Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
Ha Bp környékén laksz, akkor tudok ajánlani egy embert, napi 8e Ft (benzinnel) és kiássa neked még az árpádkori sírokat is :D
50e nagyon sok, át akarnak vágni...
Sajnos mindenképpen kell egy minimum 40-50 cm-es szélességet ásni, mivel el kell férni benne szerszámmal az embernek. Van egyébként bobcatnek olyan vékony kanala ami 20 cm szélességben kiás, de a kiszállással együtt már az sem olcsó.
Akit en kerdeztem azt mondta hogy ketten csinaljak es 25ezer/nap es kb ket nap. Ha minden jol megy akkor talan hamarabb is meg van. En erre ugy indultam neki hogy 50ezer. Es kicsit sokallom. :-(
Hogy tudok olyan melyre asni asoval hogy ne kelljen szeles godrot asni? Van valami trukkje? Vagy van valami speci szerszam hozza?
Mondtam má', hogy ird le hogyan-miképp van az egyedi minősités, és akkor terjesztem az igét :)
De amig saját bevallásod szerint is igen nagy szopás és kiadás az egyedi minősités, addig miért bátoritsak erre bárkit is, aki ráadásul láthatóan spórolás miatt akar könnyűszerkezetet?
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni egy családi ház átépítéssel kapcsolatban. Nemrég vásároltunk egy kb 30 éves B30 téglából épült teljesen alápincézett házat. 50nm pince + 50nm földszint + 50 nm emelet. Béléstestes betonfödém van a pince és a földszint felett és fafödém van legfelül. Semmi szigetelés, régi ablakok. Fel szeretnénk újítani és bővíteni, csak azt nem tudom, hogy mennyire érdemes elmerészkednünk. Ha nem is újat építünk, de mivel most komolyabban meg lesz piszkálva a meglévő ház, ezért szeretnénk korrektül megcsináltatni.
Most a terveztetésnél járunk és szeretném tudni, hogy kb mekkora költséggel számolhatok nagyságrendileg... Ideális esetben az átalakítás az alábbiakat foglalná magába:
1) Meglévő házon a fafödém elbontása és új koszorú és betonfödém kialakítása + teljesen új tető szerkezet és cserepek (most pala van rajta)
3) Az egész szigetelése + új ablakok. Itt nem csak a minimum előírásokat szereténk teljesíteni, hanem amennyire a pénztárcánk engedi jobbat csinálnánk (ha megtérül).
4) Új elektromos hálózat. Erre olvastam az 5000/nm becslést korábban.
5) Új víz és csatorna hálózat.
6) Új gépészet radiátoros fűtéssel.
7) Belülről komplett felújítás (festés, ajtók, laminált, csempe, stb.) Talán ezt tudom a legjobban megbecsülni...
A padlófűtésen is elgondolkoztam, de azt olvastam, hogy nem csempe burkolat esetén nem működik olyan jól, és a jelenlegi 2,7-es belmagasságot is csökkentené. Úgyhogy ezt elvetettük, pedig ha jól tudom, akkor ez hatékonység szempontjából elég jó.
+1 Bónusz kérdés: Hogyan érdemes szigetelni a pincefödémet, figyelembe véve, hogy teljesen alápincézett? A pincében elférne egy szigetelő réteg a plafonra, mert 2,2 a belmagasság. De az is egy lehetőség, hogy felszedjük a betongerendákat takaró betonréteget és oda kerül a szigetelés. Melyiket érdemes? A belmagasság csökkenése miatt a másodikat nem tartom olyan jó megoldásnak...
A kocsibeállóra és a kerítésre majd kérek tippet 1-2 év múlva :) Köszi előre is!
Ilyenből szeretnénk építeni egy kb 100 nm. egyszintes családi házat. A tetőt is valami hasonlóból szeretnénk. Azt állítják róla, hogy nagyon jó a hőszigetelése, hamar fel lehet húzni, nincsenek rejtett költségek, stb, stb. Eddig csak jót hallottam róla, ezért is gyanús egy kicsit :)
Elég viccesek egy osztrák bank tuladona ajánlottunk neki egy szép alacsony árat, a közvetítő szerintem nem továbbította, hanem azt mondta hogy x összeg alatt nem adja a bank. Erre mondtam küldjék meg bank válaszát, természetesen nem kaptam eddig semmit....
Valak tud infót mondani mi a helyzet ha egy házban ki tudja hány helyen elfagytak a csövek, tehát körülbelül látatlanba kell megvenni, mert kipróbálni nem lehet? Mégis fel lehet mérni mekkora költsége lehet ha mindent szét kell szedni, egy vízszerelő tudna segíteni? Szintén kérdésesek a fűtéscsövek, mert tudomásom szerint temperálás sem volt. ( Egy két helyen látszik hogy beázott, de kii tudja milyen problémák vannak még....
Falakon a repedések tekintetében egy statikus ránézésre is meg tudja mondnai hogy veszélyes e , vagy kell fúrni hozzá, ( mert ugye erre sincs mód megvétel előtt) NEm régi a ház de láthatóak repedések egyes heyleken amikről enm tudni mi az oka, kicsit lejtő a terrület.
Az a baj, hogy különböző tipusú gázszilikátok voltak, és állitólag volt olyan adalékanyag, aminél van esély a rákkeltésre. Ezek persze pletykák csak...
Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor be kell vizsgáltatni a falazatot valami laborban.
köszi a gyors választ. A ház kívülről elég jól néz ki, az árával sincs olyan nagy gond, a tetőtere be van építve. Ez a rákkeltő téma érdekelt volna bővebben, mert az egy dolog, hogy nincs igazolva. Nem szeretném a saját tüdőmmel igazolni.. :-)
Ekkora alapterületű ház már egyébként is luxus kategóriát feltételez, ami minimum 300e Ft/m2 kivitelezési árral számolnadó. (pince 100-150e, ha nem medence lesz benne)
Igy persze már az általad leirt 100 milla fölött vagyunk jóval...
Nem is ertelek. Szerinted 60M-s telken miert epitene barki is 20M-s hazat? Csak tonkreteszi (eladhatatlanna, telekar minusz bontasi ktg.) a telket magat. Egy ilyen draga helyen nyilvanvaloan nagy projekt fog helyet kapni.
Arrol szol barmit is az iras, hogy ez egy lakoegyseg lesz, vagy igazabol egy (par lakasos) tarsashazat fog alapitani ott? Bar ha engedelyezett, az ellen se tudsz igazan tenni (es meg mindig jobb lehet negy gazdag aki esetleg ralat a telkedre, mint egy maffiavezer... vagy barmelyik oldali politikus:) - utobbi ket esetben tobbet romolhat a helyzet a kornyeken).