Keresés

Részletes keresés

TamiBT Creative Commons License 2006.05.18 0 0 5005
- a termeszetes tragya kiegette, a szeleken kisebb dozisban meg kifejti jo hatasat.. :)
Előzmény: rferi (5004)
rferi Creative Commons License 2006.05.18 0 0 5004

Erre az egyenetlen növekedésre azért nem mindig a különböző fűmag a megoldás!

Nekem itt-ott pici, tenyérnyi foltokban tavaly kiment a füvem.

Sztem a macska a ludas, de mindegy.

Azóta ott nem vetettem ujra, nem izgatott, alig látni.

Csakhogy! a folt szélén kétszer jobban nő a fű!

Ezt magyarázza meg nekem valaki!

És zöldebb!

Pedig tuti ugyanaz a fű.

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 5003

Fűmagnál fontos hogy lehetőleg egy területen egyfajta legyen: nekünk egy kis foltba már nem jutott a németo-ból hozott magból, beletettünk magyart. Egyértelműen más színű, más formájú ott a fű...

Locsolás nagyon kell a fűnek: a környéken a mi füvünk csodájára járnak: persze csak nekünk van locslórendszer, ami napi 2x öntöz nyáron, de már most is 1x naponta (kútból persze). Enélkül SOHA nem lesz szép füved: a locsolás lehet kézi, lehet forgófejes, lehet automata, de kell a fűnek a sok víz, hogy dús és szép legyen. Amíg nem volt locsolórendszer, addig NAPI 1-1,5 órát locsoltam slaggal.

Fű közül az elszáradt leveleket célszerű kiszedni, mert gátolják a növekedését és lélegzését a fűnek, erre van direkt fűszellőztető gereblye, vagy automata szerkezet.

A fű nagyon meghálálja a műtrágyázást, és attól senkinek semmi baja nem lesz. Viszont fontos, hogy a műtrágyát jól be kell locsolni, különben kiég a fű, és nem is hat a trágya.

Előzmény: saels (5001)
Herr X Creative Commons License 2006.05.18 0 0 5002

elárulom, hogy még a 300g/m2-es geotextil sem akadály a taracknak...egyszerűen átmegy rajta. Persze minél vastagabb-tömörebb a geotextil, annál kevésbé.

Ha meg egy kis gyom-magot fúj a szél a kavicságyba meg némi port (homok, termőföld, stb.), frankó ki "szoliterek" fognak megjelenni.

Mondjuk évi 2x-i totál gyomírtózás a kavicságyra megoldja a problémát.

Előzmény: J. Kathryn (4998)
saels Creative Commons License 2006.05.18 0 0 5001
Sziasztok!

Múlt ősszel házat vásároltunk. Van hozzá egy nagyobbacska telek, a hátsó rész kb 300nm. Füvesítve van, benne itt ott tulyák stb két oldalt virágos a kerítés mentén.
Ránézésre valami rityifityi díszkert féleség. Mindegy, a kutya jól elvan benne :)
Amit tudtunk eddig tenni a fű tekintetében az az hogy vettünk egy egyszerű elektromos fűnyírót, de azért nem a legkisebb teljesítményűt értelemszerűen, és nyírom a füvet kb hetente. Locsolni már kevésbé, mert kút nincs, de azért két-három naponta megöntözöm este manuálisan(!). Ugyan van két szórófejes valami, de az gondolom pocsékol igencsak, illetve nem tudom beállítani - még nem jártam utána hogy hogy kell, most ha bekapcsolom két oldalt simán öntözi a szomszédot is.

