Keresés

Részletes keresés

peter513 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9078

Aki tudja, hogy mi a két bal oldali termés, és mi módon lehet kikeltetni mind a négyet, az legyen szíves írjon. (Áztatás, mikor milyen földbe...)

(Több topicot is nézegettem már, de ez pörög a legjobban, itt a legtöbb a kertészeti hozzászólás.)

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kori73 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 9077
Egyik nap napos idő másik nap már borús, ezért nyúlnak a palántáid az ablak felé, esetleg éjszaka jó lenne külön is megvilágitani, ha van rá mód.
Előzmény: márkó2006 (9073)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.02.03 0 0 9076
A garafarm vetőmagok nekem is nagyon beváltak,hosszú évek óta használom!
Eddig sem kelési,sem fajtakeveredési problémák nem fordultak elő!
Merem ajánlani!
Előzmény: Hanga444 (9074)
márkó2006 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 9075
A különlegesebb magokat interneről rendeltem(webcim kertbaratbolt.hu).itt rédei kertimag csomagolásu magokat lehet rendelni.jó arányban kellnek.zki magokat is kiprobáltam volna csak sajnos online nem lehet öket rendelni,legalábis én nem találtam egy értelmes webcimet sem.A többi magot a tescoból szereztem be,ezek évek óta beváltak grapfarm nevezetüek.ezek között vannak a prémium kiszerelésüek amik szintén kiváló minőségüek.
Előzmény: Hanga444 (9074)
Hanga444 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 9074
Megkérdezhetem, hogy a magokat hol szerezted be?
Előzmény: zsebi41 (9058)
márkó2006 Creative Commons License 2010.02.02 0 0 9073
üdv mindenkinek! A palántáim szépen bujnak kifele,ez a szép napos idő erős fejlődésnek inditja őket.
F.Szilvi Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9071

Köszönöm akkor idén megpróbálom egyesével a paradicsomokat.

A paprika jól működik ikertővel, marad így.

Előzmény: il1321 (9068)
kiseg Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9070
Köszönöm! Megyek vetni!
Előzmény: il1321 (9069)
il1321 Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9069
Lehet állandó helybe is vetni, egyből pohárba. Azonban tűzdeléssel erősebb palánta nevelhető. Ha van kis poharad, abba az alacsonyabb fajta paprikát vessed. A paradicsom a nagyobb pohárba menjen.
Előzmény: kiseg (9067)
il1321 Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9068
A paradicsomot egyesével ültetik, mert az, ha bokor, eléggé elterül egyedül is, ha folytonnövő, akkor meg karózni kell. A kacsolása így is munkaigényes. A paprikát akkor szokták ikertővel ültetni, ha jobban akarják kihasználni a helyet, vagy ilyen módon jobban tartják egymást a növények.
Előzmény: F.Szilvi (9066)
kiseg Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9067
Köszi Il! Fóliába szánom, de én eddig sosem tűzdeltem. A kis joghurtos/tejfölös poharakba vetettem 1 paradicsom-2 paprika magot, majd márciusban ment a fóliába.
Előzmény: il1321 (9065)
F.Szilvi Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9066
Kedves il

Szerettem volna megkérdezni, hogy a paradicsommiért jobb egyesével palántázva?
Amíóta az eszemet tudom mi mindig aztis kettesével palántáztuk...
De tapasztalom, már pár éve, hogy talán jobb lenne egyesével.
Amikor kötözni kell kész szenvedés...:-s
Előzmény: il1321 (9065)
il1321 Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9065

HA szabadföldbe akarod majd a palántákat kiültetni, akkor még korai a vetés. ráér március első 10 napjában.

Ha fóliás termeszésre akarod, akkor lehet vetni.

Mindkettőnek jó a pohár. Paradicsom egyesével, paprika ikertőben. Pohárra alul lyukat kell csinálni, és a növényeket 2 leveles korban áttűzdelni.

Előzmény: kiseg (9064)
kiseg Creative Commons License 2010.01.31 0 0 9064
Sziasztok!

Szeretném vetni a paprika, paradicsom magokat, de az idén úgy sikerült, hogy sokkal több lett a nagy tejfölös pohár, mint a kicsi.
Melyiket érdemes a nagyba ültetni: a paprikát vagy a paradicsomot? Én a dupla tövű paprikára gondoltam. Jó az?

