Keresés

Részletes keresés

bigup Creative Commons License 2021.04.06 0 0 85660

Kőfejtő vöröse nagyon jó, de az Ság-hegyi területről van. A Várkapitány büntet. :D Barczának is van házilag kékfrankosa, meg azt hiszem a Somló Kincsének is kadarkája - gondolom ballonban. :) Abeles rosé - nagy kedvenc! - az meg aszófői alapanyag azt hiszem. Kolonics juhfark is jó. 

Egyébként tényleg jó kérdés, hogy a Kreinbachernek mekkora a pozitív-negatív hatása. Helyi embereknek csomó melót ad aprópénzért. De van olyan borászat, aki nekik termelik a szőlőt a kiváló területekről pezsgőnek. :/ Ráadásul egy olyan borvidéken, ahol az őshagyomány a sokáig érlelt, magas koncentrációjú fehér borok. Elég elborult agy kellett hozzá, hogy valaki azt gondolja, ez egy jó hely lesz pezsgőnek :D - az alapanyag jó része nem is somlói -.

Előzmény: Winesoul (85647)
bigup Creative Commons License 2021.04.06 0 0 85659

Igen, bizony. :( Napi 10-12-ért alapmunkákra nem mennek el, mert a gyárban is meg lehet ezt kapni, és ott nem fúj a szél. Vagy külföldön jobb a lóvé.  Teljesen érthető, nem hibáztatom őket. Ömlik a pénz az agráriumba, mehetne bérfejlesztésre is egy része. Szegényebb régiókban meg az embereknek lehetnének képzések, támogatások, amik ésszerűek és ellenőrizve vannak. Ehhez még hozzájárul az is, ami a legtöbb nagy Gazdát jellemzi: a kényelem. Nem sok mindent kell csinálniuk itthon, és az EU és a kormány révén így is jön a pénz. Miközben innováció alig. Borzalmasan lusta a gondolkodásuk, valahol a kommunizmusban ragadtak fejlesztésileg, tudásilag - ismerek pár nagyot -. De sírni nagyon tudnak az új pick-upjaikból, a többemeletes palotájukból...Tisztelet a kivételnek, mert azért van néhány nagyon pozitív példa!

Előzmény: BZoltan (85644)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.06 0 0 85658

Én az üvegpohár verus műanyagpohár kérdést úgy oldom meg, hogy aki leül nálunk kóstolni annak üveg poharat adok, de azt nem viheti ki a kóstolóhelységből. Ha a kedves vendég el akar sétálni egy pohár borral akkor pedig adok neki hivatalos műanyagpoharat.


Nyilván jobban működik egy igényes üvegpohár, de szerintem senkinek nem esik le a gyűrű a kezétől ha egy pohár bort műanyagból issza meg sétálás közben. Az ésszerűség és a biztonság ilyen esetben fontosabb mint a kóstolási technika :)

 

De a lényeg az az, hogy ezt a feladatot nem tudták még megugrani a Kreinbachernél. Valószínűleg ez amolyan nagyvállalati jelenség. Hogy a marketing igazgató hozott egy döntést, bár még életében nem járt a Somlón és az alkalmazottak pedig nem mernek a józan paraszti ész szerint eljárni.

Ja amúgy ha már józan paraszti észről beszélünk :) Szóval amikor a Kreinbacher birtok megjelent a Hegyen akkor azzal kezdték, hogy felhúztak egy ilyen pincepalotát. Gondolhatod, hogy milyen költsége lehet egy ilyen épület megépítésének. Százmilliós nagyságrend, nem kérdés.

Aztán pár év múlva megnyerték az EU-s pályázatokat és felhúzták a hegy lábánál az űrsiló stílusú új birtok központot. Azóta az eredeti, nulláról felhúzott bazalt palota üresen és kihasználatlanul áll. Talán traktorokat parkolnak benne.

Na, szóval ez az eszeveszett pazarlás az ami jellemzi a Kreinbacher birtokot.


Juhfarkból:

Tornai Top Selection Juhfark
Somlói Vándor Öreg Tőkék Juhfark
Kőfejtő Juhfark
Meg értelem szerűen a saját juhfarkunk :)

A rozé úgy lett félédes, hogy magas volt a cukortartalma és az üvegballon lehűlt a pince padozatán, megállt az erjedés és ha már megállt akkor fejtettük, kéneztük, szűrtük, palackoztuk. Hogy pontosan mennyi a cukor benne azt nem tudom... valahol 30-60 között. Nem picikét maradékcukros, hanem obligát édes rozé :) Ereszmászáshoz, párkapcsolati válságkezeléshez, identitás kereséshez és sajttortához kiválóan megy :)

https://borarum.hu/product/somloi-vandor-juhfark-oreg-tokek/

Előzmény: Winesoul (85652)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.06 0 0 85657

joskabácsi diplomatikusan azt írta, hogy a legritkább esetben :)

 

Nekem volt szerencsém a rozéborok nagyasszonyával Elizabeth Gabay-vel rozé kóstolón részt venni és ő tudott olyan rozékat mutatni amiktől oda vissza olajat eresztettem. De ezek a rozék tényleg tételszámra is 1% alatt vannak, litervolumenre pedig bőven 0.00000001% alatt.