A kérdés természetesen az, amiért itt vagyok (nyilván) hogy a fű nem olyan mint amilyennek lennie kellene, magyarul nem csodaszép stb. Messzebbről nézve a területet látszik hogy a fű egyenetlenül nő (ha nincs frissen nyírva persze), azaz itt-ott rendesen növekvő csomók vannak. Szerintem ezek toldások lehettek, ahogyan nekünk is kellett toldani. Konkrétan az asszony csinálta a toldást, ki is nőtt, kérdeztem mégis miféle fajtval csinálta, azt mondta hogy a zacskóra kifejezetten az volt írva hogy "toldásra való".
Szóval a lényeg hogy a fű nagyobb része nem olyan mint amilyennek lennie kellene, lassan nő, gyér, gyámoltalan. Kint az árok partján érdekes nő mint a bolond :)

Első körben az lehet a gond, hogy mint olvastam + tőletek is, tavasszal valami szerszámmal fel kellett volna tisztítani a talajt. Konkrétan milyen szerszám is ez? Már most késő ezt megcsinálni?
A talaj ha lemarkolok a fű aljára kevés elszáradt fű gyűlik a kezembe (látszanak az elsárgult szálak alul) meg moha. Szintén olvastam itt hogy erre van valamiféle trágyázó szer, ami egyben kiöli a mohát is, mert az nem túl jó ha van. A nevét meg tudnátok mondani? Mondjuk ha szereket kell használni jó lenne olyan ami emberbarát, két szomszéd két oldalt nyugdíjas és egész nap veteményeskedik, nem akarok perpatvart azzal hogy mérgeket szórok ki :)
Permetező felszerelésem nincs, úgyhogy ha lehet olyan "moha elleni" szer kéne amit csak kiszórok...gondolom ez csak ábránd.
Olvastam egy cikkben hogy gondot okozhat a föld agyontömörödése is, hiszen nincs fellazítva (kapálva) csak járkálva, s az tömörödik...tömörödik...szóval azt olvastam hogy ásóval 30cm-enként kell leszúrni a földbe...lehet ezt ilyentájt is csinálni?
Valami hengerelést is olvasok amit tavasszal kéne csinálni, azt már késő most? És egyáltalán, mi az a hengerelés, mivel csinálják?
Olvasom szintén, hogy ha a fűnyíróval kaszált fű vége kicsit megsárgul, akkor az azt jelenti hogy a fűnyíró kése életlen, nade most vettük az nem lehet, milyen sárgulási hossz az aminél már azt lehet mondani hogy életlen a nyíró?

Meg úgy általában ha valakinek ötlete van hogy most így május vége fele mit tudnék tenni hogy a fű kicsit magához térjen, az ne habozzon és írjon.

Bocs a sok kérdésért, és köszönöm ha valaki felhomályosít :)
TamiBT Creative Commons License 2006.05.18 0 0 5000
- megnyugtatlan, hogy a fu altalkad nevezett 'egyenletessege' nemcsak az egyenletes locsolastol fugg ;)
Előzmény: Tavász (4999)
Tavász Creative Commons License 2006.05.17 0 0 4999

Jó estét! Még szerencse hogy a reggeli kávém után mindjárt a fényképezővel kimentem a kertbe, hogy a frissen vágott füvünket lekapjam. Azóta most értem ide.

Hát ilyen a mostani állapot, Nagyon egyenletes a szórófejek vízelosztása.

J. Kathryn Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4998

Na, látom sikerült a spanyol viaszt feltalálnom. De legalább biztos lehetsz benne, hogy a geotext. jó ötlet :-)

Hogy milyen vastagságban szórd fel a kavicsos területet, az attól függ, mire akarod használni. Ha fal mellé, felcsapódó eső ellen, akkor legalább 20 centi, kőmulcsnak ugyanígy. Ha kocsibeállót akarsz, akkor a lehető legvékonyabbra! Én már kapartam el kocsival a beállónkon. Utána leszedtünk egy csomót a kavicsból és most jó. Gyalogösvénynek se jó a túl mély, mert megbolondulsz, mire végigcaplatsz rajta.  lehető legvékonyabb a kényelmes. Kerti kiülőnek viszont mehet a mélyebb.

Férjemmel anno 15 m3 kavicsot teregettünk szét kocsibeállónak, járdának, házszegélynek stb., szóval amiket írtam, kipróbáltam :-)

Előzmény: J. Kathryn (4996)
Tavász Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4997

Ma Pestrő hazafelé Kalocsán bementem a Lidlbe. Döbbentem figyeltem fel arra az akcióra ami most náluk van. A múlt évben Gardenás akkumlátoros (90 perces akkuval) szegélynyírót vásároltam hosszabbítónyéllel. Nagyon jó, többre becslem mint a damilos szegélynyírót.

