Keresés

Részletes keresés

Len Creative Commons License 2003.10.17 0 0 406
Beírtam a google-be a latin nevét és a képkeresőt elindítottam. Ezt az oldalt találta csodagumóra (Sauromatum guttatum: http://images.google.com/images?sourceid=navclient&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=Sauromatum+guttatum

Ezek a virágok már kinyíltak, de így is adnak némi támpontot a bimbó alakjára, sajátosságaira nézvést. Szerintem különleges, látványos. Mi lenne, ha nagyobbacska papírzacsiba tennéd, míg bűzlik? Úgy esetleg már tárolható kamrában is. Növényellenes a felvetésem, tudom, de hát a mi éghajlatunkon trópusiakat tartani is az.

Előzmény: tresk (405)
tresk Creative Commons License 2003.10.17 0 0 405
Köszi:))

Nem tudna valaki fölrakni egy képet, vagy linket a bimbóról-virágról???? Nem tudom olyan helyre tenni kinyílás után, hogy ne fagyna meg - nincs pincénk:(( A kamorába meg tán mégse akarnám....

Előzmény: Len (402)
Len Creative Commons License 2003.10.17 0 0 404
Kedves Tozatu! Hogy van a kávéd? Vágyhatom ilyenre vagy nem jött be?
Előzmény: Tozatu (366)
Len Creative Commons License 2003.10.17 0 0 403
Valamikor valaki felvetette, hogy gyűjtsük egybe az igénytelennek tapasztalt növényeink listáját. Hát nekem is jópár van (Sol Boszi nagságrendű), mert eddig kert nélkül éltem (sajnos most sem sajátban) és minden növénymániámszeretetemrajongásom szobanövényekre, aztán amikor teraszos lakásba költöztünk, megosztva dézsás növényekre ontottam. Ígyhát egy-kettővel van tapasztalatom. Nagyon jól érzik nálam magukat az orchideák. Három különböző él nálam, akik nappal a melegebbet, éjjel a hüvösebbet kedvelik --ez a fűtési időszakban fontos lehet, különben nyáron félárnyékban nyaralnak a kertben teraszon - (ha érdekel valakit, pontosítok). Rendszeresen virágoznak, ami azt jelenti, hogy majdnem mindig van itthon virágzó orchidea, mert egy-egy virág 2-3 hónapig díszeleg. De már a bimbózás is rendkívűl izgalmas. Előfordul, hogy spriccelem őket a lakásban. Na jó elég gyakran, de nem rendszeresen. Van egy párologtatóm is de a szobák száma több, így nem jut egész nap minden helyiségbe párásítás. Huzat: van olyan növény, amelyik szereti? Szerintem egyik sem viseli jól, ha rányitják télen az ajtót-ablakot. Talán a páncélosabb félék - kaktusz, pozsgás - elviselheti, de jót nekik sem tesz. Inkább a pihenő időszakukat élő növényeket lehet ajtónyitogatós átteleltető helyre tenni, mint pl. fűtetlen előszoba.
Len Creative Commons License 2003.10.17 0 0 402
Kedves tresk!
A 348-hoz tenném hozzá: tél végén, tavasszal tálba vagy tálcára kell tenni a gumókat és egyéb segédlet nélkül virágozni fognak (még a picuri gumók is). Gyönyörű a bimbója. A szaga valóban förtelmes, úgyhogy amikor a bimbó felpattan, leköltöznek hervadásig a garázspincébe. Aztán a fagyok után nálam a kertben élnek nyár végéig, amikor minden látszólagos változás nélkül egyszercsak elszáradnak csodálatos leveleik. Gondolom, legfőképp a napfény mennyisége befolyásolja fejlődésűket. Úgyhogy bimbózás érdekében ki kell szedni a földjéből pihentetés végett, ha van hová elrelyteni szagosodáskor. Tudom, hogy régen "elhangzott" felvetésre reagáltam, de csak mostanra olvastam végig a topic hozzászólásait.
Előzmény: tresk (348)
Tozatu Creative Commons License 2003.10.16 0 0 401
Végül is alacsonyabb hőn is kitelel a futó,csak azt nem szereti.A parasztmuskátlikban jobban lehet bízni,volt papírdobozban,almásládában,pincében csupaszon,kibírta.
Előzmény: krimo (399)
Tozatu Creative Commons License 2003.10.16 0 0 400
A szobafenyőt inkább hűvösebb szobába tedd és ne sűrűn locsold,mert pihenget télen.Melegebb helyen erőtlenül megnyúlik a hajtása.Nyáron ki szoktam tenni faárnyékba,csak így hamar megnő és kereshetek újabb helyet,ahol elfér.
Előzmény: Sol boszi (395)
krimo Creative Commons License 2003.10.16 0 0 399
Aha! Ez volt az! Én is ilyesmire emlékeztem! Csak nekem nincs pinyóm :( Bevihetnék egy párat a melóhelyemre a raktárba, bár kétlem, hogy lessz ott 10 fok télen...
Előzmény: mézontófű (397)
molnarnei Creative Commons License 2003.10.16 0 0 398
Igen csak az állókra vonatkozik,és ha nem fagy a kamrádban akkor ott is működni fog !