 

Szóval technikailag lehet termőhelyi tipicitással rendelkező rozébort készíteni, hiszen a rozé alapvetően kék szőlőből készülő fehérbor. Szóval, ha adott a jó és karakteres termőhely, alacsony terhelés, tiszta szőlészeti technológia (szerintem ez organikusat jelet, de erről megoszlanak a vélemények), adalékanyag mentes borászati technológia, megfelelő érlelés akkor elvi akadálya nincsen annak, hogy terroir rozébor szülessen.

 

Ugyan van ez, hogy cserszegi fűszerest meg irsai olivért is lehet terroir bornak csinálni, csak nem úgy szokták :)

Előzmény: Winesoul (85654)
Winesoul Creative Commons License 2021.04.05 0 0 85654

Hát meg kell, hogy cáfoljalak pedig Én már találkoztam sós- ásványosabb vonalat képviselő roséval. Ha ez nem a terroir-t tükrözi akkor szerinted mit?

Előzmény: joskabacsi (85653)
joskabacsi Creative Commons License 2021.04.05 0 0 85653

A rozé a legritkább esetben szól a terroirról ...

 

Előzmény: Winesoul (85650)
Winesoul Creative Commons License 2021.04.05 0 0 85652

Az Éjszakai pincetúráról mesélt az egyik kedves barátom, hogy jó buli és emlékeim szerint Ő is és az aktuális párja is zakózott egyet mikor már nem voltak szomjasak. Hát igen szép-szép ez a sznob hozzá állás, hogy szép üveg pohárban szolgálják fel a borokat a nagy érdemű közönségnek és mindenki kisujját feltartva ízlelgeti a bort, de ilyen szitunál pl nem túl praktikus.

 

Természetesen vannak olyan szituk, aminél megértem ha a termelő kimarad inkább egy eseményből, pl tavaly nálunk itt Győrben elmaradt a szokásos bornapok, helyette egy 20 faházas "borvásárt" rendezett a polgi. A Főapátság mivel eldobható műanyag és papírpohárban kellett volna felszolgálni, így kimaradt ebből a mókából, bár volt olyan opció, hogy ha saját borospoharat visz a borissza akkor abba is kérheti a nedűt. De ez azért jóval másabb...

 

Akkor végül is egészen családias hangulatú a borvidék. No akkor tudnál ajánlani pár juhfarkot, ami nagyot tud szólni azoknál is akiket eddig nem fogott meg a fajta? Háát félédes hűha :D . Megállt az erjedés vagy ez hogy jött össze? :D  Amúgy tabudöngető témának nem lenne rossz, de mégis sacc/kb mennyi a maradékcukija? 

Előzmény: BZoltan (85651)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.05 0 0 85651

A Kreinbacher birtoknak erős a marketingje. Amivel nincs is semmi baj, de azért fontos tudni, hogy nem teljesen úgy vannak a Somlón a dolgok ahogy ők azt elképzelik. Amúgy egy eléggé köztudott dolog, hogy a Kreinbacher birtok vezetése úgy gondolja, hogy nélkülük még a fű se nőne a Somlón. Bár ember nem tudja, hogy mire fel gondolják ezt, mert konkrétan a birtok felső vezetése szerintem a birtokközponton kívül nem igazán jár a hegyen. A szőlészeti vezetőjük is egy bazi nagy terepjáróból "tekinti" meg az ültetvényeket anélkül, hogy bárhol kiszállna a meseautóból, hogy összepiszkolja a cipőjét.


Emlékszem, hogy az egyik első Éjszakai Pincetúrán hisztizett a marketingesük, hogy a pincetúrán műanyag boros poharakat használtunk. Mert, hogy az milyen prosztó dolog is... és szerintük rendes borospoharat kell adni a népnek. Mondtuk nekik, hogy hát éjszaka a Somlón 4-5 ezer alaposan beborozott ember esik-kel az üvegpohárral az nem túl biztonságos. Nem értették... aztán rákérdeztünk a marketing igazgatójuknál, hogy úgy őszintén járt-e valaha a Somló tetején... Kiderült, hogy hát még nem. így aztán nyilván nem tudta, hogy milyen nagyot lehet perecelni a srétes bazalton még józanon, nappal is.

 

Szóval, érted... ők nem azok a gazdák akikkel a Séd-forrásnál, vagy a kilátónál, vagy a hegytetőn össze lehet futni. Mert amúgy, ha nem is egy minden este összejárós csapat a borvidék, azért a forráshoz járva biztos, hogy belefut az ember mindenkibe. Még a Tornai Tamással is össze lehet futni, mert ő is járja alkalmanként a hegyet. De a Kreinbacher birtok 3-4 fős vezetőségéből én még senkit nem láttam a Somlón. A Kreinbacher Józsit egyszer láttam távolról valamikor 2006-ban.

Ha leül az ember egy fröccsre a Somlói Borok Boltjának teraszán egy átlagos nyári hétvégi délután akkor zsírbiztos, hogy 2-3 óra alatt találkozik a somlói borászok nagy részével... meg  ha mást nem akkor integetünk egymásnak ha éppen a Séd forrásnál vízvétel közben elmegyünk egymás mellett.

