Keresés

Részletes keresés

romboid Creative Commons License 2003.09.09 0 0 277
Az imponáló tranzit-forgalmukat szerintem annak köszönhetik, hogy sokan még mindig nem biztosak abban, Szerbiában nem lőnek-e.
Előzmény: ugrin (275)
romboid Creative Commons License 2003.09.09 0 0 276
A pompás tranzit-forgalmukat szerintem annak köszönhetik, hogy sokan még mindig nem biztosak abban, Szerbiában nem lőnek-e.
Előzmény: ugrin (275)
ugrin Creative Commons License 2003.09.08 0 0 275
nem csoda, hogy csak átutaztak, futottak, mint a nyulak:)
Előzmény: old schachterhand (273)
old schachterhand Creative Commons License 2003.09.08 0 0 273
Románia az egyik legbiztonságosabb ország Európában
A statisztikai adatok szerint Románia egyike Európa legbiztonságosabb országainak. Tavaly százezer lakosonként 1.390 bûncselekményt jegyeztek Romániában, szemben a többi állammal, ahol hatszor ennyi bûncselekményt követtek el. Összehasonlításképpen 2002-ben Németországban 6.850 bûncselekmény "jutott" százezer lakosra, Svájcban 4.912, Magyarországon 4.220, Portugáliában 3.595, Görögországban 3.412, Szlovéniában 3.323, Bulgáriában 3.012, míg Horvátországban 1.414. Valószínűleg a biztonságérzet növekedésének köszönhető, hogy 2003 elsô felében több mint 2,27 millió, a tavalyi év hasonló idôszakához képest 15,6 százalékkal több külföldi állampolgár utazott át az országon. Az FBI jelentésén alapuló kimutatás értelmében Romániában alacsonyabb a százezer lakosra esô bûnözési átlag, mint például tavaly az Egyesült Államokban. A bûnözési átlag terén az Egyesült Államok 4.160 bûncselekménnyel rendelkezik, míg Románia 1.390-nel.

Alexander the Great Creative Commons License 2003.09.07 0 0 272
TETŰ ÉS SONY
Gyerekgyújtogatással fenyegetőznek a romák
[4.9.2003]

Négy hónapja hatszáz roma vette birtokába Milánó központjának egyik régi épületét. A környező nagykövetségek és bankok nem örvendenek az új szomszédoknak, akik hulladékhegyekkel és vizelettel jelölték meg a territóriumukat.

Néhány utcányira Michelangelo dómjától az emigráns romák boldogan élik világukat, koldulnak és lopnak – állítja az Adevarul napilap cikkében. A szélső kerületekbe beköltözött négyszáz roma hatására a telekárak jelentősen lecsökkentek, és az éjszaka kirabolt BMW-t másnap már csak 500 euróért tudja eladni a tulajdonosa.

A helyiek félve közelítik meg

a milánói nagyállomást is, a Grande Centralét, ahol az Olténiából elszármazott cigányok csoportja várja a városba érkező, kifosztani való turistákat. A bukaresti napilap által festett naturalista kép szerint az állomástól már a szagok alapján el lehet indulni a lakhelyük irányába, 500 méteren keresztül vizeletfoltok és latrinának használt telefonfülkék jelzik az utat.

A főhadiszállás egy három emeletes épület a Mellchiore Gioia, egy előkelő kerület szélén. Belsőudvara motoralkatrészekkel van kibélelve, a bejáratok felé vezető ösvényeket pedig téglaként egymásra rakott videó és tévékészülékek szegélyezik. A gyerekek meztelenül játszanak az udvaron, és a földről esznek, miközben ürülékszag terjeng a levegőben. Mindegyik helységben legalább heten-nyolcan alszanak az ágyakban, amelyekben hemzsegnek a tetűk. Fejüknél DVD-lejátszók, lábuknál Sony-kamerák hevernek, a falak pedig egy halom új farmerrel vannak „kitapétázva”.

