Keresés

Részletes keresés

rámenős Creative Commons License 2011.06.18 0 0 635

Hát, szerintem sincs köze a Carmenhez. Azt hiszem Stellát adtak.

A szomorú az, Hogy itt az Anna majorban vettem négy éve./ Érdi kutató./ Rita, Carmen, Alex.  Mindenféle papírokat kellet aláírnom, hogy nem adom tovább. Sajnos a többi nem eredt meg, ill megették a szarvasok. Így nem tudom, hogy a többi is átverés volt -e?

Kíváncsi vagyok, hogy a tavaly vett Alex és Krupnopoldnaja is hasonló módon elfajzik- e? Már óvatosságból csak1-1 db-ot vettem.

Előzmény: Csarli1 (630)
gergerg Creative Commons License 2011.06.18 0 0 634

Pedig nálam is furcsaságok történnek az idén. A szomolyai szokott elsőnek érni, mire teljesen befeketedik akkor jön valami sárga fajta, és a végén a hedelfingeni. Na most mióta a hedenbe tettem egy vesszőt a szomolyaiból, az oltott ág előbb érett mint az "annya" és nagyobb szemű lett. Az alany (hedel) pedig beelőzte érésben a sárgát, pedig 2-3 hét előnye szokott lenni a sárgának. Még csak 2 hét múlva kéne érnie de már mind leszettük egy hete mert totál érett volt. A másik érdekesség hogy ez a hedel minden évben kellemetlenül kesernyés volt amíg totál be nem érett, most meg már pirosan sem.

A sárgám most kezdene érni, ha nem rohadna. Tehát kisebb bábel alakult ki a kertben.

Előzmény: Csarli1 (633)
Csarli1 Creative Commons License 2011.06.18 0 0 633

Ez így igaz, de ha valamelyik fajta előbb van a vegetációba, akkor a többi is követi. Az nem fordulhat elő, hogy a későbbi érésű fajta megelőzze a korábbi érésűt.

Tehát a Cármen akkor sem érhet a Germes után.

Előzmény: janijani (632)
janijani Creative Commons License 2011.06.18 0 0 632

Van ilyen is hogy becsapják az embert, de az időjárás is összekeveri az érési időket. Nálam az idén már leérett a Germensdorfi, holott még csak most jönne az ideje. A kajszi is már szinesedik, a szőlő is siet. 

gal-lóca Creative Commons License 2011.06.18 0 0 631

Négy éve alig eszünk cseresznyét, pedig hat termő fám van.

Újabban ilyenkor mindig pontosan annyi és olyan eső esik, hogy nekem nem maradjon...

A "bigeró" még jól indul, de mikor megérett, egyetlen napon szétesik, ha meleg van, az egész megrohad, ha esik.

Ma szedtem germersdorfit, van rajta 33 mm-es is, de minimum kétharmada rothad.

Van fehér,,,a nevét se tudom, de soha nem is ettem róla érett szemet se, mostanra pontosan megérett, de mind lecsó.

Bosszúból átoltottam katalinra és münchenbergire.

i tak dalee,

Mi az ....csináljak, vágjam ki, permetezzem, várjak csodát tízévente, egyeljem, hogy ne legyenek csomók, hívjak seregélyeket, akkor ez a probléma megoldódna...

Csarli1 Creative Commons License 2011.06.18 0 0 630

Ha a Germes után érik köze sincs a Carmenhez.

Sajnos a kereskedőnek addig kellesz, amíg a pénz nálad van, addig mindent ígér és az a fajtája van ami neked kell.

Nálam a Katalin egy része a Lindával egy időbe ért, pedig egy hónappal később kellene neki érni.  

Előzmény: rámenős (628)
rámenős Creative Commons License 2011.06.18 0 0 629

Kedves Ali-bá.

Nagyon érdekelne ez az alany különbözőség. Én a Szomolyaival küszködöm, mert megy az égnek. A korábbi pedig szétterülő volt és talán kesernyésebb pirosan. Teljes érésben pedig finomabb volt mint ez az égbetörő.

Üdv.

Előzmény: Ali-bá (627)
rámenős Creative Commons License 2011.06.18 0 0 628

Jóizűt, kedves kedvelők.

