Tehát hazaértem, több élménnyel gazdagabban ( + ékezetek ) és tök fáradtan ( NewYork-Cincinatti-Zurich-Budapest).
Most már így néhány nappal a film utolsó megtekintése után ( Pénteken láttam ötödször New Yorkban ) néhány már ismert és most megismerhető gondolatom.
Először is, aki már látta és nem tetszett neki az gondolja át ezt:
- ez a film nem számítógép monitorra készült és gyatra minőségüre.
Másodszor, nekem is megvan a film videon ( kazetta, NTSC ) 7 dollárért vettem egy fekete színü embertől N.Y.-ban belenéztem és hát elég tök szar minőség ( lehet, hogy a netesek jobbak ) nagyon kiábrándító.
Amit a másolatok nem tudnak visszaadni az a film hangulata ( hang-ulata ), mert az csak tényleg vásznon jön elő.
Én a filmet 5-ször néztem meg és ha most kint lennék még megnézném párszor, pedig nem szoktam filmeket ennyiszer megtekinteni.
Talán az lehet, hogy ez a film bennem ( is ) egyfajta hiányt pótol ami a Star Wars filmek nem jelenlétének köszönhető, nagyon szerettem az eredeti filmeket, de őszintén bevallom, hogy ma már nem tudom őket tekerés nélkül megnézni mert nagyon unom őket, pedig igen kedvelem őket.
Nem tudom, hogy ki hogy volt vele a film megtekintése idején, hiszen csak néhány Amerikában lakó ( és tartózkodó ), honfitársunk látta csak a filmet moziban legjobb tudomásom szerint, de amikor végetértek a trailerek és a 20th Century Fox logo után, a Lucasfilm logót követően kék betükkel ki volt lészen írva, hogy: "Long time ago, in a galaxy far, far away...", majd ezek után sárgával megindult a STAR WARS felirat, hát akkor valami olyat éreztem, mint amit nagyon régen ( és most miközben írom megint ), majdnem elsírtam magam.
Persze én is túl vagyok már a harmadik x-en és ez egy kicsit patetikus, de így van.
Mert valamikor amikor gyerek voltam, 1979-ben elmentem megnézni egy filmet amiről olyan sokat hallottam és miközben tartott és miután vége lett ( akkori Corvin mozi, szuperszélesvászon ), hát nem tudtam hol vagyok.
És az első film megtekintése után ( amit nagyon sokszor láttam ), vártunk a másodikra amit talán 81-ben vagy 82-ben év elején mutattak be nálunk és én ott voltam a MOM Művelődési Házban ( XII. ker Csörsz utca ) a premier előtti vetítésen, órákat állva egy nappal előbb a jegyekért, majd a harmadik rész először videon, majd a Costa Brava-n moziban ( spanyolul !! ).
És most végre 15 évvel az utolsó film magyarországi bemutatása után, moziban, a bemutató után 8 nappal ( nem 2-3 évvel ) megnézhettem a filmet amely gyermekkorom non plus ultra-ja volt ( nem csak az enyémnek ).
Szóval azért ez egy hatalmas érzés.
Ezt tényleg nem tudom átadni senkinek ( pedig ha tehetném...) és ezért is vagyok nagyon pipa, hogy a film nem worldwide lett bemutatva.
Ezt a filmet igazán csak a SW rajongói fogják nagyon szeretni, mert sok ( nagyon sok ) újat ad nekik, megőrizvén az eredeti erényeit.
Egyáltalában nem értek egyet azokkal akik ezt a filmet lehúzzák, hogy rossz a sztori, meg ilyenek mert:
- az első résznél banálisabb történet szerintem nincs, farmerfiú frissen vásárolt robotokkal beleszalad kalandokba, találkozik Jedi lovaggal, csempésszel ( and co. ), kiszabadít hercegnő Halálcsillagból majd visszamegy és közben megvilágosult csempésszel levegőberepíti ( +/- fekete ruhás gonoszember ).
Ehhez képest ebben a részben ugye a történetben vannak fordulatok ( ne feledjük a " Luke, én vagyok az apád " csak a Birodalomban hangzik el ), a szinészek nagyon jók ( Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Ian McDiarmid, Samuel. L. Jackson etc.), a technika olyan profi, hogy be kell sz@rni, a történet nagyon jól fel van építve, a dialógusok nem rosszak ( távol állnak a kritikákban állított silány jelzőtől. Nem tudom ezek a kritikusok mit néznek egyébként, de ez nem egy Fellini, vagy Bergman film. ).
És a filmben nagyon jó dumák is vannak, egyik kedvencem Obi Wan és Qui-gon párbeszéde, amikor Obi Wan először találkozik Jar-Jarral.
- What ( !!! ) is this ?
- A local.
Tahát úgy egészében a film nagyon jó.
Ne hasonlítsuk össze más komolyabb ( ?! ) filmalkotásokkal, mert ez nem az, nem annak készült, csak szórakoztatni akar és ezt azért a jegybevételek bizonyítják.
Juteszembe jegybevételek:
- a film a tegnapi nappal, a hétvégével együtt túllépte a 255 millió dolláros
bevételt, evvel ( 18 nap alatt elérve a 250 milliót ) megdöntve minden eddigi rekordot ( a Titanic-nak ehhez 36 nap kellett ) és bekerülve az USA-ban elért legtöbb bevételt elérő filmek között a 12. helyre.
A jelenlegi állás a következő:
1. $601 Titanic 1997
2. $461 Star Wars 1977
3. $400 E.T. 1982
4. $357 Jurassic Park 1993
5. $330 Forrest Gump 1994
6. $313 The Lion King 1994
7. $307 Return of the Jedi 1983
8. $306 Independence Day 1996
9. $290 The Empire Strikes Back 1980
10. $285 Home Alone 1990
11. $260 Jaws 1975
12. $255 The Phantom Manace 1999
Szerintem a film minimum be fog kerülni az első 5-be, ellenben a Titanic ( és talán a Star Wars ) kiütése a nyeregből elég nehéz dió lesz, tehát az nem valószínű.
Arról nem is beszélve, hogy a SW, TESB, ROTJ mind a Special Editon kiadások bevételeivel együtt szerepelnek ezen listán.