Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100580

Jó foglalkozása van a barátodnak. Kérdezd má meg nincs felvétel?:))

Előzmény: rézműves1 (100571)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100579

...az a legjobb , annak a zamata mennyei...

Előzmény: bezzeg Jani (100564)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100578

... na jó , de az nem aranyból van...

persze , hogy elfogadták. Mit értenek azok hozzá...:-)

Előzmény: snapszmester (100561)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100577

Ja ,kinyírja a candidát!:-) Egy haverom felesége egy ilyen vegyszer kereskedésben dolgozik ,mesélte  mi mindet visznek a termelők, nem volt kedvem megenni a paradicsomot!

Előzmény: csalitos (100573)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100576

Ezt mondom én is! Sólyom könyvben piszkosul le van írva és aki elolvassa ,70 .oldaltól ,nem fogja a természetre bízni! Jó cefréből, jó pálinkát akarok főzni ,csak úgy tudom megtenni ha hiteles forrásból utánaolvasok!  Használom én is a sütőélesztőt, ott van a hűtőbe a rúd ,de használom a többit is !  Azt akartam hogy a meggy ne fusson úgy raktam fajélesztőt! Ezután a beszélgetés után bátrabban fogom a sütőélesztőt használni!

Előzmény: snapszmester (100574)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100575

A középen lévő vágószárny szerepe mi, hogyan működik az ott? A két szitalemez nem egyszerre van benne, az a változtathatóság miatt van ugye?

Előzmény: bezzeg Jani (100558)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100574

Én azt mondom, használjunk élesztőt!!!

400 L barackom volt. Abba tettem próbaképpen az említett szereket.

Egész eddig budafoki sütő élesztőt használtam, azt gondolom ezután is. 

Ha lesz időm kigyűjtöm mennyi nemesfémet kaptam eddig a pékélesztős pálinkáimra.

Az a célom hogy ne féljen senki az élesztőzéstől. 

Az összes lényeges paraméterben tudja amit a fajélesztők. Ha jó a cefre jó a pálinka, ha nem jó akkor semmi nem teszi jobbá. 

Előzmény: körte51 (100570)
csalitos Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100573

   Jótékony hatása is van! Fogadok, hogy nem is lettek gombásak a belső szerveid!...   :-))

Előzmény: körte51 (100572)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100572

Hallod és ezt vesszük a piacon és  esszük! Sokan csalánkiütésesek a szamócától ,lehet nagy részét a gombaölők okozzák!

Előzmény: rézműves1 (100571)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100571

...egyik gőzhajós mellező barátom járt egyik évben így a földi eprével...termelőtől vette

olcsón, de hiába tette bele az élesztőt, meg egy kis cukrot, a jó Istennek se akart, sehogy sem kiforrni...ki kellett öntse...kiderült, hogy abban az évben is sok eső volt és a penész ellen, gombaölő szerrel permetezték...na az a szer, az élesztő gombákat is hazavágta...

Előzmény: szilvakukc (100557)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100570

És te? Azt mondod rakjunk sütőélesztőt , Te pedig fajélesztőt használsz!

Előzmény: snapszmester (100569)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100569

Te vagy a másik véglet. 

Csókoljátok meg egymást. :-)

Előzmény: körte51 (100566)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100568

Itt a lehetőség ,amikor nagyobb cefremennyiséged lesz egy hordóba próbáld ki és főzd ki külön és össze lehet hasonlítani!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100567

Ha csak azt vesszük figyelembe ,hogy kevesebb co2-t termel már megéri ,kevesebb aromát levegőztet ki a cefrénkből!

Előzmény: körte51 (100566)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100566

Én csak jót tudok írni a fajélesztőről! A vadélesztőt  még mindig legyőzték a fajélesztők! Egyből észre lehet venni ,hogy más ,ha fajélesztős! Van egy kezdeti gyorsabb indulás és utána egy egyenletes pezsgés az erjedés végéig! A vadélesztős a zajos erjedés alatt nagyon vadul fut ,utána meg lassul ! A hidegtűrők is csodásak ,nyugodt vagyok benne ,hogy kierjed ,ha kifogok egy hűvös kora téli cefrézést! A szakirodalom pedig sok okosságot leír , pl ,hogy van olyan ami rossz ízt visz bele! Rettentő sok fajta vadélesztő van és mind megerjeszt csak kevés közülük a jó ,ami nem visz bele nemkívánatos ízeket!

