Keresés

Részletes keresés

560707 Creative Commons License 2017.06.27 0 1 20483

Kollokvium kedves!

Légyszives válaszolj nekem. Unokatestvéremnek 2 éve van még a nyugdíjhoz. A régi szerinti 67 %-os, nem hívták vissza felülvizsgálatra és rehab.ellátottként kapja az ellátását, Hivatalosan nem fordították át neki még rokkant ellátottra. Közgyógyot kért volna de e-miatt elutasították. Kérnie kell, hogy nyilvánítsák rokkant ellátottá, vagy hogy kellene ezt intézni

Várom válaszodat köszönettel. 2011.előtti rokkant ellátott volt csak az újfajta megnevezésről maradt rá a rehab ellátott megnevezés.

 

mrduckhead Creative Commons License 2017.06.27 0 1 20482

kollokvium

 

 

-rendelkezik az ellátás megállapításához szükséges biztosítási idő legalább felével,

 

Ezt tudnád pontosítani?

Azért kérdem,mert számilag,ha látja valaki,jobban megérti.Mellesleg meg vannak határozva-évekre lebontva,hogy abból mennyi kell.Ráadásul úgy,hogy a kérelem előtti időszakot veszi figyelembe,ami fontos momentum.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (20476)
Nickov Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20481

Köszönöm a válaszokat! 

Monika Schuller Kurunci Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20480

1996tol 2009ig volt munkahelyem és most 2016 oktobertől 2017 április sajnos április ota táppénz .(

 

Előzmény: Törölt nick (20479)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 1 20479

Amennyiben rendelkezel a az ellátás megállapításához szükséges biztosítási idő legalább felével. Abban az esetben.

 

Kérdéseid/kérdéseiteket feltehetitek, írjatok   a kerdes@hrportal.hu címre:

 

A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg. 

Előzmény: Monika Schuller Kurunci (20477)
Andi58 Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20478

Szerintetek mennyi kell még a 40 évhez? 

A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő: 13155 nap

Nem jogosító: 813 nap

táppénz: 1261 nap 

2 gyermekem van, 4 éy fél évig voltam GYES-en. 

A táppénzt hozzá kell adni a jogosító időhöz?

Ez még csak a végzés, határozat később, mert hiányzik kb. 70 nap, ami nem szerepel a nyilvántartásukban.

 

Valaki esetleg?

Monika Schuller Kurunci Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20477

Nagyon szépen köszönöm a választ akkor elvileg mehet az újra indítás :) bár furcsálottam  tavaly de nem kecsegtettek a másod fokkal, ugyanis munkahelyről jöttem gyesre ami úgy tudom biztosítási időnek számított .De ugylátszik a törvényhozók változtattak 

 

Előzmény: Törölt nick (20474)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 1 20476

Kivételes rokkantsági ellátásra jogosultságot szerezhet az:



  • akinek egészségi állapota 50 százalékos vagy kisebb mértékű,
  • a komplex minősítés alapján a rehabilitációja nem javasolt, 
  • vagy rehabilitálható, de az ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg,
  • rendelkezik az ellátás megállapításához szükséges biztosítási idő legalább felével,
  • keresőtevékenységet nem folytat, és
  • rendszeres pénzellátásban sem részesül. 
Előzmény: bandolesa (20475)
bandolesa Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20475

A rendkívüli, kivételes rokkantsági ellátáshoz is kell legalább a szolgálati idő fele?

Előzmény: Törölt nick (20474)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 1 20474

Kedves Monika!

 

 A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény módosítása

 

74. §

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(6) A rehabilitációs ellátás – a rehabilitációs hatóság komplex minősítésében foglalt körülményekre tekintettel – a jogosultsági feltételek fennállása esetén ismételten megállapítható.”

 

 

75. §

 

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény a következő 4/A. alcímmel egészül ki:

 

 

„4/A. A kivételes rokkantsági ellátás

13/A. §

 

(1) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén – az éves költségvetési törvényben meghatározott keretek között – kivételes rokkantsági ellátás állapítható meg annak a megváltozott munkaképességű személynek, a) akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 50 százalékos vagy kisebb mértékű, b) akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján a rehabilitációja nem javasolt, vagy rehabilitálható, de a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg, c) akinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelmét a 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott biztosítási idő hiánya miatt elutasító döntés véglegessé vált és e döntésben foglaltak szerint rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével, d) aki keresőtevékenységet nem végez és e) aki rendszeres pénzellátásban nem részesül.

 

(2) A kivételes rokkantsági ellátás megállapítása során előnyben kell részesíteni azt a megváltozott munkaképességű személyt, aki a 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott biztosítási idő legalább 90 százalékával rendelkezik.

