Vagy két éve a város vízhálózatába kalici vírus került,állítólag a sok csapadék a hagyományos derítőket belemosta a kartsz rendszerbe a szűk 200 ezres városból az egyharmadának priccolt a popója ,egy hét eltelt mire az mszp-s város vezetés szólt,hogy a csapi víz ihatatlan.
Üdv Druszám! Te sok mindent tudsz. Igaz amit mondanak? Azt hallottam Belák egy barátja nevén versenyzett , vagy még versenyzik, de a saját dúcából. Igaz ez vagy csak rém hir?
A 28-as ba volt.Tavaly beült hozzám a 14-08-15590 kcs h nálatok kerestem de egy hét múlva jászkisérről köszönték meg hogy elengedtem.Utánna derült ki hogy a sporinál sok idegengyürüs galamb volt benevezve.A szabály pedig úgy lett elfogadva 2010 tavaszán. Aki igazolólap nélküli galambbal versenyez és bizonyitható az évi eredménye törölve és egy év eltiltás.Ennyi.Idén versenyzett saját nevén.
Tagszöv Fegyelmi bizottsági tag ellen nem járt el a Tagszöv vb (mert haver), csak amikor óvás érkezett. Utána a fegyelmi biz tag telefonon megfenyegette azt aki megóvta a szabálytalanságot! :-)))
Sokhelyen borul ám a bili... ma halottam, hogy volt olyan "spori" aki a elektromos jegyzőkönyvön az időt javitotta (másodpercet) mert így lett csak első a galambja! Ki tud róla többet? 25-ösök? Hmm..
A bírósági döntés lényege az, hogy megvizsgálja, hogy az adott sznkció jogszerű volt-e vagy sem.Ha nem volt jogszerű, akkor érvénytelenné válik, és új eljárásra kötelezheti a Szövetséget!Ami pedig abból (is) állhat, hogy rahabilitálják a sértettet.
Párhuzamosan pedig kártérétésre is kötelezheti a Szövetséget, értelemszerűen az összes perköltséget is a Szövetségre terhelheti!
Szerintem egyetlen egy bírósági ügynek sem kellene indúlnia, mert ha az illetékes bizottságok nem tudnak, mint szakértők dönteni, akkor miért várjuk el egy laikus, vaskalapos a szabályokat szó szerint értelmező bíróságok "igazságos" döntését!
Az ilyen döntéseknél mindíg sérülhet valami, a sporttársiasság, az egymás iránti tisztelet, a sportunk iránti alázat és főleg a galambjaink eredményének megbecsülése!
Nem ez a megoldás, a megoldás az etika kódexben vagy annak az eszmei mondanivalójában keresendő!
Egyébként vannak olyan egyesületek is , de ha nem lennének, akkor akár lehetnének is, hogy a bontásukat kultúrált körülmények között, mondjuk egy presszóban, klub helyiségben netán vendéglőben végzik, amely nem biztos, hogy megegyezik a gyűjtőhellyel.
Akkor ez tiltva lenne???
Ne akarják már a normális emberek szórakozását ellehetetleníteni!
Az eredményeket meg lehet óvni, de ezek az általad feltett e-mail-ek nem hivatalos óvások!
Másik dolog, hogy amennyiben az óvási "illetéket" nem fizették be, illetve annak a befizetésének a másolatát nem mellékelik a beadvány mellé, akkor az óvás nem óvás!
Ha mindenki óvási díj befizetése nélkül "dolgoztathatja" a versenybizottságokat, akkor a megalapozatlan óvás esetén semmilyen kár nem éri!
Az óvási "illetéket" azért kell befizetni, hogyha nem nyer hangszórót a páciens, akkor eluszott pénze!
Mindez azért van kitalálva, hogy a vizsgálatra fordított munkát ebből finanszírozzák.
Ellenkező esetben mindenki mindent csupán passzióból megóvhatna, és a vb.-k nem győznének vizsgálódni, dolgozni vatikáni valutáért!
Ugyancsak megírtam, hogy a helytelen döntések helytelen vagy jogsértő szabálypontok alapján akaratlanul is a bíróságon fognak kikötni.
Addig azzal nincs is gond, amíg a helytelen döntés ódiumát azok viselik, esetleges kártérítést+ perköltséget azok fizetik, akik a helytelen döntéseket hozták!
De az esetek mindegyikében a MAGYAR POSTAGALMB SPORTSZÖVETSÉGET fogják kötelezni a perkálásra!
Ez pedig azt jelenti, hogy az 5500 tag által fogják közvetve megfizettetni a jelzett "cekket"!
Ezt pedig sem én, sem a jobb érzésű tagság nem tűrheti!
Fizessenek azok, akik elk....ták!
Majd akkor meggondolják, hogy mikor szórakoznak a szabályzattal, emberekkel, bizottságokkal stb.
Ugyancsak felvetődik az etikai kódex megsértésén alapuló felelősség kérdése is!
Ha egy egyesületben valamilyen ok miatt 7 alá csökken a létszám a bontás előtt (halaszthatatlan program, betegség, baleset stb.- stb.) akkor nem lehet átmenni másik egyesülethez bontani?
Mert akkor itt is az van, hogy máshol gybontott az egyesület, mint ahol, gyűjtött.
Másik példa.
Van két létszám hiányos egyesület a szomszédban.Egyik egyesületnél van a gyűjtés, másiknál a bontás.Akkor ez a szabályzat megsértése?
Harmadik példa:
Egyesület egyik tagja egy párhuzamos versenyen is részt vesz.Másik napon van, emiatt nem bontja ki az órát az egyesületnél, hanem átmegy a szomszédba, ahol az időpont jobban megfelel neki.
Kettős tagokról meg ne is beszéljünk. Értelemszerűen a lakóhelye szerinti egyesületben fog bontani.
Az igaz, hogy az újonnan megkreált és áprilisban kiadott versenysuabályzatban az van helytelenül leírva, hogy ugyanazon a helyen kell bontani!Csak azért, mert az illetékesek nem voltak hajlandók ezt hülye mondatot törölni, pedig sokan kiabáltuk.
És ezért megint ki a felelős?
Szerintem elsősorban az illetékes SZVB. elnök!
Csak azt nem értem, ha egyszer rengeteg javaslat érkezik a versennyszabályzat jobbá tételére, akkor miért nem építik be az "alkotók" a segítő munkát végzők MEGALAPOZOTT javaslatait? Erre megint nincs normális magyarázat, csupán csak kifogások lehetnek.
Hónapokkal ezelőtt töbször többen is megírtuk, hogy ez a verseny szabályzat még mindig sok jogsértő , és sok rosszul megfogalmazott, vagy éppen bizonyos esetekre nem gondoló helytelen pontot tartalmaz!
Azt is megírtam, hogy minden évben új versenyszabályzatot gyártanak, lassan már követhetetlen, sőt már komolytalan lesz az érdemi munka.Akik a javaslataikat elküldik, de egyesek nem hajlandók "beemelni" a szabályzatba még akkor sem, ha teljességgel megalapozott a javaslat, akkor legközelebb nem fog érdemi észrevételeket tenni senki!
Bár lehet valaki részéről éppen ez a cél.
Egyéni értelmezéseken és hatalmi elven működő SZVB.
Aztán jön az anarchia.
De tételezzük fel, hogy ehhez a hülyeséghez kell igazodni, akkor az összes ebbe a szabályba ütköző versenyt törölni kellene! (Pl: Országosok, Maratonok stb.)
Hiszen központi gyűjtőhelyeken vannak a gyűjtések.
Központi gyűjtőhelyeken van a gyűjtés, és a bontás megint máshol.
Amire hivatkoznak az első estnél ahol gyűjtenek ott kell bontani akkor a maratonos versenyek Magdeburgok Katovicék Lipcsék eredményei is érvénytelenek.Ugyan is a bontás nem a gyüjtőhelyen történik azokon az utakon sem.Ez a döntés egyes emberek mérhetetlen irigységén és rossz indulatán fogant meg.Tudom ajánlani nekik olvasásra az etika szabályzatot de nem biztos hogy értenék mert ha igen akkor nincs ügy, vagy az alapszabály egyik fő mondandóját a fair play szellemébe.Megjegyzem hogy ugyan ez a vezetőség a tavalyi évben bizonyitottan fogott galambokkal igazolólap nélkül versenyző tag szöv bizottsági tagjuk ellen nem léptek fel.Mind ezeket tetézve az óvásnál a saját ügyükbe még szavaznak is.No comment.
Tudom, hogy kegyetlenűl tud fájni mikor magyarázni kell az eredményt!
A sok gonoszság, írígység, rosszindulat és a hátérből sokszor névtelenül irányitott, gyanakvás, pusmogás egy életre elveszi a kedvét az embernek a galambászattól!
Én ha második vagy harmadik lennék mögötted nem hallgatnék várva az előléptetést, hanem pusztán sportszerűségből megnyilvánulnék és gratulálnék elismerve, hogy igen is a versenyeken Zoli Te voltál a jobb a többi csak az emberi gyarlóság kategória!
Sajnos nem vagyok második és harmadik sem, de mindig azt tartottam, hogy ha a galamb bizonyítottan megszállta az eredményt, mi emberek ismerjük el és becsüljük meg annyira, hogy egy adminisztrációs hiba miatt vagy ellenére , főleg ha a tenyésztő nem is hibáztatható, fogadjuk azt el!
Tudom a szabályzat, de azt is emberek írják és ők is értelmezik!
Ok! Más "eltűrni" egy alá - fölé rendeltségi viszonyt, mint egy vezetésben együtt dolgozni.
Én az utóbbit hangsúlyoztam.Ha egy vezetés nem egy húron pendül, és valakinek nem tetszik a történet, akkor ki kell szállni a hajóból.Én erről beszéltem.Végül bekövetkezett, de nem úgy ahogy kellett volna, és nem akkor, továbbá nem abból az apropóból. Akkor figyelmeztetni próbáltalak, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, Te és társaid (vezetőség többi tagja) tehettetek volna ellene, de nem következett ez be.
A végét már tudjuk.
Összegezve nem vetted a lapot akkor sem, és bekövetkezett egy nem kívánatos(?) végkifejlet.A kérdőjel azért van, mert lehet sokan ezt kívánták, csak Ti nem.
