Keresés

Részletes keresés

norris53 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100802
Előzmény: stapika (100797)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100801

időben ugyanannyi, de biztosabb

Előzmény: gti16v (100800)
gti16v Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100800

szia

 

 

köszönöm a tanácsot megfogadtam,bent az élesztő,és a 3 %  cukor.

 

sajnos kiborító az eredmény (4 óra munka/7 kiló leszedett és megpucolt,lemosott piros ribizli)...de legalább ingyen a ribizli.

 

a kérdésem,hogy én elég amatőr és alkalmi pálinka főző vagyok,kb a háromnegyede sikerült az eddig lefőzött pálinkámnak (max 50 liter/ 5 év),egy része elmondások szerint különösen finom volt.(szerintem is,főleg a banán és a narancs párlatok,és egyszer a barack pálesz,de az nagyon..)

 

de élesztőt még sosem használtam,kérdésem,hogy ez miben változtatja az időt,hogy mikor láthatok neki a főzésnek(persze nagyjából kérdezem).../árnyékos,hűvös helyen van a cefre kb 18-20 fokon/

 

köszönöm szépen

Előzmény: zsuzska60 (100759)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100799

 

Üdv!

 

Én vagy 20 éve csinálok diópálinkát hasonló recept szerint.

 

Volt,h műanyagban, volt, h üvegben, de saválló hordóban is.

Tapasztalatom szerint nem a napfény végzi el a színesítést, hanem a levegő oxidációs hatása.

Mint amikor szétvágjuk a diót, a lé ami kifolyik színtelen, de pár perc alatt oxidálódik és szinte lemoshatatlan fekete lesz.

 

Tehát a lényeg - szintén a tapasztalataim szerint -, h az üveget v bármi tartó edényt kb. 3/4 részéig töltsük csak tele, legyen felette bőven levegő, valamint én időnként pár órára nyitva is hagyom.

 

Szintén megőrülnek az eredményért...!!! ;-)

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

 

 

csalitos Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100798

   Az viszont nem zárójelben van és nem szójáték, hanem igen komoly és szép élettani teljesítmény, mint ahogy te is vagy...  :-P

Előzmény: kupeci (100760)
stapika Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100797

többet nem.

  Likőrök,a karesőbe.

Előzmény: stapika (100796)
stapika Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100796

na mégegyszer

Article/showArticle?t=9209029&la=111595681

Előzmény: stapika (100795)
stapika Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100795

Egy majdnem szűz topik a likőr témához.:-))

 

index.hu/Article/showArticle?t=9209029&la=111595681

zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100794

:) Egyre több likőrfajtával kísérletezem,meglepő a férfiak majdnem jobban szeretik ezeket,mint a nők.

Előzmény: zsuzska60 (100783)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100793

 Nem tudom sajnos, csak tippelnék. Talán a sok fény, roncsolja a kialakult színt, vagy valamit? Nem hinném hogy lényeges, vagy erősen észlelhető hatása volna.

  Rég elfogyott az ital, mire valamit is észrevennénk belőle.:-))

  

Előzmény: zsorsz (100792)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100792

Világos,melegebb oldószer,az extrakció jobban érvényesül,sok hasonló recept sötétben ajánlja az érlelést,soha nem értettem miért?

Előzmény: Törölt nick (100791)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100791

 Semmi gond, sejtettem, hogy nem a fahéjra értetted. A fahéj nagyon brutális fűszer, én egyéb italokba nem is szoktam egész fahéjat tenni, mert brutálisan el tudna nyomni mindent. Anno csináltam még jó 3 csomag egész fahéj+600 ml 73%-os szeszből áztatmányt, most már fél éves lehet. Lassan fogy, erős kivonat. Literenként 5-6 cseppet szoktam használni belőle, 10 csepptől már erősen érezhető.

  No, meg süteményekbe is jó. Pl. 5 liter palacsinta tésztába adagolva 1 kávéskanálnyit, kisütve, rendesen érezni a fahéjasságot.

