Hát én asszem befejeztem egy idre:-) Betellett a hely, ami fel lett rotálva, így most várni kell, hogy jöjjön valaki aki elbír a kapagéppel és nem lobog úgy utána mint a győzelmi zászló...:-) Pedig én még semmiféle babfélét nem vetettem:-(((
Nincs itt valaki Újszilvás környékéről? Egy barátom vett egy csomó tojást és nem készült el a keltetőgépe... Most nagyon sürgősen szüksége lenne kölcsönben egy gépre, vagy valakire aki bérkeltetést vállal a környéken...
valahol utánna lehetne nézni növény fajtáknak? nincs valami ilyen adatbázis ahol ilyen leírások, stb találhatók? mert amit vettem a praktikerben paradicsomot (rumba) nem találok róla semmit Fleurelle márkájú, ez a Praktiker saját márkája de a Gartenland csomagolja nekik, az ő oldalukon se találtam semmit, google-be se esetleg akinek volt már dolga a fajtával az mondja már meg hogy folytonnövő-e vagy nem, mert ezt a fontos infót lehagyták a csomagolásról
Boldogult nagyanyám és aztán anyám is mindig hagyott néhány tő salátát kimagzani. Ezek aztán, hogy elhullatták a magjukat, a magok késő ősszel szépen kikeltek, és vagy még akkor vagy kora tavasszal lehetett palántázni ezeket. Mindig lett belőle korai saláta.
Akkor a fajta nem megfelelő, vagy a talaj, lehet bármi. ezt nehéz íg megmondani. Ha március 15-én ültetted, akkor abból nemigen lesz semmi, mert akkor legalább januárban elvetetted. Ennyi idő alatt már enni kellene.
Én is úgy gondolom, hogy bár március 15-én ültettem, elég hűvös volt az idei tavasz. Mégsem halad semmire. A környezetemben én ültettem el legkorábban, mindenki utánam kertészkedett. Mégis ilyen satnya a salátám. Tanácstalan vagyok.
A saláta nem szereti a meleget. Pont a hűvös idő jó neki. Melegben hamar magba megy. Ha korait, késeit, vagy áttelelőt akarunkvetni, olyan fajtát kellbeszerezni.
Nekem a ZKI után a második helyen a Budapest Kertimag áll .:) Ezeknél szinte minden kikel.Mivel én kevés növényt termesztek, mármint tőszámra, így némely magot 2-3, sőt van amit 4 évig használok.
Ez is példázza, amit már írtam, hogy nem biztos, hogy mindíg a magokkal van baj.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy a nálunk (sőt az EU-ban is) kapható vetőmagok egy jelentős részét nálunk termelik meg, tehát magyar magok azok is. A híres holland magokban is sok ilyen van. kint csak csomagolnak.
Azért gondolom, hogy nem a maggal van baj, mert volt több olyan magfélém, amiből szinte semmi sem kelt ki. Aztán következő évben, ugyanabból a zacsküóból a maradék mag nagyon jól kelt. Biztosan én nem csináltamjól valamit. van amikor rá is jövök, mit rontottam el. Olyan nincs, hogy pedig én mindent jól csináltam, és mégsem kelt ki a mag.
én vetettem pár darab május királyát palántának február közepén, március végén kiültettük, amit március közepén vetettünk szabadföldbe az nem sokkal van tőle lemaradva, nem látszik az a +1 hónap úgyhogy én többet nem palántázom a salátát
Rédei Kertimagból vettem, hajtató gigant-ot. Azt írja, a fej nagy, tömör, sárgászöld színű. Fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Tavaly Május királyát ültettem, az is csökött maradt. Pedig azt később is ültettem az ideinél, plusz idén hűvös is a tavasz, nem gondolom, hogy elkéstem volna vele. Előző években szép volt mindig a saláta. Nem lehet, hogy a talajjal kéne valamit csinálnom? Lehet hogy nem jó neki valami?? Palántázni szokták a salátát? Mert én egyenesen az ágyásba szórtam ki a magokat.
eddig a leggyengébb "márka" ami nálam járt az a Budapest Kertimag... Csipke paprikából 20 magból 1 hónap után 3 kelt ki.... ez volt a legdurvább de sztem ebbe közbe játszott az is hogy 2007-es volt nem volt valami jó a kelési/vetési arány ezeknél a kertimagos magoknál
Legalább centis, még inkább két centis lyukak kellenek rá, és különböző szinteken, mert ha föld kerül bele, locsolás után úgy belekeményedik (főleg, ha agyagos egy kicsit), hogy napok után sem szivárog el a víz. Saját tapasztalat, félcentis lyukak esetén.
A bolyt nyomd körbe egérragasztóval néhány körben, vagy kartonlapra kenve szélesen. Egy-két idegesítő bolyt már kinyírtam így. :D De vannak olyan hangyairtók, amiket bevisznek a bolyba, és úgy eszik meg, a királynő is, és elpusztulnak. A kontakt szerek, gázképzők alig használnak ellenük, régen még a Buvatox után is rendszeresen visszajöttek.
Volt is mostanában egy felmérés, ami kimutatta, hogy a hazai gyártású vetőmagok a sokáig sokkal kevésbé szigorú előírások ellenére is jobb csírázóképességgel rendelkeznek átlagban, mint a külföldiek, küönösen igaz ez az aprómagvas zöldségekre. Mondjuk profi zöldségek terén nyilván már javul a helyzet, ott még szigorúbbak, fémzár meg miegyéb...
Én mezőgazdasági boltokban nézném meg. :) De Blondy-s magokat azóta nem veszek, hogy a drága, nagy kiszerelésű (talán 1000 szemes, jó összemarék) céklamagjukból kikelt vagy 10 szál).
Ha valóban az alacsony páratartalom a gond, akkor tegyél a tövükhöz közel nedves szalmát/szénát, vagy vattát, ha más nincs, és azt is tartsd nedvesen. Az párolog majd, és növeli a levegő páratartalmát a közvetlen közelében. (Mint a mulcs nyáron, ami a kókadástól is megvédi a parit.)
Én vékony botokkal megkaróznám és fokozatosan hozzászoktatnám őket a kintléthez. Kiültetésnél meg majd kicsit mélyebbre dugnám. Az újonnan növő szár már erősebb lesz.