Ha tudni akarom, melyik fűtőanyag éri meg a legjobban, akkor az árát elosztom a fűtőértékével, ez szerintem elég jó összehasonlítási alap. Lehet ilyen táblázatokat találni a neten.
Találtam is egy email címet, amire kb. 2 hete írtam emailt és érdeklődtem automata kazánok után.............választ azóta sem kaptam.
Viszont egy másik oldalon találtam egy másik "kazános" email címet, ahol a Tech Duo kazánt ajánlották puffer tartállyal (mivel nálam lesz padlófűtés is.) Erről még túl sokat nem tudok, mivel csak a leírását küldték el, meg azt, hogy Budapesten vagy egy ilyen típusú kazán üzembe helyezve, ott lehetne megnézni.
Van 10 hold akácosom. Még baltát de mernék a kocsiba tenni, ha kimegyek. Tavajelőtt vágtunk belőle. Háromszor igazoltattak, papírt ellenőriztek, még behoztuk. Tavaj tarra vágták a cigányok. Alig birtam a büntetést kikerülni. Szerencsére meg volt a határozat a nyomozás megszüntetéséről. Most pedig baszogatnak, hogy tegyem rendbe. Tegye rendbe a jó k... anyja. Az idén tájára se mentem. Tán soha többé nem nézek rá se.
Okosabb itt se lettem, de még bízok.
Például van-e valakinek táblázata mondjuk olyasmiről, hogy tölgyfa, fűtőérték, ár? Akácfa, fűtőérték, ár? Stb.
Vagy valahol fellelhető ilyesmi összehasonlító adatbázis?
Az elejére visszaolvastam, bele-bele nézegettem a topikba úgy találomra is.
Erősen gondolkodom a címbeli kazánon. És más fajtán is. A tények kényszerítenek rá, hogy fontolgassam a lehetőségeket. A tény pedig az, hogy kazánt kell cserélnem. Jelenleg van egy vegyestüzelésű kazánom, amiben az elmúlt években akácfával fűtöttünk. Pillanatnyilag egy C24-es gázkazán üzemel. A vegyestüzelésűn rozsdafolyások tapasztalhatók. Azt jövőre cserélni kell. De mire?
Még körül kell járnom a témát. Tüzellő tárolására bőven van helyem. Akár pellet, akár fűrészpor, akár szalmabálák, hasábfa.
100 nm-es hőszigetelt földszintes családi házat kell fűteni. Most légköbmétert nem tudok mondani.
Csak a tüzellőanyag ára, ami érdekes. Bármelyik kazánt választom, anyagárban el tudom készítetni, készíteni.
Melyik a legolcsóbb fűtési mód? A délre való költözést ne vegyük alternatívának.
Én főként kiskészülékekre értem, meg új építésre, ahol leginkább arra törekednek, hogy "kényelmes" legyen. Egy régi ház felújításánál a szempontok egész mások: lenyomni az óriási költségeket, mivel hatalmas a hőveszteség, a mostani "modern" épületekhez képest, ezért a hőigény is többszörös, bármit tesznek.
De nekik van szerencsére egy köztes kategória, ami "keverve", (mint ahogy a tapasztalat is mutatja, én magam is látam jó párat, teszek javaslatokat, ha ilyen igény van, de mindig elmonom a lehetséges gondokat is, legyen lehetőségük mérlegelni, mielőtt belevágnak!) sok mindent elbír, még ha nem is tök automata, még ha nem is egészen ajánlott bele minden, pont azok miatt a többlet odafigyelési dolgok miatt, amit nem mindenki tud felvállalni, megérteni, de ha bele lenne írva, akkor már mindenki alapnak venné... mint ahogy bele is írja néhány kereskedő/"marketinges" és van is reklamálás ebből, véleményem szerint csak félig jogossan, mert néhány felhasználó annyira KOCKA (elnézést a kivételektől), hogy leírni sem lehet. Sajnos a marketingesek is, mert nekik adig tart az ügyfél, amíg le nem teszi a pénzt a termékért: ez is korlátolt hozzáállás, észrevehető, ludas mind a kettő!
