Románia hivatalosan első alkalommal tartott borkóstolót a hétvégén, az ünnepséget japán borfelvásárlók számára rendezték. A rendszerváltás előtt Románia volt Európa hatodik legnagyobb bortermelő vidéke, a kormány 12 év után újra régi fényében szeretná látni az ország borkultúráját.
Az ország szakértői tisztában vannak azzal, hogy a kommunista időkben az alacsony ár volt, ami a vásárlókat vonzotta, és nem a minőség, ám ennek ellenére remélik, hogy 5 éven belül Románia visszakerül Európa bortérképére. Az ország vezetői szerint ha a bürokratikus akadályokat sikerül elhárítani, 2007-ben már az ország Merlot, Chardonnay, és Cabernet Sauvignon borai nemzetközi elismertségnek örvendenek majd. Különösen fontos lenne a bürokrácia felszámolása azért, mert jelenleg a külföldi befektetőket éppen ezek az akadályok rettentik vissza attól, hogy a román bortermelésbe fektessék pénzüket.
no comment...de lehet, hogy ők ügyesebbek lesznek mint MO?
De jó, hogy ezt te mondtad és nem én kezdtem megint a kritizálkodást :o)
Alkonyi már tényleg unalmas. Szepsy meg sír. Az ő árai még mindig nincsenek a helyükön. Az ő bora meg nincs a polcomon/pincémben, na bumm. Biztos nem azért, mert rossz, vagy gyanúsan olcsó.
Shiraz Mesterünk viszont tényleg bölcsen szóla, ahogyan azt elvártuk Tőle :o)
shiraz Mester szóla bölcset: "Minden tiszteletem a tokaj-hegyaljai nemes boroké, bár szerintem hazánkban több régiónak is vannak olyan értékei és potenciális termelési kapacitásai, amelyekkel versenyképes lehetne. Elsősorban Egernek, a Balaton környékének, a Dél-Dunántúlnak."
Inkább arról mesélj mi lesz(mit terveztek) a csonka hétvégén?
/én szomb. este ki vagyok rúgva otthonról/
A riojait majd meglátom, még a család is szűz a témában, talán őket avatom be először. ;)
Nem kell itt veretes nyelvvel szóllani, csak leírod xy aszú jó volt; z szamorodni még jobb.
Én tegnap a nagy mesélésben elfelejtettem, h. egy ajándék dalmát bornak is nyakát szegtük; mégpedig a Hvar-i (Svirce)illetőségű Ivan Dolac (termelő neve, fajta nem volt feltüntetve) elnevezésű sűrű veresnek. Hihetetlen tömény (14 alc) de mégsem lóg ki, érdekes még elfogadható savtartalma is van; jó volt ára 2500ft körül. (Shiraz irt a bb-ban 1x a dalmát borokról, ez benne volt?)
Tegnap: Gál T. Pinot n. 2000. ebben is benne a rá annyira jellemző faillat, amit teljes bizonyossággal vakon felismerek minden Gál boron. Mondanám, h. túl fás ha nem lenne ennyire kellemes, behízelgő ez az illat. Egyébként meglepően vastag, mély színű a fajtához és termőhelyhez képest; de hát 2000...
Mivel vendégségben voltunk az ára miatt nem kellett h, fájjon a fejem, de ha jól sejtem ez azért a 3k felé jár; de nagyszerű bor!
Zoliii! KAptam egy 96os reserve Riojai-t a Martinez Bujanda -bodegastol; az ajánlott listádon rajta van; jó lesz? ;-)
Ja, csak azért nem mondtam egyébként, hogy megyünk, mert sajna szombat reggel mentünk , este jöttünk tipusú gyors előzetes körülnézés volt, és eredetileg úgy terveztük, hogy nem is iszunk semmit ( lásd az egyelőre meglévő jogsim, a véralkoholszint, és a rendőrök viszonya ). Csak aztán nem lehetett megállni, igy megkiséreltük beállitani az esetleges szondáztatás során még éppen elfogadható mértékű maximális alkoholszintet :))
B.
Tolcsva/OREMUS : én nem vagyok olyan szakszerű szó-varázsló, mint itt a mélyentisztelt TOPIK :)) Vagyis tessen lemenni és megpróbálni ! ( ehhez viszont bármikor szivesen csatlakozom...)Maradjunk abban, hogy maradandó élmény !
Zuzmó : amig nem érzem úgy, hogy biztonságosan tudok tárolni a tokaji boroknál melegre, hidegre, páratartalomra és minden egyébre érzékenyebb borokat, addig mi a fenének szerezzek be belőlük a belátható időn belül elfogyasztandónál többet? ( najó, kivétel Tóth I. 97' bikavér, annak azért találtam jó helyet ).
Azt hiszem Hatvani_Szabolcs emlitette, hogy a panelt pl. nem igazán viselték jól egyes borai.
De projekt van, és kis szerencsével - mire ez a tétel beszerezhető lesz - be tudok arcátlankodni egy korrekt borpince egyik sarkába.Ha meg nem, max. megisszuk....
B.
gyönyörű mély bordó szín, kell neki a levegő! különben az elején kissé alkoholgőzös az illat, de utána nyílik a gyümölcsözön, a barrik teljesen beleérett, utóízében érezni egy kis nyers-keserű ízt(nem +), valszeg már jobb nem lesz a bor
van azért egy(-két) kellemetlen dolog is a borfogyasztásban, amikor az ember pl. az utolsó palackot bontja fel az adott tételből :( ilyenkor úgy elgondolkodik milyen is volt előtte-közben-és így a végén, na de érik már az idei szőlő(szépen fejlődik)
én meg mindjártz viszek a bicajom csomagtartóján egy vesztergombi féle 8as szekszárdi cuve-t [kékfr., merl., cabok], hogy míg cimborámmal bicajozunk legyen ami olajozza a beszélgetést