Reggelente az épület lakói

munkába készülődnek: a kéregetők kitekerik a kezüket, és elosszák egymás közt a mankókat. Az asszonyok megpofozzák a csemetéiket, hogy még sajnálatra méltóbbak legyenek a Via Galvanin sétáló amerikaiak előtt. A „munkaképes” férfiak csoportosan indulnak el turistákat fosztogatni, illetve olyan gépkocsikat keresgélnek, amelyekben elfelejtették bekapcsolni a riasztót. Az épület előtt csak a főnökök és azok limuzinjai maradnak.

A csapat vezetője a krajovai Dorel Spoitoru, aki több társával együtt igazgatja a telepet. Kétnaponta Mannix, a főnök jobbkeze, kikapcsolja a villanyt, és minden családtól 10 eurót szed be. A főnökök rádió adó-vevőkön keresztül tartják a kapcsolatot a „terepen dolgozókkal”. A múlt csütörtökön este például kihagytak egy nagy fogást, egy Fiat Punto-t, mivel a két tolvaj, aki ellopta az autót, kicsúszott az úttestről, és nekiütköztek az ott parkoló gépkocsiknak. A tolvajok sikeresen tűntek el a cigány-telepen, ahova a rendőrök félnek bemenni.

A lakók eddig mindig megszabadultak a razziáktól. Ahányszor a csendőrök erőszakkal be akartak hatolni, a romák felmásztak a tetőre, és azzal fenyegették meg őket – kezükben égő fáklyákkal –, hogy felgyújtják a gyerekeiket. A benzinnel leöntött gyerekek azonban csak ronggyal kitömött ruhadarabok voltak. Hogy végleg megszabaduljanak a polgárőröktől, a cigányok két hónapja lezárták az egyik szomszédos utcát. Ezekkel a trükkökkel sikerült több tucat telep-lakónak megúsznia a kiutasítást.

„Itt mindenki a saját rokonságával és falujával tart”

– magyarázza Tabinel, a Maggiore temető melletti szeméttelep roma-kolóniájának vezetője. Tabinel most épp „szabadságon” van, mert az olaszok is úgymond vakációznak, és ilyenkor gyenge a termelés. A szemétgödörnél több mint 500 roma lakik. „Amikor megjelennek a csendőrök és a nyomozók, hogy lerombolják a házainkat, felveszem a gázpalackot, megengedem, és megfenyegetem őket, hogy mindjárt felgyújtom magam: ettől mindig megijednek” – meséli Tabinel, aki 31 éves, ebből 4-et a romániai börtönökben töltött.

Statisztika
Öt emigránsból egy Romániából érkezik Olaszországba. Az olasz hatóságok statisztikái alapján 91.583 romániai tartózkodik legálisan az ország területén. A törvénytelen román állampolgárok száma az olasz hatóság szerint felbecsülhetetlen, több százezerre tehető, és napról napra nő.



Két éve került Olaszországba egy cigányokkal zsúfolt teherautón, papírok nélkül a nagylaki határátkelőn. Itáliában áruházi pénzváltási-trükkökkel kezdett, majd átnyergelt az autós-bizniszbe. A Maggiore temetői szeméttelepen mindenkinek a legújabb típusú gépkocsija van, holott a patkányokkal együtt a földön alszanak. „Azért élünk most egy kicsit szerényebben, hogy majd Romániában jól menjen a sorunk – állítja Tabinel, -- öt év múlva innen mindenki legalább 2-3 milliárdnyi lejjel a zsebében tér haza.”

Ha nincs munka a szeméttelepen,

akkor a temetői csapat rablónak áll, leütik az áldozatot és elveszik a pénzét. Akinek nincs elég mersze embereket kirabolni, vagy kocsikat lopni, az koldusnak áll. A város összes útkereszteződése bizonyos cigányok tulajdona, akik az autók ablakainál próbálnak meg pénzt kikönyörögni a helyiektől. A milánói Román Ortodox Egyház közössége azt meséli, hogy a cigányok között idegen, fehér bőrű gyermekek is koldulnak. Amikor a rendőrség nyomozni kezdett ezügyben, ezek a gyermekek nyomtalanul eltűntek az útkereszteződésekből.

