Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100614

Vannak akik itt készítenek kívánságra.  A linkben felül vannak további információk .

Magad is építhetsz de nem olyan egyszerű mint egy gyerekbili :))

 

A legjobb főző az rozsdamentes duplafalú üst réz sisakkal réz páracsés hűtő csővel. A hőközlő lehet trafóolajos vagy vizes.  60-70 literhez kell minimum 120 literes hűtő (ha nem átfolyós)  általában 2/3 részig töltheted majd a kihabzás veszélye miatt. Az ilyen ketyere még az ükunokádat is kiszolgálja .

 

Aztán innen lehet lefele is menni. Szimpla keverős....stb.

 

 

Előzmény: Isti/84 (100613)
Isti/84 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100613

Üdvözletem Hölgyeim és Uraim!

 

A fórumot kisebb kihagyásokkal de végigolvastam. Háááát... eltartott egy ideig :D A leírtak szerint készült a meggy cefrém ami szerdán megy is főzetni de azon gondolkoztam mennyivel királyabb lenne magamnak főzni. Arra gondoltam, hogy egy kb. 60-70 literes duplafalú vizes bőven-bőven elég lenne nekem. Néztem a boltiakat. Van áruk. Általában az üst rozsdamentes. Nem lenne jobb rézből? Végül valaki saját építésűre kért NAV-os papírt? Van fémnyomó ismerős lehet megkeresem hátha kiakasztom. Igazából egy papíros alap lenne a legjobb amit max csak tunningolni kell. Szeretném beépíteni így leeresztő is kellene. A hivatalos álláspont szerint a paradicsom meg a lekvár is ebbe főne :) Menjek inkább megkeresni az árát vagy van értelme elkezdeni építeni?

 

Előre is köszönöm a segítséget: István

sogi01 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100612

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (100550)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100611

Úgy van, maga az élet egy veszélyes üzem:-)))

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: snapszmester (100588)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100610

Én olyan borászokról beszélek, akik termékeikkel öregbítik az ország hírnevét.

 

Egy bizonyos szint fölött, az összekóstolás már nem dönt el semmit. Kinek a pap, kinek a papné. Szilvakukcnak a lánya:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Babar66 (100587)
körte51 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100609

Igen sok, minél hidegebb annál jobb! Úgy veszítessz ,hogy nem csapódik le! A barátod jól mondja!

Előzmény: Firga73 (100605)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100608

" mert sok aromát illat anyagot veszít.." 

Nem látom az összefüggést.  A hűtővíz azért kell, hogy csepfolyóssá váljon az alkohol ....

Előzmény: Firga73 (100605)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100607

Bocsi csak olvasni kellet ... Gyakorlati pálinkafőzés 13-as oldal !!!

Előzmény: Firga73 (100605)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100606

Az én kapacitás igényemnek bőven megfelel.

Nagy áttörést jelentett, hogy már erjesztés előtt ki tudom venni a magot és rögtön pépes a cefre.

Előzmény: gabor0036 (100604)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100605

Érdeklődnék hogy főzéskor az alszesz hőmérséklete meddig mehet fel ?  Egy barátom szerint 20 C foknál nem jó  ha magasabb mert sok aromát illat anyagot veszít..  Nekem a vége felé kb. 28 fokos ...   Ez sok ?

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100604

Na ez a "zúzó" nem valami hatékony.. :D

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100603

,,Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!"

 

Nagyából ennyi. Saját termelés.

 

 

Hétfőn este állítottam be a pH 3-ra.

Ma reggeltől már apad a bunda.

Mához egy hétre már ki lesz főzve.

 

A cefre hőmérséklete 22.6 C szerinted nem túl hideg vagy meleg?

Előzmény: norris53 (100590)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100602

Megosztanék egy tapasztalatot.

Elővettem az 1 éves cseresznye pálinkámat, s mostanra hihetetlen finom illat-íz alakult ki.

Az általam készített gyümölcs pálinkák közül ez a legkésőbb kialakuló fajta.

