Tele van a gyomrom ilyenkor savval berekedek puffadok, viszont nem jön fel a sav a nyelőcsőbe. A has balfelső részénél jelentkezik konkrét fájdalom. Az biztos, hogy a hasűri nyomás az jelentős, már gondoltam rekeszizomsérvre is.
még egy kérdésem lenne. ezzel a lassú gyomorürüléssel-neked ventert nem mondják, h szedjél?
nekem szorulást okoz mindig ha szedem(illetve szédülést plusz fejfájást)...de ha szorulást okoz, akkor nem lehet, h ez is belassítja a gyomrot még jobban?
Kimondottan lassú a gyomorürülés, amin sokat segít az Itopride. Az Itoprid mellett még a Salofalk 3g-t kell szednem. Ezzel is 1 hónapig próbálkozunk - ezt colitises betegeknek szokták írni. Az esetemben általános emésztőrendszeri gyulladáscsökkentőként írta a gasztroenterológus próbaképp. E hónap végén megyek kontrollra, akkorra meglesz a 30 nap. A PPI nekem szinte teljesen leállítja az emésztést, 4 féle hatóanyagot próbáltunk és mindegyiknél ugyanez a hatás jelentkezett. Nekem van a háttérben egy exokrin hasnyálmirigy elégtelenség is. Erre csak enzimpótlás lehetne a megoldás, ezt viszont a beleim nem bírják - irritálja a sertés pankreasz kivonat, úgyhogy ez sem működik hosszú távon. Annyi mindent próbáltam már, hogy le sem tudom ide írni: a gluténmentes étrendtől kezdve a savpótláson át a különböző diétákig. Ami egyértelműen segített a magas fruktóz tartalmú gyümölcsök/zöldségek és a cukor elhagyása - helyette szőlőcukor de csak kis mennyiségben. A túl gyakori étkezés sem igazán jó, viszont étkezés sem maradhat ki mert szétmar a sav. Mindenféle diétát próbáltam, semmi sem használt. Most lehet, hogy a hasnyálmirigy alulműködéshez még hozzájön egy jó kis inzulinrezisztencia is. Ezt kivizsgáltatom mindenképp.
Ami viszont tutira bevált nálam az a friss, szinte meleg fehér kenyér. Próbáltam legalább tucatfélét: teljes kiőrlésűt, korpásat, rozskenyeret, gluténmenteset, kovászosat, kézműves kenyeret stb. Egyik sem vált be csak a fehér kenyér, az is csak frissen, már másnap sem az igazi. Ugyanez van a burgonya, rizs esetén is, frissen elkészítve nem okoz panaszt kihűlve már nem OK / a melegítés sem mindig segít ezen. Erre egyetlen magyarázat létezik: amikor keményítős ételeket, például a gabonát, burgonyát és a rizst megfőzik, majd kihűtik akkor a bennük lévő keményítő rezisztenssé (nehezen hozzáférhetővé) válik az emésztőenzimek számára - e folyamat neve retrogradáció. Úgyhogy veszek egy kénysütő gépet, hogy legyen mindig friss kenyér :) hátha beválik a gyakorlatban.
most adtal nekem is egy ujabb loketet, lehet h ezert vagyok sokkla rosszabbul en is barmlyenfele ppi tol..pedig tenleg probalom oket. Itopride et enis szedem.
Köszönöm a választ. Meg fogom csináltatni a vizsgálatot. Az biztos, hogy be van lassulva a gyomorműködés ezért nem is tudok PPI-t szedni mert ront a tüneteken. Olvastam, hogy a lelassult gyomorürülés (gasztroparézis) lehet az IR egyik kísérő tünete is. Erre a lassult gyomorműködésre jelenleg Itopride -t szedek (3x1). Ez csökkenti a tüneteket. Az orvos elmondása szerint igazából egy hónap után fejti ki a hatását.