 

A Juhfarkról...

 

Szerintem nagyon karakteres, a termőhelyet jól közvetítő vagány fajta a juhfark. Az olaszrizlingnél szerintem vagányabb fajta. Több a sava, a cukra, az extraktja mint az olasznak. Egyszerűen több benne a kakaó, a nafta :) Na és persze a juhfark az a mienk, csak a mienk. A juhfark egyik nagy hátránya,  hogy csak akkor szól nagyot ha felcsavarják a volumét rajta. Vagyis olyan elegáns, karcsú, divatos, bisztróbornak hangolva nem igazán nagy kunszt. Márpedig a legtöbb termelő sajnos így csinálja. Azok tényleg nem sok szót érdemelnek. Vagyis olyan igazán fasza juhfark tényleg nem sok van. Sajnos.

 

A mi rozénkról olyan sokat nem érdemes mesélni.

 

Van egy kis háromszögnyi vágón kék szőlőnk. Merlot és Cabernet Sauvignon. Egy jó barátom kedvéért ültettük még  2005-ben, mert ő a vöröset szerette és gondoltuk, hogy akkor legyen neki minden évben 50 palack vörös. Pár éve pedig inkább rozénak dolgozzuk fel. Az épp aktuálális 2019-es évjárat 40 palackos  hozamából még van 8 palack :) Ha érdekel egyet tudok adni belőle. Már ha bejön neked a félédes rozé, mert ez olyan lett :) 

Előzmény: Winesoul (85650)
Winesoul Creative Commons License 2021.04.05 0 0 85650

Köszönöm a teljes körű válaszod! Áldom az eszem, hogy előbb megkérdeztelek, így legalább nem járatom le magam és változtatok a megkezdett felvezetőszövegen. Max, amit eddig írtam átmentem egy későbbi írásba :D  Mivel én sose egy PR cikk-et  írok (bármennyire is szeretné ezt a pár BT-s vezető), hanem a tényleges gondolataimat és el kell ismernem - bármennyire is gáz ez rám nézve - a Kreinbacher marketing dumáját elég rendesen bekajáltam. :D

 

Viszont kicsit kutatva az internet "sötét" bugyraiban az feltűnt, hogy a Kreinbacher alapszériás sorozata az egyik olyan ami az ára alapján több mindenkit meg tud szólítani. Természetesen rajtuk kívül ugyanez elmondható a Bogdán birtokról és a Tornairól is, árban alacsonyabban mozognak, mint a sok kicsi termelő (bár akadt akiknél nem találtam palack árakat pl: Clements, Inhauser)  Az megint más kérdés, hogy ez mennyire jó vagy nem jó a borvidékre és a kisebb termelőkre nézve.

 

Amúgy nem értem ezt a juhfark őrületet, hiszen eléggé neutrális fajta, bár nem sokat kóstoltam az való igaz és lehet bennem van a hiba. Én pl sokkal jobban kedvelem az olaszokat, a hársokat, a sárgamuskotályt onnan, de a Györgykovács Imre traminije se volt rossz anno, mondom ezt úgy, hogy a fajtával egyébként ki lehet kergetni a világomból. :D  Persze különleges, mert alapvetően ott terem, bár valamennyi van belőle telepítve a a Balatonfelvidéken, Badacsonyban és a talán még a csopaki területeken is.

 

 Hmm esetleg már csak szakmai kíváncsiságból is, az általad készített roséról és vörösről mesélnél kicsit? Mert, ha úgy alakul lehet vennék 1-1pal-al, mondjuk a rozéknál azokat részesítem előnyben amik kilógnak a megszokott sémákból vagy jobban közvetítik a terroir-t.

 

Előzmény: BZoltan (85649)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.05 0 0 85649

Huhh... nagyon komoly téma és nagyon nehéz. Először is a kérdéseidben már nagyon keményem benne van a Kreinbacher marketing hatása.

 

Először is :) a Somló mindig is egy legendás, kultikus, misztikus borvidék volt. Évszázadokon keresztül, de nem csak a parasztlegendáriumban, hanem valóban. A Somlót egyértelműen mint a top magyar borvidékek egyikét emlegették az elmúlt 100-150 évének irodalmában.

De ha a rendszerváltástól nézzük akkor Fekete Béla, Györgykovács Imre és Inhauser István tették fel a 90-es évek magyar bortérképére a Somlót. A 90-es években  (leginkább a második felében) ha valaki felsorolt 20 menő magyar borászatot akkor konkrétan vérciki lett volna kihagyni Fekete Bélát vagy Györgykovács Imrét. Tíz évvel a Kreinbacher első évjáratainek megjelenése előttről beszélek.

