Peti ott fürdőt először. elvileg nem lehet kutyát bevinni, gyakorlatilag nem egy kiépített tó, egy darab lángosos bódé van, lázén fürödhettek, sok kutya szokott ott lenni.
milyen buktatók? csak buktatói vannak, ha szaporítótól veszed a kutyust.
és miért a megyédben keresed? én Bp.-i vagyok és Petit Maklárról hoztuk el.
Ne foglalózd a kutyát, ha még nem láttad! ne hozd el 8 hetes kora előtt, mert még csilliónyi dolgot kell tanulni az alomban, pl gátolt harapás, szocializáció... nézd meg, hogy a szülőknek vannak-e a fajtabetegségekre szűrései, diszplázia, stb. munka, képesség vizsgájuk van-e a szülőknek, ami arra jó, hogy nagy eséllyel a szülők úgy viselkednek, olyan az idegrendszerűk, amilyen egy labinak kell hogy legyen. legyen a kölöknek tk-e. 2 oltással kell rendelkeznie a 6 hetessel és a 8 hetessel. 2 hetes korától 2 hetenként féreghajtózniuk kellett. nézd meg a szülőket is.
ha fajtatiszta kutyát akarsz, akkor az sokba kerül, ezt meg kell érteni! vagy hozhatsz fiatal felnőttet, néha kölykök is vannak a fajtamentéstől: http://www.retrieverhelp.hu/index.php?id=8
vagy keress egy helyes labi mixet. de ne szapoírótól! ne támogasd őket, mikor évente 2x leelletik a szukát 5-8 éven keresztül, aztán kidobják az utcára! ha szaporítottól hozol kölyköt, nagy eséllyel legalább egy tenyésztőtől vett kölyök árát rá kell költened, mert mondjuk kiderül, hogy dp-s, valami örökletes baja van, a kizsigerelt anyja miatt rossz az immunrendszere...
Két évvel ezelőtt mi itt voltunk kutyástól: www.villanatura.hu (Zalakarostól 5 perc kb kocsival)
Idén már jártunk itt: http://ambienthotel.hu/ Itt a kutyus nem tud úszni, és a nem messze lévő horgász tóban sem lehet elvileg fürdetni. Az orfűi tónál nem volt egyértelmű, hogy mehet-e a tóba vagy sem.
hany olyan tortenetet olvasunk a 30e ft-os kiskutyakrol,hogy hamis oltasi konyvvel adjak el,es a johiszemu uj gazda kezei kozott puszul el a kis oltatlan kutyus parvoban:(
soha ne vegyel kutyat csomagtartobol,ellenorizetlen helyrol,ha penzt adsz erte,nezd meg a helyet,ahol elt,nezd meg a szuleit es legyen benne chip...az oltasok vagy megvannak,vagy nem,de azert legyen oltasi konyve..A hely,ahonnan elhozod azert sokmindent elarul es ha barmi baj lenne,megtalalod az eladot...nagyon fontos
gondolom, hogy senki sem akar úgy kutyát venni, hogy azt nem látta előtte. Mikor az ember elmegy megnézni az almot és kiválasztja a számára tetsző kutyát szeretné is azt hazavinni amikor eljön annak az ideje. Erre is jó a chip, mert hiába választod ki mondjuk a piros nyakörves kutyust nem biztos, hogy azt is viszed haza úgy minimum 8 hetes korában. Amennyiben már az első talalkozáskor megállapítható, hogy mi a chip száma a kiválasztott egyedben, további esetben a tévedés 100%-os mértékben kizárható. Amúgy pedig beültetet chip nélkül nem is lehet már kutyát eladni, elajándékozni.
Az árról,
amennyiben egy kutya megkapta az oltsásait és a chipet, orvosi vizsgálatokat, az etetéseket, stb. szerintem már min. 15-30.000Ft.-jában van a "tenyésztő"-nek. Hogyan kerülhet akkor egy kutya 30.000Ft.-ba?
