Szeretnék egy kis segítséget kérni a topic népes közönségétől.
Egy főzőt szeretnék "összeütni". Egyenlőre a kétfalú, olajos megoldás mellett vagyok, keverő nélkül. Egyszerre kb. 50l cefrém szokott összegyűlni, tehát úgy gondolom, hogy egy 80l-es "külső falú" edényre lenne szükségem (60l-es belső tér). Úgy gondolom, hogy az üst legyen rozsdamentes (akár kétfalú, akár egyfalú), a kupola, torony, csövek, hűtő pedig réz. Szeretnék kosarat is, de ezen kívül semmi sem biztos. Arra gondoltam, hogy a csövek 16mm-es részből készülnének. Szeretném kérni a véleményeteket illetve a segítségeteket, mint tapasztalt emberekét...
Most jutott eszembe, hogy a tányér közepébe egy csődarabkát is helyezhetünk, a lyukba, aminek a felső vége kissé kiemelkedik a tányér fenekéből. Így is működhet, és még sok féleképpen. Azért írtam, hogy az elvet kéne kipróbálni, ha már majdnem minden adott. (külső hűtés, terelő tányér...)
Ok, hagyjuk a szakmai dolgokat, de az élet fura helyzeteket produkál:-)))
Ennek a megoldásnak egyik változatát már több, mint egy éve mutattam be egy rajz erejéig. Privátba kaptam egy levelet, amiben az egyik kolléga azt mondja, hogy az ötlet jó, de ne emlegessem, "mert holnaptól már rézműves gyártani fogja". Mivel én kíváncsi voltam, hogyan is működik, ha megcsináljuk, ő megígérte, hogy elkészíti és beszámol az eredményekről.
Hát, kedves kolléga! Rézművesre rá se tudom varrni az ötletet, de te azóta sem jelentkeztél:-(((
Te pedig ne higgy a mérnököknek (történetesen én is az vagyok, de néha én is kételkedem abban, amit mondok). A hajdani alkotó mérnökök nagyon komoly munkát végeztek, meghajlok előttük. Azóta változott a világ, változtak az anyagok, a technikai adottságok. Hidd el, ilyen körülmények között nem bűn valami újabbat keresni. Igaz, sok nekifutás szükségeltetik, amíg találunk is valamit. De találunk.
...nem vagyok elutasító, csak talán egy kicsit konzervatív...tudod a gőzgépmodellezés
területén sem kell semmi újat kitalálni, mert ami működik és jól bevált, azt már 1-2 száz éve kitalálták...és ami a lényeg, hogy pont úgy jó ahogy van...
...azért azt halkan megsúgom Neked, hogy az évenként megrendezett, németországi gőzgép modell kiállítás alatt, ahol én is mint meghívott kiállító (keletről) vettem részt, sok újfajta, mondhatni forradalmi gőzhajtás megoldást láttam...de valamiért egyik sem terjedt el...
...drága Ferikém...nem szeretnék a megszólítással szuperlatívuszokba bocsátkozni, mert a végén már oda lyukadnánk ki, mint az észak-koreaiak, amikor "szeretve tisztelt, nagy vezérükről, Kim-Ir-Szen elvtársról beszéltek...
...nos, nehezményezed a "nagyokra" való hivatkozásaimat, de én még úgy tanultam (a külteki-akadémián), hogy az idegen forrásokat meg kell jelölni, nehogy az a vád érjen, hogy plagizálok...
...Nincs olyan dolog, amit nem lehet fejleszteni"...ebben igazat adok Neked, de már megbocsássál, ha én "naívan" azt gondoltam, hogy a jól képzett szakmérnökök, talán nem minden esetben terveztek hülye dolgokat ezen a területen...
...arról pedig ezúton biztosíthatlak, hogy egy pillanatra sem gondoltam, hogy hüle vagy...
..."Tekints el a "kapcától", az nem kell oda"...és ez meg milyen dolog!!!...
...hát már nem "textil alapú, kapilláris deflegmátor"...Ferikém, azért ennyire ne add le...nyugodtan állíthatom, hogy ezzel a definícióval Te visszavonhatatlanul beírtad a nevedet a fórum emlékkönyvébe...
...ha a nagy M-betű pedig nem elírás, azzal megtisztelsz...
"ezeket csak azért jegyeztem meg, mert Te is a "tökéletességre" törekszel..."Nos ezért csináltam szerelhetőre.Persze tudom ,hogy nem szükséges de így mutatósabb.D
A tányértávolság pedig 25mm nem több.Egyébként amiről másoltam,R&R-ékről, azoknak sincsen túl közel.Meg is lepett.Talán pont azért, ne legyen akkora az erősítés hatása?
Ha nem lennél annyira elutasító, megsúgnám neked, hogy a tányér felületét nem simának képzeltem el, hanem kis gödröcskékkel, spirállal, vagy akár egy textília darabbal... Arra gondoltam, hogy esetleg neked is lesznek ötleteid e téren. Csalódtam talán???