A romák leleményességét dicséri, hogy amikor elkapják őket más neveket mondanak be, hogy még visszatérhessenek Olaszországba. Legtöbbször a román uralkodók nevét használják, Stefan cel Mare-nak, Mihai Viteazul-nak és Mircea cel Batrin-nek jelentik be magukat, másokat Amza Pellea-nak vagy Iancu Jianu-nak hívnak.


old schachterhand Creative Commons License 2003.08.27 0 0 271
Nab@zmeg. Piros ikszet jelzett pedig.
Előzmény: old schachterhand (270)
old schachterhand Creative Commons License 2003.08.27 0 0 270
Bocs. Ennyi. Pedig jó volt.
Előzmény: old schachterhand (269)
old schachterhand Creative Commons License 2003.08.27 0 0 269
Vazz. Tehát:
Előzmény: old schachterhand (268)
old schachterhand Creative Commons License 2003.08.27 0 0 268

C.V.Tudor
Előzmény: romboid (267)
romboid Creative Commons License 2003.08.27 0 0 267
Dumitru Pop lopta el, de azóta már annyi minden mást, hogy nem emlékszik.

Dumitru Pop
Előzmény: Zsebenczy Klopédia (266)
Zsebenczy Klopédia Creative Commons License 2003.08.27 0 0 266
A mai nyertes talán ez:

A Nagy-Románia Párt perelne Ceausescu megölése miatt
2003. augusztus 27. 9:55

MNO
A Nagy-Románia Pártnak szándékában áll beperelni a román államot Nicolae Ceausescu lelövése miatt, panasza megfogalmazása során a párt a diktátor vádiratát veszi alapul.

"Három vádpont alapján ítélték el a Ceausescu házaspárt, amely közül az egyik arra vonatkozott, hogy Nicolae és Elena Ceausescu megpróbált elmenekülni az országból egymillió dollárral. Tudni szeretnénk, mi történt a pénzösszeggel" - szögezte le Pop a politikai alakulat Maros megyei szenátora. Dumitru Pop közölte, a PRM már interpellált a parlamentben az egymillió dollár ügyében, amely szerepel a diktátor házaspár vádiratában.

"Írásban kaptunk választ Mihai Tanasescu pénzügyminisztertől, amely megdöbbenést váltott ki bennünk. Ebben ugyanis az szerepel, hogy ez az összeg tulajdonképpen nem létezik" - jelentette ki Dumitru Pop. Az ellenzéki szenátor úgy véli, amennyiben a pénzügyminiszter igazat mond, abból az következik, hogy a vádpontok egyike hamis volt. "A bizonyítékok hiánya a Ceausescu házaspár perében elegendő indok arra, hogy bepereljük a román államot, amiért elítélte, és kivégeztette a volt diktátort". (Népújság, WestelPress/uno.hu)


:)

old schachterhand Creative Commons License 2003.08.27 0 0 265
Ebben nekem két dolog érdekes. Az egyik, hogy Bukarestben már van Carrefour (francia tezsvírek), valamint, hogy az agyonfuxolt, luxusterepjárós faszfej Tudornál csak egy Daciára jó az asszony.
(de micsoda Daciára)
Előzmény: kábelbúvár (264)
kábelbúvár Creative Commons License 2003.08.26 0 0 264
Eltűnt a parkolóból a Nagy-Románia Párt vezetőjének Daciája, mire Corneliu Vadim Tudor felesége a vásárlásból visszaért. A román rendőrség nagy erőkkel keresi az autót.

A pártvezér felesége és két kislánya a Carrefourban vásároltak, amikor a Dacia break gépkocsit elvitték - jelentette a Ziua című bukaresti lap internetes kiadása. A rendszámtábla B-33-EUG, ami az Eugeniára, Vadim Tudor kisebbik lányának a nevére utal.

A lap által idézett hivatalos közleményben ez áll: "Ha már a nagy-romániás pártvezérnek is ellopják a kocsiját, akkor ez azt jelenti, hogy ebben az országban minden lehetséges."