Bár, ha szoprító, akkor ne csodálkozzunk semmin sem.
Hogy mi a rizikó?
Hogy most 30.000 elhozol egy kutyát, amiről kiderülHET, hogy pl labilis természetű (nem tudod kontrollálni, gyerek mellett nem lesz meg), izületi problémákra nagy eséllyel "fogékony", azaz pár év múlva rá kell költened azt, amit most megspóroltál. Hozzáteszem, egyikre sincs garancia! Tehát lehet, hogy kifogod, és teljesen egészséges lesz élete végéig. De előfordulhat, hogy másfél évesen már bicegni fog, egy ilyen diszplázia műtét 100-150 ezer körül van. És nincs garancia arra, hogy a műtét után teljesen egészséges lesz.
Neves tenyésztőtől is el lehet hozni beteg kutyát, csak ott van garancia bizonyos időn belül.
Tehát nem feltétlenül "rossz" amit megveszel, "csak" a rizikó nagyobb.
Aztán ezzel támogatod az ő tevékenységét, aminek eredménye az, hogy a Retriever Help-en pár év múlva a teljesen "kizsigerelt" kanok és szukák megjelennek, mert a "gondos" szaporító leadja a sintértelepre, mert kiöregednek.
Ezeket kell csak végigsakkoznod Magadban.
Vagy a Retriever Help-től örökbefogadsz egy ellenőrzött kutyát. És még a kölyökköri oltások árát is megspórolod...
Mi végül is JászNagykun megyében találtunk (szerintem szaporítótól) kutyust, előfoglalni kell. Féregtelenítés és oltás+ oltási kis könyv van az árban és így 30.000huf.
Milyen buktatói lehetnek ennek?
Mert mi még nem igazán értünk a kutyákhoz csak annyit, hogy gyerek korunkban volt nálunk illetve feleségeméknél is de csak ennyi. Illetve azzal is tisztában vagyunk, hogy nem tudunk kiskutyáért 150-200eHuf-t adni mert kérdeztem tenyésztőket mindenki ilyesmi összeget mondott nekünk.
Attól függ, hogy szaporítótól vagy tenyésztőtől veszed. Amúgy a 100.000 forint egész olcsónak számít, ha valóban tenyésztőtővl veszed.
Ha:
- 8 hetes kora előtt már odaadja Neked, és/vagy
- nincs chippel ellátva, és/vagy
- nincs származási lapja/törközskönyve, és/vagy
- a kölyök szüleiről nem tud semmilyen hivatalos (orvosi és/vagy hatósági) igazolást felmutatni, és/vagy
- nem kapsz hozzá oltási könyvet
akkor szaporító.
Nem feltétlenül az olcsó az olcsó, én e szerint élek és vásárolok a mindennapokban is.
Vehetsz 10.000 forintért is aranyos kölyköt, akire lehet, hogy a kötelező oltásokon kívül nem kell költeni, de igaz ez egy drága kölyökre is. És az is igaz, hogy bármily egy vagyonba is kerülhet az évek folyamán. Csak az egyik esetben van tenyésztői garancia.
És nem utolsó sorban egy tenyésztő ivartalanítási kötelezettséggel ad el kölyköt annak, akinek ő akarja. Tehát, a tenyésztő dönt, hogy megkapod-e a kölyköt vagy sem. A tenyésztő találkozni akar a leendő gazdival legalább egy alkalommal, mielőtt a kölyköt kiadja.
Célszerű megnézni az anyakutya tartási körülményeit is.
Szóval ne az vezérlejen, hogy mindenáron kölyköt akarsz, hanem az, hogy olyan helyről származzon, akit ha kell, "éjjel" is fel tudsz hívni.
Előfordulhat, hogy a tenyésztő később is látni szeretné a kutyát, akár képen, és tájékoztatást vár az egészségi állapotáról is.