Egy kicsit másképpen látom ezt is, de mivel ez már elmúlt, inkább hagyjuk.
Máshol is elég sűrűn megtalálhatod a nevem (a mai napig), ahol éppenséggel nem tudok azonosulni a vezetővel, mégis együtt dolgozom vele. Na ehhez mit szólsz?
Ez miatt nem írom fel a levél tartalmát, de vannak folyamatok...
Szigorúan Bizalmas Információ!
Az alábbi üzenet kizárólag a címzettnek küldött bizalmas információt tartalmaz, amely az ügyvédi titoktartás védelme alatt áll. Amennyiben nem Ön a címzett, Kérem haladéktalanul értesítse az Ügyvédi Irodát. Az információ bármely módon történő felfedése vagy továbbítása TILOS!
Egyszer - sok hónappal ezelőtt - valóban "játszottam", és az egy teljesen más szitu volt. Akkor is leírtam: feléd több ilyen nem lesz a részemről, mert rájöttem, nem vagyunk olyan viszonyban (nem rosszból írtam).
Ma "smile jelek" nélkül, abszolút komolyan írtam, de nem célom a sértegetés, elnézést, amennyiben annak tűnt.
Feltételezem a Szövetség magdeburgi gyűjtése kapcsán, vagy talán a kizárt maratonos galambok végett. De őszinte leszek, per pillanat kevésbé érdekel 0 véleménye.
Alapvetően azt látom, valakinek nagyon érdeke, hogy nem odavaló emberekkel töltesse be a fontosabb tisztségeket.
A válaszom az volt neki: Add hozzá a következő évi tagdíjamhoz, és annyival többet fizetek!!!
3 éve röptetek itt, tudjátok, olvastátok milyen dolgokat vágtak már a fejemhez. Most már kurvára nem érdekel, a szemembe egy se merte mondani, csak névtelen leveleket küldözgettek a szövetségbe, névtelenül rágalmázták a családom...ha a gerinc hiányzik valakiből...akkor minden hiányzik.
Nem akarlak bántani, de nagyon ferdén látsz dolgokat.
Az, hogy egy adott témában a tények ismeretében a véleményem, vagy álláspontom a Szövetségre nézve pozitív, az nem jelinti azt, hogy a Belák féle személyi kultusz ínyemre van!
Ha valaki sokat bírálta a Szövetségünk "végtermékeit" (versenyszabályzat, korábban NB kiírások stb.) akkor az éppen én voltam.
Amennyiben O hozott szóba, akkor ő jobban teszi, ha inkább hallgat.
Egyébként, amennyire lehet szándékosan nem informálodom a Szövetségünk dolgairól, mert addig jó, amíg nem látom a hátterét a rendszernek (és nem azért mert tartanék valakitől/valamitől is).
Szerintem meg a 28.Tagszöv. vezetői vették el!És még sokunktól.
Zolinak a telefonszámlája a többszörösére rúgott azóta, Az Ő életéből sokszor másfél órát vettek el!A lelki nyugalmáról ne is beszéljünk, az okozott kárról szintúgy, az erkölcsi kárról és egyéb dolgokról meg nem is kell beszélve!
Beszéltem a gyárral is (nem én, hanem aki tud flamandul) azt mondták, hogy náluk is előfordult már ilyen, ha ki tudták nyomtatni elfogadták, de hát az csak Belgium. Ez meg Made in Hungária...
Jászság Tagszövetség, V12 Heves Első adat felvétele: 2011.07.05 09:12:34 Az adatok utolsó módosítása: 2011.07.07 12:08:37 A lista kiadásának időpontja: 2011.07.07 15:33:45 Az óvási határidő az első adatfelvételtől számított 30 nap: 2011.08.04 09:12:34 Az óvási határidő elmulasztása után reklamációnak nincs helye!
Főprogram, 10 verseny
Feleresztés helye: Schwabach Feleresztés ideje: 2011.07.02 06:30 Időjárás : Változóan felhős idő, erős ÉNy-i szél Kisérő : Kis Péter Központi táv : 702000 m Értékelési mód : Hagyományos paraméterezve Lista terjedelme : 20% (1:5)
V12 egyesületi díjlista 1. Japport Zoltán 1.cs. HU 08-05-49978 H 1587,70 m/p 2. Japport Zoltán 1.cs. HU 08-05-67283 H 1559,78 m/p 3. Japport Zoltán 1.cs. HU 09-28-08050 H 1559,72 m/p 4. Percz Ferenc 1.cs. HU 07-07-09542 H 1552,03 m/p 5. Japport Zoltán 1.cs. HU 08-50-45728 T 1551,76 m/p 6. Nagy Róbert dr. 1.cs. HU-06- 09-75126 H 1536,41 m/p 7. Nagy Róbert dr. 1.cs. HU-07- 09-82198 H 1527,72 m/p 8. Japport Zoltán 1.cs. HU 08-50-07941 H 1521,96 m/p 9. Nagy Róbert dr. 1.cs. HU-03- 09-49179 H 1512,45 m/p 10. Nagy Róbert dr. 1.cs. HU-09- 50-39063 H 1497,92 m/p
Tagonkénti eredmények galamb érk.i. seb. egyesület röpcsoport tagszöv.
Tagszövetségi díjlista 1. Sári - Érsek 2.cs. V19 HU 10-26-20732 T 1601,76 m/p 2. Egyed István 2.cs. V33 HU 07-26-91741 H 1601,33 m/p 3. Ádám Sándor Dr. 2.cs. V07 HU 09-D-234684 H 1599,81 m/p 4. Ádám Sándor Dr. 2.cs. V07 HU 08-D-201963 H 1599,75 m/p 5. Ádám Sándor Dr. 2.cs. V07 HU 09-D-234690 H 1594,25 m/p 6. Bányász Zoltán 1.cs. V03 HU 07-50-19267 H 1592,02 m/p 7. Blaskó István 2.cs. V07 HU 07-50-44838 H 1590,45 m/p 8. Blaskó István 2.cs. V07 HU 09-D-222708 H 1588,62 m/p 9. Japport Zoltán 1.cs. V12 HU 08-05-49978 H 1587,70 m/p 10. Blaskó István 1.cs. V07 HU 08-28-05441 H 1584,71 m/p
Jászság 3. röpcsoporti díjlista 1. Japport Zoltán 1.cs. V12 HU 08-05-49978 H 1587,70 m/p 2. Korsós Albert 1.cs. R36 HU 09-28-06677 H 1574,71 m/p 3. Nagy Lajos 2.cs. R36 HU 07-26-88187 H 1570,00 m/p 4. Japport Zoltán 1.cs. V12 HU 08-05-67283 H 1559,78 m/p 5. Japport Zoltán 1.cs. V12 HU 09-28-08050 H 1559,72 m/p
A verseny tagszövetségi csapatbajnoksága Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval
1. Ádám Sándor Dr. 2.cs. V07 5 h. 217,33 p 2. Japport Zoltán 1.cs. V12 5 h. 210,78 p 3. Varga Tibor 2.cs. V19 5 h. 204,71 p 4. Egyed István 2.cs. V33 5 h. 195,43 p 5. Sári - Érsek 1.cs. V19 5 h. 192,48 p
1. Japport Zoltán 1.cs. V12 14 h. 528,34 p 2. Juhász Gyula 2.cs. V33 15 h. 481,30 p 3. Szabó János 2.cs. V18 13 h. 466,64 p 4. Sári - Érsek 1.cs. V19 13 h. 463,95 p
Általános táv beszámított versenyei: 05.14. Sankt Pölten I. 05.22. Melk 05.29. Wels 06.05. Straubing 06.12. Sankt Pölten II. 06.20. Regensburg 06.26. Haag 07.02. Schwabach
Tagszövetségi Általános távú csapatbajnokság Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval
1. Japport Zoltán 1.cs. V12 38 h. 1215,43 p 2. Blaskó István 1.cs. V07 36 h. 1109,21 p 3. Juhász Gyula 2.cs. V33 39 h. 1103,07 p
Zoli, ha két tanúval igazolni tudod, h a vb. Elnök mit mondott akkor az perdöntő lehet, a forgalmazók az órákhoz semmien használati utasítást nem adtak.A tagság aki megvásárolta abszolút nem értett hozzá, az eladáskor bármilyen problémára felkelett volna hívni a figyelmet.Előadást vagy esetleg egy tanfolyamot kellett volna tagszövettségenként tartani.A mai napig is 21.században a tagszövben egy kezemen meglehet számolni hányan tudják kezelni az órákat. A gyártónak a véleményét kérd ki, hogy ilyen esetben mi a teendő.Egyébként annyit megér neked, hogy írj egy levelet az Ombudsman- nak (prof.Szabó Máté).
idéztem a vb elnök leveléből!! - amit a számolónak küldött! (megjegyzem, hogy ezt (sem) vette be a gyomra, mert a számoló sporttárs is vb elnök az egyesületében!!!!!!!!!!!!!! tudja a szabályokat!!! Mindet!!! Nem csak azt amivel kizárni lehet, hanem azt is emivel a tag nem büntethető, ha az eredmény kétség nélkül igazolható!!!)
Újabb versenybizottsági határozat alapján töröld Japport Zoltán Regensburgi versenyének eredményét, valamint az utolsó úton nem számolhatod, Dr.Nagy Róbert és Japport Zoltán eredményeit. Az ezekről készült határozatot küldeni fogom neked és az érintettek részére is postázásra kerül.
Ezen kívül a korábban javított listákat is küld meg légy szíves mert, többen reklamálnak( B Jószi, J Gyula, T Peti ), hogy nem kaptak módosított listákat.
