Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
nagyon csinos ez a mohás rész! kérünk paramétereket (tszf, tájolás stb.). én tegnap éjjelig csiperkét konzerváltam, ma nem megyek sehova, az tuttifrutti.
"júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben ligetes, füves helyen növő"
Én nem is nagyon látom itt ezt a fajt. Majd figyelek... :)
Ellenberger: többször éltem meg olyan vargánya dömpinget, amikor csak és kizárólag vargánya nőtt. Más semmi, se ehető, se jelző, se mérgező, se semmi. Másféle tinórú se. Boletus alkatú se.
Főleg így az elején. Most éppen azért parázok, hogy túl sokféle tinóru indult be, ami nem vargánya. Nem így szokta itt mifelénk.
Egy idősebb gombász kolléga a "vargánya anyjaként" említette a kajsza lisztgombát még kezdő koromban. Mutatta is az út szélén. Pont a kedvenc lucos helyemen. Akkortól járunk mi is oda.
Helyszíni fogyasztás. Az egyik a csigák által, a másik általam. Lett volna még rakat pilóca, meg némi galambica, menthető állapotban. Szerdán kinézek újra, akkor valószínűleg már lesznek öregek is, de kb. arra számolok "dömpinggel".
Lejött az elmúlt félórában még 3.5 mm eső. Erdő alját nemigen éri már el, de jó ez, ide még bármennyi is jöhetne.
El is felejtettem mondani.
Rozsdásszárú fülőke van nagy csoportokban, amit Alchemist_Anonymous hiányolt.
Ami ritkaság, hogy még mindig a barna csészegomba (vagy valamelyik sógora) uralja nagy foltokban a terepet.
Egy nedves helyen most kistányérnyi csészékbe botlottam. Egyiket felemeltem és egy pillanatra Omega koncerten éreztem magam a múlt évezredben, mert fehér felhőbe kerültem, be is lélegeztem óvatlanul a spórafüstöt. Nem esett jól. :)
Teljesen átérzem... 2003-ban az akkor egyetlen cskg-s lelőhelyünk járt így. Hatalmas, göcsörtös vadcseresznyés némi tölggyel vegyítve. Ment a levesbe. Természetvédelmileg kb. jelentéktelen. Úgy értem: ott nem volt császárgomba, védett ez-az, inkább csak eszmeileg kár érte. Azt biztos, hogy sokra nem mentek a faanyaggal. Valószínűleg nem is ez volt a cél, hanem hogy használható erdőt hozzanak létre a helyén - elég gyenge eredménnyel mindeddig.
Mindenkinek köszönöm a tippeket. Én is gondolkodtam a vasárnapon, de ma úgy elhavaztak munkával, hogy kb. szerdáig felejtős lesz. Talán addigra be is indul, meguntam már a reményteli várakozást, 20-án, 21-én, 25-én néztem különféle terepeket, (VH, Börzsöny) de gomba csak réten volt. Gyanús, hogy teljesen üres az erdő, a vargánya előtt pár nappal általában meg szoktak jelenni a mindenféle kisebb bizgentyűk, pl. rozsdásszárú fülőke. Nedvesség amúgy van, előbb-utóbb beindul ez (Bár nem tartom kizártnak, hogy idén inkább róka lesz sok, 2019-ben volt hasonló szezonkezdet, akkor is hetente 1-2-szer feljárogattam a Börzsönybe és először tök üres volt, aztán tele volt fülőkével, és csak harmadjára, június legelején jelent meg rengeteg róka, vargánya jóval kevesebb).
részvétem, igyunk egyet virtuálisan, én is teljesen magam alatt vagyok :(
MINDIG volt vargánya ezen a két - nem is olyan kicsi - folton, pár darab akkor is, amikor semmi nem volt a vh-ban, jó évben meg háromszor-négyszer szedtem róla szezonkezdésnél. meleg, szűrt fényes, ritkás gyertyános-tölgyes volt eddig, így is hamar száradt, miközben domborzatilag vízgyűjtő rész. így, hogy még kiritkították, érzésre már túl száraz lesz. mondjuk örülhetek, hogy nem tarra vágták. :(
Nagyon elszomorodtam. Gyerek korom óta gombászok ott. Ez sok évtized. Végig fogják vágni a területet. Értelmetlenül. Tűzifának. Egy abszolút értéktelen terület erdőgazdasági szempontból. Meleg, száraz, alig nőnek benne a fák, rossz minőségben, vékony talaj, köves, lassan nő benne minden, kivéve a gombát. Újra erdősülésre reménytelen.
Nyár elején mindig az volt az első területem. Nyár közepén a császár, időnként róka. Szezon végén a tuskó.
A kis bozótok szépen takarták a talajt, táplálták a gombát. Miattuk nem szaladt le a víz és az avartakaró.
1,999 kg NSCS és MCS lett, ez utóbbi egy akkora boszorkánykörből, hogy csak lestem. nem léptem le, de egy jó 20 méter biztos volt. a pikkelyest csak fotóztam, mert hatalmas és gyönyörű volt.
"De holnap elmegyek oda, ahol egy éve pontosan ekkor szedtem. (nem lesz)"
Megígértem tegnap, ma megtettem.
Ez másfél kilométer csak oda. Máskor ez egy óra, most 3,5 óra sántikálás volt. Botra támaszkodva. Át kellett mennem egy hegy túloldalára, ahol meleg csertölgyes van, vegyes gyertyános/bükkös bozótokkal, összezáró lombozattal. Elvileg, mióta az eszemet tudom.
Kissé csalódtam, mert ugyanúgy kiszálalták, ahogy Tharkus mondja. Annak a helynek vége. Legfájóbb a bozótosok kitisztítása, azt miért kellett? Csupasz, száraz talaj maradt. Mondanám: nyári vargánya, sárga róka, tuskógomba és-és-és császárgomba élőhely volt az egész oldal.
Igazság szerint folyamatban van még a terület gyilkosság, a terület vége felé még van egy érintetlen szakasz. Ahhoz érve mindjárt találtam 5 db kitűnő állapotú pirulógalócát. És még egy valamit, amiért mentem. Galócát nem hoztam el, én nem szeretem.
Gyűjtöttem egy kevés mintát, főleg oda és vissza úton. Lásd kép.
Csoportkép egyelőre, aztán majd részleteiben.
Tömegesen semmiből sincs, csak a mérgezőekből, rossz ízűekből! Nem ismétlődnek a területen, csak úgy felbukkannak. Nem az van, amit vártam, kell még ide idő. Tavaly ott kifejlett nagy vargányák voltak május 26-dikán.
Sokat valóban nem szabad várni. Amúgy én azt figyeltem meg, hogy a kukacos(nak vélt) pezsgősdugókkal, főleg nyár elején, érdemes várni, hogy megnőjenek 8-10 centisre. A lényeg, hogy nagyobbra, de ne öregre. Ugyanis ezeknél sokszor elég kivágni a tönk feletti részt, amennyiben teljesen állati fehérje nélküliségre vágyik az ember. Pezsgősdugó állapotban meg gyakorlatilag egy kevéske perem az, ami hibátlan (sokszor). A magyarázat talán az lehet, hogy a kalap gyorsabban nő, mint ahogy a kukacok terjednek a pereme felé. Nyilván más a helyzet, amikor annyira szétrágják a csigák, férgek a tönköt, hogy a gomba megáll a növésben...
Az első nap már bármelyik nap lehet. Amit ma még nem lát meg, az holnap már lehet "pezsgősdugó". És sokat várni sem érdemes vele, mert már ez a méret is gyakran kukacos.
Szerintem a kolléga csak az első napra volt kíváncsi, hogyan szinkronizáljon rá. Onnantól ha az megvan, vagy a környéke, akkor persze naponta, kétnaponta lehet menni nyugodtan. Amennyiben nem csak egy szüttyögős termőhullám kezdődik. (Most szerintem "rendes" várható sok helyen.)
Nyáron reggel-este szedtük ugyanazt a területet. És a reggeli műszak után a délutáni is talált szépen. De most is, ami ma eléri a pezsgősdugó méretet, az három nap múlva elmászik.
én is kinéztem ma a legmelegebb, nagyon nyári vargányás helyemre (vargányabolt #1 a beszédes neve). kedvenc legjobb barátom, a "pilisi parkerdő - parkerdő az emberért" kíméletesen kiszálalta az egész területet, vége van. azért elsiratandó végigjártam, egy pilócát láttam, arrébb egy galambot, meg egy csomó mittoménmilyen gombát (nagy méretű, szürkés-barnás szálas kalap, fehér lemez), aztán ennyi.
Tegnap megnéztem a Börzsönyt. Réteken még van nagyspórás, kb. 40%-a használható. Erdőben (alacsonyan fekvő tölgyesek/cseresek déli oldalakon) totál üresség, 10 km alatt 1 db pirulót, 1 kukacos csiperkét és 2-3 korhadékbontó tufát találtam. Egy bevált korai vargányás helyem is tök üres. Ha egy ismert vargányás helyen semmilyen gomba nincs (kezdemények se), kb. hány nap után lenne érdemes újra megnézni?
Tegnap megfutottam a bevált útvonalamat, és szinte semmi gombát nem láttam, gyökérkapcsoltat egyáltalán. Nem volt az a nagy sár sem, amire számítottam. A napok óta fújó erős szél megtette hatását. A hegyekből egy vörösbarna találatot láttam facen.
Azonban, írtam is, múlékony gallérja volt. Fiatal példányon nagyon szép szoknyás. Utána sötét spórával színezett vonalként marad. Tehát a rétgomba is jó tipp, mert van köztük ilyen, csak nem pont a 'sárga'. Tönk üregre már nem emlékszem.
