Keresés

Részletes keresés

For-dzsi Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28149

Nézd, a CSOK szabályozás - bár igazából ezt nem kívánja rendezni - kifejezetten lehetővé teszi a foglaló adását. A véterár 10%-ának megfelelő összeget készpénzben át lehet adni, a többit utalni kell. ennyi van erről.

A készpénzes összeg vagy vételárelőleg vagy foglaló. A foglaló a szerződéses biztosíték, jellemzően ez szokott szerepelni a szerződésekben. Ha úgy rendelkezik az aláírt szerződés, hogy akkor nem tekinthető foglalónak az átadott összeg, ha a banki bírálat miatt hiúsul meg az üzlet, egyértelműn a leendő vevő érdekét szolgálja. Ez a rendelkezés véletlenül nem kerül be egy szerződésbe-. Le akarták védeni a kockázatot, ha nem kap kölcsönt a vevő, a CSOK-ot is bukja, ha nem tudja a vételár CSOk-on felüli részének finanszírozását igazolni. A bankot egyébként nem érdekli, hogy mi lesz a foglalóval, ha nincs CSOK. Én elhiszem, hogy a vevők naívak és az ügyvéd túlbiztosította, de ez tulajdonképpen mindegy.

 

Javasold, hogy módosítsátok a szerződést, ebben a pontban, hiszen ők sem akarták ezt. A válasz az lesz, hogy nem lehet, a bank nem engedi. :-)    

Előzmény: Énvagyokmagam (28147)
Énvagyokmagam Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28148

Közben találtam pár sort az egyik oldalon, lentebb bemásolom. Ez szerint az ügyvéd jogszerűen járt el.

 

Az, hogy van-e foglaló, csak azon múlik, hogy a vételár egy bizonyos részét annak nevezitek-e el, illetve a szerződés aláírásakor mekkora összeg cserél gazdát. Csak akkor lehet ezt az összeget foglalónak nevezni, ha ez a szerződésből egyértelműen kiderül és a szerződés aláírásakor átadásra is kerül.

Abban az esetben, ha senki nem lép vissza, de valami miatt mégis meghiúsul az ügylet (vis major) a foglaló összege visszajár a vevő részére, és minden egyéb következmény nélkül megszűnik a szerződés.

Énvagyokmagam Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28147

Pontosan erre a részre amit a szövegem elején említettem. Azt gondolom, (és a fél elmondása szerint is találomra választottak ügyvédet), hogy ez nem egy előre megbeszélt dolog volt. Kíváncsi vagyok arra, hogy ez 100%-ra nem kellett volna, vagy mégiscsak bele kellett volna, hogy kerüljön a szerződésbe?

 

Előzmény: For-dzsi (28146)
For-dzsi Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28146

Mire vagy kíváncsi pontosan?

Előzmény: Énvagyokmagam (28145)
Énvagyokmagam Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28145

Szia!

 

szerinted hol tudnék utána nézni ennek a foglaló dolognak?

Előzmény: For-dzsi (28144)
For-dzsi Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28144

Te hiszel egy ügyvédnek, akit nem te fizetsz? Hazudik. Más érdeket képvisel, pedig elvileg a tiédet is kellene, de a pénz beszél... Olyan CSOK előírás nincs, ami a foglalóra az általad említett tartalmú szerződéses rendelkezést indokolna. Annyi az egész, hogy a CSOK bírálat kockázatát nem akarják a vevők felvállalni, inkább ügyeskednek a szerződéssel. A foglaló védene téged is és őket is. Erre találták ki. Ők bukják, ha nem veszik meg a lakást (mindegy, hogy miért), neked duplán kell visszaadni, ha másnak adod el. Minden egyéb esetben az átadott összeg csak vételárelőlegként értelmezhető, amit vissza kell adni, ha nem jön össze a bolt, neked ez nem jó megoldás. Sajna, az adásvételit gondolom már aláírtad, akkor sokat nem tudsz tenni...

Az ingatlanosok bepróbálkoznak és nagyon genyák tudnak lenni. Ha vmit alá akarnak iratni, meg kell nézetni egy jogásszal is, ha nem vagy biztos a dolgodban. A családban nem kevés feszkó volt korábban emiatt, az embereknek kényelmetlen nemet mondani, vagy azt, hogy majd megnézetem vkivel... Bizalmatlannak kell lenni, az érdekeidre rajtad kívül legfeljebb az figyel, akit ezért megfizetsz. :-)  

Előzmény: Énvagyokmagam (28143)
Énvagyokmagam Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28143

Egy tapasztalatot szeretnék megosztani, mind az eladó, mind a vásárló féllel, a CSOK-al kapcsolatban. Lehet, hogy tanulságos lesz pár embernek.

