Keresés

Részletes keresés

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100617

Mikor az utópárlatot hozzátetted a következő főzethez, nem tapasztaltál minőség romlást?

A két főzet között.

Külön-külön kóstoltad?

Előzmény: abodi72 (88098)
abodi72 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100616

Szia Isti

 

Pár éve én is hasonló cipőben jártam mint te most , én is átolvastam a forumot,kérdeztem ,kérdeztem,és a válaszok alapján (ismét köszönet a segitőknek :) megépitettem a saját duplafalú,termó olajjal feltöltött főzőmet ,ami a mai napig nagyszerűen működik, és már nem is tudom, hogy a 3-ik, vagy a 4 ik szezon utá

n kezdem úgy  érezni ,hogy finom páleszt főzök (ez a mások véleménye is :).

Neked azt tanácsolom , hogy olvasd el figyelmesen a forumot, és ha a nevemre kattintasz és átolvasod a pálinkás forumba irt hozzászólásaimat, ott megtalálod a főzőm leirását, fényképeket ,sőt videót is :)

 

Ha esetleg hasonlót szeretnél csinálni , szivesen válaszolok a kérdéseidre ,ha valami nem világos a már leirtak alapján :)

Lassan bele kell húznod ,mert itt a szezon !!!!! :)

Előzmény: Isti/84 (100613)
rézműves1 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100615

...ha a kifolyó alszesz hőfokára gondolsz, de ez igaz a finomításkor kifolyó párlat hőfokára is, jól mondja a barátod...lehetőleg úgy kell a hűtést beállítani, hogy a kifolyó nedű hőfoka ne nagyon menjen 20°C-fok fölé...ezen a hőfokon még nem nagyon párolog az anyag és így alkohol és illat anyag sem nagyon szökik el...mivel én átfolyóssal hűtök, a hűtő tetejébe beépített egyszerű hőmérőt figyelem és ha már 65-70°C-fok körül jár a mutató, akkor a kifolyó anyag is 20°C-fok körül van...többször előfordult, hogy a főzés közben jöttek vendégek és nem vették észre, hogy a konyhában páleszt főzök, mert nem volt szag...

 

......nem kell mindig méricskélnem, csak rápillantok és tudom, hogy O.K.

Előzmény: Firga73 (100605)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100614

Vannak akik itt készítenek kívánságra.  A linkben felül vannak további információk .

Magad is építhetsz de nem olyan egyszerű mint egy gyerekbili :))

 

A legjobb főző az rozsdamentes duplafalú üst réz sisakkal réz páracsés hűtő csővel. A hőközlő lehet trafóolajos vagy vizes.  60-70 literhez kell minimum 120 literes hűtő (ha nem átfolyós)  általában 2/3 részig töltheted majd a kihabzás veszélye miatt. Az ilyen ketyere még az ükunokádat is kiszolgálja .

 

Aztán innen lehet lefele is menni. Szimpla keverős....stb.

 

 

Előzmény: Isti/84 (100613)
Isti/84 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100613

Üdvözletem Hölgyeim és Uraim!

 

A fórumot kisebb kihagyásokkal de végigolvastam. Háááát... eltartott egy ideig :D A leírtak szerint készült a meggy cefrém ami szerdán megy is főzetni de azon gondolkoztam mennyivel királyabb lenne magamnak főzni. Arra gondoltam, hogy egy kb. 60-70 literes duplafalú vizes bőven-bőven elég lenne nekem. Néztem a boltiakat. Van áruk. Általában az üst rozsdamentes. Nem lenne jobb rézből? Végül valaki saját építésűre kért NAV-os papírt? Van fémnyomó ismerős lehet megkeresem hátha kiakasztom. Igazából egy papíros alap lenne a legjobb amit max csak tunningolni kell. Szeretném beépíteni így leeresztő is kellene. A hivatalos álláspont szerint a paradicsom meg a lekvár is ebbe főne :) Menjek inkább megkeresni az árát vagy van értelme elkezdeni építeni?

 

Előre is köszönöm a segítséget: István

sogi01 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100612

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (100550)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100611

Úgy van, maga az élet egy veszélyes üzem:-)))

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: snapszmester (100588)
Feriba51 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100610

Én olyan borászokról beszélek, akik termékeikkel öregbítik az ország hírnevét.

 

Egy bizonyos szint fölött, az összekóstolás már nem dönt el semmit. Kinek a pap, kinek a papné. Szilvakukcnak a lánya:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Babar66 (100587)
körte51 Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100609

Igen sok, minél hidegebb annál jobb! Úgy veszítessz ,hogy nem csapódik le! A barátod jól mondja!

Előzmény: Firga73 (100605)
TINTUS Creative Commons License 2014.06.27 0 0 100608

" mert sok aromát illat anyagot veszít.." 

Nem látom az összefüggést.  A hűtővíz azért kell, hogy csepfolyóssá váljon az alkohol ....

Előzmény: Firga73 (100605)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100607

Bocsi csak olvasni kellet ... Gyakorlati pálinkafőzés 13-as oldal !!!

Előzmény: Firga73 (100605)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100606

Az én kapacitás igényemnek bőven megfelel.

