Keresés

Részletes keresés

T-omti Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100874

Sziasztok

 

Van itt a topikban olyan aki nyíregyházi ?

 

Volna 50kg körüli nektarinom (csupasz barack)

 

Az elmúlt években én is főzettem, és a molyhos barackkal ellentétben 100l-ből 9l pálinka körül adott (mint a ringlószilva, olyan ).

Most meggyet akarok és kajszit, nem lesz üres hordóm.

 

Ui: Túlérett, már cefrézhető

 

06204302030 Tomi

 

 

Szilvórium65 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100873

Sziasztok,

 

Ma végre sikerült lefőzni a 20 liter cseresznye cefrémet. A cefrézést előírás szerint pH érték beállítással, élesztővel végeztem, ahogy itt a blogon a Nagyoktól olvastam. 3 Liter 30 fokos alszesz lett a produktum, amit én elég kevésnek tartok. 15 fokig engedtem. Szerintetek ez normális? Ha nem, akkor mit rontottam el?

Üdv, Sz.65

zsorsz Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100872

Vannak bajok szinte minden évben,be fognak szigorítani a sok balf... miatt attól tartok.

Előzmény: Cipurró (100868)
gti16v Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100871

köszönöm szépen a reakciókat

 

akkor nagy valószínűséggel kb 10 nap és főzhetek,és amíg van kalapja addig,napi 1-2x nyomjam le....kb ez a hadi terv a főzésig kb??!

 

köszi

Előzmény: Babar66 (100810)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100870

Szia Szilva! Beszéltél a " csajjal" a kicsi piros bogyókról? :-D

 

(ribizli)   :-DDDD

Előzmény: szilvakukc (100869)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100869

Hoppá! Ez tényleg nagyon ott van, ez a Pudelka Nóra!:))

Előzmény: Cipurró (100868)
Cipurró Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100868
manta-z Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100867

Köszi az infót

Előzmény: Sailer (100859)
manta-z Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100866

Ivólevet, (paradicsompürét), gyümölcsbort és pálinkát  szeretnék készíteni, azért érdeklődtem, mert a lényeréshez adott lesz a felszerelés az csak egy plusz lenne, ha ebből a pálinka is tudna valamilyen módon,  főleg minőségben profitálni.

 

 

-OFF

 

Tavaly kisérleti jelleggel először csináltam meggybort, nagyon jó lett.

Egy régi kis kosaras szőlőpréssel szenvedtem, nem igazán sikerült vele jó hatásfokkal kipréselni a meggylevet, elég sok maradt benne, úgyhogy a törkölyből páleszt főztem kihozatala nyilván így gyengébb volt, de minőségre az is nagyon jóra sikerült. 

Ezen fellelkesülve idén nagyobb lendülettel szeretném beleásni magam a témába főleg őszre a ciderre összpontosítva. 

Előzmény: gombászok (100849)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 100865

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100823)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100864

Ha cefrézés előtt nem magoztad, akkor most már ne tedd! Jól gondolod: ne juttass bele levegőt!

Főzés előtt szűrd le, aztán majd jövőre próbáld ki előtte kimagozni, hogy megéri-e?

Üdv!

Előzmény: forgione1 (100863)
forgione1 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100863

Cseresznye-meggy esetén a magozást a lehető leghamarabb vagy elég közvetlenül a főzés előtt elvégezni?

 

Fölöslegesen nem szeretném oxigénhez juttatni a cefrét.....

joededy Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100862

Szevasztok

Azt szeretném kérdezni,hogy az uj főzőmhöz a főző és a hűtő közötti távolság mindegy mekkora?

Illetve a főzőtől a hűtőig menő páracső függőleges szárának van e ajánlott mérete vagy csak az elhelyezés

határozza meg a méreteket?Van olyan tapasztalat,hogy jobb ha hosszabb vagy jobb ha rövidebb?

A főző mérete fullra 60 liter amiben 40-45 liter lesz főzve.A főzőtől a csőméret 22 mm majd a spirál 15 mm

4 méter hosszú,kb 3-4 menet.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100861
Nógrád.
Előzmény: gabor0036 (100860)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100860

Melyik része az országnak?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100858)
Sailer Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100859

A pasztőrözést válasszuk ketté. Van a pillanatpasztőrözés, amikor csak a matériát, rövid ideig, hirtelen magas hőmérsékletre hevítjük, majd ugyan ilyen hirtelen le is hűtjük. A gyümölcslevek nagy része így készül, utána pedig aszeptikus töltővel töltik az amúgy steril csomagolóanyagba. A másik lehetőség amikor a már lecsomagolt matériát pasztőrözzük, lassan felmelegítve, alacsonyabb hőmérsékletre és ott hőn tartás után lassan hűtjük vissza. Utóbbi jobb mikrobiológia szempontból, de állítólag rosszabb az íz szempontjából, előbbiben értelem szerűen benne a rizikó mikrobi szempontból, de kevésbé teszi tönkre magát a pasztőrözött terméket. Otthon csak nagy ügyeskedéssel lehet elérni a pillanatpasztőrözés szintjét, de otthon a matéria ha akarod tiszta, 100%-ig jó minőség, tehát lehet hogy a végén partiban leszel a nagyüzemivel. Elnézést, ha lemaradtam a válasszal... 