én is csak nyugodt akarok lenni, hogy nem hagyom ott a hétvégi sáskajárásnak a gonbát. amúgy jó ez a lassú melegedés, az erdőben nagyon nincs kánikula, így remélhetőleg picit elnyúlik már az eleje is.
mi egy picit besokalltunk most, volt egy jó három nap mszg és három nap nscs zabálás. ma szünetet tartottam. holnap azért kinézek egy háztáji vargányásba, aztán, ha semmit sem találok, lehet, hogy megyek mégegy kört a réten, kutyaharapás szőrivel jeligére.
Begyúrtam a tésztát + adjusztálom a kemencét, hogy holnap este gombás pizza csigákat süssek a szombati gombászáshoz. Tudod... igyunk, mielőtt inni megyünk. :)
Ma megint láttam ugyanazt a két "hölgyet", kosárkával, gombázó bottal, ugyanott menni az erdő felé, mint múlt pénteken. Az a baj, visszafelé nem látom őket soha jönni.
Egyébként én is ismerek a Bükkben olyan helyet ahol szokott lenni korai vargánya, de eddig max 4-5 darabot ha találtam ilyenkor. Szóval nem nehéz ebben az időszakban olyanba se belefutni, hogy valaki talál, te meg már egyet se.
Termeszetesen, igy van ahogy irod, sot ennel vadabb konteok is vannak erre (hisz pl. nagyreszt eladasra szedi es tudja, hogy rovidesen lesz). Kutyaval setalni kell, igy tokmind1 ki mit ir ki. Ami erdekes, hogy ma ugyanazon erdoben egy darab sem volt. Vagy leszedtek vagy nem tudom.
Azért azt is vedd hozzá, hogy a faluból ha többen is benn vannak pl. Facebook-on egy csoportban, az egyik gyerek meg menőzni akar, akkor betesz egy képet tavalyról, hogy ő már szedi. Meg is van amit akar, egyből el van könyvelve, hogy milyen nagy gyerek. Te meg keresed potyára a gombát.
Akkor valószínűleg valami nagyon szerencsés helyről lehet szó. Nemcsak, hogy sok dimenziós, hanem ennek a sok változónak eléggé egy irányba is kell(ett) mutatnia.
Az én helyeimen is jellemzően 18-19-től ugrott meg a hőmérséklet, nem túl meglepő módon semmi eredménye eddig. Kissé mosolyogtató volt látni pár populáris helyen az autók habzó sokaságát vasárnap. 3 nap után nem tudom, mit vártak. Ennyien mennének az első pár darab bébire? Max. addig nőhettek volna. A mostani hétvégére is csak elszórt példányokat várok. Egy hét múlva fog beindulni szerintem. De ez már végképp spekuláció. :)
Ahogy a kollega mondja itt is 19 volt az elso meleg nap. Ugyanakkor egy fensikon lehet, hogy ennyivel jobb lehet lokalisan a homerseklet? Nem ertek hozza, de laikuskent magasabban van, hidegebb van okolszabalyt hamarabb elhinnem. Ezert is kerdeztem, hogy feljebb, lejebb kellett volna kereseni?
A Bükkben hogyan alakult az elmúlt két hét hőmérséklete? Szerintem sok helyen azért nem jött elő a varesz - ahol papírforma szerint legelőször kellene - mert egyszerűen a folyamatos esőktől túl hideg volt nekik, hetekig.
En is szeretnek tanulni belole. Mit tudtal meg ebbol az infobol? Borsod azert egesz nagy, tehat magassagi adatot nem nagyon tudtal kinyerni belole. Mar szombaton volt hir (face), hogy a bukkben szedik a vargyanyat, de ahol en kerestem nem volt. Ez volt az elso eredmenyes nap. Feljebb lejjebb kellett volna keresnem?
Ami engem is meglepett, hogy semmi mas. A reten semmi par nscs-n kivul, de alig jonnek ki es szetmalnak a kukactol.
mivel mezon, jellemzoen bazisallomasoktol tavol volt, ezert haromszogelve is csak kozelito pontot kapsz. nemileg pontosit rajta a slot timeshift, hogy beleferjen a megfelelo idoresbe.
így van. és van is benne ráció. a kavicsteraszokat egyébként a tavalyi aszály is már-már veszélyeztette, mert ha kiszáradnak és kipusztulnak az ott élő baktériumok, szintén annyi az egésznek (ex-vízügyes ismerősöm mondta, remélem jól értettem).
ma tettünk egy tiszteletkört az egyik méltán kedvelt, meleg, ligetes tölgyesben, 250 méteren kb.
röviden: még semmi.
bővebben: inkább elmentünk nscs-zni, de a séta azért tanulságos volt, például életemben először láttam pecsétviasz gombát, meg szembejött a legmelegebb részen egy selyemgomba, amiből ráolvasással megállapítottam, hogy egy hét múlva nézem majd meg a helyet újra. ja, és majdnem ráléptem egy iszonyú kis cukiság.. kis csíkosra.. (megijedt, arrébb szaladt 10-20 métert, majd földbe gyökerezett a lába. a fotóhoz nem volt "kedvem" közelebb menni hozzá... :))
Nézd át a Gyromitra, Helvella nemzetségeket, azok között vannak "nyeles" fajok is. De számításba jöhet még egy-két rokon nemzetség, sőt csészegombák is.
Borsodban mar indul a varganya szezon. Tizenpar darab lett ma, kicsik es csigaragtak, de lett. Mondjuk itt gyorsnak kell lenni, mert a soklabuakkal kell versenyezni. :)
A hely koordináta végül is úgy állapítható meg, hogy valaki hozzáfér 'hal40' telefonjának hely adataihoz, például a szolgáltató részéről.
Mert az idő adat itt van előttünk, bárki láthassa. Amennyiben pontos a telefon órája.
Összekapcsolható a telefon helye az idővel, és meg is van a hely. Már csak titoksértést kell elkövetni a szolgáltató részéről, vagy kikérjük bírósági úton, hol járt 'hal40' telefonja pont akkor. ;)
Itt tegnap este lejött még 15 mm. Ide kellett még nagyon.
"Pipál" a Kékes. Ahogy errefelé szoktuk mondani.
Viszont visszaveti a hőmérsékletet.
Helyzet: barna(?) csészegomba kirívóan nagy mennyiségben, friss sárga galóca, kertből erdőbe kidobott magas fenyőkorhadékon lila pereszke. Hideget jeleznek, de itt ez oké, minden időben van. (sétáltam bicegtem 5-600 métert)
Barna? Nem vittem mikroszkópot, meg úgyse értek hozzá. :)
Azt nem akarták, hogy tömeges betelepülés történjen a szigetre.
Ha elszennyeződnek az ottani partiszűrésű kutak, ill. az a kavicsterasz amibe fúrták őket, akkor annyi a főváros ellátásának.
Az ottani kutak vizét nem kell tisztítani, ha ezt ki kell váltani felszíni vízkivétellel a Dunából és azt technológiával tisztítani, akkor rezsivédelem ide, vagy oda brutálisan meg kéne emelni a díjakat.
Annak idején, az M0 északi szakasz tervezésekor a Fővárosi Vízművek vétózta meg, hogy a Megyeri hídról lehessen lehajtó a Szentendrei szigetre, hivatkozva a parti szűrésű kutak védőövezetére.
Egyszerű eszközökkel az látszik, hogy milyen okostelefonnal készítetted, és pontosan mikor, plusz felesleges adatok. A hely koordinátái alapból nem jelennek meg itt nekem.
Ha ide töltöd fel, szerintem a forum szoftver is alakítgat a képen.
Ha a helyinfó benne van egyáltalán a fájlban, akkor talán másik okostelóra küldve látszik. Vagy binárisan kell belemászni a fájlba. Ehhez már nem értek annyira.
Én is úgy pakolom fel mindenhová a képeimet, hogy minden adatot törlök belőle, ami a készítés körülményeire utal.
(esetleg a fotós blogon/fórumon van értelme a többiekkel közölni a finomságokat)
gratula! itt a "mi" rétünkön ilyen mennyiségeket nem lehetett szedni egyikből sem. most megy át egy hidegfront, szerintem még lesz folytatása az nscs-nek.
Szép kosarak, gratula! Én tavaly ősszel találkoztam egy ilyen mszg körrel, szabályos, 1.5 m átmérőjűvel. Szerintem most is kipattant, de egész biztosan nyüves. Nekem az a tapasztalatom, hogy miután egyszer eltűnik, majd jön egy eső, és újra előjön, na, akkor érdemes szedni. Összmennyiségben (még a mezőn) valószínűleg kevesebb lesz kicsivel, de a pulton történő feldolgozás sokkal hatékonyabb és jobb kihozatalú lesz.
Kánikula? Annyira azért nem vészes. Sőt, országosan változékony időre lehet számítani a héten.
Én ilyen szegfűgomba folyás még nem láttam. Szét voltak már ázva, meg nyüvesek is voltak. Ez kb annak a folyásnak a fele a két képen:
NSCS is jön még, bár erősen gyűjtik a nyomok szerint. Én csak 11 tájban értem ki.
1,5-2 órát rossz irányban tekeregtem, inkább felderítés jelleggel ment, aztán szagot fogtam ;)
szortírozás után:
Ez az utóbbi egyébként melyik faj? Én nem jutok vele dűlőre... szedem régóta, de nem ismerem pontosan. átlag kalap olyan 10 cm, de vannak 15+-osak is. Hagytam ott elöregedett 20 -asat is.
Itt egy másik kép is. Nem sima a kalapja. Mezeinek , szikinek nagy. Jó tömör.
Egy részük így végezte, többit még fel kellene dolgoznom...
Szegfű ott a végét járja. A tocsogós részeken nem tudott kijönni, a hétvégéhez képest nem sok fiatalt találtam. Kukacos nagy részük. Másik nagy részük elázott, többnapos. Ennek van közös halmaza.
Csiperke boszorkánykörök szerintem még indulhatnak. Bár nem tudom, ez a kánikula milyen hatással lesz rájuk.
