Télire megerősödnek eléggé, hogy lenn tarthassam őket a többivel, csak hetente locsolom őket.
A keresztezésről kérdezett valaki, tulajdonképpen érdekes lenne, de ahhoz teljesen el kellene különíteni kettőt, erre most nincs lehetőségem, megelégszem azzal, hogy mostanában csak különleges fajtákról gyűjtök magot és reménykedem...
De érdekes pl., hogy a szimpla sárgának, aminek hatalmas virága van, nagyon pici magjai és magoncai vannak, azok többsége is elpusztul ültetés után hamarosan, de talán néhány megmaradt.
Most már fáj az ujjam, meg még februárig ráérünk kibeszélni a további részleteket és nagyon korán szeretnék kelni, úgyhogy Jóéjszakát mindenkinek, szép kék leanderekről álmodjunk!
Amikor szétnyílik, akkor kiszedheted őket és aztán majd elültetheted, én vízben szoktam csíráztatni, mert nem mindegyik bújik ki, van aki földbe veti és később átülteti. Én most egy köztes megoldást fogok kipróbálni, vízbe teszem őket, és amikor kibújnak a kicsi csírák, már akkor elültetem, nem várom meg, hogy pár centis legyen maga a növényke, mert valóban elég nehéz elültetni, némelyik fajta összevissza kunkorodik.
én rátettem a földre ezeket a kis szőrős magocskákat, ujjammal belenyomtam, aztán kitettem a félárnyékos erkélyre, és jól elfelejtettem. Aztán két hét múlva volt ám meglepetés!
Tavaly is volt egy hatalmas magtok, ami kiemelkedett a többi nagy közül is, úgy sajnálom, hogy akkor még nem tudtam mit kezdeni vele :( Remélem, most is lesznek szép példányok és akkor a legnagyobbat fogom megtartani és az abban lévő összeset elültetem.
oké, én asszem az enyémeket (6 van egy cserépben) hétvégén műtöm is szét. Most nézegettem meg, hogy talán már van annyira erős, hogy nem fenyegeti palántadőlés. Vagy igen?
Jaj, le ne vágd!!! Éppen azt írom, hogy csak néhányat hagyjatok meg a bokron, azokat, amiket meg akartok érlelni, lehetőleg jó nagynak, erősnek kinézőt, a többi eldobandót pedig már most ősszel le kell vágni, érésével ne gyengítse a növényt! Mert ugye az egy másik téma, hogy az egész bugát levágjuk e, vagy sem.
Hát igen, csak néhányat meghagyni, egy magtokban legalább száz mag van és mert egy magtokban (!!!) akárhány féle szín és forma lehet, felesleges mindegyikből kivenni néhány szemet.
De már most felhívom a figyelmeteket, nem érdemes egy cserépbe (én joghurtos poharat használok) több magoncot tenni, mert minden tekintetben különbözhetnek és csak gond a szétválasztásuk. Én azt reméltem, hogy a formájuk, a levelük ugyanolyan lesz legalább, de nem, így most eléggé gondban vagyok néhánnyal, szét kell őket operálni.