Keresés

Részletes keresés

altimus Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87652

Nehez kerdes ez. Annak orulok, hogy a turai kastely pl. nem lett vegleg az enyeszete, nem omlott ossze, hanem igen magas minosegben renovaltak azt es igy nyert sok evtizedet. Annak kevesbe orulok, hogy kihez vandorolt at a koztulajdon. Annak is orulok, ha valaki tamogatasbol osszehoz egy jo ettermet, ahogy irod. Annak jobban orultem volna, ha sajat penzbol teszi ezt. Szoval a fene tudja hol az igazsag. Neha kicsit kilog a lolab, mint pl. a tokaj videki andrassy hotel eseteben. Azt akar en is zsebre tettem volna ingyen, mint ahogy a mostani tulajdonosahoz kerult.

 

Ellenben ha Etyek fele jarok utba ejtem az ajanlott ettermet.

Előzmény: Hepci (87650)
Hepci Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87651

Bajnárt.

Azt persze nem írtam, hogy ő kiemelkedően barátságos lett volna hármótokkal...

Előzmény: kifli (87649)
Hepci Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87650

Nem fizetnek vissza semmit - ezek ugyebár támogatások, nem pedig kedvezményes hitelek.

Tehát megkapja a NER-kompatibilis arc a 400 millát, és csinál belőle, amit akar, a támogatás feltételeinek/ellenőrzésének függyvényében.

Utána pedig adózik és adót optimalizál, mint korábban, vagy esetleg vesz 1 Lamborghinit (ez akkor jó megoldás, ha a támogatott törpe).

A konkrét esetekről meg annyit, hogy Rókusfalvy legalább csinált egy tényleg jó éttermet és az egyik legjobb magyar pinót készíti a pincéje, míg pl. Laposa Bencéről semmi hasonló nem jut eszembe - a legemlékezetesebb tette, hogy még az előző üzlettársával szétkúrta a badacsonyi látképet.

Előzmény: altimus (87635)
kifli Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87649

kit?

Előzmény: Hepci (87648)
Hepci Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87648

A BZoli-Shiraz-Kifli trió bazergálta őt szorgalmasan és ismétlődően.

Hogy miért, erre nyilván ők tudnának választ adni.

Előzmény: naivkezdo (87637)
IsKol Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87647

Én nem látok nagy különbséget a te felvetésed

"En annyit irtam, hogy nemhogy azt szeretnem egy ilyen allami tamogatasnal latni, hogy majd plusz bevetel, plusz ado ... keletkezik, hanem azt is hogy joval magasabb adokulcsot vet ki az allam a vallalkozora, amig a tamogatas vissza nem fizetodik"

 

és az enyém között

"Talán azt csinálnám máshogy, támogatnám az arra érdemes beruházásokat viszont számon kérném a "befektetői" megtérülésemet."

 

 

Biztos mindkettőt meg lehet oldani illetve ki is lehet játszani ;-)

 

Előzmény: altimus (87645)
altimus Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87646

> "Szóval én csak azon gondolkozom, hogy miért is csinál az állam ilyen piactorzító "támogatást""

 

> Az összes támogatás piactorzító egy pillanatot vizsgálva, te kaptál én nem...

 

Annak van piactorzito hatasa ha a ner kozeli burzsoazia, illetve kisebb osszegeknel a ner talpas huberesek nyernek meg mindent. Ha egyenlo esellyel lehet palyazni es nyerni es a jobb palyazo nyer, akkor minden rendben. Minden piactorzito (piac modosito), az is ha egy vallalkozo sokat dolgozik, jo otletei vannak, joval sikeresebb a tobbinel. Megsincs ezzel baja senkinek.

 

Persze alapvetoen at kellene ezt az allami tamogatosdit gondolni. Az eu tamogatasok altalaban celzottak, pl. az elmaradottabb regiokat probaljak felhuzni, tamogatni. Esetleg egyes kiemelt szektorokat, pl. turizmus ...

Előzmény: IsKol (87644)
altimus Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87645

Igen, most hogy ezt irod eszembe is jutott az elhiresult Mondok Jozsef vendeghaza.

https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/ket-hazat-is-epitett-unios-penzbol-a-fideszes-politikus-3912039/

 

Termeszetesen a palyazattol fugg, hogy milyen felteteleknek kell megfelelni, pl. munkahely teremtes ...

