Ja a patkány még el sem ismerte a felelősségét a helyszínen (elsőbbség meg nem adás) úgyhogy kicsit hosszabb lesz az ügy.
Háát, a részletek ismerete nélkül lehet, tévedek, de asszem, én sem ismertem volna el kapásból a 100% felelősséget a helyszínen ebben az esetben, pláne ha ekkora a kárösszeg.
Mert ő nyilván hibázott, amikor nem körültekintően kanyarodott, Te viszont nyilván nem 90-nel előztél, hanem többkocsis előzésben voltál mondjuk 140-nel, plusz rádverhetik, hogy nem körültekintően előztél, szóval a szakértők és az ügyvédek elvariálhatnak még ezzel egy darabig, hogy ki mit csinált és mekkora arányban hibás. De remélem, hogy győz a Te verziód! Amúgy meg jó a rosszban, Neked lesz itt ismét hamarosan a legújabb kocsija. :)
Amúgy van tanúd arra, hogy a faszi index nélkül rántotta be eléd a kocsiját balra? (pl a másik megelőzött autó utasai)
Az volt a THM-el, hogy amit leengedett az árból, azt, szerintem, visszavette a THM-el. Mert máshol kisebb THM-et mondtak, de már úgy voltam vele, hogy leszarom, tudod, ott volt a kocsi, rögtön elvihető, az enyémmel, amit beadtam, csak bajok voltak stb.
PL. Békéscsabán a Porsche Bank THM-e kevesebb volt, ezek CIB-est ajánlottak. Egy melléklet szerint a THM-em 6.86%, svájci frankú lízing.
Köszönöm a gyors reakciókat. A bigy által berakott kerék nagyon szép, az tetszik :)
Bennem ez a kerék maradt meg ez viszont nem tetszik. A kommunista 5 águ csillagra hajaz.
A régi kocsimon 16" 205/55 R16 -os felni ill. gumi volt + sport up csomag és hát igen ez még határ eset volt közlekedés szempontjából.
Viszont ami raktáron van és 1 héten belül beleülhetek ja és fekete :)) az 17" kerekekkel van.
Plusz a szétzúzott kocsimon téli papucsok voltak igy maradt egy garnitúra kb 15e futott 16" nyárigumi garnitúra amit a 17" felnire kicsit szűkösen tudnék felrakni :))
Majd délutánig még filózgatok oszt úgyis +rendelem mert nagyon jól felszerelt kocsiról van szó és nagyon kedvező ajánlatot kaptam.
vkajak örülök, hogy ilyen szerencsésen megúsztad, bár részvétem az autó miatt.
Egy hete cseréltettem le a téli kerék garnitúrát a nyári 17 colos, ötküllős alufelnikre, plussz 17-es Bridgestone 225-ös gumival. Véleményem vegyes. Ami jó, hogy 1000-el tudod venni a kanyarokat, és dögösen néz ki, az autóm olyan, mint egy fejleszegett támadó bika, valamint a féknyergek és a féktárcsák 90%-ban látszanak.
Viszont a nyomvájúkban dobálja az autót és minden lyukat megérzel, mert annyira kemény, szóval ráz.
Ha most rendelném az autót, akkor igen nagy dilémában volnék, hogy ezekkel a "papucsokkal" rendeljem-e, vagy maradjak egy kevésbé rázós megoldásnál. De ezt az autót nem rendeltem, ez már a szalonban volt ezzel az extrával, ráadásul 6.7 milliónyi autót 6 millióért megkaptam, de szerintem átvágtak a THM-el, de ez egy másik téma.
Nagyon sajnálatos ami veled történt,de szerencse hogy így megúsztad.Azt a rohadékot meg darabokra szedtem volna,főleg ha nem ismeri el a felelősségét.
Kár,hogy ilyeneknek jogosítványt adnak a kezébe.
Én is aggódok mindig,hogy valami barom kijön elém,belémjön,fölborít,akármi.Hiába megyek szabályosan.
Na,a sport up+17" kerék.Nekem leonom van ugyan,de nemhiszem,hogy óriási különbség lenne az altea és a leon futóműve között.Szóval szerintem nem gáz a 17es kerék mert szvsz a 225/45 gumi még ad biztonságot komfortot valamilyen szinten,és nem hullanak szét a felnik pikkpakk.Nekem eddig nem okozott gondot,pedig nem a német pályákon gurulok.180körül is tök nyugi van,nem ráznak a kerekek.Járdaszegélyeket messzire elkerülni! Ha kátyút fogsz az meg hazavágja a felnit akármekkora is az.A sportfutómű viszont kőkemény.Rossz úton szinte haladni se lehet,mert pattogsz az ülésben.Viszont jobb minőségű kanyargós uton...Mecsekbe felfelé múltkor pengettem,a többiek mintha álltak volna :)) Hát ez van.Szerintem a 17es kerék még elmegy hazai viszonylatban.Ennél nagyobbat már nem tennék fel.Képem így hirtelen nincs a felniről,de állatul nézki,ebben biztos lehetsz :)
1 hosszú egyenes úton előztem 2 egymás mögött közlekedő kocsit mikor az első balra elémkanyarodott egy fasza földútra. Persze körültekintés nélkül :( . Abban pillanatban elrántottam a kormányt de az ütközést már nem tudtam elkerülni majd pechemre egy 2,5 méteres árokban landoltam amiben kb 1 m-es iszapos trutymós víz volt.
Röhej egyébként a jobb oldalon is ugyanolyan földút volt. Ha kuláznia vagy pisálnia kellett ott is megtehette volna jobbra kisívben :(.
Az első légzsákok nyíltak rendesen. Egyedül ültem a kocsiban és szerencsére csak zúzódásom lett az övfeszítőtől. Még most is fáj 1 kicsit pedig 8 napja történt.
Akocsi sérülései: jobb eleje az ütközéstől (kiszakadt futómű leszakadt motor) az oldala és a hátulja pedig az árokba eséstől ment tropára. Valószínű hogy az erős csontozatom és az izomzatom miatt nem lett semmi bajom ja + be volt kötve az övem. Ezt egyébként mindenkinek ajánlom aki nem szokta, mert ha nem használtam volna valószínű hogy nem itt ülök a gép előtt.
A lassulásomra jellemző, hogy 3 pofont kapott a kocsi és kb 15 m-en belül megálltam
az árok miatt. Ja a patkány még el sem ismerte a felelősségét a helyszínen (elsőbbség meg nem adás) úgyhogy kicsit hosszabb lesz az ügy.
Tegnap kaptam 1 ajánlatot a kereskedőtől akitől vettem a kocsit és azt hiszem délutám meg is rendelem. Raktáron lévő darab és jövő hétem már bele is ülhetnék :)
Csak aggódom a 17" kerekek miatt a Mo-i utakra.
Esetleg van valakinek képe róla, hogy hogy néz ki a sport up csomag 17" kereke ?
Nem-nem! :) Meg figyeltem már, és néhol (lehet, h. Auchan, lehet h. Tesco?) VAN 16-os is!! De tény, hogy az "extrább" kinézetű dísztárcsák inkább csak 15-ösig vannak. :(
Egyszer csereberéltem, mondjuk szezononként megyek 30e-t. A télik viszont szerintem nagyon jól "nemkoptak" pedig ebbe is belecsusszant 30e. (Michelin Pilot Alpin II)
Ezeket az apróságokat én már megrendeltem pluszba, és az autó átvételekor fizettem volna őket kp. Csak így nem kell kifizetnem őket. Nem mindegy, hogy átvételkor még kifzetek 220e. Ft-ot az üzembehelyezésre + extrák, vagy ténylegesen pénzemnél maradok 60e. Ft-tal.
Egy fekete autón a króm nagyon jól mutat, a könyöktámaszt meg már annyira megszoktam az előző autómban, hogy fapad fílingem volt nélküle.
Előszedtem a nyári gumikat én is. Kettő kicsit kopottabb belőle (azért annyira nem vészes) szerintetek érdemes két újat venni, vagy rakjam ezeket hátulra? (komplett garnitúrát nem akarok cserélni)
Vezettem DSG-s Alteát előtte, és tényleg csak szuper dolgokat tudok mondani a DSG-ről. Mégis, a kéziváltónak számomra van egy olyan élménye, amit a DSG nem tudott megadni. Ez olyan, mintha átülsz egy német autóból egy olaszba. Valahogy benne van a mediterrán hatás, egy olasz autónak más a lelke...
Kezdtem egy 10 perces monológgal, a bizalom elvesztéséről, csalódottság, idegesség stb, amit persze így is gondolok, de akartam, hogy tudja, hogy hogy állok a dolog elé. 2 óra eltelte után álltunk fel az asztaltól...
A végeredmény az lett, hogy újra rendeltem az autót, aminek a szállítási határideje 6 hét! Nem tévedés, az autót most fogják gyártani, csak van olyan mikor a Lagermax és az importőr is kiemelten kezeli az ügyet.
A megrendelt felszereltségen kívül kaptam még egy ESP-t (~120e.), könyöktámaszt, króm kilincseket + króm tükröket. (ezeket mind megrendeltem már, csak így kifizetni nem kell... :)
Továbbá az üzembehelyezési ktsg-emet 60e. Ft-ra limitáltuk.
Így, ha jól számoltam kb. 300e. Ft + SOS-ben hozzák az autót odafigyelve rá.
Még gondolkodtam a DSG-n is - azt is megadta volna -, de végül így talán szvsz jobban jártam, ráadásul a 6 seb. manuális váltót imádom a gépben!
Arra én is gondoltam, hogy olyan extrát kell belekérnem, ami tuti, hogy utólag nem kerülhet be. Ezek a sérült autók megintcsak az importőr telephelyén kötnek ki, és eladják újnak egy jóhiszemű vásárlónak... :-/
Ja, és azt vicces hangon azért nyomatékosítsd, hogy nyaralni már mindenképpen az új kocsival szeretnél menni, ráadásul már június legelejére befizettetek. Ha itthon kell maradni valami újabb gikszer miatt, akkor a felszabaduló idődet biztosan újságcikkek írására fogod fordítani, valamivel le kell vezetni a feszültséget...
Tegyél vele egy próbát, attől függ a siker, hogy mennyire rossz a lelkiismeretük / mennyire voltál határozott fellépésű / mennyire nézik ki belőled, hogy "balhét csapsz", ha elégedetlen maradsz.
Ha meg egy az egyben nem akarnák adni grátisz, akkor B-tervként ajánld fel, hogy mittomén 50e ft-tal még meg tudod támogatni a DSG-projectet önerőből is, és amúgy valszeg a DSG az egyetlen ami el tudja hessegetni a gyanúdat, hogy ne adj Isten át akartak verni.
Nem tudom. Tetszik a DSG, de alapvetően sportosan vezetek, és szeretem azt, amikor beteszem sebességbe... a mozdulatot. Persze még nem vezettem ilyen autót, szóval előbb kipróbálom.
Szerintem ki ne hagyd a DSG-t. :) Bár abból max. 1-2 van berendelve, Sport csomis meg talán csak egy fekete volt 2-3 hete. Kérdezz rá. :) Szerintem meg tudtok egyezni. ;)
A kemény hang tett alkuképessé, és ezt még fokozhatod, ha a sajtónyilvánosságra teszel komoly célzásokat. Egy őszinte hangú panaszlevél, netán egy teljes cikk valamelyik országos autóslapban ha csak 6-8 embert lebeszél az olvasók közül arról a kereskedésről (15% körüli haszonkulcs/autó esetén), már annyit vesztenek ezzel, mintha ingyen adták volna neked az új autót. Ha több embert ijeszt el a cikk, akkor méginkább szívnak, plusz a fejmosás az országos vezérképviselettől a rossz reklám miatt.
Szóval legyél kemény, de persze túl se feszítsd azért a húrt, egy hosszú pereskedés senkinek sem jön jól.
Nnnnaezaz. Szóval 2 hét alatt bármit meg lehet csinálni rajta.
Én úgy gondolom, hogy ha tényleg csak koccanásos, tehát ajtó, vagy lökös, akkor kijavítjájk pár nap alatt és kész. Van egy sejtésem, hogy az autó leesett a trélerről, nmem rögzítették megfelelően stb.
A lökhárító az ugye müanyag: nekem mikor feltörték és a kilincs müanyagját szinrefujták, az volt vagy másfél óra száradással együtt. Igaz meglehetősen kis darabról volt szó.
Ma reggel már nem nőies hangon hívtam fel a kereskedőmet, hogy hol a gépem, tekintve, hogy már több mint 2 hete csúszik, és Ő csak hiteget. Visszahívott, és mondta, hogy épp most tette le a telefont a LAgerMax-ékkal és végre kiszedte belőlük az igazságot, az autóm megsérült. A kereskedőmet is csak hitegették, hogy küldik a kocsit, küldik, csak még egy kis türelem stb. Állítólag a lökhárító...
De mint tudjuk a LagerMaxnak van egy nagyon komoly fényezőműhelye, és remek karosszériás gárdája, és milyen sérülés az, amit nem lehet 2 hét alatt megoldani?!
Ehez hozzátartozik, hogy valamelyikőtökkel beszéltem, hogy szinte napra pontosan együtt rendeltük (2005.dec.08?), és Ő március 09.-én átvette!
Ezeket a kereskedőnek is elmondtam - igazat adott nekem. Megbeszéltük, hogy ezt az autót nem veszem át.
Holnap megyek a kereskedőhöz, és nagyon ajánlom, hogy jobbnál jobb verziókkal álljon elő!
Telefonon már pedzegettük, hogy megnézzük a Mo-i készletet és keresünk olyan autót, ami az én igényeimnek megfelel, és/vagy több extra van benne - nyilván a többlet ktsg-et nyelik, sőt én ragaszkodom a ingyen üzembehelyezéshez is... Szóval alkuképes vagyok, de most én diktálom a feltételeket!
Átmentem a szomszéd utcába. Nem volt senki, gyorsan végeztem.
Mármint átmentél a szomszéd utcába, ott nem látott senki, ezért gyorsan leszedtél egy autóról egy sorozat gumit, oszt téglát alá? :) :) (Csak poénkodom, ne vedd komolyan!)
Baratnom 206-asaban akartam en is lampaizzot csrelni. Feloranyi kinlodas utan, osszevgadalt kezzel feladtam. A Megane-ban toksotetben harom mozdulatbol meg lehetett csinalni. Nehogy valaki azt gondolja, olyan gyakran csinaltam, csak 2szer.
Ti mar feltettetek a nyari gumikat? Itt meg a tegnap is havazott. Pedig mar annyira vagyom egy kis szaraz utra es a konnyu alufelnikre...
Ez a hiba nálam is jelentkezett egy párszor. Ilyenkor meg kell állni, leállítani a motort, majd újraindítani és a hiba eltűnik. Szervízkor megemlítettem a munkafelvevőnek, azóta nem is jelentkezett.
Hanem levettem a téli kerekeket és feltettem a 225-ös Bridgestone tappancsokat a 17-es ötküllős alufelnivel. Hát elég brutálisan néz ki, mint egy feldühödött bika, teljesen kilátszanak a féknyergek meg a féktárcsa. Ugye most tettem először föl a nyári garnitúrát, ugyanis az autót eleve a téli szettel vettem át. Ki is próbáltam, rángattam jobbra-balra, de valahogy csak nem akart kilincse előre csúszni :-).
Majd a Szeged-Sándorfalva kanyargós úton mentem egy kört a DSG "S" fokozatában (most először próbáltam ki az "S"-t hosszabb úton). Hát biztos van gyorsabb, dinamikusabb autó is a világon, de ezt ÉLVEZTEM!!! Kb. a 80%-ig használtam ki, de így is elég meggyőző volt (azért nem akartam észtvesztve vezetni..). Ez az én autóm! Ha akarom, a családdal eljárok vele csendben, szépen, öregurasan "D" fokozatban, ha akarok, telepakolom szerszámmal, alkatrésszel és irány az ország és a munka, de ha sietni akarok, ott az "S" fokozat.
Ami a negatívumokat illet, a 17-es peres gumik eléggé ráznak és érzékenyek a nyomvájúkra és "S" fokozatban a motor benyalja 8-10 liter naftát is.
Na, megvolt az izzócsere. Szinte azt mondhatom, az Alteaban öröm izzót cserélni. Jól hozzáférhető, látom, hogy mit csinálok, igényes kidolgozású alkatrészek, így könnyen megy, egy perc alatt megvolt. Külön jópont, hogy a kezemet sem vagdosták szét a műanyagok. Amennyire ódzkodtam a Citroen alapján az izzócserétől, annyira kellemes a csalódás.
A lámpatestet hátul lezáró gumiperemes műanyag pedig nagyon igényes, a belseje teljesen sima, csillogó, masszívan kemény műanyag, a VALEO nagyon profi módon megcsinálta ezt az alkatrészt, és nagyon stabilan illeszkedik a helyére, tetszett.
Az izzócsere után a kontrollfény megszűnt a műszerfalon. Ami viszont érdekes, hogy a "régi", kivett izzón nem látszik, hogy kiégett volna, igaz csak szemmel nézve tévedhetek is. Mindegy, az új izzó megy, most ez a lényeg.
megjelenik az üzenet a szintén a műszerfalon, hogy bal hátsó index hiba (persze németül)
Jaj, hát akinek ilyen nyelvzseni a kocsija... :) Az enyém tudatlan jószág, ez semmilyen nyelven nem beszél, csak ilyen metakommunikatív csatornák üzen, pl lámpákkal. :) Ez a német nyelvóra melyik kijelzőn zajlik nálad? Az üzemanyag/vízhőfok műszeregységben nagykijelzős display-ed van, ott jelenik meg a hibaüzenet? Az enyém sima, kisméretű fed.computer kijelző, a 2-3 karaktersoros verzió, ezen még semmi hibainfot nem láttam.
Ahol a leállítás (resetelés) megold valamit, ott én mindig a software hibájára gondolok automatikusan.
Ez a kontroll-lámpa tartósan világít, de nálam nem vaklárma, az egyik tompított tényleg nem ég. A Citroenünk igen alacsonyra helyezi a mércét ezen a téren, így 30e km alatt 1 kiégett izzó kapcsán semmiféle haragot nem érzek.
A visszajelző rendszer érdekessége amúgy, hogy a műszerfalon állandóan világít, tehát akkor is, ha nincs semmi világítás felkapcsolva, garázsban indítok, és máris világít. Nem tudom, ezt lekapcsolt lámpáknál hogy találja ki, mindenesetre kíváncsi vagyok, csere után eltűnik-e a jelzés.
Na, most lemegyek, és izzócsere jön... Hamarosan tudósítok az "élményeimről"... :(
Hát ugye a visszajelző dupla sebességgel villog, kigyullad a sárga lámpa a műszerfalon, megjelenik az üzenet a szintén a műszerfalon, hogy bal hátsó index hiba (persze németül), a mögöttem jövő erősen dudál és villogtat miközben balra fordulok és amikor megálltam és hátramentem valóban nem égett a bal hátsó index. Ekkor többször kipróbáltam és nem javult meg. A leállítás után viszont jó lett.
Másnap reggel jól működik majd kb. 1 óra múlva megint nincs index hátul. Megállás, szerelés (a korábbi hsz-ban leírt módon) utána jó, majd pár óra múlva megint épp egy balra beforduláskor ismét nincs index....
Pár kilóméter gyors gondolkodás után arra jutottam, hogy ez egy kiégett lámpára figyelmeztető jelzés, megálltam, megnéztem és tényleg, a bal első tompított nem égett. Nem is tudtam, hogy az Altea erre is figyel, hasznos, mert nappal magát a fényt nem lehetne látni.
Hétvégén nekem is volt ilyen ,de nekem csak vaklárma volt és az összes lámpám égett.de utána a figyelmeztető jelzés el is aludt.
Tegnap a 33-ason jöttem hazafelé, amikor a fordulatszámmérő közepén kigyulladt egy sárga lámpa, amit eddig még sose láttam működni. Pár kilóméter gyors gondolkodás után arra jutottam, hogy ez egy kiégett lámpára figyelmeztető jelzés, megálltam, megnéztem és tényleg, a bal első tompított nem égett. Nem is tudtam, hogy az Altea erre is figyel, hasznos, mert nappal magát a fényt nem lehetne látni.
Sajnos a párom Citroen C3-a eszi a lámpákat, és onnan már túl jól is tudom, hogy manapság az izzócsere egy kellemetlen élmény (gyakorlatilag vak tapogatózás sz.r, sorjás műanyagok között... :(( ), ma teszek egy kíváncsi próbát az Alteaval is.
