Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101207

Én leengedem 35 körülire és akkor mikor teli van az ember a különböző szagokkal ,illatokkal egy kicsit elfárad a szaglás is a végére ,nehezebben érzékel! Ahogy Feriba51 mondja és nagyon jól az utópárlat jobban jön ,jobban érezhető,ha a többi már gyengül az üres mérőhengerben ,vagy pohárban! 35 körül már van rendesen benne ,érzem amikor a friss pálinkát levegőztetem,kiöntök egy pohárkával visszaöntöm és szaglászom az üres poharat ,amikor arra járok,érezni rajta határozottan és viszont nem érzem annyira a főzéskor! Na de én azt tudom ,hogy ez a pici utópárlat eltűnik,besimul ,vagy ki tudja mi lesz belőle ,mire vége a levegőztetésnek én nem érzem! 40 -nél kellene elvágnom, de mindig sajnálom ! Érthető ,hogy aki 50 körül átáll utópárlatra  az még hasznosítja ! Még azt a kis előpárlatot is rakd bele ahol a elválasztod, a rézeleje után az még dobna rajta!

Előzmény: saklu (101203)
kupeci Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101206

Egyetértek veled, remek diólikőr tud belőle lenni!:)

Előzmény: barkócza (101202)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101205

Ne mond, hogy Mi....    sem hogy, Gyu..

Mert kettősmércét ...........................admin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: saklu (101204)
saklu Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101204

Értettem a kérdést(azért kaptál ilyen választ), de azért mert te ismered a Miklóst miért ne lehetne saját tapasztalatom?

Előzmény: szilvakukc (101201)
saklu Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101203

Általában 50-45 fok között vágom de a fazék ízt nem érzem még 20 foknál sem,és az illata is jó csak ízszegény. Ezért gyűjtöm össze és főzöm ki az utópárlatot. 

Előzmény: körte51 (101200)
barkócza Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101202

Én le szoktam finomítani az utópárlatot, tapasztalatom szerint egy elég semleges szesz lesz belőle.

Előzmény: szilvakukc (101201)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101201

Provokatív kérdés volt, nagyon jól ismerem a tulajdonosát, ezért nem értettem, hogy milyen saját tapasztalatról beszélsz. Én főztem már up-ot, és rájöttem, hogy utópárlatból utópárlatot lehet főzni, hiszen azért utópárlat. 

Előzmény: saklu (101199)
körte51 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101200

Szerintem is ki kell próbálni és biztos jobb ízre ,mint az a körte amit a minap kóstoltam ,savanyú is volt , körte nyomokban sem volt benne! Én nem gyűjtöm csak az előpárlatot ,szalonnasütéskor látványos vele a begyújtás !:-) Abba viszont biztos vannak ízek illatok, mert kellemes pálinkaillata van! Valahol olvastam,hogy az utópárlatot hozzá lehet önteni a következő előszeszhez, de ront a pálinka minőségén,hogy ez milyen mértékű az már megint másik kérdés ,de ront! Azóta én nem rakom bele! De szerintem mi még egy utópárlatból is különb pálinkát tudunk produkálni, mint aki nem hajlandó megtanulni az alapokat!

Előzmény: saklu (101194)
saklu Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101199

Látod,látod ha olvasgattad volna tudhatnád hogy nem az enyém, és lehet hogy az ott leírtak alapján te főznéd a legjobb UP vegyest.

Előzmény: szilvakukc (101196)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101198

Az utópárlatot, ha jókor vágják, nem érdemes még egyszer kifőzni. Sokan előbb vágják mint kellene, akkor lehet még egyszer főzni/ folytatni a finomítást/, szerintem.

Előzmény: saklu (101194)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101197

A kénsav veszélyes, pont azért amiért szabad alkamazni főzeshez. Nem parolog, tehát a víz elparolog és betomenyedik ha ruhára, bőre kerül. Fokozott figyelmet a munka közben.

Előzmény: T-omti (101195)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101196

Saját tapasztalatodat???!!! Ja, bocs nem tudtam, hogy Tiéd az a "halfőzők.com".

Előzmény: saklu (101194)
T-omti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101195

Sziasztok

 

Köszönöm az eddigi válaszokat akkusav ügyben.

 

Eddig is használtam, de elbizonytalanodtam, mivel a vegyszereknél a patikai a legtisztább, utána élelmiszer-ipari és a legvégén a vegyipari.

 

Mivel az akkusav az utolsóba esik, ezért kérdeztem, nem-e lehet benne olyan anyag, szennyeződés ami mérgező lehet.

 

Én az 1l új akkusavat felhígítom 10l-re ,így könnyebb számolnom(úgy is hígítani kellene) és nem annyira veszélyes.

