Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100536

Miért gondolod hogy ecetes ha nem ecetszagu? Azt csak el tudod dönteni milyen az ecet. Szagold meg a konyhában.

Ha nem pezseg, lefort. Vége, főzheted.

Előzmény: toalettduck (100515)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100535

Ez milyen felhívás? Ki hívott fel kit? Mikor? Hova? Kik a célszemélyek? Kik a felhívók? A vadélesztőket, ahogy SM írja, Pasztőrözéssel ki lehet irtani. De mosással nem.

Előzmény: obsitos3 (100531)
Szilvórium65 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100534

Köszi körte51!

 

Már vetettem is Pesten szilikonlapot. Nem volt olcsó, de ki tudok vágni belőle egy karimatömítést, a közepéből meg tömítést a hollanderekhez. Nem volt olcsó, de egy életre elég lesz.

Szerintem kiforrt a cseresznye cefrém, a láng már csak közvetlenül fölötte alszik el. Sajnos csak hétfőn tudom kifőzni, remélem lezárva pincében el tudom tárolni addig. Ph-t cefrézéskor beállítottam. Szerintetek kéne még beletennem valamit, ami segít eltárolni?

Üdv

Sz.65

Előzmény: körte51 (100490)
Deniel17 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100533

Üdvözlök mindenkit.

Szokta valaki a hűtőből kifolyó langyos vizet cefre előmelegítésre használni?Esetleg megosztaná velem a tapasztalatait?

A kifőzött cefrét/moslékot ki hova szokta eltüntetni illetve felhasználni?

körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100532

Persze csak arra való!

Előzmény: obsitos3 (100529)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100531

De.Az eső lemossa.Illetve gyéríti.Ahogy a szúnyogirtás sem a csípést szünteti meg,csak a csípések számát csökkenti.Szerinted miért született a felhívás:gyümölcsöt mosni,utána élesztőzni?

Előzmény: szilvakukc (100523)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100530

Hasonló van kollégámnak, csak a belső részeket akarom összehasonlítani. Meg sem fordult volna a fejemben hogy cseresznye, meggy,... apró gyümit tegyek bele :D

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100529

Saccolni tudsz.

Előzmény: körte51 (100526)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100528

Mit gondoltok,a pálinkafőzdékben miért nem refraktometert használnak(a kiadásnál)?Mert a fajsúlymérésen alapuló mérők pontosabbak.És a hitelesített nemcsak pontosabb!

Előzmény: körte51 (100527)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100527

Nekem van egy %-os szárazanyag mérőm ,annál 0,85 -el szorozni kell és úgy kapsz  cukor százalékot !  Persze ez azért nem pontos,mert ahogy írtad nem tudjuk a többi szárazanyag tartalmat! Adtak egy táblázatot mellé amin a %ot át lehetett fagyállónál fokra váltani!

Előzmény: nebamun (100522)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100526

Ez nem pontos így! Ha van rajta alkohol beosztás akkor tudsz vele mérni alkoholt!

Előzmény: nebamun (100522)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100525

Ha fagyállót cseppentesz rá az is fog valamit mutatni ,de azon a refraktométeren nincs ,fagyálló skála! Azt a skálát használod amit mérsz ,természetesen  a többi nem valós érték! Nekem is van olyan amin 3 skála is azt kell figyelembe venni amit mérsz!

Következésképpen tudnod kell mit mérsz !:-) Valahol létezik egy táblázat amin mind rajta van és elég volna egy műszer egy skálával!

Előzmény: mmeerr995 (100518)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100524

Ez így van! De azért tudják ők hogy működik, nefédd. De azt is tudják, hogy a vásárló hogy működik.:))

Előzmény: nebamun (100522)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100523

Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az eső lemossa az élesztőgombákat? Elképzelem, ahogy zivatarkor lehuppannak a földre, és pici kis lábacskáikon szétszaladva, új gyümi után néznek.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
nebamun Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100522

Teljesen jogos a nem értésed, ez azért van, mert olyanok adják el, írják a termékismertetőt, akik nem tudják hogy működik. Nincs cukor és alkohol refraktométer egyben. Amid van, az cukor refraktométer, a Brix skála a lényeg, mellette az alkohol% csak egy becslés, hogy optimális esetben ebből hány százalékos cefre lesz.

A mérő egyébként szárazanyag tartalmat és nem cukrot mér, csak van egy általános arány, hogy szárazanyag hányad része a cukor.

Az alkohol refraktométer csak alkolholt mér.

Előzmény: mmeerr995 (100518)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100521

Úgy érti, hogy nem iszod meg.:DD

Előzmény: nebamun (100514)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100520

Igen ,nekem is hiányzott a meggy meg a cseresznye! Főleg meggyre vágytam nagyon ,  szeretem ,az ízét illatát ,meggyes-mákos sütik,meggyturmix, üdítők és most ma már főzöm az első meggycefrém a többi még szépen pezseg! Gratulálok a precíz meggycefrézésedhez ,le a kalappal ,ahogy a nagykönyvben meg van írva ,csak jobban!