Vannak Exif adatok az eredeti képben (legalábbis a képben, amire egy ilyesmire utaló attribútum hivatkozik), de nincs köztük a koordináta. Vagy nincs bekapcsolva a készülékben ennek mentése, vagy a fórum posztprocesszálja feltöltést követően, és így menti el "eredetiként". Ki lehetne próbálni, de én mindig Exif-mentesítem a képeket.
Az egyetlen gomba, amit találtunk. Kérdés Homerhez vagy bárki máshoz, aki ért a témához, hogy ebből a fényképből ki tudjátok szedni a készítés koordinátáit? Ha sikerül, a válasz jöhet ide is, nem titkos a helyszín. Köszi.
az elmúlt pár nap alatt felfedeztem hat-nyolc boszorkánykört, ma össze is jött egy ebédnyi (kakukkfüves-tejszínes nasspórásos csirkemell). kb. a fele volt kukacos, még a kíméletlenül elvitt gyerekeknek is.
ja, hát persze, tele vagyunk ilyen szennyező volt katonai/gyári/ilyen-olyan dolgokkal. nem tudtam, hogy ilyen fasizmus van a vízműnél a szigeten, durva.
Mondjuk ebben a vízbázisféltésben az a jó, hogy Szentendrén meg a volt írószergyárnál,vagy hol már évek óta sürgetik hogy fel kellene takarítani a szennyet, mert nemsokára tönkreteszi a környék ivóvizét, azért meg nem tesznek semmit. Mindig az ilyen tessék lássék a fontos.
Szigetmonostornál a gáton megy a közút. De nem kerékpározhatok át az aszfaltozott gáton Tótfaluba... :( Nincs ennek semmi szakmai indoka, egyszerű kib.szás, mert megtehetik.
Folyamatosan cirkálva ellenőrzik, hogy bemegy-e valaki. :( De addig sem történt semmi, amíg bemehettünk. Egyszerűen a mostani vezetőnek ez a fejlövése. Az erdészeti meg a párja.
Mert tudják idehaza ezt is elnézik az emberek. Mindent megcsinálnak ahol érzik hogy ez még átmegy a tűréshatár alatt. Nyerészkedni mindenki szeret, erdészet is.
Ez nem mindenhol igaz. A mi térségünkben jóval kevesebben gombásznak már mint 30-40 évvel ezelőtt. Ott ahol évtizedekkel ezelőtt hemzsegtek emberek ma van hogy 1-2 kocsi áll szezonban.
de picit fordítva is lehet nézni: eddig odamentek autóval és lenyúzták a gombákat a megfelelő helyekről egy óra alatt, most, ha valahogy meg tudod oldani, hogy eljuss a belső részekre, jobb esélyeid lesznek. a lakott területhez közeli részek - errefelé, a tapasztalatom szerint - folyamatosan pingeltek már így is.
nem tudom, hogy stílus kérdése-e, szerintem egyszerűen többen gombásznak, mint régebben. valahogy kezd divatba jönni, és hiába relatíve szűk rétegnél, egy-egy ember azért egy nagyobb gombákat termő részt szépen ki tud pucolni. "csak én ismerem" jellegű hely nincs, ráadásul járják az erdőt-mezőt, ennek megfelelően amit ott hagysz, tényleg leszedik. kíváncsi vagyok, hogy amiket tegnap ott hagytam (nscs), holnap ott lesznek-e, de ha tippelnem kéne, nem. és ugye onnantól, hogy tudod, hogy leszedik mások, jó kérdés, hogy mit csinálsz, amikor méreten aluli gombákat találsz.
a nscs meg eleve hátrányos helyzetű, mert nagy és fehér, ráadásul mezőn nő. elég sokat futkároztam ezen a réten itt szemben, és idén találtam először, pedig nyilván volt minden évben... pár napig...
"őszintén bevallom, hogy egy kicsit sem bánom, ha boldog-boldogtalan nem tudhat autóval behajtani ezekre az utakra és csak meghatározott helyeken rakhatják le az autót."
Ezt még én is támogatnám, ha ezek a pontok közelebb lennének 20 km-nél egymáshoz és lenne napijegy.
Konkrét helyeket tudnék rá javasolni, amelyek eddig is parkolókként funkcionáltak - igaz nem volt kitéve parkoló tábla.
"...nem dől össze a világ, ha csak az megy ilyen helyekre gombászni, aki erőnlétileg bírja is ezt és el tud szakadni az autójától."
A világ nem ettől fog összedőlni, de kirekeszteni azokat, akik megöregedve, betegség által nehezítve szeretnének továbbra is az ismert helyeiken gombászni szerintem nem elfogadható.
"...gondolom, a Börzsönyön kívül te is ismersz jó gombászós helyeket."
A lakhelyemből adódóan a Börzsöny volt elérhető számomra leginkább. Ezt nagyrészt elvették tőlem (nem csak a közepét).
Lezártak olyan utakat is, amelyek eleve feltáró útnak épültek a végén parkolóval, pihenő helyekkel közpénzből.
Most oda se enged be a jelenlegi erdészeti vezetés.
Ismerek más helyeket, de oda sokkal többet kell autózni, tehát drágább, tovább tart az utazás és még kevésbé tudom felmérni, hogy mikor érdemes odamenni. Ráadásul nem is fér bele egy munkaidő utáni délutánba, tehát csak hétvégén jöhet szóba.
Némelyikük hajlamos elfelejteni, hogy nincs különösebb erkölcsi privilégiumuk a gombászokhoz képest az erdőben. Azt hagyjuk, hogy milyen jogi felhatalmazásuk, feladatuk van egy-egy területen. Én meg gombászként nem szeretem, ha zavarják bizonyos vadászok a köreimet. 1 : 1
nekem az az egy a fura, hogy átmenni lehet fizetés után, de nem állhatsz meg menet közben. de az biztos, hogy az egész végeredménye a kevesebb ember és több gomba, annak meg, ha úgy nézzük, örülnünk kell :) (ha el bírunk menni odáig)
egészen konkrétan csak a közepét és a helyi gombászok kicsivel jobb helyzetbe kerültek az idelátogatókkal szemben.
félre ne értsd, én is jobban szeretném, ha belátáson alapuló világban élhetnénk, ahol nem kellenek törvények és sorompók, de egy börzsönyi behajtási tilalomtól még nem dől össze a világ. legyen ez a legnagyobb problémánk az életben.
persze a visegrádi hegységnél is mindenhol sorompó van, ott még pénzért se mehetsz be, talán annyi, hogy autóval körbe tudsz menni mondjuk dobogókőre és onnan támadni. de, ha én nem akarok ennyit menni egy gombászásért, hanem innen indulok gyalog, az biztos nekem is 25 km és jó sok szint. ezért is kezdtem el kombinálni ilyen villanyroller és társain, de lehet, hogy egyszerűen csak edzettebbnek kéne lenni és/vagy bringázni.
A probléma ezzel az, hogy az EGÉSZ Börzsönyt kizárták ezzel a túrázá és gombászás elől. Technikailag a kéktúrászás maradt meg, ha csak a20km+-os utakat tervezel. Ez azért meredek...
Továbbá az is kicsit furcs, hogy az említett weboldalon olvasható, hogy a 3,5t alatti teherautók,kiemelten a kisplatós autók (értsd vadász pick-upok) szintén kedvezményesen (12eFt, ha jól emlékszem) vehetne behajtási engedélyt. Szóval vadászni lehet, gombászni, túrázni nem. Fő az egyenlőség.
őszintén bevallom, hogy egy kicsit sem bánom, ha boldog-boldogtalan nem tudhat autóval behajtani ezekre az utakra és csak meghatározott helyeken rakhatják le az autót.
én is egyre több porcikámról tudom, hogy van, mert bejeleznek, de szerintem nem dől össze a világ, ha csak az megy ilyen helyekre gombászni, aki erőnlétileg bírja is ezt és el tud szakadni az autójától.
gondolom, a Börzsönyön kívül te is ismersz jó gombászós helyeket.
Hmm... őrjárat, kamera (valóban) van? Vagy csak néha kimennek a rendőrök körbenézni? Igazából mindegy is, ha csak utóbbi, mert ha gomba szezon lesz, nyugodtak lehettek afelől, hogy kimennek, naponta 2x.
Egyébként ha csak gombászni járnék az adott helyre, a hétezres hetijegyen nem szórakoznék. Hasonló szituáció van nekem is. Vagyis lehetne. De gyakorlatilag, ahol leteszem a kocsit, onnantól sétálok és már az elejétől kezdve szedem a gombát. Vagy ha nem sietek, akkor csak besétálok, és kifelé. :)
A helyi lakosok (Bernecebaráti, Kemence, Perőcsény, Diósjenő vagy Nógrád községben állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők), háztartásonként (egy lakcím) egy járműre az éves (szezonális) behajtási engedélyt az eredeti ár 12%-áért kedvezményes áron, azaz 6.000 Ft-ért, az állandó lakcímmel rendelkezők a háztartásban lévő esetleges további járművekre pedig az eredeti ár 24 %-áért, kedvezményes áron, azaz járművenként 12.000 Ft-ért
- Az áthaladási engedély birtokában is csak a táblával kijelölt helyen (Királyháza) szabad parkolni, minden egyéb helyen TILOS, az engedély ellenére szabálysértési eljárást von maga után!
Nekem pl. nem a parkolók (szerintem csak Királyházán állhatsz meg) közelében voltak a kedves helyeim, tehát máshol állnék meg, persze nem akadályozva az erdészeket.
Ezt nem lehet, büntetik.
Egy 300000 Ft-os bírságról tudok, igaz az a behajtási engedély hiánya miatt volt.
Engem a rendőrök anno elhajtottak (akkor még sokat cirkáltak arra és bevártam őket a behajtani tilos táblánál), pedig a kresz alapján jogosult lettem volna behajtani.