Üdv: M. Zoli
OK:
Tagszövetségi díjlista 1. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 HU-09- 50-39027 H 1521,68 m/p 2. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 HU-04- 09-58117 H 1520,54 m/p 3. Japport Zoltán 2.cs. V12 HU 10-D-313481 T 1519,46 m/p 4. Japport Zoltán 1.cs. V12 HU 10-D-302139 T 1509,26 m/p 5. Japport Zoltán 4.cs. V12 HU 09-28-08010 T 1505,15 m/p 6. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 HU-09- 50-39001 H 1501,27 m/p 7. Lőcsei Sándor 1.cs. R03 HU 10-D-290683 H 1499,89 m/p 8. Lőcsei Sándor 1.cs. R03 HU 10-D-290654 H 1498,24 m/p 9. Egyed István 2.cs. V33 HU 10-D-290910 H 1497,22 m/p 10. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 HU-05- 09-65188 H 1496,81 m/p
Jászság 3. röpcsoporti díjlista 1. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 HU-09- 50-39027 H 1521,68 m/p 2. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 HU-04- 09-58117 H 1520,54 m/p 3. Japport Zoltán 2.cs. V12 HU 10-D-313481 T 1519,46 m/p 4. Japport Zoltán 1.cs. V12 HU 10-D-302139 T 1509,26 m/p 5. Japport Zoltán 4.cs. V12 HU 09-28-08010 T 1505,15 m/p
A verseny tagszövetségi csapatbajnoksága Értékelés: Csapatgalambokból 5 befutóval
1. Nagy Róbert dr. 1.cs. V12 5 h. 127,69 p 2. Japport Zoltán 2.cs. V12 5 h. 124,64 p 3. Morvai Zoltán 1.cs. V17 5 h. 122,83 p 4. Lőcsei Sándor 1.cs. R03 5 h. 122,63 p 5. Ballagó János 1.cs. V12 5 h. 121,70 p 6. Blaskó István 1.cs. V07 5 h. 121,43 p 7. Egyed István 2.cs. V33 5 h. 121,39 p 8. Japport Zoltán 1.cs. V12 5 h. 120,63 p
jelenléti ívet és jegyzıkönyvet kell vezetni. Határozatképes a szakbizottság, ha tagjainak több mint fele megjelent, és érvényes a határozat, ha a jelen lévık több mint fele támogatja a határozati javaslatot. A fontosabb határozatot közzé kell tenni a szaklapban, vagy az érintettnek írásban el kell küldeni.
Müködési szabályzat 20§4 pontja
Illene tudnia egy országos elnökségi tagnak(főleg mint vb elnök)
vagy az alelnöknek.
Azt hiszem ez mindent elmond a mai összejövetellel kapcsolatba.
A verseny 06.05.-én volt Straubingból!!! 06.04.-i versenyre én nem küldtem galambot. 07.02.-én jött az óvás. A 2011 es versenyszabályzat szerint 15 nap van az óvásra a lista kiadása után!
Szerintem Fricinek igaza van . Érvényes határozatot csak a jelenlévők több mint fele hozhat, ami a leirtak szerint nem volt meg.( Mondjuk tíz fő esetén hat igen vagy hat nem kell az érvényes határozathoz.)
Alig telt el pár óra a gyűlés óta és már most te is másképp mondod mint ahogy a szavazás története zajlott!
Mit várhatnánk azok véleményétől akik már eleve félinformációval rendelkeznek és még azt is rosszul tudják!!!
Az első esetben pont fordítva történt a szavazásunk!!! Hárman azt támogattuk, hogy ne utasítsák el a fellebbezési lehetőséged!
A második esetben én elleneztem a teljes csapatod kizárását és ketten tartózkodtak.
A lényeg nem is az, hogy kik és miben támogattak vagy büntettek!
Mi a háttere ezen ügyeknek? Azt esetleg azok sejtik (vagy tudják) akik közelebbről élték meg az eseményeket.
Ami az én véleményem: Ezek az események csak azért történhettek meg mert nálatok senki nincs tisztában a szabályzat adta lehetőségekkel és kötelezettségekkel!!!
Amúgy az első eset története nem olyan egyszerű mint a második, ahol szinte minden pontban sértettétek a versenyszabályzatot!
A paragrafusok nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól! "jeligére"
From:[mailto:@gmail.com] Sent: Saturday, July 02, 2011 11:12 AM To: m.zoltan Cc:@gmail.com Subject: Straubing
Elnézést, nem a St.pölteni hanem a Straubingi versenyen 2011.06.04én történt Japport dolga. Ami a 3zóna verseny volt és még másik két tagszövetség is érdekelt a dologban.
From: [mailto:@gmail.com] Sent: Saturday, July 02, 2011 11:08 AM To:@gmail.com Cc: m.zoltan Subject: Eredmény kivizsgálása!
Tisztelt Versenybizottság.
A Tagszövetségen belül olyan információ látott napvilágot,hogy Japport Zoltán 2011.06.12 St.Pölteni versenyen, nem a szabályoknak megfelelően bontotta ki a Bricon versenyóráját, majd saját kezűleg vitte el az eredményszámolónak a kiértékelt jegyzőkönyveit. Kérném a tagszövetségi Versenybizottságot,hogy vizsgálja ki,hogy Japport sporttárs szabályosan járt-e el ezen bontás alkalmával.
Az egész eljárás alatt szembetünő, hogy teljesen kizártak az ügyből. A tagszöv nem engedte meg az anyagba való belenézésem, az írásos megkeresésemre nem reagáltak, ha szóban megigérték akkor mielőtt elindultunk volna közölték, hogy még sem jó most. Ha kértem a következő időpontot nem kaptam választ.
A két ügy.
1. Az egyik verseny bontásakor az időjárás miatt az anyaóra a torony hiánya miatt nem szinkronizált az atomórával. Így az órát nem tudta bontani a bontó bizottság. Miután többszöri megszúrásra sem jött elő a jel, rádugták egy másik elektromos rögzítő rendszer atomóráját, amin pár másodpercig fel-fel villant az Y, ami a szinkrozinált időt jelenti. Mivel túl sokat próbálkoztak az órám leblokkolt, csak sípolt. Egyből hívtam a forgalmazót, aki mondta, hogy valószínűleg olyan gombot nyomtak meg az utolsó indulás előtt, ami ezt a hibakódot eredményezte. Ekkor felhívtuk a Tagszöv. VB elnököt, hogy átmegyünk az ő egyesületébe hátha sikerül ott. Így történt, de az óra továbbra sem működött. A tagszöv vb elnök azt mondta, idézem : Semmi probléma, neki is volt ilyen 2009-ben vigyem el a forgalmazohoz, ha ki tudja nyomtatni a jegyzőkönyvet elfogadja. Küldjük el a számolónak és a vb tagnak ellenőrzésre. Johiszeműen e szerint jártam el. A forgalmazó kinyomtatta, majd aláírta és lepecsételte. A számoló és a vb is megkapta. Az eredményt kiszámolták. A versenyszabályzat szerint : A gyüjtési és bontási jegyzőkönyveket a gyüjtés és a bontás helyszinén kell kinyomtatni. E szabály ismeretében a következő gyűjtés alkalmával 9 versenyző tag jelenlétében az egyesületi vb kinyomtatta a jegyzőkönyvet és hitelesítés után elküldte a tagszöv vb-nek. Nem is volt probléma addig, míg nem vezettem az általánost. Ekkor a tagszöv vb elnök felhívta az egyesületem elnökét, hogy óvás történt és vizsgálat alá vonták a straubingi verseny eredményemet.
ez volt az óvás elektronikus formában (nevek törölve)
Ne azon veszekedjetek, hogy ki mit mondott meg hallott - ezt ma megtanultam - mert az senkit nem érdekel.
Túlléptem a rám szánt időt, ezért gyorsan végztek és szavaztak. Két fellebezésem volt amit elutasítottak. Az első elutasítást 2 ember "támogatta", miután az nem volt elegendő nekik így felrakták máshogy a kérdést. Ekkor a számukra megfelelő szavazati arány volt amit pontosan nem tudok, de több volt a meszelő mint a támogató. A második ügynél az az arány volt amit a Frici említett. 3 támogatta a fellebezésem elutasítását, 1 azt amit én képviseltem. A többi (7 re emlékszem) tartózkodott. Over az első döntés ellen szavazott a másodiknál tartózkodott. Tartózkodott mert nem volt a tény közölve az SZVB tagokkal, sem az elsőfokú határozat nem lett ismertetve, sem a fellebbezésem. Ezek információk hiányában lehet én sem tartottam volna a kezem egyik tábornak sem. A gyűlést vezető a saját szavaival ismertette az ügyet sok sok fontos részletet kihagyva ami (szerintem) perdöntő is lehetett volna, de az érdek vagy bármi más nem így akarta.
Tömören annyit, hogy mind két elénk tárt esetben az egyesületi és a kerületi VB is kimerítette (ha finoman akarom minősíteni) a "dilettantizmus" fogalmát!!!
Ha valaki SZVB ülésre megy, annak számolni kell azzal, hogy adott szituációban el tudja dönteni, hogy jogos-e egy kizárás vagy sem. Ha erre nem képes, akkor ne is menjen el!
Persze tudom, hogy nem ilyen egyszerű minden, de az sem megoldás, hogy valakinek a sorsáról úgy szülessen döntés, hogy .... haladjunk (mondá a főnök) és gyorsan el kell dönteni.
Ami a törvényességet illeti az megint megérne egy misét, hogy 3 szavazat viszi a piros ultit!
Mindenesetre amit a Zolinak mondtál, azzal elástad Magad néhány embernél!
Kihagytad, 3. " Boritékos sorsjegyet " kaptak a zsebükbe. Már simán ezt is eltudom képzelni ezek után!!! :(((((
Ha meg a plénum úgy állt össze, hogy abban oda nem való "mezei emberkék" is alkothatták, akkor ilyen alapon "mi" is bemehettünk volna az utcáról szavazni!!!!
Ha valakinek "zsé" van bőven a zsebében, s befolyásolhat 1-2 arcot, akkor máris kénye-kedvére íródhat minden, "Na majd én megmutatom" alapon????
Vagy már ez is egy új bajnoksági forma a postagalambsportban?????
Lehet nem kellene hozzászólnom, mert időm nem lesz többre, mint ez az egy...
Konkrétan az is egy nagy probléma, hogy oda kell mennie az embereknek úgy, hogy a kezében van egy 5 pontos napirend, aminek anyaga nincs senkinek a kezében, és felkészülni sem lehet.
Itt megy el embereknek 2-3 órája, hogy elemezzék a dolgokat.
Sajnálatos dolgok történnek néhány tagszövetségben, és ez az egyesületektől indul el. Nem akarok senkit sem mentegetni, mert nem kenyerem. Zolit sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került. Zoli nem tette ide fel a fórumra előzetesen a történteket, így nem is tudja senki, vagy csak nagyon kevesen, hogy mi történt, de nem én szeretném ezt vázolni.