Menet közben, a vezetőülésben ülve hogyan tudod csekkolni a bal hátsó index működését, pláne ha a hiba váratlan, tehát udvaron álló kocsin nem lehet simán reprodukálni?
Nem csak hogy hol müködött,hol nem, hanem hol balra,hol jobbra nem müködött a hátsó irányjelző.Ezek után nem is áltam neki izzót cserélni.Ráadásul újra indítás után megszünt a hiba.Be mentem a szervízbe (körlevél van a hibáról) és rákötötték a számítogépre és 15 perc alatt megcsinálták.Ez két hónapja volt.Bár még kétszer előjött, de újra indítás után megszünt a hiba.Szerencsére a szervíz soron kívül megcsinálta.
Találkozott valaki olyan hibával, hogy a bal hátsó index teljesen sztochasztikusan hol ég, hol pedig nem ég. Teszi ezt olyankor amikor az ember legkevésbé számít rá. Tegnap este majdnem belémjöttek hátulról mert éppen egy főútról balra lekanyarodásnál nem akart működni a hátsó indexem.
Ma reggel kivettem az égőt és kicseréltem egy másikra (az eredeti sem volt kiégve, de hátha...). Mit mondjak elkél egy nőgyógyász kéz az égőcseréhez. Délig szépen működött azóta megint hol igen - hol nem, de inkább nem!
Látod a "megfelelő" körök megfutása után eljutottunk az eredeti kérdésre adható válaszhoz. Utólagosan nem nagyon lehet szabályosan xenon szettet (nem a H7-es foglalatba tehető égőre gondolok) beszerelni az autóba.
Az előbb írtam.
LEHET szintszabályzóst venni (+65-ért, de úgy kell venni is, nem lehet utólag a barkácsxenonhoz passzintani), a Téli csomagnak meg része a fényszórómosó.
Csak ez már szimplán nem éri meg anyagilag, 30ezerrel többért ott a gyári bi-xenon. (Vagy a téli csomag felárát nézve egál.)
Látod a "megfelelő" körök megfutása után eljutottunk az eredeti kérdésre adható válaszhoz. Utólagosan nem nagyon lehet szabályosan xenon szettet (nem a H7-es foglalatba tehető égőre gondolok) beszerelni az autóba.
Ma felhívtam a PoHu központjában az alkatrészeladást és rákérdeztem. Itt azt az infot kaptam, hogy nem lehet rendelni olyan szettet ami teljes értékűen UTÓLAGOSAN beszerelhető a Toledoba. Csak a már meglevő szett pótlására lehet rendelni ilyet amiben viszont nincs benne az automata szintszabályzás.
Sajnos a lányom rajzlapnak használta, szkennelés után nem sok látszana belőle (bár nagyon szép, színes csigavonalak vannak rajta). Viszont holnapután megyek szervízbe, kérek még egyet, és azt felrakom.
Ezután megkérdeztem egy hozzáértőt (aki az egyik legnagyobb budapesti kereskedés szervíz műszakvezetője) és ő azt mondta, hogy a Superb esetében nem lehet a H7 fényszóró manuális szintszabályzórendszerét használni az utólagosan beszerelt xenonszett szintszabályzására.
Ez a felvetés arra igaz, hogy ha neked halogén lámpád volt és gyári xenonfényszóróa cseréled a komplett világítótestet, akkor a kézi magasságállító nem hozható össze, mert a gyári xenon magasságállítója nem házasítható (típusidegen) az elektronikával és nem engedi akár használni sem.
Ha H7-es xenon égőt veszel külön trafóval, akkor a H7-es halogén égő helyett egy azzal fizikai méretében megegyező dolgot kell kicserélned, tehát a magasságállító természetesen változatlanul működik.
Ami gyárilag manuális állítású xenon (bár ilyet én még nem láttam) bizonyára tökéletesen működik.
Ilyen nincs. Nem szabványos => nem gyártanak ilyet az EU-ban.
Normálisan csak H7-es lámpát lehet átszerelni Xenonná mert itt a fényszóró és a tompított külön égővel működik. A Bi xenon is csak a H7-es lámpa helyett van a különbség csak az, hogy ott egy lámpatesten belül "mintha" két xenon fényforrás látszana.
Nyugodj meg én is észreveszem, hogy többen ülnek az autóban és azonnal letekerem a lámpát. Mint az előző hozzászólásomban írtam a Superb esetében ez nem igazán megoldható és szintszabályzás nélkül (akár automata, akár manuális) nem vállaltam be a xenon átszerelést.
Én a Superbem miatt jártam utána mert annak sajnos 130e km megtétele után nagyon gyengék lettek a fényszórói. Ott a gyári xenon szett önbeállós a korábban említett módon. Lehet venni innen-onnan xenon szettet, de azokat általában nem szintszabályzóval adják.
Ezután megkérdeztem egy hozzáértőt (aki az egyik legnagyobb budapesti kereskedés szervíz műszakvezetője) és ő azt mondta, hogy a Superb esetében nem lehet a H7 fényszóró manuális szintszabályzórendszerét használni az utólagosan beszerelt xenonszett szintszabályzására.
Az elképzelhető, hogy a Seatnál ezt másképp oldották meg, de azon se nagyon lepődnék meg ha nem!
Alapból ugye a tompított H7. De lehet rendelni bi-xenont is. Az meg csak H4-ben valósítható meg, nem? És akkor két refid van? Valaki világosítson fel! :)
"Az a gond, hogy a gyári xenon lámpaszett önbeállós amihez a futóműre vannak érzékelők szerlve, hogy az autó aktuális terhelését meg tudja a rendszer állapítani."
Én úgy tudtam, hogy az is manuális mozgatással jön. Még csodálkoztam is, mert általában a xenonok önbeállósak de itt nem.
Dél körül ment az Üllőin előttem két Monster Leon, háááát elég brutálisak voltak. Egy feketed dizel, - a kipufogó hátul középen - és egy piros FSI. Különösen a hátsó légbeömlők, vagy micsodák, tetszettek.
Az a gond, hogy a gyári xenon lámpaszett önbeállós amihez a futóműre vannak érzékelők szerlve, hogy az autó aktuális terhelését meg tudja a rendszer állapítani.
Halogén égő esetében nem szükséges a fényszóró magasságát állítani ? Az nem vakít ? Mindenki olyan döbbenten áll, mintha csak a xenon óta lenne vakítás... Mi a helyzet a fordítva berakott H4-es Skodákkal, Ladákkal, amik sokkal vakítóbbak.
Egyébként semmi nem tiltja, hogy értelmesek legyünk. Nekem fel szokott tűnni, amikor nem ketten megyünk, hanem mondjuk négyen-öten és akkor lentebb tekerem a magasságszabályzót, pont mint a régi halogénes időkben IS.
Ti nem veszitek észre semmilyen apró jelből, hogy többen szálltak be az autóba ? :-)))
Nekem az is feltűnik, amikor nyaralás alkalmával telepakolom a csomagtartót és tudom, hogy ilyenkor lentebb KELL állítanom a tompított fényt. Olyan sok idő nem telik el a csomagok bepakolása és a beszállás között, hogy elfelejtsem.
Olyannak érzem a dolgot, mintha mindenki meglepődne azon, hogy valaki észrevette, hogy defektes az autója, pedig nincs is elektronikus keréknyomás érzékelője... Azért fülünk, szemünk, érzékelésünk még van.
de hallottam olyanverziót is, hogy nem lehet a hagyományos szintszabályzóval állítani a xenonlámpákat
Hol hallasz ilyen butaságokat ? A fényszóró magasságállító a lámpa tükröt és egyben az izzó foglalatát mozgatja, bármilyen típusú fénykibocsátó dolog is legyen benne. (Pl. fáklya... :-)
Esetleg arra gondoltak, hogy a xenon fénye mindig egyenesen megy és ha lentebb tekerném az égőt, akkor meg erőszakkal kanyarodik a fény felfelé ? :-)))
Ezért fontos, hogy amikor megy valaki átvenni az új kocsit, ne a vakítsa el teljesen az adrenalin és az új autó iránti öröm. Mielőtt bármit aláírsz a kereskedőnél, nézd körbe kritikusa alapossággal az átvételre előkészített kocsit. Ne az legyen, hogy ránézel, jajdeszép, gyorsan jön a kereskedő, hogy "jöjjön X. úr, rendezzük le gyorsan a papírokat, a fiúk közben kihozzák az autót!", hanem pont fordítva: körbenézés->papírok->öröm. :)
Többnyire aláíratják veled azt is, hogy a kocsit megtekintett állapotban átvetted, és onnantól kezdve már rögös a visszaút.
Amúgy szerintem a világ összes autókereskedője trükközik.
" Ilyen esetben pedig ha többen ültök az autóba kiégeted a szembejövők szemét!"
...amit persze simán visszaadnak neked, és nem érted, hogy miért kapcsolja rád minden szembejövő reflektort. Ami meg ugyszintén nem valami kellemes a szemnek.
Az a gond, hogy a gyári xenon lámpaszett önbeállós amihez a futóműre vannak érzékelők szerlve, hogy az autó aktuális terhelését meg tudja a rendszer állapítani.
Ha te utólagosan rakatsz be xenont akkor ez a rendszer nem kerül be az autóba és jobb esetben rád van bízva, hogy mennyie tekered le a lámpát, de hallottam olyanverziót is, hogy nem lehet a hagyományos szintszabályzóval állítani a xenonlámpákat. Ilyen esetben pedig ha többen ültök az autóba kiégeted a szembejövők szemét!
Ezt csak azért kérdezem, mert sokat hallani olyanokról, hogy leverik az ajtót, lekoccolják a lököst, nameg talán nem véletlenül van komoly fényezőműhelye a LagerMax-nak... Szóval ha a 14 hét az normális nem kell attól félnem, hogy azért csúszik, mert épp valahol fényezik.
Ezt nagyon jól tudod+alapból az országba beérkezett autóknak elég komoly biztosítása van, és ez úgy működik hogy az autón egyből elemcserét végeznek mert igy nekik belefér és utána te már kérhetsz rétegvizsgálatot mert sajnos stimmelni fog. Ez mindenképp egy nagy szívás a vásárlónak.Ezt biztos kézből tudom de nem akarom az ördögöt a falra festeni. Sajnos én is így jártam nekem a kereskedő kérés nélkül szépen végigmutogatta az autót és rá fél évre derült ki mikor a szervízben megbontották a kocsit hogy a jobb első sárvédő törve volt.
- az új Leonok tanksapkája (ellentétben az Alteákkal) központi záras
- a "sima piros" szín tényleg nem metál, de kapott egy plusz UV-védős lakkozást, mert a piros hajlamos lenne mattulni
- a teljes méretű pótkerék (felár nélkül) mintha lekerült volna a választható listáról... (helyette helytakarékos van 14ezerért vagy javítókészlet)
- az "A"-oszlopnál a szélvédő fűtése szerintem igazából "ablaktörlőlapát-fűtés" :)
- állófűtéseket is szerelnek garanciával (a Seat Szabónál legalábbis), igaz a Webastón keresztül (náluk közvetlenül olcsóbb, csak arra nincs gari)
- a kibővíthető gari érdekes dolog: régebben volt, aztán gyorsan visszavonták (állítólag valaki bekavart külföldről), ám mégis tervezik, hogy visszahozzák (kezdetben csak +1 év, 2->3-ra, de tervezik 5-ig is - abból nemtom, mi lesz) -- feltétele asszem egy átvizsgálás, és állítólag az újkori br. ár 1%-ába kerül a +1 év
Szerintem ennél pontosabbat csak kereskedő fog mondani, nekem is az orrom előtt telefonozták le.
1. Jobb szeretném, ha eredeti nyelvű (német/angol) lenne a leírás, mert a fordítás sokszor igen halovány és értelemromboló is szokott lenni
2. A kézikönyvekben sokszor írnak olyan dolgokat, amit a 0 km-es amatőrök kedvéért írnak le, de valójában a dolog sokkal összetettebb. Pl. hogyan magyarázod meg egy szőke nőnek, hogy miért nem szabad a meleg turbo esetén azonnal leállítani a motort ? Vagy mi a teendője, ha a vízhőfok műszer lassan elkezd felfelé kúszni, de neki még van hátra 5 km a szoláriumig ? :-)))
Jómagam, decemberben elején rendeltem meg és március 9-re kaptam kézbe. (Igaz nekem volt még egy kis küzdelem is az OcsmányIrodával a rendszám átrakás miatt...)
> Kiderült ugyanis, hogy az adásvételi szerződésben a kereskedőm csak ezt a határidőt nem töltötte ki!?!
:-/ Hát most már késő bánat. 10-14 hetet szoktak amúgy ilyen autókra beírni.
> Jelenleg 14 hete várom az autót.
Kérdezd meg, nem látják-e már a belső rendszerben, hogy hol jár, illetve kérdezz rá, hogy milyen "ajándékkkal" szeretnének kedveskedni Neked a csúszás miatt. :)
> Ezt csak azért kérdezem, mert sokat hallani olyanokról, hogy leverik az ajtót,
> lekoccolják a lököst, nameg talán nem véletlenül van komoly fényezőműhelye a LagerMax-nak...
Ilyen sajnos van. SOKKAL több, mint hinnénk. :(
Nézesd át, nézd át Te magad egy rétegvastagságmérővel, és ha újra volt fújva, kérj árengedményt (pl. ingyen üzembehelyezés) vagy mondjuk egy ajándék kiegészítőt (pl. könyöklőt) MINIMUM!!!
Az autó értékéből ugyanis legalább 50ezret von le egy fényezett elem, ha később el akarod adni, de inkább többet.
Egy egyedi felszereltségű autót jelenleg hány hét átfutással hoznak?
Kiderült ugyanis, hogy az adásvételi szerződésben a kereskedőm csak ezt a határidőt nem töltötte ki!?!
Azt tudom, hogy ha új gyártású, akkor 4 hetet csúszhatnak, ha még egyedi felszereltségű is, akkor 8 hetet.
Jelenleg 14 hete várom az autót.
Ezt csak azért kérdezem, mert sokat hallani olyanokról, hogy leverik az ajtót, lekoccolják a lököst, nameg talán nem véletlenül van komoly fényezőműhelye a LagerMax-nak... Szóval ha a 14 hét az normális nem kell attól félnem, hogy azért csúszik, mert épp valahol fényezik.
Ne paráztass, nem pont azt írja, amit Te elsőre írtál! :))) Azt írja, hogy ne utazz nem rendesen (!) vagy nem visszarakott oldalkárpittal. Ne utazz kiszedett (!) hangszórókkal, kivéve, ha rendesen letakarták (!) a nyílást! :)
nyomásérzékelő: (mármint légnyomás) nem hiszek benne...
Pl egy hangrobbanás (menydörgés, stb) is nyomásként jelentkezik, simán elposszanthatná az összes légyzsákokat. Én inkább piezzo ra gondolnék, amikor vmi megüti ( behatol, megnyomja) a karosszériát.
Köszönöm szépen segítségeteket. Ha esetleg van még valami érdekes dolog amire felhívható a figyelmem az Alteával kapcsolatban, kérlek benneteket tegyétek meg. Minden érdekel, főként a garanciális dolgok, ugyanis már csak 3 hónap garancia van a kocsira. Egyébként ma megyek szervízbe a csomagtér ajtó zárja miatt, valamint az első ajtókon érezhető zug miatt.
Természetesen nem attól tartok, hogy szerelés közben eldurran a függönylégzsák! A függönylégzsák az ajtó belsejében méri a nyomást. Ha oldal ütközéskor az ajtó térfogata csökken a nyomás növekszik és elindítja a függönylégzsákot. Ezért nem szabad az autóval oldalkárpitok nélkül közlekedni! A kérdés az, hogy egy hangszórócsere esetén nem változik meg a szigetelés az ajtóban és a légzsák esetleg később indul.
Persze lehet, hogy az egész csak felesleges aggódás mert elképzelhető, hogy a hangszóró légtere el van szigetelve az ajtóüregtől.
Szevasztok! Ma sikerült egy 1.9TDi-s Toledot birtokolnom pár km erejéig. Meggyőző volt. :) A srác tesójának 2.0TDI Alteája (166LE-vel) van és azt mondta szerinte tökéletesen elég egy normál autózáshoz, ezt én is így éreztem. És még azt is mondta, hogy jóval csöndesebb mint a nagytesó, Ő maga jobban szereti ennek a hangját. Na jó a nyomaték különbséget azért érezni, bár nem olyan kiugróan nagy a különbség vezetési élményileg.... ekem bejött. Maga a Toledo meg már régebben kiszemelt "fajta" :) Ebben a kislányom simán elfér mögöttem a gyerekülésben sem ér a lába az ülés hátához!! :) Csomitartóról meg nem kell zengenem... :) Üdv és kellemes Seatolást..egy még szar 1.3-as Suzukis.. azért Ráki bátyó ezt nem kellet volna... :( dehát harag nincs :) csak vannak emberek akiknek még ez is autó..
Olvastam azonban az autó kezelési utasításában, hogy az ajtó kárpitokhoz ne nyúljunk mert a függönylégzsákot a ajtóüreg nyomásváltozása indítja.
Kikapcsolt gyújtásnál is?????
Ne már, boldog-boldogtalan szokott hangszórót cserélni a kocsiban, de még ilyen gondot soha nem hallottam.
Amúgy az egyik leonos nepitéletben azt olvastam, hogy egy nagyságrendnyit javít a hangminőségen a hangszóró-csere!
Én mikor tesztvezett egy Leont, sokkolva voltam, olyan dobozhangú volt a rádió -- igaz, hogy egy Stilóból ültem át, aminek nagyon eltalált a gyári rendszere, de akkor is -- 8 hangszórótól, meg 117 ezer forintos HIFI rendszertől sokkal többet várnék. :-
A rádióval kapcsolatban néhány észrevétel. Nekem a Superbben egy gyári Symphony rádió volt. Sajnos hangzásban ez a rádió a Superb hangszóróival veri a Toledót. Valószínűleg ebben inkább a hangszórók elhelyezése, kibélelése a ludas.
Gondolkozom azon, hogy elviszem egy hifishez a hangszórók miatt. Olvastam azonban az autó kezelési utasításában, hogy az ajtó kárpitokhoz ne nyúljunk mert a függönylégzsákot a ajtóüreg nyomásváltozása indítja.
A másik dolog ami kicsit hiányzik a régi rádió közlekedési info kezelése. Volt benne egy AIM funkció ami kikapcsolt állapotban is rögzítette a közlekedési híreket. Mikor beszálltam az autóba az utolsókat meghallgatva képbe kerültem. Ez persze nem Magyarországra vonatkozik hanem tőlünk nyugatra ahol a közlekedési hírek valóban használhatók és időszerűek.
Én sokszor utazom - főleg külföldön - lehalkított rádióval. Ilyenkor csak a közlekedési hírekre hangosodik vagy inkább hangosodna fel a rádió. A régi rádiónál a közlekedési hírek hangerejét be lehetett állítani mindentől függetlenül a Toledoban viszont egy plusz értéket lehet megadni, hogy mennyivel legyen hangosabb mint az éppen beállított. A fentiek miatt ha némára van állítva a rádió akkor szinte nem lehet hallani a közlekedési híreket (max +5 hangerő miatt) ha pedig normál hangerőn hallgatom feleslegesen hangosodik fel.
A bluetoothos telefon nekem egyáltalán nem tölti be a telefonszámokat se a Nokia 9500-ból se a Nokia 6230-ból. A hangja és az érzékenysége viszont ver minden korábbi utólagosan beszerelt kihangosítómat.
Nagyon öregurasan közlekedsz ha ilyen fogyasztási adatokat produkál alattad az Altea.
Valószínűleg így is van, általában nyugisan megyek vele. Amikor csak egymagam vagyok vele (elég ritkán), akkor szeretek néha élvezkedni-gyorsulni-csúszkálni vele, de valóban nem ez a jellemző...
Szerintem aki 6 literes fogyasztás alatt közlekedik vele, annak teljesen felesleges ilyen autót vennie, mert nem használ belőle több lovat, mint amennyi egy szar 1.0-ás Swiftből is kivehető
Nem is azért választottam ezt az autót, mert rendszeres gyorsulási verseny látogatást tervezek. Nekem egy DSG váltós családi autóra volt szükségem, tetszik a
formája, imádom az üléseket és a kézreálló bőrkormányt, a dupla csomagtartót és élvezem, hogy előzéskor/emelkedőn mindegy mennyi cucc van az autóban, nem változik jelentősen a gyorsulása. Szóval nem sportautó volt a cél...