Konkrétan a mozgássérült parkolási engedéllyel behajtani tilos táblánál behajthatsz, ha az úti célodat máshogy nem lehet megközelíteni.
Kisinócnál úgy tudom fizetős lesz a sorompó, de még a Szent Orbán fogadós sem tudta pár hete, hogy a vendégei hogy juthatnak majd be.
Felmerül a kérdés, vajon mi célja lehet a megállás tiltásának. Ha az, hogy elférjenek a rönkszállítók, akkor érthető. Akkor viszont ha van valami öböl az út mellett, nem gondolnám, hogy zavarna valakit ha megállsz. Ha viszont az, hogy "gombászok, takarodjatok innen a jó...", akkor értelemszerűen egy árok mentes öbölbe való félrehúzódás sem lesz elnézve. Vagyis amikor nem fizikai, hanem gyakorlatilag elvi oka van a tiltásnak.
a nagyobbik fiam ma talált egy eldugott, szolid kis 30+ cm-es kalapút egy bokor tövében, azt nyilván nem szúrta ki a sok portyász. amikor ki akartam emelni a sztárfotóhoz, szétesett az egész. az a csinos kiskamasz nagyspórás, amiről raktam be képet két napja, szintén barnára rágott tönkű volt, csak annál még nem értek fel a tönk tetejéig. a tavaly őszi hullám ég és föld volt, ott alig volt kukacos. de mszg-ből is elvétve találunk teljesen kukacmenteset.
a mostani nagysproasnak egy baja van. hihetetlen kukacosak a fiatal peldanyok is. leszeded, gyonyoru, egeszseges, kompakt, tomor. belevagsz, es megy az egesz a kukaba. mifelenk 10-bol 8 igy vegezte. a maradekot is hamozni kellett jocskan.
Igen, így van. Vagy hát gondolom, hogy így van. Amerre járkálok a hőmérséklet nem nagyon változott 1 hétig. Éjjel-nappal 10-15 fok között volt. Az meg, hogy fél-1 napra elállt az eső, nem oszt, nem szoroz. Szerintem amíg megfelelően hideg van, kvázi hibernálódnak a gombák. 1 szónak is 100 a vége, a jövő hétvége ideálisnak tűnik vareszozni.
Azok engem is betámadtak ma, pedig aljnövényzet nélküli részeken voltam csak vagy 10 percet. Vareszra nekem korábban az volt az ökölszabályom, hogy nagy, áztató eső után 14 nap. De akkor már szoktam találni elöregedett óriásokat. Szóval a 12 nap reálisabb. Előbb is lehet, van is, de azokért szvsz nem érdemes kimenni.
érzésre jövő hétvégére lesz jó, még formálódik a stratégia erre a hétre. nassspórást mondjuk most lehet kergetni, mert pillanatok alatt szétkapják és azt sem tudod, hogy létezett. az mszg-k hulláma itt is lement, már csak pár öreg van. azért ma is mszg-s lecsót ebédeltünk.
ja, és ma már nem a Bencuc-féle Kullancsvédő2000 (R) csizmában mentem: ugyanazon a réten, ahol tegnap és tegnapelőtt egy darab kullancsom sem volt, ma öt-hat versenyzett fel a lábamon.
Jah, igen, a réteket is járják, de annak van is értelme. Úgy értem, hogy amely erdős helyeket ma felfűztem az egyéb jellegű utamra hazafelé, egy kivételével nem szoktak a legjobb esetben sem június előtt teremni, vagy csak alig egy kicsivel. De volt egy rét is, nem túl meglepő módon a mszg-k eltűntek. Hét közben gondoltam rá, hogy elmegyek értük, de abból van elég az egyik udvarunkban is.
nem reprezentatív kutatás, de kifejezetten sokan gombásznak, szerencsétlen rétünket is folyamatosan pingelik "nagy csiperkére" (én is, de aki rajtam kívül, az a felháborító :)). lett két boszorkánykör koordináta adatgyűjtés jeligére.
Ezért kell a túszt a sofőr ülésre ültetni és öt perc után 5 centit gurultatni vele valamelyik irányban. :) Műszaki nélküli autót közterületen 30 napig tárolhatsz. Egy helyen. Utána kapsz figyelmeztetést. Ekkor egy parkolóhellyel arrébb kell állni, újabb 30 nap. Legutolsó információim szerint vadkempingezni 24 órán át lehet egy adott helyen. Több napos tábor esetén minden nap arrébb kell bökni a sátrat emiatt. :)
Hát, akkor vinni kell egy túszt, aki nem szeret gombászni, ellenben szeret olvasni az erdőben. :)
Ma beugrottam egy vörös tölgyesbe (farmer + sneaker, a levél megfogta a sarat). Nagyon jó állapotnak örvend minden. Nagyvad még nincs, csak selyem vagy valami hasonló. Vareszok és galambok előtt szokott közvetlenül kijönni. Akivel beszélgettem, mind csóválta a fejét. Úgyhogy jövő hét közepe, vége. Amúgy szerencsés helyeken szerintem az ország több részén nőhet már. Nagyon sokan próbálkoztak, nekem eszem ágában nem lett volna. Majd a főhullámban, ha egyáltalán lesz olyan.
totál semmi jelentősége, csak agytorna: szerintem szűk egy nagyságrendi a különbség, mondjuk kétezer kontra húszezer (ami 400 * 500). két óra 7200 másodperc, azért a húszezerhez másodpercenként hármat kéne szedni átlagosan, az szigorú. :)
igen, egy hulláma errefelé már volt is, és gondolom lesz még. de sajnos tényleg azonnal leszedik, elég feltűnő gomba. mennyire hajlamos magas aljnövényzeten nőni? mert azon a réten, ahol ősszel volt, most sörhas fölé ér a fű, és egyelőre nem is találtam semmit.
Ami viszont bosszantó, hogy szedik, pontosabban barmolják pingponglabda kor vagy az alatt. Simán nőne 20-30 cm-esre, ha hagyják.. Ráadásul így:
le van skalpolva az induló termőtest, a bent hagyott tönkbe meg még tolja szerencsétlen gomba az anyagot. Komolyan 8-10 cm-es tönkkezdeménnyé fejlődnek, miután levágták a 4-5 cm-es korában a kalapkezdeményt.
De ugye Djenő után csak Királyházán álltatok meg? Annak az útnak az apróbetűsében ugyanis ott van, hogy a jeggyel használni lehet, de mellette útközben megállni már nem.
muszáj, eddig tulajdonképpen nagyon beszűkülten gombásztam, régi emlékekből nemzetség szinten felismergettem egy csomót, de ritkán álltam neki fajig meghatározni, gyűjteni meg tényleg kb. csak a vargányákat, őzlábakat, rizikéket, trombitát, rókát, kései laskát, ha szembejött, de mindezt úgy, hogy csak erdőben keresgéltem néha, júniustól.
most erőltetett menetben felhozom magam a megcélozni érdemes helyekből és gombákból, hogy legalább a feketeöves hasgombászság menjen. az egyik íkg-s helyen például, ahol voltam, egy veterán erő 5 kg-ot szedett korábban... szóval idéntől aktívan gyűjtöm a helyeket és a tapasztalatot, aztán beáll a normál ügymenet. :)
Off: Találtam egy ingyenes, regisztráció-adatlopás nélkül is működő Kresz gyakorló "pályát". Kezdőknek, újrakezdőknek, gyakorlóknak, és profiknak, hogy tényleg profik-e. Motortól kamionig.
Nagyon jó. Ismételhetőek a hibásan megválaszolt kérdések, annyiszor, amíg végre meg nem tanulod. Újra beteszi a kérdések közé. El is magyarázza, nagyjából, mi a hiba, ha hibásan jelölsz. Lehet vele tanulni.
jelentem, két nap és jópár száz mszg után már álmomból felverve is. pirítottuk, főztük, szárítottuk, volt így kukacos, úgy kiszáradt, amúgy elázott stb. pár órája már veterán vagyok. :D
Szerintem a "Kivéve célforgalom" kiegészítő tábla léte / nem léte itt most irreleváns. Ha ez nem egy zsákszakasz és kitennék, és nem lenne a kivételező tábla, akkor bármilyen céllal bemehetnél. Az az átmenő forgalom kizárására van. Amit én egy helyen egy időben úgy játszottam ki, hogy behajtást követően, a szakaszon belül lévő parkoló mellett megálltam 1 mp-re, majd amikor konstatáltam, hogy tele a parkoló (véletlenül sosem vettem észre az esetlegesen üres helyeket), akkor elindultam és mentem tovább. A cél teljesült, egész pontosan meghiúsult. Minden nap. :D
Egyébként a megoldás: fel kell hívni a hotelt, hogy most akkor hogy van ez... nem hinném, hogy arra lenne kapacitásuk, hogy lejelentsék a vendégek rendszámait. Főleg, ha van nem ott alvós vendég fogadás is.
Erre mondtam többször, régi főnökömnek, hogy ne hozzon olyan szabályt a munkahelyen, még ha jó lenne se, ami betartásának az ellenőrzését nem tudja megoldani! Mert az ilyennel csak feleslegesen bosszantja a dolgozókat, rontja a munkamorált, és legfőképpen önmagát szívatja.
Ha valamit akar, azt ellenőrizze, vigye végig, különben csak önmagából csinál majmot.
Még valami. Ha magánterület ("magánút", ugye), akkor ott szerintem pl. közlekedésrendészetiektől nem kaphatsz bírságot. A szabálysértés maga a behajtás ténye, amit kamera rögzíthet. Úgy igen. De ha egyszer bent vagy és ott haladsz, az nem lehet gond. Kicsit más példa: benzinkút területén volt megállni tilos tábla. Rendőr csekket rakott a szélvédőre. A sofőr fellebbezett és nyert.