Előzmény: manta-z (100842)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100858

Igaz, nem is figyeltem, hogy nettó az ár. Sörösöm van most, az a baj errefelé nem nagyon tudok csináltatni, lemezből, főleg nem pontosat. :S

Előzmény: gabor0036 (100856)
gombászok Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100857

Én tudok jobb áron ilyen lemezke forrást, folytassuk itt: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9213148

Előzmény: gabor0036 (100854)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100856

Csak ha olajos lenne. De akkor is kellene vmi biztonságos megoldás a két lábas közé. Arról nem beszélve hogy ez a kettő bruttó 110e körül van kedvezménnyel és akkor még takolgatni kell. Ebben az esetben ne, biztos hogy ez a jo irány. Egy jol meghengesztett is örök mint a nyomorúság és joval olcsóbb. 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100855)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100855

Ezt nem kéne hegeszteni.

Előzmény: gabor0036 (100854)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100854

30eFt 2m2 1.5mm-es savallo lemez. Majdnem ugyan annyi a hegeszteni való ezen a kettőn, mintha abból csinálod. Az még azért mégiscsak 1.5mm ellenben ezzel ami jo esetben 0.8... 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100852)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100853

Üdv.Ma végeztem a cseresznyével.

Egyszerű paraszti főzést csináltam.Azok alapján amit itt olvastam,meg amit a fórum társak írtak.Nem poharaztam ide oda.Biztos ,hogy nagyon jó pálinkád lett.Talán az enyém is iható.

Főleg nekem aki az elmúlt 50.évben nem ittam meg egy litert.Ezt meg kóstoltam.Nekem jó volt.Sőt a szomszédnak is aki minden évben főzet 40-50 litert.Amit meg is iszogat.

Én a hátra lévő életembe már elvagyok látva.

Van 15,5.liter páleszom.Meg egy liter 33.éves

Mindenkinek köszönöm a segitséget,dorgálást stb.

Továbra is itt maradok,figyelek tanulok.és jövőre újra főzök,ha lesz a fán.

Üdv mindnyátoknak.

János

Előzmény: Pecabubus (100826)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100852

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100851)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100851

Néztem egy jó kombót, egymásba tenni...

 

Előzmény: gabor0036 (100850)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100850

Amit én néztem 100-as az 60x35cm magas lábas. Ha már veszel...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100848)
gombászok Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100849

Most pálinkát akarsz főzni, vagy gyümilevet tartósítani, mert csapongsz a két téma között.

Mindkettő alapja lehet(főleg, mert ebben gondolkodsz) egy olyan eljárás, amit lényerésnek hívunk.

A lényeréskor cél a gyümölcs oldható alkotóinak minél nagyobb arányú kinyerése.

Lépések: mosás-aprítás-pektinbontó-préselés-törköly kiáztatás, préselés.

Ebből a lötyiből aztán elkövethetsz szörpöt, ivólevet, gyümölcsbort, cefrét pálinkafőzésre(ez utóbbi kettőt élesztőzve, erjesztéssel)

A franciák klasszikus calvadosa is így készül almából.

Nem egy elvetendő eljárás, mert tisztább páleszt eredményez, de nem felel meg az átlag magyar ízlésnek, ennek ellenére ne ijedj meg tőle, ha mered, csináld.

Azt a "bóti" valamit nem isszuk, csak saját gyümölcsből, saját tartósítással készültet ismerjük, nem rossz, de biztos, hogy nem káros az egészségünkre.

Most éppen a meggy és a málna van napirenden.

Előzmény: manta-z (100842)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100848

Ennél lényegtelen a szendvicstalp milyensége, azért gondoltam rá, hogy duplafenekűre megcsinálni. Az ilyen 100 lityis 50x50cm. Szerintem méreteivel nincs gond, sörös még rosszabb arányú de az is működik. Esetleg forrasztás bírná az alján a hőt?

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100847

Olyat keress, hogy magas lábas. Ahogy Rézműves is mondta, inkább szélesebb mint magasabb.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100845)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100846

...a jobb minőségű, nem kínai (talán török!?) üstök, elég vastag hőelosztós talppal készülnek, de ezek nem is olcsók...egy 60-lityis kb. 50-ezer körül van és ebbe nincs benne a tető...inkább széles legyen, mint magas,  ha már invesztálsz...

 

...mondjuk ilyen......van vele meló, de meg lehet

 

......csinálni......nem árt, ha a

 

"csinálója" ért az ezüstforrasztáshoz és akkó ilyen lesz...

 

......már két éve rotyog benne a cefre...

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100845)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100845

Egy ilyen fazék vajon hegeszthető? Alja duplafalúsítható?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!