Köszi
il1321 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 9063

Régebben egyszer javasoltam a megoldást:

olasznád (Arundo donax),

Valahova a kert eldugott sarkába ültetni, tél végén kell levágni a szárakat a talaj fölött 5 cm-rel. Egy szál 2-3 m hosszú. Egyben, vagy darabolva 2-3 évig használható egy. Évekig nem fogysz ki a karóból. átmérője 1-3 cm ig, jó erős-

A képen a háttérben van

Előzmény: taormina1 (9061)
peti444 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9062
tudom hogy nem ősszel szokták vetni a bazsalikomot, de úgy gondoltam így konyhába cserépbe nincs nagy jelentőssége
sosem permetezem a növényeket vízzel, csakis a földet öntözöm és azt is óvatosan injekciós fecskendővel, cseppenként
heti 2× öntözöm így őket
bár lehet hogy az egyszeri öntözés vízmennyisége nagy...
volldüngeres oldatot is csak azért kaptak mert azt hittem, hogy nitrogén illetve kálium hiánybetegség tünetei láthatók
na majd tavasszal akkor újra megpróbálom
ez volt akkor a próba a "nagy palántanevelési projekt" előtt :)
köszönöm a tanácsokat

taormina1 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9061
A vízhiányon és növénycsökevényességen kívül van még egy egyre komolyabb problémám a karóhiány. Már így is nagyon ócska vicik-vacak karóim vannak, de még abból is tönkremegy évente néhány és nem keletkezik utánpótlás. Ti hogyan oldjátok meg?
taormina1 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9060
Ez igen!
Példamutató összefogás!
Előzmény: Flanell (9050)
il1321 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9059

A palántáknál ilyen kicsi korban (nem csak a bazsalikomnál) nincs szükség tápanyag pótlásra, nem is tudjákmég felvenni a kis gyökérkezdeményükkel. Addig, amíg megvannak a szíkleveleik,ebből táplálkoznak. Majd, amikor a rendes leveleiket hozzák, akkor kell óvatosan, először nagyon kevéssel elkezdeni a tápanyag ellátást.

A másik nagyon fontos az öntözés szabályozása, főleg föntről. A tápanyagbeviteltől, és a sok nedvességtől a növény sejtjei lazák lesznek, és könnyen megtámadják a gombák is. A szíklevélnek, pedig, amikor megjelennek a valós levelek el kell sárgulni, és lehullani, mert elveszti a szerepét.

Tehát kevés víz, az is főleg az edény tálcájába, semmi táp.

A bazsalikomot 2-3 cm nagység körül át kell tűzdelni, egy cserépbe 2-3 szálat. így lesz majd szép bokor.

Ha ablak előtt van, főleg. ha fújóval öntözöd, meg is éghetnek. A vízcseppek lencseként működnek. A bazsalikom szereti a fényt, de a túl erőset nem.

Ém minden év őszén hozok be a lakásba néhány cseréppel, és rendszeresen áttelelnek, lehet levelet szedni róluk.

Előzmény: peti444 (9053)
zsebi41 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9058

A bazsalikom hosszú nappalos növény, télen mikor korán sötétedik nem kap elég fényt, amit üzletben árulnak azok mesterséges megvilágításban, túl tápozva nőnek, de az illatuk meg sem közelíti a nyáron szabadban neveltét.

Én most fogom majd elültetni a magot, amiből májusba majd kiültetem a palántát, nem is egy fajtát, van citrom illatú, fahéj illatú , nagy levelű, keskeny levelű, és bordó levelű.

Csodás fűszerkeverék lesz ha különféle illatút összekeverek, ezt még csak tavaly készítettem először

zsebi41 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9057

Nekem is van hordóban víz, a kert különböző pontjain a képeken is látszik ného, nád szövettel van betekerve, így nem olyan ronda a kék műanyag hordó, nem melegszik meg a víz se olyan nagyon nyáron, és nem algásodik ha soká áll.

Főleg a virágokat szoktam ebből öntözni, ebben keverem meg nekik a tápot is.

a nagy kertemben ahol állandó vízhiánnyal küzdöttem, azt tapasztaltam, hogy nem szabad elrontani a növényeket a sok vízzel.

Ha tavasszal esős idő volt kevésbé bírták a vízhiányt, nem mentek le a gyökerek mélyre és ha jött a szükös idő a homokban kiégtek.

A kapálás az sokat segít, és nálam a talaj takarás vált be.

