Visszadobtam!
Azért az otellonál tudnék mutatni jobb csemegeszőlőt! A kutatóban ahol többezer fajtát tartottak, volt csemegéből is jópár, és elmesélni is hosszú lenne milyen kuriózumokat kóstoltam augusztustól novemberig...
Bár tudom, vannak akik esküsznek az otellora.
Egyébként tudjátok, hogy Csemegeszőlőnemesítésben világhíresek vagyunk/voltunk? szvsz a legjobbak a magyar cs. szőlők.
z: 100 tőkénk van, amiből sajnos idén elfagyott pár; tehát ha max 2 kgos terhelést számolok, akkor első fejtés után másfél hektó körül lennie évtől függően. Na ez tavaly a vízözön miatt (220 mm szept.) felfujódott 200 literre. Ennyit nem akarok idén, jelentős fürtritkítás volt és a metszéskor is óvatosabb voltam.
jelenleg hordóban van 60 l, üvegbalonban 25 l, és lepalackozva kb 40ü. amit terveink szerint a közelgő lagzimon "Vőlegény bora"-ként megitatunk a néppel; de pár palackkal a szomjas bortársaknak a tegnapihoz hasonló alkalmakra azért prezentálok.
Tehát a tervünk vele egyértelműen az elfogyasztás; értékesítésre márcsak a mennyisége miatt sem gondolok. (bár azért adtam egy mintapalackot annak a pécsi borkereskedő/étteremtulajnak aki a Cirfandlit fanatikusan felkarolta a városban.)
nemkeves evvel ezelott volt szerencsem kostolni otellot.. nem volt rossz, de pont a tipusabol fakadolag kozelebe sem ert az elfogadott kekszolok boaraihoz.
Egyebkent az otellot meg festoszolnek szokas tartani... ha jol tudom ja meg csemegenek, aminek viszont szerintem egyertelmuen verhetetlen.
Cirfandli,
nektek mennyi cirfandlitok terem egy evben? Mennyi van jelenleg pinceben es mi a tervetek vele?
otello: ezek a direkttermők (noah=noha, izabella, dellavare stb)tényleg tartalmaznak metil alk-t, ami hosszú ideig (érts éveken, évtizedeken) át fogyasztva agykárosodást, látásproblémákat okoz. Ezért tiltották be már rég bor készítését belőle. Ennek ellenére sok helyen még mindíg isszák -hiába a megszokás nagy úr- és nem törődnek ezekkel a veszélyekkel. Voltam egyszer egy kissé sznob társaságban, ahol Szeremley borokat kóstoltattak; többek között egy általa palackozott Otellót is. (az öreg minden hagyományt felkarol, rackajuh, mangalica, szürkemarha; az otello is ilyen próbálkozás: de csak stikában és kicsiben) A megfelelő bevezetés miatt (elmondták, h. indokolatlanul betiltották, meg mennyi van belőle, és milyen körny. barát módon lehet termeszeni) osztatlan sikert aratott; mindenki elismerően csettintgetett, hogy milyen jó.
Azért ha ez túlzás is, szerintem megkóstolni mindenképp érdemes, sőt néha lehet inni is akinek bejön a direkttermő iz (mert ez nagyon jellegzetes, eltér a "normális" boríztől)de a mindennapi fogyasztásától én tartózkodnék. Ahol ezt tették ott tényleg volt káros hatása; innen ered áll. a "sötét Zala" kifejezés is; az ezt ivó emberek elhülyülése miatt. (bocs ha vki onnan való, nem mindekire igaz, lehet h. egyáltalán nem!)
Más: akkor szólaljon meg a másik termelő is;
érdekes h. az általában savhiánnyal küzdő borvidékünkön, ilyen acid lé született, pedig átesett már savbontáson is; de ez inkább borkősavvá tette az almasavakat, nem csökkentte.
Az ok, már említettem, a tavaly szeptemberi rekord mennyiségű eső volt; az szépen megdobta a savakat.
No akkor én egy hétre el; Tóth úr fogad!!
A Othello szőlő direkttermő és a cukortartalmából metil-alkohol (is) képződik ami főleg a látóidegekre fejti ki káros hatását. Ez igaz de már hallottam olyan rémhírt is h. meg lehet vakulni tőle ami szerintem azért túlzás
Persze nekem is voltak már látás zavaraim mondjuk a cabernet uán:)
Köszönet mindenkinek az objektív értékelésért
Amit még hozzáfüzhetek
A két rizlingszilváni nekem se nagyon jött be asszem ezek megmaradnak "tömegbornak" olyan 200 körüli áron
Ezerjó: egy csatlakozott barátom termése
Zöldveltelini: saját, valszeg ezek lesznek a zászlósboraink, mivelhogy egypár éve már együtt dolgozunk. Az idei év is jónak mutatkozik, gyönyörűek a szőlők, tavasszal(úgy március magasságában) új bírálatot kérek!
A vörösök vásárolt tételek, nekünk nincs saját területünk, úgy látszik a frankos jobb vétel volt de sajna már nincs belőle
Mesterem, és az utolsó előtti (hiszen az utolsó tétel tf1 bortárs kékfrankosának visszakóstolása volt) 1998-as Vesztergombi bikavérre már nem is emlékszel??? :-)
a husigolyók: falafel kellékanyag, csicseriborsó+egyéb+sok fűszer, osanba szoktuk venni 2-300HUF/zacsi
zuzmo: hát biztos az is jó buli volt, csak nem híttál minket meg! :) volt 1-2 jó borocska ami teccet volna biztosan neked is :)
amik voltak:
-- tf1 Bortárs borai --
2001s rizlingszilváni: túlérett jegyek, kevéske sav, aranyló szín, semmi extra
2000s rizlingszilváni: szintén túlérett szín, illat, íz, de talán élénkebb +1éve ellenére
2000s ezerjó: szép illat, miután levegőzött(darabból lett palackba töltve?), ízében kissé visszafogott
1999s zöldveltelíni: nekem tetszett, fajtajelleg bent volt(borsos illat), még savakkal is jól állt
(ne a schellerhez hasonlítsuk!!!!!!!)
