Keresés

Részletes keresés

Babar66 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100462

Én általában 2,8 - 2,9-re állítom be a pH-t, de egyszer véletlenül 2,6-ra sikerült. Ő is kierjedt egy hét alatt (talán csak lustábban indult meg), de 45 szeszfokra beállítva a végterméket, semmiféle csípősséget nem tapasztaltam. Tehát szerintem nem a savazás ott a gond!

Előzmény: T-omti (100460)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100461

A szerzőt meg kellene említeni.

Miklós1 érdeme és minden reggel ennél többre is felhívjuk a figyelmet. 

Nem keresgélni kell csak olvasni.

Előzmény: T-omti (100460)
T-omti Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100460

Sziasztok

 

Ezt találtam, hátha segít valakinek:

Savazás
A savazás célja, hogy a cefrében rossz életkörülményeket teremtsünk a számunkra káros baktériumoknak, és ezzel javuljon
az erjedés minősége. A savazás önmagában is növeli a pálinka
kihozatalt, szilva esetében átlagosan 10%-kal. [BF87]
A cefrébe nem kell sav mindenáron. Ha egy hét alatt kierjed, és
rögtön főzzük, nem kell savazni, ha valaki idegenkedik tőle, ne
savazzon. A romlékony málna, faeper, földieper, sütőtök cefrét
viszont ajánlott savazni. A vízbe öntjük a savat, nem fordítva.
Savazáshoz legjobb az akkusav (37%-os kénsav), ezen kívül lehet használni 80%-os élelmiszeripari foszforsavat, tejsavat.
Nem érdemes citromsavval, borkősavval dolgozni, mert alig viszik lejjebb a pH-t, sok kell belőlük, de nem ártalmasak. A kénsav nem illékony, ezért lepárláskor nem jut át az alszeszbe.
Nem szabad használni foszforsavas vízkőoldót (nem tiszta),
sósavat, salétromsavat…
A gyümölcsök eredeti savasságát pH mérővel ellenőrizhetjük,
minden gyümölcsnek más a pH értéke (pl. cseresznye pH3,8,
körte pH4) és más mennyiségű savat kell adagolni a cefréjébe.
Ha hetekig tárolnunk kell a kierjedt cefrét, akkor lehet 100kg
(cseresznye, szilva, barack) cefréhez 2 dl 37%-os akkusavat adni, 30 kg-hoz tehát 65 ml-t, de minden savat mindig legalább
10%-osra hígítva alkalmazzunk. Ha a cefrézés elején savazunk,
akkor egy pohár vízbe öntjük a 65 ml savat és azt a cefrébe, aztán 2-3 percig keverjük, mert nehezen oszlik szét.
A friss cefrét pH3,2-ig kell csak savanyítani, mert az enzimek
nem működnek jól ennél savasabb környezetben. Ha készülünk
a hosszabb tárolásra, akkor úgy kell további savat bekeverni,
hogy ne vigyünk levegőt a cefrébe. Főerjedés után, amikor még
van CO2 párna a cefre fölött (az elején beállított pH3,2 megnő
ilyenkorra egy-két tizeddel), lassú keveréssel viszünk be annyi
savat ami pH2,8-at eredményez, ez valamelyest véd romlás ellen, ha légmentesen lezárva tároljuk.
A cukrozás
A pálinkatörvény szerint a cefréhez nem szabad cukrot tenni, de
házi körülmények között ez előfordul. 1 kg cukorból kb. 1 l
50%-os vodkaszerű párlat lesz, ezért íztelenebb lesz a pálinkánk, viszont a cukrozott cefre a nagyobb szeszfok miatt nehezebben romlik és a pálinka is kevésbé homályosodik. Gondoljuk meg a cukrozást és 100 kg cefréhez legfeljebb 3 kg cukrot
tegyünk.
Gyümölcscukor (fruktóz)
Szőlőcukor (glükóz, ill. dextróz)
Kristálycukor, nádcukor, juharcukor (szacharóz)
Izocukor (fruktóz+glükóz+víz)
Invertcukor (fruktóz+glükóz)
Méz (fruktóz+glükóz+víz+...)
Ezek mind használhatók cefréhez max. 3% arányban, de:
Jó cukortartalmú gyümölcsökhöz semennyi cukor nem kell
(szőlő, szilva, barack, cseresznye, meggy…)
Gyengén cukros, de erősen aromás gyümölcsökhöz több mint
3% is adható (nyári körte, bodza, birs…). A cukrot az erjedés
elején, mindig csak vízben feloldva érdemes alkalmazni, mert
erősen cukros helyeken az élesztő nem dolgozik a cefrében.

 

 

 

Tapasztalatom, ha túlsavazod a cefrédet, csípős lesz a pálinka.

 

 

Csákány

vviktor1 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100459

Nem a sajátom volt, és most már ezt is tudom, köszi ! Azért az ilyen is belemehet (én eldobtam) ???

Előzmény: barkócza (100448)
vviktor1 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100458

Ez jó volt :)

Köszönöm a tanácsokat, ígérem nem fogom elrontani !

Már szépen alakul ki a bunda rajta...

Jövő hét folyamán szeretném is főzni, mert mint említettem jön a helyére a meggy.

Előzmény: körte51 (100454)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100457

Sőőőt!:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: zsuzska60 (100456)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100456

lehet finomítani!