Amikor a Kreinbacher  megjelent akkor lássuk be ők estek keltek a minőség terén. Ezt zárt ajtók mögött ők is elsmernék még ha nem szívesen is. Nézzed meg, hogy a címkéik évente változtak akkoriban. Nem volt egységes koncepció. Egyszerre csináltak mindent és az egyetlen konzisztens jeleg az első 4-5 évjáratukban az volt, hogy brutálisan elfáztak minden borukat. A 2005-2008 évjáratok Kreinbacher borai nem igazán voltak nagy számok. Azokban az években pedig már megjelent a Somlón A Takács 'Hollóvár' Lajos akinek a 2005-2006 hárslevelűi konkrétan bombaként robbantak ne a magyar borszkénába. Aztán 2006-2008-ban megjelentünk mi is és a Spiegelberg  Stefán is komoly borokat rakott le az asztalra 2005-2008 években. De ezekben az években kezdte a Tornai is komolyan venni a palackos borok témáját. A minőség még nem volt egy nagy szám, de a megfizethető árú, egyszerűbb Tornai borok a nagy élelmiszer láncokba azért bevitték a Somlót.

Szóval, azokban az években amikor a Kreinbacher elkezdett megjelenni a Somló elsősorban egy 5-6 fős kispincés csapatról szólt és nagyon is felkapott volt a Somló. Akkoriban mindenki borát rekord idő alatt szippantotta fel a piac. Senkinek nem voltak eladási gondjai. Sőt fordított értelemben voltak eladási gondok. Juhfarkból bármennyit el lehetett adni. Ez amúgy a mai napig is így van.


Az a toposz, hogy a Kreinbacher pénzt feccölt volna a borvidékbe pedig sajnos egy szánalmasan ócska hazugság. Illetve marketing termék, de ugye az rendszerint ugyanaz. A támfalak, utak (hivatalosan esővíz elvezető rendszert) az utolsó méterig EU-s pályázatból készültek és nem csak a Kreinbacher csináltatta azokat, hanem a Tornai is. A Kreinbacher cégnek annyi köze volt ehhez, hogy a pályázati adminisztrációt ők csinálták. Vagyis az alkotmányos költségeket ők állták... de amúgy masszívan plusszosan jöttek ki ezekből a projektekből. De csináltak ők simán kamu pályázatokat. Például turisztikai pályázat címén felújítottak 4-5 régi kispincét, amibe soha, még senki turista be nem tette a lábát. De a zsetont behúzták. Sőt, a Kreinbacher birtok folyamatosan rombolja le a legendás régi pincéket. Megveszik a területeket, a rajta levő gyakran többszáz éves pincéket pedig hagyják (sőt akívan segítik) szétrohadni, hogy aztán eltúrhassák őket. Lásd ezt.

Ami mindenképpen pozitívum, hogy a felvásárolt területeket szépen újratelepítik és művelik is.  Ezért jár a pont. De szó sincs arról, hogy ugyanez ne történt volna meg ha nincsen a Kreinbacher. Max nem verik fel az négyzetméter árakat 1000-1500Ft-ról  2500-3000Ft-ra és akkor nem a 8-10 kisebb borászatoknak most nem 2-4 hektárja hanem 3-5 hektárja lenne. Minden föld elkelt volna és minden földet betelepített volna más.

 

Ezzel együtt jó, hogy itt vannak a Kreinbacherék. A hegyen tisztességes munkát végeznek, a szőlőiket rendben művelik és alapvetően tisztességesen viselkednek. De attól a marketing bullshittől amit ők előadnak, hogy ők szarták a Somlón és ők tették fel a térképre és ők csináltak itt mindent én csak röhögök. Sportszerűbb lenne ha arra lennének büszkék amikre lehetnek is. Hogy szépen szőlészkednek és alapvetően korrekt borokat raknak le az asztalra.

De a borvidék viszonylatban ők semmit nem csináltak. Maguknak csináltak mindent és amit pályázatokból nyereségesen le lehetett papírozni azt le is papírozták. De a közösbe ők soha nem szálltak be egy árva forinttal. A 2009-es termékleírásunkat a Kreinbacher meg Tornai tollbamondták és azóta ugyanez a két borászat aktívan szabotálja a termékleírás korszerűsítését és frissítését. A borvidék marketing megjelenésére, arculatára a Kreinbacher soha egyetlen árva buznyákot nem szánt és soha egyetlen közösségi megjelenésbe nem segített be. Sőt jellemzően direkt távol marad minden közös projektből.  A Somlói Éjszakai Pincetúrából (amit teljesen közösségi erővel csinálunk lassan tíz éve) igyekeznek kihúzni magukat.

Ja... és jut eszembe, volt egy kezdeményezés, hogy legyen a Somló az első teljesen organikus borvidék Magyarországon. Poén, hogy ezt látszatra a Kreinbacher birtok tolta a legjobban... hogy aztán a hegyközségi szavazáson pont ők szúrják hátba a kezdeményezést. Roppant közösségi ugye? Az már csak a vicces kicsinyesség, hogy van nekik világszínvonalú, nagy kapacitású palackozóüzemük  és olyan borászati laboruk ami szerintem még a Nébihnek sincsen. De inkább hagyják porosodni amikor nekik nem kell, de helyi borászatoknak nem adják még pénzért sem bérbe.

