Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100526

Ez nem pontos így! Ha van rajta alkohol beosztás akkor tudsz vele mérni alkoholt!

Előzmény: nebamun (100522)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100525

Ha fagyállót cseppentesz rá az is fog valamit mutatni ,de azon a refraktométeren nincs ,fagyálló skála! Azt a skálát használod amit mérsz ,természetesen  a többi nem valós érték! Nekem is van olyan amin 3 skála is azt kell figyelembe venni amit mérsz!

Következésképpen tudnod kell mit mérsz !:-) Valahol létezik egy táblázat amin mind rajta van és elég volna egy műszer egy skálával!

Előzmény: mmeerr995 (100518)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100524

Ez így van! De azért tudják ők hogy működik, nefédd. De azt is tudják, hogy a vásárló hogy működik.:))

Előzmény: nebamun (100522)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100523

Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az eső lemossa az élesztőgombákat? Elképzelem, ahogy zivatarkor lehuppannak a földre, és pici kis lábacskáikon szétszaladva, új gyümi után néznek.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
nebamun Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100522

Teljesen jogos a nem értésed, ez azért van, mert olyanok adják el, írják a termékismertetőt, akik nem tudják hogy működik. Nincs cukor és alkohol refraktométer egyben. Amid van, az cukor refraktométer, a Brix skála a lényeg, mellette az alkohol% csak egy becslés, hogy optimális esetben ebből hány százalékos cefre lesz.

A mérő egyébként szárazanyag tartalmat és nem cukrot mér, csak van egy általános arány, hogy szárazanyag hányad része a cukor.

Az alkohol refraktométer csak alkolholt mér.

Előzmény: mmeerr995 (100518)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100521

Úgy érti, hogy nem iszod meg.:DD

Előzmény: nebamun (100514)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100520

Igen ,nekem is hiányzott a meggy meg a cseresznye! Főleg meggyre vágytam nagyon ,  szeretem ,az ízét illatát ,meggyes-mákos sütik,meggyturmix, üdítők és most ma már főzöm az első meggycefrém a többi még szépen pezseg! Gratulálok a precíz meggycefrézésedhez ,le a kalappal ,ahogy a nagykönyvben meg van írva ,csak jobban!

Előzmény: bezzeg Jani (100517)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100519

Alaposságodat ismerve csodálkozom rajtad, hogy a lóitató vödörre szerelt peremes motor felkeltette az érdeklődésed.

 

Túrd a netet és sokkal jobbat találsz, nekem most ez van.

 

 

 

 

A tegnap este cefrézett meggy, délután ilyen.

 

 

A gyümit két hete nem érte eső ,tehát van rajta vadélesztő és nálam elvi kérdés , hogy a cefrét nem cukrozom.

 

A pince hőmérséklete 23C

 

Előzmény: gabor0036 (100501)
mmeerr995 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100518

Sziasztok!
Nemrég vettem egy Refraktométert ami cukor és alkohol fok mérő egyben.
Nos a kérdésem az lenne, hogy a cukor és a szesz fok egy skálán jelenik meg (Csak mások a beosztások), és nemigazán értem, hogy a cukorfok hogyan van arányban az alkoholfokkal.
Ha pl rácsepegtetnék valami 20 fokos szeszt, akkor a cukorfoknál kb 30lenne, de a tisztaszeszbe meg nemlehet cukor...
Bocsi, lehet kicsit zavaros, de jobban nem tudtam meg fogalmazni, szóval akkor ez most hogyan működik?

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100517

Így igaz !

A frissen főzött,  nem említhető egy lapon az érlelt 4-5 évessel.

Olyan mint a szalonnád ill. a szalámid.

Láttam a csendéleted, nekem is hiányzott a gyűjteményből a meggy.

Pótoltam, de a  szedése női munka!!!

Előzmény: körte51 (100516)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100516

Mozgathatod nyugodtan lötyögtetheted én is szoktam,kiöntök egy pohárba ,szagolgatom visszaöntöm!  A pálinka hibáinak javítására irányuló eljárásokra gondoltam ! Derítések ,szűrések ,házasítások stb ! Kezdetben rögtön orvosolni akartam éni is ,ha valami probléma volt ,ami megoldódott volna ,ha nem piszkálom! Idő előtt csináltam tejes derítést ami kiszedte a rezet ,mert csípősnek éreztem,de annak ott kellet volna oxidálódni a friss pálinkában ! Türelmesnek kell lenni ,nem lehet ezt a lassú kémiai folyamatot siettetni!

Előzmény: nebamun (100514)
toalettduck Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100515

Sziasztok!

