Keresés

Részletes keresés

golyós Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101560

Szerintem egy vékony csövet dugj le az anyag közepéig, ahol már biztosan csak lé van. egy röviden fújd meg, majd szívj fel egy kortyot, és kóstold meg. Lehet, hogy kiforrt. Jó főzést hozzá. 

A minap épp az őszibarackon csodálkoztam, vasárnap cefréztem csütörtökön este kész volt!!!!

Pénteken főzés, szombaton tisztázás, most meg iszom az egészségedre egy kortyot....

üdv.g.

Előzmény: kupeci (101557)
norris53 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101559

Szed le a tetejét és főzd le !!

 egy hetes cefre talán még nem ment tönkre (Hogy csináltad inkább nem is kérdezem )

Szép vasárnapot Kupeci uram :-)na és mindenkinek :-)

Előzmény: kupeci (101557)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101558

na ez érdekes, elkezdtem elolvasni a Sólyom könyvet, és ott 27-28 fokot ír ideálisnak erjedéshez. Eddig mindenhol 16-20-at olvastam.

kupeci Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101557

Üdv mindenkinek,ritkán van alkalmam sárgabarackot cefrézni. Most volt de valamit elb@szintottam. Egy hetes ,és már kezd a teteje penészedni...kidobjam.....lefőzzem?.....

golyós Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101556

Azért abban értsünk egyet, hogy ahol  40-45 alkoholfokos az utópárlat ott valami nagyon el van b...va.

A snapszinak régen felkopott volna az álla, ha az ilyen up.-t elöntené.... A minap főzött őszibarack cefremoslékomra még napok múlva sem röpültek rá muslicák, a vödörben otthagyott up.-re meg pláne nem...

Tehát az erjedéssel és a főzéssel minden rendben volt. Vagyis akinek a hulladékaiban (maradékaiban ) a muslicák még fantáziát látnak, az gondolja mégegyszer végig a technológiáját, mer valószinű hogy pazarol...

üdv.g.

Előzmény: Feriba51 (101548)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101555

Kicsit elkapkodtam.

Te is tudod minden hasznos infó elérhető keresés nélkül. Ha valaki bizonyosságot akar keresgéljen bátran. De nekünk felróni a segítség elmulasztását érezhető alapok elsajátítása nélkül, arcátlanság. 

 

Normális cefre esetén elképzelhetetlennek tartom a frakcionált desztillálást. Ha nem normális nem kell lefőzni.

De hagyom magam meggyőzni, igaz kóstolás nélkül nagyon nehéz lesz. :-)

Előzmény: Feriba51 (101548)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101554

amúgy csak arra gondoltam, hogy élesztőt kapjon, ahogy a szilvák is kaptak.

Előzmény: naivkezdo (101553)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101553

rendben, kösz.

Előzmény: snapszmester (101552)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101552

Mibe szeretnél, a biológiaba?

Abba nehéz lesz. Forr az ha nem is látod.

Előzmény: naivkezdo (101551)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101551

jó reggelt,

 

kotyog minden gyönyörűen, sajnos 1 kivétellel: pedig csak 3/4-ig volt, de annyira behabozott a kajszi, hogy kijött egy vödörnyi. na azóta viszont ez  az 1 hordó nem kotyog.

Beavatkozzak vagy várjak?

Köszi

sogi01 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101550

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101523)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101549

Sajnos én kihagytam az evolúciós fejlődés otthonfőzos részét. Nincs ilyen tapasztalatom.

Azt elképzelhetőnek tartom hogy az alszesz tisztul, de hogy hasznos e a többi rész csak tapasztalt személytől fogadom el.

Előzmény: Feriba51 (101548)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 101548

A „bátortalan, félénk” kezdőket is kell biztassa valaki:-))))

Én az idézett szövegrésszel értettem egyet, amivel szemben neked sincs kifogásod, remélem.

 

Ha már így „belémkötöttél” szeretnék megkérdezni tőled egy dolgot. A múltkor „visszafogtam” magam és nem mondtam semmit, amikor valaki azt írta, hogy a 45-40 alkoholfokú „tohonya” utópárlatot kidobja és aztán egy részt még felfog és betölti a középpárlatba.

Többen megfigyeltük itt, mifelénk, hogy van egy érdekesnek vélt jelenség. Úgy az „egymenetesnél” mint a két lépcsős esetében is, az utópárlat megjelenik egy bizonyos szeszfoknál, fazékízzel, opálosan. Aztán egy bizonyos mennyiség után kitisztul az utópárlat tükörtisztára. Eddig csak konstatáltuk, de csípőből kidobtuk a többivel.

Én keveset főzök ezért kérdem tőled, találkoztál-e ezzel a jelenséggel, vagy egyáltalán megfigyelhető nálad??? Vajon az a rész is épp olyan fazékízű, mint amelyik előtte jött??? Most, hogy a kolléga megjegyezte ezt a a dolgot, nem kéne megnézni mennyire „marhaság” ez a jelenség???

Na, jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (101540)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101547

Nem értem mi a gond, cefrezni csak kell?

