Ma végre sikerült lefőzni a 20 liter cseresznye cefrémet. A cefrézést előírás szerint pH érték beállítással, élesztővel végeztem, ahogy itt a blogon a Nagyoktól olvastam. 3 Liter 30 fokos alszesz lett a produktum, amit én elég kevésnek tartok. 15 fokig engedtem. Szerintetek ez normális? Ha nem, akkor mit rontottam el?
Ivólevet, (paradicsompürét), gyümölcsbort és pálinkát szeretnék készíteni, azért érdeklődtem, mert a lényeréshez adott lesz a felszerelés az csak egy plusz lenne, ha ebből a pálinka is tudna valamilyen módon, főleg minőségben profitálni.
-OFF
Tavaly kisérleti jelleggel először csináltam meggybort, nagyon jó lett.
Egy régi kis kosaras szőlőpréssel szenvedtem, nem igazán sikerült vele jó hatásfokkal kipréselni a meggylevet, elég sok maradt benne, úgyhogy a törkölyből páleszt főztem kihozatala nyilván így gyengébb volt, de minőségre az is nagyon jóra sikerült.
Ezen fellelkesülve idén nagyobb lendülettel szeretném beleásni magam a témába főleg őszre a ciderre összpontosítva.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A pasztőrözést válasszuk ketté. Van a pillanatpasztőrözés, amikor csak a matériát, rövid ideig, hirtelen magas hőmérsékletre hevítjük, majd ugyan ilyen hirtelen le is hűtjük. A gyümölcslevek nagy része így készül, utána pedig aszeptikus töltővel töltik az amúgy steril csomagolóanyagba. A másik lehetőség amikor a már lecsomagolt matériát pasztőrözzük, lassan felmelegítve, alacsonyabb hőmérsékletre és ott hőn tartás után lassan hűtjük vissza. Utóbbi jobb mikrobiológia szempontból, de állítólag rosszabb az íz szempontjából, előbbiben értelem szerűen benne a rizikó mikrobi szempontból, de kevésbé teszi tönkre magát a pasztőrözött terméket. Otthon csak nagy ügyeskedéssel lehet elérni a pillanatpasztőrözés szintjét, de otthon a matéria ha akarod tiszta, 100%-ig jó minőség, tehát lehet hogy a végén partiban leszel a nagyüzemivel. Elnézést, ha lemaradtam a válasszal...
Csak ha olajos lenne. De akkor is kellene vmi biztonságos megoldás a két lábas közé. Arról nem beszélve hogy ez a kettő bruttó 110e körül van kedvezménnyel és akkor még takolgatni kell. Ebben az esetben ne, biztos hogy ez a jo irány. Egy jol meghengesztett is örök mint a nyomorúság és joval olcsóbb.
30eFt 2m2 1.5mm-es savallo lemez. Majdnem ugyan annyi a hegeszteni való ezen a kettőn, mintha abból csinálod. Az még azért mégiscsak 1.5mm ellenben ezzel ami jo esetben 0.8...
Egyszerű paraszti főzést csináltam.Azok alapján amit itt olvastam,meg amit a fórum társak írtak.Nem poharaztam ide oda.Biztos ,hogy nagyon jó pálinkád lett.Talán az enyém is iható.
Főleg nekem aki az elmúlt 50.évben nem ittam meg egy litert.Ezt meg kóstoltam.Nekem jó volt.Sőt a szomszédnak is aki minden évben főzet 40-50 litert.Amit meg is iszogat.
Én a hátra lévő életembe már elvagyok látva.
Van 15,5.liter páleszom.Meg egy liter 33.éves
Mindenkinek köszönöm a segitséget,dorgálást stb.
Továbra is itt maradok,figyelek tanulok.és jövőre újra főzök,ha lesz a fán.
Ebből a lötyiből aztán elkövethetsz szörpöt, ivólevet, gyümölcsbort, cefrét pálinkafőzésre(ez utóbbi kettőt élesztőzve, erjesztéssel)
A franciák klasszikus calvadosa is így készül almából.
Nem egy elvetendő eljárás, mert tisztább páleszt eredményez, de nem felel meg az átlag magyar ízlésnek, ennek ellenére ne ijedj meg tőle, ha mered, csináld.
Azt a "bóti" valamit nem isszuk, csak saját gyümölcsből, saját tartósítással készültet ismerjük, nem rossz, de biztos, hogy nem káros az egészségünkre.
Ennél lényegtelen a szendvicstalp milyensége, azért gondoltam rá, hogy duplafenekűre megcsinálni. Az ilyen 100 lityis 50x50cm. Szerintem méreteivel nincs gond, sörös még rosszabb arányú de az is működik. Esetleg forrasztás bírná az alján a hőt?
...a jobb minőségű, nem kínai (talán török!?) üstök, elég vastag hőelosztós talppal készülnek, de ezek nem is olcsók...egy 60-lityis kb. 50-ezer körül van és ebbe nincs benne a tető...inkább széles legyen, mint magas, ha már invesztálsz...
...mondjuk ilyen......van vele meló, de meg lehet
......csinálni......nem árt, ha a
"csinálója" ért az ezüstforrasztáshoz és akkó ilyen lesz...