Előzmény: il1321 (9049)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9056
Szerintem későn ültetted,és ttúl is locsoltad!
Tavasszal próbálkozz meg vele!
Deryan Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9055
Szerintem túllocsoltad.
A bazsalikom nem szobanövény. A vontatott fejlődés azt jelenti, hogy nem kapnak elegendő természetes fényt.
Deryan Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9054
:D

Úgy látszik az árusok is tanulékonyak a házi módszerekben :D
Nálunk a másvidéki svédek letördelik a garádokból az orgonát és a sarki kispiacon próbálják elpasszolni. Még nem láttam, hogy vevőjük lett volna, amikor arra jártam. A boltosok viszont felkapják a fejüket, amikor meglátják, hogy valami rozzant kocsiban mit tologatnak.
Előzmény: Flanell (9050)
peti444 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9053
egy kis segítséget szeretnék kérni!
októberben ültettem cserépbe bazsalikomot. nagyon vontatottan fejlődnek, még elég kicsik és még csak 4 levelük van, azonban már több növény elpusztult
a tünetek az alábbiak voltak:
a két nagy levél (amik legelőször megjelentek) szélein barnás foltok jelentek meg majd sárgultak, lekókadtak és lehullottak, utánna a két belső levél (ami maradt) elkezdett "fonnyadás" szerűen pusztulni, majd a szár vége ahol a levelek találhatók megkonyult
ablak előtt van fényt kap rendesen, hőmérséklet nappal max 21 fok éjjel min 19 fok, ugyhogy még nagy hőingadozás sincsen
én arra gondolok, hogy mivel ez vásárolt palántaföldbe lett ültetve, amibe kevés a tápanyag nem tudott rendesen fejlődni és most 2 hete kaptak először volldüngeres locsolást és ez már késő volt nekik...
lehetséges ez? mi a véleményük? mit ronthattam el?
Flanell Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9052
Én tavaly kezdtem a csepegtetést, nagyon jó és hatásos, de a kapálás kínos dolog, mind géppel, mind kézzel.
Flanell Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9051
Igen, ahogy IL írta, ha nem F1-es hibrid, akkor különösebb gond nem szokott lenni.
Pl. több féle zöldségmagom úgy szokott lenni, hogy vagy 100 méterre ültetem egymástól a különféléket, vagy egyik évben ilyet termelek, másik évben olyat, legalább 5 évig jó a saját. (Ezt már ősszel, kiásáskor átpalántálom.)
Előzmény: rebondo (9005)
Flanell Creative Commons License 2010.01.28 0 0 9050
Sajnos, felénk még régimódi, dolgos tolvajok vannak. :(
Leszedik a gyümölcsöt a fa tetejéből is, elviszik a drótot a kordonról, kiássák a facsemetét, pár telekkel odébb kivágták a gyümölcsfákat a törzsükért.

Most írta egy illető a sztorit, hogy hozzá közel a gazda elültetett 18 oltványt, éjszaka bemásztak a kerítésen, és elvitték mindet. Másnap árulták a piacon. A gazda felhívására a piaci nép (árusok + vevők) úgy elverték a két c-t, hogy még este is ott nyögtek a piac melletti árokban. Jött a piacfelügyelő, mi lett ezekkel? Hát összevesztek, és megverték egymást...
Előzmény: Vezso (9038)
il1321 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 9049

Biztosan lenne pedig elég ember, akit érdekelne. Mindenkitől lehet valamit tanulni.

(Én sem hittem, hogy alig egy hét alatt lesz a blogomnak 800 olvasója, még a határon túl is:) (http://ilkertje.blogspot.com/)

A víz kérdése nálam eléggé fontos. mivel nem túl jó csőkutam van, amiből egyszerre kb 50 liter víz jön ki, ezt kell beosztanom. Az az első szempont, hogy nem kell elkapatni a növényeket. A kertben 3 * 200 literes edényem van, ezenkivül még esővizet(ha nincs  kútvizet) gyüjtök még két ilyen edénybe. ez durván 1 köbméter, azaz ezer liter víz. Ez viszont rengeteg víz, jól be lehet osztani.

A vetéseket a kelésig igyekszem nedvesen tartani. A palántákat kiültetéskor beöntözöm, úgy, hogy egy kis locsoló vizet 3-4 palántára osztok el. Én szeretek locsolóval öntözni. A salagot csak az edények televételére használom. A víz szépenátmelegszik, ha a levélre menne nem forráz. Bár csak reggel öntözök, így ez nem fordul elő. Később is csak a töveket öntözöm, egy locsoló 2-3 növényé, a nagyságától függően. A paprikákra is egy öntözésre elég 10 liter víz, amikor már a növények levele összeér, és árnyékolják a talajt. A tavalyi nagy szárazságban sem volt száraz a talaj. Mindíg igyekszem árnyékolni. Meg a talajfelszínt mindíg kapirgálom. Így nekisebb a párolgás, mert a talaj hajszácsöveit megszakítom. Azt mondták az öregek, hogy egy kapálás, két locsolás.

A paradicsomoknak 3-4 naponta, paprikáknak 5- 6,  padlizsánoknak, uborkáknak minden nap adok vizet.

Előzmény: zsebi41 (9044)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.01.25 0 0 9048
Szép a kerted!:)
Előzmény: zsebi41 (9044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!