(3) A kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem a (1) bekezdés c) pontja szerinti döntés véglegessé válásától számított 6 hónapon belül nyújtható be. Ha a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelmet kizárólag arra tekintettel utasították el, hogy a keretösszeg kimerítésre került, a kérelem az elutasító döntés véglegessé válását követő naptári évben ismételten benyújtható.

(4) A kivételes rokkantsági ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtásának napjától állapítható meg.

(5) A kivételes rokkantsági ellátás havi összege a) a 3. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontja és az 5. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben a 12.

§ (2) bekezdés b) pontjában, b) a 3. § (2) bekezdés b) pont bc) alpontja szerinti esetben a 12. § (2) bekezdés c) pontjában, c) a 3. § (2) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti esetben a 12. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott összeg 65 százaléka.

(6) A kivételes rokkantsági ellátást a 13. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, a megszüntetési ok megállapítását követő hónap első napjától abban az esetben is meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő komplex minősítése során a rehabilitációs hatóság megállapítja, hogy az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott feltétel már nem áll fenn.

(7) Az (1) bekezdés szerinti méltányossági jogkörben kiadott döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, a döntés ellen indított közigazgatási perben kizárólag semmisségre lehet hivatkozni.

(8) A kivételes rokkantsági ellátásra – ha e § eltérően nem rendelkezik – a rokkantsági ellátásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.”

 

76. §

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 19. §-a a következő (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2b) Kivételes rokkantsági ellátás esetén a felülvizsgálat során megállapított ellátási összeg állapotjavulás esetében sem lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél. Állapotrosszabbodás esetén a kivételes rokkantsági ellátás összegét a 13/A. § (5) bekezdése alapján, az új minősítési kategóriának megfelelő összegben kell megállapítani.”

 

77. §

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 28. § (1) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki: (Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy) „j) a kivételes rokkantsági ellátásra vonatkozó részletes eljárási szabályokat” (rendeletben állapítsa meg.)

 

78. §

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény a következő 38/I. §-sal egészül ki:

 

„38/I. §

 

(1) Ha a megváltozott munkaképességű személy – az ellátás iránti kérelmet a 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott biztosítási idő hiánya miatt elutasító 2018. január 1-jét megelőzően jogerőssé vált döntésben foglaltak szerint – rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével, a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelmét 2018. december 31-éig nyújthatja be.

 

(2) Ha az (1) bekezdés alapján benyújtott kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelmet kizárólag arra tekintettel utasították el, hogy a keretösszeg kimerítésre került, a kérelem az elutasító döntés véglegessé válását követő naptári évben ismételten benyújtható.”

 

79. §

 

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény. 2. § (3) bekezdés b) pontjában a „megváltozott munkaképességű személyek ellátása” szövegrész helyébe az „a kivételes rokkantsági ellátás kivételével a megváltozott munkaképességű személyek ellátása” szöveg lép.

 

Előzmény: Monika Schuller Kurunci (20471)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20473

Nagyon nehéz a buddhista alapfogalmakat megérteni. Ők nem hisznek, hanem belátnak dolgokat. "A Buddhizmus alapvető kérdései közé tartozik az éntelenség (anátman) és az üresség (sunyatá) kérdése.(szkt. súnjatá)

Az üres azt jelenti, hogy mentes az önálló, független létezéstől. 

"A sunyam és sunyata kifejezések szótári jelentésük szerint ürességet, nyitottságot, semmit, nemlétezést jelentenek igei illetve főnévi alakban. A két fogalom jelentős a buddhizmusban,leginkább filozófiai eszmét, meditációs központot, vallási alapállást és etikai elvet fejeznek kivelük. A buddhizmus vallási felfogása szerint az üresség tanítása gyógyszer a ragaszkodás ellen."

A nyugati világban tradicionálisan elterjedt fordítása félreértelmezhető, ugyanis nem a nihilizmus felfogásának megfelelő ürességre kell gondolni..."

 

Hosszadalmas volna leírni, maga a téma nehezen emészthető, nem is tartozik ide,  az alábbi linkeken (is) olvashatsz a buddhizmusról.

https://www.gotquestions.org/Magyar/Buddhiszmus.html 

Előzmény: Törölt nick (20458)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20472

Szia Nickov!

 

Sorstársaink már válaszoltak feltett kérdéseidre, jó és hasznos választ adtak. Köszönet érte. Csak megerősíteni tudom, amit írtak. 