Egyébként van 2 olyan gombászterületem is, ami sorompós. Ámde le nem zárt, útnak minősülő földútról be lehet menni mindét helyre. Így szoktam tenni. Jó, mások meg kihajtják a sorompó zárját, átmennek, majd visszacsukják.
20 éve még úgy működött a Szent Orbán úszómedencés strandja, hogy nem csak szállóvendégek használhatták, hanem napi sőt félnapi jeggyel bárki. Jöttek is. Biciklisek is. Most majd a táblától fölfelé tolhatják a biciklit. :D
Nem tudom, persze, mert a biciklizés szabályai is módosultak, abból nem követtem mindet. Majd nagypapi hoz szakértőt, megvárjuk.
Felső táblacsoport: járműre vonatkozik, csak ez tilt. Gyalog bemehet az ember. Tolva a biciklit. De ha autót tol, az már nem jó, az járművezetésnek (is) minősül. Tehát pl. a biciklit hazatolhatod részegen (ill. bizonyos ezrelékig fel is ülhetsz rá), de az autót már nem. :) Kiegészítő tábla: kivételek. Kérdés, mi van, ha azt mondom, hogy jöttem a hotelba megszállni. Vagy csak kérdezősködni, tárgyalni mondjuk 20 fő 3 napra történő elhelyezéséről. Stb.
Az alsó táblacsoport csak veszélyre hívja fel a figyelmet. Jellemzően az ilyen erdészeti utak valóban egészen más műszaki jellemzőkkel bírnak, amit felelősség kizárás céljából a közlekedők tudomására hoznak. Vagyis ha pl. a padkára parkolsz vagy jársz valamiért, és beomlik a kocsid alatt, az teljesen a saját felelősséged.
járműre vonatkozik a tábla, tehát biciklire és lovaskocsira is, (ilyenkor a bicikli és motor is csak tolható) de személynek tesz kivételt, a kreszben nyilvánvaló megkülönböztetetteken túlmenően -> a bármivel közlekedő engedélyezett mehet, a nem engedélyezett személy semmivel sem
ha járműnek tenne kivételt, akkor a kreszben van engedélyezett járműcsoport, pl. bicó,
Hehejj... hány ilyen környéket tudnék mondani. Amik állami, legálisan autózható - gombászható területek, de minden bokorból betorzult arccal néznek rám. Egy időben azt hittem, mert idegen vagyok (igaz) és más hasonló skatulyában lévő ember nem járkál arra (félig-meddig igaz). Aztán rájöttem, hogy csak azért mert vaj van a fülük mögött. Azt gondoltam, annak gondolnak engem, amik ők valójában. Már csak azért is járom ezeket a helyeket, hadd remegjen a különféle jelvénnyel ellátott ingjük alatt a gyomorszájuk. :)
mi kinéztünk az egyetlen eddig ismert nassspórás csiperkés rétre, ahol ősszel szedtem: csiperke nem volt, csak sörhas fölé érő fű volt, meg mszg. szedtünk mellé kirobbanóan friss bodzavirágot.
a szezon elején "megveszekedett" pkg-s rétnél :) egy zöld dusteres kolléga dolgozott, gondolom mszg-t gyűjtött, mi mindenesetre nem álltunk meg.
ez a kisinoci turistahaz utan van kozvetlenul. az ottani parkoloba meg be tudsz allni, de tovabb az uton a szent orban fele mar csak engedellyel mehetsz.
Ez 20 éve már mágneskártyás szobákkal rendelkező szállás volt. Mondjuk a konyhára nem volt panaszom, ez jó volt.
Viszont most jut eszembe, hogy feleségemnek ott tenisz közben húzódott meg úgy az Achilles-ín, hogy később műteni kellett. Jó emlék a Szent Orbán. :))))
Na, nézzük a térképet, homernak lehet igaza van, vagy mindig. :)
Ott a táblán, Szent Orbán. Attól balra (nyugat) Ha jól emlékszem.
Keresem a Börzsöny térképemet, 20 éve voltam párszor a Szent Orbánban, még akkor épült a faház, de akkor se kellett volna.... mindjárt pontosítjuk.
(Hosszú hétvége, feleségemmel először az odaúton szedtük össze, az előttünk autóbalesetben sérülteket Gödöllőnél, mentőknek már sok dolguk nem volt, mire kiértek. Szóltunk a szállásra telefonon, hogy késünk mert. Aznap éjjel a recepció ébresztett, hogy tudják már, hogy orvos van náluk, nem látna-e el sérültet, aki részegen éjszaka beleesett/ugrott a medencébe. Fasza.
Másnap a tulaj spanja megúsztatta a kutyáját az úszómedencében, és még nekik állt feljebb, hogy szóltunk ezért. Remélem fejlődtek azóta közegészségügyileg. Pihentető hétvége volt.
keményebb, vastag a kalaphús, sokkal sűrűbbek a lemezek és fehér a felszínük. én is idén szedtem azt is először (elég sok új fába vágom a fejszém most, eddig szűk kínálattal dolgoztam), nekem be is jött, de aztán nem volt idő menni, most meg már kb. vége is, meg jönnek a nagyvadak úgy is. a tövisalját viszont nem gyűjtöm, pedig nő itt a telek alatti kőrises-juharos-galagonyás-kökényesben pár.
Nem gyakori, de nem is ritka. Ha egy Bp közeli élőhely érdekel, szívesen megosztom e-mailben. Persze az idén már alig várható, hiszen elvileg tavaszi gomba.
Május végén én már vargányára megyek, addig is időszűke miatt a cimborámra bíztam a nagyspórás-csiperkés-mszg-s helyet - a sáp természetesen nekem jár... :)
szerintem is, de közben meg látod, már a mostani esők előtt lekaszálta itt a rutinos helyi erő a nagyspórás csiperke boszorkányköröket, miközben én itthonról nézegettem a rétet az ablakból és vártam, mert korai még :)
így persze megvannak a koordináták, úgyhogy mostantól nemes küzdelem lesz minden évben!
mindenesetre holnaptól kezdve felgyorsulnak az események...
Jó, kezdeti pár darab biztosan lesz már májusban is. De a lényeg, hogy szerintem több hullám lesz, egymás után, kis pihenővel. Pont, mint 2019-ben (is). Na jó, ez függ a júniusi időjárástól is. De a jó alap adott már.
jó hosszú cikk, tele spekulációval, majd a végén egy hivatalos nyilatkozat, hogy a mérések alapján nincs semmi látnivaló. szerintem egyelőre tényleg nincs.
közben itt lejött még 18 mm, eláztak a képzeletbeli nagyspórásaim.
holnaptól bekapcsolják a fűtést odakint. egyik kezemmel bodzaszörpöt csinálok, a másikkal meg szelem a szegfű-csiperke-vargánya-róka-őzlábat...
Ezért se stresszeld magad kicsit se. A lábadat, idő előtt, meg még annyira se. Szerintem nálad június elején fog "csak" elindulni, és ha jól megy, ott jobb is lesz a hónap vége, mint a dombvidéki erdőkben.
Csak mióta beszélgetünk leesett 15 mm. Még nincs vége, de én megyek aludni... :)
Meg kell ismétlődnie a 2019/2020-as mátrai évnek. Bármikor mentem ki nyáron az erdőbe, vargányával és egyéb finomságokkal jöttem haza. Nem mindig sokkal, de mindig.
az összes ugyanúgy néz ki alapvetően, higrofánság, bordás szél, színek stb., de egy csomónál üreges a tönk és kukacos a kalap. a legtöbbnél, igazából, alig van ép. nehezen szakad a kukacos tönk is (nem törik, mint egy tipikus gombáé), de mivel kirágták felfelé, annyival kevesebb anyag van benne, ami tartson.
(nagyanyámmal gyűjtöttem utoljára gyerekkoromban, ezért a kérdések)
szerintem a kukacos mszg tönkje sem szakadósabb, mert a kukucok a kalaphúsban (már ami van) vannak. Ritkán a tönkben. Inkább jellemzően kifordul a tönk egészben, ha kukacos a kalap.
- tipikus a kukacos, így üreges, és ezért picit könnyebben szakadó tönkű, ugye? (tudom, hogy létezik üreges tönkű is, de itt ami üreges, az kukacos is)
- mérgező "párnál" egyiknél sem pont ilyen a lemezállás, ugye? (ritkás, vastag, fehéres, sok féllemez, tönknél felkanyarodó)
a higrofán, bőrszínű kalap, szívós tönk, ami alul jellemzően sötétedik, jellemző illat stb. megvannak.
kimentem ide szembe a rétre. azóta az állam keresem. mint a sivatagi show című filmben az eső után. MINDEN virágba borult, lefotózni sem tudtam, egészen elképesztő, sosem láttam még így ezt a rétet.
és megtaláltam a nagyvadat is, amiért mentem, egy gyönyörű(nek tűnő, de amúgy horrorkukacos) nasssspórás csiperkét. a gombászás után hazafelé találkoztam még az egyik helyi vendéglátóipari egység szimpatikus gombász tulajaival is, akik tájékoztattak, hogy 3-4 napja lekaszálták az akkor boszorkánykörökben növő nagyspórásokat. :)))
Igen, az első 3-ra gondoltam. Még az ízletes tőkére és persze a fenyves sisakra is hasonlítanak 1-1 részletben. De sok más részletben nem. Kíváncsi vagyok, mi is ez. Esetleg ha már átlapoztál mindent, a Google Photos-ba épített Lens még adhat tájékoztató jellegű tippet. Néha be tudja azonosítani az egyes fajokat, akár fajtákat.
Szerintem nem az, de pl. némely fülőkére is hasonlít. Amúgy az előbbi képeken mintha több faj példányai lennének láthatóak: gallér, kalap, lemez szín alapján.
Köszönöm. Nagyon jónak tűnik a tipped. Bár legalább félórát kerestem a neten olyan sárga harmatgomba képet, ami ráillik, de végül megtaláltam egy lengyel oldalon. Van a fajban változatosság.