 

Üdv

Előzmény: körte51 (101188)
saklu Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101194

Szerintem érdemes kipróbálni, és mindenki döntse el hogy megérte vagy sem. Én a saját tapasztalatomat írtam le,de a végeredmény sok mindenen múlhat.

Előzmény: szilvakukc (101190)
beller1 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101193

Sajnos, vagy szerencsére nekem egy 1939-es évjáratú még magyar királyi címerrel hitelesített hőmérős fokolóm van, aminek az átmérője a 28-as rézcsőbe éppen hogy belemegy.  Akkora méretű epruvettát nem csináltam, mert szinte ugyan ott lennék ahol most. Ráadásul bár csak 70%-ig mér, de nagyon hosszú is. Készülök venni egy kisebb méretű fokolót és akkor meg fog oldódni a problémám. Köszi a tanácsot.

Előzmény: Pecabubus (101185)
beller1 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101192

Köszönöm a tanácsot.

Előzmény: Feriba51 (101178)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101191

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101157)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.11 0 0 101190

Mit szeretnél ezzel mondani? Mert, ha azt, hogy milyen marha jó az up-ból főzött pálinka, akkor marha nagy tévedés. Az utópárlatból utópárlatot lehet főzni, hiszen azért utópárlat. Az eup, az más. Abból valóban lehet vegyest főzni. De, hogy az ilyen, olyan marha jó lenne? Hasonlítsuk már össze egy gyümölcspálinkával!

Előzmény: saklu (101179)
Inkman Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101189

Csak csendben jegyeznem meg: http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130414-leves-ami-sosem-fogy-el-mesterleves-mogyorosi-gabor-lacikonyha-kinai.html

 

Semmi kotekedes nincs benne, csak a tudasotokat szeretnem gyarapitani, mint ti is gyarapitjatok az enyemet nap mint nap. Koszonom!

körte51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101188

Igen jó! A 37% -os kénsav ,töménységet jelent,nem tisztaságot. Tegnap tettem a szilvámhoz! Nagyon vigyázni vele ! Mindig a vizbe a savat, soha  sem fordítva! A reggeli linkben ph beállitásnál pontosan le van írva.

Előzmény: T-omti (101158)
Közönséges Nadály Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101187
Master stock-ra tessék rákeresni.
Előzmény: In Lak'ech (101138)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101186

Hát nekem szűk az agyam...jól látom, hogy arról vitázik a nagyérdemű, hogy egy tepsi rétes után a tepsi szélén van egy kis maradék, jaj de jó?

Elkészült ma az első idei termésű pálinkám, eper (fa), 4 liter lett, fehér eperből, ami számomra meglepő módon tényleg jobb, mint a fekete. Elő és utópárlat kuka. Holnap cseresznye jön. Bevált a ládás magtalanítás, kezem is sima most, meg lett egy láda magom. Hímezhetem télen a párnát...)

Előzmény: saklu (101184)
Pecabubus Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101185

Nekem sincs eprüvettám, de hosszas keresgélés után a vitézutcai sörösboltban vettem decis mérőedényt, ha beleteszed a szeszfokolót és úgy töltöd fel kistölcsérrel 100ml-ig akkor 0.7 dl-t tudsz mérni. Előtte nekem is csak félliteres volt, az nem nagyon jó erre.

Előzmény: beller1 (101176)
saklu Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101184

Azt még nem,de olvastam olyantól aki már ivott :). Viszont az ő leírása alapján az utópárlatokból főzött vegyes, többek véleménye szerint nagyon finom lett. (bár lehet hogy csak féltek tőlem azért mondták)

Előzmény: Babar66 (101181)
körte51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101183

Pont teli a haltartó , hogy cefrézzem? Ha túlélem a vihart a Körösön kifőzőm! Halászlének szoktuk főzni és most,hogy mondod ,mindig kótyagosak vagyunk! Én meg azt hittem ,hogy a pálinkától! :-)

Előzmény: Babar66 (101181)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101182

Belemehet.

Esetleg valami más kérdés?

 

Előzmény: Jroux1 (101180)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101181

Ittál már "Hal-pálinkát" ???      

 

/Mert én már igen.  :)))  /

Előzmény: saklu (101179)
Jroux1 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101180

Sziasztok!

 

Az alma cefrézésével kapcsolatban kérek tanácsot. A kérdésem: az előkészítés során el kell távolítani a teljes magházat és a magokat, vagy az is mehet a cefrébe?

 

Köszönettel: Jroux

saklu Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101179
Előzmény: szilvakukc (101175)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 101178

Szerintem túl hamar álltál le. Abból a mennyiségből 1,5-2 liter pálinka lehetett volna. Természetesen majd kikísérletezed a jövőben hogy meddig az addig.

Jó nedűt!!!

Előzmény: beller1 (101176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!