  Ugyanez megvan vaníliában is, 3 szál fahéj, középen szikével felhasítva, majd 2 cm-es darabokra vágva, 2-3 dl 73%-osban.  Literenként 1 ml-t szoktam belőle használni, de ez italfüggő, vanília barátságosabb. Könnyebb ezekkel a fűszerezés, 1-2 hónap áztatás után jól használhatóak, sokkal jobb, erősebb, mint akármelyik bolti aroma. (no és elmondhatod, hogy saját gyártmány, te készítetted, ugye, az alkotás öröme) Adagolás után pár nap alatt összeérik a többi ízekkel, a kész itallal. Diós színe megfeketedett teljesen, nagyon finom illat kezd alakulni.:)

   A meleg szesz jobban old, mint a hűvös helyen lévő. Az 55-65%-os, még gyorsabban old, mint a gyengébb szeszfokúak, főleg melegen. Ezt amíg nincs rutinom vele, nem siettetem, alakuljon csak szépen lassan, kóstolgatom majd.

Előzmény: zsorsz (100781)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100790

mondjuk 3 részre osztod?? :-)

Előzmény: Öregdömperes (100789)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100789

Talán mentségemre az szolgál,hogy a 13.literes fözöbe ez kétszer pont bele fér.A maradékkal mit kezdtem volna?

Hetek óta olvasom,és Tőletek is tudom,hogy 20-25% a jó.

Előzmény: Öregdömperes (100786)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100788

Semmi gond, majd ha csípős lesz meg opálos megkérdezed hogy mit tegyél vele.

Előzmény: Öregdömperes (100786)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100787

a lényeg, hogy aki csinálja, legalább ért valamihez :-))

Előzmény: snapszmester (100785)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100786

Szomorúan mondom ez egy kicsivel több.

Előzmény: snapszmester (100785)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100785

Tudomásul vettük. Te is vedd tudomásul hogy a legjobb eredmény 20-25% alszesz finomításakor várható. Lehet hogy ez annyi, de ezt mi nem tudhatjuk.

Előzmény: Öregdömperes (100784)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100784

24,5.liter alszesz lett.

9.30.kor el indult a finomitás.

Nem hígítottam rajta.

zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100783

mit megőrülnek, egyszerűen követelik!!! :-)))

Előzmény: zsorsz (100780)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100782

Egyet értek a kollégával, de nem tudom, hogy miért....

Én is a napon tartom az ablakban, és sokkal sötétebb, mint ami nem fért oda.

A recept is úgy írta, hogy tegyük a napra, most majd lesz összehasonlítás, hogy mi a különbség a kettő között. (hacsak nem keverem össze, mint a múltkor)

Előzmény: TINTUS (100777)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100781

Bocsánat!Valszeg elgurult a cavinton, 1rúd vanilia üvegenként ,először hosszába,majd 2-3cm-re vágva.Tigris bele kell még bele és szörnyű lesz az ereje!:)

Előzmény: Törölt nick (100766)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100780

Évek óta M.Treben szerint csinálom,Ő 2-4 hét napon v.melegen érlelést ír,milyen érv lehet ellene?...ezen még nem gondolkodtam,csak azt tudom,a népek megőrülnek így is érte.

Előzmény: TINTUS (100777)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100779

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100738)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.01 0 0 100778

A nagyobb nem kategória. Pontosabban.

Előzmény: lezli56 (100776)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100777

Miért erölteted a napon tartását nem értem????

Előzmény: zsorsz (100764)
lezli56 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100776

Mester!

Ugye nem jelent problémát, ha nagyobb.

Előzmény: snapszmester (100746)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100775

No, már nem 25 kV ???

Előzmény: Babar66 (100774)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100774

Lehet, hogy ez a "biztonság mindenek fölött" nálam már szakmai ártalom. Eleinte belém sulykolták, aztán meg én a beosztottakba. 30 év vasút, most meg második éve alagút,  hagy némi nyomot...   :)))

Előzmény: norris53 (100768)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 100773

Erre az esetre lesz betéve nekem is egy kicsi hasadótárcsa. Nem szeretnék a boon oldalán lenni a hírekben. Ennyit nekem megér. Safety first. 

Előzmény: Babar66 (100770)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!