 

A meggycefrém úgy fest, hogy megállt teljesen pedig olyan szépen indult. 1-2 napig pezsgett erjedt de tegnap meg ma meg se moccan. Az illata nem rossz gyümölcsös/alkoholos az íze savanykás inkább gyümölcsre emlékeztető, az állaga folyós pépes. A gyanúm az, hogy megecetesedett túl savas? Élesztő, tápsó, pektnbontó ment bele. Kivettem egy keveset és egy csipet szódabikarbónát beletettem a cefre vadul pezsgett. Sajna csak lakmuszpapírral tudok bohóckodni digitális még nincs így szemmértékre 1 körüli a phja de ha addig szódabikarbónázom amig pezseg akkor felmegy 6-7re. Ti hogy szoktátok mennyit tesztek bele? Addig amíg teljesen semlegesíti? Élesztő meg a többi menjen bele újra sztetek?

nebamun Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100514

"hogy semmilyen beavatkozást nem szabad csinálni ameddig levegőzteted" - ez azt jelenti, hogy nem lötyögteted, mozgatod, csak áll mozdulatlanul?

Előzmény: körte51 (100512)
Csikky Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100513

A gyümölcs egy tanyáról van, aminek a hátsó része elhagyott, ahol a gyümölcsfák is vannak! Magyarán permetszert nem látott az elmúlt 10 évben! :)

Tegnap alszesszé főztem az első kishordónyit, ~25 L cefre 5L alszeszt adott 20 V/V-ig engedve!

Előzmény: Feriba51 (100333)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100512

Egy hónap levegőztetés után szűrném le! A göcseji körtepálinkánál olvastam és én azóta betartom ,hogy semmilyen beavatkozást nem szabad csinálni ameddig levegőzteted! Volt hogy magától kitisztult ,leülepedett egy kevés fehér lepedék ,ráérsz  utána leszűrni!

Előzmény: Norbi... (100502)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100511

Én ilyet használok. Ha van aki tud segiteni gyártani egyet akkor ez jócskán megkönnyíti a munkát. A behegesztett szita 10mm-es, ez jó a nagyobb magokhoz, a betét pedig 5mm-es. Ez most pont jo lenne neked, én somhoz szoktam használni. 200-as hordóra ráteszem és kész. 

 

 

 

Előzmény: Öregdömperes (100507)
Csikky Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100510

Jó a klingerlit, nem találkozik közvetlenül az anyagoddal!

 

Előzmény: Szilvórium65 (100489)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100509

Akkor meg van oldva ;)

Előzmény: Öregdömperes (100507)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100508

Helyesbités:

agy=egy.

Előzmény: Öregdömperes (100506)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100507

Van ilyen rekesz vagy 5.drb is,mivel Anyuka boltban dolgozott 41.évet.

Előzmény: rézműves1 (100491)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100506

Olvasgatom napok óta szorgalmasan.Minden benne van amit nekem tudnom kéne gyakorlatban is.Jövöre bíztos ügyesebb leszek.Nem úgy csinálok mint az amerikai katona,amire agy itt lévö társunk jogosan hivatkozott.

Előzmény: gabor0036 (100500)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100505

A gyufa vidáman ég fölötte.

Előzmény: TINTUS (100498)
edding1100 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100504

A magozással most én is kicsit bajban vagyok, a kiforrt cefrét átdörzsöltem egy rosta szerüségen, de a magokkal együtt sok gyümölcshús is fentmaradt. Ezzel mit csináljak? egy kis víz + pektinbontó? Most egy külön hordóba lezártam ezt a pépet

sogi01 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100503

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (100445)
Norbi... Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100502

Nos lehűtöttem majd átszűrtem fél litert és teljesen átlátszó lett. Viszont mintha az íze(ugyanazon hőmérsékleten - természetesen) is kissé változott volna, a szűrt mintha sokkal selymesebb lenne míg az opálos talán enyhén csípősebb. Csak most azt nem tudom melyik az amit szeretnék!

Előzmény: TINTUS (100497)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100501

Erről a darálóról tudsz nekem emailban pár képet küldeni? 

Előzmény: bezzeg Jani (100492)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100500

Ezt olvasd el! Nem véletlen van minden reggel belinkelve. Hidd el, minden lényegi dolog benne van. ;)

http://snapszmester.uw.hu/gyakorlati_palinkafozes.pdf

Előzmény: Öregdömperes (100487)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100499

Igazad van a deci szó elmaradt a kapkodásba.  Így jár aki kapkod !! :)))

Előzmény: zsuzska60 (100447)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100498

Milyen a gyufa próba? Ha égve marad akkor már főzheted.

Előzmény: Öregdömperes (100473)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100497

Nem okoz , mikor nálunk hőmérséklet változásra télen  kipelyhesedik mi is átszűrjük kávéfilteren.

Előzmény: Norbi... (100481)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!