Keresés

Részletes keresés

Simply Red Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1518
Ja, tényleg összenyomás van, nem kifeszítés. Nem figyeltem, kösz a javítást.
Előzmény: pint (1515)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1517
Igazad van. Akkor ezekszerint sugarra merolegesen igyekeznek beallni, nem parhuzamosan.
Előzmény: pint (1515)
TEODOR Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1516

Szeretem ezt a topikot:-)

Komoly emberek vitatkoznak tudományos felkészültséggel ökörségekről.

Cipriánnak természetesen igaza van , létezik olyan gravitációs erő ami képes szétszakitani egy hidrogén molekulát ha a hidrogén gömb tömege meghalad egy bizonyos mértéket.

Ciprian ennek a gömbnek a méretét adta meg.

Az már senkit nem érdekel, hogy egyébb fizikai jelenségek és törvények miatt már az emlitett tömeg elérése előtt más okok miatt már felhasadnak a molekuláris kötések .

Rajta csak igy tovább a tudomány útján:-)

pint Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1515
nem értem, ez hogy jött ki. homogén sűrűségű bömbnél éppenhogy összenyomó erő van. ha befele sűrűsödik, akkor meg attól függ, hogy mennyire sűrűsödik.
Előzmény: Törölt nick (1510)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1514

Ezt eszem agaban sem volt megkerdojelezni. :)

Viszont ezek szerint akkor a hidrogen molekulak "igyekeznek" sugar iranyu tengellyel beallni a Nap belsejeben, hiszen ez egy stabil allapot lenne. Presze nyilvan nem sikerul nekik.

Előzmény: Simply Red (1513)
Simply Red Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1513
Igen, ez valóban érdekes. De nem változtat azon a tényen, hogy a bolygó belsejében a középponttól r távolságra ugyanakkora a gravitáció, mint ha a bolygóból levágnánk az r belső sugarú (tehát a pontunk "fölött lévő") gömbjéjat.
Előzmény: Törölt nick (1511)
Simply Red Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1512
Persze.De mmormota nem erről beszélt, hanem arról az esetről, amikor a molekula egyik atomját "felponcoljuk", a másik atomja meg szabadon lóg lefelé.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1511
"Many sufficiently large celestial bodies are a good approximation of spherically symmetrical solids. However, the density function ρ(R) is generally not constant, but tends to be inversely related to R. This can cause some counterintuitive behaviors. For example, one might expect gravity to decrease when descending into a deep mineshaft on Earth. However, since density increases with depth, the gravity initially increases slightly. This effect would be even more pronounced on a gas giant planet such as Jupiter."

Ez is erdekes szvsz.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1510

"Finally, inside a solid sphere the gravitational force varies linearly with distance from the center, becoming zero at the center of mass."

Ez itt eleg eroteljesen azt jelenti, hogy ket tomegpontot osszekotunk egy vekony cernaszallal, es beletesszuk a Napba, akkor a cernaszal vegpontjaiban elletetes ero fog ebredni, a ket tomegpont kifesziti a cernaszalat, amennyiben a tengely egyenese atmegy a Nap kozeppontjan. Szvsz.

Előzmény: Simply Red (1508)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1509

"Még így sem jó. Középen csak pozítív erő van, a két atom vonzza egymást.
Ha viszed kifelé, akkor mindig csak az a gömb számít, aminek épp a sugarán van, és az erő a képlet szerint alakul, amit írtam. Eleinte gyorsan nő, majd hozzásimul a határértékhez."

Az altalad linkelt wikipedia azt irja, hogy a kozeppontbol linearisan novekszik a gravitacios ero a gomb sugaraig. Akkor nem mind1, hogy az a H2 molekula eppen hol tartozkodik a gombon belul, ha mint rudkent kezeljuk es a rud egyenese atmegy a kozepponton, akkor mindenhol ugyanakkora a ket atomot "szetfeszito" ero, nem?