 

De mindezzel együtt egy nagyon igényes birtok központot építettek fel, világ-színvonalon is kimagasló pezsgőpince technológiával. Jó pezsgőket és jó borokat csinálnak és tisztességes munkát és megélhetést adnak sok helyi szakembernek és munkásnak. Ezért mindenképpen jár a respekt és az elismerés. De azért szó nincsen arról, hogy jaj nélkülük hol tartana a Somló. Erre mi sem jobb bizonyíték mint az, hogy tengerentúlra, külföldre még mindig messze nagyobb volumenben és messze magasabb palack áron tolunk mi a pár hektáros kicsik mint a Kreinbacher. A Kreinbacher belföldön nagy sztár, azért mert bevásárolta magát a Bortársasághoz ahol ugyebár amióta ők ott vannak nem fér be érdemben más Somló termelő. A Bortársaság révén lett minden magyar étteremben a Kreinbacher pezsgő a default bubis.


Na és akkor végül a vörösbor témára... 

A Somlón mindig is volt egy nagyon kevés kék szőlő. Én először 2001-ben ittam somlói kékfrankost és szerintem jó volt. Nekünk is van pár sor kékszőlőnk és mostanában rozét csinálunk a nagy részéből mi is. De van minden évben 30-60 palack vörösborunk.  Ugyanígy van majdnem minden termelőnek némi kék szőlője. Az általad felsorolt gazdáktól én mondjuk jó vöröset még nem ittam. Mondjuk a Várkapitánytól még iható bort sem igazán ittam soha. A Jász Laci pedig csinál mindent, miért pont vörösbort vagy rozét ne csinálna. De bevallom az ő borait is nagyon ingadozónak tartom. A Tóth Peti jegyezte Kőfejtő pincétől én rossz bort nem ittam még. 

A rozé téma pedig azóta divat a Somlón is amióta mindenhol máshol is divat :) De azért ha egy jó rozéra vágyom akkor hamarabb mozdulok rá Az Abeles rozéra vagy  mondjuk a Légli Géza Kislaki  rozéira vagy ha inkább északi part akkor a Pálffy-ra.

 

Syrahban tény és való, hogy a Kreinbacher nagyon jót csinál. Piszok drágát, de nagyon jót. Meg pezsgőt is.

De, végszóként még egy elgondolkoztató kritikát a Kreinbacherről...te hova teszed azt a tény, hogy egy sok-sok milliárd forintból felépült csúcstechnológiás (tényleg tucatszám állnak náluk olyan Stockinger hordók amikből még a tehetősebb borászatok sem igen tudnak egyet-egyet sem kifizetni) somlói borászat úgy 15 év alatt pezsgőből meg Syrahból alkot nagyot, de a borvidék hagyományos fajtáiból mint a juhfarkból, furmintból, hárslevelűből és olaszrizlingből még nemhogy maradandót, de igazándiból kiemelkedőt sem sikerült mutatniuk.

Mert soroljon fel bárki 5-5-5-5 kedvenc somlói juhfarkot, furmintot, olaszrizlinget, hárslevelűt és nézzük meg, hogy ebben a 20-as válogatásban hány Kreinbacher bor lesz... mert ugyebár terület arányosan és tőkeerő arányosan a felének/harmadának annak kellene lennie. De nem az... szerintem a tizede sem az.

 

Na innentől gondolja át mindenki, hogy mi lenne a Somlóval a Kreinbacher nélkül. Szerintem semmi. Max más csináltatta volna meg a német adófizetők pénzéből a támfalakat és az utakat, esetleg pár évvel később.

 

Előzmény: Winesoul (85647)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.04 0 0 85648

Címke nélküli Szentesi: valami régi cucc, már nem emlékszem.

De príma anyag, remélem ezzel emeltem a topic fényét:)

Winesoul Creative Commons License 2021.04.04 0 0 85647

BZoli azt szeretném kérdezni tőled, mint somlói borásztól, hogy mielőtt a Kreinbacher kijött volna anno tizenpár évvel ezelőtt a syrah-val mennyire volt jellemző a borvidékre a vörösbor készítés vagy akár az, hogy rosét készítenek Somlón?

 

Mivel a Kreinbacher roséjáról írok egy beszámolót és nem szeretnék hülyeséget írni. Mert lássuk be sokak fejében Somló=fehérbor, de kóstoltam már a Kreinbacher-en túl a Jász Laci-tól is már, meg tudom, hogy a Kőfejtő, a Várkapitány is palackoz vörösbort. A másik, amin sokszor gondolkodok, hogy az amennyi pénzt a borvidékbe belefeccölt a Kreinbacher nem történt volna meg vajon hol tartana Somló? Régebben nem volt annyira felkapott a somlói nem? Jó oké juhfarkot alkalomra aji-ba vásároltak a friss házasoknak, mert, hogy nászéjszakák bora meg hasonló hülyeségek miatt, de nem volt trendi nem?  Ami fix, hogy pezsiben szépet alkottak és kicsit jobban is megy a hazai tradicionális pezsgők között, bár ha magamnak választok akkor Demeter Zoli pezsgőit részesítem előnyben.

 

Marha kíváncsi vagyok egy helybéli véleményére és természetesen válaszodat bizalmasan kezelem és használnám fel ;)

 

De bárki mástól is szívesen veszem a meglátásokat, mert sokat tanulhatok belőle.

lazaridi Creative Commons License 2021.04.04 0 0 85646

Találtam a poharas vitrin aljában egy üveg Henessy-t. 