..." A tányéron meghatározott vastagságú folyadék réteg helyezkedik el "...
...igen, valóban így működik (működne) a Rektifkáció...de ha megnézed a rajzot, azon a középső (fordított) tányéron, semmilyen vastagságú folyadékréteg nem tud kialakulni, hiszen a közepén lévő lyukon rögtön kifolyik a deflegmálódott anyag...sőt, mivel az a lyuk elég nagy, a gőzpára nagy része (a könnyebb utat választva) rajta keresztül rögtön eltávozik a tányérból és "tojik" deflegmálódni, meg rektifikálódni...de lehet, hogy én tévedek és be kellene adni a Ruszkaiéknak jó pénzért...:):):)...
Őszinteségért őszinteség jár. Már rég a bögyömben van, az, hogy sokszor, talán túlzottan is, azzal érvelsz, hogy a nagyok hogyan csinálják. Le a kalappal elődeink előtt, akár fél lábon ugrálok örömömben, ha látok egy jó ötletet. Legyen az egy konyhai szerszám vagy akármilyen egyszerű alkalmatosság.
Na, de ez mind kiinduló ponttá változik a számomra. Nem megállni kedves kolléga!!!! Nincs olyan dolog, amit nem lehet fejleszteni.
Most pedig nézd meg megint a rajzom, próbáld elfogadni, hogy talán ez a Feribá mégsem teljesen hülye. Tekints el a "kapcától", az nem kell oda, ha a teljes felületet vízzel hűtöd. A visszacsurgó flegmát a terelő tányéron újra melegíti az alulról jövő gőz, ez már rektifikáció.
Sok beszéd szegénység, szokták mondani. Egy dolgot megígérek neked, ha valaha azt írod, hogy nem tudom milyen főzde így csinálja, vagy valamelyik könyv szerint így a helyes (természetesen logikai dolgokról beszélek és nem statisztikai adatokról), akkor azt fogom írni neked, hogy ez nem érv:-)))))
Kérlek ne haragudj, de ezt már rég el akartam mondani, ugyanakkor nem elírás a megszólításban a nagy M.
Úgy látom, eljutottál a rektifikáció- hoz,, A tányéron meghatározott vastagságú folyadék réteg helyezkedik el az üstből jövő gőz a legalsó tányéron lévő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik ez a folyamat a következő tányéron ismétlődik”
Igen ezért van az üstömön a villanymotor mellet egy függőleges 3/4"-os szagminta vevő csonk.
Az alkohol maximális kinyerése nálam nem az elsődleges szempont. Ha nem kerül az alszeszbe hányás szagú alkotó, később kell utópárlatra váltanom vagy nem is kell.
...először is köszi a "dicséretet", mert ez egy ilyen szaktekintélytől, mint Te igen jól esik...tudod, a gőzmasina mániám miatt már több, mint 30-éve, időnként tanulmányozom a gőzök tulajdonságait, állapotváltozásait az ilyen és ehhez hasonló "gagyi" kiadványokból...ők aztán mindent tudtak a GŐZ-ről...
......az, hogy mind jobban tetszik az érvelésem, azt jelenti,
hogy Te meg is értetted azt, amit évek óta próbálok magyarázni...láttam azt (és tanulmányoztam is), amit már régebben leírtál, de már megbocsáss az őszintéért, én arra a következtetésre jutottam, hogy akik ezt a pistóriuszt tervezték annak idején, jól átgondolták és ha a Te féle megoldásod lett volna jobb, akkor olyan lett volna...nem dondolod??...
Ha elkezdted gyűjteni, cefrézni is kell mert elindul az erjedés ha akarod ha nem.
1.A Gyűjtögetéssel az a baj, hogy nem lehet 200 literes hordóba 3-4 naponta egy-2 vödörrel öntögetni mert a végén amit először beleraktál az már elkezd ecetesedni és elrontja a többit. Ilyenkor kisebb fedeles hordókba vagy vödrökbe külön cefrézünk, mondjuk 2-3 nap gyűjtése még nem gond.
Felesleges magozni majd, ha kiforrt könnyebben elválik a magjától+erős vízsugár is majd segít.
2. Használd nyugodtan a keverőszárat, a fúrógép legyen 800-1000 w/2800-3000 ford/perc.
3. Belekerülhet. Földes, penészes az nem.
4. Olvasd el a a fórum elején feltüntetet linkeket (élesztő-tápsó-pektinbontó-akkusav). Már ezerszer leírtuk belelustultunk.
Szóval eddig azt mondtam, hogy az idáig kóstolt kisüstik közül egy volt összesen ami iható volt. Na aztán tegnap ittam a másodikat. Házi kisüsti meggy, és szenzációs volt. Természetesen érezni lehetett rajta azt "ízt" ami tornyoson nincs, de valóban nagyon ízletes volt. Nem értem a főzdék miért nem figyelnek oda ennyire.