Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.07.08 0 0 101086

Szia !

Nálam a meggy úgy forrt ki, hogy szinte észre sem vettem, mindent megkapott a kellő mértékben és időben. Ugyan így forr jelenleg a kajszi is. Valamit rosszul csinálok?  :))

Naponta egyszer finoman lenyomtam a bundát, hogy a higabb lé feljöjjön.

Előzmény: szilvafan (101021)
In Lak'ech Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101085

Én kénessavat nem tennék bele. Gondolom kénsavra gondoltál.

Előzmény: Pecabubus (101077)
szilvakukc Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101084

Ebben tévedsz! Hiába savazod agyon, ugyanúgy elkezd erjedni, és meg fog romlani.

Előzmény: Pecabubus (101062)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101083

Nem éppen lencse szerü a pisztoriusz. Kizárt, hogy ez az új enteriőr densing. 

Előzmény: Feriba51 (100991)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101082

A 2-es ph egy felvetés,lehet hogy elég 2.5 v.3ph,bár V.ki beírta, egyszer véletlen túlsavazta és áll.2.4-nél kifort.

Előzmény: barkócza (101080)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101081

Rendben.

Csak halkan jegyzem meg 90% -ban szó szerint bemásolt szöveg.

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZUkp3dGRtZ0ViWUU/edit?usp=sharing

Hetedikes állt. iskola.

119.oldal közepe.

Előzmény: snapszmester (101001)
barkócza Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101080

Csak szólok, hogy a pH skála logaritmikus,  azaz durván tízszer annyi sav kell a 2-es pH eléréséhez, mint a 3-aséhoz.

Előzmény: zsorsz (101079)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101079

Nekem is gond hogy nincs egyszerre nagy mennyiség egy gyümiből,csak ahogy potyognak v.rázva, volt itt már szó hűtőben várakoztatásról,de nincs akkora hűtőkapacitásom,úgyhogy teccik az ötlet.Csak pontosítás, kénsav v.akkusav(h2so4)-re gondoltam.

Előzmény: Pecabubus (101077)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101078

Egyszerű és nagyszerű!  Ügyes!

 

(De, ha egyszer esetleg olajjal szeretnéd feltölteni, előtte nagyon szárítsd ki! Egyetlen csepp víz se maradjon!)

Előzmény: Kántor87 (101064)
Pecabubus Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101077

Vadélesztők zöme a 4 pH-t sem bírja, azért állítjuk 3,2-re a cefrét hogy a fajélesztőnek keveset kelljen kardoznia a vadakkal és több energiája maradjon munkára. Kénessav is tökéletesen megfelel, a HDPE-hordók savállóak.

Előzmény: zsorsz (101069)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101076

Én tudom, miről beszélek! (tettem föl képeket az ELV-ről)  

Nem is Téged akarlak meggyőzni!   :)

Előzmény: Feriba51 (101065)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101075

Ok, ha otthon leszek, leisszuk!   :)))

Előzmény: körte51 (101063)
norris53 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101074

Igen fordítva van be rakva így ki nem be igen :-)

 

Előzmény: gabor0036 (101072)
norris53 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101073

Jól gondolod - de ha megnézed van is benne !

 

Előzmény: gabor0036 (101071)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101072

Vagy az a rugós visszacsapó esetleg arra szolgálna?

Előzmény: gabor0036 (101071)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101071

Talán annyit fűznék hozzá és kérdezném egyben, hogy vakumszelep nem kell a duplafalba? Az tiszta hogy a biztonsági lefuj, de utána is tud szívni vagy az nem kell?

Előzmény: norris53 (101070)
norris53 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101070

Gratulálok neked a pálinkafőződhöz !

Az üstházat elég a duplikálás-azaz az olaj - vagy víz szintjéig elvégezni !

Az üst és az üstház között -fűtésnemtől függően 2-5 cm legyen ha gázos lesz elég a 2 cm (20mm) :-)

A kifolyó csonkot ha nem duplikáltad akkor nem árt ha szigeteled !

(Hát ennyi egy kicsitől :-) )

Ha olajat teszel bele akkor olajhőmérő is kell !

Ha vizes akkor a képen látható tökéletes !

 A biztonsági szelep arra szolgál ami a neve is - 0,5- 1 bár túlnyomáson le fúj - de a fűtést kell úgy szabályozni hogy ezen belül maradjon !

Előzmény: Kántor87 (101066)
zsorsz Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101069

Jónak tűnik ez az előre savazás,ez kénsavval is működne?.....nem tudom mennyit nem

bír a vadélesztő,mondjuk 2ph-t belőni és ha már van anyag 3ph-ra hígítani.

Előzmény: Pecabubus (101062)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101068

Szia! Írj már rám egy emailt légyszi.

Előzmény: Kántor87 (101066)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101067

Passz.

Vannak itt akik a kicsikhez jobban értenek.

