Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100948

Szóval eddig azt mondtam, hogy az idáig kóstolt kisüstik közül egy volt összesen ami iható volt. Na aztán tegnap ittam a másodikat. Házi kisüsti meggy, és szenzációs volt. Természetesen érezni lehetett rajta azt "ízt" ami tornyoson nincs, de valóban nagyon ízletes volt. Nem értem a főzdék miért nem figyelnek oda ennyire. 

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100947

   Na ha úgy tetszik neked legen, gáz helyett, gőz; pára;

Rajtad kívül senkit sem zavar.

 

Nem viselkednek úgy mint a gáz ,, bután ”

Előzmény: snapszmester (100923)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100946

 

..."Tudom én, hogy neked is van benne gőz terelő.

Mint ahogy rézművesnek is."...

...persze, hogy van, hiszen az a lényege az egész cuccnak...sokan nem értették meg, hogy ha az a lemez nincs (úgy) benne, akkor a gőzök a rövidebb utat választják és nagyobb részük rögtön kimegy a felső lukon...akkor pedig hiába dolgoztunk, nem jól működik...egyébként ez a működési elv, ha megérted, tök egyszerű, csak jól kell megcsinálni és jól is műkszik..

Előzmény: bezzeg Jani (100943)
kiro4444 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100945

Sziasztok!

 

Idén szeretnék másodjára cefrét készíteni. Tavaly körtéből készült, idén fosókából is főzetnék. Utána olvastam sok mindennek, és sajnos azt tapasztaltam, hogy mindenki mást ajánl, mond, javasol, használ, tilt stb.

biztos sokszor itt is téma volt már. Szeretném magam megkímélni felesleges munkától, de a finom pálinka a legfontosabb. tavaly úgyahogy sikerült elérni.

van sok kérdésem, ebben kérnék segítséget.

1. Fósóka kezd érni, elkezdtem gyújteni, de még nem a cefrés hordóba. Magozzam-e a hordóba kerülés előtt? Volt aki azt mondta felesleges, elég akkor ha kész a cefre és átszűröm. volt aki mondta, hogy már magozatlanul tegyem a hordóba. mi legyen?

2. használjak e keverőszárat. Állítólag fémmel nem érintkezhet a cefre....

3. megmosott, kicsitt ütődött gyümölcs tényleg nem kerülhet bele? természetesen megmosom előtte.

4. Kell e bele cukor, erjesztő? tavaly semmit nem tettem bele....

5. kell-e kevergetni? ha igen, akkor milyen gyakran?

 

egyekőre ennyi, de biztos lesz még sok kérdésem :)

 

A pálinka legyen veletek!

 

rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100944

...Ystennek (mindíg) igaza van és ha nincs elég nagy fagyasztód, akkor csinálhatod a Nabiti-féle tejes derítést is, az is kicsapja a kozmaolajat a páleszodból, mert attól lett opálos a hígítás során...a magasabb alkohol koncentráció még oldatban tartotta és szép tiszta volt...amikor elkezdted hígítani, beopálosodott, mert a hígabb szesz már nem bírta oldatban tartani az olajat és az kezdett kiválni...

Előzmény: Ysten (100941)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100943

 

 

Tudom én, hogy neked is van benne gőz terelő.

Mint ahogy rézművesnek is.

A Sólyom féle kézikönyv 106.oldal 25. ábra szerint.

A projekt szűkös anyagi forrása miatt nekem csak ilyen lett.

Újabb tábla lemez 50 rongy.

Előzmény: foxrudi (100930)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100942

...a cuccodat látva, én sejtettem, hogy Neked ez nem jelent gondot...

Előzmény: bezzeg Jani (100939)
Ysten Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100941

Hülyeséget tanácsoltak, ne köszönd. Tedd be a mélyhűtőbe egy-két órára, majd szűrd át kávéfilteren. Tiszta lesz.

Most menj, és ne vétkezz többé.:DD

Előzmény: fedosa (100937)
rézműves1 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100940

".Így nem tölti be tökéletesen a szerepét."

 

...látom "észrevételezted" a Bezzeg Jani cuccát...habár már láttam a Tiédet, de hadd szóljak a Te tányérodról is egy gondolatot...miért jó, ha "szerelhető"?...csak azért kérdem, mert ezt úgy mondod, mintha ez nagy előny lenne!!...szerintem egy házifőző, nem főz annyit, hogy ennek bármiféle jelentősége lenne...mert ez max. tisztítás miatt lehet jó...vagy más oka is van??...a másik viszont amit észrevettem, hogy a terelő tányér túl messze van a "plafon-lemeztől"...ugyanis így körben, túlságosan nagy átmérő áll rendelkezésére a gőzöknek, hogy a felső csövön kimenjenek...

...a jó, (hatékonyabb) működéshez, ami a lényege a vízhűtéses deflegmátornak, szűk résen kell áthaladni a gőzöknek, mert így kényszerülnek a vízzel hűtött plafon alatt közvetlenül átsunnyogni:):)...ha belegondolsz, adott átmérőn jönnek be a pistóriusz tányérba és adott (cső) átmérőn távoznak...ha szűkre veszed a rést, az még így is nagyobb össz átmérőjű, mint a kimenő átmérő, tehát még fojtás sincs és az egész hűtött felület alatt, jobban eloszlik a pára és jobban tud érvényesülni a deflegmáció...