Én vezettem azt a céges Alteát, amire Gerion utalt. Ennek kb. 15000 km körül ugyanígy romlott el a hátsó ajtó zárja. Előbb csak nehezen nyílt, kétszer-háromszor is kellett próbálkozni, aztán végképp bekrepált. Két jótanács, egyrészt ha teljesen beragad és kivülről sehogy se lehet nyitni, akkor sem szabad feszegetni. Belül az ajtókárpiton, a zárszerkezet alatt ki van vágva egy alig látható kis rés, amin keresztül egy csavarhúzóval ki lehet pattintani (csak be kell mászni a csomagtartóba). A másik, hogy minél előbb cseréltesd ki, amíg garanciális, amikor én voltam a szervízben, azt mondták, hogy már többet is kellett cserélni, egyes szériák hibásak.
Ja, és azon az Alteán is zúgott a bal első ablak tömítése.
A két első ajtónál a szigetelés nem a legtökéletesebb. lyan érzés, mintha az ablak minimálisan le lenne engedve, pedig nincs. 100 km/h felett süvít.
Az enyém is 2004-es, de ilyen problémám nincs.
A csomagtér ajtó "S" nyitója néha tökéletesen működik, de legtöbb esetben csak többszöri próbálkozásra nyílik. Szerintem a kis elektromos motorka kedheti megadni magát. Valako más tapasztalt ilyen problémát?
Nekem úgy rémlik, egy másik, céges Alteaval volt anno valami hasonló gondunk. A részletekre már nem emlékszem, de ott is a csomagtartó fedele "szórakozott", szerviz lett belőle ha jól tudom.
Láttam a fórumban, korábbi írásokban, hogy lehet kiegészítő könyöklőt betenni, de sajnos azt nem találtam, hogy hol és mennyiért lehet beszerezni.
A középső sáv a két ülés között elég szűk, a CD-tartó(?) nagy, fedeles doboz rendesen belóg szerintem. A párom Citroen C3 kocsiján van gyári könyöklő, de többet van útban, mint amennyi haszna van, szerintem menj még egy keveset az új kocsiddal, és csak akkor rakasd be, ha tényleg nagyon hiányzik.
jellemzően (80%) autópályán járok 120-140 km/h sebbességgel, eddig 1.500 km tettem meg én az Alteával (összesen van benne 29.700 km, tehát nem bejáratós már) és az eddig mértek alapján átlagban 7.2 l/100km a fogyasztás. Ez reális?
Mint írtam lentebb, én nem könyvelem a fogyasztást, de ahogy most gondolok a fed.comp. adataira és tankolásokra, szerintem lehet reális a 7.2 l/100km
Nagyon öregurasan közlekedsz ha ilyen fogyasztási adatokat produkál alattad az Altea.
Na, pont erre céloztam én is néhánnyal lentebb, ezek a fogyasztási értékek nálam még nem jöttek össze... Amúgy a kocsi fogyasztását korrektnek érzem, de ilyen városi (indulós-megállós 50?)/országút (90)/autópálya (120) standard értékeket nem tudnék mondani, mert ezek nem betarthatók Alteaval.
Nagyon öregurasan közlekedsz ha ilyen fogyasztási adatokat produkál alattad az Altea. A mi családunkban lévő minimum 6,5 lityit fogyaszt de inkább 7et. Ez ráadásul kb 3 decivel kevesebb mint a korábbi chipelés előtti állapotban volt az autó. Az Altea nehéz (1500 kiló) és ennek a fogyasztásban is nyoma van. Ezen felül a 2.0 TDI sokkal kevésbé gazdaságos mint a régi 1,9 TDI volt. Szerintem aki 6 literes fogyasztás alatt közlekedik vele, annak teljesen felesleges ilyen autót vennie, mert nem használ belőle több lovat, mint amennyi egy szar 1.0-ás Swiftből is kivehető.
Szerintem 120-140-es temponál a 7.2 tök normális. Főleg ha beleszámolod a jó nagy homlokfelületet és az 1500 kg-os saját tömeget.
Az autopálya temponál lévő, az ablak felöl jövő szélzaj nekem is jelentkezett, de érdekes modon nem mindig.Én arra a következtetésre jutottam hogy általában hevesebb oldalszélnél hallani.
DE a megoldást is megtaláltam ám rá:Betolni egy jo CD-t a tárba és full hangerő, had szóljon. :-))))
Én a Superb fogyasztását ismerem, ott óvatosan nyomva 6,5 - 7 liter, normál használat 7,5-8 , forszírozott üzem (200-210 tartósan 9,5-10 liter) manuális váltóval. Kiváncsi leszek, hogy ez az autó mit produkál.
tec1
Ui.: azért ha kell össze tudja kapni magát a ménes!
Ismételten Seat tulajdonos lettem, így olvasgatta ezt a fórumot. Korábban egy 2003-as 1.9 TDi (110 LE + 25 LE Pbox) Toledo boldog tulajdonosa voltam, majd megszületett a kisfiam így egy kedvező lehetőség révén átültem egy Focus C-Max-ba. Rövid időn belül beláttam, hogy egyéb más okból is kifolyólag a szivem visszhúz a Seat-hoz, így 3 hete visszaültem egy Seatba. Így most egy 2.0 PDTDi Altea boldog tulajdonosa vagyok. A feleségem is Seattal jár (Ibiza).
A rövid Seat-os multom ecsetelése után néhány kérdésselk fordulnék hozzátok, hátha tudtok választ adni kérdéseimre.
- Rendszeresen járok autópályán, így elég gyorsan feltünt, hogy a két első ajtónál a szigetelés nem a legtökéletesebb. Olyan érzés, mintha az ablak minimálisan le lenne engedve, pedig nincs. 100 km/h felett süvít. 2004. 06. havi a kocsi, tehát az első szériás, de törve nem volt soha. Másnál is jelentkezik a hiba? Vagy egyedi a problémám?
- A csomagtér ajtó "S" nyitója néha tökéletesen működik, de legtöbb esetben csak többszöri próbálkozásra nyílik. Szerintem a kis elektromos motorka kedheti megadni magát. Valako más tapasztalt ilyen problémát?
- Láttam a fórumban, korábbi írásokban, hogy lehet kiegészítő könyöklőt betenni, de sajnos azt nem találtam, hogy hol és mennyiért lehet beszerezni. Ha jól tudom a márkakereskedésekben drágán mérik (43.000,- Ft).
- Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a nyári fogyasztás kedvezőbb mint a téli? Én jellemzően (80%) autópályán járok 120-140 km/h sebbességgel, eddig 1.500 km tettem meg én az Alteával (összesen van benne 29.700 km, tehát nem bejáratós már) és az eddig mértek alapján átlagban 7.2 l/100km a fogyasztás. Ez reális? Mi a véleményetek.
Én is pont a hét végén méregettem gps-el a sebességemet. Sajnálattal konstatáltam, az általad leitrtakhoz hasonlóan az én gépem is ilyen eltéréseket mutat.
Plussz ehhez még hozzáveszed hogy a fogyasztásmérő notoriusan 6-7 decivel kevesebre hozza ki a fogyasztási adatokat, és rájössz hogy a gyári 6 lityis átlagfogyasztás egy nagy átb..szás. Lazán lehet 7-7.5 literel számolni a ténylegesen megtett kilómétereket. De végül is azt a 140 lovat etetni kell.
Mielőtt ezt az autót átvettem, használtam egy Octavia II-t ugyanezzel a motorral és váltóval egy pár napig. Ott rájöttem, hogy a Sport fokozat igazán akkor tesz jó szolgálatot ha országúton előzés előtt az ember áthúzza a váltokart és ilyenkor azonnal visszakapcsol az autó, nem várja meg míg lenyomom a gázpedált a kick-down kapcsolóig.
A Superben 130 lóerős PDTDI volt az se ment rosszul.
Apropó nézte már más is GPS-el, hogy mennyit csal az autó kmórája? Én egy kicsit meglepődtem mert pl. 140-es óraállásnál megy az autó 130-al. Ez egy kicsit nagyobb eltérés mint amit a Skodáknál mértem. (Minden esetben gyári kerekekkel!)
Lehet, hogy ez egyedi eset, de eltudom képzelni "egyszerű optikai tuningnak" is!
Törökbálinton az M1 es melett van egy seat szalon+szerviz. Én még csak 1-szer voltam náluk de egész korrektek voltak. Ja és 25 pénzt mondtak olajcserére a fáy utcai rablóbagázs 45 pénze ellenében.ELGONDOLKODTATÓ!!
A rádión nekem az automata hangerőszabályzó szokott sztrájkolni, úgyhogy te jobban jártál. :-))
Balesetmentes és vidám adrenalinozást kívánok: Barchetta
Érdekes, hogy a rádió menüpontja közül néha eltűnik a Fader! Tapasztaltatok már
hasonlót?
Végre !!! Végre !!! Végre !!!
Egy éve felvetettem a dolgot, de másnál ezek szerint még eddig nem jelentkezett. Az idők során úgy tapasztaltam, hogy akkor nincs FADER, ha a gyújtással indul együtt a rádió. Ha a kikapcsolt autón csak simán rádió bekapcsolással éleszted fel, akkor van FADER. A dolog nem zavar mostmár, mivel nálam a beprogramozott 5 hangzásképből az 1-4 egyre dögösebb hangszín - első utasokra optimalizálva (~40% elöl, 60% hátul), az 5. tipikus szöveges rádióhallgató mód szinte teljesen előre tekerve (~80%), inkább középtartománnyal, a 6. meg a gyári lineáris 50-50%-ra úsztatva. Ennyi nekem igazából elég.
Elöször is - újként ebben a topicban - üdvözlök mindenkit. Bár az utolsó három autóm Skoda volt (Octavia 1.6, TDi, Superb PD TDi) egy véletlen folytán átkerültem a Seatosok táborába. A cégnél történő autócserék során "rámmaradt" egy Toledo 2.0 PDTDI DSG Stylance. Én nem vagyok egy fekete autó párti, de egy kollégámnak választottuk ki, aki később nem vette át.
Mivel eddig is a konszern autóit használtam az autó menetteljesítményeivel tisztában voltam. Nagyon kellemes a DSG-vel közlekedni. Volt lehetőségem használni hagyományos nyomatékváltós autót (3 fokozat + Overdrive), Tiptronicos autót és kipróbáltam a multitronicot is. Ezek közül magasan a DSG a legjobb.
Tudtok Budapesten vagy a környékén egy megbízható Seat szervízt mondani? (Ne Porsche üzemet!)
Érdekes, hogy a rádió menüpontja közül néha eltűnik a Fader! Tapasztaltatok már hasonlót?
2.0 dízeles Alteaval Debrecen-Budapest között NEM lehet 90-110-el menni!! :) Kiérsz a 33-as út 5 kilóméteres nyílegyenes szakaszokkal tagolt, széles, jóminőségű aszfaltjára, és máris magától 120-al megy a kocsi. Tiszafüreden-Poroszlón lassítás, vagy radardetektor intenzív figyelése, de azután megint hajrá. És persze jön az M3 Füzesabonytól, onnan meg pláne min 130, de inkább 160 a tempó. :)
17 ezer km-el a hátam mögött a 2.0PDTDI DSG Toledom fogyaszt autópályán 155 km/h tempomatos sebesség mellett kb. 7.4 litert, közúton 100-120 -as tempó mellett 5.5 litert, ami, szerintem, egy 140 lovas automata váltós autótól, ami ráadásul kb. 1500 kg, nagyon kítűnő érték. (Előtte volt 1 Picassom 2.0HDI 90 lóval, az többet fogyasztott, igaz, csak decikkel).
Amikor egy kb. 800 kg-os utánfutót húztam magam után, akkor volt az átlagfogyasztásom 10-11 liter :-)
remélem én is nemsokára csatlakozhatom az Alteások népes táborához. egyik ismerősömtől kaptam az infót, hogy valamelyik kereskedésnek vannak beragadt jól felszerelt Alteái 2.0 stylance pd tdi kézi váltós ill dsg- vel is, 4,9m és 5,2m ft. között.
régóta figyelem az árakat, de ez elég jónak tünik, remélem nem csak valami szokásos törbecsalás az egész:))
a fekete és a titánszürke között vacillálok, nem tudom még, melyik a nyerő.
ha valaki szintén a vásárlás küszöbén áll, jöjjön, ketten talán többet alkudhatunk:))
az érdekelne, hogy többet fogyaszt e a dsg-s, erre nem találtam infót itt, vagy elkerülte a figyelmemet?
előre is köszönöm a segítséget, remélem hamarosan lezárul a töprengés korszaka:))
Nincs rá befolyása. A tompított - H7 lévén - marad égve és mellette beindul a fényszóró is.
Mindössze egy apró technikai kiegészítés kellett, mivel a fényszóróra váltáskor egy pillanatra megszakad a tompított táplálása, ez zavarta a xenon elektronikát (ami ilyenkor leállna).
A szervizben milyen funciókat lehet beállítani a computerrel? (És azok mit csinálnak?) Ezekről lehet olvasni a kezelésiben vagy ezek valamiféle titkok és kéz alatt terjesztik őket a tulajok? :)
Az a komfortzárás is ilyen? (Az mit csinál?) Van más is?
a dizeles Altea vagy Toledo 2.0PDTDI-ijeink szervizperiódusa 15 ezer km. Egy barátomnak van egy új Passat-ja 2.0PDTDI motorral, tahát ugyanazzal a motorral és azt mondja, hoy az ő szervízperiódusa 30 ezer km. Létezik ez vagy csak ő tudja rosszul, vagy "csúsztat"?
Drága, sokat eszik, és nem megy úgy, mint a Leon. Ezen felül a Leonban minden megvan, ami az RS-ben is. Sport futómű, ülések... A sok típushibáról nem is beszélek, talán ez volt a fő érv, hogy ne MII legyen!
Nekem most egy Seat Alteám van. Én erről is tudnék regéket írni, elég sok megtapasztalni valóm volt és lessz is még vele. Igazad van, ez a "Seat Altea" topic, de az autónak van kereke is kormánya is meg még nagyon sok más is ami megtalálható más autóknál. Így hát van gazdája is. Nem tudom miért promléma hogy egy Altea tulajdonos ír a multjáról. Hiszen mi topicolunk nem az autóink! De ettől függetlenül azért maradjunk az Alteánál.
De azért ez a "Seat Altea" topic, ha lehet, ne csússzon majd át teljesen Renault Megane, Leon, stb tuningba. Van tuningtopic bőven, itt maradjunk az Alteanal.
Üdv. Látod Bigy erről beszélek. Aki nem szégyenli az autóját az miért ne mutathatná meg? Mások is új ötletekhez jutnak és talán még erőt is merítenek belőle. Vannak akik tuningbemutatókra járnak csak azért hogy ötleteket merítsenek.A volt leonom.
Remélem más autókat is látunk majd. Ketten már vagyunk!
még nincs tapasztalatom (nincs meg az autó) - arra építek, hogy van pár ismerősöm, akinek ilyen van, nameg a tesztekre. Még nem hallottam ilyen jellegű problémáról, hogy nagyon kopott volna. Lehet, hogy ami neked volt, az WR, hanem egy másfajta keverék?!
Igazából a Matadorokról nem hallottam még rosszat, de nem vagyo azért teljesen otthon a gumikban.
Én úgy vagyok vele, hogy a nyári gumimnak legyen nagyon jó vízelvezető képessége, és ne kopjon irreálisna gyorsan. Egy átlag nyári gumi 60 e. Km-t bír.
Namost, ha azt számolom, hogy nekem ez 3 szezon, akkor nem biztos, h spórolok, és nem veszek egy drágábbat, ami persze jobb minőségű is.
A gumitesztekből sokminden kiderül, én pl. így vettem téli guminak NOKIAN WR-t, mert pl havon a tapadásban minden márkát vert a tesztekben, egyedül a száraz úton volt gyengébb. Szóval fele annyiért simán megérte megvenni.
Persze nézz át legalább 2-3 tesztet, és nagyjából akkor reálisan megfogalmazódik, hogy melyik mennyit ér.
A másik fele a dolgonak, hogy egy 225-ös nyári gumi, akármilyen minőségű - mindig tapadni fog. Egy 185-ösnél, ahol a felfekvő felület kisebb, nyilván számíthat, sőt az autó teljesítményét is figyelembe venném.
Persze ezek csak az én gondolataim ezzel a témával kapcsolatosan... :)
Ez a felni pontosan AEZ ULTRA 18''X8J ET40 5X112 .Csak az a helyzet, hogy a felnik elég drágák voltak és a gumikon akarnék egy kicsit spórolni. Én MATADOR Hectorat néztem ki 225/40 méretben. Mi a véleményed? Vagy nem érdemes olcsóbb gumikat venni?
Én egyébként maximalista vagyok az autóval kapcsolatban. Használom rendesen, de, hogy tiszt legyen, ne legyen benne kajálás, meg hasonlók azért a minimum. A régi gépemen is a legtöbb átalakítást saját kezűleg végeztem, és ha már nem stimmelt valami rögtön szét is szedtem. Akár hifi, akár a kipufogócső állása, apró zörej valahonnan. Sokak szerint ez nem volt normális... :D
Egyébként kell a fórumhoz egy kis honlap, amire a fórum tagok regisztrálhatnak, és feltölthetnek fotókat a gépekről, leírásokat. A végén egy elég jó kis informatív honlap jöhetne létre, és persze klubba is lehet tömörülni. :)
Nnnapersze ehez kell egy olyan ember, aki szívesen csinálja, és van rá ideje is honlapot karbantartani.
Szerintem ha egy gumi típus 225-ös méretnél nem hangos, akkor 235-ösnél sem lehet sokkal vészesebb. Én a 235-ön azért gondolkodom, mert a kerékívet jobban kitölti, aztán még nézegetem, hogy a hely engedi-e...
A peremvédővel igazad van. Ha úgy parkolok egy járdaszegély mellé, azt úgysem menti meg a peremvédő... Ez a nyári szééép, hasonlít egy kicsit a Leon prototype felnijéhez! :)
Nah, majd dobj egy fotót róla ha fent van a gépen.
Jóestét mindenki. Figyu csak Bigy! Azért én mégis csak kíváncsi lennék a
verdádra. V.milyen megoldást ki kéne találnunk, vagy egyszerűen tedd fel ide. Én is megtettem, bár nem ilyen szándékkal ahogy azt mások gondolták. Azt hittem hogy
esetleg másokat is invitál majd a dolog és mindenki láthatja a másik autóját. Egyébként az enyém 2004. 09. 23-ikai és elég gyakran tisztítom. Ja és abszolút nem bánok vele úgy mint ahogy egy "SZOBOR"-ral szokás.
Én is gondolkoztam a 235/40-es gumin csak túl szélesnek tartom már és félek, hogy túl hangosak lennének meg amúgy is keveset járok városban úgyhogy azt hiszem maradok a 225/40-nél. Meg a peremvédő funkciója szerintem nem sokat segit mert egy járdapadka melletti parkolásnál az anyukámnak sikerült a 6,5 felnit 205-ös gumival totálisan összekarcolnia.Igy néz ki most a gyári felnin a téligumi és ezek meg lesznek a nyáriak.
A Pesti vezeési morál sajnos ilyen. Emellett meg lehet, sőt meg kell szokni, és az ilyen ökrökre ráhagyni. Egy időben minden hasonló alkalommal dudáltam, jeleztem, hogy nem világít a lámpád, vagy miért nem rakod ki az irányjelzőt stb.. De mára belefáradtam. Egyszerűen a balf@szokat nem lehet megváltoztatni, tekeredjenek fel az első fára, nem érdekel, hogy hülyék. ez akkor fogalmazódott meg bennem igazán, amikor egy köcsögnek jeleztem, hogy defektes a jobb hátsólya, és kb. úgy reagált, mint a leszorítósod. Ez van!
Azt meg, hogy a kátyúkat hogy lehet kikerülni és hogy nem arról nem érdemes vitatkozni. Nekem szerencsére két éven át sikerült tökéletesen kerülgetnem, és nem 20-30-al közlekedtem, sőt dinamikusan gyorshajtós vagyok! :o)
Egyébként '96 óta van jogsim, és rendszeresen közlekedem én is Pesten. A rózsaszín látásmódnak meg talán egy oka van/volt eddig is, hogy mindig megfordultak az autóm után, és az összképhez kellett a felni is. Ne érts félre, nem vagyok az a típus aki feltünmőségi viszketegségből tuningolja az autóját. Én olyan maximalista autóbuzi vagyok, aki saját ízlése szerint formálja, csak magamnak! Az hogy ez másnak tetszik-e az nem érdekel. Soha nem mutogattam a kocsim, se újság, se kiállítás, pedig sokan mondták...
