Én is sokat ettem hajdanán! Mostanában a kifőtt levét szeretem!:-) Mint a mandula olyan finom volt ,viszont volt amelyik keserű volt mint a dög ,na az lehet a ciános,de az szinte ehetetlen!
Nem vagyok kémikus, ellenben vállalom a kísérleti malac (hogy ne mondjak patkányt) szerepét.
Hajdanában azért is vártam a sárgabarack érését, mert lekvárfőzés, magvalt kompót elkészítése után én ehettem meg a barack magokat. Persze addig is hallottam a ciánról, de azért egy alkalommal 250-300 gr magot megtörtem, a belső barna hártyát eltávolítottam és megettem a többit. Több eset volt, amikor már annyira megszáradt a mag belseje, hogy nem volt könnyű eltávolítani a belső hártyát, akkor azzal együtt ettem meg.
Most 63 éves vagyok, és mióta olvaslak benneteket nem eszem a barack magot.
Talán ezek az adatok is használnak a kérdés tisztázásában.
Közelmúltban hallgattam egy doktornő előadását az "esetleges gyógyító hatás"-ról! Nincs orvosi konferenciákon publikált gyógyult estet, csak ciánmérgezést kaptak tőle!
A barackmagok ciántartalma fajtától függően változó ,ezt laborban tudják mérni ,ettől függ a fogyaszthatósága! Kíváncsi vagyok a hozzáértők hozzászólására! A cseresznyémet macerás lett volna kimagvalnom ,összetörtem egy pár magot ,megkóstoltam ,mivel nem volt keserű nyugodtan kifőztem maggal és jó lett a pálinkája!
Hála az idei jó termésnek és a gyenge meggy árnak elég sok jó minőségű meggy maradt rajtam, amelynek egy részéből pálinkát szeretnék főzetni.
Habár ez az első pálinkafőzésem, szeretnék minél jobb minőséget készíteni. Leírom, hogy eddig mire jutottam és mit szeretnék a továbbiakban. Ha valahol hibáztam/hibázok akkor légy szíves, szóljatok.
A héten elkezdtem a cefre készítését: meggyrázás, felszedés, válogatás (levél, szár, sérült szemek kiszedve), mosás, darálás szőlődarálón. Eddig egy 220 literes hordóval van (kb 80%-ig töltve). Mivel Uvaferm Cm élesztőt eddig nem tudtam beszerezni, ezért ebbe a hordóba az Unikén Borélesztőt (40g/hordó) tennék. Jelenleg kb így állok, és még 2 ekkora méretű hordót szeretnék megtölteni, kb. szombatra leszek minddel készen. Mivel sajnos pincébe nem tudom letenni a cefrét, ezért egy fedett helyen van tárolva, közvetlen napsütés nem éri. Így nyilván a hőmérséklet több mint az ajánlott 16-20 fok. Ez mennyire káros?
Az alábbiakban kérnék tanácsot:
* Holnap tudok venni pektinbontót. Az első hordóba bele lehet/kell-e még tenni?
* Mi a helyes hozzáadási sorrendje az élesztőnek és a pektinbontónak?
* Cukrot egyelőre nem tettem bele. Célszerű-e beletenni? Ha igen mennyit és mikor?
* A fórumba beleolvasva meglepődve láttam, hogy a cefre „forrása” után lehet is vinni főzetni. Mivel egyelőre nem jártam utána, így időpontom sincs, ezért lehet, hogy tárolnom kell a cefrét. Ezt kb. meddig lehet megtenni? (Ha jól olvastam, akkor a savazással, illetve a cefre tetejére olajat öntve lehet megnövelni a tárolási időt. Ez igaz-e így?
* Egyébként kell a savazni a meggycefrét? Ezt mivel tudom eldönteni (lakmusz papír?)?
* Egyes vélemények szerint el kell távolítani a meggymagot, mások szerint nem. Ha eltávolítanám, akkor mikor lenne célszerű? Az erjedés melyik fokában?
* Azt olvastam, hogy amikor a bunda lesüllyedt és lelassult a gázképződés, akkor már majdnem kész a cefre, lehet vinni főzetni. Ha veszek cefre fokolót, akkor egyértelműen el tudom dönteni, hogy kész-e a cefre? Melyik fajtát, típust érdemes a fokolóból beszerezni?
Elnézést a sok szövegért, de eddig nagyjából ennyi kérdés merült fel; habár lehet, hogy még lesz több. :)
Köszönöm a válaszokat. A cefre elég híg volt, viszont kimeréskor láttam, hogy van benne egy elég sűrű leülepedés, ez lehetett a ludas, egy keverő nem ártana, és az olajon is elgondolkozok. Előtte viszont egy jó kis sisakra lenne szükségem. Láttam a teszkóban "vörösréz" bográcsot de nagyon vékony volt az anyaga.
A minap olvastam egy cikket a csonthéjasok, (barackmag) "ciántartalmáról, és az benne lévő, (állítólag gondosan letagadott B17 vitamin) esetleges gyógyító hatásáról. Most ebbe a témába merültem bele kicsit, több szakember bevonásával.
PL: Tartalmaz e a barackmag (csonhéjasok) ciánt?
Ha igen, mennyit?
Igaz.e hogy a cián 70 fokon megsemmisül?
Lerakódik-e szervezetben, (felhalmozódik-e) mint pl az ólom?
Mérhető-e egy esetlegesen maggal lefőzött pálinkába ciántartalom?
Bocsi, elnéztem, nem a reggelink-ben, hanem a topik fejlécében szerepel nap-mint nap, gondolom, a topiknyitó javaslatára, egyetértésével, és az ajánlott olvasmányok egyike a honlapja.
Van egy ötletem: A Nobel díjat mutogasd itt, a vele járó pízt, meg küld át nekem. Hisz végülis én is jelentkeztem válaszadásra, és, hogy nem kérdeztél, az nem mentesít. Szla: 117...............:))
Mindenkinek köszönöm, hogy segít, segített. (Macskának is! :))
Jelenleg több szálon folyik a "nyomozás"
Ha minden kérdésre megkapom a választ, itt is írok majd róla, mert szerintem sokunkat érdekelheti a téma. Addig is jó cefrézést, finom pálinkákat kívánok mindenkinek.