Olvass vissza a hozzászólásaimban, nagyon sokszor írtam erről. Egyértelmű összefüggés van egy súlyosabb inzulinrezisztencia, hiperinzulinémia vagy már a cukorbetegség és a reflux között, kutatások is kimutatták, orvosok is mondják, nekem is mondta a gasztrós azonnal, hogy ne várjak semmi jót, amíg olyan inzulinjaim vannak, első alkalommal még PPI-t sem írt fel emiatt, mert hogy az csak tüneti kezelés lenne...mármint nem minden refluxos IR-es, egyáltalán nem, viszont a legtöbb súlyosabb IR-esnek már járulékosan gyomorpanaszok kezdődnek, mert a magas inzulinszint fokozza a savtermelést+belassítja a gyomrot (-->egyenes út a refluxhoz). Nem egy, nem két emberről tudok, akinek az IR diétával és az értékeik rendeződésével teljesen elmúlt vagy sokat javult a probléma, így én feltétlen ajánlom, hogy csináltass egy OGTT-t inzulinokkal, én minden refluxosnak kötelezővé tenném. Nem biztos, hogy bármi kiderül, vagy hogy ha kiderül, bármi, mármint a reflux megoldódik a kezelésével, de javulhat (pl. az epés visszaáramlás a gyomorba nekem sem múlt el, de egyébként van, amiben jobb a helyzet, mióta rendeződtek az inzulinértékeim...sokszor eszembe jut, hogy mi lett volna, ha a javuláshoz nem éveknek kellett volna eltelnie, lehet ha hamar megtalálták volna a jó gyógyszert az inzulinomra, nem is kellett volna egyáltalán PPI-t elkezdeni, és most nem lennék itt...).
Az, amit írsz, hogy ha késik-kimarad egy étkezés, berekedsz, puffadsz meg ilyesmi, ez tök tipikus egy refluxnál, gyomorhurutnál, nem véletlen mondják a gasztrósok, hogy gyakran keveset enni, ne legyen sokáig üres a gyomor. Nekem is van ilyen, a legdurvább reggeli és ebéd között, ebédnél tényleg nem tolerálom a több órás csúszásokat.
Az inzulinrezisztencia tud refluxot okozni? Mert ha igen, akkor a reflux csak következmény és igazából az alapbetegséget, az IR-t kell kezelni és ezzel megszűnik a reflux is. Csináltatott valaki terheléses vércukor tesztet inzulinszintekkel, ha igen akkor milyen eredménnyel? Erről már volt szó régebben, viszont most vannak súlyosabb tüneteket produkálók közöttünk. Esetleg közülük valaki próbálta már ezt az irányt? Nálam például, ha kimarad vagy késik egy étkezés, akkor elönt a sav, berekedek, felpuffadok, kapar a torkom stb. Időnként ez éjszaka is jelentkezik.
Hat eleinte nagyon erős egő erzest ereztem a nyelvemben szerintem valami olyasmi lehet mikor másnak a gyomra ég,most talan kicsit enyhült miòta a 2x40mg ppi -t szedem...,most megnezem mi lesz nem tudok mast tenni regòta szenvedek már ettől egyszer csak jobb lesz talán...
örülök, hogy legalább neked a nyelőcsövön segít....
és akkor így hogy tudod, h gyomorégés az ára...hogy gondolod meddig szeded? ...tudom már párszor abbahagytad, újrakezded....vagy mindig reméled, hogy mostmár begyógyul a nyelőcsöved a ppi kúrától és akkor egyszer csak végleg abbahagyhatod?
engem nagyon érdekel ki hogyan rendezi le ezeket magában...
biztos, hogy azért ég mert nagyon leviszi a savamat a ppi, és foleg ha eszek utana (pedig igyekszem nagyon keveset enni mert tudom, h ez lesz) utána pedig nagyon nagyon eg. tokmindgy mit eszek. ehetnek egy lecsót is egy kávéval, vagy a szokásos zabkása.
Én tudom, hogy nekem a tul erős savcsökkentés olyan gyomorégést okoz, h én azt nem bírom elviselni:(
Már kezdem én is azt hinni magamròl hogy a szorongasom okozza a tüneteket,es amiatt jön a sav,mert ugye jön ugyanis a nyelvem is feher meg erzem is az egest...
Szia! A venter nekem jó.Éhgyomorra vedd be.Én is szenvedek a PPI vel,de egy kúrát végig kell csinálni.Nekem a nyelőcső marást megakadályozza,de a gyomor belassul,és ég.Sajnos!!
Ti mit csináltok,ha ég a gyomrotok a túl erős savcsökkentés miatt?
nekem a 40 mg emozul nem hasznalt a nyelőcsőégésre:(...gondoltam beveszek ma meg egyet..szoval 2 x 40 mg van bennem..meg soha nem volt ennyi ppi egy napon..nagyon-nagyon ég a gyomrom tőle, főleg ha eszek bármit is rá....de délben muszaj voltam mar enni egy kis valami ebédet..de nagyon rossz lett most delutanra
nem vehetek be rá, még egy quamatelt, mert akkor még jobban lecsökkentem a savat és még jobban égni fog a gyomrom.
Megfigyeltem, minél erősebb savcsökkentést alkalmazok annál jobban ég a gyomrom.
Ittam már gaviscont de nem használ
szerintetek a venter jo gyomoregesre?
vagy mit csinaljak igy estere?
szerintetek holnapra ez elmúlik vagy meddig van ennek hatása:((