Ha van más tipp, majd megírjátok, én addig így fogom hívni. :)
Kihasználtam az alkalmat, hogy 5 hét után cipőt húztam. Elmentem, akarom mondani bicegtem, a kert végi szedres-kökényes-vaddisznós-szarvasos susnyásig. Ez közel 40 méter!!! Vigyázat: jövök. :)
Ezt találtam:
Ha csak mankóval vagy négykézláb fogok menni, akkor is gombászni fogok. :)
Ez itt a képeken mi is? Nem ugrik be. Vagy sose tudtam. Minden májusban itt van 8-10 tő egy folton a kerítésnél, kvázi már az erdőben. Soha máskor, csak ilyenkor.
most épp jön egy kis esőcske, de utána kiszaladok a rétre itt szemben csúszkálni egy picit. legeltetett (birkák, kecskék és marhák), de jellemzően túl száraz, meg elég kötött a talaja. viszont él mszg, öszl és mcs... (csak cc kedvéért, a comói tó partjára! tényleg, mit rövidít a cc? :))
Áh, alig van időm kiszökdösni. Akkor is csak pár lépés a háztól, vagy az autótól.
Az előbb meg az egyik kolléga hozott nekem megmutatni gombát. Sajnálom, hogy leszedte, úgy tudom ritka. Lefényképeztem, mert élőben még sosem láttam, de az élőhelyén lett volna az igazi.
Köszi. Ha ilyesmire vágysz, bátorítalak, hogy belekezdj. Pizzánként kb. 1000-3000-et spórolva hamar megtérül minden beruházás... Még ha hanyagul is állsz hozzá, garantálom, hogy nem nagyon fogsz többet rendelni, ugyanis vagy ízélményben vagy árban könnyedén lepipálod az összes hazai éttermet. Az előkészületeket nem számítva. De azt lehet okosan is csinálni (lassú érleléssel napokig jó egy buci...).
Valóban nem. De azt is nézd hozzá, milyen lassan esett le. (Egyébként sok helyen, ahol csak ennyi esett, még így is belvizesek lettek a földek.) 2019-ben volt ilyen a május közepe. Pontosabban akkor a vége. Márpedig az nagyon jó szezon volt. Illetve némelyik vargányázós helyemen már megvan az általam támasztott csapadékmennyiség-követelmény, ahhoz hogy kinézzek, úgyhogy már csak a felmelegedésre várok.
A talajnedvesség térkép is biztató, leszámítva az alföldeket.
ott közelítik a 120 mm-t és épp nagyon esik, ezzel együtt így nézett ki mára a talaj felső 1 métere:
van, ahol már telítődött, de az ország nagyobbik részében még mindig kisebb hiány van. és nem tudhatjuk, hogy meddig kell majd élnünk ebből az egy darab csapadékos hétből, de ha visszanézzük, volt esős hét 2022. szeptemberében, 2023. januárjában, meg most májusban. nem sok. miközben 750-900 mm csapadékunk volt nem is olyan régen / év...
mire? igazából 100-130 mm csapadék egy hét alatt nem sok, úgy meg pláne, hogy előtte januárban volt rendesen utoljára. nyilván szívás, ha valahol elmos valamit az árvíz, ugyanakkor nem egy óra alatt jött le ennyi, elég nagy baj, ha nem tudjuk kezelni, sőt, hasznosítani.
Rúzsa Sándor Popenka meg a kocsmában a konyhában kesereg
Újabb 7 mm reggel óta.
A lábam nem lesz alkalmas az első szezonra, így én biztos nem szedem fel előletek a mátrai gombát.
Tavaly május 26. volt az első találat. Majd 27-dikén láttam egy helyen, hogy több napot késtem, már 24-dikén lett volna, ha időben megtalálom. Megfenyegettem a háziorvosomat, hogy nem adok neki vargányát, de hajthatatlan, nem enged. Nem tudom, hogy a börtöntől fél, a paraszolvencia miatt? Mert az a megoldás az eü. problémáira, minden orvost börtönbe!
Igen. 420 fok a kő hőmérséklete. A lángnyelv meg akkora, amekkora. Ez az említett 68-as tésztához bevált. Lassabban kell sütni 90(-110) mp, hogy legyen ideje átmelegednie a nagyobb víztartalom miatt hőterjedés szempontjából lomhább tésztának, és így belül is meg tudjon sülni. Azért a képeken láthatók nem a legjobban sikerült példányok, bár nem nagyon volt idejük kihűlni. 62-es (környéki) hidrójú tésztával 450-500 fok körül 60-80 mp a sütési idő kb. Nyilván az alját is nézni kell időnként, adott esetben a forgatólapáttal megemelve befejezni a sütést. Pizza esetében 70 fölötti tésztát nem nagyon csináltam, ill. nem látom különösebb értelmét. A pizzériák felső 2%-át kitevő helyek is alig mennek 60 fölé. Időben jobban adagolható így, mert tovább marad kezesbárány a tészta. Kimondottan a célnak megfelelő liszttel, jó dagasztással és érleléssel ugyanolyan jó állagot lehet elérni, nem mellesleg a leopárd mintázat is könnyebben kialakul a szegélyen.
Ne viccelj, némi konszolidálás után 1/6-od mélyhűtő üres! Mert, ugye, jön a tudjukmi. :D Mondjuk a szekrény teteje meg pont betelt...
A tészta saját gyúrás, persze. Alapjául tüskei BL55, szerintem a normál finomlisztek közül a legjobbak közé tartozik. Elszámoltam magam, 75-ös hidróra gyúrtam iniciálisan (60-ra szoktam + utána amit még felvesz)! De még így is olyan jól állt, hogy alig jöttem rá a fiaskó okára. Végül 68-ra állítottam be. A legsilányabb beltartalmú lisztek 55-57-nél folynak szét, kevés bírja jól a 70 környékét. (1 kg liszt, 700 ml víz.) 3 g friss élesztő, 30 g só, többször átgyúrva. Estétől reggelig hűtő, majd 270 g-s bucikra szedés, megfelelő (kb. duplázás) másodkelés után nyújtás. Ez most egyszerű direkttészta volt, erre volt idő. 420 fokon kb. 90 mp sütés. 0.1 mm ropogás, alatta foszlós, nagy szemcsés gluténháló.
Enyhe fáziskéséssel gyors beszámoló a kucsma szezonzárásról nálam: máj. 3-án kiugrottam még a két faluval odébb lévő - most már - háztájiba. Igazából 4 éve ismerem azt a helyet, de sose volt még 1-1.5 óránál több időm bejárni és egy szezonban 2-nél többször kilátogatni oda. Na idén ez a 4. alkalom volt, 1.5 helyett 2 órával gazdálkodva, így tovább tudtam meni egy kicsit. Magas kőris, tölgy, ez az volt azért, de gomba semmi hosszan. Aztán mikor visszafordultam volna épp, nyugtázva a helyzetet, megláttam egyet. Na szuper, telefon elő, dokufotó, majd telefon zsebre, ahonnan pár perc után a zseben levő nagy lyukon át távozott. Aú, a köv. fél órát a már jól felserkent parajos áttúrásával töltöttem, begyűjtve az összes létező kullancsot is szigorúan. De meglett! Fellélegeztem, és úgy voltam vele, hogy akkor már megjutalmazom magam még annak a résznek a bejárásával, ami azon az egy szem ízletesen túl kezdődött. Na az volt maga a kánaán. Ilyesmi összefüggő élőhelyet korábban csak a Vértesben láttam, több száz négyzetméter volt, a gombák meg szépen egyesével, egyenletesen elszórva álldogáltak, tehát jó nagy területen fordulnak elő. Végül így a szokásos 1.5 óra lett a gombászás, de elég jó eredménnyel.
7-én volt még 5-6 elhozható az öregek között, ezzel ott is lecsengett a dolog.
Ez pedig a szezonzáró anyámék kertjében máj. 12-én. Érdekes, hogy Húsvét körül teremtek már rendesen, elég jól elhúzódott a termőtestképzésük.
Úgy vagyok ezzel, mikor a tíz éves fiamat kivittük Bécsbe, a Természettudományi Múzeumba, a gyerek extázisban rohangált, és állatneveket rikoltozott, hogy bongó, meg ocelot, a feleségem pedig 10 perc elteltével idesúgta, hogy "Te, ilyen állatok tényleg vannak?"
Szeretnék a szakértőktől segítséget kérni, milyen gomba ez. Annyira árnyékos helyen van, hogy az én tudásommal nem lehet jobb fotót készíteni. Előre is köszönöm!
Nem kötelező beáztatni. De lehet, hogy csak a túlzott optimizmus szól belőlem; nekem így is, úgy is ízlik. Viszont én pálinkával is úgy vagyok: ha van valami gyümölcs íze, színtelenül, tükrösen átlátszó, és kéken ég (etanol), nem pedig színtelenül (metanol), akkor már jöhet. :D
Vadássz a minél kevésbé kinyílt levelekre. Amikből dől a lé, ahogy elvágod. Amelyik száraz tapintású, nálam alapból felejtős. Fától függően változik az íz is valamelyest. A savasság tejjel kiválóan tompítható. Én egy éjszakára be szoktam áztatni fokhagymás tejbe őket, azután rántom. Nehéz eltalálni a megfelelő olajhőmérsékletet, de ha sikerül, nagyon hasonlít a rántott csirkemellre. Ha meg nem, akkor is nagyon finom.
A savasság tudomásom szerint a fából átkerülő csersavnak tudható be. Viszont ha aszpirinérzékeny vagy, akkor kerüld a fűzfán növő gévákat. :)
jut eszembe, a zergés, köves, minden évben túl száraz íkg-s helyeket lehet, hogy mégis érdemes pingelni a héten. Julainus említett egyet, egy másikat is tudok, lehet, hogy kimászok-csúszok egyik nap, ha eláll az eső :)
de még azon sem lepődnék meg, ha lenne pár eltévedt gomba, ami a múlt heti 23 fokok után azt hiszi, hogy itt az ősz.