Most megmutatom hogy milyen a Gardena cucc ilyen van nekem, sajnos a Lidl terméke nincs a katalógusában, de 7990 Ft.ér nagyon jó vásár. A gardenás ugyan ennyi felszereltségel veri a harmincezret. A Lidl-ishez még van falitartó és a hosszabbító nyélen még egy plusz foggantyú továbbá sövénnyíró hosszabb vágókés is.

Viszon a minőségéről nem szól a fáma...

J. Kathryn Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4996
JarJar: nekem egész jelentős területem van kaviccsal felszórva. Semmiféle gyomirtó nem elég hatásos, hacsak nem akarod főállásban a kavicsok közé fújni. Nekem a klematiszaim pl. 30-40 centis kavicsréteg alá vannak ültetve!! Ők is és a gyom is vidáman hajtanak. Az egyetlen célravezető módszer a geotextília. Egyáltalán nem drága, még Lidl jellegű helyeken is fillérekért lehet venni. Ez fekete és vízáteresztő, növény viszont nem jön fel alóla.
Előzmény: JarJarBinks (4946)
J. Kathryn Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4995
Van olyan növény is, hogy papsajtmályva!
Előzmény: Celtis (4929)
J. Kathryn Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4994
Izé... természetesen nem fóhomnokot toltam a fűre, hanem homokot (hanyatt homlok). Hogy miért keveredtek ide ezek a betűk...
Előzmény: J. Kathryn (4993)
J. Kathryn Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4993

Na jó sokára jutottam megint egy kis fórumozáshoz. A hepe und hupa kiküszöbölésével kapcsolatban olvastam, hogy egy-két centi homokot ha ráterítünk a fű tetejére, az attól még ugyanolyan szépen fog nőni. Alig pár hét alatt eltűnik a homok és a fű átveszi a uralmat.

Jelentem, saját tapasztalat: nem túl nagy területen, de van egy ilyen részem, majd adandó alkalommal lefotózom, hogy a kb. 1 hónapja rátolt fóhomnok alól szépen kijött a fű.

Előzmény: atoms (4924)
Tavász Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4992
Ma vágtam le a füvet, most elégedett vagyok az egyenletes öntözéssel. Holnap reggel a frissen vágott fűről készítek pár képet, csodálatosan egyenletesen kapja a fű a vizet, mert hibás színárnyalat sehol sincs, ha lenne olyan hely ahol kevés vizet kapna.
Előzmény: Törölt nick (4986)
Celtis Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4991

Nem árt tömöríteni (magtaposni), és nem áztatni, csak nedvesíteni. Nem rizs ez.

Sajnos minél melegebb van, annál nehezebb ezt megoldani. Automata öntözővel persze nem gond. Tavaly a legnagyobb kánikulában beállítottam 3 óránkénti rövid locsolásra. 4 nap alatt ki is kelt a fű :)

Foltokban próbálkozhatsz, de nagyobb terület felülvetését már hagyd őszre, hacsak nem jön egy esősebb időszak.

Előzmény: szabfer (4990)
szabfer Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4990
A nedvességről tudtam, de az teljesen új hogy az utánvetésnél nem elég ha csak kiszórom a füvet. Annyi földet ki kell szórni ami lefedi az utólag kiszórt fűmagot? Az első locsolás olyan szépen lemossa azt a pici réteget, higy ihaj.... nem?
Előzmény: Celtis (4974)
szabfer Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4989
Na tudom ezért hurrogás lesz.... szóval após szórt ki kézzel valami nitrogénszármazékot, boltba azt mondták tavaszra való. De konkrétan nem tudom, nem voltam otthon :)
Előzmény: Dumber28 (4972)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4988
Jaj bocs nincs is fúvókája ... ;-))
Előzmény: Törölt nick (4986)
rferi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4987
Ezt a fajta Gardena fejeket én is sokat használtam a virágoskertben locsolásra, már vagy tíz éve bírják! Sztem jók, csak egy baj van velük: annyira finomra permetez, hogy ha szél van, felejtős a szóráskép. Nagy előnyük, hogy tényleg kevés vizet esznek, tehát sokat lehet egy körre tenni, amitől kevesebb körben, tovább locsolva, de mégis megoldható a locsolás.És lehet keverni a klf szórásképűeket nyugodtan, nem lesz aszimetrikus az eredmény.
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4986