A jelenlévők közül 1 szavazott Japport mellett (Over the Rainbow a 14.Tsz. vb.elnöke)
3 ember szavazott ellene ( ebből 1 Japport Tagszöv.-ének képviselője)
a többi tartózkodott.
Vagyis a Belák-bizottságból 2 ember döntötte el a dolgot.
Felvetődik egy kérdés:
Ha valaki nem foglal állást (tartózkodik):
Ennek több oka lehet: 1. Nem ért hozzá
2. Nem akar a főnök ellen szavazni
stb.
De akkor miért vállalja az SZVB tagságot?
Ha van még 2-3 tökös vb.elnök, akkor ez a jogsértő döntés nem születhet meg.
A jelenlévők éppencsak annyian voltak, hogy éppen határozatképes volt a plénum.
DE: Voltak ott olyan emberkék, akik sem nem vb.elnökök, sem nem Tagszöv.elnökök.
Ja és voltak Tagszöv. elnökök (mint Japport Tagszöv.-a)
Vagyis a döntést nem az SZVB. hozta!Péntekre tenni egy ilyen ülést?
Legtöbb helyen pakolás van stb.
Mintha az lett volna a cél, hogy ne legyen ott mindenki.
A mi Tagszöv. vb.elnökünk bejelentette, hogy ez volt az utolsó, hogy vb.ülésen megjelent.
A mai naptól az ügy megnyugtató lezárásáig a 14. Tagszöv. nem adja a nevét az ilyen jogsértő döntésekhez,vagyis nem képviseltetjük magunkat SZVB. gyűlésen.
A Lendvai-féle bizottságban is benne volt Over, a mai naptól onnan is kilépett!
Ha dolgozni kell, akkor jók vagyunk, a jogsértéshez meg adjuk a nevünket? NO!!!!
Az egyesületi alapszabályba bele kell foglalni a pontos teendőket és, hogy ki kit ellenőriz! Elméletileg az egyesületi titkárnak van közvetlen ellenőrzési joga, hogy a VB elnök a szabályoknak megfelelően jár-e el! a tsz VB elnöknek is hiányos volt a munkája! A TSZ alapszabályába is bele kell venni a fentieket és szankciót is beépíteni! Japport Zoltán egyesületének minden vb-tagja hibázott!
Engem az egyesületi vb elnök szivatott meg, mert a gyűjtés végén közőlte( mikor én eü okokból már haza mentem), hogy mikor lesz a bontás! És a húszegynéhány tag meg nézte még a jó ismerősök is! És mindenki azt a ....vbelnököt védte. Az alapszabályunk 117 karakterben rögzíti a vb elnök feladatait, a titkárét 2000-ben!
Véleményre majd kiváncsi leszek!! A történetet elejétől fogva ismerem. Privátba is megírhatod. Hallotam egy mesét hogy abbahagytad a galambászást ha igaz az a történet is érdekel!
Japport Zoltán sporttársunk nemsokára megkezdi igazának bizonyítását az elnökségi ülésen. Remélem az igazságé lesz ma a főszerep és minden rendeződik! Hajrá Zoli!!!!
Valószínűleg nem a eisheria coli a főbűnös, hanem a manapság meglehetősen elterjedt cirko-adeno-herpesz vírushármas, ezek közül valamelyikben jött létre valami agresszív törzs. Leggyanúsabb a cirko. Ennek oldalhatása a bakteriális fertőzések elleni védelem lerombolása, nagyon hasonló az emberi HIV-hez. Önmagában nem pusztít, de az immunrendszert semmisíti meg, és így kutyaközönséges baktériumok is tombolásba kezdhetnek, és végzetes lehetőséghez jutnak.
Pár éve (2008-ban talán, de nemrég, az biztos) vérmintát vettek 45 német dúcból, és 45-ből
- 45-ben megtalálták a cirkot,
- 7-ben a herpeszt,
- de nem találtak adenot.
Szóval úgy néz ki, már minden galamb hordja a cirkot.
A baj az, hogy a vírus nagyon nehezen fogható meg működésében, nehéz kizáró megállapításokat szerezni, pláne egy ilyen összetett, bonyolult feltételrendszerben.
Coli lobban ha a szemszínváltós fiatalok sok búzát kapnak! De mia fenétől ilyen agresszív most! Én elmentem nyaralni és a fater nyomta a búzát nekik, és a felét le kelle vágni ! 2 üveg Enrobioflox fogta meg!
Ami elgondolkodtató, hogy mitől lett ilyen agresszív a coli az elmúlt években. Stressz volt régen is. Ami az agyongyógyszerezett fiatalokat illeti, nekem nem tűnt fel, hogy azokat kevésbé súlytaná a betegség, akik kerülik a gyógyszert. Hiánybetegség: ezzel is az a helyzet, hogy régebben gyakoribb lehetett, mint mostanság.
A cukor tényleg gond. Pedig a piacon még mindig jelen vannak a cukros készítmények, mert régebben bizonyára tényleg hasznosak voltak.
A galamb emésztőrendszerében állandóan jelen van az E. coli ,( ha csak nem kap minden nap antibiotikumot)
ez kiküszöbölhetetlen, de nincs is általában ezzel gond. A fiatal galambok első közös /egyesületi/ tréningjeinél borul általában a bili. Amikor is a fiatalokat nagy stressz éri és borul az emésztőrendszer /ketrecbe pakolás, szállítás, engedés, és 50-100 km repülés/ ilyenkor a különböző dúcokban lévő coli "törzsek" keverednek /össze-vissza fertőzik a galabok egymást/. Sokszor már az otthoni /saját dúcban/ lévő coli is gondot okoz, ugyanis a sok agyongyógyszerezett, hiánybetegséges galambot már a szállítójárműben vagy és a hazafelé vezető úton ledönti a lábáról .... erős stresszhelyzetben gyenge galaboknál 4-5 óra is elég neki. Sokszor sokan még rá is tesznek egy lapáttal fogadáskor. (cukor, tele etető)
Lehet h a csapvízben van nálatok coli, de egészen biztos, h a teljesen egészséges 1. díjat repülő galab belében sokszor több van.
Mostmár szeretném látni, hogy felhagysz a nagyképűséget árasztó szónoki kérdésekkel, és legalább néha állítasz valamit, és aztán megkísérled indokolni azt. Úgy lehetne értelmesen beszélni, próbáld ki egyszer.
mikor a G04-még aktív volt Csernákkal akor divat volt az utolsó gyűjtési helyen itatni, ami nálunk volt! Az szkg utánfutóban látszott kinek melyik galambja ivott nagyot! Könnyen megjegyezhetőek voltak majd másnap este számvetés! És feltaláltuk a spanyol viaszt! Itatni kell amikor csak lehet!
Azt tudom a coliról, hogy a csapvízzel jut a galambszervezetébe. Magyarországon bár elvileg nem lehetne benne, de az ivóvízminták legalább feléből kimutatható az Eserichia coli. Miskolc környékén ez 90%.
Ennyit a tiszta vízről, meg hogy attól húznak jól a galambok.
Azonkívül ma este kérdezd meg az egyesületi tagtársaidat, hogy mennyi nem ment Nekik haza a galamb-temető Rajkáról!Ők aztán nem 3 órával később pakolnak!!!!Meg a dúctávjuk is akkora, mint a Tiéd!
Ha jól osztod be a napot, akkor a galambjaid mielőtt összeszeded őket, mint a szivacs teleszívják magukat. Persze csak ha jól csinálod! Akkor pedig esti gyűjtésnél, másnap kora reggeli engedésnél ilyen rövid táv leküzdése nem okozhat kiszáradási tüneteket a galambjaidnál.:)
Te meg vezetőségi tag sem vagy, gyűlésekre sem jársz, az egyesületben is fejüket fogják sokan, ha megszólalsz, és mégis évekig lovagolsz a "teóriáidon"!
Látjátok még az etetést itatást sem tudjuk megoldani, nem is beszélve a startokról, pedig azt nem akarom elhinni, hogy van köztünk valaki aki szándékosan akarja megnehezíteni a galambjaink sorsát, vagy tévedek?
Persze ez is olyan valóság, mint mikor a döglött galamb gumigyűrűje 1 óra múlva került órába, és mégis élgalamb lett a Tagszövetségben.
A majdnem "sógor" nem szavahihető, szeret nagyokat mondani.De ha mégis igaz, kit érdekel, hogy egy hol galambászó, hol nem galambászó embernek fölcéduláztak 1-2 galambját!135 km-ről!
Maga a rendszer már biztosan ki van dolgozva és működik is, de akkora létszámra amire nekünk szükségünk lenne megfeleljen és olyan elvárásoknak amilyet mi támasztunk neki, hát azt kívánom legyen igazatok!
Bocs most néztem csak 3.5 óra az a 4.a minden gyakorlón meg igaz.
Azokat a kerületi vezetőket meg rég le kellett volna váltani (vagy ugyanazt csinálni velük)amiért még középtávon sem itatnak.Csak az ilyen dolog,annak a sok "sötét zöldnek"nehogy a fülébe jusson.
Valamikor készülta zsebszámológépről egy dokumentum film!Abban a projekt vezetője mondja a nagy táska számológépre-"fiúk na ez legyen akkora mint az uti biblia" majd amikor elkészült, na fiúk most akkorára kicsinyítsétek le, hogy beférjen az ingzsebbe"
Ez a gyufásdoboz nagyságú nyomkövető-jeladóval kapcsolatban jutott eszembe.
Ha már van ilyen kezdetleges eszköz akkor az ide fog érkezni hamar a miniatűr rendszer!
Amióta te is vezetőségi tag lettél csak az lehet igaz amit te annak látsz.Egyébbként meg kérdezd meg a "Sógorodat" ő majd elmondja.(nem egyet céduláztak fel neki)De egyébbként nem irta senki hogy 5km.Hanem mindjárt a rajt után.
Ki gondolja drága barátom, hogy a győztesek csalnak??
Szerinted nem a nagy nyerőket kell ellenőrizni?Nem az élgalambokat (nyerők) kell leellenőrizni?
És nem azért, amit Te itt "kiolvasol" egy másról szóló hozzászólásból!