Én azért is szeretem az álló muskátlikat mert
könnyű teletetni.Nálam minden változatban telel,és tavasszal mind újra éled.
Igazán a régi "paraszt" fajtákat szeretem azok
minden évben gyönyörűek.

Előzmény: mézontófű (397)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.16 0 0 397
Hát végre valaki elmodta a nagyim régi receptjét!!!:-)))

Ez csak pincében müködik? Van egy világos kamra-féleségem. = fokkal gondoltam fellógatom őket, mint a kolbászokat, de nem mertem.

Ez úgy tudom, hogy csak az álló muskátlikra érvényes a futót vegetációban kell átteleltetni.
Állítólag.

Most majd kiderül a tavasszal.

Mézontófű

Előzmény: molnarnei (396)
molnarnei Creative Commons License 2003.10.16 0 0 396
A muskátlidat jobban már nem is teleltethetnéd.
Nekem mikor sok volt, föld nélkül felakasztottam a gyökerénél fogva a pincéban és tavasszal igy is kihajtott.
Előzmény: Sol boszi (395)
Sol boszi Creative Commons License 2003.10.16 0 0 395
Čn már behoztam öket.Idén teleltetek elöször muskátlit,ugyhogy lesz,ami lesz.Jo nagy cserepekbe ültettem öket és egy olyan helyre tettem öket,ahol télen mindig tiz fok alatt van,viszont jo világos.Majd elválik teccik e nekik:-)

Ma vettem egy egyméteres szobafenyöt.Teljesen oda vagyok meg vissza.Annyira teccik,hogy legszivesebben mindenhová magammal cipelném,csakhogy mindig láthassam:-))))A könyvekben megvan a használati utmutato,de szivesen vennék minden ezzel a növénnyel tapasztalt tanácsot.:-))))

Előzmény: krimo (393)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.13 0 0 394

Szia, Krimo!

"Most lehet , hogy hülyének néztek..." -kitételedre: akkor nem vagy egyedül...:-)))

Van egy muskátlis topik, ott én is feltettem a kérdést; s ott válaszoltak is.
Nézd meg lécci!