Kellemes Húsvétot mindenkinek!

Hepci Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85645

Nyugodtan visszatérhetsz az origóhoz: amit te mondasz, az tény, amit mások, az vélemény. Ha pedig valaki az általad citált "tényeket" meg meri kérdőjelezni, az természetesen tsúful személyeskedik, tehát megsértődsz.

Ez olyan lányos attitűd, de nincs vele semmi baj - rengetegen élnek így.

 

A témára visszatérve: a két, nagyjából összemérhető élvezeti értékű bor (egy 15 hektáros osztrák termelő bora és egy 60+ hektáros magyar termelő bora) között bő 1 rugó az árkülönbség. Ez a 2 ország lakóinak vásárlóerejét és a termelés vélhető költségeit, valamint a 2 termelő karakterét figyelembe véve nem tűnik olyan rettenetesnek.

Egyébként természetesen megértem a hazai bortermelők problémáit, vagy 10 éven keresztül hazafiasan nem is vásároltam semmiféle külföldi bort.

Előzmény: BZoltan (85641)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85644

"Hippiismerős Franciaországba jár ki szüretelni. "

 

Pontosan... Nyugat-Európában a mezőgazdaságot már nagyon régóta a kelet-középeurópai idénymunkások üzemeltetik. Finnországban az ukrán, orosz munkaerő szedi az epret meg az áfonyát, Németországban a román munkások szedik a spárgát, franciaországban a magyar, lengyel, román munkaerő kapál és szüretel a szőlőkben.

Részben ezért is nincsen Magyarországon hadrafogható mezőgazdasági munkaerő. Nyugat-Európában 10 eurós órabért simán meg lehet keresni. Ráadásul “le black”, mert ugye ebben a csodás únióban a tagországok adóhatóságai nem tudnak egymásról. Vagyis az adó és járulék költségeim után én eleve alacsonyabb nettót tudok adni mint egy feketén fizető nyugati gazda. De még enélkül is a bruttó 500-600 ezer Ft bér az sci-fi kategória itt Magyarországon.

 

Ennyit a magyar piacról élő és a magyar közterheket viselő termelő nem tud kigazdálkodni.

Előzmény: bigup (85636)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85643

"A tisztesseges webes megjelenes a leheto legjobb marketing eszkoz."

 

Erről engem nem kell meggyőzni :) Nekem sok-sok éve (ha jól emlékszem akkor úgy 2005 óta) van szerintem elfogadható minőségű weboldalam. Nyilván lehetne jobb is és nyilván vannak hiányosságai. Mondjuk ezt az oldalt az öcsémmel együtt csináltuk és én tartom karban és az összköltsége kimerül az évi 18 ezer forintos DigitalOcean hosting árában. Webshopot tudnék csinálni ha akarnék, de nem akarok. Amit közvetlenül eladok azt személyesen adok el amit meg nem közvetlenül adnék el azt én átirányítom a partnereinkhez. 

 

Én igazándiból csak azt mondom, hogy ha egy borászat olyan weboldalt akar magának mint az említett osztrák példa akkor az első körben 200-300 ezer forintos költség és évente legalább 50 ezer forintos üzemeltetési költség. Ha pedig rendszeres kreatív munka van az új évjáratokkal, új borokkal akkor erre még rájön simán egy másik 50 ezer forint. Ez így tökre minimum. Mert egy nevesebb dizájner online arculatot milliós áron csinál és egy profi fejlesztő cég egy testreszabott webshopos oldalt is inkább fél-egy millióért csinál. De ez az ipar is olyan mint minden más. Vehetek olcsón, kezdő szakembertől egyszerű és fapados megoldást és vehetek, megbízható, komplex, biztonságos, fenntartható és bővíthető, nagyon szép megoldást drágán. Az utóbbi ára sokszorosa lehet az előbbinek.

 

A kérdés, hogy mekkora árbevételnél érdemes nagyobb összeget erre rászánni.

Előzmény: altimus (85637)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85642

Erről  van szó. Ezért mondom, hogy a piac az ami mindent meghatároz. Ha nincs erős piac akkor minden minőségre törekvő termelő széllel szemben, hegymenetnek teker.

 

A webshop-hoz amúgy megbízható és gazdaságos logisztikai szolgáltatások is kellenek. Ez a másik bökkenő amiről méltatlanul kevés szó esik.

Előzmény: altimus (85638)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85641

Én pontosan tudtam, de ráuntam, hogy neked magyarázzam. Azóta sem érted meg, hogy vannak áfakörös bortermelők és vannak olyanok akik nem áfakörösek. Az áfakörös termelők bruttó árában befizetendő áfa is van. Viszont aki nem áfakörös az nem is tudja a költségeinek az áfáját leírni. Vagyis nekik a termelési költségeik is magasabbak.

 

Az általad említett pince weboldalán én nem láttam webshop-ot, nem ismerem őket így nem tudom, hogy mennyi a bruttó ex-cellar áraik.