De pl. jártunk úgy, hogy óriási reklamáció volt, köpködés, körbetelefonálás, stb. "szar a készülék", aminek a végén kiderült, hogy 1 teljes szezon alatt 1* sem pucolták ki az adott készüléket, holott nem kevés hangsúlyt kap ez mind a leírásokban, mind a beüzemeléskor. Az emberek többsége még a leírást sem olvassa el!!! Rengeteg ilyen van sajnos, de álltalánosítani persze nem lehet. Én örülök a legjobban, ha valaki érti és nyitott is, aki ilyen készüléket akar, vesz, üzemeltet be. Ez mindenkinek elemi érdeke lenne, de sokan nem veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek a dolgoknak (megint csak mondhatom, hogy aki ezt olvassa, ő a tisztelt kivétel!) aztán beleugranak túlzott elvárásokkal olyasmibe, ami magában hordozza a kötelező csalódást.
És mi a helyzet akkor ha egy elég jó hatásfokú vegyes tüzelésű kazánban tüzelünk olyan pellet égőfejjel,ami tökéletesen működikmindkét fajtával,és még a hamura sincs gond,mert kiüríti egy külső tartályba?Nem potyog le a kazán hamuterében.Max napi egyszer kiöntöm.Csatlakozom az elöttem szólóhoz,miszerint ráfér a földre!
Bocs, hogy beleokoskodok, de azért elárulhatnád, hogy miért megy/mehet tönkre a keringető a gagyibb kváziszinusos szünetmentestől? En nem igy gondolom, de tényleg érdekelne, ha te többet tudsz a témáról.
Én nem osztom az előttem szólók véleményét, amennyiben kazánról van szó. Kandallónál viszont igazuk van abban, hogy macerás lehet a lakásból kihordani 10-15-ször annyi hamut/salakot. Nekem min. évi 100.000 plusz lenne, ha csak fapellettel etethetném a kazánomat, és nem töltök +80 órát a hamuzással.
Mint több gyártó által , Magyarországon forgalomba hozott szilárdfűtésű kazánok, kandallók országos szervízének megálmodója, és életrehozója.
Megköszönöm "Jesu" hozzászólását. Valóban, én is írtam már korábban, mindent csak a tábortűzre lehet rakni. Egy elekrtronikával megáldott szabályozott fűtő eszköz esetében, praktikusabb a gyár által javasolt alapanyagú, minőségű fűtő anyag használata.
.., ezzel csak azt akartam mondani, ha valaki nem értené, hogy van egy határ, ahol már nem azzal spórolsz, ami eleinte annak tűnik. Emberek rengeteget áldoznak a komfortért, kényelemért. Nem beszélve másról!
Gondolja végig mindenki pl. egy dohányos mennyit elver cigire (200E/év?). Ugyanakkor meg teveszarral is fűtene azért a 10-20E spórért, mégha kínlódás is az egész. Vannak makacs emberek. :D
Mennyit elköltünk kocsik fenntartására? Benzin+biztosítás+amortizáció+szervíz+adó+adó+adó. Ugyanakkor lehet járnak évi 2-3E km-t vele. Szerintem ha az emberek kis része ezzel számszerűen szembesülne, mennyiben is van neki a móka (totál Ft/km), maga alá rosálna, vagy minimum átszokna taxira, mert AZZAL SPÓROLNA TÖBBET!
És akkor beszéljünk arról, hogy kinek fog megtérülni egy "multipelletre" felkészített kandalló/kazán, ami +300-400E/+500-1,5M-vall több, mint egy "sima" fapelletes? Ha eléggé ragaszkodik hozzá akkor soookára, de alaphangon max örülhet, hogy a beletett nem kevés extra pénzéért cserébe évi 20E-el kevesebbet fizet az anyagra. De sanszossabb, hogy ráun hamarabb az extra munkára, és vesz bele "sima" fapelletet... Pofon a szarnak.
