Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.13 0 0 374
Pont ilyen hatszögkeresztmetszetű az én újrahasználatba veendő ősrégi töltőceruzám is, amibe még mindig erős szükségét érzem 1,2-es ceruzabélnek. Lassan már bármilyen keménységűbe beletörődnék...
Előzmény: Törölt nick (371)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.13 0 0 373
helló

A Parker töltőtollak minden esetben patronnal és konverterrel is használhatók, még a Duofold is. A gazdája eldöntheti, hogy hogyan használja.
A Pelikant is érdemes megnézni (nekem szubjektíve ez a "toll"), vagy a Rotringot (->Renaissance szvsz nagyon jó kis toll).
Azért mindenképpen érdemes puhatolózni az ízlése iránt...

Amit szvsz el kell kerülni (saját tapasztalat) az a Senator, a Diplomat (egy nagyon drága tollat vettem, ami a legszarabb tollam lett :-)).

Előzmény: Zsazsi (370)
Kenus Creative Commons License 2002.02.13 0 0 372
Egyáltalán nem ostoba a kérdés. A Parker márkának egyik érdekessége és erőssége, hogy saját patronja illetve szivattyúja csereszabatosak egymással. Így, ha a kedves ügyfél a szivattyúra esküszik, akkor azt használja, a patront egyébként.
Előzmény: Zsazsi (370)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.13 0 0 371
Adhatok egy tippet? Keresd meg a Caran D'Ache cég hazai képviseletét, a Corwell céget, amely nevének hangzása ellenére magyar társaság. Amárka olyannyira patinás, hogy a grafitceruza a hatalmas Oroszországban róla kapta a nevét, mint a villamos a tram way-ről.

Menj is el hozzájuk, nézd meg a tollaikat. Ez a márka hosszú ideig egyáltalán nem volt képviselve Magyarországon, így a tollaik nem elterjedtek. Ilyen érteemben sokkal egyedibb, emlékezetesebb ajándék lehet, mint egy Parker, Mont Blanc, Waterman, DuPont, Diplomat, Pelican vagy más ismert márka, amelyek már régóta a köztudatban és a kirakatokban vannak.

Jellegzetes toll Caran D'Ache-éknál a sűrű fémből készült, hatlapú egyenes hasáb oldalú toll, (mint a hagyományos grafitceruza, csak vastagabb), ez létezik ezüstözött, tömör ezüst, aranyozott, tömör arany, sőt kínai lakkal gazdagított arany kivitelben is (a kínai lakk drágább, mint az arany). Szerintem a pénztárcádtól függően biztosan tudsz majd választani, és persze nemcsak ezek a modellek vannak. Ha különlegességet, emlékezetest akarsz, Caran D'Ache-t keress.

Előzmény: Zsazsi (364)
Zsazsi Creative Commons License 2002.02.13 0 0 370
Köszönet mindenkinek az eddigi tippekért! A diplomaosztó júliusban lesz, addig van időm elmélyedni a témában és gondosan utánajárni a tollnak. Amúgy kecses, női darabot keresek, aminek nem olyan az ára, hogy ne merjen vele írni. 20-30K úgy érzem, hogy megfelelő lenne. Valami sötét színűre gondoltam, a "fém"színűtől kicsit idegenkedem. Patronos vagy szivatós legyen szerintetek? Gondolom, hogy kiváló minőségű patronokat is lehet ilyen tollakhoz kapni. Bocs, ha ostoba volt a kérdés, mert ilyen árban már eleve csak szivatós a módi.
harm2 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 369

Parker Sonnet? 27 körül kapható. Képet ld. 147. hozzászólás. Javaslom nézz szét a www.parker.hu oldalon, ott frankón le vannak írva a modellek -arany hegy, aranyozott hegy, acél hegy, stb-, de venni inkább kiskerben vegyél. Infóforrásnak mindenképp jó. Közben "áttévedhetsz" a Waterman oldalra is...

GPF Creative Commons License 2002.02.13 0 0 368
Bocs, csak az utolsó érvényes.
GPF Creative Commons License 2002.02.13 0 0 367
Azt hiszem, a Pelikan M200-as nem arany, csak aranyozott.

A 250-től felfelé arany, némelyik ródiummal díszítve.

Szerintem még vannak itt-ott.

Valahol itt szerepelt a magyar képviselet címe.
Bp. Ungvár u. erre emlékszem.

Előzmény: Kenus (365)
GPF Creative Commons License 2002.02.13 0 0 366
Azt hiszem, a Pelikan M200-as nem arany, csak aranyozott.

A 250-től felfelé aranyozott, némelyik ródiummal díszítve.