A segítségeteket szeretnénk kérni abban, hogy a feleségemmel kutyát szeretnénk és a Labrador mellett döntöttünk. Szeretnénk kérdezni, hogy elsősorban JászNagykun, Heves, Csongrád megyében illetve a környékén kitől érdemes vásárolni Labrador kiskutykát, mit kell figyelni, mire kell figyelni egy kutya vásárlásnál, stb.
Néztünk több helyen egyenlőre csak az interneten van ahol a sötétbarnát 50.000huf-ért van ahol 100.000huf-ért adják, ez mitől függ?
kb. egy hét volt neki nagyon zűrös (sírt, ugatott, egy nyomon rohangált, nem aludt, sokat fogyott stb.), ergo nekünk is. azóta rendeződni látszanak a dolgok.
sokat vagyunk együtt (munkarend függvényében persze), de most, hogy már világosban is van esély hazaérni, még ki lehet rohanni a rétre, patakhoz egyet. tegnap is ez volt, szerintem kb. egy szaglás után megtanult gombázni, mert minden májusi pereszke folyásba belefeküdt és/vagy letaposta a gombát:-)).
most már belemegy a vízbe is (előtte soha, a másik kicsi kora óta úszott) és nagyon élvezi, pancsol (még nem úszik).
megvárjuk, míg kijárja a sulit, aztán ismér döntünk, kapjon-e kispajtást. majd ha lesz elég kicsi képem, teszek fel róla. jó hosszú hétvégét mindenkinek :-)
Tuberrel elkezdtük az engedelmességi képzést. Majd pár hónap múlva megírom azt is, ha befejeztük. :) Ő fajtakeverék, vizsla volt az apja, de ezen a fotón inkább az anyjára hasonlít.
a néhány éve érvényben lévő állatvédelmi törvény szerint 8 hetes kora előtt TILOS kiadni. rengeteg készséget tanul akkor még, a gátolt harapástól kezdve a szocializáción keresztül. bőven jó, ha 8-10 hetes kölyköt hozol el.
köszönöm, nézegettem már a tenyésztőket,hirdetéseket de még nem hívogattam őket. Holnap elkezdem :) Egyébként meg azért szerettem volna ha közeli, hogy mielőtt lehozom 1-2x meg tudjam nézni,mert ha 4 órát kell utazni oda-vissza + az ott eltöltött idő, az már lehet nem fér bele...de igazad van tulajdonképpen mindegy merre van...
Mennyi idő után lehet elhozni egy ilyen kutyust? Láttam már 6 hetesen is hirdetést, de láttam valaki 8-10 hetesen adja csak oda.
és miért fontos, hogy Budapest környéke legyen? kutyut nem úgy választunk, hogy melyik van a legközelebb, enyém labi Maklári, ott találtam jó, lelkiismeretes tenyésztőt.
ha semmi pénzetek nincs, inkább halaszd el a kutya tartást. már maga a kölyök, oltások, miegymás is vagy 20-30e forint. aztán nyakörvek, spotok, kaja. a kölkök betegesek, enyém labi, míg felnőtt került több százezerbe, volt egy belső comb műtétje, a nagytestűek hajlamosak a diszpláziára, gerinc problémákra. enyém egyikemről most derült ki, pedig még csak 3 éves, hogy csigolya szűkülete van. alternatív megoldást kerestünk, úgy is néz ki, hogy működik, ez 100 e forint volt és ez nem ritka dolog, minden 4-5. nagytestűnek van hasonló problémája. ha tényleg szar az anyagi helyzetetek, akkor halasszátok a kutya tartást, egy sima kennel köhögéses antibiotikum kúrát hogy fizetnétek így ki?
a kornyeken tobb menhely is van,de ingyen kutyaban azert ne nagyon remenykedj...Azt is szamold bele,hogy egy kutya sokba kerul a beszerzesi aran felul is.Ha nagytestut akarsz,annak a kajaja is eleg nagy nagysagrend,nem beszelve a rendszeres allatorvosrol,ivartalanitasrol,spot onrol,stb.......nezz korul a kormyekbeli menhelyeken szerintem