Eladásra kínáltam fel egy ingatlanom, melyre többen is jelentkeztek. Egy szimpatikus, kedves párral megegyeztem. CSOK-ra szeretnék megvásárolni a házat. Pár hete vette kezdetét a dolog. Megegyeztünk a vételárban és elkezdték intézni. Ök sem tudták, de addig amíg ki nem derül, megkaphatják e a kölcsönt a kezdettől kb 3-4 hét kell. Aztán a sikeres elbírálás után max. másfél hónap áll a bank rendelkezésére, hogy átutalja a pénzt. ami eladói szemmel 2,5 hónap. Nem kevés idő. 

E mellett. A szerződésben szerepel egy bekezdés amihez az ügyvéd szerint a jogilag ragaszkodnia kell. (Amennyiben a bank elutasítja a kérelmet, a foglaló "jellegét veszíti") Tehát, ha nem sikerül akkor a foglaló visszajár. Amit egyrészt megértek, mert én sem szeretnék elbukni egy ingatlan árának a 10%-át, ha ezt kéri az eladó. Viszont másrészről ,ha én mint eladó kitartok a vásárló személye mellett, függetlenül attól, hogy szinte napi szinten keresnek meg azzal, hogy készpénzben kifizetnék az ingatlant és elküldöm a potenciális vevőket. A bank viszont megtorpedózza az ingatlan vásárlást. Akkor engem mint eladót mi véd? A foglalót is vissza adom, a vásárló pedig nagy eséllyel nem jön vissza. Azt mondta az ügyvéd, hogy polgári peres úton perelhetem a vásárló jelöltet aki nem tudta megvenni. Mekkora egy vicc az egész!

Nem elég, hogy CSOK-ra kell megvenni egy ingatlant, még pereljem is be azzal, hogy kihúzom a zsebéből a pénzt. Valamint esetlegesen pereskedjek évekig. Jól megoldották ezt is a "n"agyon okosok. Nem egyszerűbb volna egy jóval kisebb foglalót beiktatni abban az esetben, ha valaki így vásárol? Abban az esetben nem érné esetlegesen kár a vásárlót. Még egy fontos dolog. 

Ha ingatlanoson keresztül akar valaki CSOK-ra vásárolni. Többnyire az ingatlanosok olyan szerződést iratnak alá a tulajdonossal. Ha, az ingatlant valaki lefoglalózza, abból az összegből nekik ki kell fizetni a közvetítői díjat. (Ez is egy elég pofátlan dolog, hisz az ingatlan attól, hogy lefoglalózzák, még nincs eladva.) Szóval, ha valaki CSOK-ra akar vásárolni ingatlanközvetítőn keresztül, akkor mindenképp érdemes odafigyelni erre. Alá írja a szerződést és az ingatlanos jobb esetben csak 600 000 Ft-ot kap egy 20 milliós ház eladásáért. A foglalóból a tulajtól lenyúlja a közvetítési díjat. A kölcsön CSOK nem jön össze. A törvény szerint a foglaló visszajár de az esetlegesen 2 milliós foglalóból az említett ár esetében csak 1,4 milliót tud vissza adni a tulaj, mert a többit lenyúlta az ingatlanos aki majd nagyon is nem akarja elereszti azt a pénzt. Innen ismét lehet pereskedni. Mivel a szerződéses viszony a tulajhoz köti a vásárló jelöltet, így nagy eséllyel őt fogja beperelni. A tulaj pedig az ingatlanost. /SOHA NEM SZABAD OLYAN INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSI SZERZŐDÉST ALÁÍRNI AMELYBEN NEM AZ INGATLAN ELADÁSAKOR FIZETI KI AZ ÉRTÉKESÍTŐT AZ ELADÓ FÉL/ . Azt gondolom, ha CSOK-ra vásárolnék, mindenképp átnézném az ingatlan eladásáról szóló szerződést ha van ingatlanos, mert ez nagy szipi-szopi lehet mindkét félnek. Természetesen eladóként soha nem írnék alá ilyent. 

Summa-summarum. Mindezt végig gondolva, eladóként egy szívás sajnos CSOK-ra eladni ingatlant.  

hiteltudor Creative Commons License 2018.02.12 0 0 28142

Ez sajnos nem fog menni.

Előzmény: Csuklósbusz (28141)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28141

De személyi kölcsönben legutóbb 900 ezret kaptam max.  Azt szeretném kiváltani egy 2 milliós jelzáloggal. De csak egy tanyám van fedezetnek ami kb 4 milliót ér.

Előzmény: hiteltudor (28139)
hiteltudor Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28140

Meglévő gyermekekre egyedülállók is igényelhetik, ha a többi feltétel is adott.

Előzmény: kalyhasember (28136)
hiteltudor Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28139

Személyi kölcsönt igényelj rá, annál nem számít, hogy tanya. Ilyen kis értékű ingatlannál ilyen kis hitelnél már nincs jelentős különbség lakáshitel és egy jobb kamatú személyi kölcsön között.