Kérdésem lenne. Rita, Carmen, Alex. A Ritával semmi bajom. Az Alexből már a negyediket ültetem- igaz nem azonos helyen- és most eredt meg talán. A Carmen az idén később érik mint a Germesdorfi. Szép piros de még mindig kesernyés. Tavaly mintha nem így lett volna. Nem emlékszem. Az idén rengeteg virág kötött, rengeteget le is dobott, ami nem volt baj. Önszabályozás?

Biztos, hogy Carment adtak?

Üdv.

Ali-bá Creative Commons License 2011.06.16 0 0 627

Éppen ilyen a *sárga* cseresznyém /ld. 595. hsz./. Többet is oltottam az azóta megsemmisített életerős, legalább 40-50 éves fáról. /Az új gazda a szőlőskertből cirokföldet csinált és kivágta./

Érdekes tapasztalatom, hogy bizonyára az alany befolyása miatt az egyik később érik és kesernyésebb, a másik korábban és sokkal édesebb. A környezeti tényezők azonosak, egymástól 15 m-re vannak.

A magoncok nem mindig öröklik a szülők tulajdonságait, ezért is érdemes beoltani őket az arra érdemes fajtával.

/ mjos, profi módon mutattad be a talált cserkót,  -- kép, szöveg -- , és a méret megítélhetőségére alkalmazott 5 forintos/

Előzmény: mjos (626)
mjos Creative Commons License 2011.06.16 0 0 626

Sziasztok!

A hétvégén sétáltunk egy kicsit, és az erdő szélén találtunk egy pár cseresznyefát. Ránézésre több éve nem járt arra senki aki gondozná.

Az idősebbekel beszélgetve kiderült, hogy a terület valamikor urasági birtok volt akkor kerültek oda a "fehér" cseresznyék. Ízre nem olyan édes mint a hagyományos fajta, viszont ez is ropogós. A magoncok küzül több viszont keserű és kisszemű volt.

mjos

janijani Creative Commons License 2011.06.14 0 0 625

Szerintem az arany középút a helyes. A virágzáskori permetezések mindenképpen kellenek mert elpusztul a fa, ha borsónagyságig permetezem érésig még bőven lejárnak a várakozási idők majd kétszer is és gusztusos a termés. A piaci cseresznyékben én sem bízom.

Előzmény: gergerg (624)
gergerg Creative Commons License 2011.06.14 0 0 624

Nem is veszek semmit a piacon! Én idén még nem ettem paradicsomot sem csak majd ha érik. Permetezni csak akkor vagyok hajlandó ha nagyon kell, de akkor is csak hónapokkal azelőtt hogy megenném a termését.

Várakozási idő.....

Ki találta ki és honnan tudható hogy igaz? Mondjuk megnézték hogy egy kiló cserkóban amit actarával permeteztek 2 héttel később már csak 3 egység emberre vaszélyes anyag van, a határérték meg 5 egység. (ez csak egy hasraütéses példa) De! Mi van ha eszek 2 szem paradicsomot amiben szintén van 1 egység, + iszok egy üdítőt stb. Nem halmozódnak? Én inkább a kukacot választom+ a kései és korai fajtákat.

Előzmény: Lora1213 (620)
alfi13 Creative Commons License 2011.06.14 0 0 623

Ahogy Janijani irta ugy permeteztem én is és teljessen jó lett a cseresznyém.

Előzmény: Lora1213 (619)
janijani Creative Commons License 2011.06.13 0 0 622

Kétszer kell, először virázás után, másodszor amikor nagyobb borsószemnyi és nem lesz kukacos.Harmadszor érés előtt csak akkor ha levéltetves (3 napos szerrel)  

http://kertvedelem.extra.hu/2meggytech.htm

Előzmény: Lora1213 (619)
gal-lóca Creative Commons License 2011.06.13 0 0 621

Egyszeri alkalmas, időzített permetezés elég lehet.

Előzmény: Lora1213 (620)
Lora1213 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 620

A kukac nem mérgező, csak gusztustalan. Azt gondolom, a megfelelő várakozási idők betartásával a permetezett gyümölcs is lehet egészséges. Itthon legalább tudom mit mikor használtam. A piacon vett gyümölcs - zöldség szerinted permetezés nélkül nő ?

Előzmény: gergerg (617)
Lora1213 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 619

Akkor itt volt a hiba. Nem gondoltam hogy ismételni kell.   Hányszor permetezed?

Előzmény: alfi13 (618)
alfi13 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 618

Rossz volt a permetezzés időpontja már a virágzás végén kellet volna permetezni. Karate zeon és Actara keverékével. A várható érés előtt három hétel abahagyni az Actarát és kb két hétel előtte meg a Karathe zeont is.