Mellesleg a versenyszabályzat is kimondja, hogy a lehetséges olimpiai résztvevőket kötelező ellenőrizni!Én egy "átlag" ellenőrzésről beszélek, és nem egy "boszorkányüldözésről"!
Ha azon a hatalmas óceánon tudják követni a különböző bálnákat, cápákat, fókákat, stb akkor ezt a kis Európát már csak nem lehet olyan nehéz letapogatni műholdról vagy kitelepített antennákról! Lehetetlen a műszaki világban már nagyon kevés dolog van! Annak idelyén lehetetlen volt hogy a galambok aznap Magdeburgból hazajöjjenek csak néha egy-kettő tudta megcsinálni most meg ha két órás a lista akkor már sírunk hogy nehéz az út..... Hogy is van ez??? Régen a Ferrari ment 100 fölött most meg a Trabi is megy 140-et....... A világ fejlődik. Gyorsan. A sárgák meg foglyák oldani a dolgot mert ez náluk nagyon nagy pénzbe megy és verseny közben is lehet majd tétet emelni a galambok helyzetétől függően!
Rendes vagy, hogy jót akarsz nekem, de én nem volnék ilyen optimista!
Írta valaki, hogy több százezer galamb van a levegőben egy egy hétvégén, ezeket szabályos körülmények között előre regisztrálva, mert ugye az érzékelőnek tudnia kell mit akarunk látni, lehetetlen feladat! Főleg mindenkinek a saját galambját követni, hát...
Vagy úgy gondolod, hogy Európában az összes régen elveszett, csavargó galambot mindig lelehet követni, hát én ezt nem hiszem!
A csippes rögzítés annyira van műszaki megoldásként ettől, mint a Trabant a Ferraritól!
Hatalmas, műholdas, anyagi és még kitudja milyen akadályok nehezítik a gyakorlati kivitelezést!
Szerintem ez a sport őrizze meg azt a titkot amiért szeretjük és ne akarjunk mindent megtudni, mert nincs attól szebb látvány, mikor összecsukott szárnyal megpillantod az első galambot, hát ezt a varázslatot ne vegyük el magunktól!
Mert ugye hittem én is a csodákban, de mióta leleplezték, hogy a nőt nem is vágták ketté és az elefánt sem tünt el, már nem hiszek benne, de Te még úgy látom most is hiszel!
Igaz az emberiséget a kíváncsisága vitte előbbre az új felfedezések felé, de amiről beszélünk egyenlőre csak scifi kategória és ez, hogy valósággá váljon, szerintem még sokat kell várni!
Ha tévednék és valóra válik, akkor mindenkitől elnézést kérek a pesszimizmusomért!
Miért a negyedik kosarazás(gyakorló)után már nem kaphatják meg?Dehogy nem !!Meg még az ötödk meg a tizedik versenyen is.Ez csak egy kifogás Ferikém és egy kifogás keresés semmi más.Meg kb fél óra munkával kevesebb a kisérőnek.Tudod én hiába tanitom meg őket a kosárban inni ha a kocsiban nincs mit inni nekik.Majd ha szomjasak ,és látják a másikat inni akkor,bizony akkor megtanulják.De addig mig az esélyt sem adjuk meg nekik (csak a kifogásokat)addig nem kell csodálkozni,hogy egy melegebb szállitási napon már Rajkától 10-20km-re mondhatni tömegesen cédulázzák a fiatalokat(de van mikor öregeket is).Elmondják a sporik hogy mint őrültek mennek be a vizre.Most ne hozd fel a te galambjaidat példának.Mivel a mieink már legalább 4-4.5 órával korábban kosárban vannak mint a tieid.És ez minden alkalommal igy van.És igen az itatás elmaradása semmi más mint trehányság,és akarva-akaratlan egy formája a selejtezésnek.Főleg ilyen 30-32fokos időben.
Sajnos nálunk sokan nem tudnak veszíteni. Ez a magatartás a multban is meg volt. A hatvanas években a fő szorakozásunk a foci volt . Kiskapura játszottunk s rikán volt , hogy nem tört ki verekedés. A vesztesek mindig azt kiabálták,hogy rohadt csalók! Birkózó edzésre kellett járnom, hogy nyertes meccs után ne tudjanak megpüfölni. A galambászatban is hasonló a
Ma reggel Bp shell kúttól volt tréning. Nem küldtem a nagyokkal, hanem elvittem kocsival majd együtt elengedtem a sok galambbal. Ezt többen kitalálták, mert tele volt a környék sporttársakkal (még a vadakat terelő juhász is ott volt!!! csókoltatom) 6.30 kor volt a start. 6.15 kor odajött egy nagyokos zöld passattal a tagszövből - gondolom mert kezelt a sofförrel - és kb 30 galambot 5 méterrel a felépitmény(párhuzamosan) mellől elengedett. 150 méterre halottam a dobogásukat a csóró fiataloknak!!! Gratulálok!!! Minőség olcsó szakértőktől...
Onnan ,hogy vannak tökéletes csalási technikák, és ehhez van egy pár gerinctelen nagymenő is , főleg ha sütnivalóval is rendelkezik nehéz kihagyni egy tuti módszert !
Azért ez egy gusztustalan dolog, hogy a nagymenőket(bajnokokat) mindíg a csalással vádolják.Miböl gondoljátok hogy a győztesek csalnak?Hát valakinek győzni kell!!!
Ja és ez a fiatal galambok itatása...Hát vagy ismeri az itatást vagy nem!!:((((Mondjuk ennek semmi köze nincs a szállítónak,de végelszámolásnál sokat jelent!:(((
Hát úgy a legjobb, csak tátani és a háttérből pofázni....:(((((
De hát nálunk nem akarják megtörni a hagyományokat.Biztos valami állami támogatást várnak a hagyományörzés miatt.....:))))Várják amíg hungarikum lesz.....:))
A rendszer pásztázó, tehát egy területet lát, onnan kiveszi a bennelévő galambokat, aztán megy tovább. Persze elég gyors az emberhez képest.
Így pár percenként lesz a galambról egy koordinátaadat-rögzítés, és a mozgás a pontok kötésével meghatározható.
A folyamatos nyomkövetés sokkal drágább, több gépet és gépidőt igényel, erre manapság nem látok esélyt. Európában több millió versenygalamb van. (2009-ben 203 ezer magyar benevezés volt.)
Az ilyenhez adnak egy szoftvert, amellyel lekérdezhetsz az adatokból célirányosan.
Na erre nem is gondoltam, hogy az ellenőrzés miatt kéne a gps. Az hogy én fizetek érte és cipeltetem velük a jeladót, nézegetem magamnak az rendben van. A szövetség nézegesse őket léggömbről ha akarja:)
Akkor minek van kocsikisérő.És hol van az élőállatszállitás szabályainak a betartása.Mondtam én,hogy mit kellene tenni az egész vezetőségetekkel,akik ezt csinálják,vagy engedik ,hogy igy szállitsanak.!Mindenesetre ez jobb ha nem jut a "zöldebb zöldek"tudomására.Mert még képesek belőle egy jó kis botrányt csinálni.(Ha belegondolunk igazuk is lenne!!)
És még akkor add hozzá hogy ugye jó hazai gyakorlat,a gyakorlókon nem is itatunk!!Ugye hadd hulljon a férgese.Meg akkor legközelebb már nem lesz gond a férőhely.A vezetőitekkel is igy kellene csinálni.Bezárni öket annyi időre mint a galambokat egy 40 fokos helyiségbe étlen,szomjan,azt csak ugy holnap 10 óra felé adni nekik.Nem tudom mit szólnának hozzá!!
Azért ez gondolom nem ilyen egyszerű lenne. A felhasználó kísérleti alapon figyelhet mondjuk 10-20 madarat, "jeladót", vagy a tenyésztő a saját galambjait. Országos versenyen a VB ellenőr mi alapján figyeli azt a pár ezer galambot? Melyek azok a jeladók, amik épp aktívak?
Vagy látod egész Európa éppen mozgó összes galambját?
Akárhogy is, de megesik. Mindenesetre egy késő galamb számára így esetleg találhatunk mentséget. Ha megjön egy hétre a galamb, láthatnánk, hogy merre járt, mennyit repült. Selejt, vagy tenyészgalamb? Ez a kérdés.
Könnyű lenne az élgalamb ellenőrzés, mert előre sejteni lehetne, hogy kié az a galamb, amelyik "kilőtte" magát az élbolyból.Főleg ez hosszútávon és Maraton távon állna fenn.
Azonkívül az erős szél okozta "kiflizés" is egyértelműen nyomon követhető lenne.
Na meg természetesen sok más is.
Persze ehhez olyan vevőberendezés kellene, ami több ezer galamb jeleit venné!De erre rengeteg pénz kellene.
Tényleg érdekes lenne például egy későn jövőnél. Tudnánk, hogy pl. belement egy esőzónába egyenesen, de hősiesen hazaküzdötte magát, vagy pedig csak kevergett a vakvilágba, mert hülye.
Hát az tényleg érdekes lenne ha már a start után meglátnánk hogy a miénk pont az ellenkező irányba halad még a remény is elszállna és puskával várnám a késönjövöket!
Szerintem óriási dolog lenne olyan chip amit a bőr alá lehetne tenni és látnánk mindent ami összefügg a versenyzéssel! Látnánk a szállítást végig, látnánk mikor hol engedik a galambokat, milyen útvonalat követnek ilyen vagy olyan időjárási viszonyok között, mennyi időt tartózkodnak a starthelyen és annak közelében kiengedés után, melyik száll le inni, és a verseny különböző szakaszaiban mennyire maradnak együtt a falkák, és mennyire van tömegvonzás!! De a hátránya az lenne hogy a család segbe rúgna mert hol az eget lesem hol a gépet, és mindig tudnám melyik galamb száll le elsőnek.
Na ez a rádiózás módszerével müködne,és igen van benn elem is.Ez egy jeladó ami rendszeres időközönként sugároz jelet és azt veszik a környéken lévő antennák .És ez alltal lehet pontosan meghatározni,hogy adott pillanatban hol is tartózkodik a galamb.Anno annak idején nekem igy magyarázta el.Mint irtam elektomüszerész,rádióamatőr,számitógép szerelő is a szakmája.Ha rosszat mindtam akkor azt ő után.Egyébbként sem látom ennek az egész dolognak a hasznát,lassan a galambokból is távirányitásu repülőt csinálnának egyesek.Szerintem meg maradjunk meg a titkok nemtudójaként,hogy egyáltalán élvezetes maradjon a postagalambászat , mint maga a "SPORT".Ne pedig különböző automaták röpködjenek haza.