Előzmény: mmormota (1500)
Simply Red Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1508

Igen, tévedsz, és a példád nagyon jó arra, hogy megmutathassuk a tévedésedet. 

A feladatod megoldása a következő, olvasd el figyelmesen.

Legyen egy-egy M tömegű test a számegyenesen a +r és a -r pontokban.

Tetszőleges x pontban lévő m tömegre ható gravitációs erő:

F(x) = - fMm/(r+x)2 +fMm/(r-x)2 = fMm(-(r+x)-2 + (r-x)-2).

Az origóban: F(0) =  fMm(-r-2 + r-2) = 0.

Az origóba helyezett testre tehát 0 erő hat.

Igenám, de te azt mondtad, hogy vágjuk ketté az origóban lévő testet, és akkor a darabkái majd szépen szétrepülnek.

Gyanítom, hogy arra goldoltál, hogy a baloldali m/2 tömegű darabkára majd  (1/2)fMm/r2 nagyságú balra ható erő fog hatni, a jobboldalira meg (1/2)fMm/r2 nagyságú, jobbra ható, vagyis a baloldali darabka fM/r2 gyorsulással balra, a jobboldali pedig ugyanekkora gyorsulássak jobbra indul majd el.

De ez nem így van, mert mindkét darabkára mindkét M tömeg hat, nem csak az ő oldalán lévő.

Ha a jobboldali darabka tömegközéppontja a d pontban van, akkor a rá ható erő:

F(d) =  - fMm/(r+d)2 +fMm/(r-d)2 = fMm(-(r+d)-2 + (r-d)-2).

Persze, ha d>0, akkor ez nullánál ugyan nagyobb, de nemcsakhogy annál kisebb, minél kisebb d, hanem, ha d-t csökkented, akkor az erő még d-nél is jobban csökken, precízebben fogalmazva F(d)/d is 0-hoz tart, ha d tart a nullához. (vagyis egy fele akkora tesben kevesebb, mint fele akora erő feszültség keletkezik)

Ha akarod, számolgass konkrét számokkal és látni fogod, miről van szó!

Az üreges gömbhéj belseje még ennél is sokkal rosszabb számodra, mert ott pontosan és szigorúan 0 erő hat minden pontban, vagyis pontosan és szigorúan 0 feszültség keletkezik bármekkora anyagdarabra, amelyik a gömbhéj belsejében van.

Előzmény: cíprian (1502)
Ügyeletes Ápoló Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1507
astronom
Menj neki mégegyszer, ezúttal a "Dísz"-el kezdődő mondat nélkül.
Astrojan Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1505

a fekete lyuk nem test. Legaláábis nem úgy, ahogyan azt klasszikusan elgondolja az ember, hanem téridőtartomány.

Ezt baromira elcseszted. A Fekete Lyuk (BH) ugyanolyan anyagi objektum mint egy csillag vagy egy bolygó. Az anyaga lehet exotikus, valójában nem tudjuk milyen az anyag megjelenési formája a BH belsejében, nyilván csak elképzelésünk lehet róla mert nem látunk bele. Viszont semmi okod feltételezni, hogy azért mert te nem láthatod és nem látod akkor ott belül az anyag megsemmisült.

Az anyag klasszikusan ott van benne, csak te klasszikusan nem látod kívülről, mert az eseményhorizonton kifelé tartó fénysugarak hozzád képest állnak, tehát hozzád soha nem érkeznek meg.

Az anyagot összekeverni a térrel, az idővel vagy akár a téridővel meglehetős ostobaság.

1167, Való az, amit mérünk. Semmi más nem létezik. Látszó világ nincs.

Ez legyen a te véleményed, akkor mérd meg a videómon mekkora a Hamupipőke. És ha megmérted, amitől szerinted mindjárt valósággá is vált, akkor akár el is veheted feleségül.

Előzmény: NYer (1166)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1504

Jóéjszakát!

cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1503

Egyébként javaslom a bridzset.

Miatta hosszú időre abba hagytam a sakkot, és nem bánom.