Szerintem még vannak itt-ott.

Valahol itt szerepelt a magyar képviselet címe.
Bp. Ungvár u. erre emlékszem.

Előzmény: Kenus (365)
Kenus Creative Commons License 2002.02.13 0 0 365
Szia!
Most néhányan - virtuálisan - meg fognak kövezni, de - ha aranyozott hegy is jó - szvsz egy fekete Parker 45-ös nagyon szép, nem túl olcsó és nem túl drága ajándék lehet. Magam sokáig kizárólag ehez hasonló modellt használtam acél heggyel. Jó ideje egy Pelikan M200-ast is használok mellette, amely nekem is rendkívül jól bevállt. Kár, hogy azt már nem tudom ajánlani, mert kifutott modell.
Üdv!
Előzmény: Zsazsi (364)
Zsazsi Creative Commons License 2002.02.13 0 0 364
Tisztelt Topiklakók!
Csak bele-bele olvasgattam a topikba, így nézzétek el, ha olyat kérek, amit már kiveséztetek korábban.
Nekem diplomaosztóra egy aranyhegyű töltőtollat kell vásárolnom és teljesen tájékozatlan vagyok a témában. Hol, mennyiért, milyen márkát, stb.?! Mire kell figyelnem a vásárlásnál? Olyan darabot akarok, ami egy életre emlékeztetni fogja a megajándékozottat erre az alkalomra és persze rám. :o)
Köszönettel, Zsazsi
harm2 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 363

"Ha azonosítani tudod magad és az eltűnés időpontját, körülményeit, akkor visszakapod. Van rajta egy jellegzetes sérülés, ami azonosítja."

Nem hinném, hogy úgymond egymásra találnánk. Egyébként jópár évvel ezelőtt egy kiköltöző albérlő vette magához. Én szegedi vagyok, ő meg egy alföldi településről jött.

Jellegzeses sérülése nem volt, csak egy jellegzetes kopása. Pusztán a sztori kedvéért írom, hogy a menetes lezáróbizbasz menete megkopott úgy, hogy csak akkor volt hajlandó a tollszár végén maradni, ha előtte egy vékony papírcsíkot csúsztattam a tollba, és erre a "tiplire" csavartam bele a tollvéget. A sztori pedig annyi, hogy a 82-83 körül békésen ülök egy szegedi gépipari szakközépben pont géptan órán, amikor -meglepő módon, váratlanul, mondhatni ORVUL- szétesett a toll. Én a bal oldali padsorban ültem, jobbkezes lévén a toll vége ugyebár jobbra állt. No, egyszercsak a záródugó zsupsz, szép ballisztikus ívben jobbra el. Mivel a záródugó volt a betét példaképe, így azt legalább olyan szép ívben követte a betét is a jobb oldali padsor egy meglejetőst meglepett diákja felé. Arra már nem emléxem, hogy a rugó bennmaradt-e vagy netán az is röppályára állt... Mindezt persze pont akkor, amikor a tanerő épp NEM a tábla felé volt fordulva!! :-) Egy idős, őszhajú, szikár, meglehetőst szigorú és komoly tekintélyű mérnökember volt, de ő sem bírta magába fojtani a derültségét...

Párszor megismétlődött a szétesés -irodalomórán, oroszórán-, aztán mivel túl kedves toll volt nekem ahhoz, hogy egyszerűen csak kidobjam, hát "betipliztem".

Előzmény: Törölt nick (359)
babaferi Creative Commons License 2002.02.13 0 0 362
slr
Én is így jártam CARAN D’ACHE teljesen fém asztali faragómmal (naggyon brutálisan szorít), s pont egy elég érdekes ceruzánál. A problémát elég igénytelen de teljesen ceruzabarát módon oldotta meg. Volt néhány olcsóbb japán golyóstoll az irodámban, ezekről lehúztam a fogásjavító „gumigyűrűt”. Faragásnál ezt helyezem fel a cerkára.

babaferi

Előzmény: Törölt nick (352)
harm2 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 361

"Miért van az, hogy az írószerek net-es kereskedelme drágább, mint a hagyományos kisker beszerzés ???
(Más esetekben ez pont fordítottan műxik...)"

No ezt én sem értem. A Sonnetet egy éve vettem 25-ért, asszem a múlt héten néztem (de max. 2 hete), most 27; ehhez képest a netkereskedőnél 25.100+ÁFA (=31.375) + postaköltség.

