Üdv mindenkinek . pénteken jutottam hozzá 200kg meggyhez ,szombaton festékkavaróval összetörtem .Pektin bontóm nem volt ithon , holnap veszek , érdemes még hozzátenni ? A válaszokat előre is megköszönöm . További jó munkálkodást és szép estét .
10napja erjed a barackcefrém, a bunda már 3-4napja lesülyedt róla, viszon a kotyogó 10-15 percenként még kotyog egyet, 20C hőmérsékeltű pincében volt végig. Érdemes már főzni vagy várjak még vele?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Jó lesz a 228-as is, annak címkéjén is konkrétan említve van a meggy is.
Komolyan gondolkodtam, hogy az egyik edényt ezzel, a másikat azzal élesztőzöm le és összehasonlítom, de annyira untam már, hogy nem volt kedvem a két finomításnak.
Egyik ismerősöm az Uvaferm 228-at ajánlotta nékem.
A bunda lent tartására van egy alternatív ötletem: egy kb. hordó átmérőjű perforált saválló lemez úgy elhelyezve, hogy a cefre lé kb 2-3 cm-re ellepje, a gyümölcs rostok pedig a lemez alatt maradna.
Nem! De azt igen, hogy bunkó vagy, vagy paraszt, hogy magyar, vagy szerb, hapsi, vagy csaj, ember, vagy állat, brazil, vagy holland, stb, vagy und so weiter, meg egyébként, hogy nem egy gaz bujkáló ellenforradalmár.:))
,, meglepően finom aromák jönnek (még a vége felé is), ami bizony még nagyon kell a jó páleszünkbe, hogy finomabb legyen...az a halvány rossz-szag persze egyre erősebb lesz,
de ehhez kell a gyakorlat, hogy ezt még beleteszem, mert még nem annyira durva, hogy elrontsa az egész párlatomat, de ha nem teszem bele, akkor meg aroma szegényebb lesz ”
Igaz én sajátos módon is főzök. És nincs opálosság, pedig az ntc szerint a kifolyó párlat hőmérő 17.5C
A Páracső hőmérő 98,4C
Az is igaz, hogy a fűtést a végén már nem siettetem.
Szerintem 2db 120l-es hordóba cefrézd, ha van ilyened.
Ha lehet, tapasztalat, a meggyet hagyd kinn éjszakára, hogy lehűljön, mert különben úgy jársz, mint én 25fokos meggylé 2 napot dübörgött, majd 4 napig csendesen forrt .
Jobb, ha lassabban forr, hidegebb a cefre.
Cukrot felejtsd el, pektinbontó ajánlott a magleválasztás végett és persze fajélesztő, ha lehet uvaferm Cm, ami csonthéjashoz való.
Ne felejtsd el sűrűn visszanyomni a tetejére kiült meggyet(bundát), mert ha megteszed és az is szétfolyósodik, az + cefré és páleszt jelent.
Kb. 4-4 dl akkusavat tegyél bele, ez tapasztalat.( a savat ne hígítsd vízzel , mert elég híg lesz a meggyed enélkül is és lehet , hogy ezért kell a végén 1 üsttel többször főznöd.Óvatosan a víz hozzáadással)
Ha a legelején savasabb is, de mikor a többi meggy is szétfolyósodik , akkor behígítja azt, és beáll 3-3,2-re Kb.
Jövő héten sikerül jó áron hozzájutnom kb 2q meggyhez. Az lennea kérdésem, hogy mekkora hordókba cefrézzem? A főzőm 60 liter - meggy esetén inkább 45-50 liter- lepárlására alkalmas. Szóval akérdésem, hogy egy nagyba v. több kicsibe?