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100565

Ha....

És ha nincs vagy nem az a minőség? 

Előzmény: bezzeg Jani (100563)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100564

Mifelénk bazídiumos gombából készül.

Előzmény: peca_matyi (100559)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100563

Nem annak szántam.

 

Én csak a saját gyümölcseimről beszélhetek, és amit leírtál azzal egyet értek.

 

Ha van elegendő vadélesztő a gyümölcsön felesleges a sütőt is beletenni.

Előzmény: snapszmester (100560)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100562

Ja, ja a fagyos hagymával nem tudom mire jutott?

Előzmény: szilvakukc (100557)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100561

2500-ért vettem kettőt a tudodmiből és elfogadták. Most nyitok.

Előzmény: peca_matyi (100559)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100560

Így lehet kiforgatni a szavaimat. Ez nem a vad élesztők mellett hanem a fajélesztők ellen szól.

Előzmény: bezzeg Jani (100555)
peca_matyi Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100559

...és a rántott gomba.....:-)

Előzmény: bezzeg Jani (100553)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100558

A szitalemez és a vágószárny van rögzítve a motor tengelyhez.

Ezért a rosta forog és leszedi a húst. 1340 fordulat / perc.

A terelő lemez nem engedi elforogni az anyagot.

Sima lukacsos.

A négy vödör meggy negyed óra.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100544)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100557

Hal kolléga nem tudott kifőzni valamit??!! Ilyet elképzelni sem tudok.:))

De legyen! Felfedeztetek egy új élesztőfajtát: Cerevisiae Zöldséges.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100554)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100556

Érdekes, nagyapám egész mást tanított gyermekkoromban. Ő azt mondta, háromféle gomba van:

-Szelíd gomba

-Bolond gomba

- Bujjavala gomba.:DD 

Előzmény: bezzeg Jani (100553)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100555

Ettől jobban én sem fogalmazhattam volna meg. 

 

,,Az összedarált cefrében szaporodnak a vad élesztők. Ha elkezdünk azon gondolkodni hogy fajélesztőt vagy sütőélesztőt tegyünk bele akkor már késő. Ha eleve sok a vadélesztő nehéz felvenni a versenyt velük.

A szárított fajélesztőt beleteszitek a cefrébe mire megdagad és szaporodni kezdenek, a vadélesztők már vidáman zabálják a cukrot."

 

 

 

,,A nagyobb alkohol tűrés is baromság. Ha nem tesztek bele mértéktelenül cukrot a leggyengébb vadélesztőnek sem okoz gondot a magas alkoholfok. A magasabb kihozatal sem bizonyított. Amennyi a cukor, annyi az alkohol."

 

Az asszony már hámozta a vöröshagymát, mikor szóltam neki, Kedvesem ez csak az egy napos, vadélesztős meggy cefre.

Előzmény: snapszmester (100552)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100554

Kérdezd hal kollégát, miért nem tudta kifőzni a barackot.

Az is lehet, hogy csúsztatott.

Ráfogta az alapanyagra.

Előzmény: szilvakukc (100551)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100553

Nem akartam terhelni a fórumot.

 

A gombák országát több törzs képviseli, rendszertani felépítésük szerint:

tömlősgombák

zuzmók

bazídiumos gombák

Előzmény: beller1 (100542)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100552

Minden évben előjön az élesztő téma.

Csak 1 jó okot mondanának hogy miért ne tegyük bele. 

Előzmény: szilvakukc (100551)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100551

Ha jól értem, a bolti gyümölcsön gonosz vadélesztő van, a Te gyümölcsödön meg aranyos?

Ez az úri hiszti olyasmi(ha már a gombáknál tartunk), mint ha kimész az erdőbe gombát szedni, és tuti jót szedsz, vagy mindent összeszedsz, reménykedve, hogy nincs köztük mérgező.

Előzmény: bezzeg Jani (100538)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!