Előzmény: Törölt nick (357)
kheiron Creative Commons License 2002.02.13 0 0 360
Csönd legyen, vagy szétültetlek! :-))))

Kheirón.topicgazda.hu

Előzmény: harm2 (358)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.13 0 0 359
Nem kizárt, hogy a tiéd. Ha azonosítani tudod magad és az eltűnés időpontját, körülményeit, akkor visszakapod. Van rajta egy jellegzetes sérülés, ami azonosítja. Nálam kettő van, egyik a sajátom, a másikat nálam hagyta valaki, akit később nem találtam meg, hogy visszaadjam.

Egyébként tőlem is elvittek ilyenből kettőt, 1977 óta használtam ilyet.

Előzmény: harm2 (358)
harm2 Creative Commons License 2002.02.13 0 0 358

Igen, igen, igen; felismerem. AZONNAL ADD VISSZAAA!!! :-)

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.13 0 0 357
Mint látszik is én nem igazán töltőtollpárti vagyok.
Szeretem a golyóstoll praktikumát. Sőt, büszke vagyok annak magyar eredetére is.
Azonban elvárom, hogy egy jó betét által kellemesen folytonos írásképet mutasson. Ezzel viszont nem elégít ki egy divatkommersz zselés toll. (Tehát a golyó mögött a sűrített tinta legyen benne.)

Szóval ezen beállítottságom ellenére nagyon megtetszett a Duofold. (Persze drágállom.)
Azonban azt vettem észre, hogy a Parker honlapon ez a típus már nem szerepel az eredetivel nagyobb azonosságot mutató vörös változatban. Pedig számomra pont ez az érdekes.
Ebből kiindulva egyre kellemesebb gondolatot tud nyújtani a múltkor látott darab.
Lehet, hogy kéne ??? (Sokáig tartó gyűjtést igényelne, ami során akár el is kelhet előlem.)

És ami ebből vetődött fel bennem :

Miért van az, hogy az írószerek net-es kereskedelme drágább, mint a hagyományos kisker beszerzés ???
(Más esetekben ez pont fordítottan műxik...)

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.13 0 0 356
Hát, én meg még mindig le vagyok ragadva a Parker példájánál.

A múltkori Jotter összehasonlítások után nem sokkal egy bankfiókban járva az aláírnivalóimhoz a hölgyemény a kezembe nyomott egy teljesen fémtestű Parker Jotter-t (nem OTP-ben voltam!). Ez még a régi emblémás volt. Stikában kissé ki is tekertem, így láthatóvá vált a fémanyagból domborított menetes része is. Egy amolyan megbízhatóan szerkesztett darabnak tűnt.
Tetszett. (De azért a végén visszaadtam :)

Így felbuzdulva át is mentem egy írószerboltba, mert egy darabnak erős hiányát éreztem és venni támadt kedvem egy ugyanolyat.
Hát, mindamellett, hogy akadt fémházas példány, sajnos az már az új cégjeles volt. A szokásos gusztustalanul gravírozott cégfeliratával. Így már egyszerűen elment a kedvem egy ilyen félvállról vett darabért 1.900,- Forintot adni.

Úgy látszik, régit kereső túra elé nézek...

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 355

Ez volt a kedvenc?

Előzmény: harm2 (354)
harm2 Creative Commons License 2002.02.12 0 0 354

"az Inoxcrom is készít nagyon időtálló és nagyon jól használható darabokat"

Nekem jelenleg is van a kedvenceim között Inox. Egy időben kimondottan egy Inoxcrom toll volt a kedvencem, de pár éve sajnos ellopták. :-( (Gyönyörű ezüst tollszár, majd egy másfél centire kiálló menetes lezáróbigyó a végén a kapcsolgatógombbal. Kb. a 70-es évek legvégéről származott. Most megint lehet kapni valami hasonlót, csak a menetes lezáródugója picit más.

Most a klavim előtt van egy Inox, szép ezüst tollszár, ezüst felsőrész, ami egyben betölti a kapcsológomb funkcióját is, azaz a toll mondhatni "telszkópos". Kb. egy hónapja vettem kb. 900 valamennyiért, és tök jó. Beletettem egy Parker GEL betétet, és már-már sajnálom, hogy ide csak klavival írhatok. :-) Inoxcrom rulez!

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 353
helló slr

Igen, ez van a Fisher-ben, nagyon nagy nyomás alatt tartják a betét belsejét, rá is van írva, hogy nem szabad nyitogatni, mert rossz vége lesz.

Előzmény: Törölt nick (352)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 352
Ez a technika jelent meg a Fisher Space Pen-ekben, vagy az valami más?

