Ha fagyállót cseppentesz rá az is fog valamit mutatni ,de azon a refraktométeren nincs ,fagyálló skála! Azt a skálát használod amit mérsz ,természetesen a többi nem valós érték! Nekem is van olyan amin 3 skála is azt kell figyelembe venni amit mérsz!
Következésképpen tudnod kell mit mérsz !:-) Valahol létezik egy táblázat amin mind rajta van és elég volna egy műszer egy skálával!
Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az eső lemossa az élesztőgombákat? Elképzelem, ahogy zivatarkor lehuppannak a földre, és pici kis lábacskáikon szétszaladva, új gyümi után néznek.:))
Teljesen jogos a nem értésed, ez azért van, mert olyanok adják el, írják a termékismertetőt, akik nem tudják hogy működik. Nincs cukor és alkohol refraktométer egyben. Amid van, az cukor refraktométer, a Brix skála a lényeg, mellette az alkohol% csak egy becslés, hogy optimális esetben ebből hány százalékos cefre lesz.
A mérő egyébként szárazanyag tartalmat és nem cukrot mér, csak van egy általános arány, hogy szárazanyag hányad része a cukor.
Igen ,nekem is hiányzott a meggy meg a cseresznye! Főleg meggyre vágytam nagyon , szeretem ,az ízét illatát ,meggyes-mákos sütik,meggyturmix, üdítők és most ma már főzöm az első meggycefrém a többi még szépen pezseg! Gratulálok a precíz meggycefrézésedhez ,le a kalappal ,ahogy a nagykönyvben meg van írva ,csak jobban!
Sziasztok! Nemrég vettem egy Refraktométert ami cukor és alkohol fok mérő egyben. Nos a kérdésem az lenne, hogy a cukor és a szesz fok egy skálán jelenik meg (Csak mások a beosztások), és nemigazán értem, hogy a cukorfok hogyan van arányban az alkoholfokkal. Ha pl rácsepegtetnék valami 20 fokos szeszt, akkor a cukorfoknál kb 30lenne, de a tisztaszeszbe meg nemlehet cukor... Bocsi, lehet kicsit zavaros, de jobban nem tudtam meg fogalmazni, szóval akkor ez most hogyan működik?
Mozgathatod nyugodtan lötyögtetheted én is szoktam,kiöntök egy pohárba ,szagolgatom visszaöntöm! A pálinka hibáinak javítására irányuló eljárásokra gondoltam ! Derítések ,szűrések ,házasítások stb ! Kezdetben rögtön orvosolni akartam éni is ,ha valami probléma volt ,ami megoldódott volna ,ha nem piszkálom! Idő előtt csináltam tejes derítést ami kiszedte a rezet ,mert csípősnek éreztem,de annak ott kellet volna oxidálódni a friss pálinkában ! Türelmesnek kell lenni ,nem lehet ezt a lassú kémiai folyamatot siettetni!
A meggycefrém úgy fest, hogy megállt teljesen pedig olyan szépen indult. 1-2 napig pezsgett erjedt de tegnap meg ma meg se moccan. Az illata nem rossz gyümölcsös/alkoholos az íze savanykás inkább gyümölcsre emlékeztető, az állaga folyós pépes. A gyanúm az, hogy megecetesedett túl savas? Élesztő, tápsó, pektnbontó ment bele. Kivettem egy keveset és egy csipet szódabikarbónát beletettem a cefre vadul pezsgett. Sajna csak lakmuszpapírral tudok bohóckodni digitális még nincs így szemmértékre 1 körüli a phja de ha addig szódabikarbónázom amig pezseg akkor felmegy 6-7re. Ti hogy szoktátok mennyit tesztek bele? Addig amíg teljesen semlegesíti? Élesztő meg a többi menjen bele újra sztetek?
Egy hónap levegőztetés után szűrném le! A göcseji körtepálinkánál olvastam és én azóta betartom ,hogy semmilyen beavatkozást nem szabad csinálni ameddig levegőzteted! Volt hogy magától kitisztult ,leülepedett egy kevés fehér lepedék ,ráérsz utána leszűrni!
Én ilyet használok. Ha van aki tud segiteni gyártani egyet akkor ez jócskán megkönnyíti a munkát. A behegesztett szita 10mm-es, ez jó a nagyobb magokhoz, a betét pedig 5mm-es. Ez most pont jo lenne neked, én somhoz szoktam használni. 200-as hordóra ráteszem és kész.
Olvasgatom napok óta szorgalmasan.Minden benne van amit nekem tudnom kéne gyakorlatban is.Jövöre bíztos ügyesebb leszek.Nem úgy csinálok mint az amerikai katona,amire agy itt lévö társunk jogosan hivatkozott.
A magozással most én is kicsit bajban vagyok, a kiforrt cefrét átdörzsöltem egy rosta szerüségen, de a magokkal együtt sok gyümölcshús is fentmaradt. Ezzel mit csináljak? egy kis víz + pektinbontó? Most egy külön hordóba lezártam ezt a pépet
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nos lehűtöttem majd átszűrtem fél litert és teljesen átlátszó lett. Viszont mintha az íze(ugyanazon hőmérsékleten - természetesen) is kissé változott volna, a szűrt mintha sokkal selymesebb lenne míg az opálos talán enyhén csípősebb. Csak most azt nem tudom melyik az amit szeretnék!