Előzmény: Csuklósbusz (28137)
hiteltudor Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28138

A tanya baj, nem elfogadható fedezet egy hitelhez.

Előzmény: Csuklósbusz (28137)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28137

Kivett tanya a tulajdoni lapon, kívülről übergáz, de belülről überfull. 

 

A tanya az már baj?

Előzmény: hiteltudor (28135)
kalyhasember Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28136

Sziasztok.

 

Csok, csak házastársaknak jár? Kösz.

hiteltudor Creative Commons License 2018.02.11 0 0 28135

OTP-ben nincs minimum befogadási érték, de ha az ingatlant nem tartja megfelelő fedezetnek, elutasíthatja. Lehet előzetes becslést is rendelni, ha necces az állapota miatt. Külterület nem probléma, de a tulajdoni lapja szerint lakóingatlan besorolásúnak kell lenni. Kis értékű ingatlanra, kis településen előfordulhat, hogy kb csak a felét hitelezik, de ez is csak a becslés után deríthető ki.

Előzmény: Csuklósbusz (28134)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.02.10 0 0 28134

Illetve az OTP-nél mi a minimális forgalmi érték aminél adnak jelzálogot egy házra?

Csuklósbusz Creative Commons License 2018.02.09 0 0 28133

Adott egy vályogház, értékbecslő kb 3-4 millió forgalmi értékre fogja becsülni. Mennyi jelzáloghitelt lehetne erre felvenni? 
Külterület, de összközműves. 

Lacee74 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 28132

Sziasztok!

 

Még teljesen kezdő vagyok CSOK-ból. Az lenne a kérdésem, hogy ha saját telekre szeretnék építkezni, de a telekvásárlással lenulláztuk magunkat, a telek beszámítható-e önerőnek? Van rá lehetőség, hogy így is el tudjuk kezdeni az építkezést?

Valamint a 10+10+5 millió elég lehet a teljes kivitelezésre?

 

Alapból megfelelünk a feltételeknek, még a legelején járunk a dolognak.

 

Köszönöm, ha választ kapok a kérdésekre.

Lacee74

Csuklósbusz Creative Commons License 2018.02.07 0 0 28131

OTP pest megyei vidéki vályogházra szabadfelhasználású hitelt hány %-áig ad az ingatlan becsértékének?

Baalo14 Creative Commons License 2018.02.07 0 0 28130

Sziasztok!

 

Párommal használt lakást vásárolunk, fundamenta hitellel és szeretnénk CSOKot is igényelni, 2 gyerek után de előre vállalnánk, tehát még nincsen gyermekünk. Tapasztalatok alapján van esélyünk, hogy megkapjuk? vagy mi lehet az a tényező ami miatt ne kapjuk meg? Elvileg az OTP-nél adtak papírt, hogy mik kellenek azok közül mindegyik rendben van nálunk. De fölöslegesen nem szeretnénk kifizetni a ügy díjat plusz értékbecslést mert nem fogadják el azt aki a fundamentás hitelhez felbecsülte. 

 

Köszönöm a válaszokat előre is.

 

Bálint

For-dzsi Creative Commons License 2018.02.07 0 0 28129

A CSOKnál nem ez a szabály, egy kicsit szigorúbb (korábban a hasonló támogatásoknál az általad írt megoldás volt, vagyis jogszabály alapján mentesült, ha az ok fennállását igazolni tudta), most a járási/kormányhivatalnál folyó méltányossági eljárás keretében lehet ilyenre hivatkozni.

Ha tudja igazolni, hogy ilyen ok van, akkor 5 évre halaszthatják a kamatfizetési kötelezettséget, aztán 5 év múlva újra megvizsgálják és részben vagy egészben elengedhetik a kamat visszafizetését. A tőkét mindig vissza kell fizetni, kivéve, ha a visszafizetés a család megélhetését veszélyeztetné.   

Előzmény: nagypapi (28128)
nagypapi Creative Commons License 2018.02.07 -12 0 28128

Nincs valami olyasmi, hogy ha igazoltan orvosi oka van, hogy nem jön össze a gyermekvállalás, akkor nem kell a késedelmi kamatot fizetni?

Előzmény: For-dzsi (28127)
For-dzsi Creative Commons License 2018.02.07 0 0 28127

21. § (1) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten - a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül - vissza kell fizetni. Ha a gyermek halva születik, a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni.

 

Az összeg: 1.430.000-600.000 = 830.000 Ft + ennek a késedelmi kamatokkal számított növekménye, illetve ha 2016. február 11. előtt kötöttétek a szerződést az 1.430.000 helyett azt a két gyerekre járó támogatási összeget helyettesítsd be, amennyit végül is kaptatok.  