Előzmény: TINTUS (101545)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101546

Szerintem a párlatba már ne akarjunk "cukrot" érezni hisz az alkohollá vált ami minden hogy higítja az eredeti aromabőséget. És aromából sosem elég..... De ez csak az én véleményem :)

Előzmény: zsorsz (101544)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101545

Azért jobb az elején nem ? Mert az erjedés  végén belekeveri az oxigént is a savval együtt az már árthat?

Előzmény: snapszmester (101528)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101544

Ezzel tisztában vagyok,de volt itt szó már arról hogy ha kevés a cukor,sok az aroma(pl.birsalma v. kökény),kell egy kis cukor.A keletkező + alkohol mintegy kilugozza a többlet aromákat.Az idei s.baracknál ezt érzem:kicsi cukor,sok aroma.

Előzmény: TINTUS (101542)
T-omti Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101543

Sziasztok !

 

Egy kis savazás .!

Meggyet cefréztem., Többször megmértem a Ph-ját, 3,58 volt.

lesavaztam 3,1-re.

Beindult az erjedés, és gondoltam, ha a pektinbontó és az erjedés is megteszi a dolgát, akkor mégtöbb oldott anyag lesz a cefrében ,és akkor felhígul, lúgosodik a cefre.

Arra azonban nem számítottam, hogy 4,oo lesz.

Lesavaztam erjedés után 2,8-ig.

Van egy hét a főzésig.

 

Üdv

 

Előzmény: naivkezdo (101527)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101542

Ettől csak gyengébb lehet az aromája a párlatnak.....

Előzmény: zsorsz (101514)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101541

Nyaralás folyik..)

Vad szilvából felénk nagyon jó a termés, 2,5 hl cefrét tudtam csinálni. Az eleje még nem volt elegendően érett, de a nagyobbik része már hibátlan. Sajnos be kell tárolnom szeptemberig ( főzdébe viszi a testvérem a többi szilvával, ami később érik), de szokott sikerülni.

Ha hazamegyek lesz kis sárgabarack (kb. 3l, meggy és cseresznye együtt, kicsit több. Errefelé nincs alma, körte és birs, tavaly rengeteg volt. Az én kis fáim még nem teremnek.

A fórumon én is szívesen olvasok vidám, jókedélyű, pozitív írásokat a cefrézés és főzés fő csapásirányáról, mint kötözködéseket, veszekedéseket, és különleges elméleteket kivételekről és specialitásokról....:)

jelentem Montenegróban is felseprik a faepret az aszfaltról, de nem tudom elmagyarázni, hogy a por-föld nem kellene bele...:)

Előzmény: gabor0036 (101539)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101540

Miért kell neked mindig a renitensek mellé állni? 

Valaszolj az idétlen kérdésikre!

Előzmény: Feriba51 (101538)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101539

Drága édesanyám mi folyik itt... Minden csak pálinka nem. :D

Feriba51 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101538

"A stílus maga az ember."

 

Nagyon egyet értek veled, de azért vedd figyelembe azt is, hogy ezek az emberek nem csak főzik a pálinkát:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Törölt nick (101536)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101537

Igazad van, aki itt paraszt az máshol is az.

Előzmény: Törölt nick (101536)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101536

Dehogy is.Ha  sak ennyit mondasz,olvasd el,olvass   vissza,azt köszönöm.Hasznos,amit beteszel.

 

Gombász,nem vagyok a kisfiad,és maximálisan nem érdekel,ha maga a jó isten is.A stílus maga az ember.Ha itt paraszt....de igazad  van,elhallgatok,ha  nem nekem szól,olvasgatok szorgalmasan.

Előzmény: sogi01 (101535)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101535

Szerinted a "Reggelink" miért van minden reggel linkelve? (hogy ne sok ezer oldalt olvass vissza) Nem kapsz tőle se te, se senki más vírust! Csak egy picit olvasni kéne!

 

Ui:  Gondolom én is egy észosztó törpe leszek! 

Előzmény: Törölt nick (101533)
gombászok Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101534

kisfiam, vegyél vissza a mellényedből, nem tudod, kit sértegetsz!!!

Előzmény: Törölt nick (101533)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101533

Szerintem lépjünk túl a témán.Nyilván te mi den fórumot azzal kezdesz,hogy elolvasod 10 év anyagát.Hurrá,nyilván kurvára ráérsz.Itt is ugyanaz a nagyképű frusztrált okoskodó mentalitás a di at ami a magyar ember jellemzője manapság.Tisztelj meg azzal,hogy ha nem segítő a hozzászólásod  e válaszolj nekem.Vagy x-elj ki,ha zavar,hogy kérdezek.Igaz ez a többi nagytudású észosztó törpére is.Azt gondolom,hogy ez a stílus akkor lesz jogos,ha én is hasonlóan köszönök be.

Előzmény: rézműves1 (101522)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101532

Nagy,ahogyan a példád is mutatja.

Előzmény: szilvakukc (101525)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.19 0 0 101531

ok, köszi!

Előzmény: snapszmester (101530)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!