Keresés

Részletes keresés

vasbogre Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101835

Én legalább annyira tapasztalt pálinkafőző vagyok mint Te, az üst nekem is sörös. De szerintem valamit nagyon elszúrhattál, nekem 48 l cseresznyéből lett 5 liter. Jobb ha meg sem iszod azt a pálinkát. Inkább add nekem :-)

Előzmény: kezman46 (101832)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101834

Köszi, akkor ez így normális:)

Előzmény: naivkezdo (101826)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101833

akkor ok:) erre igyunk

Előzmény: szapali (101831)
kezman46 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101832

Szép napot!

Már több mint egy éve olvasgatom a fórumot, az itt olvasottak alapján elkészítettem 30 literes söröshordómat, lefőztem első cseresznyémet, 2x kb 25 liter cefre adott 10 liter 20 fokos alszeszt, napfény nem volt benne, finomítás után lett 5 liter 48 fokos pálinka, kicsit nyers még de szerintem szuper lett, mármint így elsőre, csak a kihozatal miatt érdeklődöm, ez reális vagy esetleg valamin javítani kellene? Az paparát duplafedelű olajos, fatüzeléses :)

szapali Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101831

Természetesen fel sem merült bennem, hogy komolyan gondolod...

Előzmény: naivkezdo (101830)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101830

ironizáltam

Előzmény: szapali (101827)
Feriba51 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101829

Nagyon úgy van!!!!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Babar66 (101817)
sogi01 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101828

                                                vf1 linkgy üjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (101753)
szapali Creative Commons License 2014.07.23 0 0 101827

Szerintem: Te leszel az első, aki a barackmagban lévő ciántól fog elpusztulni. A pálinkában elfogyasztható ciánmennyiség pedig inkább a gyógyszer , mint a méreg kategóriába tartozik.

Előzmény: naivkezdo (101826)
naivkezdo Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101826

adok én is: ugye nem volt időm kimagozni, ezért ciánmérgezésben fogok meghalni.

De addig is a bunda nálam is 2x nyomkodva, az illata tömény barack, az íz kezd savanyú lenni, édesség elmúlt.

Előzmény: Törölt nick (101825)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101825

No, de adjak némi támadási felületet is: a cefrém ( kajszi) illata barackos, bunda napi kétszer lenyomva, nem keverve. Ízre kicsit kesernyés, édeskés, ecetszag nincs. Ez jó így?

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101824

Amúgy érdekelne, ki miért kezdett el főzni? Én személy szerint azért, amit rézműves írt: ültettem 45 gyümölcsfát, és nem titkoltan célom volt, hogy egy része pálinka lesz. Aztán a sógoromék is vettek egy házat, kb. 10 fával.....apósom is becsatlakozott 15-el. A bőség zavara.....

 

Apropó após: Ma felajánlott az öreg két körtefát minden termésével együtt. A fák szakadásig vannak, augusztusi érésű körtével......úgyhogy fel kell nőnöm gyorsan a feladathoz:)

templomhegyi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101823

Ott a pont Babar úr

Előzmény: Babar66 (101817)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101822

:)))

 

Előzmény: hevezoli64 (101819)
gabor0036 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101821

40-es kis profi... (nyálcsorog)

kupeci Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101820

...ilyenek ezek az emlékek,....megszépülnek!:)

Előzmény: hevezoli64 (101819)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101819

Ifjoncként, elsős egyetemistaként almát szedtünk, a táborba visszafelé menet volt egy negyedosztályú kocsma, ahol isteni almapálinka volt. Legalábbis úgy emlékszem, hisz 83'-ban volt...)

Előzmény: Babar66 (101817)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101818

Hát, van akinek a meleg a fontosabb... :-)
http://www.barackok.hu/index.php?action=81 
Itt árulják "korlátozott mennyiségben".
Kíváncsi volnék mennyit adnak el ténylegesen...

Mi tavaly óta a tavalyi 30 kiló barack magjának a felét rágcsáltuk el.
Idén sajnos lemaradtam a kajsziról, ajándék anyagból főztem 3 liter egész jót, de én magam nem tudtam megfelelő minőségű illatos barackot venni 350 forintig bezárólag. 500-ért volt, de drágálltam,aztán addig vártam hogy már csak rózsabarack volt, meg az a lapos, illat nélküli fajta, pedig a végén még 400-at is beáldoztam volna érte kilónként. Így jártam, majd lesz más...

 

Előzmény: crosspisti (101809)
Babar66 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101817

A vegyes pálinka értékeit nem vitatva, azért elmondanám, hogy igenis, az annyira alábecsült almából is lehet finom pálinkát főzni! Sőt! Próbáljátok ki, különböző fajta almákat cefrézni és főzni, majd összekóstolni! (Különösen, akinek kisebb főzője van!)

De ugyan ez igaz a körtére, szilvára, szőlőre, barackra és bármelyik gyümölcsre. Nem hogy két különböző fajta gyümölcsöt, de még azonos gyümölcsön belül a különböző fajtákat sem volna szabad összekeverni, mert mind más-más karakter! 

hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101816

Édesanyám meg tudná csinálni..:)

Előzmény: Tucso69 (101813)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101815

Hűtőházi hulladék, ahol ilyen van ott barackmag is van.

Előzmény: zsuzska60 (101811)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101814

Feri bátyám, csak van álláspontod, amivel egyetértek!

Azért ezt sem gyakran olvasod itt! :-D

Azért írtam, hogy a sok cukor hígít, ahogy tudjuk kevés cukor jó lehet.

Előzmény: Feriba51 (101802)
Tucso69 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101813

A párom csinált belőle párnát. Jó erős anyagba kell tölteni.

Kézimunkázol? :-)

 

Előzmény: hevezoli64 (101806)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101812

a birs az legyen birs!

A hozzáadott cukor meg a több alkohol miatt több aromát old ki, Feri Bátyám. :-)

zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101811

merre laksz, ahol ennyi tüzelő anyag van? :-)

Előzmény: crosspisti (101809)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101810

nem lehet, hogy babot evett ez a szilva gyerek????

Előzmény: templomhegyi (101801)
crosspisti Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101809

Évek óta barackmaggal tüzelünk, ha igazatok van akkor a világ legdrágább tüzelőjét égetjük el ,  míg nem hoztuk el addig egy nagy gödörbe lett temetve, mint hulladék amivel, kezdeni kellett valamit. Azért csodálkoztam, hogy valaki pénzt akar érte, nem , hogy megszabadulhatna tőle.

Előzmény: Mindenváró Ádám (101793)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101808

tavasszal=tavaly

Előzmény: hevezoli64 (101806)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101807

Aláírom. Az idei meggy alszeszem igen szép reményű, várakozáson felüli mennyiség.

A cseresznye és meggy esetében azt tapasztaltam, hogy az aromák 1 év alatt fejlődnek ki, a legtovább érő pálinka az általam ismertek közül.

Előzmény: Cipurró (101805)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 101806

Emlékszem, a Kertészet fórumain szokott írni.

Birs: 60% birs, 40% alma volt tavasszal a receptem, víz nagyon kevés, 5% napfény.

Nagyon jó lett. Nyilván bővebb véleményt akkor tudnék mondani, ha tisztán birsből is csináltam volna. Ágaprítóval zúzás, dupla pektinbontó, ezek voltak az érdekességek.

Cseresznye-meggy: ezekből is vegyes készül nálam, hiszen relatíve kevés van.

 

A cseresznye-meggy magot valaki hasznosította, ha jól emlékszem "bio párna" tölteléknek. Itt írta valaki?

(Van egy pár kiló)

Előzmény: rézműves1 (101799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!