Előzmény: Kántor87 (101066)
Kántor87 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101066

Köszönöm Mester!

 

A szigetelésről érdeklődnék:

-elég-e, ha a dupla falig ér a ,,katlan" vagy az egészet vegye körül?

-a kifolyó csonkot is burkolni kell?

-mekkora legyen a távolság az üst és az üstház között? 

 

A válaszokat előre is köszönöm.

Előzmény: snapszmester (101058)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101065

Sajnos ez már kezd ciki lenni:-)))

Én deflegmációról, flegmáról beszélek. Ki mondta azt, hogy ezt hűtés nélkül érem el???

Ha nem veszed a fáradtságot, hogy megnézd miről beszélsz, akkor a hozzászólásnak nincs értelme.

Ha pedig érdekel a dolog, akkor neked leírom lépésről-lépésre a működési elvet.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Babar66 (101059)
Kántor87 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101064

Amikor terveztem a készüléket én is döntésképtelen voltam, hogy vizes vagy olajos legyen, ezért ilyen lett:

 

 

Vizes üzemre ezt találtam ki:

 

 

Olajosra pedig ezt:

 

Előzmény: beller1 (101057)
körte51 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101063

Téged idéztelek ,csak nem volt kedvem megkeresni a forrást:-) Lógok egy felessel a jogdíjért! Igen ,volt hogy én is belefutottam finomabb pálinkába, gratuláltam és próbáltam megtudni  a lehető legtöbbet a készítésről!

 

Előzmény: Babar66 (101061)
Pecabubus Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101062

100945-ös kérdésre volt egy ilyen válasz:

"1.A  Gyűjtögetéssel az a baj, hogy nem lehet 200 literes hordóba 3-4 naponta egy-2 vödörrel öntögetni mert a végén amit először beleraktál az már elkezd ecetesedni és elrontja a többit. Ilyenkor kisebb fedeles hordókba vagy vödrökbe külön cefrézünk, mondjuk 2-3 nap gyűjtése még nem gond."

Mivel ebben a betegesen dög melegben napi egy-két malterosvödörnél több meggyet le nem szedek, és a befőttnek való sárgabaracknak a héját szeretném addig is szeretném gyűjteni amíg gyümölcs is kerül a hordóba ezért bizony gyűjtögetésre szorulok. Ez egy létező jelenség, megoldása is van, idén a cseresznyénél már bevált:

Ha tudom hogy mennyi gyümölcsöt fogok VÉGÜL beoltani savtűrő fajélesztővel és ezzel majd elindítani a kontrollált fermentációt akkor előre besavazhatom a leendő kész mennyiségre számolva. Esetemben egy 120 literes hordó kétharmada lesz megrakva sárgabarackkal (két öreg fáról vígan lejön ennyi), ezért kezdésnek a vödörnyi héjat felöntöttem 15 deka citromsavval. Ebbe bátran dobálhatom a barackot is, ahogy potyog, idővel csökkenni fog a savassága de nem kezd el erjedni, nem fog megromlani, és a sav konzerválja is az illat- és ízanyagokat. Ezzel a módszerrel nagy hordóba is lehet folytatólagosan hordani, nem tapasztaltam semmilyen hátrányát.

Előzmény: TINTUS (100951)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101061

"Összekóstolás volna a lényeg  !"   Így van, ezt mondom én is mindig! Az mindent eldönt. (Persze, csak akiben van bátorság objektívnek lenni!!!)

Üdv!

Előzmény: körte51 (101000)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101060

Tyű-ha!  Tuti, hogy Te földönkívülieket rejtegetsz, és csak mondod, hogy pálinkát főzöl...   :)))

Előzmény: Kántor87 (101048)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101059

Szerintem ezt rosszul tudod! Bármit is dugdostok abba a szerencsétlen főzőbe, egy idő után állandósul a hőmérséklet, ha nincs ott az a folyadék, ami hűtse. (Amin át kellene verekednie magát a GŐZŐKNEK.)

Üdv!

Előzmény: Feriba51 (101014)
snapszmester Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101058

Ezt szerintem nem csak 100 C °-ig lehet melegíteni és nem látok rajta átalakítani valót.

Gratulálok. 

Talán a beépítés, szigetelés mert eszi a gázt cefetül.

Előzmény: beller1 (101057)
beller1 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101057

Nagyon jól néz ki. Én az olajos (dupla falú) feltöltést jobban szeretem, mert azt nem csak 100 fokig lehet melegíteni, de hát kinek a pap.........  Amúgy cserélheted később olajra is ha akarod. Azt, hogy a rézmennyiség a katalizáló hatás eléréséhez elegendő e, majd a nálam okosabbak megmondják. Én minden esetre gratulálok a főződhöz és jó nedűk lepárlását kívánom.

Előzmény: Kántor87 (101053)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!