Nyugaton is van már 2+ hete. Akkor még jó volt. A hétvégén kijött egy kiadós hullám, de annyira sok kukac volt a kalapokban, hogy a felszedett példányok inkább szét lettek szórva a telek még nem termő részein.
Te jó ég(!), mi van Somogyban, Baranyában. De igazából kb. Szombathelytől Mohácsig, ez az egész kifli kiadós esőben részesül már 3. napja. És az ígéret szerint még ez lesz néhány napig. Legalábbis országos szinten. Mennyiségre nem sok a lehullott csapadék, de lassan esik. Az utak mentén mindenütt tavak borítják a földeket, a vetést. Az utakat úgyszintén, egész biztosan leázott a kucsmázással járó sár a doblemezekről... Hamar le fog menni a vargánya kilója ötszázra.
Keress rá lehet van ilyen térkép, ahol a nemzeti parkon belül mutatja hol milyen a számozás. Én Szlovákiára vonatkozóan mondjuk nem találtam ilyen térképet, de ott azt mondták a bevezető utaknál a szám ki van írva táblára. Lehet Szlovéniában is így van.
Szlovénia nemzeti park: "Mushroom foraging and herb picking are banned in the first and second protective regime areas," Úgy látom ilyen számozott védelmi szintek vannak mint Szlovákiában, csak némely szintnél nem engedélyezett a gombászás, itt az 1-es meg 2-es a hunyó. Szlovákiában például 3-mas és afölött.
Lago di Como. inkább csak kert látogatások, de ahogy elhagytuk a kulturtájat, rögtön belebotlottunk egy ciklámen mezőbe és a babérok alatt növő őzlábakba.
"There are rules and regulations to be followed one can only pick 2 kg of mushrooms per day per person. Violators face a fine up to 208 EUR. Most forest paths and walking trails are accessible to anyone, even if it is someone elses property. If the property is fenced, trespassing is not allowed. "
most amíg ott jártunk a nagytavaknál, elég sok esett, a Pó is emelkedett rögtön másfél métert. inkább csak a téli csapadék hiánya, ami ott nyomokat hagy.
szlovéneknél mi a helyzet, ott mennyire szabad a gombászás?
Igen, ez a gomba savanykás, be szokták ezért áztatni tejbe egy órára. A lényeg az, hogy nem érdemes belőle egyszerre sokat fogyasztani. A fel nem használt gombából savanyúságot lehet készíteni, vagy olivaolajon lepirítani, majd lefagyasztani. Nyersen lefagyasztani nem ajánlott, mert szétmálik.
Tegnap még a rebarbara levelei alatt száraz volt. De most egy ideje fasza áztató eső esik.
Csináltam a gévával és csirkemellel egy tokányfélét, tejszínesen.Amikor kész lett kicsit megijedtem, mert kesernyés ítz éreztem, de tíz perc után már nem lehetett érezni. Finom lett végül is.
Neked legyen igazad, de nézd csak meg ezt a radart, folyamatosan lukas:
A színek úgy haladtak itt át a nap folyamán, délnyugatról északkeletre, hogy a Mátra legjobb területein csak megizzadt az ég alja, de semmi. Mindegy, mérem a semmit.
így, hogy alaposan lehűltünk, én még azt sem tartanám ördögtől valónak, hogy ránézzek olyan íkg-s helyeimre, ahol eddig valamiért nem jöttek ki (ha van ilyen idén egyáltalán). de akárhogy is, amint megjön a meleg, robbanni fognak a(z atom kukacos) gombák!
fog még az nőni azért. bozsok 70 mm fölött jár :)), de itt is lendületesen közeledünk a 20 mm-hez (az elmúlt két nappal együtt). a végén még lesz valami ebből, gyerekek, lekopogom!
bizony, hogy úgy néz ki, most is kapjátok a mannát, pedig fullon vagytok! innen ez már meg van nyerve, mert a meleg jönni fog, az az egy biztos. nem kizárt egyébként, hogy sulizárás után mi is jövünk, ahogy tavaly is.
Én read only üzemmódban vagyok novembertől-júniusig. De lassan úgy néz ki aktívabb lehetek. :-) Engem a téli fajok nem nagyon hoznak lázba, tavasszal meg elég esélytelen vagyok errefelé kucsmákra.
kényelmesebb képeket feltölteni, meg megosztogatni a fáccsén, de amúgy minden oda írt gondolat olyan, mintha egyenesen a szemetesbe írnád. látod, itt meg tudom nézni, hogy miket írtak 15 évvel ezelőtt például a pusztai kucsmáról a tudorok, és el tudok indulni. hasznos infó a mai napig. ott egy tegnapi kommentedet sem fogod megtalálni egy random csoportban, katasztrófa.
tudom, mégis, a topik félálomban van. a veteránok attól még ugyanúgy gombásznak, csak nem írnak? vagy azóta eltelt 15 év és már nem annyira? jópáran vannak-voltak a visegrádi-hegységből, szinte senki sem ír már.
persze valahol ez tök természetes, én is iszonyú sokat fórumoztam anno boros, majd kávés témákban, az előbbit teljesen elengedtem (de nem is igazán járok rendezvényekre, itthon is alig borozunk már), az utóbbit is majdnem teljesen (mert már megtaláltam a helyem a témában, magam pörkölök és boldogan isszuk a szuper kávékat itthon, amiből ugyanúgy szinte lehetetlen jót kapni egy tetszőleges helyen, mint ahogy gombás ételből).
na mindegy, én sajnos csak most fordulok rá kicsit komolyabban a gombászásra, szívesen cserélek eszmét.
köszi. nem semmi, hogy lassan húsz éve "tartod a frontot". :)
szuper a táblázat. ha nem is naprakész, nekem - mint egyelőre elsősorban hasgombásznak - untig elég. az meg remek hír, hogy a talajban nem válogat, akkor kereshetem bárhol.
szentendre 10 mm, bozsok 45 mm. ha megjön a meleg, odaát tutira berobban a nyári vargánya a tölgyesekben...
olvasgatom időnként a topik hőskorát, eléggé sajnálom, hogy lemaradtam róla, volt pezsgés rendesen. kicsit fura itt az egész után évekkel, "magamban" lelkesedni. :/
anyway, ha van még itt valaki veterán :), segítsetek tanulni nagyvad csiperkékből: löszös-agyagos talajt szeret? vagy savanyúbb? vagy mindegy? az oké, hogy legeltetett réteket kellene találnom (ami nem is olyan egyszerű manapság errefelé), meg hogy a nagyon meleget nem szereti. egy rétet ismerek tavaly őszről nagyspórás csiperkére.
nekem is kellett volna, de már mindegy... az erdőben is vannak szépen.
ma mentem egy 17 km-es kört a vh hozzám közeli részén, amolyan futásba kombinált vargányások felmérése. háát, a déli oldalak siralmasan néznek ki, nagyon száraz minden, jóval több hiányzik, mint 10-20 mm. az északi részek (vízgyűjtői) még jobbak, de azok sem acélosak, csak kicsit lemaradtak a kiszáradásban. egyelőre nem túl biztató.
az élet harc! most szedtünk le egy kis vödörnyi hernyót a különböző gyümölcsfáinkról, gyakorlatilag tarra rágták, brutális invázió van. még egy-két virágos kőrisre is ráfanyalodtak itt mellettünk.
Igazából varesz szárítmányom van évekre elegendő, a fagyasztó megtelt nem rég, úgyhogy csak friss fogyasztásra kell nekem pár darab. Az meg az említett összefolyós helyeken meg fog nőni. :) Ja, azt nem írtam, hogy 70-100 mm ekvivalens eső, tehát lehet, hogy lehullik 20 mm nagy átlagban, de egy elnyúló, enyhén besüllyedt teknőben összegyűlik, az is jó. :)
kösz a tuti receptet. móre! mikor esik errefelé 70-100 mm csapadék? :D
januárban, amikor az évszázezred árvizei voltak, és 980 évre visszamenőleg soha ennyi csapadék nem volt januárban, elesett a fél ország, pocakvezér gumicsizmában nyomult a gáton (na jó, nem, már nem szeánszozik így, de régen ment volna!) katonai mackóban, bicskával szelve a kolbászt (kóbászt)...
...az volt 80 mm. régen, amikor mindig minden jobb volt, akkor a hegységeinkben évi 800-900 mm csapadék hullott. azaz átlagosan minden nyomorult hónapban annyi. emlékszel a tavalyi bomba gombaőszre? az azért volt, mert szeptemberben esett 80 mm egy hét alatt. előtte-utána semmi.
na, szóval nekem is van tuti receptem: ha esik valami, bármi, keress egy pocsolyát, ami 3-4 völgy összefutásánál van, és ott nézd meg, hogy kinőtt-e másfél darab kukacos vargánya.
egyébként meg egy szavunk sem lehet, volt kucsmagomba, már gombásztunk idén.
Nézz szét a környékeden 2-400 m magasságon elterülő vörös tölgyesekben a hétvégén, ha nem száraz a talaj és nincs más dolgod. Teljesen reális. Na jó, az egyik felém lévőben mindenképpen. :D De ha spórolni akarsz a betlikkel, akkor várd meg a következő 70-100+ mm-es, több napos esőt, számolj rá egy hetet és ahol megtelepedett, lesz.
Más. Itt nálam is Zabarral közös az időjárás. Én azt gondolom, hogy idén itt az első nyári szezonban a talajhőmérséklet fog dönteni. Még mindig nagyon hideg. Belombosodik fölötte, de addig jó lett volna meleg és eső.
Helyette 0-3 fokokat mérek reggel.
A nedvesség bőven jobb, mint tavaly, de k* hideg van, és folyamatosan.