 

A felvetett kerdes inkabb az, hogy van ket vallalkozo, az egyik nyer egy palyazatot, a masik nem. A nyertes a maganvagyonahoz (cegehez) hozzacsap parszaz millio forintot, esetleg parmilliard forintot. Ennek a tarsadalmi igazsagossaga megkerdojelezheto. (de ez nem feltetlenul szempont termeszetesen.)

 

En annyit irtam, hogy nemhogy azt szeretnem egy ilyen allami tamogatasnal latni, hogy majd plusz bevetel, plusz ado ... keletkezik, hanem azt is hogy joval magasabb adokulcsot vet ki az allam a vallalkozora, amig a tamogatas vissza nem fizetodik.

 

Mondjuk itt nem a kishalakkal van problema. A problema pl. a propahanta miniszter, rogantoni legutobbi ugyleteivel van, a fel megyet megvenne, de nem sajat penzbol, hanem allami bankhitelbol, aztan majd a kovetkezo korben az allami tamogatasbol rendezne is azt. Megveszi a miniszterelnoki vej a turai kastelyt, kap partizmilliardot amibol kitatarozza maganak ...

Előzmény: IsKol (87643)
IsKol Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87644

"Szóval én csak azon gondolkozom, hogy miért is csinál az állam ilyen piactorzító "támogatást""

 

Az összes támogatás piactorzító egy pillanatot vizsgálva, te kaptál én nem...

 

És akár lehet hosszú távon is ;-) pl. van pár ha ültetvényem és az pont elég nekem a "csodák" létrehozásához és nem is akarok többet viszont ebből nem is lesz megnövekedett adóbefizetésem, nem hozok létre új munkahelyeket stb. "csak" élem a boldog kis életemet

 

Míg a másik ...

 

 

Talán azt csinálnám máshogy, támogatnám az arra érdemes beruházásokat viszont számon kérném a "befektetői" megtérülésemet.

 

Gondolom az üzleti tervükben van erre adat...

 

Ha valaki jobban forgatja abba szívesebben "fektetek" mint a másikba.

 

Hogy most ez van-e, nem tudom, gondolom nem, mert hallok elégedetlen hangokat viszont a másik oldalról sosem hallottam ;-)

Előzmény: BZoltan (87640)
IsKol Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87643

Támogatást csak olyan beruházásokra adnak (gondolom de tévedtem én már ennél nagyobbat is) amelyek többlet bevételhez juttatnak/javítják a piaci helyzetedet/munkahelyet teremtesz stb. és majd ezekből (is) származó adóforintok kerülnek az állam-háztartásba.

 

Szerintem ez az alaptézis...

 

Lehet, ha nekem csak egy présre volna szükségem, az nem lenne olyan "vonzó" a támogatónak mint a szomszéd aki ugyanarra a présre hajt de még venne vagy 5 ha területet is.

 

Persze az már más kérdés, hogy egy normál/átlagos úton elinduló szőlész/borász miért nem elégszik meg 50-60 ha ültetvénnyel, 1-2 hotel/motel birtoklásával és miért szeretne/akarna akkora megkerülhetetlen gazdasági tényezővé/szakemberré válni... 

 

Hallottam, a sok pénznél jobb a több... de akkor is!

 

Előzmény: altimus (87635)
altimus Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87642

> azért, mert irigy vagy

 

azzal kezdtem hozzaszolasomat, hogy nem gondolom kulonosebben irigynek magam. Az viszont ketsegtelen, hogy nem biztos hogy az adofizetok penzenek legcelszerubb elkoltesenek tartom azt, hogy abbol az uj burzsoaziat tamogatja es epiti ki az orszag. Kulonosen azert nem mert az a gyanum, hogy ez az esetek tobbsegeben kidobott penz. Ra lehet a felcsuti akademiara kolteni szazmilliardokat, csak minek? Jo, van egy nagyra nott ovodas, aki orul ennek, de azert ez eleg sovany eredmeny es indok.

Előzmény: kifli (87639)
altimus Creative Commons License 2021.05.19 0 1 87641

Megmondta Lanczi Andras kerek-perec, gozerovel folyik a magyar tokesreteg es burzsoazia kiepitese. Vagyis az a boraszat amelyik 1-2 milliard forintos tamogatas mellett "versenyez" es ezt kepes piaci elonnye konvertelni az majd bekebelezi, allva hagyja ... a nem tamogatott versenyzoket. Tulajdonkeppen ez lehet egy akar mukodo modell is, a tarsadalmi igazsagossagat, erkolcset nem piszkalva a kerdesnek.