> de mindig ki lehet őket kerülni, hameg nem, akkor óvatosan áthajtani rajta.
Áthajtani, amikor a Soroksárin a 70 még kevés is? :| Mondjuk tény, hogy vagy 30-cal vagy 130-cal kell átmenni felettük, az utóbbi esetben átsuhansz felettük...
> Igazából ha megfelelő követési távot tartasz, akkor látod, hol a kátyú és egy reflex szerű mozdulattal a probléma át van hidalva! :)
Aha, a múltkor majdnem verekedés lett belőle, mikor fél métert (még a sávomon belül!) odébbrántottam a kormányt egy kátyúnál. A fickó utána elkezdte rám húzni a kormányt meg besatuzott előttem... Mikor mellémentem, és mutogattam az útra, hogy fogja már fel, azért volt az egész, akkor csak bemutatott. :(
10 éve vezetek Pesten, én valahogy nem látom olyan rózsásan a helyzetet, mint Te. Mi lehet vajon az oka? :o))
PErsze, csak közben ezzel kapcsolatban kialakult egy beszélgetés, hogy megéri-e a Magyar utakra ilyen nagy felni.
Az ET 40 szerintem nagyon optimális. Én is olyat szerettem volna, de sajna csak ET35-ben gyártják, ami nekem kell.
Egyébként hangsúlyozom, hogy az általam számított méretek az új Leon-ra vonatkoznak. Utánanéáztél, hogy van-e különbség a két futómű között + a karosszéria, kerékívek mennyire szélesednek ki, és van-e így különbség?
Nekem egyébként az ET-n kívül ugyanaz a felni méret. 225/40 R18-at pakolsz rá?
Én elgondolkodtam a 235/40-en is mert az eltérés kicsi és a peremvédő funkciója a guminak így érvényesülni tud. Kaptam egy fotót egy kedves ismerősömtől, hogy egy 225-ös gumi hogyan áll egy 8" széles felnin, és ebben az esetben a peremvédő nem sokat véd...
Köszönöm a hozzászólásodat. Igy megnyugtatál hogy megvehetem a kinézett felniket melyek adatai 5X112 18coll 8J ET 40. Ugyanis én nem a katyúk és egyéb kellemetlenségekre voltam kiváncsi hanem arra hogy a felni el fog-e férni a kocsi allatt áttalakitás nelkül. Attól féltem hogy ki fog lógni a kerékjaratokbol.:)))
Tény, hogy sok a kátyú, és talán soha nem lesznek normális utak Pesten, de mindig ki lehet őket kerülni, hameg nem, akkor óvatosan áthajtani rajta. Igazából ha megfelelő követési távot tartasz, akkor látod, hol a kátyú és egy reflex szerű mozdulattal a probléma át van hidalva! :)
mostmár az összes Alteaban, Toledoban, Leonban van keréknyomást ellenőrző rendszer is, még az alapverziósnak tűnő modellekben is. Hiába, fejlődik, fejlődik
Ez is csak szoftvermodul egyébként... Nem a klasszikus, miszerint a keréktárcsán csücsül egy nyomásérzékelő - rádiós adatátvitellel, hanem az ABS fordulatszám érzékelőiből következtet defektre.
Ja igen, tempomat. Kicserélték volna most is egyből, csak siettem, így nem tudtam megvárni, majd a heteken belül esedékes 30e kapcsán megcsinálják. Úgy van, ahogy gondoltam, a tempomat lényegében egy kapcsoló, meg egy software-modul, a cserélendő alkatrész pedig a kapcsoló, állítólag már 2-3 ilyen cserét kellett csinálniuk.
Oké, hogy garanciás, de arra gondoltam, nem kérdezted-e meg esertleg, hogy kb. mennyi lenne egy ilyen csere élesben? Végülis tulképpen most még mindegy a garancia miatt, csak gondolok arra, hogy érdemes lehet látni, milyen alkatrészárakkal nyomják majd később az Alteát.
Na, én viszont voltam ma a szervizben. A debreceni szerviz továbbra is igen pozitv a szememben, kellemes légkör, segítőkész munkatársak, hihetőnek hangzó információk, ígért határidők tartása.
Külön pirospont, hogy a 15 szerviznél elfelejtették beírni a szervizkönyvbe az igazolást (ezt később vettem észre, gondoltam, majd 30e szerviznél pecsételtetem azt is), de most a munkafelvevő ezt mindenféle kérés, pláne vita nélkül spontán(!) megtette, ami kifejezetten szimpatikus apróság a részükről.
A kocsimban megnézték a kéttömegű dolgát, és az lett a vége, hogy nem kell cserélni, mert "ebben a Sachs kuplung van" (vagy annak a "jó" változata?). Erről a véleményről adtak egy igazolást a szervizkönyvbe, és érdekes módon a kocsiba is került egy igazoló pecsétes matrica, méghozzá a csomagtartó mélyében a pótkerék mellé egy felragasztott lapra. Utóbbi szoktalan hely, de mivel ártani nem árthat, így nem firtattam az okát.
Várakozás közben nézegettem a kocsikat, és a magam szempontjából szomorúan láttam, hogy mostmár az összes Alteaban, Toledoban, Leonban van keréknyomást ellenőrző rendszer is, még az alapverziósnak tűnő modellekben is. Hiába, fejlődik, fejlődik... :)
Ti milyen olajat hasznaltok. Nalam eddig a szervizben Aral 5W40 -et tattek bele, 4300 Ft/liter aron. Ugyanezt uzeltben feleanniyert szorjak. De arrol hianyzik valami "431"-es jelzes. Tegnap vettem egy flakon Castrol 5W40-est. Ezt fogom beletolteni, ugy ertettem ez jobb mint az Aral.
Az én autóm az egyik legelső hazai Alteak egyike volt, 2004. októberben lett átvéve. Most hívtam fel a szervizt telefonon, majd be kell menni délután egy állapotfelmérésre. Azt mondja a fószer, kétféle verziójú alkatrész lehet benne, ezt kell megnézni, hogy az enyémben konkrétan melyik van, ez kb 1/2 óra. Ha a "rossz" verzió van benne, akkor nem mérlegelik, hogy kitart-e még valameddig, hanem az előírás szerint automatikusan cserélik, ez némileg biztatóan hangozott.
Tempomat:
Lehet, én vagyok túl laikus, de azt hinném magamtól, a tempomat lényegében egy kapcsoló, meg egy software-modul a computerben, nem pedig egy komplikált berendezés a motortérben. Meglévő bejövő adatokat dolgoz fel (leginkább a pillanatnyi sebesség) majd a gázpedál irányából jövő adatokat helyettesítve információval látja el motorelektronikát. A kocsi teljesen rendben van, fed. computer is rendben számol, tehát a bejövő adatok szintjén nem hinném, hogy lehetne gond. Akkor marad a kapcsoló, vagy a tempomat software, utóbbi mellett szól, hogy "resetelés" (kocsi újraindítása) tud segíteni, ill a hiba nem állandóan van jelen, a tempomat tud jó is lenni. Ha viszont a software sz.r, ahhoz 1. minek "alkatrészt rendelni", 2. kellene rá szervezniük egy software-upgrade-elős visszahívási akciót.
Persze nyilván nem fognak, ha nem akarnak, és amúgy simán át is b.szhatják a fejemet, mondván pl: "Tönkrement a CAMU-szelep (Central Anti-Money Unit) a motorban, most még csak a tempomat, holnap már a befecskendezés is leállhat. Sajnos drága, 600e Ft, önre bízzuk, hogy cseréljük-e. Ja, és plusz ÁFA+munkadíj. Plusz munkadíj ÁFÁ-ja."
> én folyamatosan közlekedtem vele Bp-en, akár Bosnyák, vagy NagyLKirály, Thököly stb.
Koma, én nem akarlak lehűteni, de azok még a jobb utak. :) Az amúgy 2×3 sávos Soroksári szerintem azért ennyi sávos, hogy legyen hely kerülgetni a kátyúkat, és az még MINDIG nem a legszarabb út Pesten. :)
Amúgy az én kedvenc helyem Budán a Fillér utca felfelé a Mammuttól. Kib. nagy kátyúk a kereszteződéseknél, és az utcákban meg olyan brutál szabálytalan fekvőrendőrök a házak között, hogy 10 km/h alatt a 195/65-ös alapgumival is kurva nagyot üt... Ehh.
Én 2 évig jártam olyan peres gumival, aminek az oldalfal magassága 84mm volt.
Mindenki emlegeti, hogy "magyar utakra..." MIRŐL BESZÉLTEK?!
Egyszerűen nem adok igazat. Tény, hogy a komfortérzeten ront, és a sérülésveszély is nagy, de én folyamatosan közlekedtem vele Bp-en, akár Bosnyák, vagy NagyLKirály, Thököly stb. Egyszer nem volt gondom vele. Ha meg az autópályán mentem, akkor nem tudom elmondani, azt a pluszt, amit oldaltartásban és stabilitásban adott. És ez még csak nem is az esztétika!!!
Most a leonomon szintén 18" felni lesz, és abszolut nem félek, hogy bármi baja is lenne.
Valaki kérdezte a felni ET számát, hogy mi fér be. Talán segítség, hogy az új Leonra a 8" széles felni ET38-cal épp befér.
Szerintem a futómű alapvetően ua., szóval Az ET40 szerintem tuti 8"-nál.
Mivel sportfutóval és a szép, de abszolút reménytelen felnikkel ez az autó csak egy mutatós szobor, gyakorlati célra úgyse jó a magyar "utakon", így esetleg majd megvenném belőle a kéttömegű lendkereket jutányos áron, ha úgy alakul! :) :)
Új tag vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek egyedi felnije az Alteáján. Én 18 colos et40 felniket néztem ki de nem tudom elfér-e a kerékjáratok atalakitása nélkül az autó alatt. Tudom a seatsport gyárt 18 colos felniket az Alteára de azok et száma 51mm szóval beljebb van a kerék az autó felé a keréljáratban. Ha valaki tud valami okosat azt megköszönném.
Bassszus... 600e Ft lett volna??? Viszont akkor ha ez ilyen drága alkatrész, akkor nem biztos, hogy a szerviz, de méginkább a SEAT anyacég a tömeges cserékben érdekelt. Ha csak kicsit rossz, akkor maradhat, oszt tulaj majd cserélje zsebből 1-2 év múlva. De jó tudni, ha megyek, megpróbálok "hatni" a szerelő lelkére, hogy legyen nagyon objektív a kedvemért, és ha kicsit is gyanús, inkább a csere a biztos.
A tököm nekem is televan a semmeddig se tartó "tartós fogyasztási cikkekkel". Mindennek a fogyasztói társadalom az oka, és a mesterségesen felpörgetett fejlesztési ciklusok. 2 év múlva facelift, 4-5 év múlva az elavult, régi modell helyett jön az ÚJ. És éppen ezért le van szarva, hogy 4-5 év, és kb 100e km után mi van a kocsival, lehet a régit 15 ezrenként szervizeltetni és rendszeresen egyre inkább kicseréltetni a fél autót karbantartás címén, vagy méginkább tessék megvenni az ÚJAT.
Egyébként OFF, de ennek az erőltetett fejlesztésnek, és "itt az ÚJ termékünk!" irányzatnak a legnevetségesebb részei pl a fogkefe-reklámok, amiket ha látok, szinte röhöghetnékem van. Adott az ember(iség) fogai (ez állandó tényező, az ember egy régi, "hagyományos" típus), adott a táplálkozás jelentette ártalom is. Adott a feladat is, különféle, de kb azonos húzom-vonom mozdulattal egy kefével le kell tisztítani a felületeket. A szerencsétlen fogkefegyártóknak viszont ebből a sok állandóból viszont (fél)évről-(fél)évre ki kell hozni egy ÚJ típust, "ki kell szolgálni a vásárlók egyre fokozódó igényeit", amit amúgy leginkább csak a gyártók igyekeznek felkelteni. És elképzelem, amint ül a szerencsétlen mérnök a fogkefegyár fejlesztőosztályán, és vért izzad, hogy valamit tudjon variálni még azon a már százféleképpen gyártott, istenverte kefén, mert itt a határidő, a főnök várja az ÚJ terméket.
ON
És sajnos ez a helyzet az autókkal is, ha ennyire nem is sarkosan. :(
a kéttömegü lendkerék még anno a pözsómba szorult cserére 24 e km után.
Majd 600 e volt a számla de szerencsére garos volt. A lendkerék cserét megelőzően csikorgott nyikorgott valami folyamatosan a motortérből mintha csúszna az ékszíj de nem az volt. Miután kicserélték egytömegüt tettek bele hát k...va szar lett, kb, 1 cm -en fogott a kuplung és olyan durrbele váltás lett máshogy nem tudom leírni. Hogy a későbbiekben milyen lett azt nem tudom mert eladtam kocsit. A pözsónál ez típushiba és nem egyedi eset rengetegen panaszkodtak ill. cseréltek, ez a hiba föleg a dízelekre volt jellemző.
A tököm kivan már hogy nem lehet olyan autót gyártani amelyik normális körülmények között kibír legalább 3 évet vagy 100 e km-t.
Már én is rettegek mikor jön a levél. 2004.12 havi gyártásu a kocsim.
Ráadásul a debreceni SEAT-szalon borzasztó rossz helyen van (gyakorlatilag ez az egy bajom van ezzel a szalonnal, mert amúgy nagyon rendesek), nem is egyszerűen csak a város szélén, hanem még bőven azon is túl, kint a semmi közepén, oda kimenni az szabályszerű utazás. :((
"A sorozatgyártás és a használatban lévő gépkocsik folyamatos ellenőrzése során a SEAT A.S. megállapította, hogy egy behatárolt gyártási intervallumba eső gépkocsiknál a tengelykapcsoló nyomóvezeték átfolyási keresztmetszetének kialakítása a kéttömegű lendkerék meghibásodását okozhatja. Ekkor a kéttömegű lendkerék üzemképtelensége esetén a legkedvezőtlenebb körülmények során a gépkocsi a túlzott hőtermelés miatt károsodhat."
(Hívjon fel azonnal, díjtalan, visszahívás, bla.. bla..)
"A kéttömegű lendkerék valamint a módosított átfolyási keresztmetszetű szűkítés cseréje kb. 1 órát vesz igénybe. Abban az esetben, ha a kéttömegű lendkerék cseréje szükséges, a műveletek ideje kb 5 óra.
Sajnáljuk, hogy a nem tervezett..." megértését..., elnézést..., bla..bla..
Szóval van egy Altea visszahívás ezek szerint, és valami kuplung-probléma. Mi a fene az a "kéttömegű lendkerék" és a "nyomóvezeték átfolyási keresztmetszete"? :(
Amúgy nem is baj, hogy menni kell, mert tegnap Bpestre jövet-menet vált véglegessé a véleményem, hogy a tempomat nem működik. Az utóbbi időben hol ment, hol meg nem, volt, hogy a kocsi leállása-újraindítása visszahozta a funkciót, de most már nem megy. Nyomogatom a kapcsolókat az indexkar végén, de semmi reakció. :(
Áááá sajnos nem, csak egy 1-esre futná, az meg ugye nem az igazi. Szerintem Octavia lesz majd az Altea után. Hátha a csehek jobban legoznak a vw alkatrészekből...
A debreceni mérésnél a 33-as út kijáratánál, a Cora magasságában lévő vasúti kereszteződésre gondolsz? Ott szinte mindig mérnek, ott alapban lassan, vagy takarásban érdemes érkezni. A 35-ös józsai kivezetésénél a vasútátkelőhely ugyancsak alapban veszélyes övezet.
A 15 ezres szervizre nekem is valami harmincnemsokezer rémlik, Debrecenben, biztos, hogy 40e Ft alatt volt. A harmincas szervizem viszont nagyon közeledik, úgyhogy ezért is lepett meg duplán ez a 62e Ft.
Nem, csodálkoztam is rajta. Bár én döntően az autópályákat koptatom. A múlt héten iszonyat ráértem, és az M3-on végigdöcögtem 130-ra beállított tempomattal Görbeházáig, ki is hozott 6,2-es átlagot. Az más kérdés, hogy Debrecen határában a vasúti átkelőnél mérő rendőröknek majdnem adózhattam...Újabb remek példa, hogyan védik a közlekedés biztonságát, na de ez nem ide tartozik. (a múltkor egy 30-as táblánál meszeltek el 47-el)
A gyújtásmegszakítás egy impulzusos kapcsolóval. A CANBUS miatt meg bezavarhat a computernek, és hülyeségeket csinál. Hallottam olyat is, hogy valaki aki belenyúlt az elektr. ablak leengedésekor a rádió hangerejét is szabályozta ugyanazzal a mozdulattal.
A kapcsolót én is az általad leírtak miatt tenném be. Kell egy kis plusz védelem! :)
> CSakhát ugye Már CANBUS rendszerről beszélünk, szóval az nem biztos, hogy jó.
Mármint maga a gyújtásmegszakítás vagy az elhelyezés nem jó?
Mert az elsővel egyet értek (az Autólopás topicban is sokaknak ez a véleménye), hisz az autó áránk 10%-ért hoznak egy új vezérlőegységet, ami elviszi a kocsidat, akármi blokkolja, hisz kiiktatnak mindent... (és ugye nekik már elég, ha beindul a kocsi és akadozó alapjárattal, de eldöcög pár km-t...)
Ezért minenféle egyéb megszakítókat szoktak javasolni, pl. a mindeféle szenzorok meg egyebek jeleit is, amik nélkül az ECU (esetleg a szervokormány) is kakukk.
Nekem Alteaba be lett szerelve egy összetett radardetektor-lézerdetektor-lézerblokkoló szerkezet. Tartozik hozzá egy különálló kapcsoló, meg egy kis "doboz" különféle LED-ekkel, és nyomógombokkal. Ezek a középkonzol alá kerültek, oda ahol a rádiórész alatt a műanyag "visszakanyarodik" befelé, kapcsoló befúrva a műanyagba, a "doboz" meg kis konzollal felfogatva egy csavarral. Így adott egy vízszintes, rejtett, kívülről lényegében nem látható felület, ahol viszont menet közben is elérhető, és a vezetőülésből a LED-ek is láthatók.
Kéne egy jó tipp, hogy hová lehetne elrejteni egy kapcsolót gyújtás megszakítás végett.
Én úgy gondolkodom, hogy vagy legyen jól eldugva, vagy szemtelenül szem előtt. Úgy mint pl. a gyerekzár kapcsolója a vezetőoldali ajtón. CSakhát ugye Már CANBUS rendszerről beszélünk, szóval az nem biztos, hogy jó. Ráadásul ezek a kapcsolók csak inpulzust adnak...
Valaki foglalkozott már hasonló kérdéssel? Jó lenne némi tapasztalat akár mailben is
Megnéztem a klub-honlapot, nagyon összetett, sőt már súrolja a túlbonyolítottat is lassan. Őszintén szólva az, hogy életmód és táplálkozási tanácsokat kezdenek osztani, azért már egy kicsit talán túlzás egy ilyen autós honlaptól, de hogy lelkesek nagyon a fiúk, az érződik rajta... :)
"Jómagam nemsokára megyek 60-asra, jönnek a fékcserék...:)"
Kívánom, tartson ki a jókedved a kasszánál is...! Páromnak a C3-asán most volt 60e szerviz, ráadásul találtak egy javítandó hibát is, plusz cseréltük az ablaktörlő-lapátokat, végül kb 90e Ft ment el. Én ezt inkább :( érzéssel fizettem.
Valamikor ősszel voltam 30 ezresen, akkor be is irtam a topicba, keresd meg a hozzászólásaim között. Jómagam nemsokára megyek 60-asra, jönnek a fékcserék...:)
Nagyon jó kis csapat, és rengeteg barátom van ott. Tulajdonképp nem is a kocsi számít, hanem a kapcsolatok. Épp ezért lesz a Seat Hátsó ablakán a Senior tagos Megane klub matrica, az antennán a kék szalag... :)
En is majdnem klubtag lettem, odaat a Megane topikban. De nalam is kocsicsere tortent. Viszont a kollegam 5xx-ik tag! :) Ot is van a hatsoablakan a matrica.
Na jó, de azért add hozzá, hogy hány éve gyártják a Mégane-t, hány darab fut belőle az utakon, és mennyi az összesen megtett kilóméter ott a "flottával". Nyilván több az esemény is és a hozzászóló is.