2001s kékfrankos: gyönyörű, fűszeres illat, ízében is nagyon egyben volt a bor, szerintem a legjobb a boraid közül tf1!!!
2001s zweigelt: vékonyka szín, szinte silleres, ízében is inkább vékonyka volt, de sillerként tutira bejön!
-- tf1 Bortárs borai END --
2001s dúzsi fürtike(ezerfürtű): játékos, gyümölcsös-édeskés illat, kicsit fáradtnak tűnt, kevéske sava is volt(a múltkor kóstolt sokkal jobb volt)
2001s feind irsai: ajjajj, vmi gond lehet a pincészettel, több fajta boruknál is jön egy fülledt, kifejezetten büdös-kénes illat, ami innentől kezdve "kissé" élvezhetetlenné teszi a bort
1999s baglas chardonnay barr.: szerintem halovány, túl fás, semmi fajtajelleg, semmi sav, mogyoróízű lőre
-- Cirfandlia Bortárs bora --
2001s cirfandli(a savanyú lépesméz :): gyönyörű aranyló szín, meglepően vastag, lépesmézes, virágos illat, ami ízben is szépen kijön, szép savak(talán sok is?), ideje van még a bornak
-- Cirfandlia Bortárs bora END--
1996s scheller zenit: még mindig topon(olyan sokszor írtunk már róla)
2001s H0113(ki köll nyomozni), állítólag takler rozé: merlot-cab.sav rozénak tippeltem, túlérett meggyes illat, fáradt egy kicsit
1999s kovács(hajós) cab.sav.: k'va jó!!! (és nem annyira tanninos, mint villányi társai), de még tud fejlődni
1998s szőke cab.sav.barr.: szép csokis,prökölt illat, kezd összeérni a bor, de még kissé csiszolatlan
1997 gere cab.sav.barr.: 1,5 órás dekantálás utánis ült a pohárban a tetején egy dohos illat, ami lassan elszállt, után nyílott ki ez a vadóc, szerintem még ez is éretlen, de tény hogy nagy testű, fajtajelleges bor
1999s sárosdi cab.sav.: szerintem nem jó, másoknak szellőztetés után tetszett, nyers, bántó zöld ízek, savak :(
hát ennyi tömören
köszönet tf1-nek a rendelkezésre bocsátott borokért!
Nagy köszönet csite tesóéknek a vendéglátásért, meg az egész csapatnak, hogy így befogadott egy "nem-borost". :)
Nagyon jól éreztem magam! Finom volt az étek és még egyik másik bor is ízlett! Nem is beszélve az észak balatoni 2002-es Theodoráról, amit többször is visszakóstoltam. :)
Marcellus: azok a husigolyók csicseriborsóból voltak...csite mester, a recept publikus?
mivel csite mester nem tett listára, hát ketten ittuk meg fekete béla bácsi 98as kereklevelűjét, illetve egy egyszerű baglas cuvee-t 99ből :)
sajtokkal, olívval :)
Köszönjük; remek volt a tegnap. Amire külön emléxem (csak a szépre): az a fehérek közül az Ezerjó, Fürtike, persze a Zenit, a Rozé is jó volt. Veresekből a hajosi CS., matyibáé, a Gere (bár nekem vhogy jobb formája rémlett) és jó volt még a bírálni küldött KÉKFRANKOS.
De a legjobb volt a meleg hangulat, vendégszeretet!
A lépcsőn lefelé egy kis bizonytalanság miatt dobtam egy hátast, de így jár az aki 45 -ös cipővel próbál a csigalépcső belső kanyarjában haladni!:)
Más; egy ismerősöm Wunderlichnál járt, rövid beszámolója Alexandrosz FYI!
Wunderlich Lojzinal jartunk.
A feherborai most kevesbe tetszettek, mint ket eve. A kekfrankosa enyhe barrique-kal nagyon izlett, vitte a palmat. Hasonloan jokat tudok mondani a merlot-rol. Az oportoja nem hagyott mely nyomokat bennem, hozza kell tennem, hogy
szamos korulmeny miatt sem a fehereket, sem az oportot nem sikerult
megfelelo homersekleten fogyasztani.
Lojzinal a kostolo:
3500 ft.
ez az alabbiakat tartalmazta
palackbol: olaszrizling, chardonnay barrique, kadarka rose,
kekoporto, kekfrankos barrique, merlot barrique
hordobol a pinceben: kekfrankos, cabernet franc es sauvignon.
hidegtal: boseges!!! kivalo stifi, sonka, hurka, turo, nyari zoldsegek. egy kis maradek kakaspori
annak orulok, hogy evrol evre javul a minoseg.. de a fajtavalaszteknak bizony nem orulok.. sot nagyon is elszomorit... Egyszeruen nem hiszen el, hogy nem tudnak magyarrszagon jo Furmintot/harslevelut/cirfandlit/traminit/rizlinget/juhfarkot heggeszteni a boraszok... de azt sem hiszem el, hogy kadarkat/PinotNoir-t/Bikavereket nem tudnak szepen megcsinalni.
ezeket a fajtakat szerinted nem is neveztek? Vagy nem ertek el szinvonalat?
nem a divat miatt. a külföldi bírálók nem követik a magyar bordivatot. inkább ezekre jobban figyelnek a gazdák, v agy csak ezeket nevezték. a kóstolás alatt amúgy sem tudtuk mit kóstolunk csak az évjáratot.
üdv