ORIGO

Milyen igaza van!!

old schachterhand Creative Commons License 2003.08.22 0 0 263
Na megint egy igazi, vérbeli román baromság:
Bukarestben azért nem támogatják az aradi emklékmű felállítását, mert egy szakértői bizottság szerint _nem elég esztétikus_.

occy Creative Commons License 2003.08.20 0 0 262
Hát az ilyen kis mindennapi heccekbe halt bele szegény Tonk Sándor (is). :(((
Előzmény: Alexander the Great (246)
csabiman Creative Commons License 2003.08.20 0 0 261
Megbújva, csöndben rombolok :D
Előzmény: strongdong (260)
strongdong Creative Commons License 2003.08.20 0 0 260
Csabimuzs eftás, de rég nem láttam :)))
Előzmény: csabiman (259)
csabiman Creative Commons License 2003.08.20 0 0 259
Még egy ilyen hülye népet :D

Az Atya, a Fiú, a Szent Politikus nevében: Ámen!

Metzinger András
2003. augusztus 19., kedd 17:15

A helyi városatyát ábrázoló freskó tűnt fel a délnyugat romániai Pades városának egyik templomában. A férfi ezért népszerűségének csökkenését volt kénytelen elkönyvelni.

A délnyugat romániai Pades városának egyik templomába belépve a jobb oldalon Teofan Savu megyés püspök arcképe látható. A templomhajó mennyezetére Szent Ilie képét festették. Balra fordulva azonban egy fekete öltönyös, fehér inges, színes nyakkendős alak látható egy nagy méretű falfestményen. A freskóval halhatatlanná tett férfi nem szent, nem egyházi személy, hanem a város polgármestere: Dan Ilie Morega.

Fizette

Morega nem csak áldozatkész köztisztviselő, hanem sikeres üzletember is. A férfi azt állítja, hogy a templomot kifejezetten az ő kérésére építették szülőfalujában. Hozzátette: az építési költségek kilencven százalékát is ő fedezte, és a festőnek is ő adott megbízást. A templom plébánosa szerint Romániában egyáltalán nem ritka, hogy a támogatóknak ilyen módon állítanak emléket, jelentette a BBC.

Csökkenő népszerűség

A közvélemény-kutatások szerint azonban a freskó, és más napvilágra került ügyek nagyban rontották a politikus népszerűségét. Korábban Morega, a kormányzó szociáldemokraták helyi szervezetének elnöke volt a legnépszerűbb ember Gorj tartományban. A férfi emellett az egyik minisztérium szakértőjeként is dolgozott. Most azonban azzal vádolják, hogy saját cégeit jutatta állami megrendelésekhez. Bár a férfi tagadta ezt, szinte minden tisztségétől megfosztották.

romboid Creative Commons License 2003.08.17 0 0 258

Nemzetközi statisztikák szerint egy romániai évente átlag 0,6 kiló WC-papírt fogyaszt. Ez harmincszor kevesebb az EU-tagállamok polgárainak átlag-fogyasztásánál. Vidéken azonban még kisebb ez az adat: a felmérés szerint egy román vidéki család 0,7 kiló papírt használ s toalettben évente, így egy vidéki személy beéri átlag 233 gramm WC-papírral. Egy romániai városi család fogyasztása ehhez képest 3 kilogramm.
Nyugaton ehhez képest pazarlás folyik: egy német évi 21 kilót, egy francia 20 kilót, egy olasz és spanyol pedig 19 kiló toalett-papírt használ el. Listavezetők az amerikaiak, fejenként 22 kilóval.
(Transindex)

csabiman Creative Commons License 2003.07.23 0 0 257
Népszabi:

EU-konform a státustörvény
Budapesten tárgyalt Fischer és Verheugen
NSZ • 2003. július 23.


Kovács, Verheugen és a diplomaták hallgatják Fischer előadását (kép: Népszabadság – Szabó Barnabás)
Brüsszel szerint EU-konform a módosított státustörvény – erről biztosította tegnap Kovács László külügyminisztert Günter Verheugen. Az Európai Bizottság bővítési biztosa Joschka Fischer német alkancellárral, külügyminaszterrel együtt a magyar külképviselet-vezetők éves konferenciájának vendégeként látogatott Budapestre, s fel is szólaltak a rendezvényen.

