Keresés

Részletes keresés

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100544

Ez hogyan magoz? "Ledarálja" a húst  a magról? A vödörre rögzített lemez nem engedi forogni a gyümölcsöt a szitalemez pedig leszedi a húst? Sima lukacsos vagy éles lukak? Középen mi az a szárny?

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100543

Az a legjobb! Nekem szerencsém volt a szomszéd komámnak hánykolódott a garázsában és nekem adta ! Éles bőrlyukasztóval ,keményfán szálirányban szépen ki lehet vágni!

Előzmény: Szilvórium65 (100534)
beller1 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100542

A lábujj gombát miért hagyod ki?  :)

Előzmény: bezzeg Jani (100538)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100541

Jaaa értem hőkezelés!!!!!

Sejtettem. 

Előzmény: szilvakukc (100535)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100540

Miért álltál meg 20 foknál ?Én most fejeztem be a meggycefre főzést ,nem volt szívem elzárni szinte semmi alkoholnál is illatozott! Volt még egy kis gáz a palackban kihígítottam saját magával!

Előzmény: Csikky (100513)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100539

Hidd el nekem se!

Csak egy kéjes gondolat volt, amire rápróbáltam.

Előzmény: gabor0036 (100530)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100538

          Ha engem kérdezel fogalmam sincs, én még nem cefréztem zivatarban, mivel a birtokot föld útról lehet megközelíteni ezért várnom kell míg felszárad.
Eddig minden cefrém kiválóan kifort mosás és fajélesztő nélkül is.
Az élesztő gombát magam termelem!

Minek ez a úri hiszti?

Természetesen a bolti gyümölcs vadélesztő aggályos !!!!!!!!!!!!

 

Egy napos  vadélesztős meggy cefre.

Ma megreszeltem a láncfűrészt mivel a Japán mikrobiológusok bejelentkeztek  holnapra mert nagy figyelemmel 

 érdeklődnek a lebontók iránt., szeretnének belőle vásárolni.

 

 

A gombák különleges testfelépítésű és életmódú élőlények.
Önálló országot alkotnak.
Élesztőgombák közé tartoznak a borélesztő gombák, ezek a parányi élőlények a must cukortartalmát alkohollá alakítják. Élősködő gombák a peronoszpóra , ill. monília.

Előzmény: szilvakukc (100523)
Babar66 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100537

Ha légmentesen le van zárva és nem nyitogatod, az valamelyest segít eltárolni!  :)))

 

Nem kell ahhoz semmi! Tartsd lezárva, minél hidegebb helyen és főzd mielőbb.

Üdv!

Előzmény: Szilvórium65 (100534)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100536

Miért gondolod hogy ecetes ha nem ecetszagu? Azt csak el tudod dönteni milyen az ecet. Szagold meg a konyhában.

Ha nem pezseg, lefort. Vége, főzheted.

Előzmény: toalettduck (100515)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100535

Ez milyen felhívás? Ki hívott fel kit? Mikor? Hova? Kik a célszemélyek? Kik a felhívók? A vadélesztőket, ahogy SM írja, Pasztőrözéssel ki lehet irtani. De mosással nem.

Előzmény: obsitos3 (100531)
Szilvórium65 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100534

Köszi körte51!

 

Már vetettem is Pesten szilikonlapot. Nem volt olcsó, de ki tudok vágni belőle egy karimatömítést, a közepéből meg tömítést a hollanderekhez. Nem volt olcsó, de egy életre elég lesz.

Szerintem kiforrt a cseresznye cefrém, a láng már csak közvetlenül fölötte alszik el. Sajnos csak hétfőn tudom kifőzni, remélem lezárva pincében el tudom tárolni addig. Ph-t cefrézéskor beállítottam. Szerintetek kéne még beletennem valamit, ami segít eltárolni?

Üdv

Sz.65

Előzmény: körte51 (100490)
Deniel17 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100533

Üdvözlök mindenkit.

Szokta valaki a hűtőből kifolyó langyos vizet cefre előmelegítésre használni?Esetleg megosztaná velem a tapasztalatait?

A kifőzött cefrét/moslékot ki hova szokta eltüntetni illetve felhasználni?

körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100532

Persze csak arra való!

Előzmény: obsitos3 (100529)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100531

De.Az eső lemossa.Illetve gyéríti.Ahogy a szúnyogirtás sem a csípést szünteti meg,csak a csípések számát csökkenti.Szerinted miért született a felhívás:gyümölcsöt mosni,utána élesztőzni?

Előzmény: szilvakukc (100523)
gabor0036 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100530

Hasonló van kollégámnak, csak a belső részeket akarom összehasonlítani. Meg sem fordult volna a fejemben hogy cseresznye, meggy,... apró gyümit tegyek bele :D

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100529

Saccolni tudsz.

Előzmény: körte51 (100526)
obsitos3 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100528

Mit gondoltok,a pálinkafőzdékben miért nem refraktometert használnak(a kiadásnál)?Mert a fajsúlymérésen alapuló mérők pontosabbak.És a hitelesített nemcsak pontosabb!

Előzmény: körte51 (100527)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100527

Nekem van egy %-os szárazanyag mérőm ,annál 0,85 -el szorozni kell és úgy kapsz  cukor százalékot !  Persze ez azért nem pontos,mert ahogy írtad nem tudjuk a többi szárazanyag tartalmat! Adtak egy táblázatot mellé amin a %ot át lehetett fagyállónál fokra váltani!

