Leveszed az akkumlátor negatív pólusáról a sarut, a kettő közé kötsz egy multimétert árammérés állásba állítva és élesíted a riasztót. Esetleg scináld meg ugyanezt kiiktatott riasztóval is, ha van valami hatástalanító kapcsolója.
Pár napja szereltettem Blue16-ot. Sajnos az aksim 12 óra alatt úgy lemerült, hogy az autó nem indul.
A riasztószerelés előtt semmi probléma nem volt!
Adatlap szerint 18mA a fogyasztása a riasztónak, plusz van egy ultrahangos érzékelő (annak mennyi lehet a fogyasztása?). Ettől nem kéne merülnie ilyen gyorsan.
Szerintetek?
Mit ellenőrizzek az aksin és ha rossz, hol tudok holnap venni újat?
Minden topiclakónak nagyon kellemes karácsonyi ünnepet és boldog új évet kívánok!"
me2
"MEGVÁRNI?!"
Ez nehéz kérdés!
Az ember a márkaszervízben sem hagyja ott szívesen az autóját. Pedig ott hivatalosan átveszik (van ahol leltárral), ott biztonsági őr van, ott szigorúan szabályzott, minőségirányított, sokszorosan ellenőrött módon bánnak vele. Az ott használatos technológiákat a gyárak dolgozták ki, oktatták, részletes dokumentációk alapján, minden mozdulatot betartva dolgoznak.
Mivel tudjuk, hogy a védelem egyik fontos szempontja, hogy ne egy fél világra szabványos védelem legyen, ne márkaszervíz szerelje be, ne multinál csináltassuk, sajnos rögtön kétségek merelülnek fel. Otthagyni az autót egy "ismeretlennél"? Nem is arról beszélek, hogy meglóg az autóval, hanem mi van, ha rádől a háza? Ha tőle lopják el? Ha az anyósa véletlenül leönti kromofággal? Ha a segédje összekarcolja a bőrkárpitot?
A technológia még kérdésesebb. A gyári javítási utasításokat a gép (beleértve a szoftverek!) teljes ismeretében dolgozzák ki, sokszorosan ellenőrzik, mire betanítják és alkalmazzák. Annak a szerencsétlen riasztóbeszerelőnek meg tök ismerretlenül kell kutakodnia a drótok és algoritmusok tengerében! A gyárban gondosan méretezik az áramköröket, földelési stratégiát alakítanak ki, az elkészült áramköröket, mechanikákat ezerszeresen bevizsgálják. De egy garázsban beszerelő nem fog EMC méréseket végezni, hogy vajon nem lett-e zavarérzékeny az autó a beszerelés után. Nem fog törésteszteket végezni, hogy vajon a sok beszerelt vacak egy karambolnál nem fogja-e átszúrni az utas veséjét, vagy nyithatatlanná tenni az ajtót, vagy épp tüzet okozni.
Vajon hány kisipars ismeri pontosan a CAN szabványokat, az alkalmazott meghajtókat, a J2284, J1850, J1939-t? Hány kisiparosnak van CANanalizere, vagy más általános vizsgálóeszköze? (Arról, hogy sok autóhoz elengedhetetlen a gyári vizsgálórendszer, ami gyártónként sok ezer EUR is lehet.)
Egy gyárban a felhasznált anyagokat szigorúan bevizsgálják, folyamatosan ellenőrzik. De egy kisiparos honnan tud beszerezni automotive alkatrészeket, anyagokat? Egy nyamvadt jelfogó bevizsgálása hosszú hónapok és tízmilliók. Utána meg folyamatosan ellenőrizni kell a minőséget.
A gyártáskor (és remélem javításkor) minden munkafázist verifikálnak, vajon egy "one man band" beszerelőnél is?
A gyári állapot nemcsakhogy kipróbált, hanem gondosan dokumentált is. Bármelyik márkaszervízben ott van a kapcsolási rajz, tesztelési-hibakerési utasítás, hozzávaló eszközök, tartalékalkatrész és tudás. De amit az azóta brókerré lett Jóska szerelt az autóba három éve, arról ki tudja, hogy hol megy a kábel, hol kell mérni, mit kell mérni,hogyan kell kikötni? Épp elég baj az, hogy a gyárak nem adják ki a kapcsolási rajzot, akkor még ezt módosítsa valaki, valahogy és akkor már duplán senki nem tudja majd, hogy mi miért történik vagy nem történik.
