nem éreztem. Úgyhogy ha még nem került szóba, csak ajánlani tudom ezt, sokkal kisebb megterhelést jelent, mint mondjuk az altatás. A lábadozás már más kérdés: a műtét utáni pár napban minden felkelés és lefekvés felér egy kisebb halállal, olyan, mintha izzó késekkel kaszabolnák az ember hasát. Lassan javul, én most már ülni is tudok. :))) Viszont azt magam sem tudom, hogy a teljes felépülés után mennyire terhelhető az ember?

földikutya Creative Commons License 2004.09.22 0 0 11

gimli kedves,

 

már a műtét is megvolt azóta? :)) Mi a helyzet?

földi

gimli64 Creative Commons License 2004.09.16 0 0 10
péntek este nézi meg egy ismerős sebész, aztán amit mond és lesz aminek lennie kell....
Előzmény: földikutya (9)
földikutya Creative Commons License 2004.09.15 0 0 9

Nem hiszem, hogy megkérdezték volna, mit kíván. Szerintem szóba sem jött más, mint a helyi érzéstelenítés. Ha a gerinc-injekcióról szó esett volna, arra biztosan emlékeznék, mert attól én is borzadok, és lebeszéltem volna.

 

Törődj bele: annyira piti dolog, hogy egy helyi szurival elintézik, mint egy fogfúrást :))

 

Előzmény: gimli64 (8)
gimli64 Creative Commons License 2004.09.15 0 0 8
Többször elolvastam, de mindig rosszul. Bocs. Igyekszem. Szerintem sem olyan nagy ügy, de mivel rólam van szó , ezért jelenleg én is nagy ügynek minősítem, majd utólag meg átértékelem. A helyi érzéstelenítéses módszer az általános vagy a férjed kérésére volt így. Nekem a problémaforrások gócpontja, hogy nem kívánnék altatást, de még gerincinjekciókat sem, ha nem muszáj. Majd az eredményről is írok. Kösz az eddigieket és a biztatást !!
Előzmény: földikutya (7)
földikutya Creative Commons License 2004.09.15 0 0 7

Aszittem, én írtam el, de nem, te olvastad rosszul :)))  Emelgetni. A földről felkapni az ölébe :)) Igaz, azóta a kicsi is 30 kiló lett :))

 

Akkor hajrá, szánd rá magad, nem egy nagy ügy (bár ezt otthon így nem mondtam, mert mint említettem, nálunk ez nagyon nagy ügy volt :))

Majd számolj be az eredményről.

Előzmény: gimli64 (6)
gimli64 Creative Commons License 2004.09.15 0 0 6
Az mit jelent, hogy a "gyerekeket azóta emlegetni nem szokta " ( ha publikus ) ?
Előzmény: földikutya (4)
gimli64 Creative Commons License 2004.09.15 0 0 5
Orvos látta, sebész még nem, de a héten szerintem sor kerül arra is. Számomra is az a legfőbb érv a kezelésre, ami a férjednek, mert ilyen kockázatot nem kívánok felvállalni illetve így pl. valahová elmenni is veszélyes.
Előzmény: földikutya (4)
földikutya Creative Commons License 2004.09.14 0 0 4

Doki látta már?

 

A férjemet végül azzal győzte meg a sebész, hogy az a bélszakasz, ami kicsúszott a lyukon, elhalhat, hiszen valamennyire elszorítja a lyuk széle. Ez azonban már sokkal nagyobb galiba lenne. Nem tudom, hogy így van-e, de ez hatott :))

Előzmény: gimli64 (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!