Én csak jót tudok írni a fajélesztőről! A vadélesztőt még mindig legyőzték a fajélesztők! Egyből észre lehet venni ,hogy más ,ha fajélesztős! Van egy kezdeti gyorsabb indulás és utána egy egyenletes pezsgés az erjedés végéig! A vadélesztős a zajos erjedés alatt nagyon vadul fut ,utána meg lassul ! A hidegtűrők is csodásak ,nyugodt vagyok benne ,hogy kierjed ,ha kifogok egy hűvös kora téli cefrézést! A szakirodalom pedig sok okosságot leír , pl ,hogy van olyan ami rossz ízt visz bele! Rettentő sok fajta vadélesztő van és mind megerjeszt csak kevés közülük a jó ,ami nem visz bele nemkívánatos ízeket!
,,Az összedarált cefrében szaporodnak a vad élesztők. Ha elkezdünk azon gondolkodni hogy fajélesztőt vagy sütőélesztőt tegyünk bele akkor már késő. Ha eleve sok a vadélesztő nehéz felvenni a versenyt velük.
A szárított fajélesztőt beleteszitek a cefrébe mire megdagad és szaporodni kezdenek, a vadélesztők már vidáman zabálják a cukrot."
,,A nagyobb alkohol tűrés is baromság. Ha nem tesztek bele mértéktelenül cukrot a leggyengébb vadélesztőnek sem okoz gondot a magas alkoholfok. A magasabb kihozatal sem bizonyított. Amennyi a cukor, annyi az alkohol."
Az asszony már hámozta a vöröshagymát, mikor szóltam neki, Kedvesem ez csak az egy napos, vadélesztős meggy cefre.
Ha jól értem, a bolti gyümölcsön gonosz vadélesztő van, a Te gyümölcsödön meg aranyos?
Ez az úri hiszti olyasmi(ha már a gombáknál tartunk), mint ha kimész az erdőbe gombát szedni, és tuti jót szedsz, vagy mindent összeszedsz, reménykedve, hogy nincs köztük mérgező.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Panyolán nem terem birs. Én a Szamos partján nőttem fel, 1951-ben születtem, a Szamos túlsó partján, Szamosszegen. Panyolával átellenben. Ott szilva van, az aztán rendesen, mint a túlparton is.Azaz az innenső, szamosszegi parton :-)
Ez hogyan magoz? "Ledarálja" a húst a magról? A vödörre rögzített lemez nem engedi forogni a gyümölcsöt a szitalemez pedig leszedi a húst? Sima lukacsos vagy éles lukak? Középen mi az a szárny?
Az a legjobb! Nekem szerencsém volt a szomszéd komámnak hánykolódott a garázsában és nekem adta ! Éles bőrlyukasztóval ,keményfán szálirányban szépen ki lehet vágni!
Miért álltál meg 20 foknál ?Én most fejeztem be a meggycefre főzést ,nem volt szívem elzárni szinte semmi alkoholnál is illatozott! Volt még egy kis gáz a palackban kihígítottam saját magával!