Sokaknak már az is "sok", hogy annak ellenére, hogy "közel" a gáz kényelmét adja egy fapelletes készülék, mégis takarítani kell "néha"(=pellet minőségtől függően:2-7 naponta, itt sem kicsi a szórás!).
Most képzeld el ezt aggripellettel, ahol az elégett anyag nem 0,5%-a a hamu, hanem a 10%-a "salak"!
Lakásba ez nem való... Behord a gazda napi 1-2 zsák anyagot, kihord napi 1/2-1 vödör salakot.
Kazánházban persze ez elférne, ha fel van rá készítve a berendezés, de többnyire nincs, ezért pár óránként piszkavassal játszik az ügyfél, hogy az automata kazán "működésben" maradjon.
Válaszold meg az alábbiakkal:
- Mennyi fogy el egy jó házban évente? 2-3 tonna?
- Mennyi is a megtakarítás: 15-20E/év? (Több kell belőle, hiába olcsó!)
- Napi +igény takarításban, törődésben? +20-30perc*200nap=~80 óra/téli szezon ?
- Megér ez ennyi kedvezményt?
Nekem nincs erre +80 órám. Persze vannak időmilliomosok.
Sziasztok!Én új tagja vagyok a fórumnak,és szintén a pellet fűtés szimpatizánsa,de látom itt csak a fa pelletről esik szó!Mi a véleményetek az agripelletről?Ami ugyebár jóval ólcsóbb is.
Nincs pénzem "komoly" szünetmentesre. Ez egy olyan érv, amivel nehéz lenne vitatkozni. :)
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ez a táp többet árt a kandallónak, mint az áramszünetek. Az a baj, hogy néha valami miatt vannak 1/10 mp-es áramszünetek több is egymás után és a csóri kandalló ugyan újra nem indul, de mindegyik után "szenved", próbál visszaállni a ritmusába. Olyan is volt már pl télen, hogy szétfagyott (leszakadt, tök mindegy) a vezeték és nem volt áram. Talán ilyenkor is hasznosabb egy "kváziszinuszos" szabályos leállítás, mint a egy black out. Szóval nem vitatkozni akarok azzal amit mondtál, de van amikor 2 rossz közül kell választani. Próbálom a kisebbiket.
Khm. Ha sokáig próbálkozol, nemsokára találkozunk egy szervíz alkalmával. Már mondom is mit fogunk cserélni: keringetőt!
tehát, ahogy a reklám is szól: "Önnek azt NEM AJÁNLOM!"
(Ha valakinek ilyen gondja van, nálam vannak valódi szinuszos komoly szünetmentesek. Akár extra akkukapacitással is ~1-2nap áthidalással. Persze ezek drágábbak. Bár mondjuk kérdés a mértékegység: 1-2-3db keringető?)
Ecoidro simán megy 7ah-ás aksis szüntementes tápról (típusa Blazer 800VA). Működési időt nem mértem, mert nem akarom lemeríteni az akksit, de 400W-ot kb. 8-10 percig kellene vinnie, úgyhogy szerintem egy 20-30 perces áramszünentet is át lehet hidalni egy ilyen szünetmentessel. Az akksi egyébként 2600-4000 ft között van, tehát nem vészes dolog. Csak meg kell találni a helyét, mert a meleget nem annyira szereti. Szóval légfűtéses kandalló esetére lehet, hogy nem a legjobb megoldás.
Mindenesetre a fenti dolog tény, kipróbáltam, mert sok olyat hallottam, hogy "kizárt, hogy bírja a kandallót" meg, hogy "kváziszinuszos ups nem jó csak pc-hez". Hát most kiderült, hogy minimum még egy dolgohoz jó és még bírja is!:)