 

Persze van az eremnek masik oldala is. Nagy a valoszinusege, hogy punkosdi kiralysag ez. Egy Meszaros fele, az allam csocsein logo birodalom valoszinuleg nem fog tudni pl. a vilagpiacon versenyezni, kilepni az orszagbol. Hasonloan egy sajat erobol felepitett, izzadsaggal kitalalt boraszat, vagy barmi mas vallalkozas valoszinuleg kompetitivebb, eletkepesebb lehet hosszu tavon mint egy szazmilliokkal, milliardokkal megtamogatott vallalkozas.

 

 

 

 

Előzmény: BZoltan (87640)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87640

Nekem azért furcsák ezek a támogatások, mert valahol mégiscsak versenyelőnybe kerülnek ezek a termelők azokkal szemben akik viszont nem pályáznak támogatásokra. Az világos, hogy mindenki nem kap támogatást. Tök mindegy, hogy miért, de nem jár mindenkinek. De a borokkal végsősoron ugyanazon a piacon, ugyanazon fogyasztókat akarjuk kiszolgálni. 

 

Legyen mondjuk két termelő (nem képzeletbeli). Az egyik kap támogatást arra, hogy vegyen magának egy nagyon menő, modern, teljesen automatikus, csilivili palackozó gépsort. Ő onnantól kezdbe magának ingyen palackozik. Hopp, meg is spórolt mondjuk palackonként 80 forintot. A másik termelő, aki nem kap ilyen támogatást pedig elviszi az előbbi termelőhöz a borát ahol az 80 forintért le is fogja palackozni. Ha jobban megnézzük akkor az előbbi termelő bora így 240 forinttal lehet olcsóbb mint az utóbbié. De mivel tudjuk, hogy a kereskedők szorozni szoktak és az áfa is szorzással keletkezik... ez a 240Ft nettó különbség simán 600Ft polci árkülönbségként tud realizálódni.

 

Szóval én csak azon gondolkozom, hogy miért is csinál az állam ilyen piactorzító "támogatást"

Előzmény: altimus (87635)
kifli Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87639

azért, mert irigy vagy

Előzmény: altimus (87635)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87638

Én vállalom ezért a felelősséget. Párszor visszaolvastam a vele való "diskurzust" ... nyomtatni lehetne és tanítani, hogy milyen az amikor két ember csak szintaktikailag beszél egy nyelvet.  

Előzmény: naivkezdo (87637)
naivkezdo Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87637

Kik üldözték el, mivel és miért ha szabad érdeklődni?

Előzmény: Hepci (87625)
Sassicaia Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87636

@Shiraz: a gazdasági igazgatóra és a marketing (később beszerzési) vezetőre

Előzmény: shiraz2 (87627)
altimus Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87635

> A lap emlékeztetett: tavaly az etyeki Rókusfalvy Fogadó kapacitásbővítésére és szolgáltatásfejlesztésére 400 millió forint állami támogatást kapott.

 

Nem gondolom kulonosebben irigynek magam, es azt se gondolom, hogy az ne lenne helyes, hogy allami penzbol (az adofizetok penzebol), vagy eu-s forrasbol ne tamogassuk a maganvallalkozokat. (A lentebb emlitett Heiman-ek tobb mint egymilliard forintos tamogatast kaptak.) Ellenben azt gondolom, hogy ezeknek a beruhazasoknak akkor van ertelme ha uzletileg, egyeb esszeru okokbol, ertelmes celokat szolgalnak. Ugyhogy ha nem is fizettetnem vissza ezeket a penzeket a vallalkozokkal de legalabbis mondjuk dupla adot fizettetnek veluk legalabb 15-20 evig, vagy amig az alaptamogatast vissza nem fizettek.

Előzmény: Bamberg58 (87631)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87634

Bukovics Martin szerintem az egyik legkorrektebb magyar újságíró.