Én, ha figyeltél, a teleholdas éjszakához kapcsoltam a dolgot. Nem az akármilyenhez. Nem havas sztyeppéhez. Ugye nem feltételezed, hogy semmit nem tudok a fizikai háttérről? ;) Mondom: off, de én hiszek a telehold és a vargánya kapcsolatában. Nevezd nyugodtan hülyeségnek ez utóbbit.
De fizikából nem vagyok alulképzett.
Én éppen azért válaszoltam neked, mert tudom, hogy te is érted. Esetleg nem gondolsz azonnal mindenre... ;)
A kakukk április 5-20. között szokott érkezni, az idén ápr.15. Az említett növények is vannak már, kivéve a málnát :-) A vargánya meg majd júniusban, ha jól megalapozza az időjárás. :-)
most jön egy hidegfront, a modell szerint abszolút zéró csapadék. szóval kivárásra játszunk... de kellene majd egy komolyabb eső valamikor ahhoz, hogy tömeges legyen. márpedig legyen tömeges, tavaly kínzás volt, ami a VH-ben ment. azaz nem ment.
Szegfűgombát, vadsóskát szedtünk és közben szólt a kakukk. Rögtön eszembe jutott a vargánya, mert akkor jön el az ideje, amikor hallom a kakukk hangját, és harangvirág, margaréta, esetleg némi vadmálna vár az erdőben. Mennyit kell még várni?
Inkább a taxonómia szele, nem? De nem akarok laikusként okoskodni. Szóval mint félig-meddig különálló "csoport", gondolom, létezik a vastagtönkű, tényszerűen. Max. beolvasztották az íkg (gyűjtő?)névbe, tudományosan.
Szuper. 2021. 05. 08-án pont hasonlókat találtam egy helyen. Azért sem nézem meg egy hét után újra. :D Ezek egyébként vastagtönkűek vagy "sima" íkg-k lehetnek?
sosem a modell(ek) a szentírás egyébként, még van humán input is a meteorológus személyében. asszony például gyorsan ránézett, amikor reggel felsírtam az egy hetes modellfuttatásra, és annyit mondott, hogy "á, keleti szeles napok vannak benne, várjuk ki a végét, abból még bármi is lehet". most éppen esik amúgy, 0,0 mm.
ámerikában én is láttam kétszer, de szerencsére ott a legtöbb helyen atipikus. az is mókás volt, amikor a szűk ösvény két oldalán lévő egy-egy bokorban egy-egy nagyobbacska kígyó tekergett. húgom meglátta, és közölte, hogy semmilyen módon nem történik meg, hogy ő ott átmenjen. vártunk egy tíz percet, amíg komótosan arrébbtekeregtek picit.
itthon szerencsére nyugi van. cserébe a rohadjonmeg met modell egy hét szelet és szárazságot mond, mindjárt sírok. pedig most még épp oké az erdő, egy nagyobb eső választ el minket a június elején berobbanó vargányáktól. :(
Vad napraforgót említ a cikk. Ez valami félresikerült fordítás lehet vajon? Vagy mégis valami lágyszárúval partnerkedik a kérdéses gomba? Furcsa. Mondjuk az, hogy lágyszárú nem jelenti azt automatikusan, hogy egynyári növény. Illetve bizonyos égövön nem is nagyon értelmezhető ez a kérdés... Bár Észak-Irak inkább mediterrán, mint trópusi.
ez oké, este mi is átnézzük egymást (kurkászás csak akkor, ha a gyerekek már alszanak :)), meg zárt ruházat. én most kifejezetten a Bencuc által javasolt csizma működési elvén gondolkodtam hangosan. de még csak kétszer volt rajtam.
egyébként meg eső után jönnek elő nagy számban, pláne az árnyékosabb helyeken. ha sivatagba mész gombászni a tűző napon, nem lesz kullancs. mondjuk gomba sem.
Csalánnal sűrűn benőtt hűvös völgyekben lehet ilyen kullancsözönnel találkozni. Az egyik Miskolc Tapolca környéki völgyben volt ilyen, menet közben 5 percenként meg kellett állni és lesöpörni magunkról a kullancsot.
Aki rosszra gondol, az huncut, az biztos. Csak én semmi rosszra nem gondoltam. :)
Néztem a cikket, én B+ vagyok, de nem hiszek ebben a különbségben.
Tharkusnak igaza lehet a hőszigeteléssel.
Egyik leghihetetlenebb kullancs élményemet egy tanulmányúton szereztem. Anno Domini: krva régen. A Soproni hegységben. Az erdész túravezető kérte, hogy álljunk meg egy helyen, majd pár perc múlva nézzünk le a lábunkra.
Á. Arra nincsenek szavak. Május közepe volt. Mint valami "zs" kategóriás sci-fi. Pókokkal, zombikkal. Tömegesen másztak felfelé! Nagyon tanulságos volt. Mátrában ilyet azóta sem láttam, pedig itt is szaporább azóta.
és működik? mert millió varázsfújkát sztároltak már, de azt olvastam - legutóbb linkeltem is -, hogy a kullancsok a testhőt érzékelik, meg főleg a kifújt széndioxidot. ergo nehéz elhinni, hogy az, hogy bebüdösíted magad, megállítja őket. és nekem nem is sikerült még ilyesmivel soha.
persze, kimentem volna ma, ha nagyon rajta lennék a témán. vagy most. az még hamarabb van, mint a holnap hajnal.
de igazából picit telítődtem a kucsmákkal, sokat néztem gúgelt, erdő- és talajtérképet, alig győztem olvasni a sok tippet, amit kaptam, hát még az a sok-sok fárasztó, hajlongó szedés... :D
tényleg nem mászok már el, majjövőre. a vargányákig meg vagy gévázom vagy nem, mint annyi más faj, ez is szűz terület nekem, nagypapi és Julainus lelkesedése irántuk, ami fűt elsősorban.
the open mind - magic potion (1969). igyál egyet a varázsitalból, hátha átmenetileg felülírja! :)
ünnepélyesen lezártam életem első kucsmaszezonját, nem megyek ki többet a tetthelyekre. micsoda egy hónap volt! sosem gombásztam ilyen sűrűn korábban, pedig klassz dolog követni a termőhelyek változását hétről-hétre. és újabb pont a Kullancsvédő2000 csizmának, tegnap is ott állt rajta a dög és nem csinált semmit, biztos vagyok benne, hogy nem érzi azon keresztül a testhőt.
Tudod... gombák. Bármi lehetséges. Ne bolygasd szerintem, max. etesd meg némi jónak vélt korhadékkal. Ha kifulladna jövőre, akkor rakj egy tüzet rajta, hátha. :D
Ja, meg maga az ágyás az leér egész a földig. A kert földje az alja, és arra a részre is volt régen öntve a kucsmagombás keverékből. Lehet onnan jött fel a micélium.
Bencuc, az eva hab csizma ma jól vizsgázott az első bevetésén: konkrétan találtam rajta egy élő kullancsot a túra végén, ami nem mozgott. ilyen sosem fordult elő még, mindig ezerrel mászik a lábamon. az a teóriám, hogy az eva hab jó hőszigetelő, meg a csizma is nagy és légrés van a lábszárad és a szára között, így a kullancsok nem érzik a testhőd a lábadon. nyilván majd száz túra után lehet ilyesmit állítani, ez most csak amolyan konyhaokoskodás részemről.
Szerintem tulipán virág tekintetében merő véletlen. Azonban ismeretes tulip morel (gyűjtőnév), amely a tulipánfák között érzi jól magát. Szerintem nálunk nem találhatók meg ezek a fajok.
Amúgy ezen az utolsó képen szerintem nem importuna van. Vagy nem tudom. Színre stimmel, de mintázatra inkább íkg-nek tűnik.
Multkor valaki feltett netre egy ilyen képet hogy ez a tulipán közt nőtt neki a kertben. Nálunk is a kucsmagomba ott jött elő, a tulipán közt. Lehet van a kettő között összefűggés?
Sanszos, hogy a zöld penész volt. Fogalmam sincs, hogy miként működik a kannibalizmus, de ismerve a gombákat, kizárt, hogy valamennyi kucsma micélium ne tudott volna megmenekülni. (A narancssárga szín miatt valószínűsíthető, hogy az valóban kucsmáé volt.) Én olyat láttam még laskánál, de kucsmánál is, hogy steril körülmények között a húsából vágtak ki olyan darabot, ami semmivel sem tudott előtte érintkezni. Tehát a húsának a belsejéből. Ezt agaron tenyésztették tovább, majd abból kimetszett kis darabkákkal beoltották a sterilizált elsődleges táptalajt. Mindez zsákokban történt, amelyek levegőzővel voltak ellátva (természetesen mikropórusos anyagon keresztül). Néhány hét alatt beszőtte a zsák tartalmát a kívánt micélium. Laska esetében kis metszés + vizezés után hamar megjelentek a termőtestek, kucsmánál pedig kikísérletezett összetételű földre terítették szét a zsákok tartalmát, majd szintén speciális összetételűvel vékonyan befedték az egészet. Valahogy a dánok is így csinálhatják. Persze a titok az apró mozzanatokban lakozik. Annak ismerete függvényében kapunk rogyásig vagy kiszámíthatatlanul termő "ültetvényt". A mszg-t, csiperkét és ltp-t egyébként érdemes eldobálni családi ház udvarán, néhány év alatt igen jól el tudnak terjedni. Főként a 25 centis nagyságnál, gyűjtés nélkül lenyírt fű esetén, úgy vettem észre.
Mind a kettő. Mondjuk a csíra az érdekes volt, mert a narancsszín mellett zöld is volt benne, szerintem az sima penész volt. Hogy úgy mennyire volt az a csíra hatékony, nem tudom.
Gratula! Telepítés módja? Elszórtad a maradványokat vagy pl. spórákat csíráztattál, aztán az elsődlegesen létrejövő micéliumot oltottad be valamibe stb.?