Szeretett Widder tanárunk jóvoltából :-)

Előzmény: cíprian (1502)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1502

A gravitáció éppen ezért különleges.

Egyébként evidencián vitatkozunk. Tekints három testet egyvonalban, a középső test lényegesen kisebb tömegű a másik kettőnél. A középső test  egyenlő távolságban van a másik kettőhöz képest.

Nyilvánvaló, hogy

1.) Erőegyensúly van közöttük.

2.) A középső testet széthúzza a másik kettő. Vagyis, ha a középső test két darabból áll, akkor szétválik a másik kettő irányába.

Tévednék, kedves mmormota?

Előzmény: mmormota (1500)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1501

Megérdemli, hogy nevén nevezzem.

Sajdi honvéd volt a Kinizsi laktanyából, Bp.

Előzmény: cíprian (1499)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1500
"Azt mondom, hogy a húzóerő (szakítóerő) a gömb belsejében mindenütt ugyanakkora."

Még így sem jó. Középen csak pozítív erő van, a két atom vonzza egymást.
Ha viszed kifelé, akkor mindig csak az a gömb számít, aminek épp a sugarán van, és az erő a képlet szerint alakul, amit írtam. Eleinte gyorsan nő, majd hozzásimul a határértékhez.

De az a határérték egy piszok kicsi erő, nem számoltam konkrét értéket, de 30-nál több nagyságrenddel marad alatta a szakításhoz szükséges erőnek.
Valami fekete lyuk kellene a szakításhoz.
Előzmény: cíprian (1490)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1499

Ultiban jöttem rá a gyenge képességeimre, nem az egyetemen.

Rengeteget ultiztam. Egyszer találkoztam egy zsenivel. Mindig megmondta a végén, hogy mi az a három lap a kezünkben. Azóta sem találkoztam hozzá hasonlóval.

Előzmény: mmormota (1497)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1498

Ha megengeded világos leszek.

1. c4

Előzmény: mmormota (1496)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1497
Ulti, azt is gyengén. Esetleg Rikiki. :-)

Azt hittem, tudok ultizni. Aztán a kollégiumban találkoztam pár igazi ultissal. Ezek még hetek múlva is emlékeztek a partikra, mert munkát fektettek bele, komolyan gondolkodtak rajta, kb. mint és a sakkban a versenypartikon. Csak párszor játszottam velük, mert beláttam, hogy nincs értelme.
Előzmény: cíprian (1495)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1496
Hopp, ez egy régebbi iromány téves bemásolása volt, bocs, törölve.
Előzmény: mmormota (1494)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1495

Nőttél a szememben. Ráadásul Go. Gratulálok, nekem ez rövid berepülés volt, meg sem legyintett szinte.

Bridzs?

Előzmény: mmormota (1493)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1494
Mit ismerek el? :-)))

Próbáld már meg megérteni, amit írtam. Ez egy rossz vicc. Egyre inkább az a meggyőződésem alakul ki, hogy egy rohadt szót se értesz a fizikai tartalomból, és lényegtelen nyelvtani, formai kérdésekből próbálsz messzemenő következtetéseket levonni.
Előzmény: cíprian (1492)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1493
Miből gondolod, hogy nem tudok sakkozni? Gyerekkoromban versenyeztem, megyei első helyem is volt. Nem volt különösebb sportértéke, az én megyémben nem voltak erős ifjúsági versenyzők. Az országos versenyen már sehol se voltam.
Nem folytattam, mert annyira nem voltam jó, így nem szereztem minősítést se. Az egyetemen is sokat játszottam, meg később egy munkahelyi sakkcsapatban. Mesterjelöltek már általában megvertek, az alatt nem.