...ezeket csak azért jegyeztem meg, mert Te is a "tökéletességre" törekszel...

 

......még 1-centi sem kell... így hatékonyabb...

 

.........és azt sem

 

gondolom, hogy évi 50-liternél annyira elkoszolódna, hogy szét kelljen szedni... ...egyébként forró vízzel szoktam elmosni és ebből minden kicsorog...

 

......ez az alja belülről, összerakás előtt...

Előzmény: foxrudi (100930)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100939

Ha 1-1,5 ös lemezzel van dolgom általában a varrat fonákon az ömledék átcsorog flexelés után, a kráteres beégést a páccal kimaratom.

És valóbban kulturált.

Előzmény: rézműves1 (100918)
csalitos Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100938

   Tanácsolom, hogy olvasd el a Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1-et, vagy olvasgass vissza a hozzászólásokban. Ez a téma már nagyon sokszor előkerült és töviről-hegyire meg lett tárgyalva. Ne várd, hogy itt ezt még egyszer valaki hozzáértő leírja. Az utolsó hozzászólásod alatti harmadik komment (100934 hsz.)

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: fedosa (100937)
fedosa Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100937

Köszi szépen!

Előzmény: Kunca 75 (100936)
Kunca 75 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100936

Pihentetni kell. H atovábbra is opálos marad "erősíteni":-)

fedosa Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100935

Tiszteletem!

Tudna valaki segíteni abban hogy pálinka szeszfok beállításkor a desztillált víz hozzáadásakor miért lett zavaros a pálinka?Előtte gyönyörű tiszta volt.Mit lehet vele tenni?Válaszokat előre is köszönöm!

sogi01 Creative Commons License 2014.07.06 0 0 100934

                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (100914)
bujukcekmece Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100933

A cefrefőzés lényege az összes alkohol és illó anyagok kinyerése! Ha meggyespite illatú volt a cefremoslék akkor ki is vágtad azokat az illat íz anyagokat a susnyásba! Na ezen kéne elgondolkodni! Ha büdös a főzés végén a moslék, akkor minden jó átment az alszeszbe. És hát ha belemegy a büdöse, azt majd a finomításkor bennhagyod, hisz ha így vágod a kémiát fizikát tudnod kell...savak...forráspont...bla..bla..bla

Előzmény: bezzeg Jani (100901)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100932

Írtam.

Előzmény: gabor0036 (100919)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100931

Igen erre gondolok, gondolom nem bevonatosak ezek az edények.

Előzmény: hal65 (100916)
foxrudi Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100930

Az enyém gyári koppintás kicsinyített mása.Már párszor fölraktam.A terelő tányér átmérője  is csak 50mm-el kisebb mint a palást belső átmérője.

 Már párszor fölraktam.

És szerelhető.

Előzmény: bezzeg Jani (100920)
Pecabubus Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100929

Ecetesedik a teteje, azért fényes és nyálkás a bunda felülete. Megjelentek a muslicák is.

Előzmény: Sailer (100928)
Sailer Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100928

A "takony" az nem már meglevő mikroorganizmusok jele?

Előzmény: Közönséges Nadály (100926)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100927

Eddig észre sem vettem, hogy különböző típusú bundák vannak. Keverjé hozzá bátran, ne sajnáld a rohadék taknyos kötsögöt!:)))

Előzmény: Közönséges Nadály (100926)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100926

Megállt a cseresznyecefrém erjedése, bundaszerű ami rajta van de nem laza szivacsos levegős szerkezetű hanem tömött és "taknyos", mit csináljak? Keverjek bele egy nagy adag élesztőt?

szilvakukc Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100925

Nana! Lehet, hogy kettő! Az még fullosabb.:DD

Előzmény: snapszmester (100923)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100924

:-)

Előzmény: snapszmester (100923)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100923

Neked legalább egy doktorid van. Azok hordanak össze ennyi hiábavalósagot.

Előzmény: bezzeg Jani (100921)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100922

   A cefrézéstől a pálinka érleléséig, ami csak akkor fejeződik be ha megiszod a nedűt, szerintem kémia mint fizika.

 

Fizikai változáskor új anyag nem keletkezik!

 

Kémiai változáskor mindig új anyag keletkezik.

Előzmény: Babar66 (100912)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100921

Az anyagi halmazok: a gázok, a folyadékok és a szilárd testek.

 

Az anyagi halmazok tulajdonságait az alkotó részecskék minősége, tulajdonsága és a halmazok szerkezete határozza meg.

Előzmény: snapszmester (100908)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100920

Lehet! 

Az 1m*2m-es lemez tábla igy adta ki, szabásmintát kellett készítenem, hogy meglegyen minden alkatrész anyaga.

Kompromisszumot kellett kötnöm.

Tettem bele terelő tányért.

 

 https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZZ1JPYThRWFgzdEE/edit?usp=sharing

 

Vízhűtést csak egymenetben használok, a cefrék 80% fölött indulnak.

Előzmény: foxrudi (100909)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.05 0 0 100919

Publikus az e-mailem, írj már rám mert a tiéd nem jo. 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (100858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!