Óriási meglepetésemre a bodza pálinkám is iható minőségűvé alakult, de még így is azt gondolom, hogy soha többet nem csinálok.

Sajnos a sárgabarackomat meg bírjuk enni......)

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100601

Valószínűleg át siklottál rajta.

 

,,Ez milyen felhívás? Ki hívott fel kit? Mikor? Hova? Kik a célszemélyek? Kik a felhívók? A vadélesztőket, ahogy SM írja, Pasztőrözéssel ki lehet irtani. De mosással nem."

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100600

Igen én is 5% körül olvasom.

Neki van szesz fokolója.

Jövöre nekem is lesz.Adnék a bácsinak egy taslit,de annál sokkal jobban szeretem Öt..Nálam lesz fözve az Ö fözöjével.Ugy sem lesz itt,csak néha rám néz.Utcánkban lakik.

Előzmény: körte51 (100598)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100599

hát ha ragaszkodik, akkor miért kérdezed???

Jobb, ha egy ember után csinál hülyeséget az ember, mert akkor nincs keveredés :-))

Előzmény: Öregdömperes (100596)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100598

Üss az asztalra! :-) Vagy kérd ,hogy a kedvedért tegye meg! A cefre főzésről beszélünk nem a finomításról!

Előzmény: Öregdömperes (100596)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100597

Szeszfokolóval! A gazdaboltba lehet kapni! Az enyém 20 foktól 80 fokig mér! Lehet mérőhengert is kapni hozzá amibe méred! Ha még nincs akkor is ki tudnám főzni ! Ha mondjuk 10 l cefrét főzöl abból normál esetben lehet 1liter 50 fokos pálinkád! Ki kell főzni 2liter előszeszt belőle!

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100596

Az én MESTEREM ragaszkodik a 20.fok körülihez.

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100595

És ezt,hogy állapitod meg?

Előzmény: körte51 (100593)
Baracilin Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100594

Szép darab!

 

Esetleg az alkatrészek méretét, tervrajzát megosztod?

A motor mennyit pörög?

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100593

A cefre főzésnél én leengedem ameddig lehet ! Szinte vízig!  5fok alatt szoktam megállni!

Előzmény: Öregdömperes (100591)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100592

"Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök, mint a szilva bőrén is megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él.)"

 

Igen ,valószínű nem lehet lemosni, de ha valaki mindegyiket fényesre törölgeti gyéríteni lehet! :-)

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100591

Üdv.Holnap indul a cseresznye fözése.Non-Stop fog menni,mivel kicsi az üst.Hány foknál álljak meg?25,20 vagy alatta?

Előzmény: körte51 (100540)
norris53 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100590

Attól hogy Demendi Miki barátunk azt mondta lemossuk a vad élesztőket még nem "hal"-nak meg csak tisztábbak lesznek :-)

Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!

A földet és egyéb szennyeződést mindenképp letakarítja a víz - és az biztos hogy hasznos is !

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100589

Hány éves vagy Te királyfi? Nem kő mindent elhinni, amit látol az interneten.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100588

Készül Belga sör a tavaszi barackvirágzáskori szél segítségével szállított élesztővel.

Ha abban az évben nem a barackfák felől fúj a szél hanem a tehenésztelep felől akkor olyan sört isznak. 

Ennek is meg van a diszkrét bája.

 

 

Előzmény: Feriba51 (100581)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100587

Na, ja. Sokan még ma is büszkén kínálják a pálinkájukat: "Na, ezt kóstold meg! Ezután nem kapsz levegőt..."

 (Az egész nyáron át földről összegereblyézett "gyümölcsből" cefrézett, mikuláskor, vagy inkább az újévben főzetett ecetfészket pálinkának nevezve!)

Most is csak azt mondom, egy korrekt összekóstolás sok mindent eldönt! 

Előzmény: Feriba51 (100581)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100585

A szerepe mint a turmix gépben.

A kicsi ill. nagy lyukú a gyümölcstől függően, külön- külön használni.

Eredetileg szilvához készült, de a meggy hamarabb érett.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100575)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100584

Nekem 8 

Előzmény: peca_matyi (100579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!