Verheugen hangsúlyozta, hogy az EU bővítése nem fejeződik be jövő májusban, legfeljebb Délkelet-Európára tevődik át a hangsúly. Fischer világossá tette: az egyesülő Európa nem mondhat le a transzatlanti kapcsolatokról. Kovács László megerősítette azt a magyar igényt, hogy Budapest szívesen képviseltetné magát a román és a bolgár csatlakozást tárgyaló EU-munkacsoportban. Ezt a román diplomácia tegnap határozottan visszautasította.


szürkesün Creative Commons License 2003.07.17 0 0 256
lehet, hogy nem is annyira OFF,az egész egy nagy szimulátor:((( : (kopirájt népszabó)
Június 8-án Chris Smith, az USA Helsinki Bizottságának társelnöke, egyben a képviselőház külügyi bizottságának alelnöke interjút adott a Szabad Európa Rádió – Szabadság Rádió Románia–Moldova Szerkesztőségének, amelyben megjegyezte, hogy Romániának be kell fejeznie a „reformok szimulálását” és el kell kezdenie azok tényleges végrehajtását. Smith képviselő, miközben kifejezésre juttatta egyetértését azzal a döntéssel, hogy Romániát meghívják a NATO-ba, rámutatott számos olyan területre, ahol Bukarestnek javítania kell teljesítményén. Ezek között említette a korrupcióellenes harcot, a sajtó- és a vallásszabadság biztosítását és az államosított közösségi ingatlanok visszaszolgáltatását.

Magyarország most abban a helyzetben van, hogy szabadon felemelheti a hangját a szomszédos országokban élő nemzettársai érdekében a szovjet tábor által rákényszerített közel ötven esztendeig tartó csönd után. A kisebbségi jogoknak megvannak a maguk szószólói az USA-ban, s ezeket a kérdéseket bármikor fel lehet venni a NATO-ülések napirendjére. Ironikusan hatna, ha épp a magyar kormány hagyná figyelmen kívül Románia és Szlovákia mulasztásait a magyar nemzeti kisebbségekkel való bánásmód terén. Kérdés: lesz-e Magyarország legalább annyira szókimondó, amennyire maga az Észak-atlanti Szövetség és az Egyesült Államok volt a szövetség kiterjesztésének megvitatása során?

Alexander the Great Creative Commons License 2003.07.12 0 0 255
Iliescu sör, bor és vodka-régiókra osztaná Európát
11:35, 11.7.2003

Iliescu elnök egy rio de janeiro-i diákcsoportnak tartott beszédében Európát földrajzilag "bor-kultúrára", "sör-kultúrára" és "vodka-kultúrára" osztotta. Eszerint délen a bor dominál, északon a sör, keleten pedig a vodka. Ezután az államelnök egy romániai-brazíliai-európai történelem- és földrajzórát is rögtönzött: "Én hidroenergetikai mérnök vagyok. Brazíliában ott van nektek az Amazonas, a világ legnagyobb folyója, melynek hozama a világ összes folyamával egyenlő. Van rajta egy vízierőmű, mely a legnagyobb avilágon, és mely hatszor akkora, mint a Vaskapuknál levő erőmű. Ez a dunai erőmű a legnagyobb Európában, ha az oroszországi erőműveket leszámítjuk. A Duna keresztülfolyik Európán, és egy delta-torkolattal ömlik a Fekete-tengerbe -- így ez a folyó Európa kis Amazonasa." Beszédében továbbá megemlékezett a dákokról és rómaiakról (szerinte a Románia nevének etimológiája Róma). A brazil középiskolások két hetet fognak Romániában tölteni Ovidiu Grecea rio de janeiro-i nagykövet kezdeményezésére. (adevarul)

szürkesün Creative Commons License 2003.07.08 0 0 254
"szalonfasiszta" - ez tetszik.)
Ragadhatott volna a Clujnapocai szarmazasu Megyora egy kis roman diplomacia, vagy be kellene iratni egy ottani diplomata iskolaba. Tetszik vagy sem, NAGYON JOK a politikaban. Igaz, az ortodox egyhaz inditotta es nagyreszt "tartja a lelket" bennuk, de az eredmenyeiket nezve UGYESEK.
Előzmény: Lényeglátó (253)
Lényeglátó Creative Commons License 2003.07.08 0 0 253
Ez: evidencia. Ezért soha nem szabad elhinni a Funar reptetéséről szóló híreket. Minden ilyen hírverés csupán a szalonfasiszta Nastase fügefalevele.