Előzmény: Lora1213 (616)
gergerg Creative Commons License 2011.06.13 0 0 617

Én nem permetezek cseresznyét, inkább behunyom a szemem. A kukac nem mérgező, az Actara igen. Ha garantáltan kukacmentes cseresznyét szeretnél ültess vagy olts nagyon korait vagy nagyon késeit. Nekem sem a szomolyai sem a hedelfingeni nem kukacos.Csak a germersdorfi.

Előzmény: Lora1213 (616)
Lora1213 Creative Commons License 2011.06.13 0 0 616

Bánatos vagyok.  Azt gondoltam, kellő időben permeteztem Actarával a cseresznyefát. (nagy cseresznyemag méretű volt a gyümölcs)  Nagyon kukacos lett.  :-(((

Azt meg nem is gondoltam, hogy a meggyfát is permetezni kell kukacok ellen. Ehetetlen.

gergerg Creative Commons License 2011.06.13 0 0 615

Mert sok helyen magról szaporítottak így aztán lett vagy ezer féle amit karmazsinnak hívnak. Én erre meg sem kérdezek már senkit hogy milyen cseresznyéje van mert úgyis azt mondják: karmazsin, korai karmazsin, kései karmazsin, vagy igazi karmazsin. És ezeken belül is mindenkié más.

Előzmény: Flanell (613)
gal-lóca Creative Commons License 2011.06.13 0 0 614

Lehet a gyökéren is, inkább PS .

Előzmény: Flanell (612)
Flanell Creative Commons License 2011.06.12 0 0 613

Ez érdekes, a neten is ezt írják mindenhol.

Én pedig úgy tudtam, hogy a Karmazsin a Germersdorfihoz hasonló, de annál kisebb és sötétebb színű fajta.

Előzmény: Ali-bá (607)
Flanell Creative Commons License 2011.06.12 0 0 612

Ha a törzsön nem látsz mézgát (a monília jele), akkor szerintem közvetlenül a föld fölött találsz valami levált kérget vagy hasonló csúnyaságot. Ha így van, akkor fűrész.

Előzmény: magyarlacko (608)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.12 0 0 611

A cserkókkal van a legtöbb bajom nekem is az idén.A Germersdorfik /már leértek/ nagyon keveset kötöttek,az egyik a hajtásba sem szakadt mag, A Katalinom nem megy semmire,a gyümik is és a levelei is aprók,a Linda elvan,de nem hajtja agyon magát,az őszi ültetésű Carmen meg kihajtott..majd azon lendülettel el is száradt,de teljesen.

alfi13 Creative Commons License 2011.06.12 0 0 610

Én Moniliafertőzésre gyanakszom. Volt e virágzás környékén monilia ellen permetezve?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.12 0 0 609

Nem tudok rá választ . De nekünk is már 3 cseresznye és több barackfánk pusztult ki.

Ezért mindig van csemete is a nagyfa mellett.

magyarlacko Creative Commons License 2011.06.12 0 0 608

Üdvözlök mindenkit!

A képeken látható cseresznyefának vajon mi lehet a baja? Nagyon szépen indult az idén is, viszont most így néz ki. A termései savanyúak, mintha kényszerérettek lennének. Érdekes módon nem eszi a seregély sem. A kertben lévő többi gyümölcsfa (szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy) egészségesek.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Ali-bá Creative Commons License 2011.06.11 0 0 607

Ne csodálkozz, mert hazánk több vidékén a Germersdorfi fajtát Karmazsin, illetve Badacsonyi óriás néven ismerik. /Az érésidő pedig gyakran alany és hely függő./

Előzmény: Sanyi apó (606)
Sanyi apó Creative Commons License 2011.06.11 0 0 606

Üdv.Mindenkinek!

Környékünkön-Pásztó- van egy "Karmazsin"-nak nevezett , ropogós cseresznyefajta, ami kisértetiesen hasonlít a Germersdorfi fajtákra. Ki tud segíteni, van köze a kettőnek egymáshoz, esetleg " testvérek" ? A szomszéd faluban a Karmazsin érik, nálunk a Germersdorfi 3 már szinesedik.

Ali-bá!

A Sunburst  befakadt, a Linda sajnos nem, a nyárvégi alvószemzést lehet, hogy megpróbálom!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!