Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
a vizmu csak akkor ad ikermerot ha van vizterv. a vizterves csaj meg azt mondta hogy 120 centit erjem el lefele az a biztos. Aztan a vizmunel javasolta az egyik foszer hogy ha a vizcsovet beteszem egy kpe csobe akkor barmikor kitudom huzni es betudok huzni egy ujat ha ban van. es mindezt anelkul hogy ujbol fel kene asni a szomszed telket.
Én nem szórakoznék védőcsővel, a sima KPE cső sokat kibir, rég kihalsz, mire gond lenne vele :)
Viszont 80-100 cm-re le kell ásni, és fölé rakj mindenképpen jelölőszalagot, valamint próbáld meg egyenes vonalban fektetni, derékszögű kanyarral, ha ez szükséges.
Lehet én vagyok debil, de izóvíz vezetésével kapcsolatban nagyon nem találok topikot! :(
Hol kérdezhetek ebben a témában?
Lehet itt is megkapom a választ?
Szolgalmi jogon szeretnék vizet vezetni a telkemre. Nem csak simán tenném le a csövet, hanem egy másik csőben kéne behúzni a vízcsövet, mert így egyrészt jobban védve lenne, másrész bármi sérülés esetén kihúzhatom a csövet a másik csőből.
Kérdés hogy külső csőnek mit használjak? Drain cső?
(Azt tudni kell, hogy lejtős terepen kell 25 m-t vezetni. ) Ha rendes kge csövet használok azzal hogy tudok nagyon enhye lentést kialakítani ott ahol a terep úgy adja? Csak hogy fagyhatár fölé se menjek, és túl sokat se kelljen ásni!
Minden hitelintézetnek van egy táblázata, ahol munkanemekre bontva be kell irni mi van készen, és mi nincs. Ezt az excel összesiti, és ebből jön ki a készültségi fok.
Általánosságban elmondható, hogy rohadt nehezen jön össze az 50%, de utána már lehet kicsit csalni, mert a befelejező munkákat már nem veszik olyan szigorúan.
A kérdező házánál maradva pl:
- A fafödémre be lehet ikszelni a "kész"-t, mert tartószerkezetileg készen van. A gipszkartonozás/lambériázás már mehet a burkolásokhoz is
- A villanyszerelést be lehet irni készre, mert a fényképeken úgy sem látszik, hogy nincsenek esetleg behúzva a vezetékek
- stb, stb.
Tehát a hirdetésben megjelölt 70%-ot viszonylag könnyen össze lehet "hazudni", ezért irtam, hogy viszont kivitelezői szemmel nézve ez inkább 55% körül van.
Téényleg? Engem értékbecslői szemmel érdekel (mondjuk a miénk), mert pl. hitelnél nem mindegy, hogy mennyit számítanak mekkora készültségnek. Valójában már a 60% is jó lenne, ha ennyire elfogadnák. Köszi.
Persze nem ennyiért venném meg, hanem jóval olcsóbban, de ez mindegy is az érdekelne, hogy mennyiből lehetne befejezni. Amit lehet tudni a házról, a víz, csatorna már bennt van a házban, villany, gáz az udvaron belül. Ami még kell bele, nyílászárók, fűtésrendszer, szerelőbeton, hidegburkolás, vízszerelés, villanyszerelés, külső szigetelés, a többi dolgot asztalosmunkák, festés, gipszkartonozás ilyesmit megoldanám barátokkal. Köszi
Érdeklődnél alapozásnál fölmunka árakkal, 10 cm-enként meg lehet határozni a költséségét? A részemre megállapított 80 cm kisásáon felül ( lehet hogy 115 cm-ig le kell menni vagy tovább a talajmechanika alapján) plussz 10 cm-enként a földkiemelést, annak helyére történő kővisszatöltést,kőtömörítést 157 500Ft nettó áron akarnak felszámolni.
Én most csinálom, és azt látom, hogy gyakorlatilag tökmindegy miből csinálod, 2000-2500 Ft/m2 anyagdij alatt nem úszod meg.
A hátsó részre én most 40x40x5-ös járdalapokat rakok két sorban, 10 cm közökkel. Ez bizonyult a legolcsóbbnak, a kutyának meg tökéletes, hogy előrerohangáljon :)
(én 295-ért kaptam a lapokat, tehát ez 4x295= ~1200 Ft/fm, 90 cm szélességben)
Nálunk földszintes 222 m2-re (ebben benne van a garázs, meg a tároló-gépészeti helyiség is), kb. 85 kiállásra, riasztó, indukciós tűzhely, mindenféle gépészeti kütyü (későbbi napkollektortól kezdve későbbi szellőztetőn át a későbbi motoros redőnyig), felelős műszaki vezetővel, külön építési naplóval, számlásan anyag és munkadíj br. 900e. Most épül a ház, tehát még csövek sincsenek sehol. Kelet- Magyarország.
Ha fafödém van, akkor sűriteni kell a gerendákat, ha betoncálsá vagy horcsik födém van, akkor viszont kell a tetejére 12-15-18 cm-es vasalt betonlemez (a vastagság a fesztávtól függ), ami ténylegesen átveszi a terheket.
De a tetőtérbeépitésnél mindenképpen kell statikus és épitész, velük kell konzultálj.