Előzmény: Törölt nick (20452)
Monika Schuller Kurunci Creative Commons License 2017.06.26 0 0 20471

Üdvözlöm én szeretnék érdeklődni az ellátás iránt .Én 2017.04.22. megkaptam a C2 besorolást de az ellátást elutasították azzal,hogy a 3 éves gyes és gyet nem számít biztositási időnek én 2003 ota vagyok leszázalékolva diabetes és szövődményei miatt 2009 mikor megszületett a fiam a gyes idejére visszamondtam a rokkantsági ellátást .a diabeteszem gyermekkorom ota meg van azaz 31 éve munkaviszonyom 1996tol 2009 ig  és 2016-oktobertol 2017 juni 30ig van a szerződésem megváltozott munkaképesség miatt.A kérdésem az lenne ilyenkor a méltányossági ellátást kérhetem e vagy ujbol a komplex minősitést kell kérnem?Idén április óta betegállományba vagyok a lábam miatt.

Válaszukat köszönöm Monika

Előzmény: Törölt nick (20420)
évalyme Creative Commons License 2017.06.25 0 1 20470

Az alagut szindroma okozója lehet nyaki sérv vagy lyme kor esetleg más betegség. Kézzsibbadás sok betegség tünete lehet.

Előzmény: Istvánka55 (20459)
bandolesa Creative Commons License 2017.06.24 0 2 20469

25-éves kor előtt megrokkant,ezt kell kimondani a Bizottságnak.Most a 18-éves koroddal azelőttiekkel nem foglalkoznak,persze ha van lelet az jó!!

A 70%-ot kell kimondani,hogy ez 25-éves kor előtt már megvolt valószínüleg.

Előzmény: Nickov (20443)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.24 0 2 20468

Szevasztok! ....szerintem eléggé gáz, hogy Mi, itt fillérekből élők, rezsit épp'kifizetők vagyunk. Nem, nem hiszem el, hogy nem tudnának tisztességes járadékot, ellátást, stb. fizetni?! Nem hiszem el, hogy aki még akar néhány órát dolgozni, ne tudnának TISZTESSÉGES juttatást, fizetést adni? Milyen emberek ezek. Ötven évesen, 45 évesen elmegy némely nyugdíjba /én is mentem volna, nem irígylem/, oszt' mégsem elégedett. Mi pedig 64-65 esztendős korunkig retteghetünk, mennyi is lesz a nyugdíj, érdemes-e átváltani? Miért is nem jelentettek be néhányat be anno a munkahelyen, mely dologról nem is tudtunk? KÖSZÖNJÜK....

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.24 0 1 20467

A mostani f.v-lati rendszernél,elég csak a táblázatokat

megnézni,mire hány % adható.

Ezért írtam előzőleg.

Andi58 Creative Commons License 2017.06.24 0 0 20466

Sziasztok! Tudnátok segíteni a következő kérdésben?

Ha én rokkantsági ellátásban részesülök, és adategyeztetés során megállapítják, hogy jogosult vagyok a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulására, akkor ugyan úgy, mint az öregségi korhatár elérésekor választhatom-e a magasabb összegű ellátást, vagy először meg kell szüntetni a rokkantsági ellátást (tehát vissza kell mondani először). Előre is köszönöm a segítséget! 

takianyu Creative Commons License 2017.06.24 -1 0 20465

Bocsi figyelmetlen voltam, tehát már műtöttek, akkor nincs ötlet ha nem javul, esetleg megismételhető a műtét.

A leszázalékoláshoz mindenképpen kevés, talán még egy-két betegség van és akkor munka-képességcsökkentés szóba jön. De ha nem éri el a B vagy C 2-t, akkor az nagyon kevés pénzt jelent.

Előzmény: takianyu (20464)
takianyu Creative Commons License 2017.06.24 -1 0 20464

Ahogy írtam is de ide idézem:"Amennyiben a konzervatív (nem műtéti) kezelés hatástalan, általában felszabadító műtétre kerül sor. Ilyenkor az alagút tenyér felőli falát alkotó kötőszövetes lemezt vágják át nyílt operáció, vagy arthroszkópos eljárás során. Ma már több helyen egynapos sebészeti ellátás keretében zajlik a műtét, ami általában a beteg állapotának gyors és hosszútávú javulását eredményezi.  A teljes gyógyuláshoz természetesen elengedhetetlen a műtét utáni gondosan felépített, a fokozatosság elvét szem előtt tartó gyógytorna végzése."

 

Kortól függetlenül mindenképpen érdemes nekivágni.

Előzmény: Istvánka55 (20461)
otthonülő Creative Commons License 2017.06.24 0 2 20463

Szia!