Plusz a Mégane-topic amúgy is elég egyedi példa, mert ott van egy kiemelkedően profi Klub, saját komoly honlap és rendszeres topic-találkozók, ami ugyancsak kovácsolja a csapatot.
A Mégane-klubot én is ismerem, anno a honlapfejlesztés első szakaszában "oszlopos" tag voltam, de azután 2003-ban jött egy kocsicsere, és okafogyottá vált a tagságom.
Hogy nem pörgünk túlzottan, az nem is akkora baj... :) Néha (személyes okból kárörvendően) belenézek a Renault Laguna topicba, az se olcsó vagy túl gyakori autó, de ott azután van élet: "Tudsz egy jó szerelőt?", "...elromlott...", "Nahát, nekem is!", "...hol kaptál alkatrészt?", "...nem működik a..." és hasonlók. Ott gyászosan szakmai a hangulat, új autó, régi autó tökmindegy. Jobb, hogy erre itt nincs túlzott szükség, legalábbis eddig.
Azé' ne ess letargiába, hogy senki nem válaszolt! Itt senki nincs "leszarva".
Lehet, hogy akinek volt már 30e.-res szervíze az nem jár errefelé - mint észrevetted nem egy pörgős topic. Hameg sürgősen kell, akkor tárcsázd az első Seat szervízt!
Plüsnek meg biztos az alcantara betétet gondolta. Mindent el tudok képzelni. Kár, hogy nem világos ez a belső, a fekete undorító szerintem. Amúgy is a műszerfala is lehangoló (formára és a színe miatt is).
Nem is rossz.... Seat Altea, az igazi házimozi! :)) Inkább így adja el:
"Zavarja a szomszédját, hogy Ön hangosan TV-zik? Okosabb enged! Válassza az új, teljesen digitális Seat Altea házimozirendszerünket. Fő jellemzők: klimatizált nézőtér, bőrfotelek, tárolórekeszek a popcorn-nak. Az opciós tartozékként beépített négyütemű Otto- vagy dízel üzemű motor révén új házimozijával DVD-kölcsönzője sem távolság már, a filmek szinte maguktól jönnek házhoz! A moziélményt a legkissebbek számára 8 beépített felfúvódó lufi fokozhatja.
Amúgy fura fazon lehet a tulajdonosa szerintem is. Nézzétek meg a képen a vezetőoldali biztonsági övet! Az egyedi bőrülés mögött végig van vezetve, és be van kapcsolva. De minek? Kartámasznak használná a biztonsági övet, vagy mi??? Elég beteg egy megoldás... :)
Azt nem állította a hirdetés, hogy a TV-DVD gyári, nyilván utólag rakatta bele, de mivel zavarta a családot, hogy a magyar utakon ugrál a kép előttük, így inkább hétvégi autózás címén lemennek a parkolóba, beülnek, megnézik az akutális szappanopera aktuális epizódját, majd letudva a szabadtéri programot, jólesően elfáradva felmennek a lakásba... és bekapcsolják a TV-t.
Így jöhetett össze ez a széthajtott, leamortizált 25 km, ami kb. kezdeti óraállás+szalonból hazavitel+egy út a szerelőhöz berakatni ezt a Tv-s sz.rt.
Mindenesetre különös autó, az bizonyos. Az enyém is pont 2005.03 évjáratú, de DVD tár nem volt rendelhető pl. Szerintem a DVD-s TV-hez valóra gondolhatott az eladó. Az is fura, hogy nem látom az első ülésfűtés gombjait a középkonzolon. A digitális klíma hőmérsékletszabályzója után nem egy vak félkörnek, hanem a görgős kapcsolónak kellene látszani, valószínűleg utólagos megoldás lehet, ezért van hátul is. A leírás is kicsit pontatlan:
Azért a fenntartási és fogyasztási költségek összevetéséhez hozzá kell tenni, hogy dízelhez, ha keményen mínuszos tél van, és kint is áll néha a kocsi, akkor nem árt a drágább, téliesített gázolaj, ezt friss (nem Alteas) tapasztalatból tudom.
Ha öregurasan vezetsz, mint én, akkor jó lesz az. Bár én autópályán használom főleg, ott sem nyomom ki a szemét, elmegy az. Városban is gyorsul, amennyire kell. A fogyasztása viszont nem annyi lesz, mint az ibizáé. Nekem 140 körüli folyamatos tempónál, plusz város, 8 körül van. De télen, csak város, 2-3 kilométereket mozofgva túl van a 10-en. Egyszer országúton mentem vele hosszabban, 90-110-zel, beérte 7 literrel.
A (számodra) új géphez én is gratulálok, 13e km lényegében semmi, pont be van járatva!
G.
Ui.: Remélem, hogy alapos előzetes próbaút során azért előre felmérted, mit tud a gép, és hogy a sportosan piros szín, az 1.6-os motor és a kocsi súlya között lehet egy kis ellentmondás, ha nagyon előzgetni kezdene az ember. Ne később legyen csalódottság belőle...
Eddig Te voltál számomra az etalon...., de most egy világ omlott össze bennem! :) Ezt a navigációs, TV-s, DVD-s autót látva, rá kellett jönnöm, nagyon fapados a kocsid, pótxenon ide-oda! :) Nem veszed meg? :) :)
A legföbb amit tudni kell róla hogy nem jön szembe 2 percenként 26 darab.És ez tök jó. Balesetmentes adrenalinozást és összevisszakarcolás mentes parkolásokat kívánok neked.
Á, dehogy! Sőt, egyre kevesebbet ér, add el gyorsan! :-) (nekem)
Komolyra fordítva a szót, benzinest se nagyon lehet 3 körül venni. Nem esett ezeknek még akkorát az áruk. Max kényszerből szabadulnak meg tőle, nem azért, mert nem jó.
Jah, ezt én is néztem. Szerintem valami egyedi mod. demóautó lehetett, vagy nemtom. Amúgy fene useless dolog az a TV, de az ára mindenképp rendben van.
"De idén jön a toledó kombi majd 2007 - bem az úl alhambra."
Szerencsére a formatervező da Silva egységesítő ámokfutása a Toledo kombival végetér, azt olvastam, elment a Seat-tól. :) Épp ideje volt. És jöhetnek a gyors faceliftek, amik valami arcot adnak az egyes típusoknak.
Amúgy érdekes a kérdés... Láttatok már Alteat használtan hirdetni? Mekkora az áresés? Azért bízok benne, hogy kb fullextra 2.0 PTDI többet ér 3m-nál 1.5 évesen és 26e km-rel, sérülésmentesen. Legalábbis szeretnék bízni benne.
Hát hogy új leon használtan lenne - e ennyiért az szerintem kétséges mivel nem nagyon rég óta vásárolható. Altea az már inkább és csak benzines. Nekem a leon kicsi lenne már lassan az altea is.
De idén jön a toledó kombi majd 2007 - bem az úl alhambra.
Sziasztok! Egy kis segitseget szeretnek kerni a forum tagjaitol!
Seat Alteat v uj karosszerias Leont szeretnek venni! SERULESMENTESET KPfizetessel! Eddig egy kis Ibizam volt, nagyon meg voltam vele elegedve, csak egy kicsit nagyobbat szeretnek:) Melyiket ajanlanatok jobban az Alteat v az uj Leont?
Illetve ha vkinek van elado jelezze, Altea 3M korul Leon kicsit felette erdekelne.
A 12km mint érték szerintem olyan határeset, lehet, hogy csak alaposan tesztelték a gyárban, de lehet, ebben már egy kis szalon-bemutatóautós előzmény is van, vagy egy karosszériás oda-vissza volt, ha gyanúsak a hézagok.
Az enyémben anno ha jól emlékszem olyan 4-5km-t mutatott a számláló, egyszámjegyű volt, ez biztos.
Paranoidnak nem kell lenni, de egy egészséges óvatosság feltétlen szükséges. Az a lényeg, hogy bármi papírmunkába csak akkor kezdjetek, amikor a kocsit már rendben átnézted, és minden oké. Rétegvastagságmérést akár maga a szalon is végezhet, ennek anyagigénye nincs, így akár ingyen is megcsinálhatják szívességből, ha rendesek. Ha nagyon keresik a kibúvókat, az legyen viszont gyanús.
Ha mértek, mérjétek körbe a kocsit a rendszámtábla magasságában, minden idomra mérj rá, ajtókra külön-külön, kerékdobokhoz is, a műanyag idomokat a kocsi sarkainál is ellenőrizd. (Amikor anno beszámításra eladtam egy kocsimat, nekem is így nézték át a szalonban)
Köszönöm!Remélem az auto tényleg előélet nélküli.A kereskedő azt mondta hogy az autóban van 12km ezt vajon a gyárban tették bele?Kipróbálták hogy minden oké?Az autót már láttam és azt vettem észre hogy motorháztető és sárvédő közti hézag nem ugyanakkora a két oldalon.Megnéztem a többi alteát és nem mind volt ugyanolyan.Emlitetted a rétegvastagságot az lenne a kérdésem hogy mennyi a gyári érték?Azért vagyok ilyen gyanakvo mert a mostani cordobát ahol vettük,sikerült megvezetniük(jobb első csonkálvány el volt csavarodva és valszeg a km se stimmelt)SEAT dunakanyar Vác.A legjobb az egészben az hogy az állapotfelmérésnél ezt nem tüntették fel,szerintük az auto hibamentes volt.2 honap levelezés,anyázás,fenyegetőzés után végül a saját szerelőjük buktatta le őket elszólta magát.Ekkor csinálták meg az autót.
Gratulálok az új gépedhez! Arra pl mindenképpen figyelj, hogy tényleg előélet nélküli legyen a kocsid! Sajnos meglepően sok autó sérül meg szállítás során, és nem kicsit gáz, ha majdani eladáskor derül ki, hogy törött az autód, noha te nem is törted. Átvételkor ne homályosítsa el az objektivitásodat az új autó feletti öröm, nézd alaposan körbe a kocsit, sőt egy rétegvastagságmérés sem túlzott gyanakvás szerintem.
Üdvözlet mindenkinek a topicot olvasva nagyon sokmindent tudtam meg a VASrol.Elvileg a honapban veszem át a 2.0pdtdi stylance gépet,még nem volt soha 0km autóm,örülnék minden tanácsnak hogy mire kell figyelni ilyenkor az autóval kapcsolatban??
Sokat jövök-megyek ezért mindig történik valami. Bár erre az autóra tényleg rájár kicsit a rúd. Ő a hibás egyértelműen: elindult amikor nem kellett volna.
Peches vagy, és nem kicsit... :( Korábban ugye Téged dobtak meg az M3-on kővel, lopták el lámpádat, valamint cseréltettél máris tempomatot és turbot az Altean?
Kit tettek meg felelőssé a karambolban, kinek a biztosítója fizet? Ő, mert nem nézett hátra elindulás előtt, vagy Rád is jutott valami a végén?
Tegnap elvégeztem az autó töréstesztjét: egy Nissan elindult az út széléről parkolva, egy egyirányú utcában. Én meg elvittem a bal oldalát. A jobb első sárhányó sérült, de az Almerának gyak. a fél oldalát ki kell cserélni:)
help... lemerult a kulcsban az elem es sehogyan sem tudom kinyitni a tokjat, hogy kicsereljem :))) cserelt mar valaki elemet? hogy nyilik? bena egy problema es nem jottem ra a nyitjara, es agyon feszegetni sem szeretnem a muanyagot... konyveben meg nem talaltam elemcserere utalo passzust (ettol meg siman lehet, hogy ott van...) szoval akinek van tapasztalat, segitsen plz :)
Nem, nem áll vissza OFF-ra de a hangerő nem változik gyorsitáskor.Ilyenkor be kell mennem a menübe és hiába van High-on még egyet rá kell nyomnom, a kijelző ilyenkor nem változik viszont a hangerő beáll hangosabbra.
Mondjuk azt aláírom, hogy nem mindegy ki hogy hajtja az autót! Azért ezeket a PDTDI ket verik rendesen és szerintem ez azért nem való egy dízelmotornak akárhoggy ís megy! legalábbis nem illik...
Cserélik az egész műszer egységet cakkli-pakkli, amiben bele tartozik még az indítás gátló is, úgyhogy kérik mind a 2 kulcsot, hogy újra tudják tanítani. Remélem értenek hozzá :-)
Én is elvittem - szerelői javaslatra - az autót 3000 km környékén egy olajcserére. Ezután a 16000 km-es szervízig fél liter olajat kellett utántölteni, ráadásul úgy, hogy a eredetileg a nívópálca felső jeléig töltötte a szervíz, onnal lement a két jel közé és akkor lett utána pótolva (kb. félidőben). Tehát ha nem nyúlok hozzá, akkor kb. a szerviz idejére lett volna az alsó nívónál, mi még megengedett...
Ez annyira nem extrém olajfogyás szerintem... 0,5l / 13000 km
Sziasztok! Elképedve olvasom ezt a sok minőségi bakit! AZ olajfogyasztás viszont szerintem extrém sok! Viszont az ismerősöm akinek a kocsit nézném(erről már lentebb írtam) egy hölgy aki nemigen nézi a nívópálcát, viszont évente kb 50e kmt autózik. Nem volna kóser ha kijáratná az olajat a gépből. Szervízciklusonként(15e km) kb. mennyi olaj megy el?
Egy Altea 2.0 PDTDI autót használunk.(nem DSG váltóst)
Eddig csak olvasgattam a hozzászólásokat ,de egy pár dologhoz hozzászólnék. Az olaj kérdéssel kapcsolatban, ill. a szervízbe vihető portéka miatt. Tehát alapjaiban ezek a motorok valóban egy nagy olaj pusztítók,de ezt már a régebbi Pdtdi motoroknál is felrótták. (ha nem is ilyen mértékben) Azok a motorok még a Cactrol GTD 505.01.-es olajjal mentek, melyet most TXT 505.01-nek hívnak. Jelenleg hosszú futásteljesítményű 0W-30 SLX Long Life II -es olaj van bennük. Ezeknek az olajaknak a vw minősítése már 503.00,506.00,506.01 . Igazából a PD technologia miatt van szükség ezekre az olajakra. Bár ma már azért nem olyan riasztó ezeknek az ára.Persze kérdés ki honnan veszi. Pl. Eurolub5W-40 1l 1500.-ft, Q8 Excel 5W-40 1350.-ft 1l, 4l 5190.-ft, Castrol TXT 505.01 1l 1950.-ft, Castrol SLX Long Life II 0W-30 1l 2590.-ft, Ford 5W-40 1l 1290.-ft, 5l 5800.-. Ezek az olajak min tudják az 505.01-es szintet. Az LL II es olajat simán viheted a szervízbe. ( a többinek nem örülnek) A szűrőket is kötelesek elfogadni ha csatolsz melléjük számlát és azt rávezetik a munkalapra. Természetesen itt a sok márka mellett a Mann ill. a Mahle (Knecht) szűrőre gondolok elsősorban. Mert az letisztázható a munkafelvevővel, hogy a gyári is valahonnan ezektől kerül oda. Vagy talán valamelyik VW telepen szűrőket készítenek? Á NEM! Ők a haszonról nem akarnak lemondani. Az olaj árak bruttó árak.
Igen, ismerős: nekem is 2 hét volt mire a kommunikációs adaptert megrendelték és kicserélték. Azóta viszont OK !
A múlt héten voltam szervízben az autóval: a féklámpa nagyon érzékenyre volt állítva s párszor előfordult, hogy a parkoló autóban bekapcsolódott: fékpedál megmozgat s elalszik...
naná, hogy a múlt heti nagy hidegben hétfőn egész nap minusz 11 körüli hőmérsékletben a kocsi ügyesen világította a mögötte parkoló autókat: estére le is hervadt az akku.
Akkor megnyugodtam, nekem nem volt gondom a kijezővel szerencsére. A telefonmenüt a múltkor már frissítették a szokásos bénázással: először megpróbál - nem megy - megrendel - vár - sokat vár - kicserélik...
Nekem még talán októberben cserélték ki a kijelzőt: ugyanilyen visszahívás volt ...
Hibát találtak (állítólag) a kijelző paneljén s így előfordulhatott, hogy időszakosan nem, vagy csak félig működött a display. Nekem ezt mondták.
A plusz telefonmenüt software frissítéssel tudják beletenni. Panaszkodj, hogy időnként lefagy a bluetooth kapcsolat közben s akkor megcsinálják a frissítést.
A Seat valamit észlelt a műszeregységben és e miatt cserélik az egészet. Egyébként az enyém blutútos, tehát a nagy kijelző van benne.
Ja, és csak bizonyos alvázszám tartományba eső autóknál cserélik!
Ami a 15 ezres szervízt illeti, valószínűleg érdemes lesz beszélnem az ott dolgozó ismerőssel, hátha a tanácsaival megspórolok 1-2 tízest.
Ami az olajat illeti, olvastam 1-2 előző hozzászólásban, hogy utána kellett tölteni olajat, mert elfogyott. Hát én is megnéztem kb. 10 ezer km-nél és bizony az olajszint a maximum alatt volt egy hajszálnyival, tehát utána tölteni nem kellett. Lehet, hogy jól van bejáratva a verda?....
Az olajra is rákérdeztem, 2 fajtát mondak: 0-30 -ast 6000-ért és 5-50 -est 7000-ért literjét (lehet, hogy a típusszámokat rosszul írtam, de az ár kb. jó).
Figyu, nekem eddig benzines autóim voltam, a dízeleket nem ismerem, meg a gyári előírást se, de ezek elég "extrém" olajok nekem, amik kemény áron mennek. Ráadásul nekem a benziensem pusztán attól, hogy 10W-40-esről 5W-s olajra tértem át, legalább 2 litert kellett utánatöltenem 10.000 km alatt (se előtte, se azóta nem ette a kocsi az olajat).
Egy "hírhedten" nagy olajfogyasztású PD TDI-nél nem vagyok benne biztos, hogy ezt még fokozni kéne...
Van egy spéci olajos topic, rákérdeztetek már erre?
Ha a számok okésak, akkor bocsi, csak rákérdeztem én magam is. :)
Amúgy szerintem olyan helyre kell vinni a kocsit, ahol viheted az olajat (az olajszűrőt nem szokták viszont engedni) meg mondjuk a pollenszűrőt (és nagykeráron megvenni mindent előre egy helyen, egy csomó olcsó bolt van: a szervizben minden aranyáron megy). Ezzel egy laza 10-est tudsz spórolni a legkisebb szervizen is, ha nem többet...
Hali! 11 ezer km van a 2.0PDTDI DSG Toledo-ban, eddig semmi különös, élvezem a bivalyerőt. Tegnap hívtak a szervízből, hogy "akció van", visszahívás, ki kell cserélni a komplett műszeregységet. Mondom: hajrá! Majd megegyeztünk, hogy a 15 ezres kötelező szervíz alkalmával ejtik meg a cserét. Rákérdeztem a 15 ezres szervíz költségeire. Itt, a szegedi szervízben kb. 45 ezer forintot mondtak. Valóban ennyibe kerül mindez?
Mikor átvettem az autót, nekem is javasolták a 3 ezres olajcserét (Vácott). De amikor bementem a szegedi szervízbe megbeszélni ezt, akkor összefutottam egy régi jó ismerősömmel, aki már vagy 5-6 éve ott dolgozik a szervízben és azt javasolta, hogy nyugodtan hagyhatom a 15 ezres szervízre az olajcserét.
Az olajra is rákérdeztem, 2 fajtát mondak: 0-30 -ast 6000-ért és 5-50 -est 7000-ért literjét (lehet, hogy a típusszámokat rosszul írtam, de az ár kb. jó). Majdnem megkérdeztem, hogy hány éves, mikori évjárat az olaj, mert ugye a boroknál érvényes az, hogy minél öregebb, annál drágább :-)
Ezek szerintem is sport ülések, és a piros/feka kárpit. Lehet, hogy nem a sport-UP csomag, amiben a sport futómű és a 17" felnik benne vannak, hanem valamelyik más sport csomag, ahol a kárpit egyezik, csak a többi nem.
Nekem csak 15 ezernel volt olajcsere. Es szuro. Addig amugy is frissult, mert beletoltottem 1,5L friss olajat.
Mit mondjak arrol a 4 Leon beszamolorol. Nagyon buzlik, hogy ugyanaz a szemely irta az osszest. Azert ritka, hogy egy olyan kocsit, amit csak osszel kezdtek leszallitani, hirtelen 4 szemely ugyanugy 30 ezer fole futtat. Es lass csudat!, mind a 4 Nepiteletet ir. Valami nem koser itt.