Előzmény: bezzeg Jani (100517)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100519

Alaposságodat ismerve csodálkozom rajtad, hogy a lóitató vödörre szerelt peremes motor felkeltette az érdeklődésed.

 

Túrd a netet és sokkal jobbat találsz, nekem most ez van.

 

 

 

 

A tegnap este cefrézett meggy, délután ilyen.

 

 

A gyümit két hete nem érte eső ,tehát van rajta vadélesztő és nálam elvi kérdés , hogy a cefrét nem cukrozom.

 

A pince hőmérséklete 23C

 

Előzmény: gabor0036 (100501)
mmeerr995 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100518

Sziasztok!
Nemrég vettem egy Refraktométert ami cukor és alkohol fok mérő egyben.
Nos a kérdésem az lenne, hogy a cukor és a szesz fok egy skálán jelenik meg (Csak mások a beosztások), és nemigazán értem, hogy a cukorfok hogyan van arányban az alkoholfokkal.
Ha pl rácsepegtetnék valami 20 fokos szeszt, akkor a cukorfoknál kb 30lenne, de a tisztaszeszbe meg nemlehet cukor...
Bocsi, lehet kicsit zavaros, de jobban nem tudtam meg fogalmazni, szóval akkor ez most hogyan működik?

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100517

Így igaz !

A frissen főzött,  nem említhető egy lapon az érlelt 4-5 évessel.

Olyan mint a szalonnád ill. a szalámid.

Láttam a csendéleted, nekem is hiányzott a gyűjteményből a meggy.

Pótoltam, de a  szedése női munka!!!

Előzmény: körte51 (100516)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100516

Mozgathatod nyugodtan lötyögtetheted én is szoktam,kiöntök egy pohárba ,szagolgatom visszaöntöm!  A pálinka hibáinak javítására irányuló eljárásokra gondoltam ! Derítések ,szűrések ,házasítások stb ! Kezdetben rögtön orvosolni akartam éni is ,ha valami probléma volt ,ami megoldódott volna ,ha nem piszkálom! Idő előtt csináltam tejes derítést ami kiszedte a rezet ,mert csípősnek éreztem,de annak ott kellet volna oxidálódni a friss pálinkában ! Türelmesnek kell lenni ,nem lehet ezt a lassú kémiai folyamatot siettetni!

Előzmény: nebamun (100514)
toalettduck Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100515

Sziasztok!

 

A meggycefrém úgy fest, hogy megállt teljesen pedig olyan szépen indult. 1-2 napig pezsgett erjedt de tegnap meg ma meg se moccan. Az illata nem rossz gyümölcsös/alkoholos az íze savanykás inkább gyümölcsre emlékeztető, az állaga folyós pépes. A gyanúm az, hogy megecetesedett túl savas? Élesztő, tápsó, pektnbontó ment bele. Kivettem egy keveset és egy csipet szódabikarbónát beletettem a cefre vadul pezsgett. Sajna csak lakmuszpapírral tudok bohóckodni digitális még nincs így szemmértékre 1 körüli a phja de ha addig szódabikarbónázom amig pezseg akkor felmegy 6-7re. Ti hogy szoktátok mennyit tesztek bele? Addig amíg teljesen semlegesíti? Élesztő meg a többi menjen bele újra sztetek?

nebamun Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100514

"hogy semmilyen beavatkozást nem szabad csinálni ameddig levegőzteted" - ez azt jelenti, hogy nem lötyögteted, mozgatod, csak áll mozdulatlanul?

Előzmény: körte51 (100512)
Csikky Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100513

A gyümölcs egy tanyáról van, aminek a hátsó része elhagyott, ahol a gyümölcsfák is vannak! Magyarán permetszert nem látott az elmúlt 10 évben! :)

Tegnap alszesszé főztem az első kishordónyit, ~25 L cefre 5L alszeszt adott 20 V/V-ig engedve!

Előzmény: Feriba51 (100333)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100512

Egy hónap levegőztetés után szűrném le! A göcseji körtepálinkánál olvastam és én azóta betartom ,hogy semmilyen beavatkozást nem szabad csinálni ameddig levegőzteted! Volt hogy magától kitisztult ,leülepedett egy kevés fehér lepedék ,ráérsz  utána leszűrni!

Előzmény: Norbi... (100502)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100511

Én ilyet használok. Ha van aki tud segiteni gyártani egyet akkor ez jócskán megkönnyíti a munkát. A behegesztett szita 10mm-es, ez jó a nagyobb magokhoz, a betét pedig 5mm-es. Ez most pont jo lenne neked, én somhoz szoktam használni. 200-as hordóra ráteszem és kész. 

 

 

 

Előzmény: Öregdömperes (100507)
Csikky Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100510

Jó a klingerlit, nem találkozik közvetlenül az anyagoddal!

 

Előzmény: Szilvórium65 (100489)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100509

Akkor meg van oldva ;)

Előzmény: Öregdömperes (100507)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100508

Helyesbités:

agy=egy.

Előzmény: Öregdömperes (100506)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100507

Van ilyen rekesz vagy 5.drb is,mivel Anyuka boltban dolgozott 41.évet.

Előzmény: rézműves1 (100491)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!