Mézontófű

Előzmény: krimo (393)
krimo Creative Commons License 2003.10.13 0 0 393
Most lehet , hogy hülyének néztek, de még sosem volt eddig muskátlim, idén viszont sok, és tudom, hogy van valami módszer a teleltetésre, de hogyan kell? Lassan megfagynak az erkélyen, de még van amelyik bimbózik.
mikkkro Creative Commons License 2003.10.09 0 0 392
www.kertpont.hu
www.edenkert.hu
például
Előzmény: lover_baby (391)
lover_baby Creative Commons License 2003.10.09 0 0 391
A probléma az az, hogy 4 szobanövényt nem tudok magammal cipelni hogy elvigyem egy kereskedésbe, hogy megállapítsák milyen fajta.
És mivel szkennerem sincs ,nem tudom feltenni a gépre sem!
Én arra lettem volna kiváncsi, hogy a neten hol találok olyan oldalt ahol ezek a "mindennapos" szobanövények megtalálhatóak(azért írtam hogy mindennapos mert amik nekem vannak, mindenhol lehet kapni, Tesco,Cora.....)
dmaya Creative Commons License 2003.10.09 0 0 390
Ezt hogy érted? Azon túl, hogy a konvektorról lelökte az ágyra, nem csinált vele semmit.
Ha van esetleg vkinek Pachirája, megosztaná velem hogyan gondozza? Köszönöm.
Előzmény: Tozatu (382)
Tozatu Creative Commons License 2003.10.08 0 0 389
A permetléhez keverjetek kenőszappant,vagy Nonitot is,ami a tapadást fokozza.Aztán meg kell ismételni 7-10 nap múlva.A páncélokat sajna csak kézzel tudjátok eltávolítani.Szobában jók azok a Plantplint lapocskák is.
Előzmény: PiroskaésaFarkas (387)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.08 0 0 388
Piroska! A porcsinrózsa jórészt már elszórta a magjait, ha még most megnézed, az elvirágzott virágok toktermését találod, nagyon apró magja van, Békésben a nagyim puskapor-virágnak hívta.
Lehet róla gyűjteni a magot.
Én is szeretem nagyon.:-))

Mézontófű

Előzmény: PiroskaésaFarkas (387)
PiroskaésaFarkas Creative Commons License 2003.10.08 0 0 387
Köszi a tanácsot, keresek valamit. Az a baj, hogy tavaly télen az egész szobában kiirtotta a pajzstetű a kb. 20 majomfámat (ez az egyik gyengém, a majomfa...) Külön szobában voltak, hűvösben, későn vettem észre. Teljesen tönkretette a növényeket, ki kellett dobni. Összefüggő "vattába" csomagolták őket!!!
A nagypapám valami "decis" nevű szert mondott, ismeritek?

Más! Szereztünk egy kertet, ami telis-tele van porcsín rózsával (lehet, hogy nem ez a neve), vagy kukacvirággal, összefüggően több száz négyzetméternyi, olyan, mintha ott fű helyett nőne. Egész nyáron állítólag tele volt virágokkal, most is gyönyörű. Hogyan szerezzek belőle magokat? Mit kell gyűjteni róla?
Piroska

Előzmény: sfnx (385)
sfnx Creative Commons License 2003.10.08 0 0 386
leírom azt is, amit a legérdekesebbnek tartok a koszorúfutóka pajzstetvesedésével kapcsolatban:
"Egy csodálatos illattal "megáldott" növényről van szó, és ápolása könnyű, nincsenek rovar ellenségei."
forrás: http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=rtermek&t_id=250
Előzmény: sfnx (385)
sfnx Creative Commons License 2003.10.08 0 0 385
a pajzstetű komoly ellenfél én egész nyáron próbáltam kiírtani a leanderről, de csak részeredményeket értem el, ősszel meghirdettem a leander fórumon, nemsoká jelentkezett az első érdeklődő, aki el is vitte kertes házba és jól megprmetezte kerti permetezővel
Biola nevű szert használtam, amit virágboltban vettem, szerintem vetőmagboltban nagyobb sikerrel jársz
a koszorúfutókán tegnapelőtt vettem észre a tetveket, ahogy utánaszámoltam kb 3 héttel azután jelenhettek meg a tetvek, ahogy elvitték a leandert, ami az erkélyen volt, ahonnan koszorúfutókát már hetekkel korábban behoztam
hogyan terjed ez a kártevő, szobán belül, vagy az egész lakásban? ezt azért kérdezem, mert külön vannak a növényeink, és abban a szobában, ahol az enyémek vannak még nem ütötte fel a fejét