Előzmény: nebamun (100522)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100526

Ez nem pontos így! Ha van rajta alkohol beosztás akkor tudsz vele mérni alkoholt!

Előzmény: nebamun (100522)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100525

Ha fagyállót cseppentesz rá az is fog valamit mutatni ,de azon a refraktométeren nincs ,fagyálló skála! Azt a skálát használod amit mérsz ,természetesen  a többi nem valós érték! Nekem is van olyan amin 3 skála is azt kell figyelembe venni amit mérsz!

Következésképpen tudnod kell mit mérsz !:-) Valahol létezik egy táblázat amin mind rajta van és elég volna egy műszer egy skálával!

Előzmény: mmeerr995 (100518)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100524

Ez így van! De azért tudják ők hogy működik, nefédd. De azt is tudják, hogy a vásárló hogy működik.:))

Előzmény: nebamun (100522)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100523

Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az eső lemossa az élesztőgombákat? Elképzelem, ahogy zivatarkor lehuppannak a földre, és pici kis lábacskáikon szétszaladva, új gyümi után néznek.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
nebamun Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100522

Teljesen jogos a nem értésed, ez azért van, mert olyanok adják el, írják a termékismertetőt, akik nem tudják hogy működik. Nincs cukor és alkohol refraktométer egyben. Amid van, az cukor refraktométer, a Brix skála a lényeg, mellette az alkohol% csak egy becslés, hogy optimális esetben ebből hány százalékos cefre lesz.

A mérő egyébként szárazanyag tartalmat és nem cukrot mér, csak van egy általános arány, hogy szárazanyag hányad része a cukor.

Az alkohol refraktométer csak alkolholt mér.

Előzmény: mmeerr995 (100518)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100521

Úgy érti, hogy nem iszod meg.:DD

Előzmény: nebamun (100514)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100520

Igen ,nekem is hiányzott a meggy meg a cseresznye! Főleg meggyre vágytam nagyon ,  szeretem ,az ízét illatát ,meggyes-mákos sütik,meggyturmix, üdítők és most ma már főzöm az első meggycefrém a többi még szépen pezseg! Gratulálok a precíz meggycefrézésedhez ,le a kalappal ,ahogy a nagykönyvben meg van írva ,csak jobban!

Előzmény: bezzeg Jani (100517)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100519

Alaposságodat ismerve csodálkozom rajtad, hogy a lóitató vödörre szerelt peremes motor felkeltette az érdeklődésed.

 

Túrd a netet és sokkal jobbat találsz, nekem most ez van.

 

 

 

 

A tegnap este cefrézett meggy, délután ilyen.

 

 

A gyümit két hete nem érte eső ,tehát van rajta vadélesztő és nálam elvi kérdés , hogy a cefrét nem cukrozom.

 

A pince hőmérséklete 23C

 

Előzmény: gabor0036 (100501)
mmeerr995 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100518

Sziasztok!
Nemrég vettem egy Refraktométert ami cukor és alkohol fok mérő egyben.
Nos a kérdésem az lenne, hogy a cukor és a szesz fok egy skálán jelenik meg (Csak mások a beosztások), és nemigazán értem, hogy a cukorfok hogyan van arányban az alkoholfokkal.
Ha pl rácsepegtetnék valami 20 fokos szeszt, akkor a cukorfoknál kb 30lenne, de a tisztaszeszbe meg nemlehet cukor...
Bocsi, lehet kicsit zavaros, de jobban nem tudtam meg fogalmazni, szóval akkor ez most hogyan működik?

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100517

Így igaz !

A frissen főzött,  nem említhető egy lapon az érlelt 4-5 évessel.

Olyan mint a szalonnád ill. a szalámid.

Láttam a csendéleted, nekem is hiányzott a gyűjteményből a meggy.

Pótoltam, de a  szedése női munka!!!

Előzmény: körte51 (100516)
körte51 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100516

Mozgathatod nyugodtan lötyögtetheted én is szoktam,kiöntök egy pohárba ,szagolgatom visszaöntöm!  A pálinka hibáinak javítására irányuló eljárásokra gondoltam ! Derítések ,szűrések ,házasítások stb ! Kezdetben rögtön orvosolni akartam éni is ,ha valami probléma volt ,ami megoldódott volna ,ha nem piszkálom! Idő előtt csináltam tejes derítést ami kiszedte a rezet ,mert csípősnek éreztem,de annak ott kellet volna oxidálódni a friss pálinkában ! Türelmesnek kell lenni ,nem lehet ezt a lassú kémiai folyamatot siettetni!

Előzmény: nebamun (100514)
toalettduck Creative Commons License 2014.06.25 0 0 100515

Sziasztok!

 

A meggycefrém úgy fest, hogy megállt teljesen pedig olyan szépen indult. 1-2 napig pezsgett erjedt de tegnap meg ma meg se moccan. Az illata nem rossz gyümölcsös/alkoholos az íze savanykás inkább gyümölcsre emlékeztető, az állaga folyós pépes. A gyanúm az, hogy megecetesedett túl savas? Élesztő, tápsó, pektnbontó ment bele. Kivettem egy keveset és egy csipet szódabikarbónát beletettem a cefre vadul pezsgett. Sajna csak lakmuszpapírral tudok bohóckodni digitális még nincs így szemmértékre 1 körüli a phja de ha addig szódabikarbónázom amig pezseg akkor felmegy 6-7re. Ti hogy szoktátok mennyit tesztek bele? Addig amíg teljesen semlegesíti? Élesztő meg a többi menjen bele újra sztetek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!