Jó lesz a 228-as is, annak címkéjén is konkrétan említve van a meggy is.
Komolyan gondolkodtam, hogy az egyik edényt ezzel, a másikat azzal élesztőzöm le és összehasonlítom, de annyira untam már, hogy nem volt kedvem a két finomításnak.
Egyik ismerősöm az Uvaferm 228-at ajánlotta nékem.
A bunda lent tartására van egy alternatív ötletem: egy kb. hordó átmérőjű perforált saválló lemez úgy elhelyezve, hogy a cefre lé kb 2-3 cm-re ellepje, a gyümölcs rostok pedig a lemez alatt maradna.
Nem! De azt igen, hogy bunkó vagy, vagy paraszt, hogy magyar, vagy szerb, hapsi, vagy csaj, ember, vagy állat, brazil, vagy holland, stb, vagy und so weiter, meg egyébként, hogy nem egy gaz bujkáló ellenforradalmár.:))
,, meglepően finom aromák jönnek (még a vége felé is), ami bizony még nagyon kell a jó páleszünkbe, hogy finomabb legyen...az a halvány rossz-szag persze egyre erősebb lesz,
de ehhez kell a gyakorlat, hogy ezt még beleteszem, mert még nem annyira durva, hogy elrontsa az egész párlatomat, de ha nem teszem bele, akkor meg aroma szegényebb lesz ”
Igaz én sajátos módon is főzök. És nincs opálosság, pedig az ntc szerint a kifolyó párlat hőmérő 17.5C
A Páracső hőmérő 98,4C
Az is igaz, hogy a fűtést a végén már nem siettetem.
Szerintem 2db 120l-es hordóba cefrézd, ha van ilyened.
Ha lehet, tapasztalat, a meggyet hagyd kinn éjszakára, hogy lehűljön, mert különben úgy jársz, mint én 25fokos meggylé 2 napot dübörgött, majd 4 napig csendesen forrt .
Jobb, ha lassabban forr, hidegebb a cefre.
Cukrot felejtsd el, pektinbontó ajánlott a magleválasztás végett és persze fajélesztő, ha lehet uvaferm Cm, ami csonthéjashoz való.
Ne felejtsd el sűrűn visszanyomni a tetejére kiült meggyet(bundát), mert ha megteszed és az is szétfolyósodik, az + cefré és páleszt jelent.
Kb. 4-4 dl akkusavat tegyél bele, ez tapasztalat.( a savat ne hígítsd vízzel , mert elég híg lesz a meggyed enélkül is és lehet , hogy ezért kell a végén 1 üsttel többször főznöd.Óvatosan a víz hozzáadással)
Ha a legelején savasabb is, de mikor a többi meggy is szétfolyósodik , akkor behígítja azt, és beáll 3-3,2-re Kb.
Jövő héten sikerül jó áron hozzájutnom kb 2q meggyhez. Az lennea kérdésem, hogy mekkora hordókba cefrézzem? A főzőm 60 liter - meggy esetén inkább 45-50 liter- lepárlására alkalmas. Szóval akérdésem, hogy egy nagyba v. több kicsibe?
Bár nem főzök, csak főzetek, de szeretem az oldalt olvasni, kedvencek között van.
Az idén is csináltam, meggycefrét, pépesítés, fajélesztő, tápsó, pektinbontó, szedett, mosott, érett gyümölcs, tiszta hordó, 20 C fokos pince.
Ma egy hete cefréztem, 2 napig 20cm-es szintemelkedés volt, intenzív forrás mellett. A bundát óvatosan visszanyomtam a szint alá, a hordó oldalán visszamaradt cefrét letörölgettem.
3 nap után még most is van gázképződés, de szinte alig látni hogy forrana. Ízre savankás, kesernyés. Létezne, hogy már lezajlott a főerjedés? Kézzel belenyúlva nem melegebb sokkal mint a pince. 22.-én kell vinnem főzni, addigra elkészül?
Ok., nem letiltott, csak nem felengedett, nyilvánosított, titkosítatlanított, stb. Egy Emil, meg egy személyes név között óriási különbség van, mégha szerencsére nem is szólítottál néven, nem is tudom, honnan szedted. Persze, ha nem érted, nem is fogod. A pálinkához ennek semmi köze, nem értem, miért hivatkozol folyton rá. És, hogy pontosítsunk: Ha valakinek nem publikus a címe, azt egyébként nemcsak, hogy tiszteletben tartom, de leszarom.:))
Miért is beszélsz letiltott címről? Lehetőség megadni , de ezen rágódhatunk ,az biztos ettől nem lesz jobb a pálinkám ! Te voltál felháborodva a minap, hogy néven szólítottak! Az én címem a nevem ! Vállalom a véleményemet és érvelni szeretnék megvédése érdekében, észérvekkel ,abból profitálhatunk ,bővíthetjük ismereteiket mindketten ,annak van értelme! Tartsd tiszteletben ,ha valakinek nem fontos ez a cím! Engedelmeddel én nem tudok többet hozzátenni!
Ennél a letiltott címnél, inkább csak arról van szó, hogy egy olyan "elbújok a véleményem mögé" feelingje van. Nekem is vannak leveleim, ezek nem kéretlenek, hanem fórumtársaktól, akik kérdeznek. És, bár soxor másképp néz ki a fórumbeli szereplésem, egyik sem kezdődik úgy, hogy "szevasz bunkó":DD
Meg tudom adni mindenkinek a tiszteletet névtelenül is!Nem tartom fontosnak! A postafiókom teli van kéretlen levelekkel! Ha valaki szeretne üzenni itt megteheti! havezoli64 kérte ,Neki elküldtem ,Neked jobb napod lenne tőle? Nem gondolom. Pálinkafőzés érdekel ,tanulni szeretnék ! Jó lenne Tőled is ellesni valamit e téren ! gombászoktól a napokban is tanultam valami! Az akkusavval szakmámból kifolyólag ,minden nap találkozok,szerencsére egyre jobbak az akkuk,kevesebb ruhám bánja! Valóban nem szabad túllihegni a veszélyeit ,de mint minden vegyi anyaggal a savval főleg körültekintően kell bánni!
Teljes mértékben osztom a nézetedet. Az akkusav a ruhát legfeljebb megroncsolja egy kicsit, de ha a bőrt is eláztatja, ajánlatos lemosni legalább tiszta vízzel. Ha véletlenül szembe fröccsen, azonnal bő vízzel jól kiöblíteni, utána kissé lúgos vízzel(1 liter vízben feloldani késhegynyi szódabikarbonát) is ki kell öblíteni.
Alien nyála hatást csak a tömény kénsav okoz, nem kívánom senkinek!
Nem bekakilni kell valamitől, hanem megismerni. Ömlött már rám fél liter akkusav, szétment üveg miatt. Mégsem mart szét, mint az Alien nyála. Ruha persze kuka, amúgy semmi.