Előzmény: PiroskaésaFarkas (383)
endru Creative Commons License 2003.10.08 0 0 384
Menj be egy vetőmag boltba (Hermes) és kérj valami szert ellene. Langyos vizes lemosás és permetezés 3x - 3 naponta. Vigyázz mert nemcsak a crassulának árt hanem átterjedhet más növényeidre is.
Előzmény: PiroskaésaFarkas (383)
PiroskaésaFarkas Creative Commons License 2003.10.08 0 0 383
Sziasztok!
Köszönöm a tanácsot, ma megpróbálom a Fikuszt visszapréselni az erkély ajtón...Nem lesz egyszerű!
Az általam Zambiának nevezett növényt(már tudom, hogy nem az) még nem próbáltam szaporítani, nem is tudom, hogyan kell. A tövétől jönnek halványzöld buzogányszerű hajtásai, amelyek lassan kicsavarodnak és kisimítja a levélkéit.
Hát, kb másfél méter magas, és nagyon széles, mert elágazik sokfelé (most jól meghatároztam...)

Segítség! Már megint megjelentek a szemét gyapjas pajzstetvek a majomfámon! Mit tegyek?

Piroska

Előzmény: taramiram (379)
Tozatu Creative Commons License 2003.10.07 0 0 382
A görényt kérdezted már?Nem csinált semmit a virágcserépben?
Előzmény: dmaya (377)
mézontófű Creative Commons License 2003.10.07 0 0 381
Megint béna voltam!:-(((

Neomarica gracillis

Hátha...:-)))

Mézontófű

mézontófű Creative Commons License 2003.10.07 0 0 380
Sziasztok!

Nem biztos, hogy a jó topikba írom, de keresem a képen (remélem látható) növénykém testvéreit:

Ő Neomarica Gracillis (Walking Iris, 12 Apostol's Iris)

< a href=http://www.terasz.hu/kepgaleria/kepek/63362/kepek/w2011.jpg target=_blank>Neomarica gracillis

A vágyva vágyott tesók:

Neomarica caerulea
Neomarica Luctea
Neomarica Northiana - erre van a legtöbb esélyem
Neomarica vittala

A kedvenckémről előbb azt hittem, hogy zöldlevelével díszít; de nem, hanem február-március táján tenyérnyi virágokat hozott (azokról csak igen béna képet tudtam készíteni, nem mutatom).

Nincs valakinek véletlenül forrása???:-)))

Mézontófű

taramiram Creative Commons License 2003.10.07 0 0 379
Nem, nem Zambia, az valami más. :-) Az ismerősöd rosszul jegyezte meg a nevét, mint én is a Zamiát. Több forrásból is tudom már, hogy Mézontófűnek van igaza: ez a növény a Zamioculcas. (remélem jól írtam, még tanulom)
Ma a Match-ben láttam egészen szép példányokat 1900 Ft-ért. Divatba jött. Milyen magas a Tied? Nem szaporítottad még?
A Ficust hozd be, mert megfázik.
Előzmény: PiroskaésaFarkas (376)
endru Creative Commons License 2003.10.07 0 0 378
Sfnx
Hidegben lassan gyökerezik, de jó ha betakarod egy nejlon fóliába a magasabb páratartalom elérése miatt.
Piroska.
Lassan már hozd be a fikuaszod, elvileg 16 fok alatt nem ajánlott tartani, már nekem túlélt 5 fokot is, de kár kisérteni a bajt.
Előzmény: PiroskaésaFarkas (376)
dmaya Creative Commons License 2003.10.07 0 0 377
Sziasztok!

Nyáron vettünk egy Pachira-t és átültetés után gyönyörűen elkezdett nőni. Nem is volt vele semmi baj, csakhogy a görényünk szemet vetett rá és leborította. Azóta felhagyott a növekedéssel,sőt a négy szárból mintha az egyik elpusztult volna... Öntözni módjával öntöztem és az ablak előtt lakott. Szerintetek kezdjek el kétségbeesni, vagy tehetek vmit az életben maradásáért? Esetleg lehetséges hogy kevés vizet kapott?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!