A jeladó például az értékes galambok felkutatásában hasznos, na meg a galambok úti nyomkövetésénél is. Pl. a bizonytalan tájékozódóképesség kiderülne, és ha ezt nem tennéd tenyészbe, már meghozta az árát, nem etetsz tucatnyi nemkellőt.
Az ismerősöd téved, a jeladó nem aktív, energiaforrásos szerkezet lenne, amely időnként jeleket bocsát ki. Nincs benne aksi vagy elem, ahogy a csipben sincs. A csip is az antenna rászólására válaszol, önmaga nem sugároz semmit. Az antenna másodpercenként pár tucat alkalommal kérdez, és ha csip kerül a hatókörébe, akkor kiolvassa a benne hordott jeleket.
Ez a hatókör nagyjából a tízcentis határon belül van, ezt kellene bővíteni 3-400 km-re, amely magasságban a műholdak repülnek.
Ez a jövőbeni csip is egy passzív eszköznek van elképzelve, amely a központi nyomkövető berendezés ráirányított elektrohullámaira válaszol. Ez az aktív pásztázó-kutatógép lenne a műholdon.
Igen,ha másért nem is ezekre a dolgokra jó lenne.És ez az ,nem mindjárt milliókban kell gondolkodni!Mert bizony sokszor az olcsó és egyszerü ,sokkal jobban beválik mint a drága.
Csak annyit tudok segiteni,hogy fölrakom a galamb számát a szlovák szövetség honlapjára hátha valaki jelentkezik érte!Az is lehet hogy Romániában lakik a tulaj!
Én is köszöntelek azért kerstem Szlovák ismeröst mert ide jött hozám egy galamb ami ugyan Román gyürüs de minkét szányában egy egy tollra bélyegezve van egy szám sor amit beütöttem a keresőbe és egy Szlovák úr címe, tel száma ,e-mail címe jelenik meg de valamiért nem lehet neki e-mail írni fel hívni meg ugye nem sok értelme lenne .A gyürü szám 2009 679693 az úr neve amit találtam Vladimír Pertzian
Akkor miértelme lenne a galambászkodásnak ha jeladóval szinte mindent tudnánk a galambok hazatéréséről, ez maradjon az Ő titkuk mert ha tovább kutakodunk az bizony a galambászkodás vészes végét fogja jelenteni nagyon kevés már az igazi természetes dolog a mai világban ezt örizzük meg mint titok és ennyi.
Lehetne látni, hol vannak komolyabb sólyom fészkelő helyek, hol fogta meg a csiszár a galambunkat, vagy mi volt az utolsó tartózkodási pontja... "Kincseknél" még lenne értelme a dolognak :) De nem mellékesen egy vödör ökörség, tévhit menne a bográcsba :D:D
Mindent meglehet olcsón csinálni, csak senkinek se az az érdeke.
Ez mind szép és jó dolog !De azon kivül hogy tudjuk a galambok milyen utvonalon repülnek haza ,azonkivül mi haszna lenne a versenyek alkalmával a GPS rendszernek.Erről a dologról,a szomszédommal (rádióamatőr,meg elektro müszerész,jelen pillanatban kamionsöfőr!)sokat beszélgettünk.Mondott erre egy megoldást.Olyan kb kérszer akkora jeladót lehetne késziteni mint a Chip gyürü.És az bizonyos időközönként kibocsájtana egy rádiójelet amit a környékbeli antennák vennének és ez álltal lehetne pontosan meghatározni a galambok hazarepülési utvonalát.Valami olyan dolog ez mint a háborúba mikor bemértek egy partizánrádiót,valahogyan ugy müködik.
Amit én láttam ilyen útvonalkövetős videókon, ott a galamb hátára kantároztak egy kis dobozos jeladót, saccra egy fél gyufásdoboz nagyságút. A cél az, hogy ezt a méretet a gyűrűben hordozható méretre csökkentsék, és az árát is ösztönző nagyságúra mérsékeljék. Hiába jó, ha drága, nem éri meg a galambásznak. Így sem olcsó egy csip.
Nem tag mert a neje nem engedi neki, de igazi galamb bolond van 3-4oo is neki! Már tavaly le lettek gyűrűzve és már vittem volna tréningre mikor kiderűlt rákos a felesége! Ha ép ésszel túléli akkor segítem, hogy elinduljon!
Szolnokon Hernek Pál-nak van 50db! Még Kotek-Anker vérvonalból jön a fehér! Kotek barátja a Szolnoki Szőke Sándor hozta el mikor már bontották Kotek dúcát! Ide írj és beszélek vele!
Nem tudom, csak egy gyártóval konzultáltam, ő mondta, hogy kísérletek folynak.
Nyilván több technikai probléma van, kicsi, de érzékeny jelgenerátor kell a galambra, a nevezési adatokat a műholdhoz át kell adni és fél évig ott tárolni, és valami költségvonzata is van ennek...
Végül is kilyukadtunk oda, hogy az 1 éves galambok, amelyek csúcsot futnak a legtöbb esetben a következő évben "gyengébben " teljesítenek.
Tök mindegy, hogy miért van ez így, de ezért nem hajtom annyira az 1 éves galambot (Anker-i minta), jobb szeretem, ha 2 éves korban teljesít jobban,vagy éppen 3 évesen.Így még 5 évesen is számolhatok velük.Vagy akár 6 évesen is.
Ülj közelebb a monitorhoz te! Ha meg akarod fogni gyere, adok kis széket...hátha eléred! A "tornaterem tetején dekkol, biztos valaim "fanril", mert k.vra meleg a cserép, ez meg simán birja...haza menni meg nincs esze!
Szintén hasonló és nagyon találó mondat, amit egyik egyesületi társam fogalmazott meg: "Sikerült olyan postagalambot kitenyésztenie, amelyik nem jön sem hátszélben, sem szembeszélben"
Nálam az év mondása :) Jogvédelem alá kellene helyeznie :)
Nem feltétlenül a csapatverseny átka. Nekem nagy hibám az, hogy a full helyezéses galambra hajtok. Volt a dúcomban már 12/12 helyezett galambom, ami 8szor volt dúcelső 30-35 dúctársa előtt. Valszeg olimpiára mehetett volna, ha el nem hagyom a szezon vége előtt 4 héttel.
A gyengébb teljesítményű galamb is elveszik. Teljesen mindegy, hogy előbb, vagy utóbb. Csak az egyiket mindig jobban sajnálod, míg a másikat nem, vagy csak kevésbé.
Amúgy a rossz és a jó galamb között van annyi különbség, hogy a rossz előbb veszik el.
A legjobb galambok szerintem a ragadozók miatt vesznek el. Minden alkalommal az élgalambok röpülnek be elsőnek az éhes ragadozók vadászterületére, így azokat támadják meg. Szinte általános, hogy ilyen sztárok sosem kerülnek meg, nem mennek be idegenbe, nem is csavarognak haza, nincs hírük-hamvuk sem. Mintha nem is lettek volna, úgy tűnnek el.
Érdekes lesz, ha megvalósul a műholdas nyomkövetés, magam is kiváncsi vagyok ezekre a titkokra.
A századforuló után, az első feljegyzett magyar versenyek nagy veszteséggel jártak.
A leghosszabb útjuk (Budapestről) Linz volt, az első díjas három napra érkezett. Az akkori galambok ennyit tudtak. Igaz, a belgák már akkor is röptettek Rómát. Ha akkoriban is kizárólag tökéletes versenyeket akartak volna, még mindig Linznél járnánk.
A postagalambsportnak a lényegéhez tartozik a határterhelés, horribile dictu a kockáztatás is, persze itt nem az agyatlan galambmészárlásokra kell gondolni.
Én azt is megértem, ha ezt nehéz elviselni egyes széplelkeknek, de azok még mindig gyűjthetnek bélyeget például.
Miért volna jó? Az volna az ideális, ha egy jó galamb 6-7 éves korában is csinálna évente 10 helyezést, mellette legalább ötször az 1%-on belül érkezne.
De ezek álmok. Az ujjad meg közben belelóg a bilibe. Tehát ilyen nincs. 10 db galambot kellene tartani, és bajnok lehetnél minden évben.
Vannak olyan ártatlannak tűnő versenyek minden évben, amikor nem marad el több, csak 1, vagy 2 db. De akkor az addig legjobban teljesítők közül olyanok, akiket tényleg sajnálsz. Ezzel nem tudsz mit kezdeni.
Én minden féten hétfőtől vasárnap reggelig napjában többször időjárást figyelem. Próbálok aszerint cselekedni a gyűjtés napján. De még ez sem elegendő.
Idén is elküldtem minden galambomat Halléba. Nem nagy távolság, csak 580 km nekem. Kissé oldalszelet jósolt, gondoltam könnyű verseny lesz. Az évesek közül bánták páran. Következő héten dettó. Nem mondott rózsás időt, de nem is nehezet. Középtáv, és a múlt héten kissé megviselt galambok jól teljesítettek, ennek ellenére elhagytam addig fullhelyezett galambomat, ami az előző két évben is 10, és 8 helyezést csinált, mellette élrepülő volt. Idén 8.,11.,18.,25.,53. volt átlagosan 2000 indulóból.
A katasztrófa útról meg nem is beszélek. Csak ha valaki nyerni akar, akkor azokat a galambokat teszi csapatba, akik jók, és jól húzzák a szekeret.
Tehát mivel kevés olyan galamb van, amelyik minden szezonjában mondjuk 10 helyezést száll, mindegy, hogy melyik évben repül "csak" hetet, az elsőben, a másodikban, vagy az ötödikben, ha jól értem.
Nem akarok ezen a témán tovább lovagolni, csak nem értem, hogy mit nem értesz.
Véleményem szerint akár egyéves, akár többéves galambról legyen szó, a 10-11 helyezés 80-90%-os helyezési arányt jelent 12-13 útból.