Mellesleg mi baj a ceruzával? Teljesen korrekt megoldás, imádom az illatos fából és grafitból készült cerkákat, még ha mai környezetvédő beütésemmel van is egy kis fenntartásom a cédrus ilyenfajta felhasználásával kapcsolatban. Persze lehet, hogy még mindig sokkal kevesebb kárt okoz a fából faragott ceruza, mint a nehéz- és vegyipari technikákkal előállított műanyag és fém tollak. Ha már itt tartunk, ki milyen hegyezőt használ? Én szeretem azt a kurblis megoldást,ami a pengés hegyezőknél hosszabb kúpot farag, csak az a bajom vele, hogy a ceruza befogásakor oldalt megharapja a ceruzát: minden hegyezés nyomot hagy.

Én el nem tudom viselni, de van, aki imádja rágcsálni a ceruzát. Egy amerikai ismerősöm megkérdezte, tudom-e mit kell csinálni a radíros ceruzával, ha a radír már a fém foglalat széléig lekopott, és mégis nagyon kell radírozni. Én nem tudtam, ő meg büszkén megmutatta az amerikai iskolások standard megoldását a problémára. Össze kell harapni a fém hengert, és akkor a benne lévő radírmaradék összepréselődik, és egy kicsit még kidudorodik a ceruza végéből. Brrrrrrr :-)

Előzmény: stika (351)
stika Creative Commons License 2002.02.12 0 0 351
Bocs, ha már volt.

"Amikor az Egyesült Államok az ?rprogramja során eljutott abba a fázisba, hogy már asztronautákat is küldtek az ?rbe, szembesültek azzal a rendkívül
fajsúlyos ténnyel, hogy a golyóstoll csak gravitáció alatt m?ködik. A NASA kutatói a probléma megoldásaként kifejlesztették azt a különleges tollat, ami ír a súlytalanságban, fejjel lefelé, s?t víz alatt is. Emellett majdnem minden felületen fog, például üvegen és fémen is. Nem elhanyagolható
szempont, hogy nulla és háromszáz celsius fok között használható. Mindez a fejlesztés közel egy évtizedbe és több millió dollárba került.

Az oroszok ceruzát használtak."

kheiron Creative Commons License 2002.02.12 0 0 350
Énisénisénis!

Egy zöld, meg egy kék... :-)))))
Igazi, csavaros, harmincasévek dizájn. Imádom. Mindkettőt.

Üdv
Kheirón

Előzmény: GPF (349)
GPF Creative Commons License 2002.02.12 0 0 349
Meg Pelikan M200-as. 1400-ért.
Én azt használom azota, nagyon meg vagyok vele elégedve.
Előzmény: kheiron (346)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 348
Beteszem a Cross képét is, bár ezek a kis képecskék nem nagyon sokatmondóak.

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 347

Ez a Newton leárazás engem is a mohóság bűnébe csábított. Megvettem a tollat, pedig nem volt rá szükségem. Talán ez az egyetlen tollam, ami csak dísz. Mint írószer az előbb belinkelt Cross töltőtoll nyomába nem léphet - szerintem. Pedig szép, de legalábbis érdekes.

-----------------------

Más érdekesség. Egy színes újságban - és nem sikerül rájönnöm, melyikben - láttam reklámozni egy Cross digitális tollat. Nem értettem, mitől digitális. Hát attól, hogy a nagyon formás, fém golyóstoll-test egyik végén golyóstollhegy, a másik, elkarcsúsodó végén pedig olyan kemény gumivégződés, amivel az érintőképernyős palmtopokat lehet izgatni. A Cross weboldalán nem láttam ilyet.

Előzmény: kheiron (346)
kheiron Creative Commons License 2002.02.11 0 0 346
No igen, az Office Depot-ot érdemes időnként felkeresni, hátha belefut az ember egy Rotring Newtonba 1000 forintért :-))) Potom 90 %-os leértékelés volt...

Ja, kedves harm2!

Igaz, ami igaz... Valahogy tudat alatt nem hittem el, hogy lehet ennyiért tollat árulni. Szóval hárommillió. Majd gyűjtök.

Üdv
Kheirón

Előzmény: Törölt nick (345)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.11 0 0 345
Ilyen.

Most látom, hogy 65 USD a listaára, akkor én igen jó áron vettem 10 eFt alatt az OfficeDepot raktársöprésekor. Nagyon szeretem ezt a tollat, rendkívül precízen ereszti a tintát, eddig még soha nem száradt be, nem akadt el, nem folyt ki belőle a tinta. Tudom, ez a minimum, de minden más márkájú töltőtollammal megesett már ezek valamelyike. Ráadásul ezt pont a kezemhez tervezték :-)

Előzmény: Hewlkyse (344)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!