 

Viszont azt érzem rajtad, hogy kötekszel és személyeskedsz. Gondolkodtam az előző a korábbiakhoz hasonlóan rossz hangulatú, szekálós szóváltásunk után, hogy lezárom a kettőnk közötti kommunikációt. Igyekeztem is kerülni a hozzászólásaidra való terjedelmes válaszokat.  Most segítettél ezen döntésemet meghozni. Így most egy időre tőled sajnos el kell búcsúznom. Én azért járok ide, hogy jó hangulatban, baráti társaságban beszélgessünk boros témákról. Ha neked inkább szerszámméregetéshez, kötözködéshez és szekáláshoz van kedved akkor én abban nem akarok partner lenni.

Szemmel láthatólag nem akarod úgy érteni a hozzászólásaimat ahogy én azokat szánom és szemmel láthatólag a te célod nem a jó hangulatú csevegés. Hogy mi azt nem tudom. Most egy ideig nem is fog érdekelni. Ennyi... ha szükségét érzed akkor írjál még valami személyeskedő, lenéző, beszólogató, gúnyoldó riposzt választ. De az sem fontos.

Előzmény: Hepci (85640)
Hepci Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85640

Zoli, ebbe a számolgatási témába már többször beletört a bicskád - többek között pár hónappal ezelőtt nem tudtad, hogy mi a bruttó és mi a nettó, de ez nem gátolt meg abban, hogy Németh János borának BT-s árképzése kapcsán erről kb. 1 héten át, mintegy 432000 karakter terjedelemben vitázz velem. Talán jobban tennéd, ha nem ezen a területen törekednél sikerekre a vitákban, mert a siker kurva nehéz ügy - gyakran elkerül téged.

Tehát ismételjük át: egy 3500 forint körüli osztrák bruttó pincei árat hasonlítottam össze egy 2500 forintos magyar bruttó pincei árral. Mint írtam, a magyar rajnait ennyiért kapom számlával házhoz, ha rendelek belőle egy hatos kartont.

Előzmény: BZoltan (85634)
altimus Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85638

Egyik magyar termelonek sincs megtiltva, hogy mukodtessen egy webshop-ot es megprobalja a kereskedoi arrest sajat maga realizalni. Persze tudom, hogy ezzel is munka van, nem is keves.

 

Az osztrak es a magyar fizetokepes kereslet kozott azert eleg nagy a kulonbseg. Ausztriaban kevesbe fajdalmas 10 eurot kiadni az ottani jovedelmekbol, mint mo-on a 2500Ft-ot.

 

 

Előzmény: BZoltan (85634)
altimus Creative Commons License 2021.04.03 0 0 85637

Persze ez igy van. Egy jo weblaphoz kell grafikus, weblap tervezo, ..., sot, meg ezt megelozoen is van teendo, mert jo egy jo weblaphoz kell egy normalis cegarculat es megjelenes, stilus ... De ezek nem megsporolhato tetelek egy adott meret felett egy profi cegnel. Annal a boraszatnal ahol nincs direkt eladas nem kell webshop-ot fenntartani es a weblap 80+ %-a statikus info, amit eleg evente 1-2 alkalommal frissiteni. Sok boraszatnal viszont van szallas lehetoseg, vendeglatas, ... amihez szukseges egy tisztessegesen osszeallitott webes megjelenes. Az alapjan a par pelda alapjan amit belinkeltem meg veletlenul se mondam, hogy ezek a magyar boraszatok tesznek a webes megjelenesre. Sot, kifejezetten az latszik, hogy aldoztak ra penzt is es figyelmet is. De ezek a koltsegek visszajonnek. A tisztesseges webes megjelenes a leheto legjobb marketing eszkoz.

 

 

 

 

Előzmény: BZoltan (85633)
bigup Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85636

Hippiismerős Franciaországba jár ki szüretelni. Szállás (tábori körülmények), kaja, de legalább jókedv és emberi hozzáállás. Valami két-három rugó a havi apanázs emellett. Nem nagy lóvé, de jobb sokkal, mint itthon. Viszont lehet kortyolgatni 70-80-as Chateu-kat, ha olyan a Gazda kedve - és általában olyan. :D Nyugati oldalról sokan mennek ki Ausztriába idénymunkázni, és nem hiába. :)

Előzmény: amimaki (85635)
amimaki Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85635

Kamptalban is a román meg magyar meg ukrán kapálja a szőlőt... Ennek megfelelő bérezéssel.

Előzmény: Hepci (85631)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85634

Ebbe az ár témába már többször beletört a bicskád... esetünkben egy 3600Ft-os bruttó pinceárat hasonlítasz össze egy 2500Ft  bruttó kereskedői polci árral. Ugye tudod, hogy ez azt jelenti, hogy a termelő max 1600Ft-ot lát ebből. Akkor ugye megvan, hogy a delta az 2 rugó?

Erről beszélek. Ha egy 15 hektáros bortoknak van 50 ezer palack ilyen bora az azt jelenti, hogy évente 100 misivel többet húz be mint egy 1600Ft-nál megálló magyar borászat. Évente száz misivel nagyobb árbevétellel pedig Scarlett Johansson taposná a szőlőt szüretkor bugyi nélkül.

 

Kár ezen évődni enpluszegyedik alkalommal. Nincs is hozzá kedvem. Én ebben élek, ezt csinálom... kurvára minden azon múlik, hogy milyen palackárat tud egy termelő érvényesíteni... és kurvára nem mindegy, hogy 5 vagy 10 eurót kap a termelő egy palackért.