Ezt überelni szinte lehetetlenség, vagy nagyon kevés az a galamb, ami megcsinálja ezt sorozatban éveken keresztül. Természetesen ezt csak jó körülmények között, jó kezekben képes teljesíteni. Ezért mondtam azt is hogy minden év más, és más. Tehát attól, hogy az egyévesek közül a 10 helyezettek 8-9 helyezést csinálnak a későbbi években, még nem lett rosszabb galamb. És nem azért csinált 1-2 helyezéssel kevesebbet, mert le lett gyötörve évesen.
Az egészség dönti el mi fog történni az adott évben. Na meg persze az időjárás, és az emberi hibák.
A galambot Nagy Gábor gyűrűzte, és elajándékozta Árkosi Zoltánnak, aki elég fiatalon elkezdte tréningeztetni. Emiatt veszett el. Azt az infót kaptam, ha versenyeztetni szeretnéd, akkor a kártyáját elküldjük Neked!
végül is lenyakaztam a görbe csőrű fiatalt a D. Matthijs pár alól, a másik az ilyen lett.
Sajnos a következő pár tojás - úgy néz ki - nem lett fias az öreg Matthijs kéktarkától, de most átpárosítottam egy másik tojóval (ez idén már a 4. párja).
Azért hadd kérdezzelek meg, ilyen rokon. fiatalt tudtok-e produkálni, mert ez ír-beszél-olvas? :))))
Ez a hím, amelyik apai oldalról Steinmann származású, bár kicsit elnyűtt állapotban van (igaz sokat és jól repült).
Az orra állítólag szét lett verve, a galamb nem beteg.
Felteszek egy 2 évvel idősebb (13 éves), de jobb fizikális állapotban lévő, csak rokonpárosításra elhozott hímet, amelyet még Laczkó tenyésztett a 3170 (Csomós) x 414 pártól.
Amennyiben a galambok megfelelő ellátási és elhelyezési feltételek mellett utaznak, akkor nem értem, miért nem lehetne jóval 30 fok felett versenyt rendezni?
Azokban az országokban, ahol az éghajlat végett sokkal forróbbak a nyarak, ott talán megáll az élet?
Az esetben, ha mindenki abban a szemléletben galambászna, amelyet az írásaidból kikövetkeztetek, alig lenne verseny és érdemi versenyző Magyarországon, de mindenki tudná, mi (lenne) az ideális versenyirány.
Hali,hobbi céljábol galambászom,versenyezni nem akarok.Eddig van 6db postagalambom,ha esetleg valaki tudna nekem adni fiatal még kinem repűlt kis postagalambokat,azt nagyon megkőszőnném.Győr kőrnyékén.
Ha lenne ilyen laj007@vipmail.hu cimre irhat.Köszönöm
Sajnos olyan listát nem kaptam, de megígérem, hogy jövőhéten a küldött galambok oldalra teszek fel egy listát, ahol a galambok száma mellé oda lesz írva a küldő neve is (csak ehhez előbb el kell majd mennem Seres úrhoz és összeírom nála a származásilapokról, hogy mi-micsoda :P )
Azt viszont tudom, hogy az első út első helyezettje Kovács Mihály sporttársé lett.
A telepre küldő tenyésztők neve, akik hirtelen eszembe jutnak: Bárdos István, Ihász Zoltán, Kovács Mihály, Makkos Tamás. Elnézést kérek mindenkitől, akit nem soroltam fel (pl. jómagamtól xD ), de őket is csak onnan tudom, hogy mikor chipeztünk véletlenül szóbakerültek ezek a Sporttársak.
Kb. 120 galamb érkezett idén a telepre (remélem jövőre nagyobb lesz a küldőkedv, mert túl kevés idő volt begépelni a galambokat xD ), 105 galamb került bekosarazásra tegnap reggel Budapestre. Az engedés 6:30-kor történt, az első galamb 8:01-kor érkezett. A táv kb. 100 km volt, szélcsend (kb. fél óra múlva gyenge déli szél fújdogált, az ég északra felhős, délre tiszta, napos. Sajnos 80% érkezett viszonylag időben, a maradék 20% csak később verődött össze (bizonyára a magasban felerősödött a szél és a csavargóknak megnehezítette a dolgát). Jelenleg 5 darab hiányzik még, a következő út csütörtökön várható Bicskéről, ha az idő engedi.
Egyiket megvenném.Nekem van fatokos Benzing,műanyagtokos Benzing,Benzing Junior,Benzing Qvartz,fatokos Isgus,Cseh és egy régi STB órám.Ilyen még nincs de ha jó áron adjátok megveszem....:))
Nálunk Tmiklóson egy fickónak (már nem versenyzik 6 éve) van 3db ilyen órája.Azt mondta hogy ha eladná 70000ft kérne darabjáért.De annyira nem eladó, ha megmarad akkor megmarad.Neki van nyomtatója is.
Szarnak nem nevezném.De elég kínlódás.A mechanikus Benzingek után ez az óra volt a menő.Sajna sokan vettek ilyet de nem tudták hogy nyomtató is kell hozzá,így használni sem tudták.Ment ám az anyázás annakidelyén rendesen.
Helló Jani.Ebbe szalag nem való.Van hozzá egy pici nyomtató amibe elég keskeny szalag van,arra nyomja ki az időt.De annyira keskeny hogy az érkezett galamb gyűrűszámát és a gumigyűrű számát mi mindíg egy A4-es lapra írtuk.Nem fért oda a blokkolt idő mellé.
Subi, ha a galambászok zöme alig-alig hagy el galambot Rajkáról, ezzel szemben Neked galamb-temető, akkor nem hiszem , hogy a Te galambászatod kell, hogy irányadó legyen egy Tagszövetség tagjaira!Rám sem.Vagyis, ha másképp látom a dolgokat, akkor az nem azért van mert Én "ragszkodom" az elméletemhez, hanem azért, mert a többségnek nincs kifogása ellene (legalábbis az egyesületek képviselői szerint).
Szerintem nem én ragaszkodom a "rögeszmémhez", hanem TE!
Megint vetítesz barátom, és a nyakasságodat nem óhajtod belátni, ezzel szemben Rám kiabálsz mindenfélét!
Bagoly mondja verébnek, hogy önfejű! - kicsit átköltött "aranyszabály"
Bocs, véleményed Neked van, én a tényeket, az elfogadott határozatokat stb. lképviselem. A tapasztalatokról, a galambászatról meg egyebekről most ne beszéljek.
Ha Te professzor vagy, akkor ideje lenne, hogy valamit mutassál is a tudásodból!
Sajnos azért nem vagy "számottevő" galambász, mert nagyon sok mindent rosszul közelítesz meg!
Mindenki kedvére nem lehet tenni!
De még mindig nem magyaráztad meg, hogy ha Rajka nem esik bele a berepülésetekbe, akkor Csorna meg hogy esik bele??
Ugyanis Csorna is ugyanazon a vonalon van? Mindenki látja, csak Te nem!!!!
A hiba a saját készülékedben keresendő!Amit nagyon egyszerűen lehet cáfolni, Te még ahhoz is mereven ragaszkodsz!Innentől fogva sokan csak legyintenek Rád!
Persze papiron.Csak nem merik elmondani hogy hány hiányzik.Meg kifelé csak a szépet!Az hogy én mit csinálok az csak az én dolgom.Én másokért is merek(sőt)szólni.És nem hallgatok meg bólogatok.
Köszönöm, hogy utána jártál ! Ez a tojó nem versenyről ült be, inkább kiszökhetett valahonnan. Nem egy "buta tekintetű" galamb, és vakítóan fehér az orra és a szemgyűrűje, azt gondoltam, talán hiányozhat valahonnan. Ahogyan írtad, nem is messzire lehet való tőlem, nekem Kassa 30- km sincs légvonalban.
Fölraktam a szövetsétg honlapjára a galambot ,végig néztem az idei listájukat is de nemtalálom a galambot egy versenyen sem helyezve,azért lett kb betéve,hogy vesszen el vagy egy neve sincs versenyzöé lehet aki nemhelyezett egész évben 1galambot sem ,hogy nemjelentkezik érte senki!!!!!!!
Tudom én össze vissza hazudozok ,meg irogatok mindenfélét!Csak tudod a te álltalad sokat emlegetett statisztika másról árulkodik.És most ebben nem csak a mi kerületünkről van szó.Meg megmagyarázni mindent meglehet,csak legyen aki (sajnos van )elhiszi.Arra nem adtál magyarázatot ,hogy miért jó nekünk veletek gyakorlózni,mikor a 4 utból 3 nem esik a berepülési irányunkba.
Egyebkent teljesen mindegy.Ket versenyt semmifele keppen nem birsz osszehasonlitani egymassal.De ezt te is jol tudod.Ez a derby verseny is csak egy rohely.Egyik tagszov szomaton ereszt hatszelben a masik vasarnap szembeszelben......
Az a baj hogy arra az útra 7 egyévest küldtem semmi mást és 6 hazaért plusz második legjobb ötös az enyém az egyesületben, 9 perc alatt szállt le az öt egyéves a tetőre tehát időjárás gond nem volt. A galambnak vérileg is bírni kellet volna mert az apja Flor Engels x Groospaul az anyja meg Groospaul x Carteus vagyis tiszta Groospaul galamb volt azok meg bírni szokták a 600km körüli utakat.
Én magam is vitába szállok, mert nem értek egyet vele.
A tényt aláírom, hogy érdemes óvatosabban bánni az évesekkel, mivel ha bejön egy kedvezőtlen időjárással spékelt verseny, akkor mindamellett, hogy néhány éves díjat szállhat, nagyon sok másik ezt megsínyli, vagy el is veszik.
Nálam minden útra megy minden galamb. Nincs kivételezés, csak ha EÜ oka van.
Ha van egy évesem, ami csinál 10-11 helyezést, azt statisztikailag követni lehet, valószínűleg 2évesen kevesebbet csinál, mivel azt a 11et is nagyon kevés öreg képes produkálni. Aztán lesznek olyan szürke "lovak", akik évesen lehet csak 4-5 helyezést szálltak, de kétévesen ők is csapatgalambok lesznek, és 10-12 helyezést csinálnak. Nincsenek törvények. Itt bármi megtörténhet.
ja, én is így gondoltam. csak nem értettem ezekkel a galambokkal kapcsolatban a zsigerelést.