Előzmény: jagi26 (100455)
jagi26 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100455

Üdv! Sajnos a cseresznye cefrém áthabzott a felfogó üvegbe. Szerencsére semmi baj nem történt. Szerintetek ilyen állapotban lehet finomítani vagy inkább öntsem hozzá a többi cefréhez. Kb 5 liter alszeszt érint.

körte51 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100454

Ifa akksiba kell ennyi! :-)

Előzmény: TINTUS (100446)
nebamun Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100453

Így jár, aki nem használ központozást :D

Előzmény: zsuzska60 (100452)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100452

illetve lehet így is érteni:

egy liter, (nagy mennyiségű) vízben elkevert akkusav.....

Előzmény: zsorsz (100451)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100451

1l vízbe elkevert akkusavat ír,nem ártott volna a sav mennyiségét is....

Előzmény: zsuzska60 (100447)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100450

mondjuk az egy liter lemarja a gyümölcshúst a magról is, nem kell pektinbontó :-)

 

Előzmény: nebamun (100449)
nebamun Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100449

Még jobb a pH mérő alapján. 30l nagyon érett cseresznyébe öntöttem 2dl-t és 3,1 lett a pH, szóval tényleg csak óvatosan.

Előzmény: zsuzska60 (100447)
barkócza Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100448

A cefrefőzésnél semmit nem öntünk el. Viszont ha kékes az alszesz eleje, az azt jelenti, hogy ecetes a cefréd.

Előzmény: vviktor1 (100433)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100447

én egy DECIlitert javasolnék inkább

Előzmény: TINTUS (100446)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100446

Ha a gyufa lángja majd nem alszik el a kiforrt cefre felett ugye akkor főzheted és ha van saját főződ és pár  nap múlva (2-3) az alszeszt le tudod főzni akkor nincs jelentősége a PH méregetésnek.

 

Ha nagyon biztos akarsz lenni a dologban akkor 50 liter cefrébe keverj a cefre indításakor 1 liter vizbe elkevert akkusavat és keverd bele.

Előzmény: vviktor1 (100433)
sogi01 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 100445

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100383)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100444

Ezt nagyon szépen mondtad, csak tudod én pölö, imádok embereket boncolni, de, ha nem érek rá, nem hagyom a szomszédot a kertben elrohadni, inkább akkor meg sem ölöm.:))

Előzmény: körte51 (100426)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100443

Hát  elég halovány   :-))))) No azért nem mind én pityokáztam be , mert most is még homály lennék !!! 

Előzmény: Boar... (100442)
Boar... Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100442

Azért a 400 liter cefréből tán más emléked is maradt... :-)

Előzmény: Firga73 (100441)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100441

Tavalyi emlék....

 

Előzmény: Firga73 (100439)
Boar... Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100440

Basszus, valaki már le is foglalta a "FullidegenSeggarc" nicket... :-)

Firga73 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100439

Sajnos  Tolna megye is így járt :-((((

Tavaly 400 liter cefrém  volt , most kb 1 vödör körtém van a fán  ....

Előzmény: Boar... (100401)
körte51 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100438

Savazzál nyugodtan ,cseresznyébe nagyon kell! Én is idegenkedtem tőle ,de Te  alkalmazd minél hamarabb ! Ph mérőt nekem a fiam rendelt Kínából 4,75$ -ért! Addig is még nem tudod mérni a reggelinkben le van írva a Miklós1 ph beállításban minden!

Előzmény: vviktor1 (100433)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100437

Egyrészt nyugodtan beleteheted a rézelejét,másrészt,mivel az alszesz gyengeségétől félsz,cefrét főzöl.Ott nincs utópárlat,és nagy butaság lenne 10-15% alk. tartalomnál leállni,az esetek többségében ilyenkor még a harmada bennmarad.Ha cefrét főzöl,a cél a 0% megközelítése.

Előzmény: vviktor1 (100433)
zsorsz Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100436

Igen,csak a reklámot kerültem,semmi érdekem.

Előzmény: zsuzska60 (100435)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100435

kettő is van, gondolom a Rózsa főzdét ajánlod...

Előzmény: zsorsz (100417)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100434

Valószínű, hiszen labanc! :D

Előzmény: zsorsz (100431)
vviktor1 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100433

Üdv a csapatnak, friss főző tulajként jelentkezem be hozzátok, egy duplafalú 50 literes saválló készülék réz csövekkel. Eddíg próbafőzés vízzel, és tavalyi maradék cefrével megtörtént, most viszont már 2 napja rotyog a cseresznyém (kb 80 liter), és a hétvégén szedem a meggyet is, remélem hasonló, vagy nagyobb mennyiségben, szóval innentől élesben megy a móka. Az említett felhabzásnak eddííg nyoma sincs szép csendben pezseg az anyag, kapott élesztőt és pektinbontót is. Visszaolvasva (már amennyire lehetséges 100k hsz.-t) és az "ajánlott irodalmat" átrágva köszönöm nektek az eddigi segítséget, idén már nem szeretném másra bízni a kifőzést. Első kérdésem mindjárt a ph értékkel kapcsolatos, mivel ilyen mérőeszközzel nem rendelkezem, ezt honnan lehet beszerezni, és miben jelentkezik a cefre helytelen ph értéke ? Savazástól idegenkedem, de ha azt mondjátok hogy kell akkor kell, úgy legyen. Röviden ha megforrt hogyan tovább ? Tárolni nem szeretném sokáig mivel kell a hely a meggynek, aztán a baracknak, almának, körtének :), mozgalmas nyaram lesz azt hiszem... A pdf-el kapcsolatban mégegy kérdés, a cefrefőzésnél tényleg nem veszitek el a kékes színű "rézelejét" ? Én elvettem ott is, azt nem tenném bele a tisztázásba.  És a végén mennyi fokig lehet engedni az utópárlat elvételig, 10-15 ? Ha eddíg leengedem nem lesz gyenge az alszesz ? Köszönöm szépen, és jó szezont mindenkinek !

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!