 

De ugye tudjuk, hogy Martinnak is van egy hobbi szőlője Hosszúhetényben amit a Szabó Zolival és az ő szakmai tanácsai alapján telepített be olaszrizlinggel :) Ami nem baj, sőt! Csak, hogy a lelkesedése azért nem új keletű :)

Előzmény: joskabacsi (87632)
loading Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87633
Előzmény: Bamberg58 (87631)
joskabacsi Creative Commons License 2021.05.19 0 0 87632

Martin (Észak)Olaszországban él, nem tudom, hogy Kutjevóból miket kóstol, gyaníthatóan Bajnár közvetítésével jut hozzá a cuccokhoz, esetleg a Pannon Borbolt merítéséből.

Krauthaker neked szerintem bejönne és úgy alapvetően az SK klónok is. 

 

Előzmény: Hepci (87630)
Bamberg58 Creative Commons License 2021.05.19 -1 0 87631

Rókusfalvy személyi, külső-belső kommunikációs tanácsadást végez az MTÜ-nél, illetve kiemelten foglalkozik a hazai borturizmussal, a bormarketinget és borkommunikációt érintő szakterülettel. A műsorvezető, kommunikációs szakember, borász, 2020 elején lett a szervezet tanácsadója, munkájáért bruttó havi félmillió forintot kap. A lap emlékeztetett: tavaly az etyeki Rókusfalvy Fogadó kapacitásbővítésére és szolgáltatásfejlesztésére 400 millió forint állami támogatást kapott.

Laposa Bence 2019-ben csatlakozott az ügynökség tanácsadói csapatához. A badacsonyi borász érdekeltségei összesen 143 millió forint közpénzt kaptak az MTÜ-től.

Hepci Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87630

A szövegnek a Bajnár olaszára vonatkozó részével értettem egyet, Krauthakert (vagy bármit délebbről) még nem kóstoltam, így azzal a résszel nem tudok kezdeni semmit.

B. Martin talán más borokkal találkozott, mint te, vagy kissé megszaladt a billentyűzete. A wachaui rizlingekkel való hasonlítás pedig a kategória és a pince megnevezése nélkül nem mond semmit - nagyon nem mindegy, hogy egy wachaui steinfederhez hasonlítja a szláv cuccot, vagy egy márkás pince 30+ eurós smaragdjához. Az is megeshet, hogy ilyen mélységben halvány fogalma sincs arról, amit írt...

Előzmény: joskabacsi (87629)
joskabacsi Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87629

Nem tudom, én egy Krauthaker - Mitrovactól sem voltam még eldőlve,

a '18-as sima grasevinája az idén tavasszal még szép volt. Nem kiemelkedő, csak simán szép.

A Planina '19 (és idén a '20 is) jobban bejött, mint a horvát ...

 

Előzmény: Hepci (87626)
shiraz2 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87628

hehe :)

Előzmény: Hepci (87626)
shiraz2 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87627

kire gondolsz? 

 

 

 

Előzmény: Sassicaia (87623)
Hepci Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87626

Bukovics Martin írása Bajnár aktuális olaszrizlingjéről:

https://azonnali.hu/cikk/20210515_in-clones-we-trust-delen-ujul-meg-a-magyar-olaszrizling

 

Ez kivételesen egy olyan leírás, amelynek alternatív valósága az általam érzékelt alternatív valósággal nagy átfedést mutat.

Hepci Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87625

Már nem kell aggódni, hogy a Hosszúhetényi Smirgli bármit is mond itt, mert sikeresen elüldöztétek. :)

Előzmény: BZoltan (87624)
BZoltan Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87624

Ezt például nem tudtam :) De valóban sok mindenre magyarázatot ad ez is.

 

Azt én nagyon hamar levettem, hogy Magyarországon boros témában az eredmények és a figyelem nem az érdemek alapján jönnek....

 

 

De emlékszem, hogy a hetényi Szabó Zoli aka bajnár itt a topikban milyen mélységesen felháborodott amikor azt merészeltem mondani, hogy a magyar bor világában bizony van egy establishment amit jellemzően egy maroknyi arc tart a kezében...

Előzmény: Sassicaia (87623)
Sassicaia Creative Commons License 2021.05.18 0 0 87623

Heimann két ex-szárnysegédje, akiket a hurcolt magával a Bérestől a Bábolnán át a Cigar Towerig, jelenleg a BT vezetői, ez talán elmagyarázza az üzleti összefonódást.

Előzmény: BZoltan (87619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!