Én legalább annyira tapasztalt pálinkafőző vagyok mint Te, az üst nekem is sörös. De szerintem valamit nagyon elszúrhattál, nekem 48 l cseresznyéből lett 5 liter. Jobb ha meg sem iszod azt a pálinkát. Inkább add nekem :-)
Már több mint egy éve olvasgatom a fórumot, az itt olvasottak alapján elkészítettem 30 literes söröshordómat, lefőztem első cseresznyémet, 2x kb 25 liter cefre adott 10 liter 20 fokos alszeszt, napfény nem volt benne, finomítás után lett 5 liter 48 fokos pálinka, kicsit nyers még de szerintem szuper lett, mármint így elsőre, csak a kihozatal miatt érdeklődöm, ez reális vagy esetleg valamin javítani kellene? Az paparát duplafedelű olajos, fatüzeléses :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem: Te leszel az első, aki a barackmagban lévő ciántól fog elpusztulni. A pálinkában elfogyasztható ciánmennyiség pedig inkább a gyógyszer , mint a méreg kategóriába tartozik.
No, de adjak némi támadási felületet is: a cefrém ( kajszi) illata barackos, bunda napi kétszer lenyomva, nem keverve. Ízre kicsit kesernyés, édeskés, ecetszag nincs. Ez jó így?
Amúgy érdekelne, ki miért kezdett el főzni? Én személy szerint azért, amit rézműves írt: ültettem 45 gyümölcsfát, és nem titkoltan célom volt, hogy egy része pálinka lesz. Aztán a sógoromék is vettek egy házat, kb. 10 fával.....apósom is becsatlakozott 15-el. A bőség zavara.....
Apropó após: Ma felajánlott az öreg két körtefát minden termésével együtt. A fák szakadásig vannak, augusztusi érésű körtével......úgyhogy fel kell nőnöm gyorsan a feladathoz:)
Ifjoncként, elsős egyetemistaként almát szedtünk, a táborba visszafelé menet volt egy negyedosztályú kocsma, ahol isteni almapálinka volt. Legalábbis úgy emlékszem, hisz 83'-ban volt...)
Hát, van akinek a meleg a fontosabb... :-) http://www.barackok.hu/index.php?action=81 Itt árulják "korlátozott mennyiségben". Kíváncsi volnék mennyit adnak el ténylegesen...
Mi tavaly óta a tavalyi 30 kiló barack magjának a felét rágcsáltuk el. Idén sajnos lemaradtam a kajsziról, ajándék anyagból főztem 3 liter egész jót, de én magam nem tudtam megfelelő minőségű illatos barackot venni 350 forintig bezárólag. 500-ért volt, de drágálltam,aztán addig vártam hogy már csak rózsabarack volt, meg az a lapos, illat nélküli fajta, pedig a végén még 400-at is beáldoztam volna érte kilónként. Így jártam, majd lesz más...
A vegyes pálinka értékeit nem vitatva, azért elmondanám, hogy igenis, az annyira alábecsült almából is lehet finom pálinkát főzni! Sőt! Próbáljátok ki, különböző fajta almákat cefrézni és főzni, majd összekóstolni! (Különösen, akinek kisebb főzője van!)
De ugyan ez igaz a körtére, szilvára, szőlőre, barackra és bármelyik gyümölcsre. Nem hogy két különböző fajta gyümölcsöt, de még azonos gyümölcsön belül a különböző fajtákat sem volna szabad összekeverni, mert mind más-más karakter!
Évek óta barackmaggal tüzelünk, ha igazatok van akkor a világ legdrágább tüzelőjét égetjük el , míg nem hoztuk el addig egy nagy gödörbe lett temetve, mint hulladék amivel, kezdeni kellett valamit. Azért csodálkoztam, hogy valaki pénzt akar érte, nem , hogy megszabadulhatna tőle.
Birs: 60% birs, 40% alma volt tavasszal a receptem, víz nagyon kevés, 5% napfény.
Nagyon jó lett. Nyilván bővebb véleményt akkor tudnék mondani, ha tisztán birsből is csináltam volna. Ágaprítóval zúzás, dupla pektinbontó, ezek voltak az érdekességek.
Cseresznye-meggy: ezekből is vegyes készül nálam, hiszen relatíve kevés van.
A cseresznye-meggy magot valaki hasznosította, ha jól emlékszem "bio párna" tölteléknek. Itt írta valaki?