Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
Én 200.000,- forintért vettem a DS-t (nagy dilemma volt majdnem Oly-let) és 35.000,- forintért adtam el. A DSLR esetében az árak alakulását nagymértékben befolyásolja a termékfejlesztés és a konkurencia fejlődésének sebessége. A piac jelenleg elégé szabályozottnak tűnik a lapkagyártók termékkoncentrációja miatt.
Két lehetőségünk is lehet, eladunk mielőtt megjelenik az új, addig nem adunk el ameddig teljesíti elvárásainkat és ha már nem akkor kerül értékesítésre. Különben kell lassan egy raktár a nem használt, de "olcsón" nem eladott gépeknek.
Természetesen az is kérdés, hogy hobbi vagy szakfényképeszgetésről van szó.
Módszer lehet mindig eladni (meghatározott időnként), de ha újat veszünk helyette akkor mindig lesz egy erőteljes "veszteség" 30-40%. Szerintem nincs megfelelő stratégia.
Én akkor veszek amikor olyan használt gépet találok amelynek ár-érték aránya számomra megfelelő.
Ugyanakkor jelenleg hobbista vagyok. Ha hivatásszerűen űzném akkor kitermelném az árát és így mindig a legújabb fejlesztést vásárolnám meg és elhasználódás esetén venném a következőt, vagy ha technikai "ugrást" észlelek.
Most van egy szerkezetünk (K-1), melynek jelenlegi ár-érték aránya nagyon jó helyen van a kérdés, hogy a konkurenciák mit lépnek. Elindulhat egy termékfejlesztési "háború", vagy csak az árharc eszkalálódik, vagy nem tekintik potenciális veszélynek a K-1-et.
íme ahogy suliban tanítják az ármeghatározást. Optimális esetben piacspecifikus, de szerintem a Ricoh nem tököl ilyesmivel (vagy csak földrészi piacspecifikusan dönt).
Hogy ez mennyiben vitt közelebb az optimális reális árhoz? Semmivel. De szép színes és lehet róla vitatkozni, meg diplomamunkákat írni.
"Más gyártók termékinek árvesztését nem ismerem, de Pentaxnál nincs olyan típusú digitális váz, amelynek az átlagos piaci ára valaha akár megközelítette volna felülről a 10%-ot."
azér erről kérdezd meg Jóskabát, tán övé volt az első itthon eladott pentax ist*d félmilla környéki áron. most mennyiér is dobálják utánad? :)
A te hozzaszolasod mennyivel vitt kozelebb a realis arhoz?
Monnyuk ugy meg plane nehez megmondani valaminek a realis arat, hogy meg meg sem jelent, nincs a piacon, nincs ara, az ertekeben meg csak remenykedni lehet.
Más gyártók termékinek árvesztését nem ismerem, de Pentaxnál nincs olyan típusú digitális váz, amelynek az átlagos piaci ára valaha akár megközelítette volna felülről a 10%-ot.
Hát ennek a hozzászólásnak annyi értelme volt mint a következő mondatnak: - Nem tudom miért veszünk fényképezőgépet, ha egyszer úgy is eladjuk! (mosoly)
Szerintem a fenykepezogepek nagyjabol akkor erik el a realis arukat, amikor az uj ar 10%-a az aruk. Digitalisoknal ez az ido nagyon hamar, par ev alatt eljon. Van par modell, ami jobban tartja az arat, de ez leginkabb az ujabb kibocsatasoktol fugg.