Félre ne értsetek, nem azt mondom, hogy nem az a legbiztonságosabb, hogyha egyedi ötletekkel egy megbízható kisiparos védelme van az autóban. De látni kell az érem másik oldalát is. Gondosan kell kiválasztani, mit, ki, hogyan szerel be. Nem aszerint választani, hogy itt 500Ft-tal olcsóbban szerelnek motortérzárat. És ha már nem lehet megvárni (miért ne lehetne??), akkor kérni kell a beszerelés dokumentációját, kapcsolási rajzát, fotókat, stb.
Na ja. De az spéci eset volt, bármilyen autóm lett volna, vitték volna. Az öregecskedő Cliónk kulcsait is elvitték. Aznap a szomszéd utcából egy régebbi Kia terepjáró tűnt el -- az sem az a kifejezetten keresett modell.
Ha már itt tartunk, van egy érdekes fejlemény.
A lopás után felszereltünk kamerákat a sorházunk stratégiai pontjaira. A múlt héten azon az éjjelen, amikor hó esett, érdekes felvételeket készített. Két fiatal srác beugrott a sorházunk kerítésén, és a szomszéd ajtaját kezdték nyitogatni, közvetlenül az infra kamera alatt. Nem boldogultak vele, még bepróbálkoztak pár helyen, aztán ahol bejöttek, kimásztak. De ott maradt a cipőlenyomatuk, és teljesen jó, értékelhető felvételek róluk.
A rendőrségnek leadtuk a videót, kijöttek helyszínelni (lábnyomok).
Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazok voltak, akik két és fél éve bejöttek hozzánk, de elég tudatosan, "otthonosan" mozogtak. A piros ledes kamera nem zavarta őket....
A kamera nyáron is felvett egy érdekes jelenetet, valamelyik kora délután a nyitva felejtett bejárati kapun két srác csak úgy besétált, egymás mögött kb 4-5 méterre. Körülnéztek, aztán kisétáltak. Kocsival jöttek, a bejárat előtt parkoltak le, az autó rendszáma megvan. Akkor is hívtuk a rendőröket, de nem nagyon érdekelte őket, azt mondták, semmi törvényelleneset nem követtek el, hiába jöttek be kb 50 métert magánterületre.
Ok, nem szereltettem még hasonló okosságot, ezért kérdeztem, hogy kb mennyi idő az ilyesmi.
Nem esik éppen útba Maglód, viszont a sok jó tapasztalat miatt gondolkodom azon, hogy mégis nála kellene valamit intéznem.
[Tőlem kb. 5 percre lenne egy másik műhely, ahol ilyesmi eszközök beszerelésével foglalkoznak, de nekem olyan ember kellene, aki tippeket is tud adni, nem csak kiveszi a dobozból az eszközt és beépiti. És az eddig olvasottak alapján drMinit ilyen. :) ]
Már megbocsáss, de ahol ilyet igérnek, azt a helyet a lehető legtávolabb kerüld el!
Egy normális beszerelés (riasztó+motortérzár) beszerelése szvsz egy napnál kezdődik. Sajnos ha nem engedik meg, hogy sátrat verj az udvarban, akkor ott kell hagyni a kocsit.
A legfontosabb:
Minden topiclakónak nagyon kellemes karácsonyi ünnepet és boldog új évet kívánok!
Vásároltam egy 2006-os Renault Laguna-t, ezt szeretném megvédeni. :)
Olvasgatom a topikot, addig is:
- gyári immo
- CASCO
- jelenleg éjjel nappal őrzött, zárt garázsban áll, kivéve ha elmegyek valahova [ez a jövőben változni fog, ezért kellene védelem]
Ahogy olvastam, ezt a tipust annyira nem lopják [erre rácáfolt stevie_w esete... :(] illetve alkatrésznek sem viszik, mivel sokat hoznak be külföldről. Bár az enyém facelift utáni, ami ritkább... [ezért az UV-n egyelőre nem feltétlen gondolkodom]
Amit szeretnék: valami értelmes védelem, az ésszerűség keretein belűl. Pl valami extra immo, de az jó lenne, ha a kártyán kivűl nem kéne még valami extra kütyü az inditáshoz. Szóval valami rejtett kapcsoló vagy olyan immo, aminek a transzpoderét rá lehet aplikálni a kártyára.