Egyebkent mikor vettem az autot, mondta a kereskedo, hogy nem ajanlatos a SportUp csomag a rossz utakra, mert tul kemeny. Egyebkent az alap felfuggesztes is eleg jo stabilitast biztosit, nagyon jo kanayrsebessege van az autonak. Ugyanakkor a szekekrol is ordit, hogy nem hosszu autokazasra voltak tervezve. A normal szekek viszont jok.
szigoruan nem, en is rakerdeztem a szervizben amikor vettem a kocsit, mert hogy az elozo autonal lelkemre kotottek, hogy csinaltassam meg, de majdhogynem lehurrogott a szervizes, hogy tizenotezernel csak...
nem vitatkoztam (egyebkent mindjart elerem...) zook
Egy kérdés:Szervizben ajánlották(nekik speckó jó bevétel, nekem meg egy csomó zsé),hogy 3-4 ezer KM körűl csináltassak egy olajcserét az új autónál.Érdekelne hogy ti csináltattatok vagy hagytátok 15 ezerig az első cserét.(2.0 PDTDI) Egyébként szerintem a 15 ezer KM es olajcsere elég rövid(előző verdám C5 2.0hdi 20 EZER km).
Na ezeket már szivesebben olvasom! Amúgy zörgésre van egyy ellenszerem! Nekem Vectra C-m van és imádom ezért rendszeresen hordom kozmiba. Na itt aztán annyira "kitakarítják", hogy az ajtózsanérokrólletisztítják az összes kenőanyagot! Amíg erre rá nem jöttem szíttam az Opelt mint a bokrot, hogy egy 25e km-t futott kocsit egy város magyar út hogy ehet meg! Már a toronymerevítőn is gondolkodtam mikor jött az ötlet és vettem egy fakon kenőanyag sprayt. MOndjuk WD 40-et vagy vmi hasonlót és befújtam az összes létező csatlakozási pontot ami az utasteret összekötheti a futómű felől jövő erőhatásokkal! Összzes zsanér motortérben is, és csomagtartón is, és képzeljétek el megnémult a kocsi! A városunk legszarabb útján menve, amin még a legjobb legmerevebb Mercik is zörögnek néma csendben autózom azóta. A kezelést kb. kéthavonta megismétlem. Persze tudom ,ettől a kocsi még nyaklik a gödrökön, de lealább már nem hallom!
De az Altea az legyen azért ha lehet hibátlan! Az nem nekem lesz és nem leszek ott kísérletezni vele!
2.0, DSG es Toledo (tehat nehezebb) ellenben megy mint az atom. DSG okos szerkezet, nem merheto szerintem a hagyomanyos automatakhoz, okosan kapcsolgat. Nekem eddig csak a bluetooth kihangositoval volt bajom, meghulyult a kijelzo es befagyott tole a radio, egy nap alatt csereltek a szervizben, azota semmi gondom (kopp-kopp). Idonkent jott kis zorges muszerfalbol innen-onnan, de mire felhuztam magam mar elmult :)
Zene szolhatna szebben, bar ez szubjektiv erosen. Szeretem az autom.
Na igen erre gondoltam az imént! A lentebb említett hölgynek már négy autót vettem, meg rengeteget az ismeretségi körömben! Ha besz...k nekem akkor az nagy presztizsveszteség lesz a számomra! Abban bízom, hogy azért csak 2004 óta rakják össze, remélem aa gyermekhibák eltüntek már! A TDI hibákról meg az a véleményem, hogy sokan még most sem járatják be a motort, és akármennyire jól mennek a mai dízelek ( én is TDI párti vagyok) nem beninesek. Nagy a lendtömegük és nem szeretik azért a maxi fordulatokat! Az erő akkor jön jól , ha mondjuk eltolunk egy előzést és kell a kraft!
SZóval írjatok még az Alteáról mindent ami jó vagy rossz!
Sziaasztok! Ismerősöm számára nézek kocsit! Az Altea 2.0 PD TDI DSG-re gondoltam! Jó véleménnyel vagyok a kocsiról, próbáltam is (nem DSG-t) de olvastam lentebb néhány aggasztó minőségi bakit! Mivel ez egy igazi munkaautó lenne olyan évi kb. 50 000 km futásteeljesítménnyel ezért éjjel nappal hibamentesen keell üzemelnie, és elég ciki lenne ha a meglepő módon hibátlan Renault Megane II-t egy általam minőségibbnek tartott kocsi nem érné utól minőségben.
A kérdéseim sorban:
1. Milyen érzés a DSG-t hajtani? Ismerem a műszaki elvet, inkább a hétköznapi dolgokat osszátok meg velem!
2. Milyen gondjaitomk adódtak eddig? Csak őszintén hisz hibátlan autó nincs...
3. Egy 2.0 PD TDI nek menniybe vannak a járulékos és fenntartási költségei?
4. És végül mindent írjatok le amit fontosnak tartotok...
Megfordítottam az ablaktörlő gumit, nekem is jobb lett, mint gyárilag. Nem hagy egy filmréteget az ablakon. Gyanítom, cserélhető is lesz maga a gumicsík a lapátban. Ha már retro, visszatérünk a zsigulis időkhöz. Nem komplett lapátot cserélünk, csak a gumit, mert rohadt drága.
Egy kérdés: a Stylance csomaghoz fix, hogy milyen színű és mintázatú kárpit jár? Nekem nagyon tetszik a sport-up csomag vörös-fekete kockás kárpitja: lehet nekem olyanom vajon sport-up csomag nélkül is?
Régi idők?? :) Amikor pl 2000-ben vettem a 110 lovas 1.6 Renault Mégane-t, még ez nagyon komoly gép volt, "nagymotorral", fullextra. Ma meg egy "100Le benzines" már lenézett alapmotor, bár azóta pár év alatt hihetetlenül fejlődtek és előretörtek a dízelek.
Másrészt a kocsik folyamatosan egyre nagyobbak és súlyra is nehezebbek, ehhez is kell az egyre több Le. Anno 15 éve szüleim Opitzhauser Mazda323 1.6-osa valami 100Le körüli motorral úgy ment, hogy hármasban is simán kipörgette a kerekeit száraz úton hirtelenebb gázadásra, egyszerűen veszélyes lett volna bele még több Le. Viszont volt 822kg az egész (szemben a mai 1.5 tonnás új átlagautókkal), na nem is rogyasztotta 10 légzsák, masszív oldalmerevítések és egyéb mai "terhek". Az akkor még full döcögős, betonkockás M7-esen egyszer megnéztem meddig megy a Mazda, 180-nál már a döccenők miatt az opitzhauseres sportfutóművel a könnyű autó inkább repült az út felett, mint ment rajta így nem is erőltettem a végsebességet.
Szerintem tök igazad van , mert amit nem tudsz megoldani 140(netán 166 lóerővel) azt 220-300 sem tudod a normál forgalomban. Arról nem is beszélve hogy ebben a nyálkás időben az alap 140 lóvas fosomnak is állandóan dolgozik a kipörgésgátlója még 3-4-ben is.Jó mulatság lehet 220 lóerővel és 450Nm nyomatékkal egyhelyben álni.:))
Ugyanmár, miért jönne... :) Ha a papád és a bátyád fizeti a cechet, és nem a te zsebpénzed a kísérlet tárgya, akkor te csak nyerhetsz vele, szóval hajrá! Sőt szerintem biztasd fel őket, hogy ne álljanak meg a fika 220Le-nél, ma már jobb körökben 350-400Le-t egy 1.9-es, kétezres motornak simán tudnia kell a délutáni bpesti csúcsforgalomhoz. :)
Valaki azt írta a Leon topicban, hogy a BT-s telefonos rendszertől nem csak a műszerfal kijelzője lesz más, hanem a rádióé is. Tudtok erről esetleg valamit...?
a fenyszoromosot ne hianyold (teli csomagban volt) mert csak koszosabb lesz tole a lampabura :(
Ez egy kissé elhamarkodott állítás... :-(
Most a xenonfény miatt számomra még inkább észrevehető, hogy párás, ködös jó kis saras időben teherautó után botorkálva szépen lassan csökken a fényerő. Egy fényszórómosás után hirtelen visszatér a fény. Ha koszos a lámpabúra, a szórt fény is jobban zavarja a szembejövőt.
Természetesen nem hetek alatt rákövesedett szutykot kell vele lemosni a lámpabúráról. :-)
Egyébként nem értem azt, hogy az átlag autós a koszos ablakot miért nem a benzinkútnál található ingyenesen kirakott cuccal takarítja le (esetleg otthon) ? Sokszor látom, hogy csak spriccelik a mosófolyadékot, tessék-lássék letakarítva a szélvédő egy részét, meg a hátsó ablakot. Folyik a jó kis sáros lé a karosszéria oldalára és az oldalablakokra... :-(((
nem a hasamra ütöttem.200 lo nem sok belöle. nyilván nem csak chip kell hozzá. azzal kb 180 lovat lehet kihozni belöle ésszerü turbonyomással.
fater alteája 180 lo.csak egy chip van rajta.
bátyámnak 1.9 tdi toledoja van(Krézi csinálta a dízel tuning forumrol).220 lo 450 nm. 1.6-os turbonyomás,chip,pd szívosor,12-es elem csere az adagoloban,pd szívosor,60-as kipuffogo rendszer,sportvezérmütengely,race porlasztocsucs,gt 20-as turbo,pd150-es légmennyiségmérö,6-os válto,kevlár kuplung.....
és ez nem számít extrémnek.jopár 1.9 tdi van az országban ami 250 lo felett van.
egy 2.0 pdtdi-re kell egy chip,egy nagy intercoole(ugyis van neki hely böven és a lökháríto is olyan hogy böven kap levegöt)r,egy 60-as kipuffogo. ekkor tartasz 200 lonál kb.
ha kap komolyabb porlasztocsucsot és egy gt 20-as turbot akkor már 220 lo felett tartasz és 500nm-nél.
"Leszámítva a közoktatást, vízvezetéket, demokráciát... Mit adtak a Rómaiak ? Semmit !"
:-)
Kapsz még egy egy setup menüt is a jobb bajuszkapcsoló végén levő gomb nyomva tartásával, ahol beállítható a Coming Home időtartama mp-ben, a téli gumi sebességindexe, kérheted megjeleníteni a rádió/cd/MP3 képernyőjét, válthatsz mértékegységet. Jó-jó nem mind életbevágó azért... :-)
4. A Bluetooth-t is tudó kihangosítós rádió állítólag más műszerfali dislayt "eredményez", amiről több funkció érhető el, mint a sima fed.comp-nál. Vajon miket tudhat...?"
én szar uton vezettem. ott eléggé patogott. magamnak ha venném természetesen nagy felnivel és sport csomaggal. azért is mert valoszínüleg 200 lo fölé huzatnám. meg a gyári 17-es felni nagyon jol néz ki. de én debreceni vagyok. pest az gáz ut szempontjábol.
Üdv, ezeket a kérdéseket a Leon-topicban tettem fel, de ugye nagyon sok kérdésre talán ti jobban tudjátok a választ:
"Én az alábbiak kapcsán vagyok gondban:
1. A szín, ahogy Te is írtad (nekem eddig ezüst autóim voltak, de a Leonon szerintem nem mutat jól, a fekete isteni, de nem merem bevállalni: mossa kétnaponta az, akinek autómosója van :)
-> nekem a piros tetszik (és illik) leginkább a formához, csak nem tudom eldönteni, hogy a sima piros (villámpiros?) vagy a sötétebb piros metál (asszony szerint: körömlakkvörös) a jobb --- az az "Emoción vörös fényezés" az nem metál??
2. Sport-up csomag/sportfutómű
- pro: kib. jó úttartás, jobb féktáv, és nem tekeri el olyan könnyen a nagy nyomaték egy dízelnél, meg ugye szép a nagy felni
- más szempontból pro: az alap Stylance kárpitja nem olyan szép, mint a sportülések piros-fekete kockás kárpitja, és a sportülésben iszonyat jó ülni!
- kontra: ráz, drága, nehéz ki/beszállni, sérül minden (Pesten lakom)
Igazából az világos, hogy nem lehet olyan kényelmes verda, mint a mostani (alapból se rázós futómű, 15-ös felnik), de ha már jobban ráz, akkor nem baj-e, ha bevállalom a keményebbet, aminek mindt írtam, az esztéikai oldala sem lebecsülendő, nélküle elég szürke a belső...
A kosci mellett szól, hogy a próbakörön a tesztatuó szar úton próbálva kevésbé rázott, mint vártam, és semmi se zörgött.
3. Van még pár extra, ami nem tudom, mennyire hasznos:
- Normál méretű acél pótkerék (felár nélkül)
- Téli csomag (fényszórómosó berendezés, fűthető ablakmosó fúvókák, olvasólámpák)
- Sötétített hővédő üvegezés a "B" oszloptól (Ezek vajon hány %-os fóliának felelnek meg?? Nekem a mostani verdán 15%-os van körbe...)
4. A Bluetooth-t is tudó kihangosítós rádió állítólag más műszerfali dislayt "eredményez", amiről több funkció érhető el, mint a sima fed.comp-nál. Vajon miket tudhat...?"
garazsban -3 :) mely kutnal talalok elso-hatso ablaktorloket a gepre (toledo) nem tudja vki veletlenul? asszem elegge idoszeru a csere... vagy semmi specko nincs bennuk, siman jo a megfelelo tipusu bosch?
Asszem 6 lityi alá sose fog menni, csak ábrándoztam :)
A csúcs eddig 7.6 otópálya M1 Győr - Bp - Györ
Egyébként pályán örülök ha 7 alatt marad.
Ma reggel Kocsi Lindít (-16 fok csillaggarázs) és azt az Íszónyú kereplő kattogó csattógó dadogó hangot amit kiadott érdemes lett volna rögzíteni :) Ja + fehér k...va
büdös fehér füst. Mintha valami dugó ment volna ki :)
Én is babakocsi szindromás vagyok de másfél éve (:-) Megoszanám a tapasztalatokat:
Hosszas tépelődés és méricskélés után a megoldás Bébé Comfort lett, egész jó mert van hozzá mózeskosár, bébihordozó ami beköthető első ülésre és sportkocsi rész is. Az összes elfordítható 180 fokkal. A váz pont passzosan befér az Altea hátuljába. Egy baj van vele, marha drága.
Későbbi időkre Römer King TS Plus, szigorúan a Labancoktól mert sokkal olcsóbb. Egyébként is Toys R' Us rulez, mert ott lehet normális játékokat venni normális áron. Az Isofix-et el lehet felejteni amíg ilyen drága.
Ha már csak sportkocsi kell és az Bébé túl nagy, akkor meg a Maclaren-nek van 1 nagyon baró kocsija ami kb 2 kiló, összecsukva vállra lehet venni (+++) és simán elfér a csomagtartóban úgy hogy alig foglal helyet. (Ez azt jelenti, hogy befér a nagy hűtőtáska, 4 bazi sportszatyor, meg az apróságok.) Ez is elég drága (:-(
Kicsit többet kell áldozni a babkocsira - aszondják a hozzáértők. Meg vannak ilyen összahajthatóak is, ezt is hallottam már.
Én nem vágom, de a kollégám - kicsit jobban el van nálam eresztve - 110e-ért vett valami nagyon tutkót (160-ért is látott), aminek stabil rögzítőkerete van a hátsó ülésen, 1 mozdulattal oldható, moduláris felépítésű, meg ilyesmi...
Ja még valami: alteás ismerős mesélte, hogy a gyerek babakocsija nem fér bele a csomagtartóba. Azért gondolkodtam el ezen, mert júniustól nekem is hasonló problémáim lehetnek.
Azért érdekes ez a csere-bere mert nem vagyok versenyző típus. Erről jut eszembe: tegnap az M1-M7 bevezetőjénél a Petőfi hid felé, a 30-as táblánál bemértek 47-el:( De ez egy másik topic témája:)
Ha 6 lityi alá akarod szorittani a fogyit akkor tegyél tojást a pedál alá, igy talán sikerűlhet vagy használd alapjáraton. :))
Komolyra forditva a szót én nagyon óvatosan közlekedem(nem szeretnék PL turbocserére menni a depoba)de 6.5 liter alá nem sikerűlt még levinni az átlagfogyit.
Pest cityi csávesz vagyok , egyébként a verda Toledo 2.0 TDI és kék színű(magyarországon nem forgalmazzák ezt a szint , dájcsból lett hozva mert ot jóval ócsóbb vot. :))
Múlt hát közepe: Fűtés ventillátor csere :( (nagyon zakatolt hidegen)
Hát ahogy nézem az alteák tartóstesztelése megindult, és kisebb nagyobb problémák már gyülekeznek a listán.
Robi25: egyidősek a kocsiink de nekem még csak 24000 km van benne, használod rendesen már +kerülted a földet :)
Hát a turbó cserén kicsit elhültem 45000 Km -nél.
Asszem vissza is veszek 1 kicsit az állatkodásból megpróbálok egy tankolási ciklust úgy kihozni hogy bőven 6 alatt maradjon az átlagfogyasztás, hátha lecsillapodok 1 kicsit és megtanulom Lviselni hogy leelőznek :(((
(bár ez eddig nagyon ritkán sikerült)
Nekem a pbox élből a +30% -ra van kapcsolva mivel beszereléskor megkérdezték tőlem.
De ezt a + 30%-ot nem igazán értem, hogy számolják a pboxosok ugyanis
140 x 1.3 = 182 Le
320 x 1.3 = 416 Nm
Állítólag 166 Le és 380 Nm a pboxal a paraméterek.
Milyen fokozatra van tekerve a P-Box? Maximálisra?
A szervíz be sem kapcsolta a P-Boxot.Én is feltettem a kérdést,hogy a DSG vátó bírja -e a 380Nm-t, de nem nagyon tudtak rá válaszolni.Én fel tettem max.-ra 30%-ra.Nem tudom hogy hosszutávon nem rizikós-e?Bár ritkán használom ki a teljes kapacitást.
Kérdésem hogy akinek DSG vátója van P-Box-val milyenre van beállítva?
Van-e valakinek ultrahangos kapcsolója a P-Boxhoz?Csak ki-be kapcsoló,vagy a teljesítményt is lehet vele változtatni?
MI-es volt, 1,9-es dCi-vel. Es sajnos, ugy latszik, felenk sok turbinat csereltek mar. :( VW tervezesu/ gyartasu motoroknal nem tudom mi a helyzet. Remelem nem is fogom megtudni ;)
Én ugyan nem értek hozzá, de dízelesektől azt hallottam, hogy ezek a fordulatok nem károsak, szép lassan simán elforgathatod 3000 fölé is, csak ne adj neki padlógázt!
Ertem. A regi Megane-omon nekem is elszallt 84ezernel a turbo. De en akkor nem tudtam mit jelent huteni, nem beszelve arrol, hogy neha allatkodtam a piros lampanal, amikor a motor hideg volt. :(
Azert az az 1500 rpm egy kicsit kevesnek tunik, talan nem art 2000-2500 korul porgetni amikor hidega moci.
Hidegen 1500-ig is alig pörgetem, amig nem megy fel 90 fokig a motor, addig nem nagyon állatkodok. Meg persze az "emlékperceket" is megtartom autópályákázás után. Az olajat kérdezgették, hogy nem töltöttem e másmilyet bele, mint a szervizes.
Azert fontos lenne tudni mitol szallt el az a turbo. Szoktad huteni a turbinat? Milyen a veztesi stilusod? Hidegen szoktad 2500 fole porgetni? Autopalyan megallaskor rogton megallitod a motort?
De azt nem mondták, hogy mitől durrant ki a turbo? Egyébként 1.9-es moci, vagy 2.0-es? Furcsálom, nem szabadna 45 ezer alatt elszállnia.... Van benne chippendale tuning?
Ami a fogyasztást illeti, az enyém 2.0PDTDI DSG 7-et fogyaszt dinamikus tempóval vezetve, főleg város és autópálya 155km/h-ás tempóval, ez komputer szerint, még tankolással nem mértem, nem ellenőriztem.
Ezelőtt egy 2.0HDI Picasso-m volt, abban nagyon pontos volt az átlag fogyasztás mérő ketyere, többször is leellenőriztem.
Egy hete tiszta korom lett a kocsi mindkét oldala. Feltünt, mivel előtte mosattam:))
Aszonták a turbo kimúlóban van (ha végleg kimúlt volna, akkor jobban füstölt volna, ez nagyon vigasztalt:)) Mindenesetre már volt légtömegmérő csere, most a tempomat, később a turbo...