Sajnos "csak" ezzel a betegséggel nem sok öek.-t kaphatsz.   Engem kétszer műtöttek, nem sok sikerrel.  Felülvizsgálatra vittem orvosomtól - aki műtött -  szakvéleményt, amelyben leírta, hogy állapotom két műtét ellenére is romlott, javulás nem várható.  Persze a doki szebben fogalmazott, de most nem keresem elő véleményét.

Lényeg, hogy semmi javulás,   állapotrosszabbodás várható.

Saját tapasztalat, hogy sok mindenben gátol ez a betegség. Kiesik ez-az a kezemből, ahogy írod, nem érzem amit fogok, kattog a gyűrűs és a kisujjam, állandóan zsibbad a kezem, folyamatos könyéktáji fájdalmam is van.

 

Jelenlegi állapotod, (alagút syndroma-t)  ENG/EMG vizsgálat kimutatja.  Ezzel visszamehetsz orvosodhoz, hogy írjon egy határozott szakvéleményt, melyben legyen benne az állapotrosszabbodás.

Rendszeresen más szakorvosokhoz nem jársz?  Egyéb betegségek, gyógyszerek rendszeres szedése?

 

Előzmény: Istvánka55 (20459)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.24 0 1 20462

Önmagában sajnos kevés öek adható rá.

Más egyéb betegségek esetleg, amit legalább

féléve diagnosztizáltak,és rendszeresen kezeltetsz.

Havi rendszerességgel kiváltott gyógyszerek?

Előzmény: Istvánka55 (20461)
Istvánka55 Creative Commons License 2017.06.23 0 2 20461

Carpal tunnel syndroma ami nekem van.

Két éve műtöttek, jártam kezelésekre, majd újra kivizsgálták és nem lett jobb az eredmény, és a kezem se.
Magyarul akkor éhen hallhatok, mert alkalmazni nem alkalmaznak, és már a munkanélküli segélyt sem kapok.

Előzmény: takianyu (20460)
takianyu Creative Commons License 2017.06.23 0 0 20460

A cubitalis alagút szindróma jól gyógyítható, van konzervatív kezelési mód és ha nem használ műtéti kezelés. Kiszabadítják a letapadt, ideget, gyógytorna. Önmagában ezzel nem hiszem, hogy bárkit leszázalékolnának.

Tanács: gyógykezelés minél előbb.

Előzmény: Istvánka55 (20459)
Istvánka55 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 20459

Sziasztok.

 

Olvastam, hogy másnak is van kéztő alagút gondja. Nekem is ez van.
Ha komoly a baj és nem múlik, akkor leszázalékolják az embert vagy mi lesz, mert nem vesznek fel sehova sem, amint megtudják, hogy mi van velem.
Sajnos megnézik a kezemet és az ujjaimat és látják, hogy nem igen tudok így dolgozni, egyből elutasítanak. Nem érzem amit fogok és nem vállalják be, hogy valami történjen.
Valaki van még ilyen helyzetben?
Valami tanács?
Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.23 0 1 20458

Térjünk vissza rá egy későbbi időpontban, napon. Azzal a kitétellel, hogy sem a politika, sem a vallás irányába nem szeretném elvinni a témát.  Itt segítségre szoruló emberek vannak, magam is lehetek nehéz helyzetben, amikor majd Ti segítetek (ahogy tettétek eddig is!) Nem kérdezzük, hogy  ki milyen politikai nézeteket vall, miben hisz, vagy nem hisz,  Léteznek kifejezetten a politikával és a vallással foglalkozó topikok. Nem fogok kitérni a kéréseddel kapcsolatban, csak türelmed kérem, mint az előző esetben.

Előzmény: Törölt nick (20444)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.23 0 0 20457

Türelmes vagyok...

 

Előzmény: Nickov (20456)
Nickov Creative Commons License 2017.06.23 0 0 20456

Ó köszönöm ez nagyon jó hír !!!!!! Istenem köszönöm ! Bocsás meg hogy megbántottalak! 

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.23 0 2 20455

Ha a rehabilitációs bizottság előtt,e.ü.dokumentációval

igazolod,akkor igen visszamenőleg 6-hónappal megkapod.

Előzmény: Nickov (20449)
Nickov Creative Commons License 2017.06.23 0 0 20454

Leírnád részletesen ezt hogy 25. Év előtt 70% os egészségkárosodást szenvedett ezért 6 hónapra visszamenőleg állapítható meg a rokkantsági járadék vagy legkorábban 18. Életévét betöltött személy esetén ? Ezt hogy értelmezzem ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!