Persze a biztonság minden előtt: ha ez nem megoldható, jó a sima immo valamilyen bizbasszal.
[pl. Rhino 3000-et néztem]
Illetve ahogy olvastam, motortérzár kellene még az immo-hoz.
Illetve drMinit-től kérdezem, hogy megvárható nála egy immo + motorzár beszerelés?
Vagy ez ilyen "otthagyom, értemegyek" idejű dolog?
Igen, 1% nagyságrendje, 0,3% ... 3% tartomány. Nemrég olvastam valahol egy típusokra lebontott statisztikát, ami feltűnt, hogy a BMW jól áll(t), kisebb valószínűséggel mint a legtöbb márkát.
Nem tudja valaki, hol lehet olvasni ilyen statisztikákat? Típusra, helyre,időre lebontva.
""...nagyságrendileg 1% esélye van arra, hogy 1 év alatt ellopják. Tehát ha 5 évvel számolunk, akkor 5% esélye a lopásnak...""
"Jujj. Tehát akkor 100 év alatt 100%?"
:-))) Természetesen nem.
Ha nem csalnak matematikai ismereteim, akkor 100 év alatt 1-1/e valószínűséggel (kb. 63.2%) lesz ellopva az autó.
Viszont kis valószínűségeknél az exponenciális görbét nyugodtan helyettesíthetjük a kezdőmeredségévle, tehát 5 év alatt kb. 5% lesz a lopás valószínűsége. Pontos értéke 1-e-(5/100), azaz három tizedesre: 4.877%.
Így már megfelel tanár úr? Vagy kapok még egy mentő kérdést a kettesért?
(Vagy olyan drága volt, hogy azonnal töröltem a gondolatot. A nagyon drága nálam kt_2006 által említett ár tízszerese. 25e-30e-ért szerintem nem lehet egy autót fóliáztatni. Vagy olyan minőségben, hogy azt senki nem válalja be. A jó fólia nem olcsó. Feltenni nem pár perc. És a jó szakember sem olcsó.)
Nagyon olcsónak találom az áraidat. Vagy Te tudsz nagyon olcsó helyeket, vagy én nagyon nem tudok. Vagy egészen más minőségi kategóriákban gondolkozunk.
Fóliázásra én egy nagyságrenddel magasabb árakat kaptam, amikor konkrétumokról lett szó.
A defentlockot mindenütt 50eFt-ért látom. (Van ahol már ez is akció az 55e helyett.)
Ettől függetlenül, amit írsz azzal egyetértek, az a védelem, amit leírsz, egy átlagautónak bőven elég, a tolvajok 99%-a nem fog ezeken az akadályokon átmenni, hanem keres egy másik fiestát, van elég védtelen ugyanabban a parkolóban. És ha az átlag 1% lopási arányt századára csökkentettük, akkor már megtettük, amit kellett, mert arra már nem érdemes költeni (a CASCO-n felül), hogy a 0.01% valószínűséget lecsökkentsük 0.005%-ra rengeteg pénzért és kényelmetlenséggel.
Még két gondolat:
Az autók egy részét nem úgy viszik el, hogy a tulajdonos közben alszik, hanem különböző trükkökkel. Legkeményebb trükk persze a piros lámpánál tulaj kihúzása az autóból, de színlelet karamboltól, a bajba jutott lányig mindenféle módszert kitalálnak. Ha valaki nagyon félti az autóját, akkor ne csak az éjszakai álarcostól féltse, hanem a trükkös tolvajtól, kulcslopótól, sőt a rablótól. A titkos kapcsoló részben erre is jó, de még valami azért kell.
A másik amire érdemes odafigyelni azok a szervizek, különösen a márkaszerrvizek. Nem egy és nem két banda lebukott már, akik a szervízből kaptak infot, de akár kulcsot is. (Nekem csak a pórkerekemet lopták ki a győri Ford szervizben.) Szóval a szervizekkel vigyázni kell, mindig legyen még egy védelmi vonal, ne adjuk ki az autónkat teljesen a szerviznek. (Pl. titkos kapcsolót, OBD megszakítást olyan állásban hagyni, hogy észre se vegyék a szervizben, kormányzárat, váltózár kulcsát nem odaadni, stb.)