Max 1000 forint egy spray kiemelkedő azt hiszem esőmadar fej. Igy forditottak le a rainbird fejet a vonalkodra ;-)) Cserélhető fúvókája van 5-360 fok kozott folyamatosan.

Előzmény: Tavász (4985)
Tavász Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4985
Ezek csak a kert szélén vannak, és egyáltalán nem feltűnőek. Majd ha lesz időm készítek róla másik képet. Különben azok a felemelkedők 3 db kb 9000 Ft, és túl nagy fúvóka van bennük amiket nem is lehet ezzel kicserélni. Továbbá nálam a fűlocsoló ami a nagy teret középen locsolja, plusz 13 ilyen esőztető, plusz száznál több csepegtető fúvóka is mehet egyszerre és még kicsit határon, de elbírja ha nem vagyok itthon egy időkapcsoló segítségével is.
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4984
Pont azert kerdeztem mert nem kovetelmény hogy rotorosnak kell lennie a fejnek. Vannak kiemelkedők folyamatosan szamalyozható fejek is amivel nem kellene csoveket kerülgetned.
Előzmény: Tavász (4983)
Tavász Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4983

Nem zavaró, szinte nem is látszik. A kiemelkedőnek nincs ilyen kicsi fúvókája. Különben nagyon szépen egyenletesen locsol, háromnegyed óra alatt tocsakosra öntözi a füvet. Majd ma megnézem a nyomást, akkor megírom. A füvem olyan ronda volt, a jobbra balra működö szórófej nem locsolta olyan egyenletesen mint ezek. Most a fű levele is szélesebb, talán teltebb a víztől.

Ma le kellene vágnom, csak el kell dugnom a rengeteg vékony vízcsövet mert minden fejhez egy cső megy a fővetzetékig.

Előzmény: Törölt nick (4982)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4982
Miert nem csinaltal kiemelkedőt ?
Előzmény: TamiBT (4981)
TamiBT Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4981
- dehogy ezek olyan gardenas kis palcika-csovekre tekerheto bigyuszkak :)
Előzmény: Törölt nick (4980)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4980
Ezek a fuvókák a foldbol emelkednek ki ?
Előzmény: Tavász (4978)
TamiBT Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4979
- hujja ennek alig van vizateresztokepessege {jo sokaig kell jaratni, hogy rendesen megfelelo vizmenyniseg kijusson a fure}, amugy mekkora nyomas van menet kozben a rendszeren??
Előzmény: Tavász (4978)
Tavász Creative Commons License 2006.05.16 0 0 4978

Erről írtam tegnap este. A két fúvóka egymással szemben négy métert képes összelocsolni porlasztva egyenletesen. 

Tavász Creative Commons License 2006.05.15 0 0 4977

Sziasztok!

Már régen jártam erre, mert nem igazán volt dicsekvésre méltó a füvem. Berágtam a locsolófejekre amik jobbra- balra működnek, és levakítottam a három fejből kettőt. Maradt egy és 13 ilyen apró 90° és 180° fokos fúvóka, ami szép egyenletesen locsolja mechanikamentesen a gyepet, és a fúrt kút vastartalma nem is tud ezekben kárt tenni.

Ma reggeli képen ilyen a gyep. Még be kell ásnom holnap a vezetékeket, és lehet vágni. A here rendesen elszaporodott, és most kezd virágozni. :(

Arabella Creative Commons License 2006.05.15 0 0 4976
Köszönöm, már ott is vagyok!
Előzmény: Triumphator (4975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!