Szerintem egy vékony csövet dugj le az anyag közepéig, ahol már biztosan csak lé van. egy röviden fújd meg, majd szívj fel egy kortyot, és kóstold meg. Lehet, hogy kiforrt. Jó főzést hozzá.
A minap épp az őszibarackon csodálkoztam, vasárnap cefréztem csütörtökön este kész volt!!!!
Pénteken főzés, szombaton tisztázás, most meg iszom az egészségedre egy kortyot....
Üdv mindenkinek,ritkán van alkalmam sárgabarackot cefrézni. Most volt de valamit elb@szintottam. Egy hetes ,és már kezd a teteje penészedni...kidobjam.....lefőzzem?.....
Azért abban értsünk egyet, hogy ahol 40-45 alkoholfokos az utópárlat ott valami nagyon el van b...va.
A snapszinak régen felkopott volna az álla, ha az ilyen up.-t elöntené.... A minap főzött őszibarack cefremoslékomra még napok múlva sem röpültek rá muslicák, a vödörben otthagyott up.-re meg pláne nem...
Tehát az erjedéssel és a főzéssel minden rendben volt. Vagyis akinek a hulladékaiban (maradékaiban ) a muslicák még fantáziát látnak, az gondolja mégegyszer végig a technológiáját, mer valószinű hogy pazarol...
Te is tudod minden hasznos infó elérhető keresés nélkül. Ha valaki bizonyosságot akar keresgéljen bátran. De nekünk felróni a segítség elmulasztását érezhető alapok elsajátítása nélkül, arcátlanság.
Normális cefre esetén elképzelhetetlennek tartom a frakcionált desztillálást. Ha nem normális nem kell lefőzni.
De hagyom magam meggyőzni, igaz kóstolás nélkül nagyon nehéz lesz. :-)
kotyog minden gyönyörűen, sajnos 1 kivétellel: pedig csak 3/4-ig volt, de annyira behabozott a kajszi, hogy kijött egy vödörnyi. na azóta viszont ez az 1 hordó nem kotyog.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A „bátortalan, félénk” kezdőket is kell biztassa valaki:-))))
Én az idézett szövegrésszel értettem egyet, amivel szemben neked sincs kifogásod, remélem.
Ha már így „belémkötöttél” szeretnék megkérdezni tőled egy dolgot. A múltkor „visszafogtam” magam és nem mondtam semmit, amikor valaki azt írta, hogy a 45-40 alkoholfokú „tohonya” utópárlatot kidobja és aztán egy részt még felfog és betölti a középpárlatba.
Többen megfigyeltük itt, mifelénk, hogy van egy érdekesnek vélt jelenség. Úgy az „egymenetesnél” mint a két lépcsős esetében is, az utópárlat megjelenik egy bizonyos szeszfoknál, fazékízzel, opálosan. Aztán egy bizonyos mennyiség után kitisztul az utópárlat tükörtisztára. Eddig csak konstatáltuk, de csípőből kidobtuk a többivel.
Én keveset főzök ezért kérdem tőled, találkoztál-e ezzel a jelenséggel, vagy egyáltalán megfigyelhető nálad??? Vajon az a rész is épp olyan fazékízű, mint amelyik előtte jött??? Most, hogy a kolléga megjegyezte ezt a a dolgot, nem kéne megnézni mennyire „marhaság” ez a jelenség???
Szerintem a párlatba már ne akarjunk "cukrot" érezni hisz az alkohollá vált ami minden hogy higítja az eredeti aromabőséget. És aromából sosem elég..... De ez csak az én véleményem :)
Ezzel tisztában vagyok,de volt itt szó már arról hogy ha kevés a cukor,sok az aroma(pl.birsalma v. kökény),kell egy kis cukor.A keletkező + alkohol mintegy kilugozza a többlet aromákat.Az idei s.baracknál ezt érzem:kicsi cukor,sok aroma.
Meggyet cefréztem., Többször megmértem a Ph-ját, 3,58 volt.
lesavaztam 3,1-re.
Beindult az erjedés, és gondoltam, ha a pektinbontó és az erjedés is megteszi a dolgát, akkor mégtöbb oldott anyag lesz a cefrében ,és akkor felhígul, lúgosodik a cefre.
Vad szilvából felénk nagyon jó a termés, 2,5 hl cefrét tudtam csinálni. Az eleje még nem volt elegendően érett, de a nagyobbik része már hibátlan. Sajnos be kell tárolnom szeptemberig ( főzdébe viszi a testvérem a többi szilvával, ami később érik), de szokott sikerülni.
Ha hazamegyek lesz kis sárgabarack (kb. 3l, meggy és cseresznye együtt, kicsit több. Errefelé nincs alma, körte és birs, tavaly rengeteg volt. Az én kis fáim még nem teremnek.
A fórumon én is szívesen olvasok vidám, jókedélyű, pozitív írásokat a cefrézés és főzés fő csapásirányáról, mint kötözködéseket, veszekedéseket, és különleges elméleteket kivételekről és specialitásokról....:)
jelentem Montenegróban is felseprik a faepret az aszfaltról, de nem tudom elmagyarázni, hogy a por-föld nem kellene bele...:)
Gombász,nem vagyok a kisfiad,és maximálisan nem érdekel,ha maga a jó isten is.A stílus maga az ember.Ha itt paraszt....de igazad van,elhallgatok,ha nem nekem szól,olvasgatok szorgalmasan.
Szerinted a "Reggelink" miért van minden reggel linkelve? (hogy ne sok ezer oldalt olvass vissza) Nem kapsz tőle se te, se senki más vírust! Csak egy picit olvasni kéne!
Szerintem lépjünk túl a témán.Nyilván te mi den fórumot azzal kezdesz,hogy elolvasod 10 év anyagát.Hurrá,nyilván kurvára ráérsz.Itt is ugyanaz a nagyképű frusztrált okoskodó mentalitás a di at ami a magyar ember jellemzője manapság.Tisztelj meg azzal,hogy ha nem segítő a hozzászólásod e válaszolj nekem.Vagy x-elj ki,ha zavar,hogy kérdezek.Igaz ez a többi nagytudású észosztó törpére is.Azt gondolom,hogy ez a stílus akkor lesz jogos,ha én is hasonlóan köszönök be.