 

A hivatkozott jogszabályhely alapján a kamatokkal növelt összeget a teljesítési határidő lejártáig kellene számolni , akkor is, ha előbb fizetnéd vissza. Elvileg közös megegyezéssel felbonthatjátok a szerződést és a visszafizetést a szerződés felbontásának napjáig kamatozva számítjátok ki, amennyiben ebben meg tudtok állapodni. Jobb ötletem nincs.

Előzmény: Fancynick (28126)
Fancynick Creative Commons License 2018.02.01 0 0 28126

Sziasztok!

Talán valaki tud segíteni.....

Használt lakás vásárlásakor egy gyermekünk mellé vállaltuk a második gyermeket.Eddig sajnos sikertelenül próbálkoztunk,és most a kivizsgálások során kiderült,hogy nem is valószínű,hogy sikerül teherbe esnem.Így már most a visszafizetésen gondolkodunk.Tudja valaki,hogy konkrétan mekkora összeget kell visszafizetni?Sokat olvastam különböző cikkekben,hogy a jegybanki alapkamattal számolnak valamit,de semmi konkrét összeg....Sos!Köszönöm

Zeki_ Creative Commons License 2018.02.01 0 0 28125

Minden ingatlanos cégnek van külsős céges hitelszakértője, aki a CSOK témát is érti, csinálja. Érdemes hozzá fordulni, mert pénzbe nem kerül, és lehet jó hitelajánlata is van.

Előzmény: Kissné Kriszta (28124)
Kissné Kriszta Creative Commons License 2018.02.01 0 0 28124

Sziasztok

Nem tudom van e itt olyan személy aki már a csok ot sikeressen igénybe vette használt ingatlanra?

Mennyi időbe telt,melyik banknál érdemes?

Mibe köthetnek bele ami nincs ugye reklámozva :(

 

Szeretnénk vásárolni egy 4.5 millió ingatlant  csak nem tudom érdemes e belevágni mert a tulajdonos Canadában tartozkodik érdemes e a repülőjegyet megvásárolnia?

Ildi0043 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 28123

Sziasztok!

Meglèvő házunkat szeretnènk bővíteni 20 nm-rel,(2szoba) van három gyermek,csokot szeretnènk igènybe venni.Kèrdèsem lenne, hogy a befogadási költsègben benne van-e a komplett tető /meglèvő is/ csere vagy azt külön pènzből kell lecserèltetni.  Nem tudom mit számolnak a költsègvetèsbe de a bankban azt mondták, hogy kb 11millió lesz a költségvetés.Nem tudom, hogy mi kerülhet ennyibe? Remèlem tud valaki választ adni.

Zeki_ Creative Commons License 2018.01.28 0 0 28122

Üdv!

 

A lakáshitel törlesztős cafeteria az ugyebeár 5 éves időintervallumban max 5 millió Ft, és teljes összeget nézve a lakás/ház értékének max 1/3-a lehet.

Na most mi van akkor, ha az ember közben másik házba költözik? Újraindul az 5 év? Vagy az előző házra felvett hitel cafeteria törlesztője is beleszámít?

hiteltudor Creative Commons License 2018.01.24 0 0 28121

Használt ingatlanra igényelt CSOK esetében, ha a támogatott személyek 5 éven belül lakóingatlant adtak el, akkor az eladott ingatlan árát bele kell forgatni önerőként a CSOK-kal megvásárolandó házba. A kötelezően beforgatandó összegből le kell (le lehet) vonni a vásárláskor igényelt munkáltatói, és önkormányzati kölcsönt, a vásárláshoz, vagy építéshez felvett lakáscélú hitelt (egyéb jelzáloghitel nem vonható le), továbbá levonható még az ingatlan közvetítői díj, ha volt és számlával igazolható és levonható az illeték is.

 

Pl ha 5 éven belül eladtál egy lakást 15M Ft-ért, amin az eladáskor volt még 5M lakásvásárlási hitel, 2M Ft Munkáltatói Kölcsön, fizettél 700E Ft ingatlan közvetítői díjat és 300E Ft vagyonszerzési illetéket, akkor most minimum 7M Ft önerőt kell beletenned egy CSOK-kal vásárolt lakásba.

Előzmény: tanca1 (28120)
tanca1 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 28120

Sziasztok? A kiemelt rész mit jelent pontosan?

 

 6. A támogatási szerződés megkötésével kapcsolatos részletes szabályok

17. § A 14. § (3) bekezdés j) pontja szerinti időszakban a lakásra a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie. A lakásbiztosítás jellemzőit a támogatási szerződés tartalmazza.

18. § A 14. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak szerint értékesített lakástulajdon vételárát csökkenteni kell

a) az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,

b) a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,

c) az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett,

d) a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,

e) az adásvételre tekintettel megfizetett közteher

összegével.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!