Nekem is 2.0PD TDI (Pbox) DSG vátós Alteám van.0,8Literrel mér kevesebbet a kompjuter.Én arra gyanakodtam,hogy a Pbox miatt magasabb hőmérsékletre melegítí fel a gázolajat így pontatlanul mér.Egyébként 10.000km környéken hirtelen látványosan,mintha programba lenne beleírva, 0.5Literrel csökkent a fogyasztás.Előtte 6.7-6.8L/100km,utána 6.2L/100km valós értéken.(az autó szerint:5.9-6.0L/100 10.000km előtt,utána 5.4L/100km)
8.000km-nél 1Liter olajat kellett bele tölteni!
A Pbox-t úgy rakták be,hogy a mikrokapcsolók,ami a Pboxon belül van egy se volt bekaocsolva az-az teljesen ki volt kapcsolva.Az egyik barátom aki késöbb rakatta be neki se állították be,csak ő addig ment utána amig ezt ki derítte hogy a Pbox szállításkor kikapcsolt állapotban van,amit a dobozon belül kell "beélesíteni".
Októberben volt egy kis gondom a computerrel s egész nap a szervízben dolgoztak rajta a fiúk. Amikor elhoztam, az átlagfogyasztás majdnem egy literrel többet mutatott, mint amikor bevittem, viszont a km óra ugyanott állt. Gondolom álló helyzetében járt a motor hosszú időn keresztül...
Tuképpen teljesen mindegy ez az egész, nekem így is tökéletesen megfelel az autó !
Nekem ugyan 1.6-os Leonom van, még a régi (Istenem, nem is olyan régi, na mindegy). Fed comp általában helyesen mér, de észrevettem, hogy beleszámítja azt az időszakot is, amikor csak a motor jár, az autó viszont meg sem mozdul. Nem lehet, hogy az általatok tapasztalt kisebb-nagyobb eltérések abból adódnak, hogy computer egész egyszerűen NEM számolja bele azokat az időszakokat, mikor nincs mérhető sebesség-érték (azaz v=0)?
> A fogyasztási adatokat szerintem befolyásolja a légnyomásérték, hőmérséklet, a kerekek paraméterei,
A fogyaasztás változik a fentiek függvényében, de a számítógépnek TUDNIA KÉNE, mennyi nafta megy rajta keresztül (mindegy, hogy milyen terhelésen dolgozik és mennyire tapossák a gázpedált), hisz gondolj bele, ő állít be hozzá / vezérel kb. mindent. :)
> A korrekciós index jó ötlet, ezt simán software-ben meg lehetne oldani, a kocsihoz magához hozzá se kéne nyúlni.
A fogyasztást befolyásoló tényezőkkel teljesen igazad van, de az átlagfogyasztás kiszámításánál én is csak a megtett utat és az elfogyasztott üzemanyagot szoktam számolni. Ezt teszi a computere is, nem ? Ezért érdekes, hogy következetesen fél literrel kevesebbre "téved"...
A fed.computer csak tájékoztató adatokat közöl, de szerintem ez kb minden típusnál így van, ezt ne vegyük az Altea hiányosságának.
A fogyasztási adatokat szerintem befolyásolja a légnyomásérték, hőmérséklet, a kerekek paraméterei, a kocsi pillanatnyi tényleges súlya utasokkal, csomagokkal és még biztos több egyéb tényező is. Ehhez képest (gondolom én) a fed.comp csak 1-2 motorparaméterrel dolgozik, mint fogyasztás, plusz a kilóméteróra szerint megtett távolság - eltelt idő adatokkal, meg a tankban lévő üzemanyag (hozzávetőleges...) mennyiségével.
Szóval nem egy Cray szupercomputer lehet egy ilyen rendszer, de szerintem már az is oké, hogy hozzávetőlegesen informál, és legalább következetesen téved. A korrekciós index jó ötlet, ezt simán software-ben meg lehetne oldani, a kocsihoz magához hozzá se kéne nyúlni.
Most mi a gond, legalább tudjátok, mennyit kell pontosan rászámolni. :))
(A faceliftben lehetne egy beállítható konstans is, amit automatikusan hozzáad. ;))
Amúgy az én OFF kocsimon is ez van. De legalább állandó. Mazda6-os fórumon olvastam, hogy ott meg variáltak valamit szoftverfrissítássel, de most meg olyan bajuk (is) van, hogy más vezetési stílusnál más a csalás mértéke. Hát ezzel így sokra megyünk...
Nálam hasonló a helyzet, az elmúlt bő 10.000 km alatt minden egyes alkalommal legalább fél literrel kevesebbet számolt. Az autó 2005. évi Toledo, szintén 2.0 PDTDI.
Bejáratás után kipróbáltam:Budapest -Pécs oda vissza szigorúan 90 km/h val(kivételesen ráértem) 5.5 liter /100KM a gyári 4.9liter/100KM helyett.Egyébként a fogyasztásmérő persze 4.7 -et mutatott,de minden tankolásnál 8 decivel kevesebre hozta ki az átlagfogyit (kb a gyárilag megadottra)mint a tényleges.A kérdés hogy tényleg ilyen hülyének nézik az embert hogy nem számol utána és hisz a csillivilli computernek?
Nekem is új,két hónapos Alteám van,de nem tudom hogy lehet a hátsóüléseket mozgatni.Szerintem csak 2006-tól lesz ilyen.Jelenleg az üléstámla előre hajtásánál mozdul egy kicsit előre az ülőlap.Vagy Te tudsz valamit amit én nem?Szerinted hogy lehet előre-hátra csúsztatni a hátsóülést?
Nemrég megjelent az az extra, hogy a hátsó üléspadot mozgatni lehet előre-hátra, így növelhető a csomagtér mérete.
Tudtok-e olyan műhelyről, ahol esetleg utólagosan átalakítják a hátsó üléssort, hogy mozgatni lehessen? Én Szegeden próbálkoztam a Porsche szervízben (VW), de nem igazán tudtak megoldást, bár megígérték, hogy utána járnak és visszahívnak.
Persze én is csak akkor alakíttatnám át, ha elfogadható áron lenne. Azzal tisztában vagyok, hogy drágább lenne, mint a gyárilag megrendelhető.
Remélem azért az ALTEÁBAN nem olyan szar a manuális klíma , mint a Nubirában?
Apósom (ex)Mondeojában az automata klíma működött úgy, hogy megvárta a 40 oC-ot, aztán fullerővel elkezdte nyomni a tőle telhető lehető lehidegebb levegőt. Mindenki arcüreg- vagy fülgyulladást szenvedett elsőfokon. :o)
Hát igen... Mindig az új a legjobb, és az új után is jön a mégújabb. Nem rosszak ezek a módosítások, nem is bánnám, ha egyik-másik benne lenne a kocsimban.
De én pl szívesen látnék még egy modellfrissítésnél egy fixen megjelenített időórát/hőmérőt is a nagy rádió-displayen, vagy a fejlesztésekkor az utastéri műanyagok minőségérzetét lehetne fokozni, pl az ajtók oldala kaphatna egy igényesebb borítást, kárpitbetétet.
Nekem ilyen van. Semmi baja, tökéletesen használható. Azzal,hogy ki lehet kapcsolni, át lehet szellőztetni, nem büdösödik be. Nyáron ebrecen-Split útvonalon bekapcsoltam, beállítottam 24 fokra, végig ment ki/bekapcsolás nélkül.
Azért félautomata, mert be kell kapcsolni, de a hőmérsékletet utána szabályozza.
Vezettem egyik ismerős Alteáját (1.6) és egyáltalán semmi baj nincs a tekerős klímával. (Nem győztem csodálkozni, hogy a váltója milyen !!! Ha nem volna a világon DSG, ez volna a legjobb váltó...)
A Nubira klímája a gépkönyve szerint "Digitális"... :-)))
Alapban az AUTO üzemmódban használom szinte mindig,
Jómagam is így használom már 5 éve (a Leon is ilyen volt), nem is értem azokat, akiknek digitális klímájuk van és állandóan tekergetik a hőfokot fel-le. Én kétszer szoktam hozzányúlni a hőfokhoz: a klímás időszakban tavasztól-őszig 22°C-ra van állítva a fűtős időszakban pedig 21°C-ra.
Egészen addig nem értettem a tekergetős embereket, amíg a céged Daewoo Nubira autóban nem láttam az egérmozis "digitális" klímát. Ennek valóban csak a neve az. A hőmérsékletet nem a kértre előkevert langyos levegővel végzi, hanem jéghideg+tűzforró váltakozó befúvással, mint a kapcsolóüzemű tápegység. Ezért valahogy hosszú távon eleinte meggyulladsz, majd a beálló hőfok után meg hideg jön, ezért fázol. Általában azonban jól vagy...
A digit klíma nagyon kényelmes és kellemes dolog, szerintem simán megéri az árát. Alapban az AUTO üzemmódban használom szinte mindig, nagyon jól szabályozza magát, indulásokkor pedig néha jól jön a szélvédő párátlanító nyomógombja is.
A digit klíma mellett még egy érv a mechanikussal szemben az, hogy ez kétzónás, a mechanikusnál meg tudtommal csak egy, bár ennek a többzónás dolognak nem olyan nagy a jelentősége, egy autó légtere összességében kicsi.
Ami számomra lényeges különbség volt a vásárláskor: A sima klímaberendezésnél neked kell - az automata hőfoktartásnál - állítani a levegőáramlás helyét (lent-középen-fent). A digitális klíma automatikusan szabályozza ezeket, ami nagyon jó dolog, mert nyáron nem enged hideg levegőt a lábhoz, fűtés indításkor először az ablakra koncentrál, utána a lábtérre, majd a hőmérséklet beállta után nyitja csak a középkonzol fúvókáit és állítja a ventillátor erősségét.
Ami a kedvencem: az ablak párátlanítás gomb: Ha ezt benyomom, a ventilátor erőre kapcsol, levegőáramlás fel az ablakra, klíma beindul és a belső keringtetés is kikapcsol, ezek után másodpercek alatt tiszta lesz a szélvédő. Ha kész, egyszerűen AUTO gomb megnyom, erre a levegőáramlás helye és a ventilátor visszaáll optimálisra a hőfoktól függően, nem kell 3 tekerőt oda vissza bűvészkedni.
Amit nem tud a mechanikus tekerős levegőszabályozás: Egyszerre lábhoz ÉS ablakra ÉS középkonzolra adni levegőt. Ezek kizáró kapcsolatban vannak mechanikusan. Ez a dolog viszont jól jönne gyors felfűtéskor és nyári klímahasználatkor, amikor az lenne a cél, hogy a levegő mind több helyről jöjjön, elkerülve a huzathatást, amire többen érzékenyek. Gombokkal viszont természetesen kérhetsz ilyet...
Az előbbi a tekerős "mechanikus", az utóbbi a gombos automata klíma. Az automata képes mindent magától is állítani, hogy tartsa a kívánt hőmérsékletet.
Mi a különbség a "Klímaberendezés automatikus hőfokszabályzással" és az "Elektronikus klímaberendezés "Climatronic"" között? Kinézetre, funkcionalitásra...
Az én lámpám sem ázik be, de még beázhat, viszont nagy nyomású mosónál a vezető (vagyis az én ablakom :-) ) ablak felső szélénél két patakban lecsorog a víz.
Áááá... dehogy.... :)) Én elégedetlen? :) Az, hogy észreveszek dolgokat amik (szerintem) rosszak és elkezdek magamban agyalni, hogy hogyan lehetne (szerintem) jobban csinálni, az szakmai ártalom is. :)
A kocsi lekopogom, de megy, mint egy álom, semmi nem zörög benne, és úgy tűnik, a topicban az enyém az egyedüli, aminek nincs beázva a lámpája sem. Valójában én szeretem ám az autómat és abszolút nem a szerencsétlen ablaktörlő az első, ami eszembe jut róla! :)
Ez az Aegon, de persze szerintem a többiek is hasonlóak. Nekem most ők jutottak. Lehet, hogy túlaggódom, de az azért látszik, hogy könnyen elengedni nem akarnak, én viszont szeretném már ezt az ügyet letudni a nyakamból. Ma éppen az ügyvédünknek adtam ki olvasgatásra ezt az ominózis Casco-szerződést.
nekem is elozo automon ugy szunt meg a casco, hogy betelefonaltam, hogy eladtam, mit tegyek, mondtak, hogy irjam le, es mellekeljem faxon az adasvetelit, es paff, erdekmulassal megszunt azonnal. szerintem is ez a legegyszerubb megoldas.
2. Szerintem nem tudnak mit tenni, díjnemfizetéssel csókolom.
2.1. Ezután már oda nem fogsz kötni cascót, iletve a bónuszod is - ha volt- ugrott.
2.2. Bankok között van adósminősítő adatbázis, biztosítók között tudtommal nincs.
2.3. A mostani kocsimhoz vásárláskor kötöttem egy biztosítást még a szalonban, de az első csekket nem fizettem be, mert kib. drága volt az a biztosító, és találtam 2 nappal később egy jobb brókert: a biztosítás 2 csekk után díjnemfizetéssel megszűnt, semmi nem lett belőle.
3. Én mikor eladtam az előző kocsim, akkor "érdekmúlással" szűnt meg a szerződés, azon a napon. Esetleg egy ilyen trükköt? :) Hiszen miért fizetnél egy nemlétező kocsira: egy visszadátumozott kamuszerződés 2 hónappal ezelőttre?
4. Ha mégis úgy döntesz, fizeted, akkor szerintem az önrészt módosítsd a legmagasabbra, ha lehetséges, és akkor talán kevesebb kell fizetni...
Kérd ki szerintem egy másik bróker segítségét (akár telefonon), ő biztos segíteni fog abban a reményben, hogy hozzájuk kötöd be a kocsit!!
Na, egy rossz történet jön, örömmel köszönök minden ötletet vagy korábbi tapasztalatot.
Vettem a kocsit tavaly, idén pedig visszafizettem a teljes árát, le lett zárva a részletfizetés. Ezek után úgy gondoltam, a Casco-ra semmi szükség nincs, negyedéves hatvansokezer forintot jobban is el tudom költeni, mint az AE... biztosítósok öltönyzsebébe dugjam.
Szerződéskötéskor mondták, hogy 1 év minimum kell, ezt végig is fizettem, majd miután ez letelt, a következő csekket már nem fizettem be. Azt hittem, ez letudva. Karácsony előtt jött a felszólítólevél, hogy elmaradásom van. Bementem a helyi irodába, ahol azt mondták, hogy írjak egy felmondási kérelmet. Ezt gyorsan megtettem ott helyben, ők lepecsételték, és ezután el is küldték faxon a központjukba. Kérdezem, van-e több teendő, mondták nincs.
Ehhez képest ma jött egy levél a központból, miszerint a felmondást elutasítják, mert a felmondani csak a szerződés évkezdetekor lehet, és ezt azelőtt 30 napon belül írásban jelezni kell. Mást nem írtak benne, ennyi jött.
Namost utólag kiderült, ezen a határéven kb 5 héttel túlcsúsztam. 1 év plusz casco olyan 280e forint, ami nagy pénz-e vagy sem nézőpont kérdése, de kidobni a semmibe nem nagy öröm.
Meg volt adva a levél végén az ügyfélszolgálat telefonszáma. Ezt ma reggel felhívtam, végigküzdöttem magam a géphangon, jött az ügyfélszolgálatos hölgy élőben. Mondom neki, mi a helyzet, nézi a gépét, igen, igen, a határnap meg a feldmondólevél dátuma. Kérdezem, mit lehetne tenni ezzel, a szolgáltatásra nincs szükségem. Mondja, ne fizessem be a díjat, és akkor a szerződés megszűnik. Kérdezem, nem fognak ezután szerződésszegésért beperelni még nagyobb pénzre? Mondja, nem, fogok kapni még értesítést, hogy elmaradásom van, de ha nem fizetek, a szerződés megszűnik 3 hónap múlva. Az eddigiek alapján hitetlenkedve még legalább 3x megkérdeztem, hogy ez tényleg ennyi-e, beperelés, végrehajtás, stb., de udvariasan kitartott amellett, hogy ez ennyi, ne fizessek, és készen van a dolog. (Ezt oké, elmondta, de nyilván nem adta írásba...)
Namost: a szerződésben (legalább 15 sűrű, kisbetűs oldal) benne van ez a pont a felmondás bejelentéséről, amire hivatkoznak, és ami alapján felmondani nem lehet. De az is benne van, hogy "a biztosítási díj, ill. díjrészlet esedékességétől számított 30. nap elteltével a szerződés és ezzel együtt a Biztosító kockázatviselése is megszűnik, ha addig a hátralékos díjat nem fizették meg." Ez így egy külön pontja a szövegnek.
De ha ez ennyi, nem fizetek, megszűnik, akkor meg minek nem hagynak békén? Mi a különbség a felmondás és a díjnemfizetés, mint megszűnés között? Ha esetleg olvassa valaki, aki ért a joghoz (vagy van tippje, hogy hol kérhetek tanácsot), esetleg speciálisan ezekhez a szerződésekhez, nagyon köszönném, ha írna valamit.
A biztosító beperelhet-e? Ha díjnemfizetés miatt szűnik meg a szerződés, akkor rákerülök-e valami központi biztosítós feketelistára, mint rossz ügyfél, és pl "kötelező felelősségbiztosítás" terén törlesztenek, még akkor is, ha biztosítót váltanék?
És végszó. Igen, én vagyok a hülye. Elém tették a ötvenöt papírt, ezer adatlapot, meg a tizenvalahányoldalas szerződést a szalonban. De ugye mindannyian tudjuk, ezt ott nem lehet végigolvasni autóátvételkor, rakják eléd a millió papírt, koncentrálsz, próbálsz figyelni a millió adat helyességére, de a Casco-, kötelező-, banki-, stb. szerződések összesen többtucat oldalát pontról pontra elolvasni és átlátni nyilván képtelenség. Ezt ügyvédek sokasága rakja össze, akár hónapokon át trükkösen fogalmazva. De ha így is lenne, a nyomtatott szerződés akkor is tény, egy diktátum, amit elédtesznek. Átlapoztam és szóban megkérdeztem akkor biztosítós üzletkötőt, hogy foglalja össze a Casco-szerződés lényegét, de pontról pontra nem mentünk végig, az ilyen rejtett trükköket pedig öt átolvasás után is el lehetne nézni. Ezt ők cinikusan nevezhetik hibának, de a szituációban ez tudjuk, nincs benne.
Borzasztó etikátlannak érzem, hogy ilyen mértékben ráakaszkodnak a pénztárcára és közben azt merik mondani magukról, hogy "személyreszabott szolgáltatás". A jó k....a a....k legyen személyreszabott.
A pénzt ki tudom persze fizetni, segélykoncertet nem kell szerveznetek, de rettentően bosszant a dolog, ezért várnék esetleg valami tippet. A többieknek meg legyen tanulság.
a regéci várba - igaz hólánccal - 20 cm-es hóban fel tudtunk menni vele
Őszinte tiszteletem ezért, én tuti nem mertem volna nekivágni 20 centis hónak hegyre fel, hanem jött volna a "Na, gyerekek, most kiszállunk! Lehet menni túrázni, vagy beülni velem valahová egy colara." :)
Év végén voltunk kirándulni erre-arra, aztán egész jól vizsgázott az autó: a regéci várba - igaz hólánccal - 20 cm-es hóban fel tudtunk menni vele. Apropó hólánc: meglepő módon a Porsche Hungaria-nál találtam a legolcsóbbat: 7000 Ft-ért, ég még fel is lehetett tenni...:)
"-ablaktörlő kihívásokkal küszködik, pláne csöpögős időben, ekkor bő vízzel kell mosatni; ablaktörlő olyan, mint egy szőke plázacica
- feleségemnek nem tetszik :-)"
Na azt nem csodálom, hogy a nejednek nem jön be a plázacica az ablakban... :) De szegény cicát legalább akkor nem hívod be magad mellé az utastérbe, amikor nem esik az eső (nem kell törölnie!) és nincs ott a nejed sem? :) :)
G.