Nagy áttörést jelentett, hogy már erjesztés előtt ki tudom venni a magot és rögtön pépes a cefre.

Előzmény: gabor0036 (100604)
Firga73 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100605

Érdeklődnék hogy főzéskor az alszesz hőmérséklete meddig mehet fel ?  Egy barátom szerint 20 C foknál nem jó  ha magasabb mert sok aromát illat anyagot veszít..  Nekem a vége felé kb. 28 fokos ...   Ez sok ?

gabor0036 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100604

Na ez a "zúzó" nem valami hatékony.. :D

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100603

,,Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!"

 

Nagyából ennyi. Saját termelés.

 

 

Hétfőn este állítottam be a pH 3-ra.

Ma reggeltől már apad a bunda.

Mához egy hétre már ki lesz főzve.

 

A cefre hőmérséklete 22.6 C szerinted nem túl hideg vagy meleg?

Előzmény: norris53 (100590)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100602

Megosztanék egy tapasztalatot.

Elővettem az 1 éves cseresznye pálinkámat, s mostanra hihetetlen finom illat-íz alakult ki.

Az általam készített gyümölcs pálinkák közül ez a legkésőbb kialakuló fajta.

Óriási meglepetésemre a bodza pálinkám is iható minőségűvé alakult, de még így is azt gondolom, hogy soha többet nem csinálok.

Sajnos a sárgabarackomat meg bírjuk enni......)

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100601

Valószínűleg át siklottál rajta.

 

,,Ez milyen felhívás? Ki hívott fel kit? Mikor? Hova? Kik a célszemélyek? Kik a felhívók? A vadélesztőket, ahogy SM írja, Pasztőrözéssel ki lehet irtani. De mosással nem."

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100600

Igen én is 5% körül olvasom.

Neki van szesz fokolója.

Jövöre nekem is lesz.Adnék a bácsinak egy taslit,de annál sokkal jobban szeretem Öt..Nálam lesz fözve az Ö fözöjével.Ugy sem lesz itt,csak néha rám néz.Utcánkban lakik.

Előzmény: körte51 (100598)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100599

hát ha ragaszkodik, akkor miért kérdezed???

Jobb, ha egy ember után csinál hülyeséget az ember, mert akkor nincs keveredés :-))

Előzmény: Öregdömperes (100596)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100598

Üss az asztalra! :-) Vagy kérd ,hogy a kedvedért tegye meg! A cefre főzésről beszélünk nem a finomításról!

Előzmény: Öregdömperes (100596)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100597

Szeszfokolóval! A gazdaboltba lehet kapni! Az enyém 20 foktól 80 fokig mér! Lehet mérőhengert is kapni hozzá amibe méred! Ha még nincs akkor is ki tudnám főzni ! Ha mondjuk 10 l cefrét főzöl abból normál esetben lehet 1liter 50 fokos pálinkád! Ki kell főzni 2liter előszeszt belőle!

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100596

Az én MESTEREM ragaszkodik a 20.fok körülihez.

Előzmény: Öregdömperes (100595)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100595

És ezt,hogy állapitod meg?

Előzmény: körte51 (100593)
Baracilin Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100594

Szép darab!

 

Esetleg az alkatrészek méretét, tervrajzát megosztod?

A motor mennyit pörög?

Előzmény: bezzeg Jani (100519)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100593

A cefre főzésnél én leengedem ameddig lehet ! Szinte vízig!  5fok alatt szoktam megállni!

Előzmény: Öregdömperes (100591)
körte51 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100592

"Elsőként a szőlő héján izolálták (a sötét színű gyümölcsök, mint a szilva bőrén is megfigyelhető fehér rétegként, ahol a növény kutikulájának viaszanyagaiban él.)"

 

Igen ,valószínű nem lehet lemosni, de ha valaki mindegyiket fényesre törölgeti gyéríteni lehet! :-)

Előzmény: norris53 (100590)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100591

Üdv.Holnap indul a cseresznye fözése.Non-Stop fog menni,mivel kicsi az üst.Hány foknál álljak meg?25,20 vagy alatta?

Előzmény: körte51 (100540)
norris53 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100590

Attól hogy Demendi Miki barátunk azt mondta lemossuk a vad élesztőket még nem "hal"-nak meg csak tisztábbak lesznek :-)

Próbáld csak ki mosd meg a gyümölcsöt cefrézd - és meglátod mennyi vad élesztő maradt benne !!

A földet és egyéb szennyeződést mindenképp letakarítja a víz - és az biztos hogy hasznos is !

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
szilvakukc Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100589

Hány éves vagy Te királyfi? Nem kő mindent elhinni, amit látol az interneten.:))

Előzmény: bezzeg Jani (100586)
snapszmester Creative Commons License 2014.06.26 0 0 100588

Készül Belga sör a tavaszi barackvirágzáskori szél segítségével szállított élesztővel.

Ha abban az évben nem a barackfák felől fúj a szél hanem a tehenésztelep felől akkor olyan sört isznak. 

Ennek is meg van a diszkrét bája.

 

 

Előzmény: Feriba51 (100581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!