Előzmény: szürkesün (252)
szürkesün Creative Commons License 2003.07.08 0 0 252
Szvsz a mindenkori eukonfort roman kormanyoknak SZUKSEGUK VAN erre az elmebetegre, no meg a festekgyarnak .(
Előzmény: Lényeglátó (251)
Lényeglátó Creative Commons License 2003.07.08 0 0 251
Sajnos erre még várni kell... Bár van egy reményt adó passzus, amit alább kiemeltem.

Mégis lehet polgármesterjelölt Funar
14:04, 8.7.2003

Elhamarkodottnak bizonyultak Gheorghe Funar választhatósági jogának elvesztésére vonatkozó megállapítások. Utólag kiderült, hogy a Suceava megyei bíróság által Funarra kirótt büntetés nem elégséges ahhoz, hogy a városvezető elveszítse jelenlegi tisztségét, és ne indulhasson a választásokon. Ugyanis az 1996-ban újraközölt 1991/70-es választási törvény 5-ös szakasza kimondja, hogy csak az elmebetegek, illetve bírósági határozatban a választási, illetve választhatósági joguktól megfosztott személyek nem vehetnek részt a választásokon.

http://belpol.transindex.ro/?hir=3422

Előzmény: szürkesün (249)
NagyAnd Creative Commons License 2003.07.08 0 0 250
Végre eltünik ez a bűnöző.

Na, de itt egy újabb hír:

Szélsôséges pártokat olvasztanak be

ROMÁNIA
A kormányon lévô román Szociáldemokrata Párt egyesülési megállapodást írt alá két kis párttal, amelyek a román belpolitikai életben nem sok vizet zavarnak, de meglehetôsen kétes hírnévnek örvendenek.
A kormánypártba olvad az egykori Román Kommunista Párt örökségét felvállaló Szocialista Munkapárt.
(MTI)


szürkesün Creative Commons License 2003.07.07 0 0 249
600-ból CSAK EGY !!!

Funar nem lehet többé polgármester
13:09, 7.7.2003

Gheorghe Funar nem indulhat többé a helyhatósági választásokon, miután egy büntetőjogi perben a suceavai bíróság jogerősen és visszavonhatatlanul pénzbírságra ítélte. A szóban forgó esetben a kolozsvári polgármestert rágalmazás és becsületsértés miatt a megyei rendőrparancsnok, Teodor Pop Puscas perelte be. Az ügy tárgyalását Kolozsvár polgármesterének kérésére a Legfelsőbb Bíróság helyezte át Suceavara, ahol első fokon büntetőjogi pénzbírsággal sújtották a városvezetőt, aki ekkor fellebbezett az ítélet ellen.

Ezt követően az ügy tárgyalását a suceava megyei törvényszék hatáskörébe utalták: miután a feleket a múlt héten kihallgatták, a taláros testület kimondta a végleges és visszavonhatatlan végzést, amely ellen Funar már nem fellebbezhet. Bár Kolozsvár polgármesterének mindössze ötmillió lejnyi büntetést kell fizetnie, ez bekerül a rendőrségi nyilvántartásba, s a városatya ezt követően büntetett előéletűnek számít.

Funarnak mintegy hatszáz perét tárgyalják különböző fokokon a bíróságok. Mivel a mostani ítélet nem jár szabadságvesztéssel, a törvények értelmében Funar továbbra is a város élén maradhat, de a jövő évi helyhatósági választásokon már nem indulhat.

tomp Creative Commons License 2003.07.01 0 0 248

Izé nem Budapest, Bukarest. Vagy nem mindegy?

Előzmény: tomp (247)
tomp Creative Commons License 2003.07.01 0 0 247

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!