Ági, rám gondoltál ugye? :) Nem fogod elhinni, de a drága szomszéd néni még tegnap is megemlitette, amikor a körömpörköltet hozta, hogy milyen finom volt az a csiga a piritóssal. Nem hitte volna. Én sem.
Van már vagy 25 éve, amikor a cég nyugatról használt gépeket vásárolt és a beüzemeléséhez egy elszászi francia szakembert küldtek. Egy idősebb férfi volt. A 10 órai szünetekben beszélgettünk s szóba jött a csiga elkészitési módja. Akkor volt egy sikertelen próbálkozásom. Aztán egy szakmai út alkalmával a spanyoloknál a vendéglátó kitett magáért s mindenféle tengeri herkentyű volt a vacsora, többek között kagyló is az én csigámhoz hasonlóan elkészitve.
Ezek után ugye már könnyebben érthető, hogy miért nem hagytak nyugodni a csigák:)
Megvolt, szép volt, finom volt. Most már reszkessen az a csiga, amelyik a kertünk közelébe merészkedik. - A mesztelen csigák viszont fahamut kapnak :)
A férjem találmánya ez. Ehhez tudni kell azt, hogy amikor új kert műveléséhez kezd az ember, akkor a prérin nem nagy variációs lehetőségek vannak. Ehhez a flakonhoz tartozik még egy kis tölcsér és egy letört visszapillantó tükör. Ezt a zárt kertet 3. teljes éve műveljük. Most készül valami nagyobb volumenű mosakodó, mosdószerkezetet kreálni. A flakon alján oldalt van egy kis rés. A tölcsérrel itt tölti be a vizet, amit otthonról hozunk. Ez a flakon szolgál még az étkezésre szánt zöldek, zöldségek lemosására is, amikor kint étkezünk munkaközben.
Keress, vegyél neki hozzá szakirodalmat. Szerintem nagyon jó dolog az a lugas almafa. Én is szeretnék olyat. A férjem az új telepitésű kisfákat rámhagyja :)
Hát megiperedett az biztos.:-)) Azt mondják hogy a korababák általában gyorsan utolérik a társaikat a legtöbb esetben...ahol nincs más probléma. Itt a faluban is volt egy nagyon picike baba, most 5 éves, de aki nem tudja nem mondaná meg róla, hogy hány dekával született:-)
Hozom a képeket, először a paradicsomról. A csúnya lilásbarna izé ( első két kép) a melegház keleti oldalán van, azon az oldalon csak paradicsomok vannak és mind ilyen. A szép paradicsom a másik oldalon van, ott van még paprika is és az is ilyen szép zöld, és fejlődik is.
Fehér bálakötözővel kötözte le az ágakat....-ez még csak hagyján- a kerítéshez, a másik ághoz, a fa törzséhez stb...Nem hiszem hogy ezt így kell csinálni, képet nem merek róla feltenni, mert Il és a többi hozzáértő kitiltanak a topikból:-)))
Il ezért nem (bár a csigázás kapcsán egy kicsit elgondolkoztam egyeseken:)), mert nem olyan.)
Ó de aranyos.....!!!:-)) Az ilyen jól sikerült csemetét hol lehet kapni melyik csemetekertben??? Jó kertész lesz belőle az már látszik, mert örül a hónak:-)))
vilmoskörtefa metszési tipped nincs? van egy a kertben, a legjobb körte amit valaha ettem, csak az a baj vele hogy akkora körtéket növeszt ez a pici fa hogy letörik az ága mindig :(
Nem te nem értesz hozzá, hanem a hülye hőmérő van megbolondulva:-((( Na megyek a kertbe, viszem a gépet, csinálok a paradicsomról is és a "lugasalmafákról" is:-))
És az is jó, hogy egymáshoz kötözi az ágakat, nem pedig egy kifeszített huzalhoz? Meg a fa törzséhez húzza le, és a mögötte lévő kerítéshez...? Egyébként az én paradicsomjaim egy része is siralmasan néz ki. A melegház egyik felén lilásak, és nem mennek semmire, a másik oldalon szépek, és nőttek is már. Talán túl sok volt nekik a nap és azért lett olyan hülye színük...?
Na hát látnád mit művelt az én uram lugasalmafa-alakítás címén...majdnem rosszul lettem amikor megláttam....:-))) Fehér bálakötözővel kötözte le az ágakat....-ez még csak hagyján- a kerítéshez, a másik ághoz, a fa törzséhez stb...Nem hiszem hogy ezt így kell csinálni, képet nem merek róla feltenni, mert Il és a többi hozzáértő kitiltanak a topikból:-))) Jó ember az én uram, csak néha újítani akar...többnyire olyan dolgokon, amiket a falubeliek, a régi öreget 100 évek óta ugyanúgy csinálnak, mert az vált be....:-)))
jó akkor megnyugodtam :D enyémnek még 1 hét kell és előbújik szerintem, halálra izgultam már magam miatta... párom piszkál hogy felesleges volt krumplit ültetnem, mert hogy csak a helyet foglalja...de majd ha megkóstolja az kis apró sült újkrumplikat...
megyünk ma az oázisba uborkahálót vadászni, ha van kisebb kiszerelésben beszerzem azt is úgyis akartam rozmaringot szaporítani mert a gyönyörű nagy 4 éves bokrom kifagyott most télen :(
Tavaly én is palántáztam vagy 20 szuper kukoricát, igaz, szabadgyökérrel. Aprók lettek és nem volt értékelhető cső. Lehet, hogy különlegesen vízigényes fajta, mert ahol termelik, ott állandóan öntözik.
Ribizlit dugványozni tulajdonképpen kihajtás előtt szoktak, de elég jó eséllyel lehet most is. 20 cm menjen a föld alá, erről le kell szedni minden hajtást, a föld fölé meg csak 1-2 hajtás kerüljön, de a nagyobb leveleket erről is le kell szedni, és locsolni időnként.
Nálunk van vészfűtés az üvegházban. Bent már nekem sem férnének el, csak a két tálca tököt hurcolom. Elég jó hőkapcsolós fűtőventilátorunk van (Solac), minimumon 5 fok körül tartja a hőmérsékletet, lefekvéskor kapcsolom be. Különben nálunk is megfagyott volna minden, a -2,3-at 1,5 méter magasan mértük.