 

Ja és nem, nincsen olyan nagy különbség az osztrák termelési költség meg a magyar között. Van, de nem ekkora.

Előzmény: Hepci (85631)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85633

Azért az amit pár nap alatt összehoz a a szomszéd warezos Pistike az nem így néz ki. A karbantartás az nem költség, de ha nem a gazda akarja böködni a wordpress-t minden új tételnél akkor az pénzbe kerül. Azért ha jobban megnézed akkor itt minden borhoz van korrekt fogyasztói infó lap és egy B2B termékismertető.

Nem a világ vége egy ilyen weboldal, de azért ez a felső ház kategória ami itthon is többszázezer forintos költség.

Előzmény: altimus (85632)
altimus Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85632

> A pince honlapját megnéztem ...

 

Kivancsi lettem, en is megneztem. Valoban korrekt weblap, a szukseges adatokkal, standard webshop, normalis grafika ... Mindezt egy profi webdesigner es programozo par napos munkaval osszehozza. A karbantartasa se megfizethetetlen. Csak szandek kerdese egy ilyen weblap letrehozasa es karbantartasa. Nyilvan van egy egyszeri koltsege, de ez nem sokmillios osszeg. A karbantartasa meg filleres tetel.

 

> ... ezt az informativitást szeretném látni legalább 1 magyar borász honlapján... na ebben kb. annyira vagyunk lemaradva, mint a magyar furmintok és minden egyéb az ennél jobb (erste lage) kamptali rizlingektől...

 

Nem nagyon szoktam boraszatok honlapjait nezegetni, de most kivancsisagbol beirtam 3-4 ismertebb magyar boraszat nevet a gugliba es mindegyiknek van korrekt weblapja, hasonlo tartalommal mint a fenti labanc weblap. tenyleg nem csaltam, ezekre kerestem csak ra es mindegyiknek teljesen korrekt a weblapja.

 

www.vylyan.hu

www.heimann.hu

thummerer.hu

www.takler.com

 

 

Előzmény: Hepci (85625)
Hepci Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85631

Azért ez nem ilyen egyértelmű dolog, mint ahogy írod.

Először is a költségek is mások ott - elsősorban a munkaerő, de gondolom, egy ilyen Heiligenstein-szintű dűlőben aranyáron van a terület is.

Aztán ez a konkrét bor nem húz el túlzottan árban a honi konkurensektől. Nem egészen 10 euro - a nagyjából mellé tehető jobb magyar rajnaik ex cellar ára úgy 20%-kal alacsonyabb. Pl. Babarczi-rajnai: 13% alkohol, ezt némileg alulmúló élvezeti érték, 2500 forintért adják, ha kartonnal rendelek.

A felső kategória (pl. Eichinger Gaisberg vagy Heiligenstein Riesling vagy GV Erste Lage) mellé pedig nincs olyan magyar fehérbor, amit évjárattól függetlenítve oda lehet tenni.

Előzmény: BZoltan (85628)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85630

Ez most szarul adta ki magát :D Csak azért írtam Szexárdot, mert FA azzal a borvidékkel van leszerződve és látványosan ügyel arra, hogy minden nyilatkozatában fényezze Szekszárdot. Amúgy nem minden alap és ok nélkül :) Az életem első vörösbora amit ittam is szekszárdi volt. Sőt, életemben előszőr vörösbortól, Szekszárdon szórakoztam be alaposan. Az egyik legjobb gyerekkori barátom is szekszárdi és a faterja borával szoktunk világmegváltani. Szóval félreértés ne essék :) nehogy megint kabátlopási ügybe keveredjek mint a gyíkborral.

Előzmény: joskabacsi (85629)
joskabacsi Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85629

Nono, az a céklalé nagyon rendben tud lenni! 

 

Előzmény: BZoltan (85620)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.02 0 0 85628

Megnéztem a weboldalát ennek a cégnek. Kétség kívül nagyon profi.Kifogástalan tájékoztatás, nagyon igényes csomagban.

 

Egy dolgot jegyeznék meg... mindez pénzbe kerül. Sok pénzbe [1] ... 

 

Ez egy 15 hektáros birtok ahol az alapborok crika 2kg/tőke hozammal, október elején, vagyis erősen biztonsági játékkal készülnek. Ezek mennek 10 eurós alapáron. A minőségibb cuccaik bizony már 22-27 eurós áron mennek.

 

Na ez az a nagy különbség ami mellett nem lehet elmenni. Melyik magyar borászatnak lenne esélye arra, hogy a 12.5vv potenciállal,  nagy hozamú ültetvényről szedett alapborát 3500-4000Ft áron, a válogatás kategóriás, dűlős, minőségibb cuccait pedig 8-10 rugóért adja el? Ilyen gazdasági viszonyok között nagyon más a matek.

 

Ezzen a pincének ha csak alapborai lennének akkor is 360 millió forintos bruttó árbevétele lenne. Hol tud ilyen bevételt elérni egy 15 hektáros magyar bortok... és nem, nem a minőség itt a fék. Hanem a piac.

 

Előzmény: Hepci (85625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!