Mostanában meg gózok. Későn kezdtem, ebben már sajnos nem leszek jó. A KGS-en (go szerver, az egész világról jönnek játékosok) 1 danos vagyok.
Előzmény: cíprian (1489)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1492
Amint látod,elismertem, hogy a sugár mentén nem változik a gravitációs húzófeszültség, de ezt koránt se  vedd kapitulációnak :-)
Előzmény: mmormota (1491)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1491

Wow, rájöttem mit értettél félre. Nem éltem hiába... :-)

A gömbös példával azt számolta ki, mekkora lenne az a gömb, amelynek felszínén a gravitációs vonzóerő már akkora, mint az elektromágneses erő a két atom között.

Akkor tudná kettétépni a molekulát, ha a másik atomot felrögzítenéd egy kis állványra. :-)))
Akkor letépné róla a másikat. Ha viszont csak úgy szabadon van a molekula, ahogy szokott, akkor egyszerűen ráesik a gömbre aztán annyi.

------------------------------

Bár nem tartozik a vita lényegéhez, leírom, mert érdekes...

Függőlegesen elhelyezkedő szabadon eső molekulánál is van húzóerő, mert egyik közelebb van, másik távolabb. Csak hát ez az árapályerő rengeteg nagyságrenddel kisebb. Mert amit Rees számolt, az a teljes gravitációs erő, ami az atomra hat.

Sőt, ami érdekes, ez az árapály erő nem növekszik végtelenig Rees növekvő gömbjeivel, hanem éppenséggel egy konstans értékhez tart. :-)

M legyen a nagy gömb tömege, r a sugara, m az atomoké, d az atomok közötti távolság.

Ha r-et növelem, M=k*r^3 szerint növekszik (feltéve persze, hogy a sűrűség marad, Rees így számolt).

A két atom közötti erőkülönbség így:

deltaF= gMm/r^2 - gMm/(r+d)^2

deltaF= gMm( 1/r^2 - 1/ (r+d)^2)

deltaF= gkmr^3( 1/r^2 - 1/ (r+d)^2)

deltaF=gkm( r^3/r^2 - r^3/ (r+d)^2)

deltaF=gkm( r - r^3/ (r^2+2rd+d^2)

deltaF=gkm( r - r/ (1+2d/r+d^2/r^2)

ha r végtelenhez tart, akkor d^2/r^2 elhagyható, majd 1-2d/r szorzást elvégezve
a második tag számlálóján és nevezőjén

deltaF -> gkm( r - r(1-2d/r)/ (1-4d^2/r^2)

ahol ismét búcsút véve a 4d^2/r^2 tagtól, megvan a határérték:

deltaF -> gkm*2d

Előzmény: cíprian (1489)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1490

"Azt gondolod, a héjhoz közelebb csak jobban húzza, mint középen. De nem teszi. Akárhová tehetsz a héjon belül egy tömegpontot, nem fog gyorsulni semerre"

Nem gondolom, és teljesen igazad van.

Azt mondom, hogy a húzóerő (szakítóerő) a gömb belsejében mindenütt ugyanakkora.

Erre mit lépsz?

Előzmény: mmormota (1486)
cíprian Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1489

Egy tény, Rees levezette, miért választja szét a hidrogénmolekula kémiai kötését két hidrogénné a gravitáció.

Nekem mindegy lenne, hogy egy hidrogénmolekula az összenyomása vagy a széthúzása miatt válik ketté, mégis elvi kérdést csináltasm belőle, hogy széthúzódik, és így válik ketté. Ha tévednék, semmi baj, csak bizonyíts, és akkor elismerem.

(Én versenysakkozó vagyok, és nem ismeretlen számomra a szellemi fölény elismerése, de látatlanba fogadok annak alapján, hogy mint Hitler végsőkig küzdesz, és a végén inkább benzinnel öntöd le magad, mint fejet hajts a győztesnek, te a sakktáblát csak messziről ismered)

Előzmény: mmormota (1488)
mmormota Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1488
Kösz a gépelést.

Ez tiszta és világos szöveg. Szerintem ebből semmi módon nem következik a molekulák széttépése, sőt.
Előzmény: cíprian (1487)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!