Sokan már abból arra következtetnek, hogy sok helyezése van egy egyévesnek, hogy az ki lett zsigerelve...
Fateromnak is van 11 helyezett egyévese, de őt sem küldtük az általam említett utolsó két hosszúra, előtte meg helyezgette magát, de hosszúkat is repülte mellette, szintúgy, ahogy az enyém is.
Korábban téma volt az a tapasztalat, hogy a "kizsigerelt" 1 évesek a legtöbb esetben a következő évben kevesebbet teljesítenek!Ez a 2 szuper 1 éves is erre jó példa, pedig Ők még ki sem voltak zsigerelve!
De szögezzük le címeres barom volt a csávó!:-))))))))
Csak rövid- és középtávon röpült ragyogó eredményeket (nagyon helyesen), erre a gazdáját (rossz gazdáját kell érteni!!!) megcsípi a bolondlégy, és kitalálja, hogy ennek a galambnak egy hosszútávú verseny is csak csukló gyakorlat!
Ez akkora baromság, mintha Ben Jonhssont elindították volna 5000 m-en. Lehet Ő is belehalt volna!
Ha a "zöldek" tényleg komolyan gondolnák amit "hirdetnek" meg állítólag képviselnek, már régen megpróbálták volna betiltatni a galambok (lovak, kutyák" stb) versenyeztetését"),,,,:-((((
Mint már többször is hangot adtam ama véleményemnek, miszerint nem mindenben értek veled egyet, a korrektség megköveteli, hogy amikor a véleméyem megegyezik a tiéddel annak is hangot adjak.
Valszeg nem a tagszöv az oka, vagy a tagszöv terhelésfoka az évesek teljesítményének. Kétség nem fér hozzá, hogy jó az, ha van jó egyéves a dúcban, de nem feltétlenül ez a mérvadó a későbbiekre. Kétévesen tud kibontakozni egy galamb képessége igazán, és három évesen a csúcson mozog. Mindig vannak kivételek, de ezek tények.
Minden év más. Az idei nem volt olyan könnyű az éveseknek. Győrben a hosszútávon is az első 30ban Tolnay Lászlónak van éves galambja a hímek között 24. helyen. Tojók 2-3 helyezéssel is feljebb tudnak férkőzni. Általánosban az első 30ban szintén egy darab éves van a hímek közt, 9. helyen a 265816osom.
Középtávon sem sok éves volt a sampion listán. Első 20ban 4db, ebből 3 az enyém.
Győri tapasztalataim alapján én is elég bátran bántam az egyévesekkel. A teljesítményük azonban meg sem közelíti a kétévesekét. A 13 tsz. talán más terhelést ad a galamboknak, nem tudom az okát. Mindenesetre a röpcsoporti egyéves chamion listára már három helyezéssel is fel lehetett kerülni.
Nagyon szép teljesítmény! Veszélyes tud lenni a hosszútáv. Be szoktam én is tenni az éveseket, de ami idén Középtávú Ch. 1. lett kerületben, azt most én sem mertem kockáztatni Hannoverből sem, és az országos Magdeburgra sem pakoltam.
HU-10- D-312635 H
04.29. Brno 186161m R00 Rcs: 234. 104,70 ( 78t. 2235g.)
Szerintem az ő általa legideálisabbnak vélt feleresztési helyről húzta a vonalakat, ahol nem zavar bele semiylen tereptárgy. Sem domborzat, sem a Fertő tó.
Tudom én mindig hülyeségeket irok.Pedig csak azokat a tényeket irom le amik megtörténnek.Azt meg végképp nem értem miért veletek kell gyakorlókat reptetni.És igen Rajka az egy galambtemető(csak nem mondja senki)Kérdezd meg a Tóth Ferit mi a véleménye Rajkáról.De ezen kivül még mondhatok egypár embert.És igen mig máshonnan a galambok perceken belül megjönnek addig bizony Rajkáról sokszor még másnap reggel is van hazatérő galamb.Meg egész nap potyognak a galambok. Hozzáteszem nem csak nekem.És ez kb ugy 3-4 éve van,mikor a Delta Club is becsődölt.Nem tudni mit épitettek ott a környéken ami ennyire zavarja a galambokat.
Most jut eszembe, pár hónap erejéig került hozzám egy többszörös champion hím, amelyik apai oldalról a régi Steinmann galamboktól származik (egy Steinmann fakó az apja). Igaz én leginkább nem emiatt hoztam el, hanem mert anyja az a fehér tojó, amelyik a pilisvörösvári Kovács Mihály 10 évvel ezelőtti szuper maratonos tojóját is keltette (több egyéb kerületi díjas galamb mellett).
Írd fel Magadnak melyik galambok voltak a 2 turnusban.
A fiatalok versenyei után azt fogod látni, hogy mindkét turnusból vesztettél el galambokat, és mindkét turnusból lettek ígéretes galambok.
Persze, ha az egyik turnusba raktad a javát a másikba a "zaccot", akkor ez a verzió kicsit megdől, de ha 2 egyenrangú társaság volt, akkor semmi logikát nem fogsz belőle kihámozni!
csináltam egy "kísérletet", Óvár - Gönyűcity távon. Likócsi tréning óta egyenként engedem fel őket, 6x voltak kosárban eddig.
megfeleztem a brigádot, 15-öt egyesével engedtem fel, amint eltűnt az utolsó is, a másik 15öt egyszerre. az egyesével eresztettek otthon voltak amire hazaértem, amiket egyszerre azok utánam jöttek meg egy 20 perccel.
A második turnusnak még kellene ezek szerint egy két önbizalomnövelő tréning, hogy menjenek a saját fejük után?
Az sem mellékes, hogy belföldről rendezhető leghosszabb (a berepülési irányunkhoz igazodva)!Ami ugye mindenkinek jó, és reális lehet.
Amiket Subi ír, azok megint messze vannak a realitásoktól.
Az, hogy Ő fosik a Rajkától, az a magánügye.Próbálja úgy beállítani, mintha az egyesülete is fosna.
Kicsit morbidul hangzana, ha a Tagszövetség legerősebb egyesülete fosna egy 120 km-es tréningtől.
Mert ugye ha Subi, és még egy-két "cimborája" fosik, az a kutyát nem érdekli kategória.
A Tagszöv. nyugati fele azért nem akarta már a tréningeknél Rajkát röptetni, mert nekik már nem annyira jó a berepülési vonal innen.A versenyeink berepülése és a Rajka-i berepülés eléggé eltér.
Subi ezt úgy fordítja, hogy Rajka "veszélyes".
Persze, hogy veszélyes akkor, ha mondjuk az alföldi Tagszövetségek is ott engednek, és mondjuk mi is belefutunk a "véletlen közös eresztésbe"!
De ezt mi általában kikerüljük, így Subi félelmei teljességgel alaptalanok.
Mint külső szemlélőnek, nekem úgy tűnik, hogy ilyen relatív rövid távolságról Rajka az egész Tagszövetség részéről a legreálisabb feleresztési hely. Totál északi meghosszabbítása a tagszöv tengelyének. A szélirány ami ilyen rövid távolságról leginkább befolyásolja a tömeg mozgásának irányát, ívét. Ha északkeleti szél van, akkor az Alpok-alja foghat jól, ha északnyugati, akkor meg a Bakony-alja. Ha erős az északi szél, akkor meg a zalaiak fgonak jól a leghátsó területeken.
Az csak a véleményem Rajkáról.De ha megnézed a térképen akkor látod.Nem az enyémekről beszélek.Én nem versenyzek velük.Egyébbként Rajkáról bizony nagyon megoszlanak a vélemények és a többség (az egyesületben )ellene van.De hát isten utjai kifürkészhetetlenek.
Persze utána még kapnak egy kis csillagot is.Ahogyan alkul a fuvar.Melyik ismerős merre megy épp.Tatabánya környéke,Dunaföldvár felé (féluton),meg Szigetvár felé és még Szombathely,vagy Sopron.
Csak egy-két gyakorlót!Ugy nézki,hogy még Csornát meg az utolsót.A "galambtemetőt"a két Rajkát kihagyom.Meg az valahogyan nekünk nem is esik a berepülési utvonalba!
Szia,,Ez az a kktat ami az 5437 a saját lányával volt párba!!S-10 Debrecen Gonda János barátomnál ker 1.dijat szált a fia. Ez van párba most a kcsh,a fiával,ebböl igértem neked!!!!
Nálam is az volt.Teljesen más irányból jöttek és egy másik csapattal.A ház fölött azonban egyből leváltak.A másik tréningemnél meg feleresztés után egyböl megjelent 3 külön csapat (nem is kicsi) ami megint jól bekavarhatott nekik.Ott 9ből 1 elmaradt.Így járt...
Bakker Tesó, te nagyon ráérős csávó vagy !!!!! :)) Tovább tart összeszedni 100 fiatalt, mint elvinni 7 km-re! Gondolom, nem "bistiglivel" vitted..... :DDDDDDDDDDDDDD
Előfordulhat, hogy azért jönnek ilyen lassan a fiatalok ksiebb távolságról, mert lehet házkörüli trénnigként fogják fel. Ha otthon mennek 1,5-2 órákat, miért jönnének meg hamar pár kmről. Egy otthoni kieresztés alatt sztem jóval többet repülnek.
Az erős É-ÉNy-i szél kitisztította a földhöz közeli légrétegeket az elmúlt 1-2 napban, ma éppen nálunk jelentős ez a tevékenység.Ezzel a jótékony "áramlattal" párhuzamosan együtt érkeztek a Tiedek is, és még sok embernek fog ma hazajönni elmaradt galambja!
Nincsenek megviselve.Mondjuk ha itthon kiengedem akkor is csámborognak másfél órát.Csak azért vittem 7km-re mert éppen ott volt dolgom.Gondoltam tréningeznek egyet.:)
Akkor ennek köszönhető hogy 1 perc alatt 3 öreg galambom jött haza ma??:)Ráadásul az egyik az első pannonos Lipcséből a másik az első pannonos Magdeburgból a harmadik Katowicéből!Hát nem érdekes?
A fiataljaim viszont 7km-ről 1ó47perc alatt értek haza:((.104/100dbEz volt a 4. útjuk.Voltak már 25 km -en is.