Nálam a meggy úgy forrt ki, hogy szinte észre sem vettem, mindent megkapott a kellő mértékben és időben. Ugyan így forr jelenleg a kajszi is. Valamit rosszul csinálok? :))
Naponta egyszer finoman lenyomtam a bundát, hogy a higabb lé feljöjjön.
Nekem is gond hogy nincs egyszerre nagy mennyiség egy gyümiből,csak ahogy potyognak v.rázva, volt itt már szó hűtőben várakoztatásról,de nincs akkora hűtőkapacitásom,úgyhogy teccik az ötlet.Csak pontosítás, kénsav v.akkusav(h2so4)-re gondoltam.
Vadélesztők zöme a 4 pH-t sem bírja, azért állítjuk 3,2-re a cefrét hogy a fajélesztőnek keveset kelljen kardoznia a vadakkal és több energiája maradjon munkára. Kénessav is tökéletesen megfelel, a HDPE-hordók savállóak.
Talán annyit fűznék hozzá és kérdezném egyben, hogy vakumszelep nem kell a duplafalba? Az tiszta hogy a biztonsági lefuj, de utána is tud szívni vagy az nem kell?
Téged idéztelek ,csak nem volt kedvem megkeresni a forrást:-) Lógok egy felessel a jogdíjért! Igen ,volt hogy én is belefutottam finomabb pálinkába, gratuláltam és próbáltam megtudni a lehető legtöbbet a készítésről!
100945-ös kérdésre volt egy ilyen válasz: "1.A Gyűjtögetéssel az a baj, hogy nem lehet 200 literes hordóba 3-4 naponta egy-2 vödörrel öntögetni mert a végén amit először beleraktál az már elkezd ecetesedni és elrontja a többit. Ilyenkor kisebb fedeles hordókba vagy vödrökbe külön cefrézünk, mondjuk 2-3 nap gyűjtése még nem gond."
Mivel ebben a betegesen dög melegben napi egy-két malterosvödörnél több meggyet le nem szedek, és a befőttnek való sárgabaracknak a héját szeretném addig is szeretném gyűjteni amíg gyümölcs is kerül a hordóba ezért bizony gyűjtögetésre szorulok. Ez egy létező jelenség, megoldása is van, idén a cseresznyénél már bevált:
Ha tudom hogy mennyi gyümölcsöt fogok VÉGÜL beoltani savtűrő fajélesztővel és ezzel majd elindítani a kontrollált fermentációt akkor előre besavazhatom a leendő kész mennyiségre számolva. Esetemben egy 120 literes hordó kétharmada lesz megrakva sárgabarackkal (két öreg fáról vígan lejön ennyi), ezért kezdésnek a vödörnyi héjat felöntöttem 15 deka citromsavval. Ebbe bátran dobálhatom a barackot is, ahogy potyog, idővel csökkenni fog a savassága de nem kezd el erjedni, nem fog megromlani, és a sav konzerválja is az illat- és ízanyagokat. Ezzel a módszerrel nagy hordóba is lehet folytatólagosan hordani, nem tapasztaltam semmilyen hátrányát.
Szerintem ezt rosszul tudod! Bármit is dugdostok abba a szerencsétlen főzőbe, egy idő után állandósul a hőmérséklet, ha nincs ott az a folyadék, ami hűtse. (Amin át kellene verekednie magát a GŐZŐKNEK.)