H.manihotot ismerem,régen nekem is volt,de már nincs magom évek ota belöle.Egynyáriként jo volt az ut mentén.
Tudom,hogy jön a hideg,már nagyon elegem van,a mult havi villanyfütés miatt duplája emelkedett a villanyszámlánk:((Most egy ideje kikapcsoltam.
Ez a 2 hét arra volt jo,hogy meglássam,milyen pusztulás van a házban,hát más kezdek sirni legalább 2 ritka szinü hibiscusom odavan és más is ment tönkre(mintha a kávém is dögledezne),és jövö héten ujra lehet a gáz mellett hüsugárzot is betennem:((Borzalom.
Ja azért ért öröm is a vetett magok közül az első egy Syzigium subterminalis vetés kikelt.
Ezt a képet bemutatkozásul küldöm,mert mint a nevem is mutatja én nagyon szeretem a kertemet.De természetesen a szobanövényeket is.És ha sikerülne idén megvenni a szomszéd telket ,terveim közt szerepel egy mini üvegház szerű dolog is.Ezért gyűjtöm az információkat.
Köszi,ez most egy kicsit letaglózott.Képzeljétek,hogy az anyósom úgy adta nekem a magokat tavaly júniusban,hogy ültessem ki a kertbe gyorsan hátha még idén beérik.Hát ezért most ez nekem egy kicsit sok.De kitartóan fogok próbálkozni,majd írok az eredményről.
Egyébként én annyira amatőr vagyok,hogy az egyetlen trópusi növényem ,egy tavaly általam ültetett citrom,ami most kb.20cm,de már valami tetü,vagy nem tudom mi van rajta,amit nem nagyon tudok kiirtani.
Ok,de nagyon vigyázz vele,mert tapasztalatom szerint mind a magot,mind a növényt a legkisebb hideg vagy huzat hatására megtámadja gomba vagy baktérium és lágyszáru lévén ilyenkor fogja magát és kidöl.Menthetetlen.Ezért kell neki meleg és zárt hely.
Ja és kétlaki(hacsak nem egylaki fajtát vetettél,de ezt a termésböl ugysem tudod),igy több növény kell ahhoz hogy majd később teremjen.
Köszönöm,bár Longanom van,mint mondtam most vagy 7 mag szépen kikelt.A többit köszönöm.Psidium littoralisom igen van felesleges magonc tavalyrol.(Szegedröl van,ott szépen terem minden évben a fa).
Hát igen már megint visszajött a hideg,a mult heti szép idöben volt alkalmam szétnézni kicsit a házban,hát találtam vagy 15-20 növényt ami szerintem nem élte meg a tavaszt:((Köztük néhány Hibiscusom,meg páfrányom amiböl csak egy volt.Ilyenkor az ember bosszus,hogy 1-2 év munkája kárbe vész.Pedig a héten már reggel is jo 16-17 fok volt mindig,erre most ujra itt a ho meg a hideg:((Főleg Tatabánya fele.Szombaton voltam ott,hát joval nagyobb ho volt mint pesten.
Magokbol egyenlőre még nem kel semmi,de türelem remélem rozsát fog teremni.
Nagyon köszönöm a választ.Akkor még türelmesen várok,mert kb.1 hete ültettem el a magokat,de én már vártam,hogy mikor fog kinőni.Ha kijön az azt jelenti,hogy életképesek a magok,majd szólok és ha kell valakinek mag,akkor szívesen adok,mert van belőle még.Mondjuk én Martonvásáron lakom.
A papaya igen melegigényes növény! Keltetéshez itt is meleg(25-30'C) kell és sok pára!
A magok elég jó arányban csíráznak és pár héttel az ültetés után kibujnak a földből.. Mindig nedves tápanagban gazdag talaj szükséges számukra és több tő kell ha gyümölcsöt is akarsz róla enni.!
Általában 2-3 éves korában fordul termőre de addig is szépen dísziti a lakást,már ha bírja a klímát.
Cucurbia neked eddig Dzsekfruit, Longan, zapota van félretéve.Gáborke neked asszem dzsekfruit, tamarind. biztos, a szamóca guava lehet nem bírja ki telet mert valami gomba megtámadta, de ugy tudom Cucurbia barátunknak van belőle felesleges példány!És még van mindkettőtöknek barbadoszicseresznye, igaz ezek most erednek ha minden igaz.ha esetleg valamit kifelejtettem irjátok meg ok..
Sajna hideg és felhős idő van, remélem a nyár kárpotol minket..
Én is új vagyok itt, és nagyon kezdő ebben a témában.
Én csak egyet szeretnék kérdezni:kaptam amerikából papaya magokat, és fogalmam nincs róla,hogy miket kell tudnom erről a növényről, és mivel tavaly kaptam a magokat nem tudom,hogy egyáltalán ki fog e kelni.Pár napja már ültettem belőle egy párat.Előre is köszönöm a segítséget.
Szaisztok!
Én még új vagyok itt! Véletlenül találtam rá erre az oldalra.
Én is imádok különleges növényekkel foglalkozni (amatőr szinten).
Saját ültetésű növényeim:
2 éves datolyapálma
6 éves narancsfa
3 éves citromfa
Most éppen kiwit és mangót nevelgetek,meg carambola gyümölcsöt, kisebb nagyobb sikerrel.
Az ananászom 2 hete pusztult ki, sajna nem gyökerezett ki, talán túlöntöztem, igaz csak a levélrózsákba öntöttem a vizet, de még így is kirohadt! :(
Egyébként Gáborhoz szeretnék néhányat szólni!
Már évek óta próbálok pisztáciát beszerezni vetés céljából, de nem sikerült és most olvastam, hogy neked lesznek szaporítóanyagaid.
Tudom, hogy mindenki tőled kér, ráadásul én még új vagyok itt, de nagyon fáj érte a szívem és szeretnék egyet. Ha esetleg lenne egy darab fölösleges (tudom nincs fölösleges) magod, akkor szívesen fogadnám!
Mivel én vidéki vagyok, ezért csak levélben tudnád elküldeni nekem, ha megtisztelsz majd vele, akkor a következő címre várnám:
2750 Nagykőrös, Turán u. 5.
Dallos Gábor
Bocsánat, hogy ilyesmivel zavartalak, ne haragudj!
Most tavasszal szeretnék szerezni Piros banánt, az szobai növény, nem fagytűrő,
2 méteresre nő meg, gyümölcsöt már 1 év után hoz, igaz sok benne a borsónyi mag, de egyébként ehető. Szép dísznövény, ha lesz majd magom, aki kér szívesen adok belőle! Szeretnék himalájai banánt is, az kibírja a fagyokat, persze takarással.
A pálmák is érdekelnek.
Egyébként a naransom valamiért megállt a növésben nem nőnek meg a levelei, de le se dobálja őket, miért lehet?
A citromom már termett is, volt rajta két gyümölcs! Nagyon szépek a virágai!
Hát további jó kertészkedést mindenkinek!
Nemsokára itt a jó idő és lehet kimenni a természetbe, én már nagyon várom!
Sziasztok!