Új korában ez az volt, egy amúgy középkategóriás szerkezetre épülő "emeltebb minőségű" kivitel. Most persze minden attól függ, milyen a tényleges állapota. Esztétikailag mindenesetre eléggé viseltes, de nagyon szépen rendbehozható (nyilván kellő energia-idő-ráfordítással).
Így van, a "foltbenzin" névre hallgatót kell venni. Rá van írva, hogy "aromás szénhidrogén-mentes", és akkor az biztosan nem okoz járulékos károkat.
Kis órához, karórához-zsebórához azért érdemes megvenni a piros Elmát, nem olyan drága egy kicsi flakon belőle - és használom, nem is "kis kiszerelésben" a hagyományos, magam keverte (tiszta kenőszappan + szalmiákszesz) házi kotyvát is, de csak szerelvényekhez, tokokhoz, nagy (a mosóba amúgy sem betehető) nagyóra-részegységekhez, esetleg előáztatáshoz számlapokhoz, nagyon retkes szerkezetekhez. De ez nem mindig mosható ki tökéletesen, előfordulhatnak lerakódások utána, nem jellemző, nem is vészes, de pl: egy karóra-szerkezetnél nem kívánatos, és esztétikailag sem ugyanazt a végeredményt adja.
Ismét csak megköszönni tudom mindenkinek a segítséget! Tényleg nagyon sokat tanulok már itt is! Sőt! A gyakorlati dolgokhoz itt kaptam a legtöbb infót!
Összefoglalva:
Rugó-tekerő egyenlőre vár. Kezdetnek az 1-3-as olaj elég lesz. Kotyva (végre tudom mi az...😄) készülni fog, és gépet is készítek majd hozzá.
Viszont tisztításnál a Tiszta foltbenzin (régi flakonos) már nincs szerintem. Az újra csak foltbenzin van írva. Az ugyanúgy megfelel?
Azzal is egyet értek, hogy idővel egyre drágább lesz, de addigra talán a tudás is hozzánő....
Az 1-3 alapolajat nyugodtan használhatod, egyszerű, alap szerkezeteknél teljesen megfelelő lesz. Pláne, ameddig olajzótűkkel dolgozol, nem is kell jobb. A rugót be tudod nyugodtan tekerni kézzel, annyi a fontos, hogy ne törjön meg, és ne fogdosd össze a felületét (mindig csak az élét fogd).
Benzinből a foltbenzin névre hallgatót vedd, a fontos, hogy aromás mentes legyen, az nem támad meg semmit. A legtöbb mosó-tisztító benzin valamennyi acetont is tartalmaz, nem ajánlott, de a kifejezetten foltbenzin néven futóra rá is van írva, hogy "aromás szénhidrogén-mentes", és amúgy hasonló árban is van.
Még a Grand seikoba is kézzel tekertem vissza a rugót.az 1-3- as olaj bőven jó a ruszkikhoz, esetleg egy kicsit vastagabb kell a motorrugóhoz.de sztem nem muszáj tulspilázni a dolgot. Nem agyonkomplikált órák ezek.
Szuper! Nagyon köszönöm! Pedig már többször belefutottam...
Futólag át is olvastam! Már most sokminden letisztult! Főleg mosás témában.
Apropó: mosás! Találtam jó(nak tűnő) megoldást a drága mosó helyett. Van yt videó egy procihűtő ventillátorból készített "labor keverő" vagy mi készítésére. Mágnes forgatja a "babát" ami pörgeti pl a kotyvát. De ilyen gép pár ezer pl. Temun... Jónak tűnik.
Ezek szerint kézzel nyugodtan feltekerhetem a rugót!? Csak mert volt ahol ezt határozottan elítélték...
Esetleg még a Quilling tekerő is jó lehet!? Aztán pl sík felületen feltekerni!?
Benzin: mosóbenzin néven keressem ezek szerint? Csak mert nem szeretném, hogy a köveket rögzítő sellakkot leoldja.
Olaj: hirdetnek 1-3 szintetikus olajat. Az valóban használható "mindenhová"?
Orosz oldalakon belefutottam a ZIM 2602 szét-összeszerelésébe. Mivel a pobeda órám elég "gyengusz" azzal fogom -majd egyszer- kezdeni a próbálkozást...
Voltaképpen majdnem "lényegtelen", ez a századforduló környékén Kaliber IV. és V. címszó alatt futó típus-szerkezet volt, amit nem számottevő formai eltérésekkel sokan gyártottak. Talán a leggyakoribb a Fontainemelon (a később FHF), de van "mindenmás" is, finomabb kivitelben még a LeCoultre is készítette ezt a formai és híd-elrendezésű konstrukciót.
Akkor - főleg kezdőként - igazándiból nincs is szükséges rugóbetekerőre. Ritkán használt szerszám, és elvétve fordul elő olyan rugó, amit nem lehet kézzel normálisan betekerni (az sem karórában és nem főrugóként).
Esetleg olvasgasd a honlapomon az óra/szakma-történeti részt, végül is pont azért írtam, hogy kezdőknek segítsek picit (az adatlapomról megtalálod).
Igen sikerült! Köszönöm! Kicsit macerás volt, de sikerült! Viszont nyomtatni nem tudom... De lényegtelen! Olvasom gépen! 🙂
Szerszámok beszerzése terén tudsz/ tudtok ötleteket adni? Amatőr szinthez... Pl az órarugó feltekerő "kézikészüléket" milyen módon lehetne beszerezni reális áron?
Nemrég magába szippantott az -orosz mechanikus kar- órák világa! Elkezdtem gyűjtögetni, de szeretném -karbantartás szintjéig- magamévá tenni az órás mesterek tudását! Ebben szeretném segítségeteket kérni! Milyen úton induljak? Milyen szakanyagot keressek és hol!? Köszönöm!