Ui: Ez a plázacicás kivitel már a 2007-es modellév fejlesztése...? :)
Holnap, 29-én lesz 1 hónapos a 2.0PDTDI DSG Toledo, 5500 kilóméter van mögöttem, íme az értékelésem:
pozitívumok:
- kitűnő motor és váltó
- kitűnő útfekvés
- dinamikus, kirobbanó, fürge, gyors
- fűtés, klíma
- rádió (MP3, 8 hangszóró, blútúsz)
- 4 elektromos ablak
- tolatóradar
- csomagtartó nagy
- ülések jó tartása
- automata fényszóró lekapcsolás
- gyereknek tetszik, meg nekem is :-)
negatívumok:
- kicsi, nem kivilágított kesztyűtartó
- könyöklő nem használható
- csomagtartó pereme magasan van, sűrűn szoktam nehezet bele rakni, de izomerősítőnek jó :-)
- rázós futómű
- ha nem vagyok bekötve, idegesít a hang, nem kellene folyamatosan risztania
- ablaktörlő kihívásokkal küszködik, pláne csöpögős időben, ekkor bő vízzel kell mosatni; ablaktörlő olyan, mint egy szőke plázacica
- feleségemnek nem tetszik :-)
De a menettulajdonságok minden negatívumot feledtetnek.
Egy kis hiba: ha hidegben áll, a műszerfal alól hallok egy sercegő hangot, a rádió és a klíma kijelzője halványan villogni kezd (relé hiba? érintkezési hiba?). Majd amikor a kocsi kezd bemelegedni, a sercegés és a villogás megszűnik.
Az ablaktörlő a konstrukció (egyik) gyenge pontja sajnos, a lapát a designos iránya miatt visszahúz egy vízfilmet, így rendesen rontja a kilátást. Szerencsére viszont nagy esőben ez a hátránya nem jön ki, ott rendesen töröl, szemerkélő esőben pedig csak akkor törlök, ha nagyon kell, vagy akár ablakmosóval még pluszban rá is pöccintek.
Nem optimális megoldás, elsőre én is megijedtem tőle, de azóta megszokható lett, ma már nincs vele gondom!
EGY TIPP: Első ablaktörlő már kicsit ugrál mert az állandó állástól kicsit elferdűl az egyik oldalra a gumi profil. Kalandvágyból szétszedtem(KB 5 perc a két darab és csak a végéről kell a két műanyag végzárót lepattintani, és megfordítható a gumi) ezután a már kukába való ablaktörlő szebben törölt mint mikor kihoztam a szalonból!
amit sajnálok, azt momdták, hogy minden styla.-hoz a nagyobb digit kijrlző jár
Valóban a multifunkciós kijelző a telefon kihangosítóhoz jár, bár ezzel egy csomó - nem a telefonhoz való - plusz funkciót is kapsz, pl: égő kiégésekor kiírja a pontos adatokat (Jobb első helyzetjelző hibás...).
hogy nem jár hozzá elakadásjelző háromszög, izzókészlet...ti sem kaptatok?
Nekem adták hozzá az elekadásjelzőt - ami nagyszerűen elfér a kalaptartó alsó szintjében - és gyári VW/Audi/Seat emblémás kis hengert az izzó/biztosíték készlettel.
sajnos az első 150km -t. esőben tettem meg és mindkét első fényszóró kb. az 1/3-ig bepárásodott
Nem hinném, hogy ez normális dolog lehet. Nálam nem jelentkezett ilyen, de ha lett volna, biztosan háborogtam volna a márkakereskedőnél...
"1/3-ig bepárásodott /ma a kereskedő azt mondta, hogy nem garis, van egy körlevelük, ez teljesen normális, mivel valami szellőző a lámpa v.mi:( ez baromság az álandó pára a foncsorra szerintem vizköves, mattos letapadást fog okozni hosszútávon..nektek nem volt ilyen?"
Márpedig ez a bixenonnak és a "reflektornál a xenon elé ugró +lencsének" biztos, hogy nem fog jót tenni, szerintem ne hagyd annyiba. Ha szép szóval végképp nem megy, akkor ügyvéd, Fogyasztóvédelem, stb., magyarázzák nekik a kamu szellőzőjüket. :(
Nekem (1 éves a kocsi) ilyen jelenség eddig nem tűnt fel, de ezután figyelni fogom! Lehet, hogy csak az újabb szériák típushibája ez a beázás? Vagy csak nekem van mázlim eddig?
Csak 1 hirtelen csináldmagad-tipp, lehet, nem is jó... Szilikonos tömítőpisztolyos megoldás, mint fürdőszobai szigeteléseknél csíkban húzva? Körbehúzni vele a motortérben a lámpatest hátsó műanyag "ajtajának" az illesztését?
"elakadásjelző háromszög, izzókészlet...ti sem kaptatok?"
Én kaptam a kocsihoz ilyeneket. Lehet, hogy külön fizetni kellett érte valamit, de benne volt. De ha már így jártál, visszakérdezek! Az alufelnihez (már ha az van a gépeden...) kaptál kerékőr csavart, vagy Tőled azt is lespórolták? Mert akkor még 1 érv, hogy visszamenj reklamálni.
amit sajnálok, azt momdták, hogy minden styla.-hoz a nagyobb digit kijrlző jár
Az enyém is stylance, de nincs középen ajtónyitós mozi. Amikor vettem, DSG-t, blútúsz telefonos cuccot sajnos még nem lehetett rendelni. Nekem is jobban tetszene a nagyobb kijelző, talán valami setup funkció is futhat rajta (korábban aas tett be fotókat erről), és biztos a fed.comp is áttekinthetőbb nagyobb displayen, de összességében elviselhető a hiánya. Ha meg 150 körül nyomja az ember, úgysem szerencsés a műszerfallal hosszasan játszani. :)
tegnap elhoztam az autót P-s rendszámmal, leírom a tapasztalataimat:
sajnos az első 150km -t. esőben tettem meg és mindkét első fényszóró kb. az 1/3-ig bepárásodott /ma a kereskedő azt mondta, hogy nem garis, van egy körlevelük, ez teljesen normális, mivel valami szellőző a lámpa v.mi:( ez baromság az álandó pára a foncsorra szerintem vizköves, mattos letapadást fog okozni hosszútávon..nektek nem volt ilyen?
A komfort zárást kikapcsoltattam, az ablakfelhúzás funkció 3mp nyomásra működik, sőt ismételt 3mp nél lehúzza az összes ablakot.:) ? ez mi? sajna azt mondják a 2x i gombos nyitás az ablak felhúzás miatt marad
:(
szépen jött az m7-en, max 3000-ig forgatva is 150km/h körül ment 7,6-s fogyaszttással...
viszont érdekes, hogy nem jár hozzá elakadásjelző háromszög, izzókészlet...ti sem kaptatok?
erős dinamikus a bixenon nagyon jó, reflektornál a xenon elé ugrik egy +lencse, és még az oldalsó refik is bevilágítanak .. nagyon jó látni vele, még teljesen vizes uton is..
ajtonyitáskor is felkapcsolja a lámpát mint egy c4 világít a slusszkulcsról..:)
amit sajnálok, azt momdták, hogy minden styla.-hoz a nagyobb digit kijrlző jár amelyiken az ajtónyitásokat is látni...nos ez kicsi kijelzővel jött:( nem tudom mért:(
Magyarán önszántadból a mostani eszeddel nem vennéd?
Önszántamból vettem!
De azóta az már nem tetszik, hogy nem látszik rajta, hogy rendesen 6m fölött volt az ára. A hasonló kinézetű Toledo és különösen a Leon nagyon bosszant. Mintha mittomén a Renault egyszerre Megane kinézetű Lagunát gyárt, vagy a VW-nél Passat címen szimpla Golfot kezdenek nyomatni. Ki veszi komolyan? Ez szerintem sokat árt a kocsi megítélésének. Az ára rendesen középkategóriás, a presztízsét meg erőszakkal lenyomták az alsó középkategóriába, és ne legyen igazam, de félek, a lassan esedékes új Ibiza is tökugyanilyen lesz, akkor meg máris lent vagyunk a kisautók között.
Nem vagy unalmas, nekem is elég ez a teljesítmény, és nem tudom mi miatt (DSG váltó?), de én nem nagyon érzek turbo lyukat, pedig igyekeztem odafigyelni. Mikor elérkeztem a 2000km-hez (bejáratás vége felé), gondoltam, hogy kipróbálom az "S" fokozatot. Háááát, abban aztán lehet előzgetni , de biztos fogyaszt is rendesen! Nem mintha a "D"-ben nem menne rendesen...
Nekem is a SEAT kerseskedő adta a számlát és ők is építették be, de nem láttam olyan papírt a SEAT-tól, hogy ezzel a módosítással elvész e a garancia vagy nem.
Na, éppen ezért kezdenék náluk. Amúgy adott esetben a dilemma megfejtésével nem én, hanem az ügyvédünk foglalkozna. Laikusként úgy gondolom logikusnak, hogy a Seat nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne a P-Boxhoz.
De a kérdés abszolút teoretikus szerencsére, a kocsinak nincs baja, az pedig kb máris látszik, hogy nem nálam fog túlzottan megöregedni. Olyan 70e km körül majd át fog alakulni Passat-tá, Audi A4-é, S60 Volvo-vá, vagy ami akkor éppen tetszeni fog. Seatot többet nem fogok venni, egyre kevésbé tetszik a presztizsmentesítő modellpolitikájuk. Tul.képpen most sem akartam, a Honda Accordommal meg voltam elégedve, csak a cégnél alakult egy nagyon kedvező lehetőség, és tetszett az akkor még egyedinek hitt Altea.
Nekem is a SEAT kerseskedő adta a számlát és ők is építették be, de nem láttam olyan papírt a SEAT-tól, hogy ezzel a módosítással elvész e a garancia vagy nem.
A www.pbox.cc szerint
"3 év garancia a STEINBAUER P-Box-ra. STEINBAUER Tuning Technologies Austria GmbH vállalja a garanciát - személyautók esetében- a motoron, sebességváltón és a hajtásláncon fellépõ olyan károkért, melyeket bizonyítottan a STEINBAUER P-Box termék okozott.
Nem tartoznak bele az esetleges pótgaranciák vagy mobilitási garanciák. A garancia nem érinti a gépjármû összes olyan elemét, amelyek a teljesítménynöveléssel nem állnak összefüggésben.
Kivétel: STEINBAUER P-Box tovább növelt verzióit, csak az ügyfél kérésére szállítjuk. Ebben az esetben a STEINBAUER Tuning Technologies Austria GmbH a motorban, sebességváltóban és a hatjásláncon keletkezett károkért nem vállal garanciát.
A STEINBAUER P-Box-ra helyes beépítés és szakszerû használat esetén három éves cseregaranciát biztosítunk."
"... a P-BOX gyártója de ha valamilyen motor vagy sebváltó problémája van valakinek az a SEAT át fogja irányítani a gyártóhoz és lehet vele egyezkedni a költségekről."
Azért teljesen csak nem háríthatják át a dolgot, főként mivel ők maguk szerelték be a cuccot. Én szerződéses kapcsolatban csak a Seat kereskedővel vagyok, mert pl ők adták a számlát is. Ráadásul a saját szórólapjaikon ígérték a gyári garancia megtartását is.
Innentől kezdve ha valami gondjuk van egymással, azt maguk között intézzék el. Ha meg perelni kellene ne adj Isten, én a Seatot perelném, és ők ha akarják perelhetik tovább a beszállítójukat, de ez már az ő dolguk.
Kb olyan ez, mintha a márkaszerviz továbbpasszolná a befecskendezős problémámat a Bosch-nak, az meg tovább a hibás chipet gyártó tajvani, kínai, stb. cég felé, aki viszont javasolná, hogy polgári peres úton küzdjek volt alkalmazottuk, a régóta iszogató Wang Chong Ho ellen, akinek notórius hanyagsága eredményezte a rossz alkatrészt.
Ha a Seat bevállalta sajátnak a P-Boxot, akkor ne mutogasson senkire. Szerintem.
A tuning témára visszatérve elméletileg a DSG-nél a max myomatek 350 Nm amit elvisel és ezt a valtót vezérlő ECU nem engedi efölé az érték fölé. Legalábbis ezt írták a tudorok a különböző fórunokon. Ez azt is jelenti, hogy a P-BOX-nál a 380Nm elméleti DSG váltó esetében. Na nem mintha nem menne brutálisan így is.
Nekem DSG-s alteám van P-BOX-al és nem érzem, hogy a turbólyuk valami borzalmas lenne, benzines turbós autokon jobban éreztem. Az is biztos, hogy amikor egy mauális váltóval szerelt 2.0PDTDI Alteát "tesztvezettem", ott nagyon érződött 1-2-ben, hogy nincs erő a gépezetben 2.000 alatt. Egyszerűen nem ment ahhoz képest, hogy mit produkált 2.000 fölött.
A P-BOX nem vesztem el a garanciához annyit, hogy ha figyelemsen elolvassa valaki a P-BOX leírását, akkor nyivánvaló, hogy nem SEAT álltal támogatott garanciáról van szó hanem, hogy a P-BOX gyártója átvállalja a motor és a sebváltó garanciáját.
Nem tdom mekkora cég a P-BOX gyártója de ha valamilyen motor vagy sebváltó problémája van valakinek az a SEAT át fogja irányítani a gyártóhoz és lehet vele egyezkedni a költségekről.
Szerintem.
De ha van valakinek SEAT kereskedő ismerőse, esetleg elárulhatná az illető nekünk a tutit.
Oszinten nem tudom, hogy forditsam a kotelezo 15000 km-es ellenorzest: olajszuro es olajcsere, elllenorzik a motort, lampakat, stb. Ezt a gyarto irja elo.
Oszinten nem tudom, hogy forditsam a kotelezo 15000 km-es ellenorzest: olajszuro es olajcsere, elllenorzik a motort, lampakat, stb. Ezt a gyarto irja elo. Van meg egy torveny altal eloirt ellenorzes amit ket evente kell megcsinalni.
Hozzájuk vittem az akkor még csont széria hibátlanul működő autómat. Megírták rá a chipet. Fékpadi mérés szerint lett a 110 lóból 136. Gödöllőn ennél 10 lóval többet kihoznak a kocsiból gond nélkül. De ez lett volna a kissebb baj. Az autó azzal a chippel kurvára melegedett, a fékpadon azon nyomban átégették a hengerfejtömítését.
Később vittem el az autómat komolyabb tuningra Krézihez. Mielőtt Krézi hozzákezdett mért rajta egy turbónyomást ami chipes létére annyira alacsony volt, hogy elsőre azt lehetett hinni róla, hogy nem is chipes az autó. Amikor elkészült vele, akkor a chipes computer lépten nyomon nyomástiltott.
Amikor hívtam őket a problémámmal akkor közölték, hogy szívesen módosítanak kedvezményes áron -10% azon a chipen amit ők írtak meg szarra!
Utána máshol írattam rá egy másik chipet, és láss csodát, jobban ment az autó, többel tölt azóta a turbó, nem tilt le a computer és mégsem melegszik a gép.
Érdekes amit mondasz. Úgyértve, hogy az ATC-t hanyagoljam... Nekem eddig egy 1.6 benyás, és egy 2.8 Turbo Dízelt chippeltek. Eddig nem volt gondom velük.
Van valami rossz tapasztalat? Miben rosszabb, mint az általad említettek? Vagy ezek miben jobbak, mint az ATC?
Egy gyári autó készítésénél bőven hagynak tartalékokat a motorban. Ennek egyik oka, hogy a gyárból kijövő autónak a károsanyagkibocsátásának makulátlannak kell lennie. A másik ok az, hogy bármilyen pocsék minőségű gázolajjal probléma nélkül kell tudnia működni. A tuning beavatkozások azon része amik a motor hatásfokát növelik nem járnak élettartam csökkenésével. Ilyen lehet pl a szívó és a kipufogó rendszer optimalizása. Ezek akár csökkenthetik is a motor hőterhelését, növelhetik az élettartamát. Az egy másik dolog, hogy ennek a károsanyagkibocsátás fogja látni kárát.
Egy komolyabb intercooler beépítése az egyszerre kíméli a motort és csökkenti a károsanyag kibocsátást.
Nyilván ha átesik az ember a ló túloldalára, az már okozhat problémákat pláne ha megfeledkeznek az igénybevett alkatrészek megerősítéséről.
Egy P-Box ráadásul nem is eszi meg a garit, meg nem is olyan durva beavatkozás
Ezzel olyan mértékben egyetértek/bízok benne, hogy P-box nekem is van a kocsiban. De én itt ezzel meg is húztam magamnak az ésszerűség vonalát.
A lentebbi hozzászólásokban viszont elhangzottak elég vad számok, ha jól emlékszem, 300Le, 600Nm kocsi, máshol 60% teljesítménynövekedés és hasonlók. Ezek a nagy paraméterek nyilván csakis az élettartam rovására jöhetnek létre, az "energiamegmaradás törvénye" valamilyen szinten itt is érvényes, ha valahol hozzáadsz, akkor az máshol minusz.
A P-Boxot le lehet fikázni (jóval lentebb ezt már tették is meg), hogy az semmi, viszont éppen azért kevesebb a teljesítményugrás, mert ez még gyári garanciával vállaltan benne van a mechanika biztonságos tűréshatárában.
Biztos vagyok benne, hogyha ez a biztos további teljesítménytartomány nagyobb lenne, akkor a Seat, ha már belekezdett, maga hozott volna ki erőteljesebb P-Boxot, vagy lenne több kategóriafokozata.
Hát ez aztán tényleg mérlegelendő ajánlat... :) Van pozitívum is, negatívum is, lehet rajta hezitálni hosszasan... Végülis egy kuplung, egy turbó meg a garancia nem is olyan nagy áldozat, ha van egy jó hetünk! :))
Azért ez elég szélsőséges eset. Egy P-Box ráadásul nem is eszi meg a garit, meg nem is olyan durva beavatkozás. Arról nem is beszélve, hogy még a full chip se egy különösebb hazárdjáték, ahogy RÁki is írta: sokkal, de sokkal több a poz. visszajelzés róluk.
"Ami pozitívum: csökkent a fogyasztás (pláne autópályán), méghozzá olyan 0,7-0,8 literrel/100km, valamint gyorsabb, dinamikusabb, erősebb lett.
Negatívum: kinyírta a turbót, kuplungtárcsát, és megmaradt a turbólyuk."
Hát ez aztán tényleg mérlegelendő ajánlat... :) Van pozitívum is, negatívum is, lehet rajta hezitálni hosszasan... Végülis egy kuplung, egy turbó meg a garancia nem is olyan nagy áldozat, ha van egy jó hetünk! :))
SŐT! A fogyasztás átmenetileg drámaian javul, egészen 0.0 L/100km-re, amíg a kocsi a szervizben áll és várja a feltehetően méregdrága alkatrészeket.
Most Toledo-m van 2.0PDTDi DSG motorral és váltóval, de megfogadtam, hogy nem fogom chippelni
Lehet, én kicsit unalmas vagyok már, de nekem éppen elegendő a mostani 140LE/320Nm még D fokozatban is, ha élvezkedni akarok, akokr meg Sport fokozatban. Én már csak ilyen csekély igényű vagyok...
"A Megalarm-nál csináltattam, 2.0HDI 90 lovas motort programoztak át szervízcsatlakozón keresztül"
Rossz volt a kiindulási alap amihez hozzányúltak. A turbólyukad azért nem csökkent jelentősen, mert annak tudtommal (bár ebben nem vagyok biztos) nem változó geometriás a turbója. A kuplungodat pontosan emiatt nyírta ki mert hirtelen jött meg az autó ereje.
A turbó meg a barátom csont széria 1,6 HDI-éről is leesett pillanatok alatt.
HDI-t nem szabad tuningolni, mert nem bírja.
A VAG motorjai viszont remek alapok, rengeteget kibírnak, bár 2,0 terén még nem sok a tapasztalat.
Most Toledo-m van 2.0PDTDi DSG motorral és váltóval, de megfogadtam, hogy nem fogom chippelni a negatív tapasztalatok miatt, még a "gyári" P-Box-ot sem akarom látni! Egyébként a Seat kereskedő, aki eladta nekem a Toledo-t azt mondta, hogy bele lehet tenni a P-Box-ot, de a DSG váltó miatt nem javasolja.
Bevallom, nem tudom. Kérdezgettem a kereskedőt én is. Néztem a neten is, ahogy láttam, külön chip program van a DSG-s verdákhoz.
Én vezettem Leont egymás után P-Boxost is meg nélküle is, és az a véleményem, hogy na, az az, ami NEM csökkenti jelentősen a turbólyukat. Lényegében megmarad a karakterisztika (a görbe alakja**), csak kicsit tolódik el (terjed ki): azaz lehelletnyit előbb ébred és ténylegesen jobban húz, meg icipicit tovább is, de ez messze nem az, amiről RÁki beszélt, hogy egy chippel simán lefedjük a turbólyukat, és jóval előbb kap sok kaját, és máris megy, mint disznaj.
**: kaptam valami P-Box marketinges prosit, abból is teljesen ez volt leolvasható