Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A magról kelt cseresznye alany többnyire olyan fát nevel, mint a vadcseresznye. Persze némileg befolyásolja az oltványt, emiatt kicsit bizonytalan, hogy milyen lesz a fa, de tapasztalatom szerint jobb, mint a sajmeggy. Csarli alanyai speciális, *nemes* alanyok, különleges jó tulajdonságokkal, léldául törpésíti a fát.
Sztem próbáld meg,a helyi faiskolás engem is lehülyézett /barátilag/,hogy őszibarackból karcsúorsót akarok csinálni,mégis megcsináltam,meg sövényt is.A következő a kajszi sövény lesz.Mindent ki lehet próbálni,ráadásul a meggy karcsúorsó is létező dolog,nem vmi torz agyszülemény :))
Mondjuk a 3,5 m-es magasságot és is soknak tartom,sztem a 2,5 m elég.Gondolom kicsit több lenne a zöldmunkája ill. nyáron kellene elsősorban metszeni.
Kicsit kezdek aggódni a cseresznyém miatt... Pedig annyi van rajta, hogy lesz belle rendesen cefre:) De most már két napja rendszeres a felhőszakadás, és továbbra is ilyen időt mond. A cseresznyék már közelítik a féléret állapotot, és tartok már attól, hogy meg fognak repedni a sok eső miatt.
Tavaly is elvitte az eső az egész termést, igaz akkor két napos eső volt egyfolytában.
Ez nem keserű, rendes nagyszemű finom meggy. Csak nincs rajta roskadásig. Annak idején gyerekkoromban ez volt a faluban a legnagyobb szemű meggy (50+ éve ennek...), pándimeggynek hívták, és szerintem nem is különbözik nagyon a piacon árult pándimeggyektől. Az érési ideje is hasonló.
Nekem is vannak ilyen bozótmeggyeim. Rendesen kezelem is őket, így még eladásra is futja.
Az oltványok azért aromásabbak és kevésbé keserűek. Meg persze vagy koraiak, vagy nagyok, tehát van értelmük. Nálam azok is kibírták a maguk negyed századát.
A meggyek egész biztos sajmeggyen voltak, de a cseresznyék mintha vadcseresznyén lettek volna. De nem tudom.
Amiről írtam, hogy alanynak jó lenne, azt nem eszik a seregélyek valamiért. Talán nem találták meg, mert nem túl nagy fák, és nagyon apró szeműek. De jó édesek, érettek. Csak az a bajom, hogy nagyon sarjadzanak fiatal létükre.
A hivatalosan használt vadcseresznye az, ami nem sarjadzik?
Én csak mondjuk 8 db-ot tettem fel egy 8 m-es fára, az egyértelműen kevés volt.
Valahol olvastam róla, hogy a döglött seregélytől félnek az élők. Pár napja egy lelőttet találtam a telkemen, fel is kötöztem a meggyfára, ma friss csípést nem láttam a meggyeken. Nem tudom, véletlen vagy tényleg jó az ötlet.
Távol álljon tőlem, hogy vitatkozzak veled. A 40 centizés során szinte semmi sem marad. Szerintem 10 év alatt megölöm a fát. Ezeket a méreteket azért mondtam mert nincs helyhiányom. Viszont ezekkel a méretekkel sokkal többet teremne, de még a magassága is elfogadható, lenne számomra.
Ezért, és mert végigolv astam a topicot, elmondom a meggyfáink történetét.
Nagyjából 28 éve van kertünk. Amikor először lettünk kerttulajdonosok (én falun nevelkedtem, de a férjem sült városi, bérházi származék), mindent úgy akartunk csinálni, ahogy a könyvek írták akkoriban: csak semmi szedett gyümülcsfa, szigorúan oltványok. Meggyből Újfehértói és Kántorjánosi volt, cseresznyéből Germersdorfi és Hedelfingeni. Cseresznyét ettünk is bőven pár évig, de a meggyek csak éppen addig tartottak, míg megkóstolhattuk őket, aztán kipusztultak. Szerencsére beengedtünk a szüleim kertjéből egy meggysarjat, valami régi pándirokon.
10 év után kertes házba költöztünk, a régi kertet azóta hanyagoljuk, éppen lekaszáljuk párszor,, meg leszedjük a termést, ha van. A Germersdorfi még mindig él, valamennyit terem is!
Itt a háznál újra ültettünk oltott meggyet, Érdi bőtermő, Újfehértói, Meteor. Éppen termőre fordultak volna, de kipusztultak úgy 4-5 évesen, a Meteor addig sem tartott. Akkor mérgünkben az öreg kertből kiszedtünk meggysarjakat, és azokat ültettük el. Azok kiválóan megvannak, igaz, nincs termés rajtuk roskadásig, de jut a családnak, a fagyasztóba, befőttnek. A monílián kívül nem nagyon van bajuk.
- ha 1-1 méteresek az oldalágai, akkor jóval ritkábbra kell nevelni azokat, mert elágaznak, a fa belseje másként nem kap fényt és a kezed se elég hosszú, hogy beérjen. Ráadásul a termőrészek ifjítása is valószínűleg macerásabb lesz. A 3,5 m is magasnak tűnik, ahhoz már valami állvány kell. Inkább tegyél négy fát egy helyére. Szedjél magoncot öreg elhanyagolt fák alól, oltsd be magad különbözö fajtákkal, nevelgesd, lessed, több örömöd lesz benne.
A cseresznye karcsú orsó esetében, szerinted mekkora oldalágakat lehet maximálisan meghagyni. Úgy gondolom, hogy pl. 1 m mindkét oldalon és akkor 2 méteres helyet foglal el (a helyfoglalás egyébként nem érdekes), csak azért kérdezem, hogy lehet-e ilyen szélességű karcsú orsót nevelni. a magassága az előbb említett 3-3,5 m lenne.
Többen említettétek a madárkárt (seregély, rigó, veréb is többek között). Ezért gondolkodom én is egy karcsú orsó fa kialakításában, mondjuk, olyan 3-3,5 méter magasságban. Egy ekkora fára szívesen vásárolnék hálót takarásnak, főleg akkor ha nem minden nap tudom őrizni (pl. Balaton tájékán).
Kinek van tapasztalata, vagy ki olvasott arról, hogy egy ilyen fa kb. meddig él. Az egyik hagyományos módon nevelt Szomolyaim pl. 1980-as telepítésű, negyon jó állapotban van. Szerintem még + 30 évet semmi gond nélkül meg fog élni. Semmi mézgásodás sincs rajta. Igaz, csak akkor, abban az időszakban metszem, bocs ritkítom, vágom a száraz ágait, ahogy a "nagyok" leírják.
Tudom, nem nagy ötlet, de eddig nem bántották - igaz, segít a szél is. Ma további 50-50 db. füles, húszliteres zacskót raktam fel a roskadásig teli Sunbrustra és az Érdi jubileum meggyre. Rengeteg a seregély, egész nap errefelé rikácsolnak, de rigót is látok vagy tizet. Kár lenne a termést veszendőbe menni hagyni, hamár eddig itt kedvezett az időjárás a cseresznyének és a meggynek. Üdv.
Próbálkoztam már elég sokat nejlonzacskóval és CD-vel is. Annyi haszna lett, hogy emeddig elértek lengés közben, ott maradt pár szem. De fél méterrel odébb már nem.
Elképzelhető, hogy Szomolyai porozta be, bár a közelben nem tudok Szomolyai fát. Azt előbb el tudom képzelni, hogy meggy porozta be, mert az íze nem a Szomolyai-é.
Szuperorsóról gyors infót hol találok? Engem meg lehet győzni - életem párja az, aki szereti a nagy fákat, még akkor is, aha neki kell a végén a létrára mászni.
Rossz hallgatni a seregélyeket, ahogy köröznek felettünk...
Van egy korai cseresznyefánk (talán Jabouley), az idén volt rajta végre észrevehető termés. A seregélybanda valahogy későn vette észre. Talán azért, mert a szomszéd végre felfedezte, hogy nála költenek évek óta, és tett ellenük, így most nem a házi, hanem az idegen felderítők fedezték fel.
Vasárnap reggelre már hallatszott az utálatos hangjuk, terítve is volt a fa alja maradékkal, de a nap folyamán sikerült a termés nagy részét leszedni. Ami rajta maradt a közepén, a legtetején, abból hétfő délutánra mutatóban sem maradt. A szomszéd két fáján még lehet valami, mert még reggel is itt köröztek felettünk. Valami hihetetlen látvány, amikor egy viszonylag kis cseresznyefán - mint valami rémséges termés - egyensúlyozik 30-50 seregély.
Idén ültettünk egy ropogós fát is, de attól tartok, azt sem mi fogjuk majd enni.
A kutya persze rájuk sem ugat - tudja, hogy elérhetetlenek.